2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 28.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 28.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur jēkabpilieši šodien var saņemt atbildes par elektroenerģijas tirgus atvēršanu? Kāds nozīmīgs forums šodien Jēkabpilī notiks nevalstiskajām organizācijām? Un Kā šodien mainīsies laika apstākļi?

 

Šodien pulksten divos dienā Krustpils Kultūras namā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija aicina iedzīvotājus uz tikšanos, lai informētu par gaidāmo elektroenerģijas tirgus atvēršanu 2015. gada 1. janvārī. Kopā ar zinošākajiem ekspertiem no Ekonomikas ministrijas, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, kā arī akciju sabiedrības “Sadales tīkls”, Regulators skaidros un atbildēs uz iedzīvotāju jautājumiem. Tikšanās reizē Regyulators informēs arī par komunālo maksājumu tarifiem.

 

Šodien Krustpils novada pašvaldībā turpināsies Civilās aizsardzības komisijas teorētiskās mācības. Tās pasniegs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji no Rīgas. No Jēkabpils domes tajās piedalīsies priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien Aizkraukles rajona tiesā notiks tiesas sēde krimināllietā par slepkavības mēģinājumiem un šaudīšanos moteļa kafejnīcā. Šajā lietā kāds vīrietis apsūdzēts par slepkavību mēģinājumiem, laupīšanām, kas izdarītas, lietojot šaujamieroci, un šaujamieroča iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un nēsāšanu bez attiecīgas atļaujas. Policija, saņemot informāciju par izdarītajiem noziegumiem, sāka noziedznieka vajāšanu un viņu aizturēja Krustpils pagastā. Aizturētajam policijas darbinieki izņēma šaujamieroci - divstobru bisi ar apgrieztu stobru. Noskaidrots, ka aizturētais vīrietis 1978.gadā jau saukts pie kriminālatbildības par tīšu slepkavības izdarīšanu.

 

Seminārā Riebiņu novadā šodien pārrunās aktualitātes lauksaimniecībā. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Preiļu konsultāciju biroja rīkotajā seminārā plānots runāt par zaļināšanas prasību ievērošanu saimniecībās, kā arī bioloģisko lauksaimniecību. Tāpat plānots spriest par aktualitātēm piena nozarē un citiem jautājumiem.

 

Un vēl

 

Sākot no šodienas, Latvijā sals gaidāms visas dienas garumā un visā valstī. Šorīt gaisa temperatūra daudzviet noslīdējusi līdz mīnus 8, mīnus 9 grādiem austrumos, Vidzemē un Ziemeļvidzemē, savukārt Zemgalē un Rīgā ir ap mīnus 5 grādiem. Rīt aukstākais laiks būs austrumu rajonos - Latgalē, kur gaiss atdzisīs līdz mīnus 10, mīnus 11 grādiem. Ziemeļvidzemē sinoptiķi prognozē mīnus 6, mīnus 9 grādu salu, bet Zemgalē un Rīgā - ap mīnus 6, mīnus 7 grādiem. Arī svētdienas agrā rītā vietām austrumos gaisa temperatūra var noslīdēt līdz mīnus 11 grādiem, un dienas laikā termometra stabiņš pakāpsies tikai par pāris grādiem uz augšu. Turpmākās dienas debesis pārsvarā būs skaidras un spīdēs saule, tikai vietām brīžiem var parādīties mākoņi.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādas ceļazīmes visvairāk iecienījuši metāla zagļi? Ko liecina šīsvasaras melnā statistika uzūdens? Un Kur turpmāk notiks konkurss "Jaunais vilnis"?

