2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 4. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 4. novembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien darbu sāk 12. Saeima. Šodien notiks pirmais Ziemeļeiropas un Baltijas biznesa forums. Sāk darboties Banku uzraudzības mehānisms.
 
Šodien beidzas 11.Saeimas pilnvaras, jaunievēlētajam parlamentam sanākot uz pirmo sēdi. Sēdi šodien atklāj un līdz 12. Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšanai vadīs 11.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Sēdes sākumā jaunievēlēto parlamentu uzrunās Valsts prezidents Andris Bērziņš. Deputātu kandidāti dos svinīgo solījumu. Pēc tā došanas Saeima balso par lēmuma projektu par 12. Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Šodien Rīgā notiks pirmais Ziemeļeiropas un Baltijas biznesa forums, vēsta pasākuma organizatori. Forumā piedalīsies ārvalstu un vietējie uzņēmēji, kā arī ekonomisti, valsts un privātā sektora pārstāvji. Tā mērķis ir veidot ciešus un noderīgus biznesa vides pārstāvju savstarpējos kontaktus, kas palīdzētu uzņēmējiem to tālākajā sadarbībā. Pasākumā diskutēs par investīcijām Baltijas reģionā, tālākām attīstības perspektīvām, kā arī par Ziemeļvalstu un Baltijas sadarbības labākajiem piemēriem.

Šodien sāk darboties Banku uzraudzības mehānisms, ko apstiprinājusi Eiropadome. Vienotajā banku uzraudzības mehānismā piedalās visas eirozonas valstis. Nodrošinot tiešo uzraudzību eirozonas lielākajās bankās, Eiropas Centrālā banka sekos līdzi, vai kredītiestāžu stratēģija, procedūras un īstenotie pasākumi nodrošina pietiekamu risku pārvaldīšanu, vai kredītiestādes pašu kapitāls ir atbilstošs tās darbībai piemītošo risku segšanai. Latvijā uzraudzīs AS "Swedbank", AS "SEB banka" un AS "ABLV Bank".
 
Turpinām ziņas
 
Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Mihails Popkovs šodien piedalīsies totalitāro režīmu upuru atceres pasākumā Kuropatu mežā un Trosteņecā, informē Latvijas vēstniecībā Baltkrievijā. Ziedu nolikšanā Popkovs piedalīsies kopā ar pārējo Eiropas Savienības valstu diplomātisko misiju vadītājiem. Kuropatu mežā staļinisma represiju laikā noslepkavoja un apglabāja vairākus desmitus tūkstošu dažādu tautību Baltkrievijas iedzīvotāju. Savukārt Trosteņeca bija lielākā nāves nometne nacistiskās Vācijas okupācijas laikā.
 
Un vēl
 
Rīgā no šodienas līdz 14. novembrim notiks Beļģijas dienas, informē Beļģijas vēstniecībā Latvijā. Šo dienu laikā vairākos pasākumos būs iespējams iepazīt nelielu daļu no tā, ko paši beļģi uzskata par šobrīd aktuālāko Beļģijas kultūrā un zinātnē. Programmā iekļauta beļģu horeogrāfa Alēna Platēla dejas izrāde, kuru vācu žurnāls nodēvēja par šī gada labāko laikmetīgās dejas izrādi. Tāpat notiks gan koncerti, gan izstādes.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizturēts veikala AIBE laupītājs. Koknese vadībā pēc pirmā apļa Latvijas florbola čempionātā. Oktobra nogale Latvijā bija 1,7 grādus vēsāka nekā parasti.
 
Laika posmā no 1.jūlija līdz 30.septembrim mazumtirgotāja SIA "Maxima Latvija" ziedojumu kastītēs saziedots vairāk nekā 33 800 eiro projektam "Mazajām sirsniņām", informē "Maxima Latvija''. Visvairāk līdzekļu savākts Rīgā. Taču ziedojumi, kas pārsniedz 600 eiro, sakrāti arī Jēkabpils, Ogres, Madonas un citu pilsētu veikalos. Projekta gaitā atbalsts tiek meklēts bērniem, kurus ir skārusi cerebrālā trieka.
 
Jēkabpils policija vakar pēcpusdienā aizturēja 17 gadīgu jaunieti, kas sestdien tērpies maskā iegāja veikalā AIBE un, draudot ar pistoli, nolaupīja 350 eiro. Valsts policijas Zemgales pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka nepilngadīgais jaunietis ir Jēkabpils iedzīvotājs, pašlaik viņš jau ir aizturēts un ievietots īslaicīgā aizturēšanas vietā. Jaunietis savu vainu atzinis, izņemta pneimatiskā šautene. Izmeklēšanas laikā tiks pārbaudīts vai nav saistīts citu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā. Jaunietis jau iepriekš nonācis policijas redzeslokā.
 
