2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 10.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 10.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Par kādiem jautājumiem šodien ar žurnālistiem diskutēs Jēkabpils domes izpilddirektors? Uz kādu pasākumu šodien aicina Jēkabpils NVO resursu centrs? Un Ko šovakar piedāvā Jēkabpils Kino mītne?

 

Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis tiksies ar žurnālistiem un atbildēs uz jautājumiem par dažādām aktualitātēm. Viņam būs jāatbild uz jautājumu, kāpēc pašvaldība apgalvo, ka saimnieciskie dienesti ir gatavi ziemas sezonai un ielas un ietves tiek pietiekami kaisītas, ja fakti liecina, ka Jēkabpilī, Rīgas ielā nepilnu divu stundu laikā slidena ceļa dēļ notiek trīs avārijas. Tāpat arī izpilddirektoram tiks jautāts, kas šoziem tīrīs un kaisīs ietves pie pašvaldības īpašumiem, ja jau sētnieku ir nepietiekams skaits. Sarunā tiks skarti arī citi jautājumi, par tiem plašāku izklāstu klausieties dienas ziņās.

 

Šodien pulksten desmitos biedrības, kristīgai paaudžu kopībai "Tilts" telpās, Dambja ielā 10 biedrība "Jēkabpils NVO resursu centrs" rīko konsultāciju informatīvo dienu. Uz to aicināti ne tikai biedrību pārstāvji, bet jebkurš interesents. Konsultāciju informatīvās dienas programmā ir iekļautas trīs aktualitāšu grupas, kurās varēs saņemt gan informāciju, gan atbildes uz jautājumiem par tēmām: atbalsts jaunajiem vecākiem pēc bērniņa piedzimšanas, izglītības, sociālajā, nodarbinātības un citos aspektos.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien turpinās Latvijas Zemessargu vizīte Eiroparlamentā. Uz Briseli pēc Eiropas Parlamenta deputāta Arta Pabrika uzaicinājuma ir devušies 20 labākie Latvijas zemessargi. Viņi iepazīstās ar darbu šajā Eiropas Savienības institūcijā, apmeklē Eiropas Parlamenta centru un piedalās konferencē „Ukraina – tests Eiropas solidaritātei”, kurā Pabriks uzstājas paneļdiskusijā par Ukrainas nākotnes reformām. Zemessargiem paredzēts arī NATO mītnes Briselē apmeklējums. Uz Briseli kopā ar citiem karavīriem devušies arī zemessargi no Varakļānu un Pļaviņu novada, kā arī Jēkabpils.

 

Krimināllietu tiesu palātā šodien turpinās izskatīt prokurora apelācijas protestu un vairāku apsūdzēto un viņu aizstāvju apelācijas sūdzības par Zemgales apgabaltiesas spriedumu Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas, kā arī Tukumā un Jūrmalā notikušo zādzību un laupīšanu lietā. Tajā apsūdzētas septiņas personas. Ar pirmās instances tiesas spriedumu viens apsūdzētais sodīts ar mūža ieslodzījumu, viens ar 20 gadu un viens ar 18 gadu cietumsodu. Trīs apsūdzētie sodīti ar brīvības atņemšanu uz 13 gadiem.

 

Un vēl

 

Jēkabpils Kino Mītnē Tautas namā šodien pulksten sešos demnonstrēs Normunda Puča filmu “Segvārds Vientulis”. Uz šodienas seansu biļetes būs nopērkamas jau no pulksten pieciem pie ieejas kamerzālē. Filma ir emocionāls stāsts par nacionālo partizānu organizācijas darbību Latgalē un tās vadītāju katoļu priesteri Antonu Juhņeviču. Filma balstīta patiesos notikumos, kuri Līvānu apkārtnē norisinājās 1945.gadā pēc padomju okupācijas atgriešanās.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc ASV armijas komandieriem izsludināts paaugstinātas gatavības stāvoklis? Cik eglīšu vienā naktī nozāģējuši zagļi? Un Kā bijusī tiesnese Pļaviņās terorizē kaimiņus?

 

ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels vakar paziņojis, ka pirms ziņojuma par Centrālās izlūkošanas pārvaldes pielietoto spīdzināšanu devis rīkojumu ASV armijas komandieriem visā pasaulē izsludināt paaugstinātas gatavības stāvokli. Heigels noerāda, ka pagaidām ziņas par kādiem iespējamiem konkrētiem draudiem neesot saņemtas.

