2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 31. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 31. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Preiļos notiks seminārs par svešzemju sugu ietekmi un apkarošanu lauksaimniecībā. Šodien notiek Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācijas konference. „Sēļu sēta" aicina ierasties apmeklētājus, slēdzot darba sezonu.
 
Šodien Preiļu NVO centrā notiks seminārs „Svešzemju sugas – apdraudējums videi", informē Preiļu novada pašvaldība. Semināra dalībnieki uzzinās par dažādām svešzemju sugām Latvijā un Eiropā. Tāpat svešzemju sugu negatīvās ietekmes sekām lauksaimniecībā un apkārtējā vidē, izplatības ierobežošanas metodēm un sabiedrības iesaistīšanu cīņā ar šīm sugām. Dalībnieki varēs piedalīties diskusijā par bioloģisko invāziju un tās ietekmi uz apkārtējo vidi, kā arī dalīties ar savu pieredzi.
 
Šodien plkst. 9.00-16.00 Jēkabpilī, Krustpils kultūras namā notiks Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācijas konference, ziņo Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Tās tēma ir par bāriņtiesas funkcijām un lomu pašvaldībā. Plānots, ka tajā piedalīsies pārstāvji no Labklājības ministrijas, Tieslietu ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, kā arī atbildīgie darbinieki no visām Latvijas pašvaldībām.
 
Noslēdzot Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļas „Sēļu sēta" darba sezonu, šovakar apmeklētāji aicināti uz īpašu muzeja apskati vakarā. Tā Radio1 informēja Muzeja komunikāciju nodaļas vadītāja Kate Zaharova. Muzejs būs atvērts no plkst.18. līdz plkst. 20.00. Ziemas sezonā, no 1.novembra līdz 2.maijam „Sēļu sēta" būs slēgta.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien varētu tikt parakstīts ''Citadeles'' pārdošanas līgums starp Privatizācijas aģentūru un ASV fondu "Ripplewood Holdings". Aģentūra norādīja, ka akciju bāzes cena par visām "Citadeles" akcijām ir aptuveni 98 miljoni eiro. Savukārt līgumā paredzēts, ka valsts par 75% akciju iegūs 74 miljonus eiro. Tāpat viens no līguma nosacījumiem paredz, ka investori nedrīkstēs vismaz divus gadus pārdot bankas akcijas.
 
Šodien Rēzeknē, Valsts robežsardzes koledžā notiks seminārs pašvaldību vadītājiem „Valsts apdraudējuma pārvarēšana". Tajā piedalīsies aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Pašvaldību pārstāvjus informēs, kā rīkoties valsts apdraudējuma gadījumos, kāda ir katras institūcijas atbildība un kādai jābūt valsts institūciju un pašvaldību sadarbības kārtība rīcībai.
 
Un vēl
 
Šovakar plkst.18 Jēkabpils pilsētas bibliotēkas 1. stāvā notiks Helovīna vakars bērniem un pusaudžiem "Mijkrēsla - spoku un blēņu stāstiem bibliotēkā", ziņo Jēkabpils pilsētas bibliotēka. Dalībnieki var sagatavot stāstīšanai arī savus spoku stāstus. Visu svēto dienas priekšvakars jeb Helovīns tiek atzīmēts 31.oktobrī.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Līvānos pieredzē dalīsies Nevalstisko organizāciju pārstāvji. Piešķir finansējumu Jēkabpils goda pilsoņa Jāņa Amata grāmatas izdošanai. No šodienas ierobežota satiksme uz Vārkavas novada pašvaldības autoceļiem.
 
Šodien Līvānos, biedrībā "Baltā māja", notiek pasākums Līvānu novada nevalstiskajām organizācijām. Savā pieredzē dalīsies biedrības "Loesje Latvia" pārstāvji un NVO eksperte Irīna Kulitāne. Kā informē biedrības "Baltā māja" direktore Inguna Badune, piedaloties pasākumā, Līvānu novada NVO aktīvisti varēs iegūt noderīgu informāciju un apgūt dažādas radošas metodes komandas darba veicināšanai. Viedokļu līderu sniegtā informācija veicinās labās prakses pārņemšanu un sadarbības attīstību.
 
21. oktobra Vārkavas novada domes ārkārtas sēdē tika nolemts ierobežot transportlīdzekļu satiksmi pa Vārkavas novada pašvaldības autoceļiem no šodienas līdz zemes virskārtas pilnīgam sasalumam. Transportlīdzekļiem ar pilnu masu virs 7 t aizliegta kustība pa pašvaldības autoceļiem visā to garumā saskaņā ar sēdes pielikumu. Ierobežojums var tikt atcelts pirms noteiktā termiņa beigām, ja klimatiskie apstākļi to atļaus.
 
