2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 12.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 12.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Cikos šodien iedegs Jēkabpils galveno egli? Kas jāņem vērā autovadītājiem braucot pa vecpilsētas centru? Un Kādas VID datubāzes šodien un rīt nestrādās?

 

 

Šodien paredzēts svinīgi iedegt Jēkabpils galveno egli. Šodienjau no pulksten 11tiem Jēkabpils Vecpilsētas laukumu pieskandinās amatnieku Ziemassvētku tirgus, bet vakarā pulksten sešos lieli un mazi pie egles varēs sagaidīt sniegavīru Olafu ar viņa māsām Elzu un Annu no radošās grupas Pasaku Nams un svinīgi iedegt egli. Jau ziņots, ka Jēkabpils galveno egli šonedēļ izvēlējās Ābeļu mežniecības mežos. Tā ir 18 metrus augsta un 31-32 gadus veca.

 

Šodien Jsaistībā ar Ziemassvētku amatnieku tirdziņa norisi un lielās egles iedegšanu, satiksmei jau no vakar vakara un šodien visu dienu ir slēgts Vecpilsētas laukums.

 

Jēkabpils Kino Mītnē Tautas namā šodien pulksten sešos vakarā turpinās demnonstrēs Normunda Puča filmu “Segvārds Vientulis”. Filma ir emocionāls stāsts par nacionālo partizānu organizācijas darbību Latgalē un tās vadītāju katoļu priesteri Antonu Juhņeviču. Filma balstīta patiesos notikumos, kuri Līvānu apkārtnē norisinājās 1945.gadā pēc padomju okupācijas atgriešanās.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien un rīt tiks veikti Valsts ieņēmumu dienesta informācijas sistēmu datubāzu serveru tehniskās apkopes darbi, tādēļ būs pārtraukumi vairāku VID informācijas sistēmu darbībā. Lietotājiem nebūs pieejama Elektroniskās deklarēšanas sistēma, Elektroniskā muitas datu apstrādes sistēma, tajā skaitā EMDAS programmiskā saskarne. Šajā laika posmā nepieciešamības gadījumā VID lūdz izmantot atkāpšanas režīmā izmantojamās veidlapas, kas pieejamas VID mājaslapā sadaļā "Muita/Muitas procedūras/Veidlapas". Savukārt no rītdienas nebūs pieejama VID publiskojamo datu bāze.

 

Šodien Latvijas Universitātē atzīmēs jau 30.Latvijas Programmētāju dienu. Latvijas Programmētāju dienas ietvaros tiks pasniegta Lēdijas Adas Lavleisas balva labākajai studentei un Čarlza Bebidža balva labākajam studentam, notiks referātu priekšlasījumi un sacensības studentiem. Latvijas Programmētāju diena jau kopš 1986.gada tiek atzīmēta katru gadu decembrī par godu pasaulē pirmās programmētājas lēdijas Adas Lavleisas dzimšanas dienai 10.decembrī.

 

Un vēl

 

Šodien tehnisku iemeslu dēļ Jēkabpils Galvenā bibliotēkai saīsināts darba laiks. Bibliotēka būs atvērta līdz pulksten četriem pēcpusdienā.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc kases aparātu tehniskajām prasīobām jābūt vēl stingrākām? Kas šogad ieguva balvu Lielais Kristaps? Un Kāds ir bijis decembra sākums sinoptiķu vērtējumā?

 

Ņemot vērā daudzos gadījumus, kad notiek nelikumīga ielaušanās kases aparātu sistēmās, tehniskās prasības kases aparātiem būtu jānosaka vēl stingrākas, nevis jāmīkstina, kā to vēlas tirgotāji, vakar preses konferencē sacīja Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis. VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Dace Pelēkā informēja, ka 2014.gada desmit mēnešos tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas nozares uzņēmumos veikto pārbaužu rezultāti liecina, ka 628 gadījumos jeb 52% no visiem pārbaudītajiem konstatēta iejaukšanās elektronisko kases aparātu sistēmās.

