2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 23. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 23. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpilī trīs Latvijas pilsonībā uzņemtās personas solīs uzticību Latvijas Republikai. Šodien tiks noskaidrots Latvijas lielākais ķirbis. Ideju par tautas vēlētu prezidentu atbalsta 78% Latvijas iedzīvotāju.
 
Šodien plkst.11 Jēkabpils pilsētas pašvaldības Laulību zālē svinīgā ceremonijā trīs Latvijas Republikā uzņemtie pilsoņi solīs uzticību Latvijas Republikai, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Ceremoniju saskaņā ar Pilsonības likumu rīko Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Jēkabpils nodaļa. Savukārt, 21. oktobrī, valdība Latvijas pilsonībā uzņēma 161 pilsonības pretendentu.
 
Šodien un rīt kultūras ministre Dace Melbārde uzturēsies Tallinā. Ministre tiksies ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem, lai pārrunātu sadarbības jautājumus, piedalīsies arī Baltijas Asamblejas balvas literatūrā, mākslā un zinātnē pasniegšanas ceremonijā. Šogad starptautiska žūrija lēmusi balvu mākslā piešķirt režisoram Alvim Hermanim par radošajiem sasniegumiem, iestudējot virkni izrāžu, īpaši par iestudējumu „Oblomovs" Jaunajā Rīgas teātrī.
 
Šodien plkst.12.00 Rīgas Zooloģiskajā dārzā jau devīto reizi norisināsies par tradīciju kļuvušais Latvijas lielākā ķirbja čempionāts. Šī gada diženāko ķirbi kronēs spēkavīri Raimonds Bergmanis un Agris Kazeļņiks. Finālā iekļuvusi dagdēniete Inna Kozlovska, kuras izaudzētais 214 kilogramus smagais ķirbis uzvarēja pērn, un iepriekšējo gadu laureāti. Šogad konkursam pieteiktie ķirbji nāk no Skrundas, Carnikavas, Ādažiem, Kuldīgas un citām Latvijas pilsētām un novadiem.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana oficiālās vizītes laikā Latvijā Latvijas valsts karogs tiks pacelts pie Rīgas domes, tās struktūrvienību, tai pakļauto izpildinstitūciju, iestāžu, uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību ēkām, kā arī pie pašvaldībai piederošām dzīvojamām ēkām. Tā informē Rīgas dome. Tāpat pacelt karogu aicināts juridiskas un fiziskas personas.
 
Ideju par tautas vēlētu Valsts prezidentu atbalsta 78% Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem, liecina aģentūras TNS un telekompānijas LNT raidījuma "900 sekundes" veiktais pētījums. Tikmēr 16% iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā pauduši noraidošu viedokli par ideju.
 
Un vēl
 
Vēl tikai šodien Jēkabpilī skatāma Andra Gaujas filma „Izlaiduma gads''. Seansi plkst. 15:00 un 18:00. Jaunā spēlfilma stāsta par jaunu skolotāju, kura pēc piedzīvotas vilšanās personiskajā dzīvē ar entuziasmu pievēršas savai audzināmajai klasei – nepakļāvīgiem jauniešiem no sociāli nelabvēlīga Rīgas rajona. Filmu Jēkabpilī var noskatīties jau kopš pirmdienas.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Atklāts Preiļu Valsts ģimnāzijas ēdināšanas korpuss. Novembrī slēgs Šķirotavas cietumu, notiesātos pārvietos uz Jēkabpils cietumu. Spriedis par 7,9, piešķiršanu piensaimniecības nozarei.
 
21. oktobra pēcpusdienā svinīgā pasākumā durvis vaļā vēra renovētā skolas piebūve - ēdināšanas korpuss, informē Preiļu novada domes lietvedības pārzine Jolanta Rubine. Ēkai veikta pilnīga renovācija – noritēja ēdināšanas bloka siltināšanas darbi un fasādes atjaunošana, tika uzstādīts jumts, kāpnes, logi, durvis, ierīkots ūdensvads, kanalizācija, apkures un ventilācijas sistēma, veikts griestu, sienu, grīdas remonts un uzstādītas virtuves iekārtas. Ēdnīcas renovācijas darbi tika veikti laika posmā no 2013. gada 28. augusta līdz 2014. gada 26. septembrim.