Latvijas florbola čempionāta 2.līgā Latgales zonā, kurā piedalās komandas no Kalsnavas, Krustpils, Rēzeknes un Aizkraukles pagājušajā nedēļas nogalē noslēdzās pirmā apļa spēles, informē Kokneses novada pašvaldība. Pēc tām pārliecinošā vadībā atrodas florbola komanda „Koknese". Koknesieši četrās spēlēs spējuši izcīnīt 4 uzvaras. Kalsnavu pieveikta ar rezultātu – 15:5, Aizkraukle ar rezultātu 7:3, ar 11:5 pārspēta Krustpils, bet Rēzekne uzveikta ar 10:9. Otro vietu šobrīd dala 3 komandas – Krustpils, Rēzekne un Aizkraukle, bet pēdējā vieta Kalsnavai, kam pagaidām punktu nav.
 
Turpinām ziņas
 
Londonā bāzētā analītikas institūta "Legatum Institute" sastādītajā 2014.gada labklājības indeksā par vislabāko valsti atzīta Norvēģija, bet Latvija ieņem 44.vietu. Gada laikā Latvija pakāpusies par četrām pozīcijām. "Legatum" indeksā apskatītas 142 valstis. Igaunija sarakstā ierindojusies 32.vietā, gada laikā pakāpjoties par četrām vietām, bet Lietuva sarakstā ieņem 42.vietu, pakāpjoties par vienu pozīciju. Vissliktākā situācija no apskatītajām valstīm ir Centrālāfrikas Republikā.
 
AS "Latvijas Zaļais punkts" organizē izmantoto plastmasas kanniņu šķirošanas un savākšanas akciju, informē uzņēmums. Akcija norisināsies līdz 31.janvārim. Tās laikā autovadītāji, atbildīgi parūpējoties par tukšo kanniņu, piedalīsies loterijā. Kampaņas mērķis ir panākt, lai tukšās kanniņas tiek pārstrādātas, nevis apglabātas poligonos vai nonāktu dabā. Šim nolūkam ir izvietoti arī speciāli tukšo kanniņu šķirošanas konteineri, kuri šogad atjaunoti un padarīti pamanāmāki un ērtāki.
 
Un vēl
 
Oktobri noslēdzošā dekāde kopumā Latvijā bija 1,7 grādus aukstāka par normu, ziņo Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Visaukstākajās diennaktīs – 23. un 24. oktobrī – tā noslīdēja 8-9 grādus zem normas. Naktī uz 24. oktobri termometra stabiņš pirmo reizi šoruden Latvijā noslīdēja zem -10 grādiem, Madonā sasniedzot -11,7 grādus. 27. un 28. oktobrī diennakts vidējā gaisa temperatūra paaugstinājās līdz 4-5 grādiem virs normas, dienā vietām sasniedzot +14...+16 grādus. Mērsragā 28. oktobrī sasniegtie +16,3 grādi bija līdz šim visaugstākā gaisa temperatūra šajā dienā visā Latvijā.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Viesītes novada pašvaldība saņem divus Izglītības un zinātnes ministrijas nekustamos īpašumus. Madonas novadā uzlabos publisko interneta pieejas punktu pakalpojumus. Zemgales reģionā aizturēti kukuļdevēji.
 
Valdība vakardien lēma nodot divus Izglītības un zinātnes ministrijas pārvaldībā esošus nekustamos īpašumus Viesītes novada pašvaldībai. Tas ir nekustamais īpašums Smilšu ielā 39 un nekustamais īpašums Smilšu ielā 41. Minēto nekustamo īpašumu objekti tiks izmantoti pašvaldības vajadzībām - garāža nepieciešama sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanai, angārs - komunālo pakalpojumu organizēšanai, savukārt zeme - teritorijas labiekārtošanai, tostarp mežaparka izveidošanai.
 
