2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 20. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 20. novembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Preiļos norisināsies seminārs Latgales uzņēmējiem. Šopēcpusdien Kultūras ministrijas apbalvojumu saņems Aknīstes novada mākslas skolotāja. Šodien ar vairākiem pasākumiem pieminēs Zolitūdes traģēdijas upurus.
 
Šodien plkst. 10:30 Uzņēmējdarbības centrā Preiļos norisināsies seminārs Latgales uzņēmējiem. Informatīvo bezmaksas semināru MĒRĶA TIRGUS – VĀCIJA rīko Vācijas - Baltijas Tirdzniecības kamera sadarbībā ar Latgales uzņēmējdarbības centru. Tā mērķis ir iepazīstināt ieinteresētos uzņēmumus ar iespējām un priekšnoteikumiem, lai veiksmīgi darbotos Vācijas tirgū.
 
Šodien plkst. 16.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks Kultūras ministrijas apbalvojuma pasniegšana nozares talantīgākajiem audzēkņiem un viņu skolotājiem. No Aknīstes novada balvas piešķirtas Jēkabpils mākslas skolas Aknīstes filiāles skolotājai Evai Jočai un Jēkabpils Mākslas skolas audzēknei Viktorijai Pakalnei un Aknīstes vidusskolas audzēknei Līgai Katei Trukšānei par izciliem sasniegumiem 18.Starptautiskajā bērnu mākslas konkursā "Manas tautas nacionālais apģērbs un folklora".
 
Pieminot pagājušajā gadā Zolitūdē notikušās traģēdijas upurus, sākot no šodienas līdz 21.novembrim, notiks traģēdijas gadskārtai veltīti notikumi. Šodien Latvijas Pasta centrā "Sakta", Rīgā, notiks speciālas Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņai veltītas aploksnes zīmogošana. Aploksne izstrādāta, izmantojot traģēdijā bojāgājušās Dainas Skadmanes veidota dizaina motīvus. Bet rīt Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā notiks ekumenisks dievkalpojums. Tāpat traģēdijas vietā notiks piemiņas brīdis.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Latviju darba vīzītē apmeklē jaunais NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, liecina NATO paziņojums. Bijušajam Norvēģijas premjerministram, kurš NATO ģenerālsekretāra amatā stājās 1.oktobrī, Latvijā paredzētas tikšanās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, premjerministri Laimdotu Straujumu, Valsts prezidentu un aizsardzības ministru. Viņš apmeklē NATO dalībvalstis, lai apspriestu NATO rīcības plāna perspektīvas un tālākos sadarbības plānus.
 
Šodien Rīgā notiks Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Ekonomikas ministrijas organizētas seminārs „Finanšu instrumenti uzņēmējdarbībai un eksportam". Pasākumā komersanti tiks informēti par eksporta pakalpojumiem un finanšu atbalsta instrumentiem uzņēmējdarbībā un eksportā. Pasākumā piedalīsies Latvijas uzņēmumu īpašnieki, pārstāvji, eksporta speciālisti un citi interesenti.
 
Un vēl
 
Šodien plkst.16 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā ar pirmo Cimzes balvu tiks godināti divi izcili kultūrizglītības pedagogi no Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolas klavierspēles pedagoģe un Jūrmalas Mākslas skolas direktora vietnieks. Šogad Jāņa Cimzes 200.jubilejas gadā balva tiks pasniegta pirmo reizi. Katru gadu paredzēts piešķirt divas balvas - vienam pedagogam mūzikas un dejas jomā, vienam - mākslas un dizaina jomā.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Vēlmi modernizēt Līvānu šķeldas katlumāju pauduši četri pretendenti. Plānots 2000 pedagogu pikets par papildus līdzekļu piešķiršanu darba samaksai. BK "Jēkabpils" sastāvu papildina Latvijas izlases spēlētājs Rihards Kuksiks.

Preiļu novada dome jau trešo gadu ar Zivju fonda finansiālu atbalstu realizē zivju mazuļu pavairošanas projektu publiskajās ūdenstilpnēs. Novembra mēnesī projekta ietvaros Pelēču ezerā tika palielināti zivju krājumi, ielaižot 7000 gabalu zandartu mazuļu. Kopējās projekta izmaksas sastādīja aptuveni 2300 euro.

SIA ''Līvānu siltums" izsludinātajam iepirkumam par tiesībām veikt šķeldas katlumājas modernizāciju piedāvājumus iesnieguši četri pretendenti. Kā stāsta katlumājas vadītājs Voldemārs Seilis, saņemtos piedāvājumus plānots izvērtēt līdz nākamajai nedēļai. Iepirkuma rezultātā paredzēts izvēlēties atbilstošāko pretendentu, kuram tiks uzticēta katlumājas rekonstrukcija un šķeldas katla uzstādīšana. Projekta plānotās izmaksas līdz iepirkuma uzvarētāja noteikšanai netiek atklātas.
 