Tā kā ir būtiski samazinājies kopējais ieslodzīto skaits, nolemts reorganizēt vairāku cietumu darbību un no 1.novembra slēgt Šķirotavas cietumu, informēja Ieslodzījuma vietu pārvalde. Notiesātie tiks pārvietoti uz Jēkabpils cietumu un Rīgas Centrālcietumu. Jēkabpils cietums, kas līdz šim bijis slēgtais cietums ar daļēji slēgtā un atklātā cietuma nodaļu, tiek pārveidots par daļēji slēgto cietumu ar atklāta cietuma nodaļu. Visi 267 notiesātie pārvietoti uz Daugavgrīvas, Valmieras un citiem slēgtajiem cietumiem.
 
Nākamnedēļ valdības sēdē plānots skatīt jautājumu par 7,9 miljonu eiro piešķiršanu piensaimniecības nozarei. Šādā veidā tiks atbalstīti nelabvēlīgajā situācijā nonākušie piensaimnieki. Tā izveidojusies piena pārprodukcijas un krītošo iepirkuma cenu dēļ, Ja valdības sēdē jautājums tiks akceptēts, piensaimnieki līdz gada beigām no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem varētu saņemt papildu maksājumu par katru govi vidēji 65 eiro apmērā.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien plkst.11 Zemkopības ministrijā tiks prezentēti jaunākie dati par bioloģisko lauksaimniecību Latvijā, informē Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija. Pasākuma laikā plāno arī informēt par bioloģiskās pārtikas patēriņa tendencēm un atbildētu uz jautājumu, vai bioloģiskā pārtika var kļūt par Latvijas iedzīvotāju ikdienas pārtiku. Latvijā ir gandrīz 3500 bioloģisko saimniecību un pārstrādes uzņēmumu. Tāpat no lauksaimniecībā izmantojamās zemes bioloģiski sertificēti ir 11%, kas ir piektais lielākais rādītājs Eiropas Savienībā.
 
Labklājības ministrs Uldis Augulis šodien Briselē piedalīsies Trīspusējā sociālajā samitā izaugsmei un nodarbinātībai, kurā plānots pārrunāt iespējas sekmēt turpmāku ekonomisko izaugsmi un nodarbinātību, nodrošinot jaunu darbvietu rašanos. Samitā piedalīsies arī Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs, Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barozu, ES Padomes prezidentūras augstākās amatpersonas un divu nākamo prezidentūru pārstāvji. Pasākums ir augstākā līmeņa sociālā dialoga platform, kas notiek divreiz gadā.
 
Un vēl
 
Rīt plkst. 19.00 Jēkabpils tautas namā izskanēs trešais koncerts ciklā „Kamermūzikas dienas Jēkabpilī". Šajā koncertā skanēs trīs izcilu latviešu komponistu skaņdarbi. Pirmais ir Jāņa Ivanova 14. Simfonija, otrais - Jēkaba Mediņa „Leģenda" un trešais - komponista Pētera Vaska fantāzijas vijolei un stīgu orķestrim, kas koncertā skanēs vijolnieka Arvīda Zvaguļa interpretācijā.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Biedrība „Par ķepām" aicina cilvēkus iesaistīties un palīdzēt dzīvniekiem. Līvānos aizturēts kukuļdevējs. Apstiprināts Lielvārdes luterāņu baznīcas projects.
 
Biedrība „Par ķepām" aicina palīgā darboties gribošus cilvēkus, kuriem rūp pamesto dzīvnieku liktenis. Piedalīties aicināti brīcprātīgie palīdzot kaķu aprūpes darbā, fotogrāfiju un izglītojošu bukletu izgatavošanā. Biedrība dibināta pagājušā gada 21. oktobrī Jēkabpilī. Biedrības aktīvistes, pārsvarā pensionāres, par personīgajiem naudas līdzekļiem veic pamesto un klaiņojošo kaķīšu pie daudzdzīvokļu mājām pilsētas mikrorajonos barošanu un ārstēšanu, palīdz atrast jaunus saimniekus un mājas. Sīkāk par pieteikšanos iespējams uzzināt Radio1.lv ziņu portālā.
 
Līvānu novadā autovadītājs pirmdienas vakarā mēģinājis piekukuļot policistu, informēja Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Anastasija Laizāne. 1961.gadā dzimis autovadītājs, braucot pa Rīgas ielu, neievēroja atļauto braukšanas ātrumu apdzīvotā vietā. Fiksējot šo pārkāpumu, automašīnu apturēja policijas darbinieki. Lai izvairītos no administratīvā soda un protokola sastādīšanas, apturētās automašīnas vadītājs piedāvāja policijas darbiniekiem 50 eiro kukuli. Par kukuļa piedāvāšanu valsts amatpersonai sākts kriminālprocess.
 
