2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 20. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 20. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpilī sāks rādīt jauno Andra Gaujas filmu „Izlaiduma gads''. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs rīko Gruzijas draugu tikšanos Luksemburgā. Teātra Zelta fondā uzņems Veltu Skursteni un Jāni Kubili.
 
Šodien Jēkabpilī sāks rādīt jauno Andra Gaujas filmu „Izlaiduma gads''. Filma Kino Mītnē būs skatāma līdz 23. oktobrim. No šodienas līdz trešdienai filmas sākums 18.00, bet ceturtdien seansi plkst. 15:00 un 18:00. Jaunā spēlfilma stāsta par jaunu skolotāju, kura pēc piedzīvotas vilšanās personiskajā dzīvē ar entuziasmu pievēršas savai audzināmajai klasei – nepakļāvīgiem jauniešiem no sociāli nelabvēlīga Rīgas rajona.
No šodienas līdz 21. oktobrim Luksemburgā notiks Ārlietu padomes un Vispārējo lietu padomes sanāksmes. Ārlietu padomes sanāksmē plānota diskusija par Eiropas Savienības kopīgo stratēģiju Ebolas vīrusa uzliesmojuma apkarošanai, situāciju Irākā un Sīrijā.Diskusija notiks arī par aktuālo situāciju Lībijā, notiekošo Ukrainā un Tuvo Austrumu miera procesu.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien un turpmāk vēl piecas pirmdienas Latvijas Leļļu teātrī notiks pētnieka Alda Linē lekcijas par Latvijas Leļļu teātra vēsturi. Lekcijās tiek apskatītas septiņas Latvijas Leļļu teātra desmitgades, hronoloģiski ieskicējot teātra radošās veiksmes, meklējumus un eksperimentus, kā arī nozīmīgākās personības, kas gadu gaitā veidojušas teātri. Ieeja tajās ir bez maksas.
 
Atzīmējot Latviešu folkloras krātuves 90.gadskārtu, no šodienas līdz 23. oktobrī Rīgā un Turaidā notiks folkloras vēsturei veltīta starptautiska konference "Nozares vēsture kartē - folkloristiskās domas centri, robežjoslas un kopīgā telpa". Konferences referenti spriedīs, kādā mērā pasaules folkloristiku var uzskatīt par vienotu pētniecisko lauku, kā arī par daudziem citiem jautājumiem. Tajā piedalīsies pasaules folkloristikas speciālisti no Baltijas valstīm, Zviedrijas, Somijas, Vācijas un citām valstīm.
 
Un vēl
 
Šodien plkst.17.30 notiks «Spēlmaņu nakts» nominantu un Latvijas Teātra Zelta fonda dalībnieku godināšanas pasākums Latvijas Nacionālā teātra Baltajā zālē. Svinīgā atmosfērā tiks godināti Latvijas Teātra Zelta fonda dalībnieki. Šogad Teātra Zelta fonds uzņems vēl divus skatuves māksliniekus - bijušā Jaunatnes teātra aktrisi Veltu Skursteni un Latvijas Nacionālā teātra aktieri Jāni Kubili. Patlaban Latvijas Teātra Zelta fondā ir 16 ar teātra mākslu saistīti cilvēki.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Līvānos pieaugs maksa par ūdeni un kanalizāciju. Preiļu valsts ģimnāzijas aktivitātes „Labo darbu nedēļā". Ilūkstes novada pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieki ierodas pieredzes apmaiņā Aknīstē.
 
Maksa par ūdeni un kanalizāciju Līvānos pieaugs par 28,5%. Tas paredzēts apstiprinātajā SIA "Līvānudzīvokļu un komunālā saimniecība" jaunajā pakalpojumu tarifu projektā. Jaunā maksa stāsies spēkā ar šī gada 1.decembri. Nepieciešamība paaugstināt maksu pamatota ar elektroenerģijas tarifu paaugstināšanos, degvielas cenu celšanos, nekustamā īpašuma nodokļa par zemi, ēkām un būvēm paaugstināšanos, pilsētas ūdenssaimniecības attīstības projekta īstenošanu. Pašvaldība minēja, ka šis sadārdzinājums varētu nebūt pēdējais.