 

Āfrikas cūku mēra dēļ Latgales lauksaimnieki apsver iespējas pievērsties kazkopībai, kas var izvērsties par perspektīvu biznesu. Patlaban nepietiekamā kazu skaita dēļ Latvijas kazkopji nevar apmierināt ārvalstīs pieaugušo pieprasījumu pēc šī dzivnieka gaļas. Piemēram, "Jēkabpils gaļas kombināts" regulāri pieprasot kazas gaļu kazkopības asociācijas biedriem, jo Norvēģijas uzņēmumi ir izrādījuši vēlmi to iegādāties lielos apjomos, bet šobrīd navt tik daudz dzīvnieku, lai šo pieprasījumu nodrošinātu. Tas nozīmē, ka lauksaimniekiem ir iespēja attīstīt šo nozari.

 

Uz Latvijas ceļiem pēdējā laikā novērota visnotaļ «dīvaina parādība» - diezgan bieži no ceļu malām pazūd ceļazīme numur 736, vēsta Latvijas neatkarīgā televīzija. Krīzes laikos Latvijā uzplauka tā dēvētais «metāla bizness», arī tagad situācija nav mainījusies. Visvairāk metāla zagļi iecienījuši ceļazīmi, kas atzīmēta ar numuru 736. Pirms diviem mēnešiem Jēkabpils pusē pazuda 13 šādas ceļazīmes. Tās bija burtiski izrautas no zemes un aizvestas nezināmā virzienā. Tagad tāds pats liktenis piemeklējis kilometru rādītājus Valmieras pusē. Šīs zīmes ir ļoti svarīgas, piemēram, avāriju gadījumos, kad glābējiem jāpaziņo pēc iespējas precīzāku avārijas atrašanās vietu. Turklāt atjaunot zīmes ir dārgs prieks. Šogad valsts autoceļu aprīkojumam jau nodarīti 97 tūkstoši 297 eiro lieli zaudējumi.

 

Turpinām ziņas

 

Glābēji no ūdenstilpnēm šogad izcēluši 149 noslīkušos, kas ir lielākais noslīkušo skaits kopš 2008.gada, kad Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) apkopo šāda veida informāciju. Starp noslīkušajiem deviņi bija nepilngadīgie. Lielākā daļa cilvēku dzīvību zaudēja vasarā.

 

 

Visās Baltijas valstīs ir samazinājies darba devēju skaits, kuri plāno pieņemt darbā jaunus darbiniekus - optimistiskāki ir darba devēji Lietuvā, kamēr Latvijā un Igaunijā tie ir noskaņoti konservatīvāk, secināts nesen veiktajā pētījumā. Kopumā tika aptaujāti 2 tūkstoši 500 darba devēji Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Atbilstoši iegūtajiem datiem visvairāk darbiniekus Latvijā meklēs informācijas tehnoloģiju, mazumtirdzniecības, finanšu un apdrošināšanas, inženiertehniskās un drošības nozares uzņēmumi.

 

 

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta kāda savdabīga parakstu vākšana, proti, par zolītes iekļaušanu vispārējās izglītības mācību programmā. Kā iniciatīvas pieteicējs norādīta Agnese Puriņa. Viņa uzskata, ka zole ir inteliģenta kāršu spēle, kas attīsta ne tikai loģisko domāšanu, prātā spējas un atmiņu, bet arī cilvēka personību, tāpēc Latvijas nacionālās kāršu spēles ieviešana kā fakultatīvs priekšmets vidējās izglītības mācību iestādēs būtu solis pretī attīstībai.

 

 

Un vēl

 

 

Runas par to, ka jauno izpildītāju konkurss Jaunais vilnis vairs nenotiks Latvijā sākās jau šī gada konkursa norises laikā, bet tagad tas paziņots oficiāli – Jaunais vilnis dodas prom no Jūrmalas. Kā vēsta Krievijas mediji, konkursa idejiskais tēvs un organizators Igors Krutojs aģentūrai RIA Novosti vakar paziņojis, ka ir nolemts Jauno vilni pārcelt uz citu vietu. To, kura tad būs laimīgā pilsēta, kas pie sevis varēs uzņemt vecās paaudzes Krievijas šovbiznesa zvaigznes, kā arī politiķus, uzņēmējus un citus ietekmīgus vīrus, pasākuma organizatori paziņošot līdz gada beigām.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Ar kādu cenu šodien sāks izsolīt maksātnespējīgo tirdzniecības centru “Sala” Jēkabpilī? Kuras pašvaldibas iedzivotājiem visātrāk atbildi sniedz e-pastā un kuras sociālajos tīklos? Un Kā vakar klajā nākušais naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC lēmums ietekmējis rubļa vērtību?

