2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 24.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 24.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur jēkabpilieši varēs noskaidrot visu par elektroenerģijas tirgus atvēršanu? Kādu laiku šonedēl sola sinoptiķi? Un Kad Adventes vainagos iedegsim pirmās sveces?

 

Šodien aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Juris Zeibārts tiksies ar Zviedrijas karalistes aizsardzības ministru Pēteri Hultkvistu. Augstās amatpersonas tiksies lai diskutētu par reģionālās drošības jautājumiem un turpmāko divpusējo sadarbību, kā arī dalību starptautiskajās operācijās. Jau ziņots, ka Krievijas agresijas un karadarbības dēļ Ukrainā ir netieši apdraudētas arī Baltijas valstis, tajā skaitā Latvija.

 

Šodien galvaspilsētā notiks diskusija par autopārvadājumu nākotni Latvijā. Tajā tiks skarti nozarei ļoti svarīgi jautājumi par kvalitatīviem un pieejamiem pasažieru autopārvadājumiem, ģenerālvienošanās nozarē nepieciešamību, kas sevī ietver darba samaksas sistēmas sakārtošanu, darbinieku darba un atpūtas laika regulējumu, darbinieku sociālo garantiju un darba vides uzlabošanu. Jau ziņots, ka nesen streiku sāka “Nordeka” šoferi, pieprasot palielināt algas.

 

Šīs nedēļas nogalē jēkabpilieši aicināti tikties ar Sabiedrisko pakalpojumu regulatora darbiniekiem un noskaidrot visus jautājumus saistībā ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu no janvāra. Regulatora kompetencē ir siltuma un ūdens tarifu apstiprināšana, tādēļ tiks organizēta atsevišķa sarunu sesija iedzīvotājiem, kurā ikvienam būs iespēja uzzināt par siltumapgādes un ūdenssaimniecības pakalpojumiem un to maksu. Tikšanās ar regulatora darbiniekiem notiks piektdien, 28.novembrī pulksten divos dienā, Krustpils kultūras namā.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpilī pagājušās nedēļas nogalē uzsniga pirmais sniegs, taču sals nav novērojams. Savukārt Eiropas galējos Ziemeļaustrumos sestdienas vakarā un naktī uz svētdienu reģistrēta līdz šim zemākā gaisa temperatūra šoziem Krievijā, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām. Daudzviet Ņencu autonomajā apvidū un Komi Republikā termometra stabiņš noslīdēja zem -30 grādu atzīmes, bet Hosedahardas ciemā sasniedzot -39 grādus. Temperatūras pazemināšanās notikusi ļoti strauji, jo tikai pāris dienas iepriekš gaisa temperatūra šajā apkaimē bijusi tuvu nullei.

 

Sinoptiķi prognozē, ka Latvijā nedēļas sākumā gaidāms slapjdraņķis un salīdzinoši silts laiks, tomēr nedēlas nogalē - mēneša pēdējās dienās laika apstākļi mainīsies. Nedēļas nogalē piesals teritorijas lielākajā daļā, novembra pēdējās naktīs sasniedzot pat -5...-10 grādus, bet dienas laikā vien rietumu rajonos temperatūra paaugstināsies līdz 0...+3 grādiem. Citviet pieturēsies sals un uz dažām dienām nostiprināsies ziemas laika apstākļi.

 

Un vēl

 

Šīs nedēļas nogalē, svētdien 30. novembrī Adventas vainagos iedegsim pirmās svecītes un sāksies lielais Ziemassvētku gaidīšanas laiks. Šiem svētkiem jau sākuši gatavoties Jēkabpils tirgotāji un amatnieki. Pilsētas lielveikalos valda Ziemassvētku rosība ir nopērkami dažadi mākslīgie Adventa vaigi, kā arī visdažādākās eglīšu mantas, spīdumi un suvenīri. Savukārt amatnieku darinātos Adventa vainagus no dabīgiem materiāliem sūnām, priežu čiekuriem un skujām, kā arī dekoratīvus čiekuru pušķus jau vakar varēja iegādāties Jēkabpils tirgū.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai Jēkabpils domes darbiniekiem no nākamā gada palielinās algas? Kā norit izmeklēsana lietā par zādzībām no lūgšanu namiem Latgalē? Un Kāda situācija šorīt valda uz Latvijas autoceļiem?

