2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 19. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 19. novembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šovakar Krustpils kultūras namā gaidāma Improvizācijas teātra kafejnīca. Izglītības darbinieku arodbiedrība ar izglītības un zinātnes ministri pārrunās streika iespējas. Zemkopības ministrs šodien apbalvos nozares pārstāvjus par ieguldījumu lauksaimniecībā.
 
Šovakar Krustpils kultūras namā notiks Improvizācijas teātra kafejnīca, liecina informācija Kultūras pārvaldes mājas lapā. Jau trešo gadu Jēkabpils Kultūras namā darbojas Improvizācijas teātris, kurā režisores Ievas Maltenieces vadībā laiku vada jaunieši, izkopjot ķermeņa plastiku, kustību koordināciju un citus aktiermeistarības pamatus. Septembrī kafejnīcas apmeklētāji bija Improvizācijas teātra vecāki, bet oktobrī – Līkumu bērnu nama audzēkņi.
 
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības valde šodien tiksies ar izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili, lai pārrunātu ministres gaitas nozares problēmu aizstāvēšanā, kā arī iespējamo pedagogu streiku. Pēc sarunas ar ministri arodbiedrība paziņos savu lēmumu par streika rīkošanu. Kā tika ziņots pretēji politisko partiju priekšvēlēšanu solījumiem, valdība nolēmusi jauna pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai no prasītajiem 36 miljoniem atvēlēt vien trīs miljonus eiro.
 
Šodien pulksten 13.00 zemkopības ministrs Jānis Dūklavs apbalvos 53 nozares pārstāvjus, liecina Zemkopības ministrijas sniegtā informācija. Tiks apbalvoti lauksaimnieki, speciālisti, zinātnieki, mācībspēki un valsts pārvaldes darbinieki par sasniegumiem lauksaimniecībā, meža nozarē, zivsaimniecībā un pārtikas aprites nodrošināšanā. Viņiem tiks pasniegts Ministru kabineta Atzinības raksts, Zemkopības ministrijas augstākais apbalvojums - medaļa "Par centību".
 
Turpinām ziņas
 
Šodien ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Rīgā tiksies ar jauno Igaunijas ārlietu ministri Keitu Pentusu-Rosimannusu viņas pirmās ārvalstu vizītes ietvaros. Plānots pārrunāt aktuālos abu valstu divpusējo attiecību un ekonomiskās sadarbības jautājumus, kā arī gatavošanos Latvijas prezidentūrai ES Padomē, tai skaitā arī Austrumu partnerības plānoto samitu Rīgā. Pentusa stājās Igaunijas ārlietu ministres amatā 17. novembrī.

Šodien vizītē Latvijā ierodas Lielbritānijas ārlietu ministrs Filips Hamonds. Kā informē Latvijas Ārlietu ministrija, Hamonda tikšanās laikā ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču plānots pārrunāt Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē prioritātes, tajā skaitā, Austrumu partnerību, kā arī tālākās attīstības jautājumus. Ministri pārrunās arī drošības situāciju reģionā un Ukrainā. Hamondam plānota tikšanās arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu.
 
Un vēl
 
Šodien plkst. 11.00 Iekšlietu ministrijā notiks svinīgais apbalvošanas pasākums par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 96.gadadienai, kurā iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis pasniegs apbalvojumus iekšlietu nozares amatpersonām un darbiniekiem. Pasākumā apbalvojumus saņems Valsts policijas, Nodrošinājuma valsts aģentūras, Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra, kā arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersonas un darbinieki.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī ar salūtu un gaismas ceļu noslēgušies valsts svētki. Iepriekšējā apkures sezonā siltumenerģijas tarifs samazinājies visās lielajās pilsētās. Ugunsgrēks izceļas kokapstrādes uzņēmumā Jēkabpilī.
 
Vakardien Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienā Jēkabpilī notika apbalvojuma Goda pilsonis pasniegšana, tika veidots Gaismas ceļš un šauts svētku salūts. Svētku diena iesākās, skanot baznīcu zvaniem un plkst.10 sākoties svētku dievkalpojumi par tēviju visu konfesiju dievnamos. Goda un Atzinības raksti tika pasniegti svētku sarīkojumā Krustpils kultūras namā. Bet vakarā tika veidots Gaismas ceļš uz pieminekli "Kritušiem par Tēviju''. Fotoreportāžu ar svētku noslēguma brīžiem iespējams aplūkot Radio1.lv ziņu portālā.
 