„Labo darbu nedēļas" ietvaros, kas norisinājās pagājušajā nedēļā, piedalījās Preiļu Valsts ģimnāzija. Nedēļas laikā dalība ņemta 2 pasākumos. Palīdzēts pārnest mēbeles un citu inventāru no vecā ģimnāzijas korpusa uz jauno. Savukārt piektdien palīdzēts Preiļu novada domes organizētajā Preiļu parka un dīķu teritorijas sakopšanas talkā. Labdarības organizācija Palīdzēsim.lv jau sesto gadu organizē akciju "Labo darbu nedēļa", kad pastiprināta uzmanība tiek pievērsta palīdzībai, kuras sniegšanai nav nepieciešams liels finansiālais ieguldījums.

Aknīstes novada pirmsskolas izglītības iestāde "Bitīte" piektdien uzņēma viesus no Ilūkstes novada. Pieredzes apmaiņā bija ieradušies 42 pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieki. Viesiem tika stāstīts par realizētajiem projektiem, izglītojošām programmām un tehniskām lietām. Pēc tam tika apmeklētas bērnu grupiņas, veselības istaba, kā arī audzinātājas rādīja pašu darinātās spēles un mācību līdzekļus. Priekšnesumā viesus sagaidīja leļļu teātra uzvedums. Pēc tam apmeklējums noslēdzās ar Aknīstes novadpētniecības muzeja ekspozīciju.
 
Turpinām ziņas
 
Izglītības un zinātnes ministrija izstrādājusi noteikumus, kas nosaka 2015./2016.mācību gada sākuma un beigu laiku. Papildus tam noteikts laiks, kad mācību gads beidzas 9. un 12.klases skolēniem, kuri atbrīvoti no eksāmenu kārtošanas. Viņiem mācību gads varētu beigties 2016.gada 30.maijā. 9.klašu skolēniem mācības beigsies 13.maijā, savukārt mācību gads noslēgsies 10.jūnijā. 12.klašu izglītojamajiem mācības beigsies tāpat, bet mācību gads - 17.jūnijā.
 
Situācija saistībā ar plūdiem Ogrē, Salaspils novadā un Stopiņu novadā ir normalizējusies un stabilizējusies. Kā stāsta Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis, ka, ņemot vērā lietu, ūdens līmenis ir nedaudz palielinājies, taču atrodas normas robežās. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā norādīja, ka, salīdzinot ar neseno stāvokli, Ogres upē ūdens līmenis ir samazinājies, un ir zem 1,6 metru atzīmes.
 
Un vēl
 
Šonakt atsevišķos rajonos nokrišņu daudzums ir sasniedzis no 15-25 milimetrus, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Naktī visstiprāk lija Ziemeļvidzemē, kur nokrišņu summa vietām pārsniegusi 20 milimetru. Hidrologi prognozē, ka šonedēļ atkal atsāksies straujāka ūdens līmeņa celšanās. Tuvākajās dienās ūdens līmenis paaugstināsies vairākās upēs, tostarp Daugavā, Aiviekstē un Gaujas lejtecē.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Aknīstē atņem lielu daudzumu cigarešu. Vairākiem tūkstošiem mājsaimniecību traucēta elektroapgāde. KNAB soda Rēzeknes mūzikas vidusskolas direktori.
 
Nedēļas nogalē Aknīstē pie kāda 1947.gadā dzimuša vīrieša Valsts policija uzgāja 6280 cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām un 41 litru nezināmas izcelsmes alkohola. Valsts policijas Zemgales pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informēja, ka par šo pārkāpumu sākta administratīvā lietvedība. Savukārt Jēkabpilī, Varoņu ielā degvielas uzpildes stacijā DINAZ kāds autovadītājs uzsāka braukt, nepārliecinoties, ka degvielas tvertnē joprojām atrodas ievietotā uzpildes sūkņa pistole un to sabojāja.
 
Kopš vēla svētdienas vakara vairākiem tūkstošiem mājsaimniecību dažādos Latvijas reģionos traucēta elektroapgāde, liecina akciju sabiedrības «Sadales tīkls» operatīvā informācija. Svētdienas vakarā «Sadales tīkls» vēstīja, ka elektrolīnijas bojājumu rezultātā traucēta elektroapgāde Ogrē. Taču elektroapgādes atslēgumu kartē dati liecina, ka agrā pirmdienas rītā tā traucēta Līvānos, Skrundas, Jelgavas, Ikšķiles, Daugavpils, Ciblas un Ludzas novados, kā arī citviet Latvijā. Elektrolīniju bojājumus nav izraisījuši laikapstākļi.
 
