2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 12.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 12.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī sākas karjeras nedēļa; BK “Jēkabpils” izcīna pirmo uzvaru šajā sezopnā; Un Kad notiks pāriešana uz ziemas laiku?

 

 Jēkabpilī no šodienas līdz piektdienai, 16.oktobrim norisināsies "Karjeras nedēļas 2015" pasākumi - kopumā vairāk nekā 50 dažādas aktivitātes. Karjeras nedēļa ir pasākumu cikls, kura gaitā jauniešiem būs iespēja iepazīt un plānot savu nākotnes nodarbošanos, tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, apmeklēt uzņēmumus un karjeras konsultācijas. Jaunieši varēs piedalīties radošajās darbnīcās un konkursos, kā arī laimēt balvas. Šogad Karjeras nedēļas vadmotīvs ir "Atver profesijas durvis!", galveno uzmanību veltot nākotnes profesijas iepazīšanai radošā un atraktīvā veidā. Plašāk par karjeras nedēļas programmu lasiet portālā radio1.lv.

 

Lai pārrunātu vairākus aktuālos jautājumus, Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien Melngalvju namā tiksies ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu. Paredzēts, ka citu jautājumu vidū notiks sarunas arī par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotajiem priekšlikumiem administratīvi teritoriālās reformas koncepcijai.

 

Jau ziņots, ka ministrirja valdības koalīcijas partneriem iesniegusi jaunu reformas koncepciju, kurā piedāvāti divi iespējamie reformu varianti. Viens no ministrijas piedāvātajiem variantiem paredz, ka tiks izveidots 49 novadu un deviņu republikas pilsētu administratīvā iedalījuma modelis. Kā otru variantu VARAM piedāvā sākotnēji 29 sadarbības teritoriju izveidošanu ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem, kur pašvaldībām būs iespēja brīvprātīgi pievienoties. Šo modeli atbalsta arī Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs.

 

Turpinām ziņas

 

 Rīt Bauskā Ekonomikas ministrija organizē forumu „Atbalsts uzņēmējiem”, lai informētu komersantus par šobrīd pieejamo un tuvākajā laikā plānoto atbalstu uzņēmējdarbībai.  Jaunajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā Ekonomikas ministrija veidos atbalsta programmas kopumā 764 miljonu eiro apmērā. Plānotais investīciju apjoms inovācijas un uzņēmējdarbības sekmēšanai  ir 463 miljoni eiro. Tikai attīstot inovatīvus un kvalitatīvus nišas produktus ar augstu pievienoto vērtību, uzņēmumu konkurētspējas kāpums būs straujāks, nodrošinot stabilu un ilgtspējīgu Latvijas ekonomikas izaugsmi. Tāpēc prioritāte ir atbalsts komersantiem, kas ievieš ražošanā jaunus inovatīvus produktus. Šādi forumi plānoti vairākās Latvijas pilsētās. Jēkabpilī forums notiks 27.oktobrī.

 

Sestdien, 10. oktobrī BK "Jēkabpils" savā laukumā ar 84:71 pārspēja "Latvijas Universitātes" basketbola komandu, tiekot pie savas pirmās uzvaras “Aldaris” Latvijas Basketbola līgā šosezon. Jēkabpiliešu sastāvā 18 punkti Taileram Larsonam, bet 15 - Sandim Silavam. Spēli slimības dēļ izlaida Pāvels Veselovs un arī Kristaps Miglinieks, kurš pēdas trumas dēļ laukumā atgriezīsies ne ātrāk kā pēc mēneša. Komandas galvenai treneris Igors Miglinieks atzīst, ka spēle bija grūta, taču komandai izdevās tikt galā ar doto uzdevumu. Nākamā spēle jēkabpiliešiem gaidāma mājas laukumā trešdien, 14. oktobrī plkst. 18.30. Tas būs pirmais  Baltijas Basketbola līgas mačs un pretī stāsies viesi no Lietuvas – “Vytautas”.

Un vēl

 

25.oktobrī Latvijā un daudzviet citur pasaulē notiks pāreja uz ziemas laiku, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež vienu stundu atpakaļ, liecina Ekonomikas ministrijas informācija. Latvijā pāreja no vasaras laika notiks 25.oktobrī plkst.4 jeb naktī no sestdienas uz svētdienu, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ. Savukārt pāreja atkal uz vasaras laiku notiks 2016.gada 27.martā plkst.3 jeb naktī no sestdienas uz svētdienu, pulksteņa rādītājus pagriežot par vienu stundu uz priekšu. Patlaban pavasarī un rudenī pulksteņu rādītājus stundu uz priekšu un atpakaļ griež aptuveni 70 pasaules valstu iedzīvotāji.

