2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 13. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 13. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpilī sākas Karjeras nedēļa. Latvijā sākas UNESCO nedēļas notikumi. Prezidents nākamnedēļ ar 12.Saeimā iekļuvušajām partijām pārrunās jaunās valdības veidošanu
 
No šodienas līdz 17.oktobrim Jēkabpilī norisināsies Karjeras nedēļa, ko jau otro gadu pēc kārtas rīko Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību. Karjeras nedēļas ietvaros norisināsies vairāki pasākumi: diskusija par jauniešu līdzdalību un motivāciju, jauniešu tikšanos ar savas jomas profesionāļiem, orientēšanās sacensības pilsētā un izglītojoši pasākumi. Ar Karjeras nedēļas programmu var iepazīties jekabpils-jauniesi.lv. Savukārt A.Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas programma pieejama radio1.lv ziņu portālā.

Tāpat sākot ar šodienu līdz 19.oktobrim Latvijā notiek UNESCO nedēļa. Šīs nedēļas ietvaros Jēkabpils skolēniem būs iespēja noklausīties lekciju „Strūves ģeodēziskā loka punkts Jēkabpilī". Savukārt 18.oktobrī skatītāji ir aicināti uz izrādi „Nazars Stodoļa" Krustpils pilī. Tā veidota pēc Tarasa Sevčenko lugas, kas vēstī par Ukrainas kazakiem un viņu attiecībām 17. gadsimtā. UNESCO Latvijā un pasaulē aktualizē vērtības, kas ir unikālas un saglabājamas.
 
Turpinām ziņas
 
Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien tiksies ar 12.Saeimā ievēlētajām partijām, lai pārrunātu jaunās valdības veidošanu. Vispirms prezidents tiksies ar partijām, kas ieguva lielāko mandātu skaitu. Plkst. 11 prezidents tiekas ar partiju "Saskaņa", tad ar "Vienotību", Zaļo un zemnieku savienību un visbeidzot ar nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai''/LNNK pārstāvjiem
 
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs šodien dodas uz Luksemburgu, informē Zemkopības ministrija. Tur ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē plānots lemt par nozvejas kvotām Latvijas zvejniekiem 2015. gadā Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī. Latvijai vissvarīgākais ir panākt pēc iespējas mazāku samazinājumu brētliņas Baltijas jūrā krājumam.
 
Un vēl
 
Šodien plkst.13 Stūra mājā norisināsies diskusija "Pārkrāsosim?". Tajā runās par mājas turpmāko likteni un to, vai turpinājums Eiropas kultūras galvaspilsētas projektiem var būt aktīvas piemiņas darbs Stūra mājā un ārpus tās. Viens no "Rīga 2014" projekta "Stūra māja." mērķiem bija sākt plašāku diskusiju sabiedrībā par totalitārisma atstātajām sekām, upuru piemiņas saglabāšanu.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Sanāksmē informē par Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācijas procesu. Zaķis apturējis darbību "Vienotībā". Nav skaidrs, kad aizsardzības ministrs izkļūs no Centrālāfrikas.
 
Šodien Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē plkst.13. karjeras nedēļas atklāšanas pasākums. Tā būs diskusija ar tēmu „Kāpēc pielaikot karjeras kurpes". Diskusiju mērķis ir pārrunāt jautājumu par jauniešu līdzdalības un motivācijas problēmām, karjeras izglītību. Pasākumā piedalīsies skolēni, pašvaldības un uzņēmēju pārstāvji. Karjeras nedēļa Jēkabpilī norisināsies līdz 17. oktobrim.
 
10.oktobrī Jēkabpils pilsētas pašvaldībā notika sanāksme, kurā SIA „Projekts 3i" pārstāvji informēja par ietekmes uz vidi novērtējuma rezultātiem, kas veikts „Latvijas dzelzceļš" paredzētās darbības „Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācija" ietvaros. Plānots elektrificēt, izbūvēt vai renovēt gaisa kontakttīklus, kā arī izveidot 11 vilces jaudas apakšstacijas, tajā skaitā arī Jēkabpilī. Ar informatīvo materiālu var iepazīties 30.oktobrim „Latvijas dzelzceļš" interneta vietnē www.ldz.lv, kā arī Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā.