 

Saeima nodevusi izskatīšanai parlamenta komisijās grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, lai novērstu nodokļu nevienlīdzību starp personām, kas saņem pensiju saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem, un personām, kas saņem pensiju atbilstoši ārvalsts normatīvajiem aktiem. Turpmāk likumā paredzēts noteikt, ka vispārējais neapliekamais minimums 75 eiro apmērā tiks piemērots līdz brīdim, kad pensijas saņēmējs būs sasniedzis Latvijā noteikto pensionēšanās vecumu.

 

Pašvaldībām tiks novirzīti 28 tūkstoši eiro, lai tās varētu izmantot valsts informācijas sistēmu savietotāju, kā arī pilnveidot savas datu bāzes, sniedzot nepieciešamo informāciju elektroenerģijas tirgotājam. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu iespēju mazturīgiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas nākamajā gadā elektrību iegādāties par zemāku cenu.Nepieciešamais finansējums 28 tūkstošu eiro apmērā tiks pārdalīts no Labklājības ministrijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.

 

Turpinām ziņas

 

11.decembrī, ar režisora Jāņa Norda filmas "Mammu, es tevi mīlu" uzvaru noslēdzās Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balvu pasniegšanas ceremonija. Filmas "Mammu, es tevi mīlu" zvaigzne Vita Vārpiņa saņēma balvu kategorijā "Labākā aktrise galvenajā lomā", bet režisors Jānis Nords tika atzīts par labāko spēlfilmas režisoru. "Lielais Kristaps" tika piešķirts 24 kategorijās. Par labāko aktiera darbu tika atzīts Jāņa Āmaņa veikums filmā "Sapņu komanda.1935.", kura saņēma arī balvu kategorijā "Labākais montāžas režisors" un "Labākais kostīmu mākslinieks". Filma "Modris" tika atzīta par labāko debijas filmu, Rēzija Kalniņa saņēma "Lielo Kristapu" par otrā plāna lomu šajā filmā.

 

Latvijas likumdošanā nav plānots mainīt izpratni par ģimeni un laulībām, tādēļ pašreiz nav iespējams radīt jaunu, viendzimuma pāru attiecību regulējumu. Šādu atbildi tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs ir sniedzis apvienībai „Mozaīka”, kas pārstāv seksuālo minoritāšu tiesības. Viņš norādījis, ka jebkuras izmaiņas neatbilstu Satversmes 110.panta būtībai un „apdraud sabiedrības un valsts pastāvēšanas pamatvērtības”.

 

Un vēl

 

Decembra pirmās dekādēs sākumā virs Latvijas atradās anticiklons, kā ietekmē laiks bija sauss un vēss. Kopumā vidējā gaisa temperatūra līdz 5.decembrim bija par 3,8 grādiem zemāka par normu. Nokrišņu daudzums decembra pirmajā dekādē Latvijā sasniedza vien 33% no normas. Vienu līdz piecus centimetrus bieza sniega sega klāja Latvijas austrumu un ziemeļaustrumu rajonus, tomēr 5. un 6.decembrī vienu centimetru bieza sniega sega tika novērota arī Kurzemē Vičaku novērojumu stacijā.Vējš dekādes laikā bija nedaudz mazāks par normu, tomēr brāzmās vislielāko ātrumu 22 m/s sasniedzot 10.decembrī Liepājā.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00 -12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā jāsagatavojas gaidāmajai vētrai? Kurš reģions bijis aktīvākais Eiropas projektu īstenošanā? Un Kur visvairāk pagājušajā diennaktī pieķerti autovadītāji pārsniedzot braukšanas ātrumu?

