2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 16. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 16. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Muzeobuss šodien piestāj Pļaviņu novada ģimnāzijas skolas iekšpagalmā. Šodien Kamermūzikas dienu ietvaros Jēkabpilī koncerts „Melnā stārķa lidojums". Starptautiskā būvniecības, remonta un interjera izstāde "Māja. Dzīvoklis 2014" sākas šodien Ķīpsalā.
 
Šodien no plkst. 9.30 – 16.00 muzeobusa mobilā ekspozīcija būs apskatāma Pļaviņu novada ģimnāzijas skolas iekšpagalmā. Speciāli aprīkotā „Ikarus" autobusā skolniekiem un interesentiem ir iespēja piedalīties nodarbībā par Atmodu un barikāžu laiku Latvijā. 1991. gada barikāžu muzejs sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu un Okupācijas muzeja projekta ietvaros 2014. gada pavasarī un rudenī apbraukā Latvijas skolas ar šādu ekspozīciju.
 
Šodien Koknesē notiks Starptautiskās Rīgas Saksofonu Dienas. Kokneses kultūras namā plkst. 15.00 notiks Saksofonu dienu pedagogu meistarklases, bet plkst. 18.00 Saksofonu dienu koncerts. Tajā piedalīsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Orhūsas Karaliskās Mūzikas akadēmijas Sibēliusa Mūzikas akadēmijas studenti. Ieeja brīva.
 
Šodien plkst. 19.00 Jēkabpils tautas namā, ciklā „Jēkabpils Kamermūzikas dienas" ietvaros koncertprogramma „Melnā stārķa lidojums". Koncertā varēs dzirdēt Rīgas Saksofonu Kvarteta sniegumu. Programma ir tematiski saistīta ar starptautisku vides projektu „Melnais stārķis: dzīvības lidojums", kura gaitā tika novērotas astoņas Latvijas melno stārķu meitenes savā pirmajā ceļojumā uz ziemošanas vietām Āfrikā. Koncerta jaundarbus uzrakstījuši trīs Latvijas komponisti - Uģis Prauliņš, Līga Celma un Valdis Muktupāvels.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Iekšlietu ministrijā norisināsies seminārs par cilvēktirdzniecību 65 dalīnbniekiem. Tajā piedalīsies cilvēktirdzniecības lietu eksperti no ASV federālās tiesas tiesnese Virdžīnija Kendala un federālais prokurors Daniels Veiss sadarbībā ar Tieslietu ministriju un Tiesnešu mācību centru. Viņi stāstīs par cilvēktirdzniecības lietu izmeklēšanu, izmantojot piemērus gan no Latvijas, gan ASV tiesu prakses.
 
Par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu vakardien atzīta energokompānija "Latvenergo". Uzņēmums jau sesto gadu pēc kārtas ieņem pirmo vietu investīciju bankas pakalpojumu un finanšu konsultāciju sniedzējas AS "Prudentia" un biržas "Nasdaq Riga" kopīgi veidotajā Latvijas vērtīgāko uzņēmumu topā "TOP101". Speciālbalvu ieguva "Uzņēmums ar lielāko akciju cenas pieaugumu" AS "Valmieras stikla šķiedra". Par Baltijas vērtīgāko uzņēmumu atzīta banka „Swedbank".
 
Un vēl
 
No šodienas līdz 19. oktobrim Ķīpsalā norisinās starptautiskā būvniecības, remonta un interjera izstāde "Māja. Dzīvoklis 2014". Izstādē piedalās vairāk nekā 120 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas un citām valstīm. Izstādē tiks piedāvāts īpaši plašs apsildes risinājumu klāsts, sākot no elektriskajiem sildītājiem līdz jaudīgiem apkures katliem. Ikviens interesents varēs saņemt izsmeļošas konsultācijas un kopā ar ekspertiem aprēķināt aptuvenās apkures izmaksas savam mājoklim. Tāpat būs iespēja saņemt bezmaksas konsultācijas par aktualitātēm nekustamo īpašumu darījumu jomā.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Šogad dzimšanas reģistrā pozitīva statistika. Iesniedz pieteikumu par Jāņu siera iekļaušanu Eiropas Savienības nacionālo produktu reģistrā. Preiļu sportisti gūst panākumus Daugavpils džudo turnīrā.
 