Pagājušajā gadā siltumenerģijas tarifs ir samazinājies visās republikas nozīmes pilsētās, secinājusi Ekonomikas ministrija. Lielākais tarifa samazinājums vērojams Rēzeknē - par 13%. Samazinājums skaidrojams ar dabasgāzes cenas samazinājumu apkures sezonas sākumā. Šogad tarifi būs vēl mazāki, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas sniegtie dati. Paredzētais tarifu samazinājums Jēkabpilī būs par 4,5%.
 
Jēkabpilī svētdien kādā kokapstrādes uzņēmumā dega malka 20 kvadrātmetru platībā, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Iespējamais negadījuma iemesls varētu būt dūmvada bojājums. Zaudējumi tiks aprēķināti.
 
Turpinām ziņas
 
Šogad gaismas festivālu "Staro Rīga" apmeklējuši aptuveni 500 000 apmeklētāju, kas ir šī festivāla rekords, sociālajos tīklos vēsta Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Kā ziņots, festivāls "Staro Rīga" šogad notika jau septīto reizi, sākoties piektdien, 14.oktobrī, un ilgstot līdz vakardienai. Galvenie festivāla objekti bija starptautiski atzītas un īpaši festivālam veidotas videoinstalācijas, projekcijas un gaismu instalāciju objekti.
 
Lai aplūkotu un pagaršotu Latvijas Republikas 96.proklamēšanas gadadienai ceptu dižtorti, Rīgā vakardien ieradās vairāki tūkstoši cilvēku "Latvijas visu laiku lielākā torte" bija aveņu siera kūka 38 kvadrātmetru platībā un 1,2 tonnas smaga. Tai bija sarkana Latvijas kontūra, kurā ierakstīts ''daudz laimes Latvija''. Torte tapa vienas dienas laikā, strādājot astoņiem konditoriem.
 
Un vēl
 
Lielākā daļa Latvijas uzņēmumu ir gatavi vairāk iegādāties Latvijā ražotas preces, izejvielas vai pakalpojumus sava uzņēmuma vajadzībām gadījumā, ja to cena un kvalitāte ir līdzvērtīga ārvalstu piedāvājumam, liecina jaunākais "Citadele Index" pētījums. Lielie uzņēmumi norāda, ka, drīzāk vairāk iegādātos vietējo ražojumu, pat ja tie maksātu dārgāk nekā tādas pašas kvalitātes ārvalstu preces un pakalpojumi. Trešdaļa uzņēmēju būtu gatavi iegādāties Latvijas preces vai pakalpojumus arī tad, ja tie maksātu dārgāk nekā tādas pašas kvalitātes ārvalstu preces vai pakalpojumi.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Regulē apgaismojuma intensitāti pie gājēju pārejām Jēkabpilī. Kafejnīcā "Gaļas nams" skatāma Mētras Štelmaheres izstāde. Vakardien Kurzemes - Rīgas–Vienības ielu aplī pie tilta, svinīgi mastā uzvilkts Jēkabpils pilsētas karogs.
 
Vairāki aculiecinieki informē, ka Jēkabpilī ir vāji izgaismotas gājēju pārejas, jo īpaši vietās, kur šogad tās izveidotas no jauna Kurzemes-Vienības ielas rekonstrukcijas projektā. Daudzviet gājēju pārejas vēl nav iezīmētas un ne visur izvietotas nepieciešamās ceļazīmes. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis skaidro, ka SIA „Saldus ceļinieks" turpina novērst Kurzemes-Vienības ielu rekonstrukcijas gaitā radušās nesaistes specializēto darbu izpildē. Tajā skaitā norit apgaismojuma intensitātes regulēšana. Darbi tiks pabeigti tuvākajā laikā.
 
Novembrī Gaļas Nama kafejnīcā skatāma Jēkabpils mākslinieces Mētras Štelmaheres gleznu izstāde "AINAVA", informē veikala - kafejnīcas "Gaļas Nams" pārstāve Anna Capelika. Viņa stāsta, ka Gaļas nams vēlas jēkabpiliešus un pilsētas viesus iepazīstināt ar vietējo mākslinieku darbiem netradicionālākā vietā un veidā - Gaļas Nama kafejnīcas zālē, tādējādi padarot mākslu tuvāku un pieejamāku katram.
 