Vakardien domes sēdē deputāti atbalstīja lēmumu par finansējuma piešķiršanu Jēkabpils goda pilsoņa, novadpētnieka Jāņa Amata grāmatas izdošanai. Finansējumu piešķirs 200 euro apmērā tipogrāfijas izdevumu apmaksai. Novadpētnieks Amats ir apkopojis Pirmā pasaules kara vēsturiskos materiālus par notikumiem Jēkabpilī un tās apkārtnē. Tāpat izveidojis rakstu sēriju „Pirmais pasaules karš un Jēkabpils placdarms".
 
Turpinām ziņas
 
Atcelta šodien plānotā Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas un bankas "Citadele" potenciālā investora "Ripplewood" pārstāvja tikšanās. Tā atcelta pēc tam, kad no amata atkāpās Privatizācijas aģentūras valde, kā dēļ nav iespējams parakstīt līgumu par "Citadeles" valsts daļu pārdošanu Ministru kabineta izraudzītajam investoram. Šāds lēmums pieņemts, jo valdes locekļi nepiekrīt valdības lēmumam nekavējoties parakstīt līgumu par "Citadeles" pārdošanu, lai arī ir iespēja turpināt sarunas par bankas pārdošanu līdz gada beigām. Viņuprāt, līguma noteikumu būtu vēl jāuzlabo.
 
Saeima vakardien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā, kas ļaus skolēniem centralizētā eksāmena svešvalodā vietā izvēlēties kārtot starptautiski atzītu pārbaudījumus, informē Saeimas Preses dienests. Taču izmaksas par starptautiski atzītas institūcijas eksāmenu būs jāsedz jaunietim. Liela daļa ārzemju augstskolu neatzīst Latvijas centralizēto eksāmenu rezultātus un prasa starptautiski atzītu sertifikātu. Tāpēc tiks nodrošināta izvēle - kārtot svešvalodā centralizēto eksāmenu vai tikai starptautiski atzītas testēšanas institūcijas eksāmenu.
 
Un vēl
 
Valsts ieņēmumu dienesta īstenoto papildu pārbaužu rezultātā septembrī un oktobrī automobiļu apkopes un remonta nozarē darba alga vidēji palielināta par 52 eiro, apgalvo VID. Septembrī un oktobrī 31 darba devējs ir precizējis informāciju par iepriekšējo periodu - no janvāra līdz jūlijam - darbinieku ienākumiem. Kopumā laikā no šā gada 27.jūlija līdz 27.oktobrim automobiļu apkopes un remonta nozarē reģistrēti 305 jauni nodokļu maksātāji.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils ugunsdzēsēji saņem daudzus izsaukumus par kūlas ugunsgrēkiem. Biedrība "Sēļu zīle" turpina nodarbību organizēšanu pieaugušajiem. Turpinās labdarības akcija par Jēkabpils slimnīcas kapelas izveidošanu.
 
Jēkabpils ugunsdzēsēji pēdējo dienu laikā saņēmuši šim laikam neraksturīgi daudz izsaukumus dzēst degošu kūlu. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils brigādes komandieris Dzintars Cvilikovskis sarunā ar Radio1 sacīja, ka šonedēļ sausā zāle dega pie autoceļa Jēkabpils – Rēzekne 44.kilometra, Zasā un Viesītē pie Raiņa ielas. Tāpat kūlas ugunsgrēki dzēsti Sēlpilī pie bāreņu nama "Līkumi" un Salas novada "Ošānos".
 
Biedrības „Sēļu zīle" novembrī atsāks piedāvāt angļu valodas klubiņa nodarbības, stāsta biedrības „Sēļu zīle" valdes priekšsēdētāja Gunta Dimitrijeva. Pirmā nodarbība notiks 4. novembrī plkst.18.00 Viesītes Kultūras pilī. Interesentus, kuri plāno turpināt dalību klubiņa nodarbībās, aicina padomāt par interesējošām tēmām, kuras viņi vēlētos apgūt.
 
Turpinās labdarības akcija par Jēkabpils slimnīcas kapelas izveidošanu, atgādina biedrība "Jēkabpils NVO resursu centrs''. Akcijas laikā tiek vākti ziedojumi kapelas izveidei Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Idejas autore Jēkabpils NVO resursu centra valdes locekle Inita Zarkeviča uzskata, ka tā nepieciešama cilvēka atveseļošana procesam un garīgajam atbalstam, kas vienlīdz nepieciešams tāpat kā fiziska aprūpe, saskaroties ar slimību un nelaimēm. Akcija norisinās no oktobra līdz decembra beigām. Plašāk par ziedošanas iespējām var uzzināt ziņu portālā Radio1.lv.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien un rīt Rēzeknes 2.vidusskolas sporta kompleksā notiks izstāde gadatirgus "Rēzeknes uzņēmējs". Tā šogad pulcēs vairāk nekā 70 ražotājus, amatniekus un pakalpojumu sniedzējus no Latgales un citiem novadiem, informē Latvijas Darba devēju konfederācija. Izstādē piedalīsies arī zemnieku saimniecība "Kalni" no Preiļu novada ar mājas vīnu, saldumu ražošanas uzņēmums "Skrīveru saldumi" un uzņēmums "Niķis" no Jēkabpils ar savu produkciju.
 