 

Ekonomikas ministrija 2014.gada martā veica aptauju internetā, kurā aicināja Latvijas iedzīvotājus paust viedokli par pastāvošo praksi pavasarī pāriet uz vasaras laiku un rudenī atgriezties Latvijas laika joslā. Kopumā aptaujā savu viedokli pauda 6244 respondenti, no kuriem 4917 pauda neapmierinātību ar esošo praksi Latvijā un Eiropā pavasarī vienoti pāriet uz vasaras laiku un rudenī atgriezties savā laika joslā. Viedokli par pārejas uz vasaras laiku un atpakaļ ietekmi uz dažādām tautsaimniecības nozarēm pauduši arī komersanti, nevalstiskās organizācijas un valsts un pašvaldību iestādes.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc atcelta plānotā Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde? Arvien vairāk bērnus adoptē latvijas iedzīvotāji? Un Kādu laiku šonedēļ prognozē sinoptiķi?

 

Zolitūdes traģēdijā cietušos pārsteigusi ziņa, ka šodien ir atcelta plānotā Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde, kurā bija iecerēts apstiprināt komisijas galaziņojumu.  Biedrības "Zolitūde 21.11" vadītāja Regīna Ločmele-Luņova skaidro, ka Zolitūdes traģēdijā cietušo pārstāvji centušies apmeklēt gandrīz visas sēdes, taču viens otrs atzinis, ka šīs sēdes sākot atgādināt cirka izrādi un esot žēl, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbs novests  līdz tādai stadijai, ka galvenais ir uzvārdi, kas būs vai nebūs šajā sarakstā. Viņa pauda neizpratni par uzvārdu skaita maiņu – vispirms Zolitūdes traģēdijas galaziņojumā bija plānots iekļaut 16 uzvārdus, bet pēc tam šis saraksts saīsināts.

 

Arī Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāja Ringolda Baloža rīcībā nonākusi informācija par vairāku politisko spēku vienošanos panākt, lai no galaziņojuma teksta tiek izslēgti tā projektā pašlaik pieminēto septiņu politiķu un amatpersonu vārdi un uzvārdi. Komisijas priekšsēdētājs Balodis pieļauj, ka notikusi arī vienošanās par paša galaziņojuma neapstiprināšanu.

 

Baltkrievijas līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko uzvarējis vakar notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās, iegūstot 83,49% balsotāju atbalstu, liecina sākotnējie oficiālie vēlēšanu rezultāti. Šis ir labākais rezultāts, kādu līdz šim sasniedzis Lukašenko, kura valdība stingri centās panākt par 86% lielāku atbalstu. 61 gadu vecais Lukašenko, kas savulaik izpelnījies palamu "Eiropas pēdējais diktators" un pret kura režīmu Rietumi par cilvēktiesību pārkāpumiem vērsuši sankcijas, jau tagad kļuvis par Eiropā visilgāk pie varas bijušo līderi un, uzvarot šajā vēlēšanās turpinās savu vairāk nekā 20 gadus ilgo valdīšanu.

 

Tupinām ziņas

 

Mazajām lauku saimniecībām ir liela interese par Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecības attīstībai. Daudzi projektos vēlas attīstīt gaļas lopu audzēšanu. Jau ziņots, ka šis atbalsts paredzēts tieši lauksaimniecības attīstībai mazajās lauku saimniecībās. Tiesa, bija pāris faktori, kas saimniekus atturēja pieteikties atbalstam – viens no tiem ir, ka obligāti jāsasniedz projektā noradītie mērķi. Tāpat saimnieki skeptiski vērtēja prasību, ka līdzfinansētajā projektā obligāti ir jākāpina ražošana, lai saimniecība kļūtu efektīvāka. Tomēr kopumā iesniegto projektu skaits pārsniedz atbalsta iespējas, tāpēc Lauku atbalsta dienestam nāksies atsijāt vismaz 200 projektus.

 

Septembrī Latvijā adoptēti 14 bērni, no tiem desmit bērni adoptēti uz ārzemēm. Kopumā šogad līdz 1.oktobrim adoptēti 200 Latvijas bērni. Tas ir par 27 bērniem mazāk nekā pērn šajā laika periodā. Pozitīvā tendence – pieaug Latvijas iedzīvotāju adoptēto bērnu skaits un līdz 1.oktobrim bija adoptēti 102 bērni, kas ir par 21 bērnu vairāk nekā pirms gada šajā laika periodā. Patlaban reģistrā ir ziņas vēl par tūkstots 285 bērniem, kuriem jāmeklē adoptētāji.