Madonas novadā tiks paplašināta un nodrošināta interneta piekļuve iedzīvotājiem, informēja projekta koordinatore Imelda Saulīte. Tiks izveidoti jauni publiskie interneta pieejas punkti ar pieeju datortehnikai sporta un atpūtas bāzē "Smeceres sils", 14 jaunas publiski pieejamas bezvadu interneta zonas: septiņos bērnu un jauniešu centros, četrās skolās, tūrisma informācijas centrā Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zālēs, Tūrisma informācijas centrā "Lubānas mitrājs", kā arī Aronas pagasta pārvaldē. Tiks pilnveidoti 15 jau esošie publiskie interneta pieejas punkti novada bibliotēkās.
 
Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde informē, ka strādājot pastiprināti kukuļdošanas apkarošanas jomā, vakardien Zemgales reģionā policijas darbinieki aizturējuši autovadītāju Dobeles novadā, Bikstu pagastā, kurš mēģinājis piekukuļot policijas darbiniekus. 2.novembrī par 500 eiro kukuļdošanu tika aizturēts vīrietis Jaunjelgavas novadā Seces pagastā. Vīrietis vadīja transportlīdzekli alkohola reibumā. Šogad Zemgales reģionā aizturēti jau 82 autovadītāji par kukuļdošanu.
 
Turpinām ziņas
 
Arī nākamgad plānots sakārtot ap 1000 kilometrus garus autoceļu posmus, kopumā šim mērķim atvēlot 357,4 miljonus eiro, vakardien Autoceļu padomes sēdē informēja ''Latvijas Valsts ceļi''. Plānots sakārtot 300 kilometrus valsts galvenos ceļus, 500 valsts reģionālās nozīmes ceļus un 200 kilometrus valsts vietējos nozīmes ceļus. Satiksmes ministrs Anrijs Matīss norādīja, ka kopējais līdzekļu apjoms valsts autoceļiem ir nepietiekams, tāpēc tagad cerības tiek liktas uz jaunās politikas iniciatīvas līdzekļiem. Ja šo līdzekļu nebūs, darbi valsts vietējos ceļos lielākoties netiks veikti. Ministrs arī cer uz Latvijas Pašvaldību savienības atbalstu šajā jautājumā.
 
Nokomplektēta Privatizācijas aģentūas valde, lai varētu parakstīt "Citadeles" pārdošanas līgumu. Par otro valdes locekli ir izvēlēts kādreizējais bankas "Citadele" padomes loceklis Ģirts Freibergs, vakardien žurnālistiem paziņoja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis. Vakar Latvijas televīzijas raidījumā „Panorāma" Freibergs saka, ka lai gan līgumu vēl nav izlasījis, tomēr esot gatavs to parakstīt. Savukārt par valdes priekšsēdētāju izraudzīts līdzšinējais aģentūras Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs.
 
Un vēl
 
Valsts prezidents Andris Bērziņš varētu šodien vai trešdien nominēt jaunās valdības vadītāju, sacīja Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne.12.Saeimas pēdējā sēdē šodien pašreizējais Ministru kabinets ar paziņojumu informēs par savu pilnvaru nolikšanu. Valdība turpinās pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima būs izteikusi uzticību jaunajai valdībai. Jauno valdību plānots apstiprināt rīt, 5.novembrī.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien lemj par ūdenssaimniecības tarifu palielināšanu Jēkabpilī. Šodien Jēkabpilī gaidāma atstarotāju dāvināšanas kampaņa. Pļaviņu novadā un Neretas novadā apzagti vietējie veikali.
 
Šodien cilvēkus aptaujājām, uzdodot jautājumu - Vai jūs interesējaties vēsturiskajiem notikumiem savā pilsētā vai pagastā? Atbildi sniedza Imants, Ņina, Vizma un Liene.
Kā ziņots, tiks izdota Jēkabpils goda pilsoņa, novadpētnieka Jāņa Amata grāmata "Pirmais pasaules karš un Jēkabpils placdarms". Amats ir apkopojis Pirmā pasaules kara vēsturiskos materiālus par notikumiem Jēkabpilī un tās apkārtnē, kā arī izveidojis rakstu sēriju.
 
Turpinām ziņas
 
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome sēdē šodien lēma par pašvaldības uzņēmuma "Jēkabpils ūdens" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projektu, kas paredz to pieaugumu, liecina padomes sēdes darba kārtība. Uzņēmums iecerējis palielināt ūdensapgādes tarifu par 9% - līdz 0,88 eiro, savukārt kanalizācijas tarifu plānots celt par 28% - līdz 1,24 eiro par kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa. Kompānija norādīja, ka tarifu izmaiņas saistītas ar realizācijas apmēru samazināšanos, elektroenerģijas sadārdzināšanos un pamatlīdzekļu apmēra palielināšanos.
 
