2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 3. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 3. novembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Autoceļu padome sniegs informāciju par plānotajam autoceļu būvdarbiem. Šodien skolēni sāk saņemt bezmaksas augļus un dārzeņus. Šovakar Jēkabpilī notiks bērnu vokālā ansambļa „Dziesmiņa" koncerts.
 
Šodien Satiksmes ministrijā notiks Autoceļu padomes sēde, informēja Satiksmes ministrija. Tajā tiks sniegta informācija par plānotajiem būvdarbiem autoceļu tīklā 2015.gadā, kā arī pašvaldību pārvaldībā esošo tiltu uzskaiti, apsekošanu un to tehnisko stāvokli. Tāpat padomes sēdē tiks uzklausīs Autoceļu kompetences centra sagatavoto informāciju par veiktajiem būvniecības darbu kvalitātes paaugstināšanas pasākumiem 2014.gadā.
 
Šodien skolēni sāks saņemt bezmaksas augļus un dārzeņus, liecina Lauku atbalsta dienesta mājaslapā publicētā informācija. Tos izsniegs trīs reizes nedēļā. Kā norāda LAD, skolēni saņems 100 gramu porcijas, kurās būs āboli, bumbieri, lielogu dzērvenes, kāposti un citi šāda veida produkti. Programmas mērķis ir veicināt augļu un dārzeņu patēriņu skolēnu vidū, veicinot veselīgas ēšanas paradumus un nākotnē samazinot veselības aprūpes izmaksas, ko izraisa aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimības.
 
No šodienas līdz 7. novembrim Daugavpils Universitātē notiek zinātnes pasākumu cikls "Ģimene Latvijā un Zviedrijā", informē Daugavpils Universitāte. Pasākumu cikls " veltīts zviedru kultūras iepazīšanai, latviešu un zviedru sabiedrības dzīvesveida salīdzinājumam. Tā mērķis - veicināt izpratni par ģimenes lomu Latvijā un Zviedrijā. Šovakar pasākumu ciklu ievadīs Zviedrijas vēstniecības organizēts kinovakars, kurā piedalīsies arī Zviedrijas vēstnieks Latvijā Henriks Landerholms.
 
Turpinām ziņas
 
Šovakar plkst.17.30 Jēkabpils Tautas namā notiks bērnu vokālā ansambļa „Dziesmiņa" ikgadējais rudens koncerts. Ansamblis darbojas kopš 2007.gada Tautas namā mūzikas skolotājas Ligindras Veides vadībā. Bērni mācās dziedāt, dejot un uzstāties uz lielās skatuves. Kolektīvā piedalījušies vairāk nekā 100 bērni. Tradicionāli kļuvuši divi koncerti sezonā – viens rudenī, otrs maijā, kā sezonas noslēguma koncerts un reizē izlaidums tiem ansambļa dalībniekiem, kas rudenī uzsāks skolas gaitas.
 
Un vēl
 
No šodienas līdz 9. novembrim Rīgā norisināsies Lielbritānijas tradīcijām un vēsturei, uzņēmējdarbībai, politikai, kultūrai un nacionālajai virtuvei veltīts pasākumu cikls "Britu nedēļa", informēja pasākuma rīkotāja Lielbritānijas Tirdzniecības kamera Latvijā. Septiņu dienu laikā dažādās Rīgas vietās notiks pasākumi, kuru varēs iepazīties ar britu pasauli. Savā pieredzē dalīsies britu uzņēmēji, kā ari britu dokumentālā kino režisors, "Emmy" balvas laureāts, Kinoakadēmijas balvas nominants Martins Herings.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Bāriņtiesu darbinieki pulcējas konferencē Jēkabpilī. Preiļu novadā, apgāžoties automašīnai, slimnīcā nonāk pieci cilvēki. Šodien skatīs krimināllietu par Jēkabpilī atrastajām narkotikām.

31.oktobrī Krustpils kultūras namā notika Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācijas konference „Bāriņtiesa- tās funkcijas un loma pašvaldībā". Programmas ietvaros diskutēja par aktualitātēm bērnu tiesību aizsardzībā un bāriņtiesu darbības nodrošināšanā, tika apskatīti labās prakses piemēri, aktualizēti dažādi sadarbības modeļi ar Pašvaldību savienību, sociālajiem dienestiem, Valsts policiju un nevalstisko sektoru. Konferencē piedalījās vairāk nekā 250 bāriņtiesu darbinieki no visiem Latvijas reģioniem.