Valsts svētku dienas rītā Jēkabpils Domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs jaunizbūvētajā Kurzemes - Rīgas–Vienības ielu aplī pie tilta, svinīgi mastā uzvilka Jēkabpils pilsētas karogu. Karoga svinīgajā pacelšanas pasākumā piedalījās arī Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kraps, izpilddirektors Guntars Gogulis, pilsētas māksliniece Sanda Mālniece un citi pašvaldības pārstāvji. Jēkabpils karogs ir viens no Jēkabpils pilsētas oficiālajiem simboliem.
 
Turpinām ziņas
 
Jaunu automašīnu reģistrācija Latvijā šā gada oktobrī palielinājās par 4%, kas ir piektais mazākais pieaugums no Eiropas valstīm, kurās reģistrēta izaugsme, teikts Eiropas Automobiļu ražotāju asociācijas jaunākajā ziņojumā. Automašīnu reģistrācija palielinājās 23 no ziņojumā ietvertajām valstīm, bet septiņās valstīs tika fiksēts samazinājums. Straujākais automašīnu reģistrācijas apjoma kāpums no visām valstīm reģistrēts Kiprā, Rumānijā, Portugālē. Savukārt automašīnu reģistrācijas samazinājums fiksēts Francijā, Beļģijā, Dānijā.
 
Ar dzīvi Latvijā ir apmierināti nedaudz vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju, liecina "DNB Latvijas barometra" pētījums, kas veikts Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas priekšvakarā. Salīdzinoši liela daļa - 41% - atzinuši, ka ar dzīvi Latvijā ir neapmierināti. Cilvēki, kuri ir apmierināti ar dzīvi Latvijā, kā iemeslus visbiežāk norādījuši, ka te ir skaista vide, daba. Savukārt respondenti, kuri atbildēja, ka ir neapmierināti ar dzīvi Latvijā, visbiežāk to skaidroja ar vājām iespējām gūt pieņemamus ienākumus, ar to, ka politiķi neņem vērā sabiedrības viedokli, ir bezdarbs, grūti atrast darbu.
 
Un vēl
 
Aizvadītajās svētku brīvdienās Valsts policija noformējusi 103 protokolus par atrašanos pie transportlīdzekļa stūres alkohola reibumā, šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis. Četrās brīvdienās uz Latvijas ceļiem nav gājis bojā neviens cilvēks. Kopumā aizvadītās brīvdienas policijas skatījumā vērtējamas kā mierīgas.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils šodien paraksta sadraudzības līgumu ar Ukrainas pilsētu Mirogorodu. Salas bibliotēkā aplūkojama izstāde "Spēles ar krāsām". Kopējais lielo pilsētu parāds par siltumenerģiju ir samazinājies par 28%.
 
Aizgājušas garas svētku brīvdienas, kuras par tādām padarīja uz šo sestdienu pārceltā 17. novembra darba diena. Tāpēc cilvēkiem jautājām – kā viņiem patīk šāda kārtība. Uz jautājumu atbildēja Dzintra, Andris, Alla, Valentīna un Anita.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Ukrainas pilsēta Mirogorodas pašvaldība parakstīs sadraudzības līgumu ar Jēkabpili, kas paredz sadarbību kultūras un pašdarbības, vēstures mantojuma saglabāšanas, tūrisma, ekonomisko sakaru un citu jomu veicināšanā. Savukārt vakardien Mirgorodas delegācija iepazina Jēkabpili, tikās ar Ukraiņu biedrības pārstāvjiem, kā arī apmeklēja Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltītos pasākumus. Plašāk par to Radio1.lv ziņu portālā.
 
Salas novada bibliotēkā aplūkojama izstāde "Spēles ar krāsām". Tās autore ir Biržu iedzīvotāja Gaida Ikoņņikova. Viņas gleznas ir radītas īpašā tehnikā – pludinot celtniecības krāsas pa kartonu, neizmantojot otiņas. Vairākumā gleznu ir redzama jūra, ūdens bangas, kalni, kā arī abstraktās mākslas veidojumi. Gleznošana ir viens no viņas hobijiem, Izstādi varēs aplūkot visu novembri.
 
