2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 12. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 12. novembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīgā notiks Eiropas Sociālā fonda projektu noslēguma konference. Preiļos šodien notiks seminārs par aitkopību. Šodien pusstundas skrējiena dalībnieki vienosies Lāčplēša dienas skrējienā.
 
Konferenču centrā Citadele, galvaspilsētā šodien notiks Eiropas Sociālā fonda projektu noslēguma konference "Eiropas Sociālais fonds - Tev", informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Tajā piedalīsies Attīstības un investīciju nodaļas projektu koordinatore Ieva Lazdāne. Konference izvērtēs Eiropas Sociālā fonda ieguldījums cilvēkresursu attīstībā.

Šodien plkst.10.00 Preiļos notiks Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra organizētais seminārs "Lauksaimniecības produkciju ražojošo saimniecību konkurētspējas palielināšana". Tajā stāstīs par aitkopību un tās aktualitātēm Latvijā. Semināristi varēs uzzināt visu par Latvijā audzētajām šķirnēm, aitu mītnēm, nepieciešamo aprīkojumu, ēdināšanu un citām saistītām tēmām, kas būtu jāpārzina aitkopjiem.
 
Šovakar plkst.18 Pusstundas skrējiena dalībnieki Lāčplēša dienas skrējienā godinās Lāčplēša ordeņa kavalieru piemiņu, ziņo Jēkabpils Sporta centrs. Skrējiens notiks uz ceļa Jēkabpils-Dunava, pie Ābeļu kapsētas. Skrējienā tiks mērota 3 km gara distance. Pasākumu organizē Jēkabpils novada sporta darba organizators Aivis Kokins kopā ar Ābeļu pagasta vēsturnieku un sporta entuziastu Arnoldu Jakubovski.
 
Turpinām ziņas
 
Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju pārstāvji tiksies ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, lai kopīgi pārrunātu situāciju un iespējamos risinājumus piena nozarē Latvijā. Lai arī no Latvijas puses nekavējoties tika veikti atbalsta pasākumi, no Eiropas Komisijas puses nekāda darbība nav sagaidīta. Tikšanās laikā tiks pārrunātas tālākās Latvijas amatpersonu darbības, lai komisija sadzirdētu Latvijas lauksaimnieku lūgumu atbalstam.
 
Šodien Ministru kabinetā atbildīgās amatpersonas informēs par gada laikā paveikto Zolitūdes traģēdijas seku likvidēšanā, informē Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā. Pasākumā piedalīsies ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins. Tāpat Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons un Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.
 
Un vēl
 
Šodien Latvijas Banka izlaiž piecu eiro sudraba kolekcijas monētu "Gadskārtu monēta", informē Latvijas Banka. Kolekcija stāsta par latviešu etnogrāfiskajām un folkloras tradīcijām. Monētas aversā redzama saule, savukārt monētas reversā attēlots tradicionālais latviešu istabas rotājums - kartupelis ar tajā saspraustiem salmiem. Monētas maksimālā tirāža - 10 000 eksemplāru.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Preiļu novadā neizdodas ievēlēt jauno mēru. Līvānu veloklubs Jēkabpilī startēs Latvijas dzimšanas dienas braucienā. Jēkabpilī valsts svētku koncertā pirmo reizi piedalīsies mazākumtautību biedrību kolektīvi.
 
Kvoruma trūkuma dēļ nav notikusi vakardien plānotā Preiļu novada domes ārkārtas sēde, kurā viens no izskatāmajiem jautājumiem bija jaunā Preiļu novada domes priekšsēdētāja vēlēšanas. Tāpēc šorīt plānota vēl viena Preiļu novada domes ārkārtas sēde, lai deputāti mēģinātu vienoties par jaunu pilsētas vadītāju, kas stātos uz Saeimu aizgājušā Alda Adamoviča vietā.

Turpinot pagājušajā gadā iesākto tradīciju Latvijas dzimšanas dienā nobraukt dzimšanas dienas skaitlim nobraukt atbilstošu daudzumu kilometru, Līvānu veloklubs rīko velobraucienu. Šogad ir izveidoti veseli divi maršruti, uz kuriem var pieteikties jebkurš interesents. Viens sāksies Jēkabpilī, pie Strūves meridiāna punkta, otrs - Rīgā, Lielvārdes ielā. Abi maršruti noslēgsies vienā punktā – Ērgļu apkaimē, „Zaķusalu" pirtiņā. Jēkabpilī brauciens startēs 17. novembrī.
 