Preiļu novadā uz autoceļa Preiļi - Līvāni, sestdien apgāžoties automašīnai, cietuši pieci cilvēki, informē Valsts policija. Automašīnas "Ford Fiesta" vadītāja neizvēlējās drošu braukšanas ātrumu, netika galā ar auto vadību, tādējādi nobrauca no ceļa braucamās daļas un apgāzās. Slimnīcā nogādāta auto vadītāja, kurai konstatēts galvas sasitums, kā arī automašīnas pasažieri – divas sievietes un divi vīrieši. Visiem pasažieriem konstatēti ķermeņa sasitumi.
 
Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta šodien izskatīs krimināllietu par 2008.gadā Jēkabpilī atrastajām 400 000 latu jeb aptuveni 500 000 eiro vērtajām narkotikām. Tāpat arī kādas personas nolaupīšanu un slepkavības mēģinājumu. Jēkabpilī atsavinātās narkotiskās vielas tolaik bija pēdējos gados lielākais vienā reizē konfiscēto aizliegto vielu daudzums. Taču tika atrastas nejauši, meklējot pierādījums saistībai ar slepkavības mēģinājumu. Noskaidrots, ka izņemtās narkotiskās vielas bijis plānots izplatīt četros Latvijas rajonos.
 
Turpinām ziņas
 
Darbu sestdien oficiāli uzsāka jaunā Eiropas Komisija. Tās prezidents Žans Klods Jukers apsolīja nopietni strādāt, lai risinātu ekonomiskās un politiskās problēmas, kas jāpārvar Eiropas Savienībai. Junkera vadītās komisijas pirmais uzdevums ir izveidot 300 miljardu eiro investīciju fondu, kura mērķis ir atdzīvināt stagnējošo ekonomiku un samazināt bezdarbu, kas tuvojas jau rekordaugstam līmenim. Tāpat sarunas ar ASV par brīvās tirdzniecības līgumu un Krievijas agresijai paļautā Ukraina.
 
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija šodien sāk otro daļu telefonakcijai "Vardarbība nav mazs noslēpums. Runā par TO!", informē Labklājības ministrija. Akcija turpināsies līdz 16.novembrim. Tās laikā iedzīvotāji aicināti zvanīt uz uzticības tālruni un ziņot par seksuālās vardarbības gadījumiem pret bērniem, kā arī saņemt profesionālas psiholoģiskās konsultācijas, atbalstu un nepieciešamo informāciju. Tālruni var sazvanīt katru darba dienu no plkst.8 līdz 23. Sestdienās uzticības tālrunis atbild no plkst.8 līdz 22, savukārt svētdienās - no plkst.10 līdz 22.
 
Un vēl
 
No šodienas sākas ierakstu iesniegšana mūzikas ierakstu gada balvai "Zelta Mikrofons 2014", ziņo projekta pārstāvji. Vērtēšanai tiks pieņemti visi izdotie albumi visos žanros, kas publicēti laika posmā no 2013.gada 5.decembra līdz 2014.gada 2.decembrim. Nemainīgas paliek četras vispārīgās kategorijas - Labākais mūzikas video klips, Labākais koncertieraksta video, Labākā debija un Labākā dziesma. Tiks pasniegta balva par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā, kā arī noteikts radiostacijās visvairāk atskaņotais ieraksts jeb Radiohits. Balvu pasniegšanas ceremonija notiks 24.februārī Latvijas Nacionālajā operā.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Zemgales Plānošanas reģionā apspriešanai gatavo jaunu attīstības stratēģiju. Latvju zīmju parkā novietota jauna zīme. No šodienas Preiļu galvenajā bibliotēkā iespējams apmeklēt izstādi „Portrets gleznās un grafikās".
 
Zemgales Plānošanas reģionā tiek noslēgts darbs pie divu jaunu reģiona attīstības pamatdokumentu izstrādes - Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam un Attīstības programmas līdz 2020.gadam. Novembrī ar ekspertu un speciālistu izstrādāto pamatdokumentu iepazīsies Zemgales Attīstības padome. Pēc tam visos novados un pilsētās notiks minēto dokumentu sabiedriskā apspriešana, kā arī gala redakcijas izstrāde. Oktobrī Viesītē, Pļaviņās un citās pilsētas notika speciālistu un tuvējo pašvaldību pārstāvju apspriede, kurā plaši izvērtēti darba grupu un ekspertu izstrādātie priekšlikumi topošajam Attīstības plānam.
 
1. novembrī uz Leimaņu Latvju zīmju parkā tika novietota jauna zīme „Pērkons", liecina informācija Jēkabpils novada pašvaldības mājas lapā. To pēc biedrības "Akācija Plus" pasūtījuma izgatavojis koktēlnieks Dainis Vecums. "Pērkons" ir jau devītā zīme parka ansamblī, kurā skatāmas arī zīmes - Austras koks, Dieva, Laimas, Zvaigznes un Saules zīmes, Māras krusts un Zalktis. „Seno latvju zīmju parks" ir Leimaņu pagasta biedrības „Akācija plus" ideja. Kopumā plānots izvietot 12 simbolus.
 