 


Vakar Jēkabpilī Vienības ielā pagaidām nenoskaidrota automašīna uz gājēju pārejas notrieca 1941.gadā dzimušu sievieti un no notikuma vietas aizbrauca. Gājēja ar traumām nogādāta slimnīcā. Radio1 aculiecinieks stāstīja, ka sieviete pēc trieciena sēdējusi uz ceļa apmales un nav varējusi doties tālāk. Kāds cits autovadītājs viņu nogādājis Jēkabpils slimnīcā. Kopumā pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 73 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši desmit cilvēki.

 

Šodien pēcpusdienā maksātnespējas procesa administratores Larisas Šaicānes prakses vietā Rīgā notiks maksātnespējīgās SIA "FBP Jēkabpils 1" nekustamā īpašuma, tirdzniecības centra "Sala" Rīgas ielā, kuru šobrīd nomā "Mego" un citi veikali, izsole. Izsolāmais nekustamais īpašums sastāv no trim savstarpēji saistītiem nekustamajiem īpašumiem Rīgas ielā 213A, 213B un 213, četriem zemes gabaliem ar kopējo platību 11 tūkstoši 806 kvadrātmetri, lielveikala ēkas ar kopējo platību 4030,1 kvadrātmetrs, bruģa un asfalta. Izsolāmā nekustamā īpašuma pārdošanas vērtība un izsoles sākumcena ir 556 tūkstoši eiro. Izsoles solis - 10% no nekustamā īpašuma izsoles sākumcenas.

 

Rīt no pulksten 10.30 līdz četriem pēcpusdienā Jēkabpilī, muzikālajā klubā "Kontrabass", Pils rajonā 44 notiks Vidusdaugavas reģiona NVO forums „Brīvprātīgais darbs kā sabiedrību vienojošs faktors Latvijā un pasaulē”. Forums iecerēts divās daļās, no kurām pirmajā tiks sniegts īss ieskats  brīvprātīgo darbā Latvijā un pasaulē, kā arī brīvprātīgā darba labajā pieredzē Vidusdaugavas reģiona novados.  Pirmajā daļā notiks arī darbs grupās trijās tematiskajās darbnīcās. Foruma otrajā daļā notiks no Vidusdaugavas reģiona - Jēkabpils pilsētas, Jēkabpils, Krustpils, Salas un Pļaviņu novadu nevalstisko organizāciju vidus izvirzīto labāko brīvprātīgo godināšana.

 

Turpinām ziņas

 

Lai noskaidrotu, cik atbildīgi pašvaldības attiecas pret digitālo saziņu ar Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem, Latvijas pašvaldību e-indeksa veidotāji veikuši eksperimentu. Ja caur pašvaldības oficiālo e-pasta adresi atbildes saņemtas 92% gadījumu, tad uz tās sociālo tīklu profilam veltīto jautājumu atbildi saņēma vien 65%. Tāpat noskaidrots, ka caur e-pastiem atbildes iedzīvotāji var saņemt ātrāk nekā pašvaldības sociālajos tīklos – e-pastos 84% gadījumu atbildes saņemtas stundas laikā, kamēr sociālajos tīklos atsaucīgās pašvaldības šajā laika limitā iekļāvās pusē gadījumu.

