2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 21. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 21. novembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Riebiņu novadā šodien notiek informatīvs seminārs par aktualitātēm lauksaimniecībā. Šovakar apbalvos Jēkabpils Sporta skolas labākos audzēkņus. Šodien piemin Zolitūdē notikušās traģēdijas upurus.
 
Šodien plkst.11.00 Riebiņu novadā notiks Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Preiļu konsultāciju biroja rīkotais informatīvais seminārs par aktualitātēm lauksaimniecībā. Tajās varēs uzzināt par zaļināšanas prasību ievērošanu saimniecībā aktualitātēm piena nozarē, piena kvotām un kūtsmēslu krātuvēm. Seminārā būs pārstāvji no Lauku atbalsta dienesta, ar kuriem kopā būs iespēja aizpildīt elektroniskās pieteikšanās sistēmas iesniegumu.
 
Šovakar plkst.17.00 Jēkabpils Tautas namā notiks svinīgs pasākums, veltīts Jēkabpils Sporta skolas labāko audzēkņu un treneru godināšanai. Pasākumā apbalvos Sporta skolas audzēkņus, kuri republikas mēroga sacensībās ieguvuši 1.-3.vietu, apbalvos arī vairākus trenerus. Sportistus no Jēkabpils pilsētas pašvaldības suminās domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis un Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa.
 
Lai popularizētu medus produkciju, vairāku novadu skolās un bērnudārzos notiks medus degustācija, kuras laikā biškopji stāstīs par nozares perspektīvām, informē Latvijas Biškopības biedrības pārstāvji. Plānots, ka degustācijas notiks arī Ābeļu pamatskolā. Pasākums notiks šodien, Latvijas biškopjiem iesaistoties Eiropas mēroga akcijā, kas paredz ik gadu novembra trešajā piektdienā visās Eiropas skolās un bērnudārzos popularizēt veselīgus biškopības produktus.
 
Turpinām ziņas
 
No šodienas līdz 23.novembrim Rēzeknē notiks 7.starptautiskā latgalistikas konference "Krustpunkti pierobežas kultūrā, valodā, vēsturē", informē Rēzeknes pilsētas pašvaldība. Konference ir veltīta šās problemātikas atklāsmei, kā arī plašākas sabiedrības, īpaši jaunās paaudzes iepazīstināšanai ar izveidotajām virtuālajām galerijām, datorspēlēm, tāpat - nākotnes sadarbības iespējām. Tajā piedalīsies zinātnieki, muzeja darbinieki, novadpētniecības entuziasti.
 
Šodien Rēzeknē notiek biedrības "Zemnieku saeima" rīkotais seminārs "Iespējas un darāmās lietas piena ražošanas saimniecībā krīzes apstākļos". Tajā zemniekus informēs par aktualitātēm piensaimniecībā un dažāda veida atbalsta maksājumos. Tiks stāstīts kā saglabāt saimniecības dzīvotspēju pašreizējā situācijā, kad ir zemas piena iepirkuma cenas. Tāpat klātesošie tiks iepazīstināti ar Vācijas zemnieku rīcību krīzes situācijā.
 
Un vēl
 
Šodien turpinās piemiņas pasākumi, atceroties pagājušajā gadā Zolitūdē notikušās traģēdijas upurus. Pēcpusdienā Rīgā Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā notiks ekumenisks dievkalpojums, kurā piedalīsies arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Cilvēki aicināti nolikt svecītes un pieminēt bojāgājušos. Bet vakarā traģēdijas vietā notiks piemiņas brīdis. Pagājušā gada 21. novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Noteiktas labākās jauniešu idejas uzņēmējdarbībā konkursā ''Laukiem būt''. Jēkabpils pilsētas dome saņem pateicību. Joprojām nav skaidrības par gaidāmo Eiropas Komisijas 7,7 miljonu atbalstu piensaimniekiem.
 
Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotajā konkursā „Laukiem būt!" finālā noskaidroti godalgoto vietu ieguvēji. Nominācijā uzņēmējdarbības attīstība lauksaimniecības nozarē 3. vietu ieguva Liene Grigalovičina no Viesītes novada ar ideju par aveņu audzēšanu. Nominācijā Uzņēmējdarbības attīstība nelauksaimniecības nozarē 1. vieta Artim Kronītim no Neretas novada ar ideju par „Siltumnīcu ražošanas modernizāciju". Tāpat trešās vietas citās nominācijās guva koknesieties ar kaņepju saldējumu un līvānietis ar ideju par kombinētās skābbarības ražošanu.
 