Pieprasot papildu līdzekļus jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības valde nolēmusi īstenot pedagogu piketu, kurš pie Saeimas ēkas notiks 11.decembra rītā. Kā stāsta arodbiedrība uz piketu varētu ierasties aptuveni 2000 pedagogu no visiem Latvijas reģioniem. Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile paudusi, ka, visticamāk, algu palielinājums no 1.janvāra 10% apmērā skolotājiem nebūs iespējams.
 
Turpinām ziņas
 
Eiropas Komisijas lēmums piešķirt Latvijas piensaimniekiem 7,7 miljonus eiro atbalstam krīzes situācijā Krievijas embargo dēļ varētu segt tikai divu mēnešu zaudējumus nozarei, līdz ar to zemnieku organizācijas plāno protesta akcijas Briselē, uzskata lauksaimnieku organizāciju vadītāji. Biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvis norādīja, ka pagaidām vēl nav skaidrs, par cik ilgu laika posmu aprēķināts minētais atbalsts, bet zaudējumi radīti desmit miljons eiro apmērā. Arī Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas pārstāvis atzina, ka piešķirtā summa ir simboliska.
 
No 10.novembra līdz 18.novembrim Valsts vides dienesta zvejas kontroles inspektori ūdenstilpnes atbrīvojuši no 122 nelikumīgi uzstādītiem makšķerēšanas un zvejas rīkiem, informē dienests. Šo dienu laikā VVD sadarbībā ar valsts un pašvaldību policiju, kā arī brīvprātīgajiem palīgiem veikuši 91 zvejas un makšķerēšanas noteikumu pārbaudi iekšējos un Baltijas jūras ūdeņos. VVD norāda, ka maluzvejnieku tīklos bojā gājušo zivju vērtība aprēķināta aptuveni 4000 eiro apmērā.
 
Un vēl
 
Pēc atgūšanās no pagājušās sezonas izskaņā gūtās rokas traumas BK "Jēkabpils" sastāvam pievienojas Latvijas izlases spēlētājs, bijušais "VEF Rīga" uzbrucējs un "Arizona State University" absolvents - Rihards Kuksiks. Jēkabpiliešu sastāvā basketbolists debitēja vakardien Baltijas Basketbola līgas mačā pret "Lietkabelis". Lielāko daļu karjeras Kuksiks veiksmīgi aizvadījis ārzemju klubos, taču 2014. gada janvārī savas basketbolista gaitas turpināja Latvijā. Plašāk par jauno spēlētāju var uzzināt Radio1.lv ziņu portālā.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Satiksmes ministrs norāda, ka vispirms tiks elektrificēts dzelzceļš Krustpils virzienā. Veselības ministrijas Atzinības rakstu saņem Aknīstes novada medicīnas darbiniece. Liels ugunsgrēks šorīt izcēlies Salas pagastā.
 
Analizējot kravu plūsmu tendences, Satiksmes ministrija nolēmusi, ka dzelzceļa elektrifikācijas projekts jāsadala pa posmiem, jo nevarēs elektrificēt visu dzelzceļu vienlaikus, norāda satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Viņš skaidro, ka pirmā prioritāte noteikti būs Krustpils virziens. Tāpēc, ka ir pabeigts Skrīveru-Krustpils dubultais sliežu ceļš un nodrošināta lielākā kravu plūsma. Jādomā esot arī par pasažieru vilcienu tīkla modernizēšanu. Plašāk par to var izlasīt ziņu portālā Radio1.lv.
 
Piektdien, 14.novembrī, veselības ministrs Guntis Belēvičs pasniedza Veselības ministrijas Atzinības rakstus nozares darbiniekiem, liecina Aknīstes novada pašvaldības informācija. Rakstu saņēma Aknīstes psihoneiroloģiskās slimnīcas 2.sieviešu nodaļas vecākā māsa Dzintra Poriete. Tas viņai piešķirts par ilggadēju un apzinīgu darbu.
 
Liels ugunsgrēks šorīt reģistrēts Salas pagastā, kur degusi kūts 1200 kvadrātmetru platībā, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Degšanu izdevies lokalizēt nepilnas stundas laikā. Ne cilvēki, ne lopi cietuši nav. Negadījuma iemesli vēl tiek noskaidroti. Kopumā aizvadītajā diennaktī dienests reaģējis uz 39 izsaukumiem, no kuriem 25 saistīti ar ugunsgrēkiem, bet 10 - ar dažādiem glābšanas darbiem.
 
