2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 11.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 11.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas šodien no Krustpils novada dosies pie valsts prezidenta? Kādus jautājumus šodien izskatīs Jēkabpils domes deputāti? Un Kāpēc šovakar transportam slēgs Vecpilsētas laukumu?

 

Turpinot iedibināto tradīciju šodien kopā ar Valsts prezidentu Ziemassvētku eglīti aicinātas iedegt 20 ģimenes no Latvijas pilsētām un novadiem. To vidū arī Ļūļāku ģimene no Krustpils novada Kūku pagasta. Ģimeni skaistajam pasākumam pie Valsts prezidents ieteikusi Kūku pagasta pārvalde. Valentīna Ļūļāka strādā Sūnu pamatskolā kopš 2007. gada par sētnieci. Valdis Ļūļāks strādā VAS “Latvijas dzelzceļš”. Vecāki bērnos ieaudzinājuši  ļoti augstas tikumiskās vērtības, darba mīlestību, savstarpēju izpalīdzību. Vispirms ģimenes tiks aicinātas saņemt dāvanu no prezidenta Andra Bērziņa un noskatīties koncertu Melngalvju namā. Pēc tam visi kopā dosies Rātslaukumā iedegt svētku egli.

 

Šodien Jēkabpils domes deputāti sēdē lems par 2014.gada budžeta grozījumiem. Tajos paredzēts veikt grpzījumus saistībā ar darba algas izmaksu decembrī, maksājumiem par siltummezglu uzstādīšanu Celtnieku ielas mikrorajonā, kā arī tiks atvēlēta nauda slēpošanas kalna “Mežaparks” mājiņas izbūvei un citu finansu jautājumu risināšanai.

 

Šodien jau no pulksten 8.15 rītā piketā pie Saeimas pulcēsies aptuveni 2 tūkstoši pedagogu no visas Latvijas, tajā skaitā arī Jēkabpils. Pedagogi uz izklāta sarkanā paklāja sarunās ar deputātiem vēlreiz atgādinās par partiju priekšvēlēšanu solījumiem piešķirt adekvātu finansējumu jauna pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien Jēkabpils tautas namā turpinās demonstrēt demnonstrēt Normunda Puča filmu “Segvārds Vientulis”. Filma ir emocionāls stāsts par nacionālo partizānu organizācijas darbību Latgalē un tās vadītāju katoļu priesteri Antonu Juhņeviču. Filma balstīta patiesos notikumos, kuri Līvānu apkārtnē norisinājās 1945.gadā pēc padomju okupācijas atgriešanās.

 

Rīt Jēkabpilī norisināsies Ziemassvētku amatnieku tirdziņš un tiks iedegta pilsētas lielā egle. Tāpēc saistībā ar šiem pasākumiem satiksmei jau no šī vakara pulksten astoņiem un rīt visu dienu tiks slēgts Vecpilsētas laukums.

 

Un vēl

 

Valsts policijas darbinieki Bauskas novadā Īslīces pagastā aizturējuši autovadītāju, kurš vadījis auto bez vadītāja apliecības, alkohola reibumā, kā arī mēģinājis dot policistiem kukuli 2000 eiro apmērā. 1993.gadā dzimušais vīrietis vadījis automašīnu “BMW 530”, būdams 2,5 promiļu reibumā. Lai netiktu saukts pie atbildības likuma kārtībā, viņš mēģinājis policistiem iedot kukuli un tika aizturēts. Par notikušo uzsākts kriminālprocess. Par šādu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar arestu, piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 120 minimālajām mēnešalgām.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi bezdarba rādītāji ir Jēkabpilī? Cik lielu sodu paredzēts noteikt par kāpšanu uz ledus, kamēr tas ir plāns? Un Kāda reta ūdensauga lielākā atradne pasaulē konstatēta Latvijā?

 

Vakar Baltijas Basketbola līgā BK „Jēkabpils” pēc līdzīga spēku samēra abās laukuma pusēs pēdējā spēles ceturksnī salauza un uzvarēja Igaunijas vienību „Valga Maks&Moorits” – 76:63. Rezultatīvākais BK „Jēkabpils” rindās ar 15 punktiem un piecām atlēkušajām bumbām - leģionārs Povils Čukins.Izbraukuma mačā Igaunijā laukumā atgriezās Rinalds Sirsniņš, taču spēli izlaida Rihards Kuksiks, kurš komandai pievienosies jau nākamajā cīņā.