Turpinām ziņas
 
Saeimas deputāts Dzintars Zaķis apturējis darbību "Vienotībā", informēja partijas preses sekretāre Laila Timrota. Tā apturēta brīdim, kamēr tiks pabeigta izmeklēšana par iespējamiem vēlēšanu procesa pārkāpumiem atsevišķos Latgales vēlēšanu iecirkņos. Zaķis uzskata, ka ir kļuvis par politisko konkurentu nomelnojošas kampaņas upuri. Tāpat viņš uzsver, ka vēlas palīdzēt tiesībsargājošajām iestādēm atklāt nelikumības. Pagājušās nedēļas sākumā Zaķis atkāpās arī no Saeimas frakcijas priekšsēdētāja amata, savu pienākumu pildīšanu nododot vietniekiem Lolitai Čigānei un Edvardam Smiltēnam.
 
Joprojām nav skaidrs, kad no vardarbības plosītās Centrālāfrikas Republikas Latvijā varētu atgriezties aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. Vardarbības pastiprināšanās dēļ Vējonim sestdien radās grūtības izkļūt no republikas galvaspilsētas Bangi. 7.oktobrī ministrs ieradās republikā un vairāku dienu darba vizītē iepazinās ar Eiropas Savienības militārās operācijas norises gaitu. Rotācijas kārtībā pašlaik Latvijas karavīri iesaistīti visos daudznacionālā bataljona uzdevumos
 
Un vēl
 
Šodien atklāšanas ceremonijā Olimpiskajā sporta centrā galvaspilsētā Latvijas Olimpiskā komiteja sešās Latvijas pilsētas skolās uzsāk jaunu projektu "Sporto visa klase''. Tas paredz iesaistīto skolu trešo klašu skolniekiem katru nedēļu nodrošināt atbilstošu trīs sporta nodarbību sarīkošanu papildus divām sporta stundām, kas ir paredzētas obligātajā izglītības programmā. Šodien atklāšanas pasākumā piedalīsies visi 164 trešo klašu skolēni no Daugavpils, Jelgavas, Liepājas, Rīgas, Valmieras un Ventspils, kā arī viņu sporta skolotāji.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šorīt Jēkabpilī pie tirdzniecības centra "Aura" atrasts miris cilvēks. Sestdienas naktī no kādas ēkas Jēkabpilī, Nameja ielā evakuēti seši cilvēki. Reinis Nitišs Turcijā ierindojas septītajā vietā, nosargājot trešo vietu čempionāta kopvērtējumā.
 
Šodien Jēkabpils mūzikas skolas koncertzālē skolas vecāko klašu audzēkņi piedalīsies karjeras dienas pasākumā. Tā laikā tiks sniegta informācija par mūziķa profesiju, kuru var iegūt Daugavpils Mūzikas vidusskolā, par labākajiem skolas pedagogiem. Mūzikas vidusskolas audzēkņi un pedagogi atskaņos nelielu koncertu. Interesentiem būs iespēja tikties ar dažādu specialitāšu mūziķiem un pedagogiem, iepazīties ar dažādiem mūziķa karjeras veiksmes stāstiem.
 
Šorīt Jēkabpilī pie tirdzniecības centra "Aura" atrasts miris cilvēks. Uz notikuma vietu izbrauca Jēkabpils policijas operatīvā grupa. Valsts policijas Zemgales pārvaldes Jēkabpils iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis sarunā ar Radio1 stāsta, ka sākotnējā informācija neliecina, ka notikusi vardarbība. Šobrīd grupa ir beigusi savu darbu un noskaidrots, ka mirušais ir 1959.gadā dzimis vīrietis. Januševskis skaidro, ka visticamāk vīrietim bija veselības problēma, jo pirms tam viņš pie ieejas ir vairākas reizes paklupis.
 
Sestdien ap pulksten desmitiem vakarā ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz kādu piecstāvu dzīvojamo māju Jēkabpilī, Nameja ielā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji secināja, ka piecstāvu dzīvojamās mājas ceturtā stāva kāpņu telpā dega plastmasas kanalizācijas caurules trīs kvadrātmetru platībā. Lai garantētu iedzīvotāju drošību, no ēkas evakuēti seši iedzīvotāji.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien plkst.13. Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji tiekas ar apvienību "Saskaņas centrs" frakcijas telpās. Apvienība plāno sazināties ar visām pārējām piecām 12.Saeimā ievēlētajām partijām, lai tās aicinātu uz tikšanos. Ar politiskajiem spēkiem iecerēts apspriest priekšlikumu par tautas vēlētu prezidentu, pašvaldību plašāku iesaistīšanu sadarbībā ar valdību un ideju par pašvaldību vadītāju tiešajām vēlēšanām.
 