 

Un vēl

Šonedēļ Latvijā turpināsies rudenim neraksturīgi sauss laiks, tomēr nedēļas nogalē pieaugs lietus varbūtība, prognozē "Global Forecast System". Līdz šim oktobrī nav bijis lielu nokrišņu - dažās diennaktīs vietām valstī nedaudz uzlijis, manītas pirmās sniegpārslas. Tuvākajās diennaktīs, līdz ceturtdienai, laikapstākļus joprojām noteiks anticiklona centrālā daļa, bet nedēļas nogalē Latvija, visticamāk, nonāks starp cikloniem un anticikloniem, tādēļ visu nedēļu saglabāsies lēns vējš un bezvējš, kas veicinās miglas veidošanos diennakts tumšajā laikā. Vietām gaidāma bieza migla. Minimālā gaisa temperatūra turpmākajās naktīs būs -5..+5 grādi; dienas vidū termometra stabiņš pakāpsies līdz +6..+13 grādiem.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik turpmāk Dziesmu svētkos Mežaparka estrādē varēs būt dziedātāju? Kāpēc tiks pārskatīta Muitas pārvaldes struktūra? Un Kāda dabas stihija plosās Amerikā?

 

 2018. gadā Dziesmu svētkos estrādē varēs būt 9000 dziedātāju, šodien raksta laikrasts "Latvijas Avīze". Mežaparka Lielās estrādes apsaimniekotājs “Rīgas meži” nupat saņēmis XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā veiktā monitoringa Mežaparka Lielajā estrādē rezultātus. Eksperta Aigara Ūdra secinājums, kā raksta laikraksts, ir nežēlīgs – uz estrādes podestiem var atrasties ne vairāk par 7 tūkstoši 400, kā arī uz papildus podestiem vēl tūkstots 600. Tātad, ja estrāde paliek, kāda ir, tad nākotnē Dziesmu svētku noslēguma koncertu dziedātāju skaits krasi jāsamazina. Atgādinām, ka 2013. gadā noslēguma koncertā Mežaparkā piedalījās apmēram 15 tūkstoši 400 dziedātāju.

 

Valsts ieņēmumu dienesta direktore Ināra Pētersone uzdevusi pārskatīt struktūru Muitas pārvaldē. Viņa skaidro, ka nav līdzsvarots darbu sadalījums starp pārvaldes vadītāja vietniekiem. Viena vietnieka pārraudzība esot lielāka. Viņasprāt, ir jāizlīdzina darbu sadalījums starp direktora vietniekiem. Pētersone arī informēja, ka VID par nodokļu un muitas jomu ir izveidotas divas darba grupas, kuras vērtē, lai komersanti saskartos ar mazāku birokrātiju un procedūras tiktu padarītas uzņēmējiem draudzīgākas. Darbu grupu secinājumu izstrāde pagarināta līdz 2.novembrim.

 

Jau ziņots, ka uz dienesta izmeklēšanas laiku no amata atstādināts VID ģenerāldirektores vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis. Galvenais iemesls tam esot problēmas ar Eiropas Savienības tranzīta regulas ieviešanu.

 

 Turpinām ziņas

 

 Cietušo bērnu tā saucamajā Liepājas pedofila lietā turpmāk varētu pārstāvēt Liepājas bāriņtiesas vadītāja. Pēc pirmās instances tiesas sprieduma un sabiedrības asās reakcijas par diviem vīriešiem piespriesto piespiedu darbu par bērna seksuālu izmantošanu bāriņtiesa ir mainījusi savu nostāju un tagad iestājas par brīvības atņemšanu vīriešiem. Bāriņtiesa uzskata, ka būtu piespriežams bargāks sods - brīvības atņemšana. Jau ziņots, ka 8.oktobrī Kurzemes apgabaltiesa tā dēvētajā Liepājas pedofilu lietā pilnībā atcēla pirmās instances tiesas spriedumu un nosūtīja to atpakaļ jaunai izskatīšanai.

 

 Savukārt citā nesen atklātajā vērienīgajā bērnu pornogrāfijas vācēja lietā būtiski palielinājies cietušo skaits un kopumā tagad par cietušo atzīta 61 persona.Agrāk nesodītais 1983.gadā dzimušais vīrietis tika aizturēts maija sākumā, taču policija par šo faktu publiski paziņoja 1.septembrī un toreiz atklāja, ka par cietušajiem bija atzītas 39 personas. Aptuveni mēneša laikā cietušo skaits ir audzis par 22 cilvēkiem, un tagad cietušā statuss ir noteikts 61 personai. Starp cietušajiem ir pilngadīgi un nepilngadīgi jaunieši. No plašākiem komentāriem par lietas apstākļiem policija pagaidām atturas.

