2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 1. decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 1. decembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Ministru prezidente ar izglītības darbinieku arodbiedrību runās par nozares budžetu un reformām. Zemkopības ministrs ar graudkopības kooperatīvu vadītājiem pārrunās atbalsta iespējas nozarei. Aizkraukles tiesa turpinās skatīt lietu par slepkavības mēģinājumiem un šaudīšanos moteļa kafejnīcā.
 
Šodien Ministru prezidente Laimdota Straujuma tiksies ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību. Tiks pārrunāti ar budžetu saistīti jautājumi, kā arī nozares reformu virzība un sagaidāmie rezultāti. Straujuma norāda, ka problēma ir sistēmā, kas ir nepārskatāma, kurā nav skaidrs, kas jādara, lai nozare progresētu. Nozares finansējumā nav problēmas. Viņa norāda, ka Latvijā budžeta izdevumi izglītībai no IKP ir lielāki nekā vidēji Eiropā.
 
Šodien Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ar graudkopības kooperatīvu vadītājiem pārrunās atbalsta iespējas nozarei. Šobrīd situācija nozarē ir sarežģīta. Saistībā ar graudu cenu straujo kritumu, papildu izmaksām kulšanas sezonas laikā, kā arī ievērojamiem izdevumiem, pavasarī pārsējot laukus, graudkopības nozarei sagaidāmi 220 miljonu eiro zaudējumi. Tāpēc lauksaimniecības kooperatīvu vadītāji aicinājuši situācijas risināšanā iesaistīties valdību un Zemkopības ministriju.

.
Aizkraukles rajona tiesa šodien turpinās skatīt krimināllietu par slepkavības mēģinājumiem un šaudīšanos moteļa kafejnīcā skatīšanu, informē Aizkraukles tiesa. Noziedznieku aizturēja Krustpils pagastā. Aizturētajam policijas darbinieki izņēma šaujamieroci - divstobru bisi ar apgrieztu stobru. Vīrieša izelpā tika konstatēts alkohola reibums 1,5 promiļu līmenī. Policijas darbinieki uzreiz veica kratīšanu, kuras laikā automašīnā atrada munīciju - 17 patronas.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts dodas divu dienu darba vizītē uz Vācijas Federatīvo Republiku. Tur tiks diskutēts par kiberdrošības aktualitātēm un iepazīta Vācijas pieredze kiberdrošības veidošanā. Sārts tiksies ar Vācijas Aizsardzības ministrijas parlamentāro valsts sekretāru Ralfu Braukzīpi, Vācijas Federālās kancleres biroja valsts sekretāru un īpašo pilnvaroto izlūkošanas dienestu jautājumos Klausu Dīteru Friči.
 
Šodien darbu Aizsardzības ministrijā uzsāk Vācijas padomnieks kiberdrošības un kiberaizsardzības jautājumos. Viņš savus darba pienākumus Latvijā veiks uz laiku, kamēr Latvija būs prezidējošā valsts ES padomē. Savukārt 2015.gadā Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Vācijas kolēģiem Berlīnē rīkos semināru par kiberaizsardzības jautājumiem. Latvijas divpusējā sadarbība aizsardzības jomā ar Vācijas aizsardzības struktūrām tika uzsākta jau 1994.gadā.
 
Un vēl
 
Šodien tiks prezentēta pirmā mobilā aplikācija par atkritumu šķirošanu, kā arī pētījums par Latvijas iedzīvotāju atkritumu šķirošanas paradumiem, informē SIA "Zaļā josta" pārstāve. Prezentācijas laikā apmeklētāji tiks iepazīstināti ar jauno aplikāciju, kuras mērķis ir ērtā formā sniegt informāciju, kā pareizi šķirot atkritumus. To darot un otrreizēji pārstrādājot izejvielas, ir iespējams ievērojami samazināt izdevumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Sestdien Jēkabpilī notika Vidusdaugavas reģiona NVO forums. Vakardien svētku egle iedegta Salas novadā. Šorīt apgrūtināti braukšanas apstākļi austrumu rajonos.
 
Sestdien Jēkabpilī, muzikālajā klubā "Kontrabass", notika Vidusdaugavas reģiona nevalstisko organizāciju forums „Brīvprātīgais darbs kā sabiedrību vienojošs faktors Latvijā un pasaulē". Forums bija sadalīts divās daļās. No kurām pirmajā tika sniegts īss ieskats brīvprātīgo darbi. Foruma otrajā daļā notika labāko Vidusdaugavas reģiona brīvprātīgo godināšana.
 