 

Par informāciju, kas palīdzētu atrast Rēzeknes hakeri Pēteri Šahurovu, kuru kopš 2011.gada meklē ASV, izsludināta 50 tūkstošu dolāru atlīdzība. FIB vēstī, ka 1989.gadā dzimušais vīrietis varētu atrasties Latvijā vai Ukrainā. Šahurovs kopā ar citu jaunieti bija izveidojis neīstu viesnīcas mājas lapu un ievietoja tās reklāmu laikraksta «Minneapolis Star Tribune» mājas lapā. Ikviens ieinteresētais, kurš uzklikšķināja uz reklāmas banera, inficēja savu datoru. Abi Rēzeknes jaunieši vairāk nekā gadu esot veikuši atbalsta funkciju krāpnieciskajam tīklam un nopelnīja divus miljonus dolāru. Jauniešiem ASV draud 20-30 gadu cietumsods.

 

Turpinām ziņas

 

Ceļu satiksmes drošības direkcijas konkursā "Gaismas bērni" vairāk nekā 2 tūkstoši 500 bērnu radījuši atstarojošos tērpus un aksesuārus. Konkursa laikā paši mazākie satiksmes dalībnieki iejutās dizaineru lomās, radot savus gaismu atstarojošos tērpus drošai dalībai ceļu satiksmē. Žūrijas komisija ir izvērtējusi visus pieteikumus un, pateicoties milzīgajai bērnudārzu atsaucībai, galvenās balvas, īpašā dizaina no atstarojošas dzijas adītās cepures, saņems divi bērnudārzi: Nītaures vidusskolas pirmsskolas grupiņa "Zīļuks" un Kuldīgas pirmsskolas izglītības iestāde "Bitīte".

 

Tomes pagastā kādam eglīšu audzētājam nozagti 200 Ziemassvētku kociņi. Aptuveni metru garās eglītes pazudušas vienas nakts laikā. Tiek lēsts, ka garnadži nodarījuši zaudējumus pusotra tūkstoša eiro vērtībā. Eglītes Tomes pagastā tiek audzētas vairāku hektāru platībā. Tās augušas jau piecus gadus, bet tirgot egles bija plānots 2016.gadā. Eglīšu plantācija nebija nožogota. Par notikušo ir ierosināts kriminālprocess, tomēr policija norāda, ka eglītes, visticamāk, neizdosies atrast, ja vien noziedznieks pats neizpļāpāsies un sevi nenodos, jo būtu ļoti grūti pierādīt, ka eglītes nākušas tieši no lauka Tomē.

 

Bezmaksas programma Plag.lv izstrādāta speciāli Latvijas pasniedzējiem un studentiem, lai cīnītos ar plaģiātismu universitātēs. Gudrā sistēma spējot atklāt plaģiātu darbos latviešu valodā, izskatot visus iespējamos tiešsaistes informācijas avotus. Plaģiāta detektora sistēma analizē materiālus no zinātniskiem darbiem un tiešsaistes bibliotēkām līdz ziņu portāliem. Programmas analogu Lietuvā lieto vairāk nekā 50 tūkstoši studentu un 2 tūkstoši pasniedzēju. Tagad Plag.lv pieejams arī latviešu studentiem un pasniedzējiem.

Un vēl

Kādā Pļaviņu daudzstāvu mājā kaimiņus burtiski terorizē kāda vecāka gadu gājuma sieviete - bijusī juriste un tiesnese, vēsta TV3 raidījums «Bez tabu». Kaimiņi pašu spēkiem vairs netiekot galā ar kundzi, viņi sūdzas, ka regulāri esot vārdu burtiskā nozīmē jāvāc sievietes atstātie mēsli kāpņu telpā, jo viņa mēdzot pie kaimiņu durvīm izkārnīties. Pļaviņu domes izpilddirektors Aivars Bardovskis raidījumam skaidro, ka šajā gadījumā situācija «neesot viennozīmīga», jo ir runa par izglītotu sievieti, bijušo juristi, tiesnesi, kuras problēma šobrīd ir alkohols.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādam biznesam lauksaksaimnieki redz perspektīvu? Kur bojā gājis šogad pirmais zemledus makšķernieks? Un Kādu projektu, ko realizēja Jēkabpils cietumā, šodien prezentēs?