No šodienas līdz 19.oktobrim notiks tradicionālā "Labo darbu nedēļa", informēja labdarības organizācijas "Palīdzēsim.lv" vadītāja Ilze Skuja. Akcija notiks jau sesto gadu. Tās organizatori aicina reģistrēt savus ieplānotos labos darbus īpaši izstrādātās kartēs portālā "www.palidzesim.lv" vai arī iesūtīt lūgumus pēc palīdzības. Akcijas mērķis ir vairot prieku un labestību caur labiem darbiem, vienlaicīgi veicinot arī palīdzēšanas kultūru Latvijā.
 
Un vēl
 
Vakar ar divām atlikušajām kvalifikācijas kārtām un finālbraucieniem beidzās Monster Energy FIA pasaules rallijkrosa čempionāta vienpadsmitais posms Turcijā. Prestižākajā Supercar klasē pēc trešās un ceturtās kvalifikācijas kārtas jēkabpilietis Reinis Nitišs ierindojās piektajā vietā un iekļuva pusfinālā. Pusfinālā Nitišs finišēja ceturtais, tādējādi finālā šoreiz neiekļūstot. Nitišs ieguva 15 punktus un, ar kopsummā iekrātiem 182 punktiem, joprojām atrodas Pasaules RX kopvērtējuma trešajā vietā.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: No 1.novembra Jēkabpils pilsētas maršrutu autobusos ieviesīs tiešo biļešu tirdzniecību. Aknīstes novada pašvaldības pārstāvji pieredzes apmaiņā apciemo Ērberģi. BK „Jēkabpils" ar papildinājumu sastāvā gūst uzvaru pār jūrmalniekiem.
 
Šonedēl notiks kārtējā Jēkabpils domes sēde, kurā lems par grozijumiem amatu sarakstos. Jēkabpils sporta centra direktors Juris Bobrovs vērsies pasvaldibā ar lūgumu veikt grozījumus iestādes amatu sarakstā – papildināt sporta nama amatu sarakstu ar vienu štata vietu - sporta treneris. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu treneri bērnu peldētapmācībai jaunajā pilsetas sporta peldbaseinā. Pirms virzīt šo jautājumu uz domi, deputātu vidū izraisījās diskusija, jo tika ierosināts, ka šim nolūkam nav jāveido štata vieta, bet gan trenerim jābūt kā pašnodarbinātai personai. Plašāk st;āsta Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis.
Lēmums par grozījumiem Jēkabpils sporta centra amatu sarakstā šoinedēļ jāpieņem domes sēdē.
 
Turpinām ziņas

No 2014.gada 1.novembra tiek ieviesta tiešā biļešu tirdzniecība Jēkabpils pilsētas maršrutu autobusos, informē SIA "JĒKABPILS AUTOBUSU PARKS". Braukšanas biļeti varēs iegādāties tikai vienam braucienam. Mainoties biļešu tirdzniecības kārtībai, pasažieriem jāņem vērā, ka turpmāk pasažieru iekāpšana būs tikai pa priekšējām durvīm, izkāpšana pa vidējām durvīm. Iekāpšana pa vidējām durvīm - tikai ar bērnu ratiņiem un invalīdu ratiņiem.
Pagājušajā nedēļā Aknīstes novada vairākums deputātu un domes administrācijas darbinieki apmeklēja Neretas novada Mazzalves pagastu, informē Aknīstes novada pašvaldība. Apciemojuma mērķis bija gūt pieredzi, kā apsaimniekot vēsturiskās ēkas novadā. Ērberģes muižai var vilkt paralēles ar Gārsenes pili, tāpēc darbinieki interesējās kā Mazzalvē tiek realizēti projekti, pilnveidota materiāli tehniskās bāze un pašu spēkiem sakārtota vide.