Vakardien, pirmajā Adventa svētdienā plkst 16:00 notika Salas novada Svētku egles iedegšana, liecina informācija novada mājas lapā. Pasākums notika pie Salas novada pašvaldības ēkas. Savukārt plkst.15.00 Salas novada iedzīvotāji apmeklēja Salas kultūras namu. Tur tika atklāta Salas novada izglītības iestāžu audzēkņu radošo darbu izstāde „Eglīte - Ziemassvētku princese".
 
Braukšanas apstākļi uz Latvijas galvenajiem, kā arī reģionālās nozīmes autoceļiem šorīt lielākoties ir apmierinoši, liecina VAS "Latvijas Valsts ceļi" apkopotā informācija. Savukārt Latvijas austrumu daļā sliktāka situācija ir ar vietējās nozīmes ceļiem. Pa tiem braukšanas apstākļi ir apgrūtināti Gulbenes, Jēkabpils, Madonas, Preiļu, Rēzeknes un citur apkaimē.
 
Turpinām ziņas
 
Sagaidot pirmo Adventi, tradicionāli Rīgā sāka darboties Ziemassvētku tirdziņi. Tajos rīdziniekiem un pilsētas viesiem tiek piedāvāti īpaši svētku laikam darināti tautas lietišķās mākslas izstrādājumi, ierastie ziemas sezonas cienasti un svētku dāvanas. Nedēļu nogalēs tirdziņu apmeklētājus priecēs koncerti un atrakcijas. Tirdziņi kā allaž atradīsies Doma laukumā, Līvu laukumā un Esplanādē un būs atvērti līdz 9.janvārim.
 
Šā gada pirmajos desmit mēnešos asins ziedošanas gadījumu skaits Latvijā ir bijis mazāks nekā analoģiskā laika periodā pērn, stāsta Valsts asinsdonoru centrs. Šogad līdz oktobrim ieskaitot asins donoru skaits sasniedza gandrīz 29 000. Savukārt pērn šajā laika periodā asinis nodeva aptuveni 29 500 donoru. Latvijā visi donori saņem kompensāciju par donāciju. Šobrīd donoru centrs strādā pie sabiedrības informēšanas kampaņas "Tu vari uzdāvināt dzīvību", lai svētkos nodrošinātu visas ārstniecības iestāžu vajadzības pēc asins komponentiem.
 
Un vēl
 
Vakardien Argentīnā noslēdzās Monster Energy FIA pasaules rallijkrosa čempionāta 2014. gada sezona. Čempionāta pēdējā posmā, Supercar klasē, jēkabpilietis Reinis Nitišs finālbraucienā ieguva otro vietu. Tādējādi Nitišs Argentīnā ieguva 26 punktus un, ar kopsummā iekrātiem 210 punktiem, nosargāja trešo vietu Pasaules RX kopvērtējumā. Šādi Nitišs veica kārtējo ierakstu Latvijas tehnisko sporta veidu vēstures grāmatā, kļūstot par pirmo latvieti, kurš kādas autosporta disciplīnas pasaules čempionāta prestižākajā klasē ieguvis godalgotu vietu sezonas kopvērtējumā.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šajā nedēļas nogalē sāka aizsalt Daugava. Viesītes novadā ir pieejama skaidras naudas izņemšana ar Swedbank karti. Jau trešo gadu Preiļos norisinās ielu deju festivāls „Royal Jam".
 
Šajā nedēļas nogalē, gaisa temperatūrai noslīdot līdz -10 grādiem, pamazām sākusi aizsalt Daugava pie Jēkabpils. No ceturtdienas Daugava no upes augšteces sāka aizsalt, tas veicinājis ūdens līmeņa samazināšanos līdz zemākajam rādītājam kopš 2002.gada. Daugavā pie Jēkabpils šobrīd ūdens līmenis ir ap divi metri virs noteiktā līmeņa. Daugavas vērotāji zina teikt, ja upe aizsalst pie zema ūdenslīmeņa, pavasarī iespējami lieli plūdi, jo būs nepietiekama ūdens masa, lai palu laikā paceltu ledu. Pie zema ūdenslīmeņa, tas nosēstoties uz grunts un radot ledus sastrēgumus.
 
Viesītes novadā 4 veikalos pieejams Swedbank pakalpojums – klients ar savu bankas karti var veikalā pie kases izņemt skaidru naudu. Šādas tirdzniecības vietas var pazīt arī pēc īpašas uzlīmes uz veikala durvīm. Plašāk par to Radio1.lv ziņu portālā. Skaidras naudas izņemšana tiek noformēta kā atsevišķs darījums pirms vai pēc iepirkšanās pie tirgotāja. Minimālā izmaksas summa ir 1 eiro cents, maksimālā – 75 eiro. Par skaidras naudas izņemšanu pie tirgotāja ir komisijas maksa.
 