 

Ministru kabineta sēdē sestdien valdība apstiprināja precizēto Latvijas budžeta plāna projektu 2015.gadam un turpina strādāt pie nākamā gada valsts budžeta projekta. Plānots, ka precizētais Latvijas Vispārējās valdības budžeta plāns Eiropas Komisijai un Eirogrupai tiks iesniegts trešdien, 26.novembrī.

 

Pie nākamā gada budžeta strādā arī Jēkabpils domes speciāli izveidota komisija, kā sarunā ar žurnālistiem sacīja izpilddirektors Guntars Gogulis, šobrīd tiek izskatīti pašvaldības iestāžu pamatpieprasījumi.

 

Lai arī no nākamā gada pieaugs minimālā alga līdz 360 eiro mēnesī, Jēkabpils dome neplāno paaugstināt algas saviem darbiniekiem un tās paliks līdzšinējā apmērā. Atalgojumu plānots palielināt tikai minimālās algas saņēmējiem un vēl daļai darbinieku, kuriem tā nedaudz pārsniedz minimālo algu. Nākamā ga­da Jēkabpils domes budžeta apjoms tiek plānots nedaudz mazāks kā šogad, līdzarto pašvaldība nevar atļauties lielākas algas.

 

Turpinām ziņas

 

Balvu rajona tiesa 11.decembrī turpinās skatīt krimināllietu nopratinot liciniekus par zādzībām no lūgšanu namiem Latgalē, tajā skaitā arī no Endžeļu vecticībnieku draudzes lūgšanu nama Mežāres pagastā. Pagājušonedēļ tiesas sēdē liecības sniedza seši liecinieki un pieaicinātais speciālists, kas veica poligrāfa ekspertīzi - pārbaudi ar melu detektoru. Krimināllietā par zādzību apsūdzētas četras personas. Jau ziņots, ka kopumā kopumā nozagti vairāk nekā 140 reliģiska kulta priekšmetu un izmeklēšanas laikā aptaujāti vairāk nekā 100 liecinieku.

 

Slimību profilakses un kontroles centrs Nacionālajā Veselīgo pašvaldību tīklā uzņēmis astoņas jaunas pašvaldības. Veselīgo pašvaldību tīklā darbojas arī Aknīstes novads un Jēkabpils pilsēta. Piektdien norisinājās ikgadējā Nacionālā Veselīgo pašvaldību tīkla koordinācijas komisijas sēde, kurā piedalījās arī Jēkabpils un Aknīstes pārstāvji. Sēdē pārrunāja gada laikā paveiktos un plānotos darbus 2015.gada periodam. Pašvaldību pārstāvjus informēja par iepējām piesaistīt Eiropas Savienības investīcijas veselības veicināšanai reģionos, kā arī par epidemioloģisko situāciju Latvijā un infekcijas slimību izplatību izglītības, ārstniecības, sociālās aprūpes iestādēs un pārtikas aprites objektos.

 

Un vēl

 

Braukšana pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem šorīt pārsvarā ir apmierinoša, atsevišķos ceļu posmos veidojas apledojums. Pārvietošanās pa vietējiem ceļiem apgrūtināta visā Latgalē, kā arī Jēkabpils apkārtnē. Sinoptiķi prognozē, ka šodien kopumā saglabāsies apmierinoši braukšanas apstākļi.

 

"Latvijas Valsts ceļi" atgādina, ka laika posmā no 1.decembra līdz 1.martam visiem automobiļiem un autobusiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, kā arī to piekabēm jābūt aprīkotām ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radioz ziņās klausieties: Kāpēc Jēkabpils pilsētas autobusos izzuduši “zaķi” jeb bezbiļetnieki? Kur mājražotāji rīt var papildināt savas zināšanas? Un Uz kādu pasākumu aicina Jēkabpils Galvenā bibliotēka?

