2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 30. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 30. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī notiks seminārs ģimenēm. Reinis Nitišs piedalīsies Kena Bloka šovā Spānijā. Siguldā šodien atklās atjaunoto Ķeizarskata sēnītes atpūtas vietu.
Šodien Jēkabpils Iekļaujošas izglītības atbalsta centra speciālisti apmācīs Jēkabpils pamatskolas pedagogus seminārā pedagogus seminārā, tā informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Semināra tēma ir par pieeju izglītības procesā izglītojamiem ar mācīšanās traucējumiem. Ar pedagogiem runāts par speciālās izglītības metodēm un darba organizāciju. Tāpat motivēšanas paņēmieniem, atbalsta pasākumiem un citām tēmām.

Šodien plkst.10 Jēkabpilī notiks seminārs „Veselīgas attiecības – stipra ģimene!". Tajā sniegs zināšanas un priekšstatu par ģimenes attiecību ietekmi uz bērnu intelektuālo un emocionālo attīstību, un palīdzības iespējām ģimenes attiecību pilnveidošanā. Tajā piedalīsies Jēkabpils, Salas, Viesītes, Krustpils pašvaldību speciālisti, sociālie pedagogi, psihologi, sociālie darbinieki un citi interesenti.
 
Reinis Nitišs piedalīsies Kena Bloka rīkoto auto sacensību finālposmā, kas no šodienas līdz 1. novembrim norisināsies Madridē, Spānijā. Sacīkšu formāts paredz, ka dalībnieki, viens pret vienu, startē divās spoguļattēlā izveidotās trasēs, cenšoties apbraukt trasē izvietotos šķēršļus ātrāk par sāncensi. Nitišam šīs būs pirmās šāda veida sacīkstes viņa karjerā, un tajās Nitišs startēs pilnpiedziņas automašīnu klasē.
 
Turpinām ziņas
 
Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis no šodienas līdz rītdienai Itālijā, Neapolē piedalīsies neformālajā Eiropas Savienības tūrisma un kultūras ministru sanāksmē un ES 13.tūrisma forumā. Tikšanās tiks veltīta tēmai par tūrismu un kultūru Eiropā, jaunu darba vietu radīšanu.
 
Vakardien Valsts prezidents Andris Bērziņš, tiekoties ar topošās koalīcijas partneriem, neesot izteicis iebildumus pret kādu no ministru kandidātiem. Ministru prezidente Laimdota Straujuma sacīja, ka politiķi informēja prezidentu par iespējamo valdības sastāvu, kā arī valdības deklarācijas projektu. Straujuma arī pastāstīja, ka šodien plāno tikties ar Satversmes aizsardzības biroja vadītāju Jāni Maizīti saistībā ar jautājumiem par pielaidi valsts noslēpumam jaunajiem ministriem. Jauno valdību varētu apstiprināt nākamnedēļ, 5.novembrī.
 
Un vēl
 
Šodien Siguldā atklās atjaunoto Ķeizarskata sēnītes atpūtas vietu, informē Dabas aizsardzības pārvalde. Septembra sākumā atpūtnieku iecienīto vietu bija izpostījuši vandāļi - sēnīte bija nodedzināta un nogrūsta no kraujas. Senīti atjaunoja par Latvijas Kūdras ražotāju asociācijas ziedotajiem līdzekļiem. Kā norāda Dabas aizsardzības pārvalde, kopš 20.gadsimta 70.gadiem Gaujas nacionālajā parkā cilvēku iecienītās pastaigu takās sēnītes formā būvētās nojumes ir kļuvušas par tik pat labi atpazīstamas kā tradicionālie Siguldas spieķi.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Līvānos pieredzē dalīsies Nevalstisko organizāciju pārstāvji. Piešķir finansējumu Jēkabpils goda pilsoņa Jāņa Amata grāmatas izdošanai. No šodienas ierobežota satiksme uz Vārkavas novada pašvaldības autoceļiem.
 
Šodien Līvānos, biedrībā "Baltā māja", notiek pasākums Līvānu novada nevalstiskajām organizācijām. Savā pieredzē dalīsies biedrības "Loesje Latvia" pārstāvji un NVO eksperte Irīna Kulitāne. Kā informē biedrības "Baltā māja" direktore Inguna Badune, piedaloties pasākumā, Līvānu novada NVO aktīvisti varēs iegūt noderīgu informāciju un apgūt dažādas radošas metodes komandas darba veicināšanai. Viedokļu līderu sniegtā informācija veicinās labās prakses pārņemšanu un sadarbības attīstību.
 