No šodienas līdz 30. novembrim Preiļu galvenajā bibliotēkā apskatāma izstāde „Portrets gleznās un grafikās" no Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja krājuma, informē Preiļu novada pašvaldība. Izstāde daļēji atspoguļo portreta žanru, kurā skatāmi parasti portreti, figurālas kompozīcijas un laikmetam raksturīgās iezīmes mākslinieku darbos. Vairāku autoru darbos portretēti reģiona un Preiļu novada cilvēki.
 
Turpinām ziņas
 
Sākot ar 1. novembri, Lauku atbalsta dienests sāka izmaksāt 70% avansu par 2014.gada iesniegumiem par atbalstu bioloģiskās lauksaimniecības attīstībai. Maksājumus avansā saņems tie lauksaimnieki, kuru saimniecībās būs pabeigtas nepieciešamās atbilstības nosacījumu pārbaudes. Kā norādīja Zemkopības ministrija, avansu izmaksa vēl līdz šā gada beigām saistīta ar nepieciešamību atvieglot finanšu grūtības, ko daļai Latvijas lauksaimnieku izraisījis Krievijas noteiktais produktu importa aizliegums.
 
2013.gadā Latgales uzņēmumu kopējā peļņa veidojusi aptuveni 31 miljonus eiro, izpētīja SIA "Lursoft". Aprēķini liecina, ka pēdējo trīs gadu laikā Latgales uzņēmumi strādājuši ar neitrālu rezultātu, kamēr valstī vidēji strādāts ar zaudējumiem. Lielāko peļņu reģionā aizvadītajā gadā uzrādījis "Latvijas Finierim" piederošais SIA "Verems", otrajā vietā ierindojies optisko šķiedru, to izstrādājumu un metāla detaļu ražotājs SIA "Z-Light''. Ievērojamāko pieaugumu starp pieciem lielākajiem Latgales uzņēmumiem uzrādījusi AS "Preiļu siers".
 
Un vēl
 
Latvijas jauniešu volejbola izlases nedēļas nogalē izcīnījušas trīs otrās un vienu trešo vietu Aizkrauklē notikušajā Baltijas kausā. Sacensībās startēja dažādu vecumu izlases no Lietuvas, Igaunijas un Somijas. U-15 grupā meitenēm labākās bija Somijas sportistes, kurām sekoja Latvija, arī U-16 grupā zēniem labākā bija Somija, bet latvieši palika trešie. U-17 grupā meitenēm uzvarēja Igaunija. Savukārt U-18 grupā zēniem atkal labākā bija Somija, kurai sekoja Latvija.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpilī viesojās Zviedrijas Karalistes vēstnieks. BK „Jēkabpils" izbraukumā piedzīvo sakāvi pret Edgara Tetera „Barons kvartāls". Iespējams apmeklēt bezmaksas semināru par tiesiskās aizsardzības procesu.
 
Ceturtdienas domes sēdē 30. oktobrī deputāti apstiprināja likumprojektu par finansējuma iekļaušanu 2015. un 2016. gada budžetos saistībā ar kalnu Mežaparkā, blakus Radžu ūdenskrātuvei. Par to stāsta Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis, diskusijā ar sēdē klātesošajiem.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldībā darba vizītē viesojās Zviedrijas Karalistes vēstnieks Latvijas Republikā Henriks Landerholms ar kundzi. Aptuveni plkst.11.15 norisinājās tikšanās ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības vadību, vēlāk sekoja pilsētas apskate – mākslas galerija „Mans's", pirmsskolas izglītības iestāde „Kāpēcītis" un Krustpils pils. Vizītes mērķis bija iepazīšanās ar īstenotajiem projektiem infrastruktūras, izglītības un kultūras jomās, aktualitātēm sociālajā un ekonomiskajā sfērā.
 
Svētdien, 2. novembrī BK „Jēkabpils" aizvadīja septīto „Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) maču pret Edgara Tetera vadīto „Barons kvartāls" vienību. Jēkabpilieši piedzīvoja smagu sakāvi ar rezultātu 66:88. Rezultatīvākie spēlētāji: Pāvels Veselovs ar 13 punktiem un Rinalds Sirsniņš – 11 punktiem un astoņām rezultatīvām piespēlēm komandas labā. Sīkāk par šo spēli un jaunumiem citos sporta veidos var izlasīt Radio1.lv ziņu portālā.
 