 

Kopš 1. novembra Jēkabpils sabiedriskā transporta autobusos notiek tiešā biļesu tirdzniecība. Šomēnes Jēkabpils autobusu parks strādā testēšanas režīmā, un pēc tam lems par maršrutu grafiku izmaiņām. Pagaidām autobusi pārvietojas atbilstoši grafikiem, kas tika ieviesti ielu remontdarbu laikā. Sarunā ar žurnālistiem pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis informēja, ka pirmie testēšanas rezultāti ir labi un būtiskas problēmas tiešā biļešu tirdzniecība nav radījusi. Patlaban esot pilnīga uzskaite par reālo pasažieru plūsmu konkrētos laikos, kas sniedzot iespēju uzlabot transporta pakalpojumus atbilstoši iedzīvotāju interesēm. Tāpat arī esot pilnībā izzuduši bezbiļetnieki jeb “zaķi”, kuriem šobrīd ir liegtas visas iespējas vizināties bez maksas.

 

 

Sešos novados, tajā skaitā arī Kokneses no šodienas līdz piektdienai paredzētas bruņoto spēku karavīru nodarbības. Karavīri mācibu laikā pārvietosies kājām un ar militārā transporta vienībām, kā arī notiks sadarbība ar Gaisa spēku aviāciju. Gaisa telpā nodarbību laikā iespējama helikopteru un lidmašīnu pārvietošanās. Iespējams, tiks izmantoti speciālie šāvienu imitācijas līdzekļi, nenodarot kaitējumu īpašumiem un videi, kā arī ievērojot ugunsdrošības noteikumus. Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus nesatraukties par minētajām mācību militārajām darbībām.

 

Šī gada pirmajos desmit mēnešos noslēgtas vairāk nekā 11 tūkstoši laulības, kas ir par 9% vairāk nekā 2013.gada pirmajos desmit mēnešos. Oktobrī vērojams arī neliels jaundzimušo skaita pieaugums – šajā mēnesī valstī tika reģistrēts gandrīs 2 tūkstoši jaundzimušo, kas ir par 85 mazuļiem vairāk nekā pērnā gada oktobrī. Pagājušajā mēnesī mūžībā aizgājuši gandrīz 2 ar pusi tūkstoši cilvēki, kas ir nedaudz mazāk nekā pērn šajā mēnesī. Tomēr, ņemot vērā, ka dzimušo skaits joprojām nepārsniedz mirušo skaitu, dabiskais pieaugums Latvijā saglabājas negatīvs.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Vēl tikai šodien ir iespējams pieteikties dalībai III Vidusdaugavas reģiona NVO forumā „Brīvprātīgais darbs kā sabiedrību vienojošs faktors Latvijā un pasaulē”. Forums notiks 29. novembrī no pulksten 10.30 līdz 16.00 koncertbārā „Kontrabass”- Jēkabpilī, Pils rajonā 44. Forums iecerēts divās daļās, no kurām pirmajā tiks sniegts īss ieskats brīvprātīgo darbā Latvijā un pasaulē, kā arī Vidusdaugavas reģiona novados. Foruma otrajā daļā notiks no Jēkabpils pilsētas, Jēkabpils, Krustpils, Salas un Pļaviņu novadu nevalstisko organizāciju vidus izvirzīto labāko brīvprātīgo godināšana. Pieteikties forumam var rakstot uz epastu nvoresursi@inbox.lv vai zvanot: 29449622 – Agitai.

 

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Jēkabpils nodaļa rīt un ceturtdien 27. novembrī rīko bezmaksas izglītojošos seminārus par tēmu “Mājražošanas attīstības un dažādošanas iespējas”. Rīt seminārs notiks  konsultāciuju centra Jēkabpils nodaļas telpās Bebru ielā 108, bet ceturtdien — Jēkabpils novada Rubenes pagastā,  kultūras nama interešu ko­pas «Gardēdis» telpās un Zasas pagasta Liepās — Meža muzejā. Semināri paredzēti mājražotājiem un tiem, kas vēlas par tādiem kļūt. Semināru mērķis — sniegt teorētiskas un praktiskas zināšanas. Pieteikt dalību semināriem var pa tālruni 26511269. 