Jēkabpils pilsētas dome saņēma pateicību par sekmīgu Eiropas Sociālā fonda projekta īstenošanu 2007. – 2013.gada plānošanas periodā. 12.novembrī Valsts kanceleja sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu rīkoja Eiropas Sociālā fonda projektu noslēguma konferenci „Eiropas Sociālais fonds – Tev", lai izvērtētu Eiropas Sociālā fonda ieguldījumu cilvēkresursu attīstībā. Konference pulcēja vairāk nekā 110 nevalstisko organizāciju, pašvaldību un valsts iestāžu pārstāvjus, nozares ekspertus, uzņēmējus. Plašāk par to var izlasīt Radio1.lv ziņu portālā.
 
Patlaban ne Zemkopības ministrijai, ne arī lauksaimnieku organizācijām nav pieejama detalizētāka informācija par Eiropas Komisijas 7,7 miljonu eiro atbalsta piešķiršanu piensaimniekiem. Par šo jautājumu plānots debatēt nākamnedēļ, 25.novembrī, notiekošajā Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvās padomes sēdē. Tur ar organizāciju vadītājiem tiksies zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.
 
Turpinām ziņas
 
Trešo gadu pēc kārtas Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksta pirmajās vietās ierindoti AS "ABLV Bank" īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, liecina žurnālistu Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas, korporatīvo finanšu kompānijas "Laika stars" un SIA "Lursoft" pētījums. Fiļa un Berņa bagātība gada laikā katram augusi par 64 miljoniem eiro. Ceturtajā vietā ierindots otrs lielākais "Rietumu bankas" līdzīpašnieks Arkādijs Suharenko. Savukārt piektajā vietā ierindojies kompānijas "Mikrotīkls" līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš.
 
Šogad ir samazinājies darbavietās notikušo letālo negadījumu skaits, taču vairāku negadījumu apstākļi joprojām tiek izmeklēti, pastāstīja Valsts darba inspekcijas direktors Renārs Lūsis. Šogad ir samazinājies mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības nozarē strādājošo letālo negadījumu skaits darbavietā - desmit mēnešos šajā nozarē gājis bojā viens darbinieks.
 
Un vēl
 
Pēc vairāku gadu pārtraukuma, 16. novembrī Viesītē notika Spārniņa piemiņas kauss volejbolā. Pirms turnīra atklāšanas komandu pārstāvji devās uz Viesītes kapiem, kur nolika ziedus, iededza svecītes un pieminēja skolotāju Voldemāru Spārniņu. Pēc tam četras komandas uzsāka cīņu par kausu, kurā uzvarēja jēkabpiliešu komanda. Otrajā, trešā un ceturtajā vietā atstājot Viesītes komandas. Sacensības organizēja un rīkoja Viesītes sporta klubs.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Līvānu mūzikas un mākslas skolas audzēkņi iegūst godalgotas vietas starptautiskā glezniecības un grafikas konkursā. Apbalvoti Pļaviņu novada sakoptāko īpašumu konkursa uzvarētāji Madonas pašvaldība meklē finansējumu Madonas estrādes rekonstrukcijai.
 
Saulkrastos sesto reizi norisinājās starptautiskais glezniecības un grafikas konkurss "Saules krasts" mākslas skolu un studiju audzēkņiem. Godalgotas vietas tajā ieguva Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi skolotājas Solvitas Cīrules vadībā. Kategorijā ''Glezniecība'' iegūta 1. vieta, kategorijā ''Grafika'' 3. Vieta. Tāpat konkursā skolēni saņēma četras atzinības.
 
Pļaviņu novadā ikgadējā konkursā par sakoptākajiem īpašumiem notikusi apbalvošana, ziņo Pļaviņu novada pašvaldība. Šogad vērtēšanas žūrija nolēma dažās nominācijās vietas nepiešķirt, bet to vietā izveidot jaunas nominācijas. Vislielāko atzinību šogad pelnījis īpašums "Mežmalas" Klintaines pagastā un tā saimnieks ARVĪDS APFELBAUMS. Viņam tika piešķirta goda plāksne "Harmonija dabā" kategorijā "Goda dārzs". Tāpat pasniegtas balvas citās nominācijas Klintaines pagasta "Ozoliņiem'', īpašumam "Vārpas Līči", Aiviekstes pagasta "Vesetniekiem" un citiem namiem.
 