Uz šī gada 1.oktobri apkopotie dati rāda, ka Jēkabpils Dzimtsarakstu nodaļā pieaudzis dzimšanas reģistru skaits, tā informē Jēkabpils Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Silvija Leikuma. Ja pagājušajā gada pirmajos deviņos mēnešos tika reģistrētas 174 dzimšanas, tad šogad 217. Savukārt miršanas gadījumu skaits pagājušajā gadā bija 262, savukārt šogad - 239. Laulību reģistrāciju skaits palicis ļoti līdzīgā līmenī. Pagājušā gadā reģistrētas 126 laulības, šogad par vienu mazāk.
 
Vakardien Aizkraukles novada Aizkraukles pagastā automašīna "VW Caddy" uz Daugavpils šosejas notrieca 73 gadus vecu gājēju. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informēja, ka negadījums noticis ap plkst.7.45, autoceļa Rīga-Daugavpils-Krāslava-Paternieki 84.kilometrā. 1951.gadā dzimis vīrietis, vadot automašīnu, aizķēra un notrieca gājēju, kurš nogādāts slimnīcā.
 
Pārtikas un veterinārais dienests iesniedzis biedrības "Siera klubs" sagatavoto pieteikumu Eiropas Komisijā par Jāņu siera reģistrāciju Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Patlaban ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir reģistrēti un pieteikti 719 produkti, no tiem Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā - 63 produkti. To vidu reģistrēti arī divi Latvijas produkti - sklandrausis un salināta rudzu rupjmaize.
 
Turpinām ziņas
 
Saeima šodien lems, vai galīgajā lasījumā atbalstīt grozījumu projektu Saeimas Kārtības rullī, kas paredz, ka par ētikas kodeksa pārkāpšanu Saeimas deputātus varēs sodīt ar izslēgšanu no Saeimas sēdēm, piemērojot attiecīgu mēnešalgas atvilkumu. Iecerēts, ka deputātam varēs arī liegt tiesības uzstāties Saeimas sēdē. Patlaban par d kodeksa pārkāpumiem var izteikt mutvārdu vai rakstveida brīdinājumu.
 
Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien piedalīsies 10.Eiropas Savienības-Āzijas valstu un valdību vadītāju samitā, kas norisināsies līdz rītdienai, 17.oktobrim Milānā. Paredzēts, ka Bērziņš šodien piedalīsies divās plenārsesijās par ES un Āzijas ekonomiskās sadarbības stiprināšanu, kā arī savstarpējo sadarbību. Tāpat prezidentam plānota tikšanās ar Singapūras premjerministru Lī Hsjenu Longu. Savukārt rīt, prezidents piedalīsies noslēguma plenārsesijā par ES un Āzijas ekonomiku un tiksies ar Ķīnas premjerministru Li Kecjanu.
 
Un vēl
 
4. oktobrī Daugavpilī notika džudo turnīrs jaunākajiem šī sporta veida pārstāvjiem. Sacensībās piedalījās džudisti no Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas, bet Latgales reģionu pārstāvēja jaunie cīkstoņi no Daugavpils, Rēzeknes, Preiļiem un Ludzas. Kā ziņo Preiļu novada pašvaldība 9 jaunie sportisti no Preiļiem guva labus rezultātus un izcīnīja godalgotas vietas. 1. vietā ierindojās Aivis Krūmiņš, Ričards Smans, Ričards Jakovļevs, Gvido Streili un Sofija Gžibovska. Uz otrā uzvarētāju pakāpiena kāpa Dāvis Krūmiņš un Linards Vaivods, trešā vieta turnīrā Maksimam Žukovam un Ērikam Sergejevam.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: BK „Jēkabpils" Baltijas Basketbola līgā sezonas atklāšanas mačā piedzīvo sāpīgu zaudējumu. Diskutēs par iespējām sākt biznesu laukos. Novembrī Mārupē notiks pirmais Vislatvijas reģionālo uzņēmēju biedrību kongress.
 