 

Un vēl

 

Jēkabpils Galvenā bibliotēka šonedēl jēkabpiliešis aicina uz sarunu ar žurnālisti, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri, grāmatu autori Līgu Blaua.  Daudzi lasītāji iecienījuši viņas grāmatas par tautā iemīļotu cilvēku un dzimtu likteņiem, piemēram, Viju Artmani, Maiju Tabaku, Jāni Stradiņu u.c. Tikšanās notiks Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā trešdien, 26. novembrī plkst.  11.00.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik bieži jēkabpilieši plānos plastmasas maisiņus izmantot atkārtoti? Kas Latvijā nemaksā sociālos nodokļus? Un Kādu treneri zaudējis Krievijas hokejs?

 

Eiropas Savienības dalībvalstis vienojušās par ierobežojumiem, lai samazinātu plastmasas maisiņu lietošanu. Noteikumi paredz, ka veikalos jāievieš maksa par plānajiem plastmasas maisiņiem vai jārod cits risinājums maisiņu skaita samazinājumam apritē. Lai saudzētu vidi, īpaši jūras ekosistēmas, ar jaunajiem ierobežojumiem cer samazināt maisiņu izmantošanu no teju 200 līdz 90 uz vienu cilvēku līdz 2019.gada beigām. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām, cik bieži viņi plānos plastmasas maisiņus lieto atkārtoti?

 

Viedokļus izteica Gatis, Evita, Zinaīda, Maruta, Mārtiņš, Klaudija, un Melānija.

 

AUDIO

Tendence rāda, ka iedzīvotāji otrreizēji plānos plastmasas maisiņus lieto reti un sekojoši daudz biežāk izmet atkritumos, arī piemēslojot vidi. Atsevišķās valstīs jau līdz šim maksa par plānajiem maisiņiem ir ieviesta, piemēram, Dānijas iedzīvotāji katrs izmantojot vidēji tikai četrus vieglos plastmasas maisiņus gadā. Salīdzinājumam poļi un portugāļi izmantojot 100 reizes vairāk, liecina Eiropas Savienības dati. Arī Latvijā plaši izmanto plānos plastmasas maisiņus. Šodien par šo jautājumu paredzēts balsotbalsot Eiropas Parlamenta Vides komitejā.

 

Turpinām ziņas

 

Brīdī, kad persona gada ietvaros jau ir nopelnījusi vismaz 46 tūkstoši 400 eiro, tai vairs nav jāmaksā sociālais nodoklis, un valdība, lai arī gribējusi no šīm atlaidēm atteikties, tomēr palikusi pie bagātākajiem labvēlīgās nodokļu politikas, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «De facto». Būtībā tas attiecas uz tiem strādājošajiem, kuri mēnesī nopelna virs četriem tūkstošiem eiro. Latvijā tādu ir vairāk 4 tūkstoši 770. Un tā dēļ šogad valsts budžets nesaņem 33 miljonus eiro. Šādus «sociālo iemaksu griestus» valdība ieviesa 1997.gadā. Toreiz mērķis bija novērst nesamērīgi lielu pensiju iegūšanu un veicinātu uzkrājumu veidošanos privātajos fondos. Šobrīd tas vairs nav aktuāli.

 

Oktobrī Latvijā par 537 cilvēkiem jeb 0,82% samazinājies reģistrēto trūcīgo skaits, liecina Labklājības ministrijas informācija. Lai gan trūcīgo skaits valstī samazinājies, pabalstos izmaksātā summa pieaugusi. Kopumā pašvaldības sociālās palīdzības pabalstiem oktobrī izlietojušas gandrīz 3ar pusi miljonus eiro, kas ir par gandrīz 70 tūkstošiem eiro vairāk nekā septembrī. Savukārt pabalstu saņēmēju skaits pieaudzis par gandrīz 3 tukstošiem cilvēku, sasniedzot 60 tūkstoši 263 personas.