Turpinām ziņas
 
Latvijas Lielo pilsētu asociācija bažījas par budžeta ieņēmumu samazinājumu pašvaldībām nākamgad saistībā ar plānoto iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu. Asociācijas pārstāve skaidro, ka samazinot pašvaldību budžeta ieņēmumus, ievērojami samazinās pašvaldību iespējas pilnvērtīgi pildīt iedzīvotājiem būtiskas funkcijas, kas saistās ar visas valsts kopēju attīstību. Satraukumu par minēto situāciju asociācija paudusi vēstulē Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai.
 
''Latvijas autoceļu uzturētājs'' jau no 1.novembra ir gatavs ziemas sezonai, informē uzņēmums. Visa tehnika, kā arī ceļu apstrādes materiāli ir iegādāti. Tehnika ir gatava sniega tīrīšanas darbiem, un piektdien, 21.novembrī, solītais sniegs uzņēmumam problēmas neradīs. Šogad ziemas dienestā plānots iesaistīt gandrīz 640 dažādas tehnikas vienības. Vienlaikus uzņēmums uzsver, ka lielākas bažas varētu radīt ārkārtas laikapstākļi, kas gan patlaban solīti netiek.
 
Un vēl
 
Šodien Latvijā trešo reizi tiks atzīmēta Izgulējumu diena, informē Brūču un izgulējumu asociācija. Izgulējumu dienas mērķis ir vērst pacientu, viņu tuvinieku, ārstu un plašākas sabiedrības uzmanību izgulējumu izplatībai un profilakses nozīmei. Lai informētu par profilakses pamatiem riska grupas pacientus un viņu tuviniekus, asociācija sagatavojusi informatīvus bukletus par izgulējumu profilaksi, kuri tiks piegādāti lielākajām medicīnas iestādēm. Pēc Nacionālā veselības dienesta datiem pērn Latvijā ambulatoro palīdzību saņēmuši gandrīz 3000 izgulējumu pacienti.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Krustpils novadā svētdien notika Lāčplēša skrējiens. BK ''Jēkabpils'' zaudē spēlē pret Lietuvas vienību „Lietkabelis". Iespējams pieteikties trešajam Vidusdaugavas reģiona nevalstisko organizāciju forumam.
 
Sinoptiķi informē, ka šonakt Latvijas teritorijas lielākajā daļā , arī Jēkabpilī, sāks veidoties sniega sega. Tiek ziņots, ka snigšana naktī uz piektdienu būs intensīva un pasliktinās redzamību. Sniega segas biezums varētu sasniegt 6 līdz 8 centimetrus. Snigt turpinās arī naktī uz sestdienu un sestdien pa dienu. Mazāk sniega tiek prognozēts svētdien, kad debesis brīžiem skaidrosies. Sarunā ar Jēkabpils domes priekšsēdetāja vietnieku Aivaru Krapu skaidrojām, cik gatavi darbam ziemas apstākļos ir pilsētas dienesti un vai ziema neatnāks kā pārsteigums.
 

Ziemai un sniega tīrīšanai, kā arī ietvju kaisīšanai ir gatavi arī SIA "JK namu pārvalde" sētnieki. Plašāk stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Juris Kozuliņš.
 
Sinoptiķi prognozē, ka gaidāmas aukstas un sn egotas brīvdienas. Piektdien un sestdien gaisa temperatūra Latvijā naktī būs no mīnus 3, mīnus 4 grādiem. Naktī uz svētdienu termometra stabiņš dažviet varētu noslīdēt līdz pat mīnus 5, mīnus 7 grādiem. Tas nozīmē, ka pirmais sniegs būs noturīgs un ātri neizkusīs.
 
Turpinām ziņas
 
Svētdien, 16. novembrī biedrība „Daugavas Pārupieši" sadarbībā ar Krustpils novada pašvaldību rīkoja „Lāčplēša skrējienu". Pasākuma mērķis bija godināt Latvijas brīvības cīnītājus. Pasākumā piedalījās vairāk nekā 30 dalībnieku, veicot sarežģītu trasi pa meža takām 4,9 kilometru garumā. Kopvērtējumā no sievietēm labāko rezultātu uzrādīja Tabita Tīna Lūka, no vīriešiem Anatolijs Macuks. Plašāk par to Radio1.lv ziņu portālā.

Biedrība "Jēkabpils NVO resursu centrs" atgādina, ka līdz 24. novembrim ir iespējams pieteikties dalībai trešajā Vidusdaugavas reģiona nevalstisko organizāciju forumam. Tās notiks 29. novembrī koncertbārā "Kontrabass" Jēkabpilī. Šogad foruma tēma ir "Brīvprātīgais darbs kā sabiedrību vienojošs faktors Latvijā un pasaulē". Tā norisē iekļautas labās prakses piemēru prezentācijas no Jēkabpils pilsētas, Jēkabpils, Krustpils, Salas un Pļaviņu novadu NVO, kā arī darbs tematisko jautājumu grupās.