Eiropas Reģionālās attīstības fonds līdzfinansēs nepieciešamos remontdarbus Lielvārdes luterāņu baznīcas saglabāšanai, inform projekta vadītāja. Tiks atjaunota un krāsota baznīcas fasāde, remontēts un krāsots baznīcas jumts un nomainīti 3 logi lūgšanu zālē. Lielvārdes luterāņu baznīcai piešķirts valsts nozīmes kultūras pieminekļa statuss. Tajā atrodas ērģeles un vairāki vērtīgi valsts nozīmes mākslas pieminekļi – altārglezna, baznīcēnu soli un kancele, kuru saglabāšanas būtisks nosacījums ir labā tehniskā stāvokli uzturēta ēka.
 
Turpinām ziņas
 
Topošās koalīcijas partneri pašlaik neplāno izteikt Zaļo un zemnieku savienībai citus piedāvājumus par atbildību jomu sadali jaunajā valdībā un sagaida, ka ZZS piekritīs piedāvātajam kompromisam. Savukārt ZZS lēmumu visticamāk, varētu pieņemt pirmdien. Valdības veidotāji neplāno izteikt jaunu piedāvājumu atbildības jomu sadalei jaunajā valdībā, tātad par kompromisa variantu varētu kļūt valdības modelis, par kuru Ministru prezidente Laimdota Straujuma trešdien informēja Valsts prezidentu Andri Bērziņu un par kuru vienošanās nav panākta.
 
Nederīgu zāļu nenodošana aptiekā vairāk izplatīta krievu tautības iedzīvotāju vidū, liecina biedrības "Veselības projekti Latvijai" veiktā pētījuma rezultāti. Tā rīkojas aptuveni 97% aptaujāto krievu tautības iedzīvotāju. Latviešu respondentu vidū nederīgas zāles uz aptieku neaiznes 85%. Kopumā aptaujā iegūtie dati liecina, ka vairāk par pusi iedzīvotāju nederīgās zāles izmet atkritumos.
 
Un vēl
 
Aizvadīts nokrišņiem bagātākais oktobra vidus Latvijā. Aktīvas ciklonu darbības rezultātā dekādes laikā teritorijas lielākajā daļā bagātīgi lija. Visas Latvijas nokrišņu daudzums bija 3,5 reizes lielāks par dekādes normu, tādējādi šajās desmit dienās izkritušais nokrišņu daudzums bija lielāks par visu oktobra mēneša nokrišņu „plānu". Tik nokrišņiem bagāta oktobra otrā dekāde Latvijā ir reģistrēta pirmoreiz. Vislielākais nokrišņu daudzums bija Dobelē – desmit dienu laikā nolija 2,4 mēnešu norma.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Divi Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietā apsūdzētie lūdz procesuālo aizsardzību. Jēkabpilī pārspēts 23.oktobra aukstuma rekords. Iespējams pieteikties „Madonas mūzikas sesijai 2014".
 
Vakar BK „Jēkabpils" guva pārliecinošu uzvaru ar rezultātu 86:65, aizvadot otro regulārā turnīra maču Baltijas Basketbola līgā. „Lūšiem" mājās pretī stājās Igaunijas vienība „Valga Maks&Moorits". Oskars Virsis un Andrejs Šeļakovs vēl ir atveseļošanās procesā.
 
Komentāru par spēli sniedz BK „Jēkabpils" treneris Edmunds Valeiko.
 
Nākamā spēle 25. oktobrī. "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas regulārā turnīra ietvaros BK "Jēkabpils" uzņems viesus no Liepājas – BK "Liepāja/Triobet". Spēles sākums plkst. 19:30.

Turpinām ziņas

Krimināllietā par Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanu, kā arī Tukumā un Jūrmalā notikušajām zādzībām un laupīšanām divi no apsūdzētajiem - brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi – vakardien iesniedza Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātai iesniegumus, lūdzot noteikt speciālo procesuālo aizsardzību. Līdz ar to lietas izskatīšanu vakardien atlika. Lietu plānots turpināt skatīt 8.decembrī.

Jēkabpilī, Alūksnē, Priekuļos un Rēzeknē labots 23.oktobra aukstuma rekords, šorīt pavēstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Jēkabpilī šorīt termometra stabiņš bija noslīdējis līdz - 8 grādiem. Tas ir aukstākais 23.oktobra rīts, kopš tiek veikti novērojumi. Savukārt Rēzeknes novērojumu stacijā pazeminājās līdz pat -9,3 grādiem. Iepriekšējo reizi tik zema gaisa temperatūra Latvijā bija šā gada martā.
 