 

Latvijā novembra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 8,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā mēnesi iepriekš liecina Nodarbinātības valsts aģentūras apkopotā informācija. Zemākais bezdarba līmenis šogad novembra beigās bija reģistrēts Rīgas reģionā – 5,2%, bet augstākais bezdarba līmenis bija Latgalē – 17,6%. Jēkabpilī novembrī bezdarba līmenis bija 8,9 %. Tas ir augstāks nekā valstī kopumā, taču salīdzinājumā ar bezdarba rādītājiem Latvijas lielajās pilsētās, Jēkabpils stabili ierindojas saraksta vidū un vairs nav to pilsētu skaitā, kur bezdarba rādītāji ir visaugstākie.

 

Robežsargi uz ārējām robežām un valsts iekšienē pagājušajā diennaktī konstatējuši 24 likumpārkāpējus. Terehovas robežkontroles punktā ieceļošana Latvijā liegta kādam Kirgizstānas pilsonim, jo ārzemniekam nav derīgas vīzas vai uzturēšanās atļaujas. Tāpat šajā robežkontroles punktā konstatētas divas Krievijas pilsones, kuras bija pārkāpušas uzturēšanās nosacījumus - pārsniegušas vīzā noteikto uzturēšanās laiku - Šengenas valstu teritorijā. Veicot imigrācijas kontroles pasākumus valsts iekšienē, ieceļošanas vai uzturēšanās noteikumu pārkāpumi konstatēti 18 personām.

 

Turpinām ziņas

 

 

Ņemot vērā cilvēku pārgalvīgo rīcību, staigājot pa ledu, kaut tas ir ļoti plāns, ir sagatavoti grozījumi likumā "Par pašvaldībām", kas paredz dot tiesības pašvaldībām noteikt aizliegumu atrasties uz ledus tās administratīvajā teritorijā esošajos ūdeņos. Grozījumi nepieciešami, jo katru gadu, iestājoties ziemas sezonai, aktuāls kļūst jautājums par makšķernieku, kas nodarbojas ar zemledus makšķerēšanu, un personu, kas pārvietojas pa ledu, glābšanu. Grozījumos tiks paredzēta administratīvā atbildība par aizlieguma neievērošanu. Par brīdinājuma neievērošanu naudas sods būs līdz 50 eiro. Grozījumi normatīvajā regulējumā pieteikti izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.

 

Atklāts sabiedrības balsojums par 2014. gada labākajiem mediķiem. Ikviens Latvijas iedzīvotājs laika posmā līdz nākamā gada 15.janvārim ir aicināts nobalsot par savu labākā mediķa kandidātu nominācijās "Gada ārsts", "Gada zobārsts", "Gada ārsta palīgs", "Gada māsa", Gada vecmāte", "Gada farmaceits" un "Gada funkcionālais speciālists". Balsot var Latvijas Ārstu biedrības  interneta mājas lapā arstubiedriba.lv.

Un vēl

 

Latvijā, Sīvera ezerā, Krāslavas novadā šogad ir konstatēta reta ūdensauga - smalkās najādas - lielākā atradne pasaulē. Līdz šim pasaulē bija zināmas tikai 25 vietas, kur aug smalkā najāda, un Sīvera ezerā šī suga atklāta pirmo reizi, turklāt atklātas ir 28 atradnes. Līdz ar to šis ezers ir uzskatāms par bagātāko šīs sugas atradni pasaulē. Ezerā ir sastopama arī lokanā najāda, kas ir Eiropas mēroga retums. Pēc lokanās najādas populācijas lieluma Sīvers ir uzskatāms par bagātāko šīs sugas atradni Eiropā.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00 -12.00

Radio1 ziņās klausieties:Kādā iestādē vakar vakarā veikta kratīšana? Kur Latvijas piena ražotāji eksportēs savu produkciju? Un Kā iedzīvotāji var sazvanīt elektriķus, ja spēcīgā vēja dēl tie paliek bez elektrības?

 

Balvu rajona tiesa šodien turpinās skatīt krimināllietu par zādzībām no lūgšanu namiem Latgalē, kurā paredzēts veikt pārējo liecinieku nopratināšanu. Iepriekšējā tiesas sēdē liecības sniedza seši liecinieki un pieaicinātais speciālists, kas veica poligrāfa ekspertīzi - pārbaudi ar melu detektoru. Krimināllietā par zādzību no lūgšanu namiem Latgalē apsūdzētas četras personas - 1970.gadā dzimis Lietuvas pilsonis un trīs 1976., 1977. un 1978.gadā dzimuši Latvijas pilsoņi. Par šādu nodarījumu draud brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz desmit gadiem. Jau ziņots, ka zādzība tika konstatēta arī Krustpils novada vecticībnieku Endzeļu lūgšanas namā.