Jēkabpilī valsts svētku koncertā pirmo reizi piedalīsies mazākumtautību biedrību kolektīvi, stāsta Jēkabpils Kultūras pārvaldes vadītāja Inta Ūbele. Viņa uzsver, ka valsts saturu veido visi cilvēki, kas šeit dzīvo un strādā – poļi, baltkrievi, ukraiņi, igauņi un citu tautību pārstāvji. Tāpēc mazākumtautības jāiesaista mūsu kultūras telpā un valsts notikumos. Ūbele apliecina, ka ka mazākumtautību biedrību kolektīvi uzaicinājumu uztvēruši ar lielu atbildību un degsmi.
 
Turpinām ziņas
 
Oktobrī reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā saglabājies nemainīgs. Oktobra beigās tas bija 8,2%, informē Nodarbinātības valsts aģentūra. Turklāt bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir palielinājies par 79 cilvēkiem, Zemākais bezdarba līmenis oktobrī reģistrēts Rīgas reģionā, augstākais bezdarba līmenis bija Latgales reģionā. Jēkabpils starp lielajām pilsētām bezdarba līmeņa ziņā ievirzās 4. vietā ar 8,5,%.
 
Kampaņā "Pārsteidz ziemu!" pārbaudīta 701 automašīnas gatavība ziemai, informēja pasākuma organizētāji. No visiem pārbaudītajiem automobiļiem tikai 44% riepas bija ar pietiekamu protektora līmeni, kas garantē drošus braukšanas apstākļus ziemā. Kampaņas laikā ikvienam autovadītājam bija iespēja bez maksas pārbaudīt auto mezglus, kas garantē drošu braukšanu ziemā. Mašīnas pārbaudītas no 24.oktobra līdz 8.novembrim Rīgā un Latvijas lielākajās pilsētās pie veikaliem "Maxima".
 
Un vēl
 
Lauku atbalsta dienests izsludina projektu iesniegumu pieņemšanu Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda pasākumā "Akvakultūra, kas nodrošina vides pakalpojumus" par kopējo summu seši miljoni eiro. Atbalstu varēs saņemt nozares uzņēmumi - dīķsaimniecības, kuras saimniekojot izmanto tādas metodes, kas samazina uzņēmuma darbības ietekmi uz vidi. Tāpat, kas atbalstam pieteiks ne mazāk kā trīs hektārus dīķu platību un no viena hektāra dīķu platības gada laikā būs realizējuši produkciju vismaz 250 eiro apmērā.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī notiek Lāčplēša dienai veltīts lāpu gājiens. Sumina donorus un brīvprātīgā darba veicējus Kokneses novadā. Latgales un amatniecības centrā gaidāmas bezmaksas meistardarbnīcas.
 
Vakardien Jēkabpilī notika Lāčplēša dienai veltīts lāpu gājiens un izskanēs svētku koncerts. Pulcēšanās lāpu gājienam Kena parkā sākās plkst.17, pusstundu vēlāk tā dalībnieki devās ceļā pa Rīgas ielu. Bet gājiens noslēdzās pie pieminekļa "Kritušiem par Tēviju". Bet plkst.19 Krustpils Kultūras namā izskanēja Lāčplēša dienas svētku koncerts, kurā piedalījās latviešu operdziedātāja Elīna Šimkus.
 
7.novembrī uz svinīgu pateicības pasākumu Kokneses kultūras namā ieradās Latvijas Sarkanā Krusta Kokneses novada donori un novada brīvprātīgie, kā liecina Kokneses novada pašvaldība. Pasākumā īpašas pateicības II pakāpes goda rakstus saņēma Ivans Belovs no Kokneses pagasta, kurš nodevis asinis 69 reizes, Imants Piliens no Bebru pagasta, kurš nodevis asinis 61 reizi un Mihails Gorovojs no Kokneses pagasta, kurš nodevis asinis 55 reizes. Tika izsniegti arī III pakāpes goda donoru apbalvojumi.
 
Šo sestdien, 15. novembrī Latgales mākslas un amatniecības centra tekstilmākslas darbnīcā Līvānos notiks radošā meistardarbnīca „IZROTĀ SAVU CEPURI". Bezmaksas dalībnieki tiek aicināti līdzi ņemt vai nu pašu darinātu, vai jau gatavu iegādātu cepuri, kuru profesionālas tekstilmākslinieces Sandras Vigules vadībā būs iespēja izrotāt ar sev vēlamu rotājumu. Darbnīcā tapušās cepures, laikā no 11. decembra līdz nākošā gada janvāra vidum, rotāsies Latgales mākslas un amatniecības centra netradicionāli rotātajā Ziemassvētku eglē.
 