Tiek meklēti iespējamie finanšu avoti, lai rekonstruētu Madonas estrādi, informē Madonas novada pašvaldība. Madonas estrādes infrastruktūra ir novecojusi un neatbilst mūsdienu prasībām, tāpēc tiek domāts par tās rekonstrukciju.Līdz decembra vidum plānots pārrunāt idejas par Madonas estrādes rekonstrukciju, kā arī plānot turpmāko rīcību. Estrādi plānots būvēt ar jumtu, lai notiekošos pasākumus neietekmētu nekādi laikapstākļi. Plānots izveidot arī aizskatuves zonu, kurā būtu grimētava, ģērbtuves, labierīcības, kā arī konferenču zāle.
 
Turpinām ziņas
 
Eiropas Komisija šī mēneša laikā nāks klajā ar 300 miljardu eiro aizdevuma programmu, kura paredzēta izaugsmes veicināšanai un investīciju stimulēšanai Eiropas Savienībā, pastāstīja Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis. Viņš šonedēļ piedalās Eiropas Parlamenta grupas Eiropas Tautas partijas vadības sanāksmē Jūrmalā. Politiķis norādīja, ka sanāksmes pirmais darba kārtības jautājums bija par to, kā ES nodrošināt ekonomisko izaugsmi. Viņš arī skaidroja, ka nākamgad visās 28 ES dalībvalstīs pirmo reizi kopš krīzes sākuma būs ekonomikas izaugsme un esot cerība, ka iedzīvotāji to spēs sajust arī "savās kabatās", kas veicinās iekšzemes patēriņu un ekonomikas izaugsmes bāzi padarīs plašāku. Dombrovskis arī norādīja, ka tā nebūs tikai uz eksportu orientēta izaugsme.
 
Šodien ar latviešu valodas olimpiādi skolām, kas īsteno mazākumtautību izglītības programmu, sākas valsts mācību priekšmetu olimpiāžu cikls. Valsts izglītības satura centra mājaslapā publicētā informācija liecina, ka šī būs jau 31.valsts olimpiāde latviešu valodā mazākumtautību skolu skolēniem. Savukārt 28.novembrī otro gadu tiešsaistē notiks bioloģijas valsts olimpiādes otrais posms novados un pilsētās. Kopumā šogad paredzētas 14 valsts mācību priekšmetu olimpiādes, un pirmo gadu tiek rīkota valsts olimpiāde filozofijā.
 
Un vēl
 
Labklājības ministrs Uldis Augulis ceturtdien, 13.novembrī, pasniedza atzinības rakstu un balvu konkursa "Labākais sociālais darbinieks Latvijā 2014" laureātiem. Kā liecina Skrīveru novada pašvaldība, Skrīveru sociālā centra vadītāja Ilze Rudzīte saņēma divus atzinības rakstus. Vienu nominācijā "Par inovatīvu sociālo pakalpojumu attīstīšanu", bet otru saņēma nominācijā "Darba devēja un profesionālas apvienības izvirzītais sociālās institūcijas, dienesta vadītājs".
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Latvijā reģistrēti 43 ceļu satiksmes negadījumi. Valsts autoceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 173 ziemas dienesta automašīnas. Novembra vidus Latvijā bijis divus grādus siltāks nekā parasti.
 
Ir pagājis gads, kopš Zolitūdes traģēdijā sabrūkot lielveikalam Maxima, gāja bojā 54 cilvēki. Tāpēc cilvēkiem šodien jautājām vai viņi pieminēs bojāgājušos ar svecīšu nolikšanu un ko viņi domā par šī gada laikā paveikto saistībā ar nelaimes izmeklēšanu? Savu viedokli izteica Anita, Indra, Gunārs, Valda un Rihards.
 
Jēkabpils Latviešu biedrība aicina visus šovakar no pulksten sešiem vakarā pie lielveikala Maxima, Jēkabpils, Brīvības ielā iedegt un nolikt svecītes, pieminot Zolitūdes traģēdijas upurus. Atgādinām, ka šodien pulksten 17.51 visā valstī būs klusuma brīdis.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien līdz pulksten 10:00 Valsts policijas darbinieki Latvijā reģistrējuši jau 43 ceļu satiksmes negadījumus, informē Valsts policija. Savukārt izvadītajā diennaktī mediķi slimnīcā nogādājuši divus pacientus, kuri bija guvuši ne vien ķermeņa atdzišanu, bet arī apsaldējumus, liecina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.
 
Šorīt valsts autoceļu uzturēšanas darbos iesaistījās 173 "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības, informē uzņēmums. Brauktuves tika attīrītas no sniega un apstrādātas ar pret apledojuma materiālu. Rīta pusē tika ziņots par apledojuma veidošanos uz ceļa Jēkabpils-Varakļāni. Autoceļu uzturētāji atgādina, ka autovadītājiem jābūt uzmanīgiem un, dodoties ceļā, jāizvēlas laika un ceļa apstākļiem atbilstošs braukšanas stils un ātrums. Valsts teritorijas lielākajā daļā snieg sniegs un slapjš sniegs vai līst lietus. Ceļi ir slideni.
 