 

Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien svin 70 gadu jubileju. Viņš dzimis 1944.gada 10.decembrī Nītaurē, kur sācis arī skolas gaitas. 1971.gadā viņš pabeidzis Rīgas Politehnisko institūtu kā radioinženieris, bet 1988.gadā absolvējis Latvijas Valsts universitātes Ekonomikas fakultāti. 2010.gadā viņš tika ievēlēts 10.Saeimā no Zaļo un zemnieku savienības saraksta. Par Latvijas prezidentu Bērziņš ievēlēts 2011.gada jūnijā. Bērziņš ir ceturtais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un astotais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

 

Lauksaimnieku vidū pieaug interese par gaļas liellopu audzēšanu. Tie saimniecībās ienāk lielākoties papildus piena nozarei, taču arī jaunie zemnieki gaļas lopu audzēšanā saredz perspektīvu. Par to, ka šī nodarbe ir izdevīga, liecina arvien pieaugošais liellopu skaits. Pēdējo piecu gadu laikā tieši gaļas lopu skaits pieaudzis no 12 līdz 25 tūkstoši dzīvnieku. Galvenokārt tie tiek audzēti eksportam. Šobrīd gaļas lopu skaita ziņa aktīvākais ir Kurzemes reģions, taču arī Latgalē gadu no gada gaļas lopu skaits aug un zemnieki redz šim biznesam nākotni.

 

Turpinām ziņas

 

Valguma ezerā noslīcis zemledus makšķernieks, kas šajā ziemas periodā ir pirmais gadījums, kad glābēji izcēluši noslīkušu makšķernieku. Vakar pēcpusdienā glābēji saņēma satrauktu zvanu par to, ka radinieks no rīta aizgājis makšķerēt un vairs nav sazvanāms. Glābēji pārmeklējot valguma ezeru, apmēram divu metru attālumā no āliņģa, atrada noslīkušo 52 gadus veco vīrieti. Glābējus pārsteidza pārgalvīgā makšķernieka lēmums doties uz ledus, jo šajā vietā ledus biezums bija tikai apmēram divi centimetri.

 

VUGD brīdina, ka šobrīd atrasties uz ledus ir ārkārtīgi bīstami, tas apdraud cilvēka veselību un dzīvību. Tomēr neraugoties uz šiem brīdinājumiem zemledus makšķerēšana joprojām turpinās arī Jēkabpilī uz Daugavas ledus.

 

Šorīt, pazeminoties gaisa temperatūrai, uz autoceļiem vietām veidojās apledojums, kas vietām būs noturīgs arī dienas laikā. Apledojums iespējams visos reģionos. Galvenie autoceļi agrā rītā bija apledojuši galvenokārt Latgalē, reģionālie ceļi slideni bija arī Jēkabpils pusē. Braukšana pa vietējiem ceļiem sniega un ledus dēļ apgrūtināta daudzviet valstī, arī Jēkabpils apkārtnē. Ar apledojušiem autoceļiem autovadītājiem jārēķinās arī turpmākajās diennaktīs, jo saglabāsies mitrs laiks un gaisa temperatūra būs tuvu nullei, prognozē sinoptiķi.

 

Arī nākamnedēļ Latvijā nav gaidāmas būtiskas laikapstākļu izmaiņas. Siltums un lietus iespējams arī Ziemassvētkos, prognozē "Global Forecast System". Tuvākajā nākotnē laikapstākļus noteiks ciklonu darbība, tādēļ bieži pūtīs brāzmains vējš un dažkārt būs nokrišņi. Visbiežāk gaidāms lietus. Ceļi atkal un atkal apledos.

 

Un vēl

 

Šodien Eiropas Savienības mājā, Rīgā, notiks konference "Pēctecība", kurā informēs par neformālās izglītības nozīmi pašreizējo un bijušo ieslodzīto jauniešu dzīves kvalitātes uzlabošanā. Apmācību kursā tika iesaistīti ieslodzījuma vietu darbinieki no četrām ieslodzījuma vietām, arī no Jēkabpils cietuma, kā arī jaunatnes darbinieki no nevalstiskajām organizācijām, jauniešu centriem un skolām, kā arī jaunieši, kas atrodas ieslodzījumā un brīvībā. Projekta mērķis palīdzēt jauniešiem ieslodzījuma vietās nezaudēt saikni ar brīvību.