Turpinām ziņas
 
Divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju vēlas, lai viņu mājoklī tiktu ieviesta komunālo pakalpojumu - ūdens, gāzes, elektrības - skaitītāju centralizēta un automātiska nolasīšanas sistēma. Turklāt puse būtu gatava veikt arī nelielu ikmēneša maksājumu līdz 20 centiem, lai šādu iespēju saņemtu, liecina pēc Lattelecom pasūtījuma veiktā sabiedriskās domas aptauja. Puse iedzīvotāju ir pārliecināti, ka, ieviešot centralizētu un automatizētu skaitītāju nolasīšanu, viņi saņems precīzākus rēķinus.
 
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadība sākusi konsultācijas ar reģionālajām arodorganizācijām par iespējamu izglītības darbinieku streiku un tā norises laiku, informēja arodbiedrība. Šāds lēmums pieņemts, jo pretēji politisko partiju priekšvēlēšanu solījumiem valdība nolēmusi jauna pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai no Izglītības un zinātnes ministrijas prasītajiem 36 miljoniem atvēlēt vien trīs miljonus eiro.
 
Un vēl
 
Filma "Izlaiduma gads" jau pirmajā izrādīšanas mēnesī iekļuvusi Latvijas populārāko filmu "TOP 10". Šis tops tiek veidots kopš 1993. gada, tātad "Izlaiduma gads" ierindojas starp desmit populārākajām filmām kopš neatkarības atgūšanas," liecina „Forums Cinemas" apkopotie dati. Latvijas skatītāko filmu topa pirmajā vietā ierindojas „Rīgas sargi''.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Regulators aicina jēkabpiliešus uzzināt par gaidāmo elektroenerģijas tirgus atvēršanu. CSDD Jēkabpilī veiks atstarojošo vestu izdales reidu. Pļaviņās, sieviete piededzinot ēdienu, ar dūmiem saindē kaimiņieni.
 
Jēkabpils domē šodien notika kārtējā preses konference un uz sarunu vietējo izdevumu žurnālistus bija aicinājis Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis. Sarunā tika sanemtas atbildes uz vairākiem jautājumiem. Ar dažām no tām iepazīstinām arī Radio1 klausītājus. Viens no jautājumiem, ko žurnālisti uzdeva Guntaram Gogulim bija, kad tiks remontētas Kena parka šūpoles, kas šobrīd ir saslēgtas ar ķēdi, jo tās izmantot ir bīstami.

Aktuāls ir jautājums par tiešajiem norēķiniem ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem. Ko tas nozīmē iedzīvotājiem.
Jau vairākas nedēļas Jēkabpils pilsētas autobusos ieviesta tiueša biļešu tirdzniecība un likvidēta līdzšinējā talonu sistēma. Novembrī notiek šis jaunās sistēmas testēšana. Ko liecina pirmo nedēlu novērojumi?
Šīs un vēl citas ziņas lasiet portālā Radio1.lv.
 
Turpinām ziņas
 
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija aicina iedzīvotājus uz tikšanos 28. novembrī plkst. 14.00 Krustpils Kultūras namā, lai informētu par gaidāmo elektroenerģijas tirgus atvēršanu 1. janvārī. Kopā ar ekspertiem no Ekonomikas ministrijas, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, kā arī "Sadales tīkls", Regulators skaidros un atbildēs uz iedzīvotāju jautājumiem.
 
Pļaviņās daudzdzīvokļu mājas virtuvē vakar piededzis ēdiens, kas izraisīja lielu sadūmojumu, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Sadūmojums izplatījās arī citos dzīvokļos, tas nonāca arī stāvu zemāk, kur ar dūmiem saindējās sieviete. VUGD otrdien devās uz 26 ugunsgrēkiem. Lielu ugunsgrēku vakar nav bijis.
 