Nedēļas nogalē iekļūts veikalā Pļaviņu novadā, kur nozagtas dažādas preces, bet Neretas novadā veikalam izsists skatlogs un no konteinera pie veikala nozagti četri gāzes baloni. Tā informē Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece. 1.novembra naktī iekļūts veikalā Pļaviņās, Odzienas ielā. Tajā pašā naktī cieta arī veikals Neretas novada Zalves pagastā.
 
Un vēl
 
Šodien no plkst. 16.-17 pie veikala Maxima Brīvības ielā notiks atstarotāju dāvināšanas kampaņa, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Atstarotājus dāvinās simbolisks tēls - kompānijas "Gjensidige Baltic" Naktssargs. Kampaņa norisinās visās Latvijas pilsētās, iedzīvotājiem dāvinot vairāk nekā 2000 atstarotājus. Kampaņas mērķis ir atgādināt par atstarotāju un atstarojošo vestu nepieciešamību kā tas noteikts ceļu satiksmes noteikumos. Plašāk par to Radio1.lv ziņu portālā.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpili apmeklē Zviedrijas vēstnieks Latvijā. Kukuļdevējam, kurš piedāvāja 1000 eiro, piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Pļaviņu novadā uz Daugavpils šosejas automašīna notriec gājēju.
 
Vakar Jēkabpils pilsētu apmeklēja Zviedrijas Karalistes vēstnieks Latvijā Henriks Landerholms ar kundzi Annu, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Vēstnieka pienākumus Landerholms pilda vairāk nekā gadu, un Latvijas iepazīšana, apmeklējot pašvaldības, ir viens no vēstnieka mērķiem. Vizītes ietvaros Zviedrijas vēstnieks tikās ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības pārstāvjiem un apskatīja mākslas galeriju „Mans's", pirmsskolas izglītības iestādi „Kāpēcītis", kā arī Krustpils pili, kurā atrodas Jēkabpils vēstures muzejs.

Autovadītājam, kurš 30.oktobrī Jēkabpilī piedāvāja policijas darbiniekiem 1000 eiro kukuli, lai izvairītos no saukšanas pie atbildības likumā paredzētajā kārtībā, piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis - paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu. Kā aģentūru informēja Valsts policija patlaban minētā lieta nodota Jēkabpils prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.
 
Svētdien uz Daugavpils šosejas Pļaviņu novadā automašīna "Mitsubishi" notrieca gājēju, kura nogādāta slimnīcā. Valsts policija informēja, ka plkst.17.50 Aiviekstes pagastā, uz minētā autoceļa šoferis, vadot automašīnu "Mitsubishi" aizķēra uz ceļa braucamās daļas pēkšņi iznākušo gājēju - 1952.gadā dzimušu sievieti. Cietusī gājēja ar traumām nogādāta Jēkabpils slimnīcā. Valsts policija noskaidro negadījuma apstākļus.
 
Turpinām ziņas
 
Rīt BK "Jēkabpils" mājās aizvadīs kārtējo Baltijas Basketbola līgas maču. Šoreiz jēkabpilieši stāsies pretī Igaunijas vienībai "TTU". Savā starpā komandas tiksies pirmo reizi. Spēles sākums plkst. 19.30. Tallinas Tehniskās universitātes komanda BBL regulārajā turnīrā ir pieteikta 15 spēlētāju sastāvā. Tā līdz šim līgā piedzīvojusi vienu uzvaru un vienu zaudējumu.
 
Uzņēmēji un atbildīgie speciālisti tiek aicināti apmeklēt semināru par tiesiskās aizsardzības un maksātnespējas procesu administrēšanu, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Seminārs notiks rīt plkst. 13:00, Jēkabpils pilsētas pašvaldības sēžu zālē un to vadīs maksātnespējas procesa administrators Anatolijs Zujevs. Seminārs ir bez maksas. Tas norisināsies 2 stundas. Sīkāk par pieteikšanos Radio1.lv ziņu portālā.
 
Un vēl
 
Uz 12.Saeimas pirmo sēdi šodien ieradušies visi 100 topošie parlamenta deputāti, liecina aģentūra LETA. Sēdi vadīja 11.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Tās sākumā tika atskaņota Latvijas valsts himna un jaunievēlēto parlamentu uzrunāja Valsts prezidents Andris Bērziņš. Vēlāk deputāti deva svinīgu solījumu un balsoja par lēmuma projektu par 12.Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Atstājiet komentāru