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs piemērojis 100 eiro naudas sodu Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas direktorei par sevis kā skolas pedagoga materiālu stimulēšanu, informē KNAB. Konstatēts, ka direktore pirms diviem gadiem skolas domes sēdē atbalstīja priekšlikumu materiāli stimulēt sevi kā skolas pedagogu. Tāpat direktore rakstveidā nav sniegusi informāciju Kultūras ministrijai par savu mantisko vai citu personisko ieinteresētību iepriekš minētās darbības veikšanā.
 
Turpinām ziņas
 
Eiropas Komisijas izglītības sistēmu informācijas tīkla «Eurydice» ziņojums par skolotāju algām atklāj, ka Latvijā reģistrēts neliels pedagogu algu pieaugums laika periodā no 2009. līdz 2014.gadam. Pieaugums ir neliels, zem 5%. Visvairāk - par 22% - algas kopš 2009.gada pieaugušas Čehijā. Apmēram pusē no 33 ziņojumā atspoguļotajām valstīm skolotāju ienākumu attiecība pret izdevumiem 2014.gadā joprojām ir zem 2009.gada līmeņa.
 
Austrumeiropas drošības stiprināšanai nākamgad Latvijā pastāvīgi savus bruņotos spēkus plāno izvietot ASV un Lielbritānija, informē Aizsardzības ministrija. Plānots, ka amerikāņi un briti kopā ar Latvijas karavīriem trenētos un piedalītos militārās mācībās. Pagaidām nav zināms, uz cik ilgu laiku un kādā apmērā šo valstu karavīri atradīsies Latvijā. Šobrīd Latvijā pastāvīgi savus spēkus nodrošinājušas divas valstis - ASV un Norvēģija.
 
Un vēl
 
40% autovadītāju vienmēr iegādājas jaunas ziemas riepas brīžos, kad pienāk laiks iepriekšējās nomainīt, liecina apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" veiktā aptauja internetā. Lielākā daļa jeb 46% autovadītāju brīdī, kad pienācis laiks nomainīt iepriekšējās ziemas riepas, mēdz iegādāties gan jaunas, gan lietotas riepas. Neskatoties uz to, Ceļu satiksmes drošības direkcijas statistika liecina ka gandrīz 25 000 transportlīdzekļu izbrāķēti tehniskajā apskatē neatbilstošu riepu dēļ, turklāt puse no tiem negatīvu vērtējumu saņem satiksmei potenciāli bīstamajā ziemas periodā – no decembra līdz martam.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Gaisa temperatūras svārstību un mitruma dēļ mājsaimniecības palikušas bez elektrības. Viesītes Mazais Bānītis pārstāvēts 24. Starptautiskajā šaursliežu muzeju salidojumā. BK "Jēkabpils" nedēļas nogalē piekāpjas BK "Ventspils".
 
Piektdienas pēcpusdienā Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā tika atklāts centrs "GUDRO.LV". Tajā tika demonstrēta jaunā interešu izglītības programma, kas balstās uz dabā notiekošo procesu izzināšanu caur novērojumiem un eksperimentiem.
 
Sīkāk par to stāsta Bērnu un jauniešu centra direktora vietniece Lilija Ražinska.
Nodarbības notiek jau no septembra. Bērni tajās var piedalīties piektdienās no plkst.2 dienā līdz pusseptiņiem vakarā.

Turpinām ziņas

Šorīt ap plkst.10 avārijas atslēgumu dēļ bez elektrības bija aptuveni 2300 AS "Sadales tīkls" klientu, informē "Sadales tīkls". No tiem visvairāk Ventspils novadā, kam seko Ludzas, Smiltenes, Daugavpils un Jelgavas novadi. Uzņēmumā norādīja, ka svētdienas vakarā un naktī uz pirmdienu, visā Latvijas teritorijā tika reģistrēti elektroapgādes pārtraukumi vidējā sprieguma elektrotīklā, kurus izraisījušas krasas gaisa temperatūras svārstības un paaugstināts mitruma līmenis.
 
No 9. līdz 12. oktobrim notika nu jau 24. Starptautiskais šaursliežu muzeju salidojums, kas norisinājās Latvijā, Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā. Viesītei tika dota iespēja pārstāvēt Viesītes muzeju „Sēlija", kurā atrodas lokomotīve, saukta par Viesītes Mazo Bānīti. Salidojumā piedalījās vairāk nekā 110 interesentu no dažādām Eiropas valstīm. Līdz šim festivāli notikuši Vācijā, Holandē, Francijā, Šveicē, Austrijā un Rumānijā, taču Baltijas valstīs tas norisinājās pirmo reizi.
 