 

Uz e-pastiem sūtītajiem eksperimenta jautājumiem no 119 Latvijas pašvaldībām atbildēja 109 : stundas laikā – 38, vienas līdz trīs stundu laikā – 34, dienas laikā – 20, nākamajā dienā – 11, bet pēc trim dienām – 6 pašvaldības. Savukārt 10 pašvaldības 30 dienu laikā atbildi nebija sniegušas. Top 10 iekļuvis Kokneses novads, kas atbildi sniedza 5 minūšu laikā. Savukārt 40 no 62 sociālajos tīklos visvairāk sekotajām pašvaldībām uz eksperimenta jautājumiem atbildēja: stundas laikā – 9, stundas līdz trīs stundu laikā – 5, diennakts laikā – 6, 2-3 dienu laikā – 6, ceturtajā dienā – 8, piecu līdz septiņu dienu laikā – 4 pašvaldības. Savukārt starp ātrākajām pasvaldībām, kas atbilda sniedza sociālajos tīklos TOP desmit iekļuvusi arī Jēkabpils, kas atbildējusi 29 minūšu laikā, topā iekļuvusi arī Viesīte, kas atbildeja 53 minūšu laikā.

 

Un vēl

 

Krievijas rublis vakar vakarā zaudēja vairāk nekā trīs procentus vērtības pret dolāru, sasniedzot jaunu rekordzemu līmeni. Rubļa vērtības kārtējais kritums skaidrojams ar naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC lēmumu nemainīt naftas ieguves apjomu, neskatoties uz cenu kritumu pasaules tirgū. Rubļa kurss pret dolāru aptuveni divas stundas pēc OPEC paziņojuma uz brīdi nokritās par 3,6%, sniedzot 48,66 rubļu atzīmi. Rubļa vērtība pret eiro arī nokritās par 3,6% un sasniedza 60,92 rubļu atzīmi. Pēc tam rubļa kurss nedaudz uzlabojās. Aptuveni pusi Krievijas budžeta ieņēmumu nodrošina naftas un gāzes eksports. Krievija cerēja, ka OPEC varētu vienoties samazināt naftas ieguvi, tādējādi veicinot cenu palielināšanos. Kopš vasaras naftas cenas pasaules tirgū ir nokritušās par 30%.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00 -14.00 – 15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kurās ielu škērsošanas vietās Jēkabpilī ir priekšroka gājējiem, kurās autovadītājiem?Ko liecina pagājušās diennakts operatīvo dienestu statistika? Un Ko par Jēkabpils basketbola komandu ir izteicies Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins?

 

Pēc Vienības un Kurzemes ielu rekonstrukcijas Jēkabpilī vairākās vietās ir izveidotas gājēju pārejas vai iezīmētas vietas, kur gājēji, saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem drīkst šķērsot brauktuvi. Vairāki Radio1 klausītāji vēlējās noskaidrot – vai gājēju pārejas ir arī pie apļa Rīgas ielā, nobraucot no tilta un virzienā uz Zīlānu ielas pusi, jo šis vietas nenoliedzami iekārtotas tā, ka gājēji šeit var škērsot brauktuvi. Tomēr autovadītāji priekšroku gājējiem nedod. Šo jautājumu preses konferencē, kurā piedalījās arī pilsētas komunālo uzņēmumu vadītāji, uzdevām pašvaldības izpilddirektoram Guntaram Gogulim.

AUDIO

Guntara Goguļa un citu speciālistu sniegtais skaidrojums liecina, ka nobraucot no tilta uz apļa Rīgas ielā un virziuenā uz Zīlānu ielu gājējiem nav priekšroka, bet gan ir iezimētas vietas, kur tie, saskaņā ar celu satiksmes noteikumiem var škērsot brauktuvi. Līdzīgas gājēju pārejas ir arī aplī Brīvības ielā krustojumā ar Draudzības aleju.