Vakar vakarā kravas un trīs vieglo automašīnu sadursmē uz autoceļa Ķekava-Jūrmala gāja bojā cilvēks, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Valsts policijas sniegtā informācija liecina, ka šoferis ar automašīnu "Volkswagen" apdzīšanas manevra laikā aizķēra kravas automašīnu. Tā rezultātā notika sadursme starp abiem spēkratiem un vēl divām automašīnām. "Volkswagen" vadītājs gāja bojā notikuma vietā. Savukārt Rēzeknes novadā automašīna "Audi" iebrauca grāvī un aizdegās. Negadījumā cieta automašīnas pasažiere. Kopumā Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti 58 ceļu satiksmes negadījumi.
 
Un vēl
 
Jau nākamnedēļ 6. novembrī Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē gaidāma tikšanās ar režisoru, aktieri, leļļu meistaru Juri Abramenko, atgādina Jēkabpils pilsētas bibliotēka. Savukārt līdz 10. novembrim izstāžu zālē aplūkojama Abramenko leļļu izstāde "Atrast sevi lellēs un maskās". Atnākot uz leļļu un masku izstādi apmeklētājiem iespēja arī ietērpties maskā vai nofotografēties kopā ar to.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Filmai "Izlaiduma gads" papildseanss un tikšanās ar režisoru. Rītdien Jēkabpilī norisināsies konference "Daugavas zīmes". Jēkabpils Valsts ģimnāzijas direktora vietniece Skaidrīte Ozoliņa saņems Atzinības krustu.
 
Trešdien Jēkabpils nevalstisko organizāciju centrā notika Info diena, kurā bija iespējams iepazīties ar Jēkabpils Nevalstiskajām organizācijām un uzzināt par to jaunākajiem neliela apjoma projektiem, kurus realizēs tuvākajā laikā. 
Par projektu „Aicināts dzīvē!", kas paredzēts bērniem un jauniešiem, un tā īstenošanu stāsta Jēkabpils NVO resursu centra valdes priekšsēdētāja Agita Pleiko.

Savukārt otrs projekts „Stipra ģimene – veiksmes atslēga nākotnei" domāts daudzbērnu, nepilnajām ģimenēm un ģimenēm, kas audzina bērnu invalīdu. Tā mērķis ir mainīt šo ģimeņu ikdienu, dot iespēju kopīgi pavadīt laiku. Piemēram, tādās aktivitātēs kā radošā darbnīca un ģimeņu nometne. Par iespējām tajā iesaistīties stāsta biedrības kristīgai paaudžu kopībai „TILTS" pārstāve un projekta koordinatore Inita Zarkeviča.

Turpinām ziņas
 
Rīt Jēkabpils Tautas namā, plkst.11. notiks zinātniski pētnieciska konference, kas saistīta ar Daugavu „Daugavas zīmes", informē Jēkabpils Latviešu biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Grīnberga. Paredzētas lekcijas par Daugavas ekosistēmu, pilskalniem un dabas daudzveidību Daugavas ielejā. Ar šīm tēmām iepazīstinās Latvijas Universitātes bioloģijas doktore Elmīra Boikova, arheologs Juris Urtāns un Daugavpils universitātes bioloģijas zinātņu doktors Arvīds Barševskis.
 
Tāpat rītdien filmai "Izlaiduma gads" pl.14. Tautas nama Lielajā zālē paredzēts papildus seanss. Tāpat, lai satiktos ar skatītājiem, ieradīsies arī filmas režisors Andris Gauja un aktieru komanda. Spēlfilma pirmajā izrādīšanas nedēļā izvirzījusies Latvijas skatītāko filmu topa 1. vietā. Filmu nedēļas laikā kopš pirmizrādes Latvijā noskatījušies 9 300 cilvēku, apsteidzot visas lielbudžeta filmas, kas šobrīd ir uz ekrāniem.
 