Un vēl
 
Sestdien „Aldaris" Latvijas Basketbola līgā BK „Jēkabpils" savā laukumā uzņēma pagājušās sezonas pretinieku cīņā par bronzu - BK „Jūrmala/Fēnikss". Jēkabpilieši noturēja vadības grožus visu spēles gaitu un cīņu noslēdza ar 13 punktiem plusā jeb rezultātu 57:44. Rezultatīvākais „lūšu" rindās – Mikus Sokolovs ar 14 gūtiem punktiem. BK „Jēkabpils" spēlē pieteica arī jaunu spēlētāju – Edgaru Štelmaheru.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Šodien norisinājās pirmie karjeras nedēļas pasākumi. Jēkabpilī notika piektais reģionālais tirdziņš Andele Mandele. Drīzumā gaidāmas bezmaksas auto pārbaudes Jēkabpilī un Preiļos.
 
Šodien Jēkabpilī norisinājās pirmie karjeras nedēļas pasākumi. To atklāja diskusija Tautas nama Baltajā zālē jauniešu, pašvaldības un uzņēmēju pārstāvju starpā. Tāpat Jēkabpils pamatskolā norisinājās seminār-praktikums 6. klašu skolniecēm kopā ar skaistumkopšanas salona „Elizabete" speciālistēm. Bet Jēkabpils mūzikas skolas koncertzālē skolas vecāko klašu audzēkņi tikās ar Daugavpils Mūzikas vidusskolas pedagogiem un audzēkņiem.
 
Dažādās Latvijas pilsētās no rītdienas līdz 28.oktobrim "Drošas braukšanas skola" bez maksas pārbaudīs automobiļus. Autovadītājiem būs iespēja noskaidrot, vai mašīnām pilnvērtīgi darbojas visas drošības sistēmas un elektroapgāde. Tiks pārbaudīti tie mezgli un sistēmas, kuras parasti nav iespējams pārbaudīt ikgadējās tehniskās apskates laikā. Jēkabpilī pārbaudes 15. oktobrī CSDD no plkst.11-18. Preiļos 16. oktobrī CSDD no plkst.11.-18.
 
Sestdien Jēkabpilī kluba „Luiize" telpās notika tirdziņš Andele Mandele. Tajā varēja iegādāties apģērbus, apavus, rotaslietas, kā arī bērnu drēbītes. Tomēr pasākums nepiedzīvoja lielu apmeklētāju pieplūdumu. Tirgotāji bija gaidījuši vairāk pircēju. Savukārt Andeles koordinatore Ieva Mikijanska skaidro, ka šādu iespaidu radīja tirgotāju izvietojums divās telpās. Turklāt, šis ir tikai piektais reģionālais pasākums. Sīkāk par to radio1.lv ziņu portālā.
 
Turpinām ziņas
 
Lai atpirktos no soda par braukšanu reibumā, Jēkabpilī kāds auto vadītājs ceļu policistiem devis 300 eiro lielu kukuli, informē Valsts policija. Policija ziņo, ka ka 1981.gadā dzimušais, vadot automašīnu "Toyota Land Cruiser" atradās 0,96 promiļu reibumā. Lai netiktu noformēts sods par spēkrata vadīšanu dzērumā, ceļu policistiem šoferis piedāvāja kukuli 300 eiro apmērā, taču tika aizturēts.
 
Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 11.oktobra līdz 13.oktobrim, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 92 izsaukumus. Kopumā dzēsti 40 ugunsgrēki, veikts 41 glābšanas darbs, bija arī 11 maldinoši izsaukumi. Ugunsgrēkos gāja bojā viens cilvēks un cieta trīs cilvēki.
 
Un vēl
 
Rīt, turpinās karjeras nedēļa. 2. vidusskolā norisināsies tādi pasākumi kā „Profesiju kaleidoskops" un „Profesiju labirints". Savukārt mūzikas skolā notiks „Instrumentu parāde" būs iespēja iepazīt dažādu mūzikas instrumentu skanējumu. Jēkabpils Valsts ģimnāzijā skanēs informējoša radiopārraide „Par ko kļūt"- izvēle sākas skolas solā". Vakara vidusskolas audzēkņi pildīs testu sevis izpētei. Bet Bērnu un jauniešu centrā plkst. 15.00 diskusiju cikls „Runā un audz" jauniešiem, kuriem interesē modes dizains.

Atstājiet komentāru