 

Radio1 ziņas 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds ir Jēkabpils domes izpilddirektora viedoklis par slideno ielu saistību ar avārijām? Kādā jomā tiesībsargs pozitīvi novērtējis Jēkabpils pašvaldību? Un Cik vērts ir zīmols “Latvija”?

 

Piektdien no rīta, kad bija pamatīga atkala, Jēkabpilī, Rīgas ielā nepilnu divu stundu laikā notika trīs satiksmes nagadījumi. Jau ziņots, ka autovadītāji policijai norādīja, ka negadījumi notikuši slidena ceļa dēļ. Savukārt pašvaldības dienesti apgalvo, ka ir gatavi ziemas sezonai un ielu kaisīšana notiek, tajā skaitā arī piektdienas rītā. Jēkabpils domes izpilddirektoram Guntaram Gogulim lūdzām komentēt šo situāciju.

AUDIO

Guntars Gogulis piebilda, ka autovadītājiem jāizvēlas pareizais braukšanas ātrums, savukārt speciālisti visu diennakti seko līdzi situācijai pilsētas ielās un sākoties snigšanai vai atkalai ielas tiek kaisītas nekavējoties, jebkurā diennakts laikā.

 

Lielais bērnu skaits bērnunamos norāda uz to, ka valsts nav pietiekami veikusi nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu ikvienam bērnam tiesības uzaugt ģimenē, šodien, atklājot ikgadējo tiesībsarga konferenci, norādīja tiesībsargs Juris Jansons.Viņš skaidroja, ka valstī beidzot ir plāns, kā panākt pakāpenisku bērnu ārpusģimenes aprūpes iestāžu likvidāciju un sekmēt alternatīvos ārpusģimenes aprūpes pasākumus, tomēr pāreja uz alternatīvo aprūpi notiek pārāk lēni. Tāpēc Tiesībsarga birojs vērsies pie visām Latvijas pašvaldībām un aicinājis atbalstīt audžuģimenes un aizbildņus. Atsevišķas pašvaldības jau nodrošina papildu garantijas audžuģimenēm, piemēram, papildus obligātajiem pabalstiem izmaksā audžuģimenēm piemaksu pie valsts maksātā pabalsta par audžuģimenes pienākumu pildīšanu. Šāda pozitīva prakse notiek arī Jēkabpilī.

 

Un vēl

 

Izmantojot kompāniju zīmolu vērtēšanas metodes, prestižais pasaules lielo kompāniju zīmolu vērtētājs un stratēģiju izstrādātājs "Brand Finance" paziņojis gada vērtīgākos nacionālo valstu nosaukumus - zīmolus. Izvērtējot valstu nosaukumu vērtību, galvenokārt ņemta vērā valsts kopējā reputācija un valsts pārvaldes tēls. Tāpat zīmola vērtību palīdz rēķināt investoru un studentu pienesums, kā arī tajās mītošo patērētāju labklājība. Nemainīgi topa pirmo vietu ieņem ASV. Zīmols "Amerikas Savienotās Valstis" pēc "Brand Finance" aplēsēm ir 19,3 triljonus ASV dolāru vērts, līdz ar to aptuveni trīs reizes apsteidzot otrajā vietā esošo zīmolu "Ķīna", bet četras reizes - zīmolu "Vācija". Zīmols "Lietuva" ieņem 67. vietu, Latvija ieņem 75. vietu, bet zīmols "Igaunija" ieņem 82. vietu.

 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas turpmāk vadīs Sēlijas novadu apvienību? Kādu tendenci novērojuši korupcijas apkarotāji? Un Kādas vēstules šodien no Latvijā populāra cilvēka saņēmuši daudzi iedzīvotāji?