22.un 23.novembrī Preiļos jau trešo gadu norisinājās ielu deju festivāls „ROYAL JAM ". Festivālā savu deju māku rādīja vairāk kā 60 dalībnieki no visas Latvijas. Konkursā piedalījās gan Preiļu jaunieši, gan dalībnieki no Daugavpils, Rīgas, Rēzeknes. Dalībnieki tika pārstāvēti dažādās jauniešu vecuma grupās no 12 līdz 30 gadiem. Konkursa galvenās balvas bija īpašas - Latgales māla šķīvji ar festivāla emblēmu, kuri tika izgatavoti īpaši festivālam. Dalībniekiem tika pasniegti diplomi un citas atbalstītāju balvas.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē iecerēta noslēguma saruna starp valdību un sociālajiem partneriem par nākamā gada budžeta jautājumiem. Finanšu ministrs Jānis Reirs un Finanšu ministrijas vadošās amatpersonas sanāksmes dalībniekus iepazīstinās ar precizēto budžeta plānu. Plānots, ka nākamā gada valsts budžeta projekts Saeimā tiks iesniegts 10.decembrī. Valdības prioritāte ir turpmākajos gados arvien mazināt iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzību.
 
Sākot ar šodienu Latvijas mežos sāksies jaunā lūšu medību sezona, kas turpināsies līdz nākamā gada 31.martam, liecina Valsts mežu dienesta izdotais rīkojums. Tas arī paredz, ka pieļaujamais lūšu nomedīšanas apjoms šajā sezonā ir 150 dzīvnieku. Arī iepriekšējā medību sezonā limits bija 150 lūši, lai gan tika nomedīti 147 lūši. Par nomedītajiem dzīvniekiem jāinformē Valsts meža dienests, tāpat jāinformē par ikvienu lūsi, kura bojāejas cēlonis nav medīšana.
 
Un vēl
 
Sestdien, „Aldaris" Latvijas Basketbola līgas regulārajā turnīrā BK „Jēkabpils" Liepājā, aivadīja otrā apļa cīņu pret BK „Liepāja/Triobet". Mačs izbraukumā noslēdzās ar jēkabpiliešu zaudējumu ar 61:79. Ar 11 punktiem BK „Jēkabpils" sastāvā izcēlās Pāvels Veselovs.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas transportlīdzekļiem obligāti jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Valsts glābšanas un ugunsdzēsības dienestam ziņo par ledū iesalušiem gulbjiem. Jauniešiem radīta iespēja iegūt profesiju bez maksas.
 
Līdz ar 1. janvāri tiks atvērts brīvais elektrības tirgus, taču mainīt pakalpojumu sniedzēju, kas nākamgad stāsies spēkā, var līdz 15. decembrim. Tāpēc cilvēkiem jautājām ko viņi ir darīju un uzzinājuši, rūpējoties par saviem izdevumiem. Atbildēja Regīna, Inese, Dzintra un Vēsma.
Svarīgākais, ko nepieciešams zināt patērētājam, ir savs elektrības vidējais mēneša patēriņš, lai spētu adekvāti izvērtēt tirgotāju piedāvājumus. Tāpat jāskatās, kur elektrības rēķinu var apmaksāt lētāk. Ja nav izvēlēts piemērotākais elektroenerģijas piedāvājums, tad to turpinās nodrošināt esošais tirgotājs. Elektronerģijas tirgotāju varēs mainīt katru mēnesi, par to vienojoties līdz mēneša 15. datumam.
 
Turpinām ziņas
 
No šodienas transportlīdzekļiem atļauts piedalīties satiksmē tikai ar ziemas riepām, kurām protektora dziļums nav mazāks par četriem milimetriem. Apdrošināšanas sabiedrības "Balta" apkopotā statistika rāda, ka līdz šī gada oktobrim palīdzība uz ceļa bijusi nepieciešama lielākam skaitam autovadītāju nekā pērn kopumā visa gada laikā. Kopumā pēdējo trīs gadu laikā, kad tiek lūgta "Baltas" palīdzība uz ceļa, 61% gadījumu ir nepieciešama spēkrata evakuācija, kad palīgā dodas Latvijas Automoto biedrība.
 