21. oktobra Vārkavas novada domes ārkārtas sēdē tika nolemts ierobežot transportlīdzekļu satiksmi pa Vārkavas novada pašvaldības autoceļiem no šodienas līdz zemes virskārtas pilnīgam sasalumam. Transportlīdzekļiem ar pilnu masu virs 7 t aizliegta kustība pa pašvaldības autoceļiem visā to garumā saskaņā ar sēdes pielikumu. Ierobežojums var tikt atcelts pirms noteiktā termiņa beigām, ja klimatiskie apstākļi to atļaus.
 
Vakardien domes sēdē deputāti atbalstīja lēmumu par finansējuma piešķiršanu Jēkabpils goda pilsoņa, novadpētnieka Jāņa Amata grāmatas izdošanai. Finansējumu piešķirs 200 euro apmērā tipogrāfijas izdevumu apmaksai. Novadpētnieks Amats ir apkopojis Pirmā pasaules kara vēsturiskos materiālus par notikumiem Jēkabpilī un tās apkārtnē. Tāpat izveidojis rakstu sēriju „Pirmais pasaules karš un Jēkabpils placdarms".
 
Turpinām ziņas
 
Atcelta šodien plānotā Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas un bankas "Citadele" potenciālā investora "Ripplewood" pārstāvja tikšanās. Tā atcelta pēc tam, kad no amata atkāpās Privatizācijas aģentūras valde, kā dēļ nav iespējams parakstīt līgumu par "Citadeles" valsts daļu pārdošanu Ministru kabineta izraudzītajam investoram. Šāds lēmums pieņemts, jo valdes locekļi nepiekrīt valdības lēmumam nekavējoties parakstīt līgumu par "Citadeles" pārdošanu, lai arī ir iespēja turpināt sarunas par bankas pārdošanu līdz gada beigām. Viņuprāt, līguma noteikumu būtu vēl jāuzlabo.
 
Saeima vakardien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā, kas ļaus skolēniem centralizētā eksāmena svešvalodā vietā izvēlēties kārtot starptautiski atzītu pārbaudījumus, informē Saeimas Preses dienests. Taču izmaksas par starptautiski atzītas institūcijas eksāmenu būs jāsedz jaunietim. Liela daļa ārzemju augstskolu neatzīst Latvijas centralizēto eksāmenu rezultātus un prasa starptautiski atzītu sertifikātu. Tāpēc tiks nodrošināta izvēle - kārtot svešvalodā centralizēto eksāmenu vai tikai starptautiski atzītas testēšanas institūcijas eksāmenu.
 
Un vēl
 
Valsts ieņēmumu dienesta īstenoto papildu pārbaužu rezultātā septembrī un oktobrī automobiļu apkopes un remonta nozarē darba alga vidēji palielināta par 52 eiro, apgalvo VID. Septembrī un oktobrī 31 darba devējs ir precizējis informāciju par iepriekšējo periodu - no janvāra līdz jūlijam - darbinieku ienākumiem. Kopumā laikā no šā gada 27.jūlija līdz 27.oktobrim automobiļu apkopes un remonta nozarē reģistrēti 305 jauni nodokļu maksātāji.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: "Latvijas Valsts ceļi" slēdz līgumus par ceļu būvdarbiem 2015.gadā. Ostu padomē šaubās par dzelzceļa elektrifikācijas projekta vajadzību. Ar uzvarām starptautiskos čempionātos noslēdzas Normunda Ivzāna sacensību sezona.
 
Lai nodrošinātu savlaicīgu un efektīvu Eiropas fondu līdzekļu apgūšanu, uzņēmums "Latvijas Valsts ceļi" šogad ir izsludinājis konkursus par nākamā gada būvniecības projektiem, informē uzņēmums. Oktobrī tika parakstīts līgums par remontdarbiem uz autoceļa Atašiene-Ļūmāni, kur strādās "Saldus ceļinieks". Šie darbi notiks par Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem. Šobrīd jau ir izsludināti un ziemas periodā tiks parakstīti vismaz seši līgumi par būvdarbiem uz valsts autoceļiem no Kohēzijas fonda līdzekļiem. Tā rezultātā būvnieki varēs sākt darbus, tiklīdz pavasarī iestāsies atbilstoši laika apstākļi.
 
Vakardien Ostu padomē sprieda par dzelzceļa infrastruktūras modernizāciju. "Latvijas Dzelzceļš" pārstāvji informēja padomes dalībniekus par aktuālajiem dzelzceļu infrastruktūras attīstības projektiem un to gaitu, tajā skaitā otrā sliežu ceļa būvniecību posmā Skrīveri-Krustpils. Kravu pārvadājumu prognozes, uz kurām balstījās projekts, nav piepildījušās un nepiepildīsies, tāpēc jāpārvērtē vai tu vajadzētu realizēt, norādīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Jau ziņots, ka šis projekts paredz, ka elektrovilcieni kursēs arī no Krustpils uz Rīgu, Jelgavu, Rēzekni un Daugavpili. Tika nolemts, ka situācija jāizvērtē līdz nākamajam gadam. Plašāk par to ziņu portālā Radio1.lv.