Un vēl
 
Vakardien Baltijas Basketbola līgas ietvaros BK „Jēkabpils" devās izbraukumā, lai stātos pretī Lietuvas vienībai „Lietkabelis". Pēc pretinieku izrāviena spēles trešajā ceturksnī, jēkabpilieši zaudēja spēlē ar rezultātu 74:84. Komandas kapteinis Rinalds Sirsniņš, guva 21 punktu. Tāpat BK Jēkabpils jaunais spēlētājs Rihards Kuksiks debija mačā paspēja iegūt 17 punktus.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Jaunieši iepazīst Jēkabpils nevalstiskās organizācijas. Konkursam "Gada brīvprātīgais" saņemti 26 pieteikumi. Piesakoties Latvijas pilsonībai, būs jāpievieno izziņa par sodāmību.
 
Kluba ''13.pirmdiena'' biedri turpina darbu pie NVO izpētes, projekta "Jēkabpils NVO Jauniešu acīm!" ietvaros, kā stāsta kluba jaunieši. Šobrīd viņi ir apmeklējuši vairākas nevalstiskās organizācijas: „Cerību Sala", „Tilts", „Melnā Muša" un citas. Tāpat sadarbībā ar Jēkabpils NVO Resursu centru, notiek darbs pie maketa izveides sienas kalendāram 2015. Plašāk par kluba jauniešu darbību var uzzināt Radio1.lv ziņu portālā.

No 4.oktobra līdz 3. novembrim Preiļu, Aglonas, Vārkavas, Riebiņu un Līvānu novadu biedrības un nodibinājumi varēja iesniegt savus pieteikumus biedrības „Preiļu NVO centrs" rīkotajam konkursam " Gada Brīvprātīgais". Konkursā tika saņemti 26 pieteikumi no visiem novadiem. Līvānu un Vārkavas novados katrā pieteikti 3 brīvprātīgie. Preiļu novadā 14 cilvēki. Godināšanas pasākums notiks 27. novembrī pulksten 16.00 Preiļu novada Kultūras centrā.

Citu valstu pilsoņiem bez naturalizācijas iesnieguma būs jāiesniedz arī izziņa, ar apliecinājumu, ka persona nav sodīta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu. Apliecinājumu izsniedz kompetentā iestāde personas pilsonības valstī. Ja persona Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē izziņu iesniegt nevarēs, būs iespēja pievienot dokumentāru apliecinājumu par to, ka personai izziņu par sodāmību nav iespējams iegūt.
 
Turpinām ziņas
 
Pirmdien, 17. novembrī, Viesītes Kultūras pilī notika svinīgais pasākums veltīts Latvijas Republikas neatkarības 96. gadadienai. Svinīgajā pasākumā tika pasniegts 21 Viesītes novada pašvaldības Goda raksts un deviņi Atzinības raksti, tā pat tika apbalvoti 16 konkursa „Baltās mājas" laureāti. Pēc svinīgās daļas visus klātesošos ar saviem priekšnesumiem sveica Viesītes jauktais koris un mūzikas studijas audzēkņi ar valsts svētkiem veltītu muzikālo uzvedumu. Plašāk par svētku svinēšanībām var uzzināt Radio1.lv ziņu portālā.

16. novembrī, pulcējoties uz vairākiem pasākumiem, Preiļu novada iedzīvotāji svinēja Latvijas gadadienu. Svētku rīts iesākās ar svinīgo dievkalpojumu Preiļu Romas katoļu baznīcā. Turpinājumā Preiļu Kultūras namā tika atklāta mākslinieka Jāzepa Pīgožņa 80. dzimšanas dienas izstāde. Pēc tam sekoja Goda pilsoņa nozīmes un apliecības pasniegšana mākslinieka Jāzepa Pīgožņa ģimenei. Tāpat vairāki novada iedzīvotāji tika apbalvoti ar Preiļu novada domes Atzinības rakstiem.

Un vēl
 
16. novembrī Kokneses kultūras namā tika svinēta Latvijas dzimšanas diena, liecina informācija Kokneses novada mājas lapā. Tika sveikti jaunie Kokneses Goda pilsoņi - SIA „Kokneses Komunālie pakalpojumi" katlu mājas vadītājs Jānis Bērziņš, Pērses pamatskolas direktore Gaļina Kraukle, biškope Dace Nebēdniece, kura medu ziedo ļaudīm, kuri saņem palīdzību no Latvijas Sarkanā Krusta un Kokneses vidusskolas skolotāja un bibliotekāre Līvija Reinberga.

Atstājiet komentāru