Aizvadītajās brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 86 izsaukumus. No tiem 50 bijuši ugunsgrēki, taču tajos nav gājuši bojā vai cietuši cilvēki. Tāpat saņemta informācija, ka ledū ir iesaluši gulbji. Nevienā no šiem gadījumiem gulbjiem nebija nepieciešama cilvēku palīdzība. Gulbji uz ledus atpūtās un nebija iesaluši.
 
Un vēl
 
Jauniešiem, kas vēlas gada vai pusotra gada laikā apgūt arodu, no 1. decembra ir iespēja pieteikties Eiropas Savienības fondu atbalstītajās profesionālās izglītības programmās. Mācību laikā, atkarībā no sekmēm, jaunieši var saņemt stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī. Audzēkņiem tiek nodrošināta bezmaksas dzīvošana skolas dienesta viesnīcā un apmaksāti ceļa izdevumi un naktsmītne kvalifikācijas prakses laikā. Šogad projektā iesaistījušās 34 profesionālās izglītības iestādes visā Latvijā.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Daugavā uz plāna ledus kāpj pirmie zemledus makšķernieki. Riebiņos notikusi Zemnieku gada balle. Arī šogad valsts mežos katrs iedzīvotājs drīkstēs nocirst vienu eglīti.
 
Pagājušās nedēļas nogalē Daugavā pie Jēkabpils ir izveidojusies plāna ledus kārta, kas piesaistījusi pirmos zemledus makšķerniekus. Radio1 šorīt novēroja piecus vīrus, kas bija kāpuši uz Daugavas ledus netālu no tilta Krustpils pusē. Ledus ir izveidojies ne tikai Daugavā, bet arī Pils dīķī un Radžu ūdenskrātuvē, taču tas ir ļoti plāns un ir nedrošs un kāpt uz tā šobrīd ir bīstami. Foto var aplūkot Radio1.lv ziņu portālā.
 
Riebiņu kultūras centrā 27. novembrī notika par tradīciju kļuvusī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra un biedrības „Preiļu Lauksaimnieku apvienība" kopīgi rīkotā „Zemnieku gada balle". Pasākumā tika teikti pateicības vārdi visiem lauksaimniekiem, bet īpaši tiem, kuri ir aktīvi iesaistījušies dažādos projektos. Tika suminātas zemnieku saimniecības no Preiļu, Vārkavas, Riebiņu, Līvānu novadiem.
 
Drīzumā būs iespēja doties slēpot uz visām Madonas novadā esošajām slēpošanas trasēm, informē Madonas novada dome. Sporta un atpūtas bāze "Smeceres sils" ir gatava uzņemt slēpotājus. Ar krietnu sniega kārtu nopūsts 800 metru garais slēpošanas aplis. Atpūtas kompleksā "Gaiziņš" notiek aktīvi sniega pūšanas darbi, lai nedēļas otrā pusē tas būtu atvērts. Sezonai gatavojas arī atpūtas kompleksi "Rēķu kalns" un "Gaiziņkalns", kuri plāno trases atvērt tuvākajās nedēļās.
 
Turpinām ziņas
 
Strādājošo vidējā pirktspēja pārsniegusi pirmskrīzes līmeni, secina "Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna. Vidējās bruto algas kāpums šī gada 3.ceturksnī bija 7,4%, salīdzinot ar 3.ceturksni pērn, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Algu pieaugums turpināja būt straujāks privātajā sektorā. Līdz ar to strādājošo pirktspēja nu ir pārsniegusi pirmskrīzes līmenī, ņemot vērā arī cenu kāpumu.
 
Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad "Latvijas Valsts meži" apsaimniekotajos valsts mežos iedzīvotājiem personiskām vajadzībām Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanai atļauts nocirst vienu eglīti, liecina informācija LVM mājaslapā. Cērtot eglīti, jāievēro, ka tās celma caurmērs jeb diametrs nedrīkst būt lielāks par 12 centimetriem, bet eglītes augstums nedrīkst pārsniegt trīs metrus. Tāpat eglītes aizliegts cirsts jaunaudzēs.
 
Un vēl
 
Novembra trešā, pēdējā dekāde bijusi aukstāka par normu, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Dekādes vidējā gaisa temperatūra bija 2,5 grādus zem normas. Lai gan perioda pirmajā pusē diennakts vidējā temperatūra bija ap normu, turpmākās dienas, ieplūstot aukstākam gaisam, tā vietām pazeminājās līdz 7 un 8 grādiem zem normas. Novembra pēdējās trīs dienās no rītiem gaisa temperatūra bija līdz mīnus 14 grādiem.

Atstājiet komentāru