Pēdējais šī gada starts preilietim Normundam Ivzānam bija sacensības 11. oktobrī, kas bija veltītas Riharda Miškina piemiņai. Turnīrā piedalījās sportisti no Lietuvas un visiem Latvijas reģioniem. Normunds Ivzāns sacentās ar gados jaunākiem sportistiem un uzvarēja 5 km distancē. Savukārt 27. septembrī Jāņa Daļiņa 110. dzimšanas dienai veltītajās soļošanas sacensībās Ogrē Ivzāns izcīnīja uzvaru 10 000 m distancē vīriešiem. Šis gads sportistam ir bijis veiksmīgs - izcīnītas 16 pirmās vietas, 4 otrās vietas, ieskaitot 2. vietu pasaules čempionātā 10 km distancē un 2. vietu Eiropas čempionātā 5 km distancē. Sportista kontā šogad vēl ir arī 4. un 5. vieta Eiropas čempionātā.

Turpinām ziņas
 
Bezdarbnieki Latvijā bez darba ir vidēji 235 dienas, stāsta Nodarbinātības valsts aģentūras vadītāja Inese Kalvāne. Viņa norādīja, ka pirmskrīzes periodā - 2008.gadā - bezdarbnieki bez darba bija vidēji 138 dienas, un ilgstošie bezdarbnieki bija nepilni 15% no reģistrētajiem bezdarbniekiem. 2012.gadā ilgstošais bezdarbs bija gandrīz 46% un bezdarba vidējais ilgums bija 302 dienas. Pašlaik vidējais bezdarba ilgums ir 235 dienas, sacīja Kalvāne.
 
Latvijā pagājušajā diennaktī ceļu satiksmes negadījumos gājuši bojā četri cilvēki, bet vēl viens cilvēks sabraukts uz dzelzceļa, informē Valsts policija. Viļānu pagastā traktora un divu automašīnu sadursmē gāja bojā 1960.gadā dzimis vīrietis, bet cieta divi vīrieši un viena sieviete. Savukārt Rīgā pasažieru elektrovilciens uzbrauca vīrietim, kurš no gūtajām traumām notikuma vietā gāja bojā. Rēzeknes novadā automašīna "Mercedes Benz Sprinter" notrieca pagaidām nenoskaidrotu gājēju, kurš notikuma vietā mira. Tāpat autoavārijā Stopiņu pagastā bojā gāja divi jaunieši.
 
Un vēl
 
Pēdējos 10 gados citās Eiropas valstīs dzimuši vairāk nekā 20 000 Latvijas pilsoņu, informē Eiropas Latviešu apvienības pārstāvji. Visvairāk Latvijas pilsoņu pasaulē nākuši Lielbritānijā – aptuveni 11 tūkstoš bērni, kam seko Īrija un Vācija. Savukārt vismazāk Latvijas pilsoņu šai laika periodā dzimuši Horvātijā - pieci bērni, kā arī Slovēnijā un Rumānijā. Kas attiecas uz kaimiņvalstīm, Igaunijā pasaulē nākuši gandrīz 700, bet Lietuvā 80 Latvijas pilsoņi.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilieši Lietuvas kausa ieguvējiem sagādā trešo zaudējumu. Par Jēkabpils Goda pilsoni šogad kļuvusi ārste Mirdza Brikmane. Noticis Zemgales - Latgales mazpulku projektu forums Līvānos.
 
Vakar Baltijas Basketbola līgā BK „Jēkabpils" mājās uzņēma Lietuvas vienību „Prienai", lai aizvadītu trešo cīņu regulārajā turnīrā. Jēkabpilieši pārspēja pretinieku ar rezultātu 76:68. Rezultatīvākais BK „Jēkabpils" rindās – Rinalds Sirsniņš, komandas labā iekrājot 17 punktus, sešas atlēkušās bumbas un septiņas rezultatīvas piespēles.

Spēli komentē BK „Jēkabpils"galvenais treneris Edmunds Valeiko.
Nākamā spēle norisināsies "Aldaris" Latvijas Basketbola līgā. Svētdien, 2. novembrī, BK "Jēkabpils" dosies izbraukumā, lai aizvadītu cīņu pret BK "Barons Kvartāls". Spēles sākums plkst. 18:30 Mārupes sporta centrā.
 
Turpinām ziņas

Par Jēkabpils Goda pilsoni šogad atzīta pensionēta ģimenes ārste Mirdza Brikmane, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Augstais Jēkabpils pilsētas pašvaldības apbalvojums Brikmanei piešķirts par mūža ieguldījumu veselības aprūpē, augstu morālu un ētisku attieksmi pret pacientiem un viņu vecākiem. Jēkabpils Goda pilsoņa apbalvojumu Brikmanei pasniegs 18.novembrī Krustpils kultūras namā. Goda rakstiem apbalvos vēl 14 jēkabpiliešus un vienu Jēkabpils sabiedrisko organizāciju, bet 26 jēkabpilieši saņems Atzinības rakstus.
 