 

Vakar vakarā veikta kratīšana vēja parku attīstītājas SIA «Winergy» birojos, vēsta Latvijas Televīzija. «Winergy» valdes loceklis Jānis Vanks apstiprinājis, ka kratīšana notikusi gan «Winergy» birojos Rīgā un Mārupē, gan arī viņa dzīvesvietā. Viņa rīcībā neesot informācijas par šādas rīcības iemesliem. Kā vēstīts, vēja parku attīstītājam «Winergy» jau vairāk nekā gadu ieildzis strīds ar AS «Norvik banka». Tā rezultātā «Winergy» īpašnieks Indreks Kuivaliks sācis starptautiskās šķīrējtiesas procesu pret Latvijas valsti, prasot ne mazāk kā 51 miljona eiro kompensāciju.

 

Turpinām ziņas

 

Pirmais no Latvijas piena pārstrādātājiem savu produkciju uz Ķīnu gatavojas sūtīt piena pārstrādes koncerns “Food Union”. Pēc tam kad Krievija pasludināja embargo Eiropas pārtikai, uzņēmums atrada vairākus jaunus noieta tirgus, bet īpašas perspektīvas paveras Ķīnā, jo tur valda milzīgs piena deficīts. Tur vājpiena paciņa maksā no 4-5 dolāriem, kas ir ļoti liela cena. Uz Ķīnu plānots eksportēt produktus ar zīmoliem “Rasa”, “Rasēns”, Lapzemes siers, vairāku nosaukumu saldējumus, kā arī industriālos produktus – sauso pienu un sausās sūkalas.

 

Vakar, kad Latvijas Banka izlaida piecu eiro sudraba kolekcijas monētu ar apzeltītām detaļām "Kurzemes baroks", Latvijas Bankas kasēs bija vērojama lielāka rosība nekā ikdienā. Lai nodrošinātu iespēju pēc iespējas lielākam cilvēku lokam iegādāties monētu, pirmajā pārdošanas dienā viens pircējs varēja iegādāties līdz piecām monētām, bet, visticamāk, turpmāk šāds ierobežojums nebūs nepieciešams. Monētas aversā redzams akanta lapu vijums no Lestenes baznīcas altāra. Savukārt monētas reversā attēlots eņģelis no Lestenes baznīcas altāra. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - 51,65 eiro.

 

Un vēl

 

AS «Sadales tīkls», reaģējot uz gaidāmo vētru un spēcīgo vēju trešdien un nedēļas nogalē, ir gatava strādāt pastiprinātā režīmā. Iedzīvotāji aicināti būt uzmanīgi un piesardzīgi elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīnijas vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību. Par elektrolīniju bojājumiem var ziņot, zvanot pa tālruni 80200404 vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam – 112.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Jēkabpils dome plāno no darba atklaist vairāk nekā desmit grāmatvežus? Kā norit pedagogo streiks Rīgā? Un Kādu vietu pasaules militarizētāko valstu topā ieņem Latvija?

 

Jēkabpils domes sēdē šodien tika pieņemti vairāki lēmumi saistībā ar grāmatvedības jautājumiem, jo pašvaldībā plānots izveidot centralizētu grāmatvedību, likvidējot šo speciālistu štata vietas iestādēs. Plašāk šo lēmumu skaidro Jēkabpils domes pruiekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis.

AUDIO

Turpinām ziņas

 

Šorīt protesta laikā pie Saeimas vairāk nekā tūkstotis pedagogu, uzklausot Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāju Ingrīdu Mikiško, kura skolotājus informēja par notikušo sarunu ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci, vienojās kopīgā saucienā par streika nepieciešamību. Piketā piedalījās aptuveni 60 pedagogi no Jēkabpils pilsētas, kā arī Jēkabpils, Krustpils, Viesītes, Aknīstes un salas novada skolām. Mikiško sacīja, ka solījums par papildu finansējuma piešķiršanu jaunajam modelim ir saņemts, tomēr nekādas oficiālas vienošanās nav parakstītas.Viņa pedagogus aicināja būt modriem un aktīvi sekot līdzi tam, kā virzās modeļa ieviešana un tam nepieciešamā finansējuma piešķiršana. Viņa vēlreiz atgādināja par deputātu dotajiem solījumiem, kā arī atkārtoti uzsvēra, ka nelabvēlīga iznākuma gadījumā pedagogi streikos.

 

Tirdzniecības centrs “Jēkabpils centrs” ir sācis gatavoties rekonstrukcijai. Zināms, ka saistībā ar centra rekonstrukcijas 2. kārtas drīzo uzsākšanu, sākot no 2015. gada 5. janvār, tajā darbību pārtrauc veikals RIMI. Pārējie tirdzniecības centra veikali būs slēgti jau no 1. janvāra. Kā iepriekš ziņots, rekonstrukcijas 2. kārta paredz jaunuzceltās piebūves pievienošanu esošajai tirdzniecības centra ēkai un izmaiņas tagadējā telpu plānojumā. Pēc rekonstrukcijas „Jēkabpils centrs” iegūs papildus telpas un durvis tas vērs nākamā gada pavasarī.