 

Un vēl

 

Amerikas Savienoto Valstu austrumu štatos sākušies plaši plūdi, kas par laimi nav prasījuši cilvēku dzīvības. Dabas stihija vissmagāk skārusi Dienvidkarolīnas štatu. Ir appludinātas nozīmīgas automaģistrāles un pārtraukta satiksme ar vairākām apdzīvotām vietām. Daudzviet ceļus klāj vairāk nekā četrus metrus dziļš ūdens slānis. Brīvprātīgie un glābēji uz apdraudētajiem rajoniem nogādā medikamentus un citas pirmās nepieciešamības preces. No applūdušajām mājām tiek evakuēti cilvēki. Vairākos štata apgabalos arī traucēta elektrības padeve un nav skaidrs, kad tā tiks atjaunota. 

 

 Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi divi lieli Latvijas piensaimniecības nozares uzņēmumi apvienosies? Ābeļu pagastā aizturēts kukuļdevējs Un Kādas preces veikalos zog visbiežāk?

 

Konkurences padome nolēmusi atļaut Kaimanu salās reģistrētajai holdingkompānijai "Meridian Capital CIS Fund" iegādāties SIA "Rīgas piensaimnieks”. Konkurences padome norāda, ka "Rīgas piensaimnieka" un "Food Union" apvienošanās neradīs kaitējumu konkurencei un ļaus attīstīt  eksportspēju, kā arī palielināt svaigpiena iepirkumu Latvijā. Konkurences padome piebilst, ka piena pārstrādes nozare Latvijā joprojām ir sadrumstalota – nozarē darbojas daudz uzņēmumu ar nepietiekami noslogotām jaudām, kas ilgtermiņā apdraud Latvijas uzņēmēju konkurētspēju Baltijas mērogā. Turpmāk "Food Union" grupas uzņēmumu produkcijas zīmoliem - "Limbažu piens", "Rasa", "Rasēns", "Valmiera", "Lakto", "Mana Saime", "Ekselence", "Pols", "Nu fruits", "Tio", pievienosies arī "Rīgas piensaimnieks" produkti - "Kārums",  "Dzintars" un "Jungle Pop".

 

Šā gada augustā salīdzinājumā ar jūliju apstrādes rūpniecības apgrozījums Latvijā samazinājās par 1,9%, liecina statistikas dati. Apgrozījuma samazinājums bija metālu, transportlīdzekļu, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas nozarē, kā arī elektrisko iekārtu un tekstilizstrādājumu ražošanas nozarē. Kritums vērojams arī lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: kokapstrādē un gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarē.

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils novada Ābeļu pagastā aizturēts autovadītājs, kurš no policijas mēģināja atpirkties ar kukuli. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka sestdien  10.oktobrī ap pulksten vieniem naktī  Ābeļu pagastā aizturēts iereibis AUDI A4 vadītājs, 1973.gadā dzimis vīrietis. Autovadītājs  policijai piedāvājis 50 eiro kukuli, lai netiktu noformēts protokols par transporta līdzekļa vadīšanu alkohola reibumā. Aizturētā autovadītāja asinīs konstatētas 2,99 promiles alkohola.

Novācot no lauka kāpostus, traumas vakar Zemgales reģionā guvusi kāda septiņus gadus veca meitene. Viņa palīdzējusi vecākiem kāpostu novākšanas darbos. Griežot kāpostus, viņa iegriezusi sev pirkstā tik pamatīgi, ka mediķi konstatējuši gan grieztas brūces, gan arī viena pirksta lūzumu. Kopumā pagājušajā diennaktī ātrā palīdzība saņēmusi vairāk kā tūkstots izsaukumus, no kuriem 192 bija saistīti ar traumām.