Šodien, turpinoties karjeras nedēļai, norisinās dažādi notikumi. Jēkabpils Valsts ģimnāzijas skolēni tiek iepazīstināti ar izglītības turpināšanas iespējām, uzzina iepriekšējā gada absolventu gaitas, iepazīstas ar e-adresēm un materiāliem bibliotēkā, pauž savus izglītības turpināšanas nodomus. Jēkabpils pamatskolas 4. Klašu skolēni piedalās neklātienes ekspedīcijā „Kurpēs pa meža taciņu uz savu karjeru", kurā viņi pēta un iepazīt meža resursus un iespējas strādāt mežā. Savukārt 2. Vidusskolā konkurss 5-6. Klašu skolēniem «Profesijas vakar, šodien un rīt».
 
Vakardien Kokneses novada domes stāvlaukumā vietu ieņēma divi jauni elektromobiļi. Dome veiksmīgi piedalījās Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansēto projektu konkursā un ieguva atbalstu divu jaunu elektromobiļu iegādei. Tika īstenots projekts par „siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana Kokneses novadā, iegādājoties divus elektromobiļus". Jaunos spēkratus izmantos Komunālās nodaļas un pašvaldības policijas darbinieki, jo tieši viņi elektromobiļus izmantos darba pienākumu veikšanai.
 
Vakar BK „Jēkabpils" aizvadīja pirmo maču Baltijas Basketbola līgā. Tāpat kā Latvijas līgas sezonas atklāšanā, mājas spēles priekšrocību izmantoja BK „Valmiera" vienība. Tikai astoņu spēlētāju sastāvā BK „Jēkabpils" piekāpās mājiniekiem ar rezultātu 82:55. Sekmīgākais jēkabpiliešu rindās, iekrājot 16 punktus un piecas atlēkušās bumbas bija Pāvels Veselovs. BK „Jēkabpils" komandu turpina vajāt traumas. Andrejs Šeļakovs, Oskars Virsis un Artūrs Dušelis nespēja palīdzēt revanša mačā pret mājiniekiem.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Rīgā "Latvijas attīstības finanšu institūcija ''Altum''" sadarbībā ar Komercdarbības un finanšu pētniecības aģentūru rīkos ekspertu diskusiju par iespējām uzsākt biznesu laukos. Tajā piedalīsies pārstāvji no Ekonomikas ministrijas, uzņēmēji, "Lauku attīstības fonds", Latvijas Zemnieku federācijas, ''Zemnieku saeimas'' pārstāvji u.c. Prezentāciju sniegs arī SIA "Skrīveru saldumi" valdes loceklis Normunds Audzišs. Diskusijas mērķis ir uzsvērt uzņēmējdarbības veicināšanas nozīmi Latvijas reģionālajai attīstībai.
 
7.novembrī Mārupē uz pirmo Vislatvijas reģionālo uzņēmēju biedrību kongresu pulcēsies uzņēmēji no 26 Latvijas novadiem un pilsētām, informē kongresa rīkotāji - biedrība "Mārupes uzņēmēji". Reģionu uzņēmēji tiksies, lai debatētu par Latvijas reģionu attīstību, spriestu par Eiropas Savienības fondu pieejamību uzņēmējiem, sadarbības un citiem jautājumiem. Kongresā piedalīsies reģionālās uzņēmēju biedrības un klubi no Jēkabpils, Jelgavas, Līvāniem, Rēzeknes u.c. pilsētām un novadiem.
 