Un vēl
 
Uzņēmēji un atbildīgie speciālisti tiek aicināti apmeklēt semināru par tiesiskās aizsardzības un maksātnespējas procesu administrēšanu, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Seminārs notiks 5.novembrī, plkst. 13:00, Jēkabpils pilsētas pašvaldības sēžu zālē un to vadīs maksātnespējas procesa administrators Anatolijs Zujevs. Seminārs ir bez maksas. Tas norisināsies 2 stundas. Sīkāk par pieteikšanos Radio1.lv ziņu portālā.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Latgali konkursā «Senču aicinājums» pārstāvēs arī Vārkavas novada zemnieki. Jēkabpilī veikalā AIBE notikusi laupīšana. Reinis Nitišs Kena Bloka rīkotajās sacensībās iegūst otro vietu pilnpiedziņas auto klasē.
 
Latgali konkursā «Senču aicinājums» pārstāvēs arī Vārkavas novada jaunie zemnieki, tā informē laikraksts „Novadnieks". Konkursam jaunos lauksaimniekus pieteica Vārkavas novada pašvaldība. Uzvarētājam apbalvošanas pasākumā janvārī tiks pasniegta tēlnieka Paula Jaunzema darinātā balva un pilnībā apmaksāts trīs dienu brauciens divām personām ar piedalīšanos vienā no vadošajām Eiropas lauksaimniecības izstādēm, gadatirgiem vai pasākumiem. «Senču aicinājuma» titulam izvirzīti arī jaunie zemnieki no Preiļu un Riebiņu novadiem.
 
Sestdien, 1.novembra vakarā pulksten 19.30, Jēkabpilī, Bebru mikrorajonā, veikalā AIBE notikusi laupīšana. Jēkabpils policijas iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis sacīja, ka veikalā iegājusi persona, tērpusies tumšās drēbēs un maskā. Uz galvas tai bija tumša cepure ar izgrieztiem caurumiem acu un mutes vietā. Draudot ar pistolei līdzīgu priekšmetu, laupītājs no kases ieguvuma 350 eiro un aizbēga. Gada laikā šī jau ir otrā laupīšana šajā veikalā. Pēdējo reizi veikalā nozaga degvīna pudeli.
 
Reinis Nitišs no 30. oktobra līdz 1. novembrim Spānijas galvaspilsētā Madridē piedalījās Kena Bloka rīkoto automašīnu veiklības sacensībās. Lai gan Nitiša vadīto automašīnu sacensību laikā piemeklēja sajūga defekts, jēkabpilietis spēja uzrādīt pietiekami ātru laiku, lai pilnpiedziņas automašīnas klases kopvērtējumā ierindotos otrajā vietā. Sacensībās piedalījās Kena Bloka aicināti, pasaules atpazīstamību guvuši, rallija rallijkrosa un drifta profesionāļi.
 
Turpinām ziņas
 
Lai atvieglotu cūkgaļas un cūkgaļu saturošu produktu aprites nosacījumus mājdzīvnieku audzētājiem, kuru ganāmpulku novietnes atrodas Āfrikas cūku mēra ārkārtējās situācijas zonā, valdība šodien pieņēma divus Ministru kabineta noteikumus, informē ministrija. Atcelta nepieciešamību turpmāk saskaņot ar Pārtikas un veterināro dienestu biodrošības pasākumu plānu. Vēl noteikumi paredz, ka turpmāk būs atvieglota dzīvu cūku, cūkgaļas, cūkgaļas produktu, izstrādājumu aprite no riska zonām.
 
Maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu turpmāk tiks sadalīta pēc dzīvoklī deklarēto personu skaita, paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi. Šāds kritērijs ir noteikts, jo dzīvojamās mājas pārvaldniekam nav iespējams pārliecināties par faktiski dzīvojošo personu skaitu. Neapdzīvojamās telpas vai mākslinieka darbnīcas īpašniekiem ir noteikta citāda kārtība, jo šīs telpas nav paredzētas dzīvošanai.
 
Un vēl
 
Par populārāko sporta veidu Latvijā šogad atzīts futbols, liecina mediju aģentūras Mindshare pētījuma rezultāti. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, piecu populārāko sporta veidu sastāvs nav mainījies, tomēr mainījušās to pozīcijas. Otrajā vietā ierindojies basketbols, kas citu gadu bija Latvijas populārākais sporta veids. Tāpat top 5 veido volejbols/ pludmales volejbols, vieglatlētika/ skriešana un hokejs, apsteidzot tādus tradicionāli iecienītus sporta veidus kā riteņbraukšana, slēpošana un teniss.

Atstājiet komentāru