Un vēl
 
Jēkabpils Valsts ģimnāzijas direktora vietniece izglītības darbā, Skaidrīte Ozoliņa saņems Atzinības krusta IV šķiru, liecina 29. oktobrī publicētais Ordeņu kapitula lēmuma paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Ozoliņa to izpelnījās ar savu ieguldījumu pedagoģijā, organizējot pētnieciskos projektus, konkursus un citas aktivitātes. Tāpat par Jēkabpils pilsētas un ārvalstu sadraudzības kontaktu veidošanu, kā, piemēram, Jēkabpili un Melli Vācijā.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Aknīstes novadā darbu sāk pašvaldības policists. Jēkabpilī iereibis autovadītājs mēģina atpirkties no policijas ar 1000 eiro. BK „Jēkabpils" izbraukuma mačs pret sezonas populārāko komandu – BK "Barons kvartāls".
 
Aknīstes novadā darbu ir sācis pašvaldības policists Jānis Grigas, informē Aknīstes novada pašvaldība. Grigam ir desmit gadu darba pieredze Nacionālajos bruņotajos spēkos 2.kājnieku bataljonā, septiņi no tiem aizvadīti, strādājot instruktora amatā. Pašvaldības policists sekos pašvaldības saistošo noteikumu izpildei, rūpēsies par sabiedrisko kārtību novadā, piedalīsies bāriņtiesas darbinieku redzeslokā nonākušo ģimeņu ar bērniem apsekošanā, kā arī pildīs daudzus citus pienākumus.
 
Vakar Jēkabpilī kāds 1953.gadā dzimis automašīnas "Toyota Corolla" vadītājs piedāvāja policijas darbiniekiem 1000 eiro, lai izvairītos no atbildības, informē Valsts policija. Autovadītāja organismā konstatētas 1,86 promiles alkohola. Iereibušais autovadītājs aizturēts, pret viņu sākts kriminālprocess Strādājot pastiprināti kukuļdošanas apkarošanas jomā, šogad Zemgalē policisti kopumā aizturējuši 80 autovadītājus. Plašāk par to var izlasīt Radio1.lv ziņu portālā.
 
Svētdien, 2. novembrī BK "Jēkabpils" dosies izbraukumā, lai aizvadītu septīto "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas regulārā turnīra maču. Jēkabpilieši stāsies pretī BK "Barons kvartāls". Šosezon komandas sastāvu ir pastiprinājuši tādi spilgti un pieredzējuši spēlētāji kā Kaspars Kambala, Kristaps Valters, tā arī Gatis Jahovičs un Ernests Kalve. Tāpat baroniešus no 2013./2014. gada sezonas vidus turpina vadīt BK "Jēkabpils" pirmais galvenais treneris Edgars Teteris. Spēles sākums plkst. 18.30 Mārupes sporta centrā.

Turpinām ziņas
 
Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments noraidīja politiskās partijas Saskaņa pieteikumu, kurā pārsūdzēti 12.Saeimas vēlēšanu rezultāti Latgales vēlēšanu apgabalā. Tiesas rīcībā esošie pierādījumi ļāva izdarīt secinājumu tikai par atsevišķām pretlikumīgām darbībām. Taču to apjoms nebija pietiekams, lai ar pārliecinošu ticamību secinātu, ka ir notikuši pārkāpumi, kuru rezultātā ticis ietekmēts vēlēšanu iznākums.
 
Oktobrī, salīdzinot ar septembri, vairākumam preču un pakalpojumu Latvijā pamata cena ir palikusi nemainīga. Dārzeņu cenām nav vērā ņemams pieaugums, atsevišķiem dārzeņiem, kā kartupeļiem, burkāniem, tomātiem, un augļiem cenas samazinās. Neliels kritums bija vērojams arī pienam. Dārgākas atsevišķos gadījumos kļuvušas auzu pārslas un makaroni, piena šokolāde un kefīrs. Cenas pakalpojumiem lielākoties saglabājušās nemainīgas, tomēr atsevišķi cenu svārstību gadījumi novēroti apģērbu tīrīšanas, veļas mazgāšanas un apavu remonta pakalpojumiem.
 
Un vēl
 
Akciju sabiedrība "Pasažieru vilciens" informē, ka no 1.novembra līdz 9.novembrim tiks mainīti Krustpils, Daugavpils un Zilupes virzienu vilcienu kustības saraksti. Izmaiņas vilcienu satiksmē noteiktas saistībā ar sliežu ceļu remontdarbiem dzelzceļa iecirkņos Skrīveri-Krustpils, Līksna-Daugavpils un Rēzekne-2-Sakstagals, kā arī Rēzeknes 2.stacijā. Tiks atcelts dīzeļvilciens Rīga-Krustpils, kas Rīgā atiet plkst.15.25. Sīkāk par to var uzzināt Pasažieru vilciena mājas lapā.

Atstājiet komentāru