Un vēl
 
Iespējams pieteikties Madonas Mūzikas sesijai, kas notiks no 26. līdz 31.oktobrim. MMS ir vecākā šāda veida mūzikas apmācību nometne Latvijā. Tā ir apmācību nometne ģitāristiem, basģitāristiem, bundziniekiem, vokālistiem, akustiskās ģitāras spēlmaņiem un taustiņinstrumentālistiem. Tās ietvaros notiks 20 meistarklases, 10 koncerti un jamsession, relax tūre uz Kučuru dzirnavām un noslēguma koncerts, kuru arī šogad Māris Olte. MMS ietvaros notiks kvalifikācijas celšanas kursi mūzikas skolotājiem.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Līvānos modernizēs šķeldas katlumāju. Konkursa komisija vērtē SIA „MK Dizains". Zagļi ielaužas kūtī, nokauj cūkas un aiznes gaļu.
 
SIA "Līvānu siltums" izsludinājusi iepirkumu par tiesībām veikt šķeldas katlumājas Līvānos modernizāciju, liecina laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicētā informācija. Iepirkuma rezultātā paredzēts izvēlēties atbilstošāko pretendentu, kuram tiks uzticēts veikt katlumājas rekonstrukciju un šķeldas katla ar jaudu 3,1 megavats uzstādīšanu. Piedāvājumi iepirkumam precedentiem jāiesniedz līdz 14.novembrim SIA "Līvānu siltums" administrācijā.
 
Šodien notika Jēkabpils uzņēmuma SIA "MK Dizains" vērtēšana Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotā konkursa „Eksporta un inovācijas balva 2014" otrajā kārtā. Konkursa otrās kārtas žūrijas komandu veidoja vairāki eksperti no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Ekonomikas ministrijas, Latvijas Universitātes un citām iestādēm un uzņēmumiem. Jēkabpils uzņēmums startē divās kategorijās „Inovatīvākais produkts" un „Importa aizstājējprodukts".
 
Pagājušajā naktī Viesītes novada Saukas pagastā kādas mājas kūtī ielauzušies zagļi, nokāvuši divas cūkas un aiznesuši prom kautķermeņus. Valsts policijas pārstāvis informēja, ka tiek aprēķināti nodarītie zaudējumi. Ir uzsākts kriminālprocess par zādzību un notiek izmeklēšana. Pagaidām zagļi nav notverti un nav arī aizdomās turamo.
 
Turpinām ziņas
 
Saeima šodien trešajā galīgajā lasījumā pieņēma apjomīgus grozījumus Darba likumā. Likumprojekts paredz izmaiņas attiecībā uz darba līgumos un darba sludinājumos iekļaujamo informāciju, asinsdonoriem piešķiramo atpūtas dienu skaitu, atvaļinājuma naudas izmaksu, darba un atpūtas laika regulējumu, kā arī to darbinieču aizsardzību, kuras baro bērnu ar krūti. Savukārt darba līgumā nedrīkstēs iekļaut noteikumus par svešvalodas prasmi, ja tā nav pamatoti nepieciešama darba pienākumu veikšanai.
 
Kopš pagājušās nedēļas "Statoil Fuel&Retail Latvia" staciju tīklā benzīna cenas ir samazinājušās par pieciem centiem, ziņo uzņēmuma Degvielas produktu attīstības departamenta pārstāvis Armands Žubulis. Dīzeļdegvielas cenas šajā pašā periodā samazinājušās par četriem centiem. Līdz ar to kopš jūlija benzīna cenas ir samazinājušās kopumā par 12 centiem, bet dīzeļdegvielas cenas par astoņiem centiem, sasniedzot zemāko degvielas cenu līmeni kopš 2011.gada.
 
Un vēl
 
Norādot, kas Latvijas zinātnes attīstībai būtu nepieciešams pirmkārt, lielākā daļa aptaujāto jeb 69% atzīmēja lielāku finansējumu pētījumiem, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti. Salīdzinoši bieži aptaujātie arī atzīmēja, ka nepieciešama labāka materiāltehniskā bāze un labāks atalgojums zinātniekiem. Tikmēr 30% aptaujāto uzskata, ka zinātnes attīstībai nepieciešama labāka augstākās izglītības kvalitāte. Jautāti, kuri Latvijas zinātnieki ir guvuši ļoti nozīmīgus panākumus kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas 1991.gadā, lielākoties aptaujātie nav spējuši sniegt konkrētu atbildi.

Atstājiet komentāru