Un vēl

 

 Pēdējo gadu laikā mazumtirdzniecības nozarē nav novēroti būtiski uzlabojumi zādzību problēmas risināšanai, jo zādzību skaits turpina pieaugt ik gadu. Savukārt zagļu iecienītākie veikali atrodas Rīgā un Latgalē. Rimi un Maxima veikalu tīklu pārstāvji atklāj, ka zagļi pārsvarā zog mazus un vērtīgus priekšmetus, piemēram, kosmētiku, kafiju, saldumus, alkoholu. Preču diapazons atkarīgs arī no konkrētiem veikaliem un to klāsta, kā arī no tā, kur veikali atrodas. Zagļu "profils" ir ļoti dažāds - sākot no bērniem, jauniešiem un beidzot ar sirmgalvjiem. Pēdējo divu gadu laikā veikalos veikto zādzību radītais finansiālo zaudējumu apmērs mazumtirgotājiem Eiropā ir sasniedzis 36 miljonus eiro, liecina Globālā mazumtirdzniecības zādzību barometra pētījuma rezultāti.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko prezidents iesaka saistībā ar jauno administratīvi teritoriālo reformu? Kādu dāvanu saņem pirmklasnieki no Jēkabpils domes? Un Kdos maršrutos brauciens ar vilcienu ziemas sezonā maksās lētāk?

 

 Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa saņēmusi dokumentus, kas apliecina, ka iemaksāta 400 tūkstoši eiro lielā drošības nauda, lai no apcietinājuma atbrīvotu kukuļņemšanā aizdomās turēto bijušo uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš" valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni. Tas nozīmē, ka šodien Magonis tiks atbrīvots no Rīgas Centrālcietuma. Magoņa advokāts Jānis Rozenbergs aģentūrai LETA apliecināja, ka naudu iemaksājusi Magoņa sieva, kura to aizņēmusies no vairākām personām. Naudas devēju vārdus advokāts atturējās konkretizēt.

 

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš deviņus gadus pats ir bijis pašvaldību lietu ministrs, šodien tikšanās laikā uzsvēris diskusiju nepieciešamību ar visām ieinteresētajām pusēm par jauno administratīvi teritoriālo reformu. Pašlaik diskusijas norisinās formātā viens pret vienu, taču, iespējams, efektīvākam darbam tiks veidots forums jeb darba grupa. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā tapušie divi jaunie reformas modeļi ir prezentēti Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijā, Reģionālo attīstības centru apvienībā un tālāk sarunas plānotas ar lielajām pilsētām un Latvijas Pašvaldību savienību. Pagaidām pēc notikušajām sarunām nav pārliecinošas vienprātības par to, kurš no diviem variantiem būtu atbalstāmāks.

 

Turpinām ziņas

Zolitūdes jeb "Maxima" lietā apsūdzības ir izvirzītas deviņām personām - piecām juridiskajām un četrām privātajām personām, šodien preses brīfingā pavēstīja Ģenerālprokuratūra. Tālāk lieta ir nodota Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai. Tāpat lietā ir 144 liecinieki. Turklāt tiesā tiks pieaicināti 10 eksperti. Pieprasītais kompensāciju apmērs ir 155 miljoni eiro. Viens no prokuroriem, kas piedalās šajā lietā, atzīmē, ka "Maxima" veikala būvniecības laikā bija vismaz 30 gadījumi, kad būvdarbus varēja apturēt. Tādējādi var tikai iedomāties, cik lielā apmērā izpaudusies nevērība un nolaidība, kas veicināja 2013.gada 21.novembra pievakarē notikušo traģēdiju. Jau ziņots, ka Zolitūdes traģēdijā dzīvības zaudēja 54 cilvēki, bet par cietušajiem atzīti 208 cilvēki.

 

Drošības nedēļā Jēkabpils pilsētas pašvaldība jau otro gadu pēc kārtas trīs izglītības iestāžu jaunāko klašu skolēniem ir sarūpējusi atstarojoša materiāla vestes. Pērn Jēkabpils pamatskolas, Jēkabpils 2.vidusskolas un Jēkabpils 3.vidusskolas pirmo līdz ceturto klašu skolēni saņēma 1000 vestes, bet šogad atstarojošās vestes piešķirtas šo izglītības iestāžu 1.klašu audzēkņiem, kopā 247 skolēniem. Atstarojošās vestes ir koši dzeltenā krāsā ar atstarojošiem elementiem un uzdrukātu pilsētas logo.

 

Un vēl

No 19.oktobra darba dienās tiks piemērota 25% atlaide biļetēm dienas vilcienos. Kopumā atlaide tiks piemērota četrdesmit sešiem vilcienu reisiem, informē "Pasažieru vilciens".Šī atlaide jau regulāri tiek piemērota ziemas sezonā darba dienu vilcieniem, lai pasažieriem nodrošinātu pieejamāku pakalpojumu. Šosezon atlaide būs spēkā līdz 2016.gada 23.aprīlim ieskaitot. Atlaides biļetēm vienam braucienam tiks piemērotas arī vienpadsmit elektrovilcieniem maršrutā Rīga-Aizkraukle-Rīga.

Atstājiet komentāru