24. oktobrī biedrība „Latvijas mazpulki" rīkoja rudens darbu skati, Radio1 informē Jersikas 507.mazpulka vadītāja Ina Smelcere. Līvānu 1.vidusskolā notika Zemgales - Latgales mazpulku projektu forums, kurā tiek prezentēti pašu izstrādātie projekti. Par labi izstrādātu gada darbu mazpulcēns saņēma sertifikātu. Forumā piedalījās vairāk kā 140 dalībnieki no 26 mazpulkiem. Tajā skaitā no Neretas, Jersikas, Jēkabpils, Krustpils un citām vietām.
 
Un vēl
 
Pēdējo dienu laikā, pieaudzis sausās zāles ugunsgrēku skaits, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Pagājušajā diennaktī reģistrēti vairāk nekā 40 šādi ugunsgrēki. Lielākie no tiem bijuši Zilupes novadā, kur degusi sausā zāle 16 hektāru platībā, un Daugavpils novadā, kur degusi sausā zāle 10 hektāru platībā.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Vārkavas novadā veidos jaunus interneta pieejas punktus. Sestdien skatītāji varēs satikt filmas "Izlaiduma gads" režisoru. Šorīt Jēkabpilī, Bebru ielā aizdegās vieglā automašīna.
 
Vārkavas novada dome īstenos publisko interneta pieejas punktu attīstību novadā, tā informē Vārkavas novada pašvaldība. Tiks izveidoti 3 jauni un pilnveidoti 4 esošie interneta pieejas punkti. Upmalas un Rožkalnu pagastos izveidos pieeju bezvadu interneta piekļuves zonai, savukārt Vārkavas pagastā tā būs pieejas vieta ar datortehniku un bezvadu internetu. Tāpat tiks pilnveidoti Upmalas un Rožkalnu pagastos esošie piekļuves punkti.
 
Šorīt pie daudzdzīvokļu mājas Bebru ielā 30 aizdegās vieglā automašīna, Radio1 informēja aculiecinieks. Viņš stāsta, ka tā vispirms sāka dūmot, tad dega ar atklātu liesmu. Pēc tam ieradās ugunsdzēsēji. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils brigādes komandieris Dzintars Cvilikovskis stāsta, ka izdega auto motora daļa apmēram 4 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēka iemesls nav zināms. Notikuma vietas fotogrāfijas atrodamas Radio.lv ziņu portālā.
 
Filmai "Izlaiduma gads" sestdien, pl.14.00 Tautas nama Lielajā zālē paredzēts papildus seanss. Uz tikšanos ar skatītājiem ieradīsies arī filmas režisors Andris Gauja un aktieru komanda. Spēlfilma pirmajā izrādīšanas nedēļā izvirzījusies Latvijas skatītāko filmu topa 1. vietā. Filmu nedēļas laikā kopš pirmizrādes noskatījušies 9 300 cilvēku, apsteidzot visas lielbudžeta filmas, kas šobrīd ir uz kino ekrāniem.
 
Turpinām ziņas
 
Ordeņu kapituls nolēmis par nopelniem Latvijas valsts labā piešķirt Triju Zvaigžņu ordeņa 2.šķiru bijušajam Latvijas Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, liecina oficiālais paziņojums "Latvijas Vēstnesī". Tāpat Ordeņu kapituls nolēma par nopelniem Latvijas valsts labā piešķirt 3.šķiru bijušajai Latvijas kultūras ministrei Helēnai Demakovai.
 
Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, nosakot virkni ierobežojumu smēķētājiem. Smēķēšana citas personas klātbūtnē ir aizliegta, ja persona pret to iebilst. Smēķēšanas aizliegums tiks attiecināts uz ārstniecības iestāžu, sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūciju, ieslodzījuma vietu lietošanā esošām teritorijām, kā arī uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām. Tāpat ierobežojumi attieksies uz elektroniskajām cigaretēm.
 
Un vēl
 
Rītvakar Jēkabpilī gaidāmi divi pasākumi. Plkst.18.00 Jēkabpils pilsētas bibliotēkas 1. stāvā notiks Helovīna vakars bērniem un pusaudžiem, informē Jēkabpils pilsētas bibliotēka. Savukārt muzejs „Sēļu sēta", noslēdzot sezonu, būs atvērts no plkst.18. līdz plkst. 20.00, informē Muzeja komunikāciju nodaļas vadītāja Kate Zaharova.

Atstājiet komentāru