Un vēl
 
Sestdien olimpiskajā centrā "Ventspils" BK „Jēkabpils" aizvadīja piekto „Aldaris" Latvijas Basketbola līgas regulārā turnīra maču. Jēkabpilieši nepilnā astoņu spēlētāju sastāvā cieta sakāvi pret Latvijas čempioniem BK „Ventspils", zaudējot ar rezultātu 91:68. Rezultatīvāko sniegumu rādīja – Pāvels Veselovs ar 20 gūtiem punktiem. Nākamā spēle BK "Jēkabpils" norisināsies trešdien, 22. oktobrī.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Drošības policija uzsāk jaunu kriminālprocesu par balsu pirkšanu. Nesaskata iespējas Ebolas vīrusam uzliesmot Latvijā. Šovakar Jēkabpilī rādīs jauno Andra Gaujas filmu „Izlaiduma gads''.
 
Drošības policija sākusi jau septīto kriminālprocesu par iespējamu vēlētāju balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās un vienas iepriekš sāktās lietas ietvaros aizturējusi vēl kādu personu. Tā informē drošības policija. Septītais kriminālprocess, tāpat kā pārējie, sākts pēc Krimināllikuma panta par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, lietojot uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā. Plašākus komentārus par minēto kriminālprocesu gaitu policija nevar sniegt.
 
Pilnībā izvairīties no atsevišķiem Ebolas vīrusa gadījumiem ārpus Āfrikas rietumu reģiona nav iespējams, jo cilvēku mobilitāte pasaulē ir ļoti spēcīga. Tomēr Pasaules Veselības organizācijas eksperti neredz, ka ārpus šīs teritorijas varētu notikt vīrusa uzliesmojums, šodien preses konferencē skaidroja PVO pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne. Viņa sacīja, ka eksperti uzliesmojuma iespējamību vērtē kā zemu, jo Eiropā un citviet pasaulē ir labas un spēcīgas veselības aprūpes sistēmas.
 
Ministru kabineta komiteja šodien atbalstīja un izskatīšanai valdībā virzīja Labklājības ministrijas koncepciju "Par minimālā ienākuma līmeņa noteikšanu". To izmantos, piemēram, aprēķinot minimālos pabalstus, nosakot ienākuma neapliekamo minimumu, kā arī dažādu pabalstu apmēru. Minimālais ienākuma līmenis pirmajai personai mājsaimniecībā būs 129 eiro, bet par katru nākamo mājsaimniecības locekli tas samazināsies. Tai būtu jāstājas spēka 2017. gadā.
 
Turpinām ziņas
 
Ar jauno koncertuzvedumu „Viens, divi, trīs – nu tu esi brīvs!" Leļļu teātra mākslinieki rīt plkst. 11.00 viesosies Krustpils Kultūras namā. Izrāde stāsta par to, kā Sarkangalvīte, Vilks, Vecmāmiņa, Pauks un Šmauks, Princese uz zirņa, Papagailis un citi varoņi dodas uz Slepeno vietu pie Ziņojumu dēļa tikpat Slepenajā mežā... Izrādē ir komponista Aigara Voitišķa radītā oriģinālmūzika ar Latvijas Leļļu teātra dibinātājas, dzejnieces Mirdzas Ķempes vārdiem.

Šodien Jēkabpilī sāks rādīt jauno Andra Gaujas filmu „Izlaiduma gads''. Filma Kino Mītnē būs skatāma līdz 23. oktobrim. No šodienas līdz trešdienai filmas sākums 18.00, bet ceturtdien seansi plkst. 15:00 un 18:00. Jaunā spēlfilma stāsta par jaunu skolotāju, kura pēc piedzīvotas vilšanās personiskajā dzīvē ar entuziasmu pievēršas savai audzināmajai klasei – nepakļāvīgiem jauniešiem no sociāli nelabvēlīga Rīgas rajona.

Un vēl
 
Sestdien, 18. oktobrī plkst. 18.00 Jēkabpils sporta namā "Jēkabpils Lūši" aizvadīja savu trešo mājas spēli Nacionālajā līgā volejbolā. Spēlē tika pieveikta SK "Cēsis" volejbola komanda. Nākamā mājās spēle būs otrdien, 28. oktobrī plkst. 18.00 Latvijas kausa ietvaros pret Šenkerlīgas klubu ASK "Kuldīga" Jēkabpils 2. vidusskolas sporta zālē. Ieeja uz visām mājas spēlēm ir bez maksas. Nāciet un atbalstiet komandu ceļā uz panākumiem!

Atstājiet komentāru