Un vēl
 
Kopējais lielo pilsētu parāds par siltumenerģiju ir samazinājies par 28%, secinājusi Ekonomikas ministrija, aplūkojot pašvaldību iesniegtos datus par situāciju republikas nozīmes pilsētās. Gandrīz visās republikas nozīmes pilsētās iepriekšējā apkures sezonā parādu apmērs ir vērtējams, kā būtiski samazinājies. Lielākais samazinājums ir Rīgā, Daugavpilī un Jūrmalā. Savukārt par to, cik jēkabpiliešiem oktobrī izmaksāja viens apkures kvadrātmetrs, iespējams, uzzināt ziņu portālā Radio1.lv.
 
Ziņas: 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Līvānu un Jēkabpils novadā brīvdienās degušas pirtis. BK "Jēkabpils" šodien aizvadīs Baltijas Basketbola līgas spēli izbraukumā pret Lietuvas komandu. Nosaukti Latgales reģiona uzņēmēju balvas konkursa uzvarētāji.
 
Vakar vēlu vakarā ap pulksten desmitiem, pielietojot vardarbību, Rīgas ielā Jēkabpilī kādam 1993.gadā dzimušam jaunietim uzbrucis laupītājs un atņēmis pleca somu ar pārtikas produktiem. Valsts policijas Zemgales pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka policija saistībā ar notikušo pārbauda divas aizdomās turamās personas.

Vakar reģistrēti pieci gadījumi, kad degušas pirtis. Ugunsgrēki pirtīs bija izcēlušies Līvānu un Jēkabpils novadā, kā arī Rēzeknes novadā, Ikšķilē un Jelgavā, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Ugunsgrēkos nav cietušo. Kopumā aizvadītajā diennaktī reaģējis uz 45 notikumiem, no kuriem 27 bija saistīti ar ugunsgrēkiem, bet 11 - ar glābšanas darbiem.
 
Šovakar BK „Jēkabpils" dosies izbraukumā, lai aizvadītu Baltijas Basketbola līgas regulārā turnīra maču pret Lietuvas komandu „Lietkabelis". Ar šo spēli jēkabpilieši noslēgs pirmo turnīra apli ar pretiniekiem „B" grupā. Spēles sākums plkst. 18.30 „Cido" arēnā. BK „Jēkabpils" šobrīd regulārā turnīra tabulā atrodas vienādā pozīcijā ar BK „Valmiera" – piedzīvots tikai viens zaudējums.
 
Turpinām ziņas
 
Nosaukti Latgales plānošanas reģiona rīkotā konkursa "Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2014" uzvarētāji, informē Latgales uzņēmējdarbības centrā. Nominācijā "Lielākais nodokļu maksātājs" par uzvarētāju atzīts AS "Preiļu siers'', nominācijā "Sociāli atbildīgākais uzņēmums" atzīts SIA "Z-Light", kas darbojas augsto tehnoloģiju jomā, ražojot optiskās stikla šķiedras. Uzņēmums vairāku gadu garumā Līvānu novadā ir arī lielākais mecenāts jauniešu izglītības jomā, kopš 2004.gada uzturot stipendiju fondu jauniešu studijām.
 
Somijas maiznīca "Fazer" sākusi jaunās ražotnes būvniecību Ogrē, pievēršoties saldēto maizes produktu ražošanai eksporta tirgiem. Projektā investēti pieci miljoni eiro. Jaunā ražotne tiek būvēta līdzās pašreizējai "Fazer Latvija" maiznīcai. Vienlaikus "Fazer" veic arī maiznīcas paplašināšanu. "Fazer Latvija" ir viens no maizes tirgus līderiem, kas strādā ar diviem zīmoliem - "Fazer" un "Druva", uzņēmumā strādā vairāk nekā 250 darbinieku, un tas ir lielākais darba devējs Ogrē.
 
Un vēl
 
Eiropas Komisija vakar apstiprinājusi lēmumu piešķirt 28 miljonu eiro atbalstu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas piena ražotājiem, kas tiks novirzīts zaudējumu segšanai saistībā ar Krievijas aizliegumu ievest Eiropas Savienības lauksaimniecības produktus, liecina komisijas paziņojums. Plānots, ka Latvija - 7,7 miljonus eiro. Atbalsts aprēķināts, pamatojoties uz attiecīgo valstu piena kvotu izpildi 2013.-2014.gadā.

Atstājiet komentāru