 

No rietumiem Latvijai strauji tuvojas ciklons, kam dots vārds "Billija". Tā ietekme būs jūtama, sākot ar vēlu piektdienas vakaru, un naktī uz sestdienu vējš pāraugs vētrā, dažviet piekrastē vēja brāzmu spēks var sasniegt 33 metrus sekundē, brīdina sinoptiķi. Šī būs postošākā vētra Latvijā kopš 2013.gada 29.oktobra. Nelieli vēja postījumi gaidāmi visos reģionos, bet Kurzemē un Vidzemē tiek prognozēti būtiski postījumi. Vējš gāzīs kokus, vietām pārraujot elektroapgādi un bloķējot satiksmi. Iespējami arī bojājumi jumtiem, sastatnēm un citām vieglām konstrukcijām, cietīs pilsētās izvietotie Ziemassvētku rotājumi. Līdz sestdienas vakaram vējš būs pierimis visā valstī.

 

Lai vētra nepārsteigtu nesagatavotus, glābēji aicina parūpēties, lai mobilais telefons būtu pilnībā uzlādēts. Ieteicams sagatavot kabatas lukturīšus un pārbaudīt, vai mājās ir baterijas, ko ievietot radioaparātā. Daudzdzīvokļu māju iemītnieki aicināti pārliecināties, vai uz balkoniem neatrodas lietas, ko vējš var aizpūst. Privātmāju un lauku iedzīvotājiem jāpārliecinās, vai pagalmā visas vieglākās lietas ir piesietas un nostiprinātas. Vētras laikā jāuzturas telpās un tās jāpamet tikai galējas nepieciešamības gadījumā. Ja ir nogāzušies koki, pārrauti vadi, notikusi avārija vai cits negadījums, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, jāzvana gllābējiem pa tālruni 112.

 

Turpinām ziņas

 

Zemgales Plānošanas reģions, noslēdzoties Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmai 2007. – 2013.gadam, saņēmis atzinību kā aktīvākais projektu partneris. Septiņu gadu laikā iestāde īstenojusi 14 Eiropas Savienības līdzfinansētus projektus. Ar ieviestajiem projektiem attīstīts tūrisms, uzņēmējdarbība, komunālie pakalpojumi, transporta nozare, veicināta vides aizsardzība, kultūra, izglītība, kā arī sociālā aprūpe, kopā Zemgalē un Ziemeļlietuvā investējot teju 10,4 miljonus eiro. Projekti īstenoti arī Jēkabpilī, Viesītē, Zasā Vīpē un Pļaviņās.

 

Vakar Sabiedriskā labuma komisija ieteica Valsts ieņēmumu dienestam vairākām nevalstiskajām organizācijām piešķīrt sabiedriskā labuma statusu. To ieguva arī Jēkabpils biedrība “Viss sportam 10”, kas nodarbojas ar veselības veicināšanu un slimību profilaksi.

 

Un vēl

Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu vakar uz Latvijas ceļiem sastādīti 150 administratīvā pārkāpuma protokoli, bet par braukšanu dzērumā sodīti deviņi autovadītāji. Visvairāk pārkāpumu konstatēts Zemgales reģionā, kur atļauto braukšanas ātrumu pārsnieguši 63 vadītāji, savukārt Rīgas reģionā - 34, Latgales reģionā - 24, be Kurzemē - astoņi.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā norit Ziemassvētku tirdziņš Kēkabpilī? Kāpēc latvija zaudēs visstraujāk augošās ekonomikas statusu? Un Cik lielu summu par avāriju Īrijā izmaksās apdrošinātājs?

Jēkabpils Vecpilsētā darbu sācis Ziemassvētku tirgus. Radio1 novēroja, ka ar dažādām precēm ieraduyšies vairāk nekā simts amatnieku. Sarunā ar tirgotājiem un pircējiem skaidrojām, ko pārdod un ko pērk. Viedokļus izteica Kaspars, Rasma, Sarmīte, Olga, Vera un Inese.

AUDIO

Amatnieki tirgū piedāvā dažādus adījumus, tamborējumus, kokizstrādājumus, rotaslietas, apģērbu, kā arī visdažādākos kūpinājumus, zivis, sieru, maizi, medu un karstos dzērienus. Piedāvājums ir plašs un daudzveuidīgs un ikviens šeit var atrast kaut ko tīkamu vēderam un noderīgu dāvanu.