 

Turpinām ziņas

 

Degvielas uzpildes stacijā uz Dobeles šosejas vakar trīs gadus vecs bērns, aizslēdzoties druvīm, nav ticis ārā no automašīnas. Notikuma vietā uz izsaukumu ieradās Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki. Automašīnas "Honda Civic" vadītāja paskaidroja, ka izkāpusi no automašīnas, un tās durvis automātiski aizslēdzās, bet automašīnā palicis viņas dēls. 28 gadus vecā sieviete nogādāta dzīvesvietā, kur viņa paņēma rezerves atslēgas. Pēc automašīnas druvju atslēgšanas bērns uzvedies mierīgi un medicīniskā palīdzība nevienai personai nav bijusi nepieciešama.

 

Nopietnus apdegumus vakar Latgalē guvusi kāda vienu gadu un divus mēnešus veca meitenīte. Negadījums noticis, kad viņa sev virsū uzrāvusi krūzi ar karstu tēju. Mediķi bērnam konstatējuši plašus kakla un krūšu kurvja apdegumus. Viņa nogādāta pie speciālistiem slimnīcā Rīgā. Kopumā pagājušajā diennaktī ātrās palīdzības darbinieki devās tūkstots 65 izsaukumos, no kuriem 163 saistīti ar dažādām traumām.

 

Pēdējās diennakts laikā ugunsgrēkos bojā gājuši divi cilvēki. Limbažu novada Vidrižu pagastā izcēlās ugunsgrēks divstāvu mājas pirmā stāva dzīvoklī, kur dega sadzīves mantas divu kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēks bija apdzisis pirms glābēju ierašanās, taču dzīvoklī tika atrasts miris vīrietis, kas, visticamāk, nosmacis dūmos. Savukārt Gulbenes novadā Daukstu pagastā nodega privātmāja, un ugunsgrēkā dzīvību zaudēja 90 gadus veca sieviete. Vakar Latvijā notika 44 ugunsgrēki. Ugunsgrēkos Latvijā šogad dzīvību zaudējuši 80 cilvēki.

 

Un vēl

 

Latvijas basketbola attīstība 2014.gadā ir vērtējama pozitīvi, jo vairākos aspektos sperti soļi uz priekšu, ientervijā aģentūrai LETA sacījis Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins. Viņš norādījis, ka pagājušās sezonas čempionāts bija izdevies, asumu piedodot komandām no Jēkabpils un Jūrmalas. Viņš uzskata, ka šobrīd spēcīgākās komandas ir "Ventspils" un "VEF Rīga" , taču aiz viņiem uzreiz seko vairākas komandas, kas ir spēkos līdzvērtīgas - “Jēkabpils”, "Valmiera", "Liepāja"/"Triobet" un "Jūrmala"/"Fēnikss". Šīs vienības esot komplektētas ļoti nopietni. Turklāt šogad pieslēdzies arī "Barons"/LDz, kas Play off izslēgšanas spēlēs ir nopietns spēks.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kad Jēkabpilī skanēs koncerts “Nikolausa dāvana”? Ko par konkursa “Jaunais Vilnis” aiziešanu no Latvijas domā Raimonds Pauls? Un Kādu padomu Adventes laikam dod ugunsdzēsēji?

 

Eiropas Komisija lūdz vienpadsmit valstis, tajā skaitā Latviju, veikt nepieciešamos pasākumus, lai nākamā gada budžeti atbilstu Eiropas Savienības tiesību normām fiskālās disciplīnas jomā. Eiropas komisija norādījusi, ka Igaunijas, Slovēnijas, Somijas, kā arī Latvijas iesniegtie budžeta plāni noteiktajām normām atbilst "kopumā", bet Beļģijas, Spānijas, Francijas, Itālijas, Maltas, Austrijas un Portugāles iesniegtajiem budžeta plāniem pastāv risks, ka tie neatbildīs noteiktajām tiesību normām. Šī iemesla dēļ Eiropas komisija lūdz vienpadsmit eirozonas valstis, arī Latviju, veikt nepieciešamos pasākumus, lai nākamā gada budžeti atbilstu visām tiesību normām fiskālās disciplīnas jomā.