Un vēl
 
Novembra vidus Latvijā bija divus grādus siltāks par normu. Mēneša otrās dekādes laikā temperatūra pakāpeniski slīdēja uz leju un dekādes beigās jau vēstīja par ziemas tuvumu. Vēl 11.novembrī dienā gaiss sasila līdz +7..+11 grādiem, bet 19. un 20.novembrī Austrumlatvijas augstākajās vietās jau visu diennakti gaisa temperatūra bija zem nulles, naktī noslīdot līdz -6...- 6,5 grādiem pēc Celsija. Nokrišņu dekādes laikā bija maz.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Masts ar Jēkabpils karogu pagaidām ir demontēts. Jēkabpils pilsētas bibliotēkā gaidāma tikšanās ar novadpētniekiem Spodru un Voldi Purviņiem. Rītdien deju studija ''Inda'' rīko jubilejas koncertu.
 
Vairāki aculiecinieki ziņoja Radio1, ka šodien tika demontēts masts ar Jēkabpils karogu Rīgas ielā Daugavas tilta galā. Pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis skaidro, ka tiks novērsti tehniski defekti, jo izrādījās, ka lielā vēja dēļ, kas valda šajā vietā, karogs tiek plēsts nost no masta. Sanda Mālniece komentē, ka nebija precīzi aprēķināts vēja spēks, kas iedarbojās uz mastu un liela izmēra karogu. Mastu atjaunos, un Jēkabpils karogs tiks pacelts tajā jau nākamnedēļ.
 
Rīt plkst. 14.00 Jēkabpils pilsētas bibliotēkā notiks tikšanās ar sabiedriskajiem aktīvistiem, fotogrāfiem, novadpētniekiem Spodru un Voldi Purviņiem. No novembra līdz 14. decembrim pilsētas bibliotēkā skatāma Purviņu izstāde "Ar mīlestību un prieku paveiktais", kurā apskatāms fotogrāfiju cikls „Dievs. Daba. Darbs", kā arī materiāli „Novada cilvēki, vietas, notikumi".
 
Rītvakar plkst. 18.00 Jēkabpils Tautas namā notiks deju studijas „Inda" jubilejas koncerts. Koncertprogrammā iekļauts vispirms labākais, tuvākais, sirdij mīļākais, kas deju repertuārā bijis 10 gadu garumā, bet netrūks arī jaunu deju horeogrāfiju, kas vēl nav rādītas publikai. Pēc koncerta gaidāma balle.
 
Turpinām ziņas
 
Rīt BK "Jēkabpils" mājās uzņems BK "Saldus", lai aizvadītu nu jau devīto maču "Aldaris" Latvijas Basketbola līgā. BK "Saldus" Latvijas basketbola augstākajai divīzijai pievienojās tikai pagājušajā sezonā. Debijas sezonu 12 komandu konkurencē noslēdza 10 vietā, aiz sevis atstājot šajā sezonā no līgas izstājušās komandas "BA Turība" un "LMT Basketbola Akadēmiju". Savā starpā komandas šosezon tiksies pirmo reizi. Spēles sākums plkst. 18.00. Plašāk par to var izlasīt ziņu portālā Radio1.lv.
 
Savukārt rītdien gaidītā Nacionālās līgas ietvaros plānotā spēle starp SK "Jēkabpils Lūši" un SC "Mārupe" nenotiks. Nākamā mājas spēle Jēkabpils sporta namā gaidāma nākamsestdien, 29. novembrī plkst. 14.00, kad "Jēkabpils Lūši" stāsies pretī "Limbažu" komandai.
 
Un vēl
 
Šodien Zolitūdes traģēdijas vietā cilvēki ar ziediem un svecēm piemin negadījuma upurus, liecina aģentūras LETA novērojumi. Piemiņas vietā pie žoga, kas norobežo lielveikala stāvlaukumu no sagruvušās ēkas, izkārts Latvijas karogs, vairākās rindās izvietoti ziedi, sveces, bojā gājušo cilvēku fotogrāfijas un mīkstās rotaļlietas. Šovakar pie Zolitūdes notiek piemiņas pasākums. Tāpat upurus piemin arī citur Latvijā, tajā skaitā, Jēkabpilī.

Atstājiet komentāru