Un vēl
 
Rīt pēcpusdienā Jēkabpilī gaidāms atstarojošo vestu izdales reids, ko rīko Ceļu satiksmes drošības direkcija kopā ar biedrību „Latvijas Samariešu apvienība" un Valsts policiju. Tā mērķis ir īstenot satiksmes drošības kampaņu un „tumšo gājēju glābšanas misiju", lai padarītu viņus saskatāmus automašīnu šoferiem un novērstu nelaimes. Aizvadītajā nedēļā pirmajā atstarojošo vestu izdales reidā vestēs ietērpti aptuveni 250 vieglprātīgi gājēji.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Par jaunu Preiļu mēru kļuvusi Maruta Plivda. Pēc četriem mēnešiem remontē vandaļu sasisto pulksteni Rīgas ielā. BK „Jēkabpils'' šovakar izbraukumā spēkosies ar Igaunijas komandu.
 
Šorīt atkārtotā Preiļu novada domes ārkārtas sēdē pašvaldības deputāti ar balsu vairākumu par jauno Preiļu novada domes priekšsēdētāju ievēlējuši Marutu Plivdu. Sēdē piedalījās 13 no 15 pašvaldības deputātiem. Astoņi tautas priekšstāvji savas balsis atdeva par Plivdas kandidatūru, bet četri - nobalsoja par otru Preiļu mēra amata kandidātu Āriju Vicānu, viens deputāts - atturējās.
 
Vakardien sākās pulksteņa Rīgas ielā remonts, kā liecina novērojumi. Kā tika ziņots, nenoskaidroti vandaļi pulkstenim jūlija sākumā sasita vienu no ciparnīcām. Tas vasaru un rudeni nostāvēja salauzts. Lai savestu pulksteni kārtībā bija nepieciešama pieslēgšana pie apgaismojuma līnijas 220 VAC. Taču šī iespēja radās tikai novembrī. Līdz šim pulksteni apkalpojusi Hipotēku banka, bet tā kā bankas vairs nav, tad par pulksteni turpmāk rūpēsies dome. Foto var aplūkot Radio1 ziņu portālā.
 
BK „Jēkabpils'' šodien izbraukuma spēlē aizvada Baltijas Basketbola līgas regulārā čempionāta spēli. Komanda plkst.19 spēkosies ar Igaunijas komandu Tallinas TLU/"Kalev". Jēkabpilieši pēc zaudējuma turnīra pirmajā spēlē turpinājumā uzvarējuši trīs reizes pēc kārtas. Bet TLU/"Kalev" pagājušajā kārtā pārtrauca trīs zaudējumu sēriju. Šobrīd B apakšgrupas kopvērtējumā BK „Jēkabpils" ar trim uzvarām četrās spēlēs ieņem pirmās divas vietas.
 
Turpinām ziņas
 
Viesītē vakardien Brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas jeb Lāčplēša diena pieminēta ar lāpu un svecīšu gājienu un ziedu nolikšanu piemiņas vietās. Lāpu gājiens noslēdzās pie Viesītes Brīvības pieminekļa, kur klātesošos uzrunāja domes priekšsēdētājs Jānis Dimitrijevs. Viņš uzsvēra, ka Viesītes kauja izceļas ar to, ka bez regulārajām karaspēka vienībām cīņās pret Latvijas ienaidniekiem piedalījās vietējie brīvprātīgie iedzīvotāji. Tā bija lielākā kauja Augškurzemē atbrīvošanas cīņu laikā. Arī Radio1.lv ziņu portālā jau šovakar gaidāms plašāks piemiņas brīža apraksts un fotoreportāža no tuvākajiem novadiem.
 
Savukārt Kokneses novadā, pirmo reizi koknesieši devās lāpu gājienā uz Kokneses pilsdrupām. Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas pirmklasnieki, pārējie sākumskolas skolēni un vecāko klašu audzēkņi, skolotāji un vecāki. Tāpat Kokneses novada domes, iestāžu un uzņēmumu darbinieki, Kokneses pagasta un novada iedzīvotāji. Pilsdrupās ar mūziku sagaidīja spēlmaņu kopa „Skutelnieki" un svinīgs pasākums.
 
Un vēl
 
Uzņēmumos Centrālajā un Austrumeiropā arvien problemātiskāk ir nolīgt un noturēt kvalificētu darbaspēku, tādējādi 2015.gadā, visticamāk, ir gaidāms atalgojuma pieaugums, liecina jaunākais KPMG uzņēmējdarbības vides pētījums Ekonomikas pulss 2014. Pētījuma laikā tika aptaujāti uzņēmumu vadītāji no astoņām valstīm – Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas un Slovākijas. Vairāk nekā puse aptaujāto uzņēmumu plāno paaugstināt darba algas, turklāt tieši puse no viņiem paredz, ka algas pieaugs līdz 5%.
 

Atstājiet komentāru