 

Nākamās nedēļas nogalē, 6.decembrī Krustpils pilī notiks ikgadējais Ziemassvētku ieskaņas koncerts. Koncerts „Nikolausa dāvana” Krustpils pilī ir tradicionāls un jēkabpiliešu iemīļots notikums, kurš šogad norisināsies jau 19. reizi. Koncerta apmeklētāji dzirdēs muzikālās apvienības „Muskatrieksts” un Jēkabpils Arvīda Žilinska mūzikas skolas saksofonu kvarteta un flautu kvarteta priekšnesumus. Ieeja par ziedojumiem Krustpils pils restaurācijai.

 

Latvijas valsts ir atteikusies glābt deviņus gadus veca puisēna dzīvību. 27.novembrī ir saņemts oficiāls Nacionālā Veselības dienesta lēmums par atteikumu sniegt finansiālu atbalstu deviņus gadus vecā Dāvja ārstēšanai, tādējādi liedzot iespēju bērnam saņemt ārstēšanu Filadelfijas Bērnu klīnikā. Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa informē, ka pacientam konstatēta smaga kombinēta patoloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem, kā rezultātā veidojas neatgriezeniski vielmaiņas traucējumi un iestājas imūndeficīta sindroms. Nesniedzot steidzamu palīdzību, slimības iznākums vairumā gadījumu ir letāls.

 

Turpinām ziņas

 

Konkursa «Jaunais vilnis» organizatori, kuri iecerējuši doties prom no Jūrmalas, pareizi dara, «RIA Novosti» sacīja maestro Raimonds Pauls. Viņš norādījis, ka visa šī situācija, kura vairākus gadus ir ap šo festivālu... Acīmredzot tāds gals arī bijis sagaidāms. Tāpēc, ka attieksme Latvijā dažiem cilvēkiem bijusi negatīva. Un vienmēr ticis meklēts iemesls, lai piekasītos. Tāpēc šāds lēmums esot pareizs, ja jau negrib, tad arī nevajag.

 

Savukārt Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs sacījis, ka konkursa pārcelšanas gadījumā cietīs Jūrmalas konkurētspēja, salīdzinājumā ar citiem Baltijas jūras kūrortiem. Pēc viņa domām Jūrmala pazaudēs lielu naudu un savu konkurētspēju.

 

 

Bet Krievijā pazīstamais komponists Konstantīns Meladze negatīvi uztver ideju par konkursa «Jaunais vilnis» pārcelšanu no Jūrmalas, vēstī «RIA Novosti», atsaucoties uz radiostaciju «Baltkom».  Meladze cer, ka konkursa organizatori no ieceres attieksies un konkurss arī turpmākos gadus norisināsies Latvijas kūrortā. «Jaunais vilnis» Jūrmalā noticis kopš 2002.gada.

 

Un vēl

 

Svētdien tiks atzīmēta Pirmā Advente. Cilvēkiem tas ir miera un klusuma laiks, bet ugunsdzēsēji glābēji to sagaida ar bažām, jo decembrī tiek dzēsti vairāki ugunsgrēki, kuru iemesls ir bez uzraudzības atstāta degoša svece. Sveču un Adventes vainagu izmantošana mūsu mājās kļūst aizvien populārāka, tāpēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina, tās lietojot, ievērot drošības padomus. Pagājušajā gadā Adventa laikā ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 11 ugunsgrēkus, kuros sveču dedzināšanas rezultātā bija aizdedzies vainags vai Ziemassvētku eglīte. Visvairāk šādu ugunsgrēku notiek tieši dzīvojamajās telpās un tirdzniecības telpās. Pagājušā gadā seši degošas sveces izraisīti ugunsgrēki tika dzēsti dzīvojamajās vai guļamistabās, savukārt divi ugunsgrēki – tirdzniecības telpās. Pagājušajā gadā šādos ugunsgrēkos arī cieta divi cilvēki.

Atstājiet komentāru