Tirgū sastapām arī pilsētas mākslinieci Sandu Mālnieci. Viņai jautājām kas un kā šogad rotāja egli un pilsētu.

AUDIO

Pilsētas un egles rotājumi Ziemassvētkiem šogad izmaksās aptuveni 12 līdz 15 tūkstošus eiro. Atgādinām, ka šovakar puljksten sešos Vecpilsētas laukumā notiks svinīga egles iedegšana.

 

Turpinām ziņas

 

Vakar no rīta pie Saeimas notikušais pedagogu protests bija pārliecinošs un skolotājiem piketu kustība ir jāturpina, šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Pēteris Krīgers. Pēc viņa teiktā, pikets pie parlamenta bija ļoti ietekmīgs, skolotāji tiešām parādīja, ka viņu mērs ir piepildīts. Skolotāju prasība nākamā gada valsts budžetā iezīmēt līdzekļus pedagogu algu palielināšanai no 1.septembra esot ļoti normāla, lietišķa un saprotama, tā valdībai un Saeimai nesagādāšot nekādas problēmas. Krīgers atgādināja, ka no 1.janvāra Latvija kļūs par Eiropas Savienības Padomes prezidējošo valsti, tāpēc, ja valdība gribēs, lai mūsu valsts izskatās labi, tā nevēlēsies pieļaut skolotāju streiku tik atbildīgā laikā.

 

Latvijas ekonomika nākamgad augs par 3,4%, bet Lietuvas – par 4,5%. Tas nozīmē, ka Latvija pēc vairākiem līderības gadiem vairs nebūs visstraujāk augošā eirozonas valsts. Šogad Latvijas ekonomika augs par 2,8%, izaugsmi negatīvi ietekmējot lēnākiem Krievijas ekonomikas tempiem un pārtikas produktu eksporta aizliegumam uz Krieviju, secināts jaunākajā eirozonas ekonomikas apskatā.

 

Un vēl

 

Apdrošināšanas sabiedrība Balta plāno veikt lielāko OCTA atlīdzības izmaksu savas pastāvēšanas vēsturē 5,3 miljonu eiro apmērā. Atlīdzība tiek izmaksāta par 2007.gadā piedzīvotu ceļu satiksmes negadījumu Īrijā, kad autovadītājs, netiekot galā ar Chrysler Voyager vadību, ietriecās mūra sienā. Negadījumā ļoti smagas traumas guva visi automašīnā esošie cilvēki – trīs pasažieri un automašīnas vadītājs.

 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai nākamvasar brauciens uz Radžuūdenskrātuvi būs par maksu? Kā norit izmeklēšana ar balsu pirkšanu saeimas vēlēšanās? Un Ko liecina jaunākās sinoptiķu prognozes par gaidāmo vētru?

 

Jēkabpils pašvaldības attīstības un tautsaimniecības jautājumu komitejas sēdē deputāti izskatīja jautājumu par sabiedriskā transporta pakalpojumu dotēšanu. Kā zināms, katru gadu dome dotē pilsētas maršrutos radušos zaudējumus, kas nav nosegti ar biļešu cenām, kas pamatā ir kompensācijas par tām pasažieru kategorijām, kuras brauc bez maksas vai ar atlaidēm. Plānotajai dotācijai nākamajam gadam būtu nepieciešami 41 tūkstotuis eiro. Tika apsvērta iespēja līdzekļus ietaupīt, nākamgad prasot mnaksu par braucienu uz Radžu ūdenskrātuvi. Pagaidām reiss jēkabpiliešiem bija bezmaksas. Tā kā diskusijā netika panākta vioenprātība, komisija vienojās iekļaut visu pārvadājumu dotācijas summu nākamā gada budžetā, arī par reisu uz Radžu ūdenskrātuvi un tālākai lemšanai jautājumu nodot budžeta komisijai.