 

Un vēl

 

Naktī uz pirmdienu mūžībā aizgājis leģendārais Krievijas hokeja treneris, trīskārtējais olimpiskais čempions Viktors Tihonovs, vēsta Krievijas mediji. Tihonovs mira 84 gadu vecumā kādā Maskavas slimnīcā pēc ilgstošas cīņas ar slimību. Par viņa nāvi medijiem paziņojis Maskavas CSKA kluba direktors Igors Esmantovičs. Tihonovs no 1966. līdz 1977. gadam bija Rīgas «Dinamo» komandas galvenais treneris. Pēc tam viņš vadīja Maskavas CSKA komandu.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda neparsta izstāde būs skatāma Salas novadā? Kādas zādzības konstatējusi Jēkabpils policija? Un Kāpēc mediķi, aicinot atjaunot atskurbtuvju tīklu, vienu no saviem klientiem nodējuši par “superdzērāju-rekordistu”?

 

No nākamā gada pavasara atsevišķos vietējās nozīmēs autobusu maršrutos pieaugs biļešu cenas, informē Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Normunds Narvaišs. Tāpat viņš norāda, ka nākamo triju gadu laikā biļešu cenas varētu pieaugt arī citos autobusu maršrutos, kā arī vilcienu pārvadājumos. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka biļešu cenu pieaugums nebūs lineārs un tarifi paaugstināsies proporcionāli nobrauktajam attālumam - tālākos maršrutos biļešu cenas pieaugs mazāk.

 

Smelties jaunas idejas un apskatīt skaistus apsveikumus var Salas novada Sēlpils 1.bibliotēkā, kur līdz 11.decembrim ikvienam interesentam apskatāma Vitas Šatohinas skrapbukinga apsveikumu izstāde "Šis apsveikumu stāsts". Šī izstāde atklās ne tikai dažādo apsveikuma kartīšu veidus, bet arī to, kā ar skrapbukinga tehniku var izveidot arī foto albumus, kastītes dāvanu pasniegšanai, kur ievietot kādu nieciņu vai pārsteigumu.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien pēc plkst.9, Brīvības ielā Jēkabpilī kāds auto "Mitsubishi" īpašnieks konstatēja, ka no transportlīdzekļa pazudis akumulators un elektriskā urbjmašīna. Tāpat Jēkabpils policijai ziņots, ka Dunavas pagastā nozagta motorlaiva "Pella Fjord", kas bija atstāta Daugavā. Policijas pārst;ave Ieva Sietniece informēja, ka abos zādzību gadījumos notiek apstākļu noskaidrošana un izmeklēšana.

 

Vakar slimnīcā nogādāts kāds 64 gadus vecs vīrietis Zemgalē, kurš bija iekritis ezerā un pamatīgi pārsalis. Mediķi informē, ka vīrietis ezerā iekritis pēc neveiksmīga mēģinājuma izkāpt no laivas. Nav zināms, cik ilgu laiku viņšpavadīja ledainajā ūdenī. Vīrieti no ūdens izvilka citi makšķernieki. Cietušais nogādāts slimnīcā.

 

Savukārt ar sejas, krūškurvja un plaukstas apdegumiem slimnīcā nogādāts kāds 19gadīgs jaunietis, kurš mēģinājis iekurināt krāsni, izmantojot grila degšķīdumu. Neskatoties uz to, ka pirmajā mēģinājumā ar degšķīduma palīdzību vīrietim izdevies krāsni iekurināt, vēlēdamies iegūt lielāku liesmu, viņš mēģinājis pieliet klāt lielāku degšķīduma daudzumu. Rezultātā uguns pārmetusies uz degšķīduma pudeli un tā sprāgusi.

 

Un vēl

 

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā brīvdienās kārtējo reizi ievests ar alkoholu saindējies aptuveni 40 gadus vecs vīrietis, kurš mediķu aprūpē šogad nonācis jau 85 reizes un slimnīcai kopumā palicis parādā ap 1500 eiro. Kā stāsta Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs, šis ir viens no daudzajiem pacientiem, kuri regulāri slimnīcā nonāk bez medicīniskām indikācijām. Tāpēc ņemot vērā samilzušās problēmas veselības aprūpē, kad ārstniecības iestādes ir spiestas strādāt nepietiekama finansējuma apstākļos, ir nepieciešams risinājums jautājumam par atskurbtuvju darbības tiesisko regulējumu, jo pašlaik šis pakalpojums faktiski tiek īstenots uz ārstniecības iestāžu rēķina.

Atstājiet komentāru