 

Un vēl

 

Pasaules vismilitarizētākā valsts ir Izraēla, apkopojot datus ikgadējā globālā militarizācijas indeksa tabulai, konstatējuši Bonnas Starptautiskā Konversijas institūta pētnieki. Baltijas valstu vidū vismilitarizētākā ir Igaunija, kas sarakstā ieņem augsto 21.vietu, Lietuva sarakstā atrodas 58.vietā, savukārt Latvija ierindojusies 78.vietā, gada laikā pakāpjoties par divām pozīcijām. Saraksts veidots par 2013.gadu.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kam ir vilinājums plānais Radžu ūdenskrātuves un Daugavas ledus? Cik no kases aparātiem izzaguši nodokļu nemaksātāji? Un Kāda reta piepe atrasta Latvijā?

 

Radio1 aculiecinieks ir iesūtījis foto, kurā redzams, ka par spīti samērā siltajam laikam, kas pamatīgi deldējis jau tā plāno ledus kārtu Jēkabpilī Radžu ūdenskrātuvē, zemledus makšķernieks joprojām, riskējot ar dzīvību, turpina sēdēt uz gandrīz jau izkusušā ledus. Foto var aplūkot portālā Radio1.lv.

 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils brigādes komandieris Dzintars Cvilikovskis stāsta, ka glābēji vakar saukti uz Daugavu iepretim ēkai Krasta ielā 61, kur pa ledu slidinājušies bērni. Taču ierodoties glābējiem tie aizmukuši. Civilikovskis piebilda, ka arī glābēji ikdienas uz ledus gan daugavā, gan radžu ūdenskrātuvē novēro vairākus zemledus makšķerniekus, kas dažu zivju un savas kaislības dēl riskē ar dzīvību kāpjot uz trauslā ledus.

 

Jēkabpilī Zvaigžņu ielā1 šonakt degusi pamesta garāža. Dzintars Cvilikovskis stāstīja, ka garāžā, visticamāk, patvērumu bija raduši bezpajumtnieki, kas nometa izsmēķi un izraisīja ugunsgrēku. Telpa izdegusi 25 kvadrātmetru platībā.

 

Savukārt Viesītes novadā no jaunaudzes šorīt agri no rīta nozagtas apmēram 40 augošas eglītes. Par notikušo sākts kriminālprocess. Šis nav pirmais gadījums šonedēļ, kad pirms Ziemassvētkiem tiek zagtas eglītes. Jau vēstīts, ka nedēļas sākumā Tomes pagastā kādam eglīšu audzētājam nozagti 200 Ziemassvētku kociņi. Aptuveni metru garās eglītes pazudušas vienas nakts laikā.

 

Turpinām ziņas

 

Ar restorānu tīkla "Gan Bei" īpašniekiem saistītā organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 līdz 800 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma. Finanšu policija vakar aizturējusi septiņus šīs grupas dalībniekus, tajā skaitā Saeimas deputāta Sergeja Potapkina sievu, kura bijusi viena no organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājām. Kā norāda VID pārstāvji, organizētais noziedzīgais grupējums no kases aparātiem izzagto naudu tērējis uzņēmuma vadības un noziedzīgā grupējuma vajadzībām, kā arī aplokšņu algu izmaksai darbiniekiem.

 

Saeimas Budžeta un finanšu komisija šodien konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja nākamā gada budžeta projektu, vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojektu, kā arī visus ar budžetu saistītus likumprojektus. Visus ar budžetu saistītos jautājumus pirmajā lasījumā Saeimas sēdē plānots izskatīt šodien, savukārt galīgajā lasījumā to plānots pieņemt 17.decembrī.

 

Un vēl

 

Veicot dabas vērtību inventarizāciju Pārgaujas novada Raiskuma pagastā, mežu biotopu aizsardzības eksperts Ivars Leimanis novembrī atradis Latvijai jaunu piepju sugu. Šis ir unikāls atradums ne tikai mūsu valsts, bet arī Eiropas mērogā. Piepei kurai vēl nav nosaukuma latviešu valodā, līdz šim bija zināmas nepilnas 20 atradnes piecās Eiropas valstīs, galvenokārt Skandināvijā. Izteiksmīgā, koši oranžā piepe, kas aug vecos, dabiskos egļu mežos ar apšu vai citu lapu koku piemistrojumu, iekļauta piecu Eiropas valstu Sarkanajās grāmatās un Eiropā 33 īpaši reto un apdraudēto sēņu sugu sarakstā.

 

 

Atstājiet komentāru