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs Starptautiskās pretkorupcijas dienas ietvaros 2014.gada 27.oktobrī izsludināja korupcijas novēršanas tēmai veltītu zibakcijas jeb flešmoba veidolā radītu fotogrāfiju konkursu jauniešiem. Fotogrāfijā fiksētajā zibakcijā varēja būt izteikts aicinājums vērsties pret korupciju, korupcijas seku atainojums un nosodījums, arī pozitīvs vēstījums būt krietniem jeb godprātīgiem. No 9 darbiem, kas izvirzīti sabiedrības balsojumam, 3 ir Krustpils pamatskolas skolēnu Rolanda Laguna, Evitas Reiņikovas un Zintas Prodnieces konkursā iesniegtie radošie darbi. Ikviens interesents sociālajā tīkla „Facebook” lapā „Mēs pret korupciju” var šīs nedēļas laikā balsot par savu simpātiju.

 

Turpinām ziņas

 

Drošības policija nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai lietu par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus 12.Saeimas vēlēšanu dienā, 4.oktobrī. Augstākās tiesas spriedumā par 12.Saeimas vēlēšanu rezultātu daļēju atcelšanu ir minēti pierādījumi tam, ka Sakstagala vēlēšanu iecirknī ir bijušas personas, kuras, balsojot par partiju „Vienotība” un ievelkot "+" Dzintaram Zaķim, ir saņēmušas par to naudu. Drošības policija sākusi kopumā sešus kriminālprocesus saistībā ar iespējamajiem balsu pirkšanas gadījumiem saistībā ar  12.Saeimas vēlēšanām.

 

Pirmdien būs pēdējā diena, kad elektroenerģijas lietotāji varēs pārslēgt līgumu ar piegādātājiem, lai jau no nākamā gada, kad plānots atteikties no subsidētajiem elektrības tarifiem, varētu elektrību pirkt no sava izvēlētā tirgotāja. Patlaban elektroenerģijas tarifi Latvijā ir zem tirgus cenas, un līdz ar tirgus atvēršanu nākamā gada sākumā paredzams tarifu kāpums.

 

Latvijas Garantiju aģentūra sadarbībā ar Ekonomikas ministriju izstrādājusi "Akselerācijas fondu programmu", kurā tehnoloģiju intensīviem uzņēmumiem būs pieejami 30 miljoni eiro, šodien informatīvā pasākumā uzņēmējus informēja LGA pārstāvji. Kopumā akselerācijas fondi veiks trīs veida investīcijas - pirms sēklas finansējums biznesa idejas attīstīšanai būs līdz 50 tūkstoši eiro, sēklas finansējums biznesa idejas komercializēšanai - līdz 250 tūkstoši eiro, bet finansējums uzņēmuma izveidei varēs sasniegt 500 tūkstoši eiro.

 

Un vēl

 

Saskaņā ar jaunākajām meteoroloģiskajām prognozēm Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs ir paaugstinājis brīdinājuma līmeni par gaidāmo vētru. Nakts otrajā pusē visstiprākās dienvidrietumu vēja brāzmas gaidāmas piekrastes rajonos - Kurzemes piekrastē, bet Vidzemes piekrastē - no rīta. Vējš brāzmās sasniegs orkāna spēku - 33 līdz 34 metrus sekundē. Sestdien no rīta Rīgā dienvidrietumu vēja brāzmas sasniegs 20-22 metrus sekundē lielu ātrumu. Vējš pakāpeniski sāks pierimt sestdien dienas otrajā pusē. Gatavojoties vētrai, kas Latviju sasniegs naktī uz sestdienu, iedzīvotāji ir aicināti jau laikus uzlādēt mobilos tālruņus un parūpēties par māju pagalmos un uz balkoniem novietotiem nenostiprinātiem priekšmetiem, kas vētras laikā var tikt aizpūsti prom. Vētras laikā ieteicams atrasties mājās.

Atstājiet komentāru