Un vēl
 
Novembra beigās tūrē pa Latvijas pilsētām ar koncertuzvedumu visai ģimenei "Vitas vēstules Ziemassvētkos" dosies aktrise Vita Baļčunaite, saksofonists Artis Gāga un komponists, pianists Māris Lasmanis. Koncertprogrammu veidos Lasmaņa oriģināldziesmas un režisores Ingas Cipes atmiņu noveles. Uzveduma pirmizrāde notiks Vitu dienā, 28.novembrī, Kokneses kultūras namā un 5.decembrī - Jēkabpils tautas namā.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jauniešiem piešķir Līvānu novada mācību stipendijas. Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā notika viens no karjeras nedēļas pasākumiem. Šovakar skolēni var apmeklēt BK „Jēkabpils" treniņu.
 
Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis šodien pirms domes sēdes, informējot deputātus par veicamo darbu aktualitātēm norād;ija, ka turpinās pilsētas ielu apgaismojuma sakārtošana pēc remontdarbiem. Vienības ielā apgaismojums jau ir pieslēgts, savukārt Kurzemes ielā to pieslēgs nākamnedēļ. Guntars Gogulis sacīja, ka turpmāk problēmas ar pilsetas apgaismojumu var radīt kabeļu bojājumi, kas radušies būvdarbu gaitā.
 
Arī Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs sacīja, ka ir piefiksējis šadus gadījums. Piemēram, arī Vecpilsētas laukumā elektrības padevi traucēja tiesi kabeļa bojājums, kur neapzinīgs ekskavatorists būvdarbu laikā bija traumējis kabeli. Tas palika ierakts zemē un apmēram trīs gadu laikā radās sūce un īssavienojums.
 
Jēkabpils dome šodien apstiprināja stipendijas 62 studentiem. Plašāk stāsta Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa.
 
Stipendijas piešķīra arī topošajiem mediķiem, kas Jēkabpils slimnīcā iziet rezidentūru. Lai saņemtu šo stipendiju studentam jāuzrāda sekmju lapa, jābūt ieteikumam no SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" un ar to noslēgtām darba attiecībām. Rezidenta stipendija ir 378 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas uz visu rezidentūras laiku. Šobrīd šādu stipendiju no Jēkabpils domes saņem deviņi topošie medeķi. Šādu stipendiju pasvaldība piešķīrusi, lai Jēkabpils slimnīcai piesaistītu jaunus mediķus.
 
Turpinām ziņas
 
11. un 13.oktobrī sanāca kopā Līvānu novada mācību stipendijas komisija, lai lemtu par stipendiju piešķiršanu augstskolās studējošajiem Līvānu novada jauniešiem. Šogad stipendijas piešķirtas vairāk nekā pusei no pretendentiem - 32 jauniešiem. Kopējā stipendiju summa ir 32900 euro. Komisija vērtēja sekmju līmeni, izpratni par saviem nākotnes plāniem, pārliecību par studiju programmas izvēli, sociālo situāciju ģimenē, piešķīra papildus punktus eksakto zinātņu studiju programmās studējošajiem.
 
Vakar Jēkabpils Galvenā bibliotēka karjeras nedēļas ietvaros, organizēja pasākumu Jēkabpils vakara vidusskolas skolēniem - „Atrodi. Izvēlies. Mācies." Vecāko klašu skolēni tikās ar SIA JK namu pārvalde valdes locekli Juri Kozuliņu, Jēkabpils reģionālās slimnīcas galveno māsu Māru Skroderi un Jēkabpils policijas iecirkņa vecāko inspektori Diānu Stivriņu. Viesi stāstīja, kā izvēlējās savu arodu, kādu profesiju darbinieki strādā viņu uzņēmumos un iestādēs, kādām jābūt prasmēm, izglītībai.
 