 

Sēlijas novadu pašvaldību apvienības kopsapulcē viens no svarīgākajiem jautājumiem bija Sēlijas novadu apvienības priekšsēdētāja un vietnieka pārvēlēšana. Līdz šim apvienības priekšsēdētājs bija Jaunjelgavas novada mērs Guntis Libeks. Balsojumā vienbalsīgi par jauno Sēlijas novadu apvienības priekšsēdētāju uz turpmākajiem diviem gadiem ievēlēts Viesītes novada domes priekšsēdētājs Jānis Dimitrijevs. Par Sēlijas apvienības priekšsēdētāja vietnieci ievēlēta Salas novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe. Jānis Dimitrijevs norāda, ka arī turpmāk uzmanība tiks vērsta uz Sēlijas novadu apvienības stiprināšanu, kopīgu ideju un projektu realizēšanu.

 

Jēkabpils Tūrisma informācijas centrā ir iespējams nopirkt Jēkabpils pilsētas karogu. Tā ir lieliska dāvana jēkabpilietim vai kādam draugam ārzemēs, kas liks atcerēties savu pilsētu. Tūrisma informācijas centrā var iegādāties arī citus suvenīrus ar Jēkabpils simboliku - krūzītes, apdrukātus krekliņus ar pilsētas logo, pildspalvas, lietussargus, suvenīrmonētas, grāmatas par pilsētu, kā arī citas lietas.

 

Turpinām ziņas

 

Smagas darba traumas pagājušajā diennaktī guvuši trīs cilvēki. Kādā uzņēmumā Rīgas reģionā ķīmiskus apdegumus guvis 48 gadus vecs vīrietis. Latgalē, strādājot mežā, kāda uzņēmuma 46 gadus vecajam strādniekam uz muguras uzkritis tikko nozāģēts koks. Savukārt kādā uzņēmumā Vidzemē 29 gadus vecs strādnieks paslīdējis zem tehnoloģiskās iekārtas, un tā viņam saspiedusi kāju. Mediķi vīrietim konstatējuši pēdas traumu. Kopumā vakar mediķi devās uz tūkstots 126 izsaukumiem, no kuriem 164 bija saistīti ar traumām.

 

Ģenerālprokuratūra lūgusi Saeimu ļaut veikt kratīšanu parlamenta deputātam Sergejam Potapkinam piederošā īpašumā. Portāls «pietiek.com» ziņo, ka kratīšanas atļauja lūgta saistībā ar kriminālprocesu, kurā iesaistīts Potapkina sievai Gaļinai Karmačai daļēji piederošais restorānu biznesa uzņēmums SIA «Lage Ltd.». Sākotnējā informācija liecina, ka pats Potapkins lietā varētu nebūt iesaistīts, bet Ģenerālprokuratūras lūgums par kratīšanas atļaušanu saistīts ar apstākli, ka to jāveic Karmačas dzīvesvietā, kas uzņēmējai ir kopīga ar Potapkinu.

 

Par korupciju tiesāto amatpersonu skaits 2013. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir samazinājies vairāk nekā divas reizes - no 46 uz 20 amatpersonām. Taču pētnieki vērš uzmanību uz to, ka sarežģītu un liela mēroga korupciju apkaro mazāk un tā nereti noslēdzas bez sprieduma. Kopš 2004. gada ar reālu brīvības atņemšanu notiesātas 14 salīdzinoši augstas amatpersonas - viņu vidū ir tiesnesis, prokurori, tiesu izpildītāji un izglītības iestāžu vadītāji. Visvairāk kukuļus bija iecerēts dot Valsts policijai. Lielākā daļa krimināllietu bija saistītas ar kukuļu piedāvāšanu vai došanu ceļu policijai, kas pēdējos gados ir visvairāk apkarotais korupcijas veids.

 

Un vēl

 

Daudzi Latvijas iedzīvotāji šorīt savos e-pastos saņēmuši it kā bijušā Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta vadītāja Dzintra Kolāta vārdā sūtītu vēstuli ar lūgumu palīdzēt, pārsūtot viņam naudu. Vēstulē pausts, ka Kolāts šobrīd atrodas Lielbritānijā, kur viņam it kā nozagta pase un nauda, tāpēc tiek aicināts pārsūtīt viņam naudu un kopumā nepieciešams savākt 1000 eiro. Kolāts aģentūrai BNS norādīja, ka šādu vēstuli nevienam nav sūtījis un uzskata, ka kļuvis par datorvīrusa vai hakeru darbības upuri.

Atstājiet komentāru