Un vēl
 
Ikvienam interesentam Karjeras nedēļas ietvaros šodien ir iespēja apmeklēt Basketbola kluba „Jēkabpils" treniņu. Tas norisināsies no plkst.18.15-20.30. Pēc treniņa skolēniem būs iespēja uzdot sev interesējošos jautājumus. Treniņš norisinās Jēkabpils sporta namā. Karjeras nedēļa Jēkabpilī, kā arī vēl 14 Latvijas pilsētās norisinās no 13.-17.oktobrim.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī par narkotiku glabāšanu aizturētas vairākas personas, tajā skaitā, nepilngadīgie. Preiļu Leļļu galerija gūst panākumus starptautiskajā izstādē Maskavā. Rīt Bērnu pētnieciski eksperimentālā centra „GUDRO.LV" atklāšana.
 
Jēkabpils iecirkņa Kriminālpolicijas darbinieki par narkotiskās vielas glabāšanu, lietošanu un realizēšanu aizturējuši vienu personu, savukārt par to lietošanu aizturējuši vairākas personas. Tā informē Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde. Par narkotiku glabāšanu realizācijas nolūkā tika aizturēts vīrietis, no kura atsavināta marihuāna. Savukārt par narkotiku lietošanu aizturētas septiņas personas, no kurām četras ir nepilngadīgas vecumā no 15 līdz 17 gadiem.
 
Šobrīd Krustpils novadā aktīvi rit vairāku projektu realizācija, kurus finansē no novada budžeta, informē Krustpils novada pašvaldība. Oktobrī Krustpils pagasta Spuņģēnu ciemā Centra un Līvānu ielā tiks veikta ūdensvada rekonstrukcija. Vīpes pagastā pamatskolā norit sporta zāles rekonstrukcija, ko plānots pabeigt līdz 28. novembrim. Savukārt Mežāres pagastā tiek strādāt pie autoceļa Buntiki – Endžeļi rekonstrukcijas.
 
Preiļu Leļļu galerijas īpašniece Jeļena Mihailova 10. starptautiskajā leļļu izstāde „Salon kukol" Maskavā saņēma vienu no galvenajām balvām – nomināciju „Leļļu meistare". Kā atzīst māksliniece, šāds apbalvojums ir liela atzinība viņas radošajā biogrāfijā. Izstāde norisinājās no 2. līdz 5. oktobrim.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Koknesē sākās Starptautiskās Rīgas Saksofonu Dienas. Kokneses kultūras namā plkst. 15.00 notika Saksofonu dienu pedagogu meistarklases, bet šovakar plkst. 18.00 gaidāms Saksofonu dienu koncerts. Tajā piedalīsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Orhūsas Karaliskās Mūzikas akadēmijas Sibēliusa Mūzikas akadēmijas studenti. Ieeja brīva.
 
Tāpat šovakar plkst. 19.00 Jēkabpils tautas namā, ciklā „Jēkabpils Kamermūzikas dienas" ietvaros koncertprogramma „Melnā stārķa lidojums". Koncertā varēs dzirdēt Rīgas Saksofonu Kvarteta sniegumu. Programma ir tematiski saistīta ar starptautisku vides projektu „Melnais stārķis: dzīvības lidojums", kura gaitā tika novērotas astoņas Latvijas melno stārķu meitenes savā pirmajā ceļojumā uz ziemošanas vietām Āfrikā. Koncerta jaundarbus uzrakstījuši trīs Latvijas komponisti - Uģis Prauliņš, Līga Celma un Valdis Muktupāvels.
 
Un vēl
 
Rīt plkst. 16.00 notiek bērnu pētnieciski eksperimentālā centra "GUDRO.LV" atklāšanas pasākums Jēkabpils BJC. Tajā darbosies jauna interešu izglītības programma, kas balstās uz dabā notiekošo procesu izzināšanu caur novērojumiem un eksperimentiem. No plkst. 17.00-18.00 izglītojošais seminārs vecākiem, pedagogiem "Kas izvēlas karjeras kurpes bērniem?".

Atstājiet komentāru