2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 14.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 14.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik naudas saziedots Jēkabpils patversmei? Vai ir paredzti izņēmumi desmitās klases atvēršanai vidusskolās? Un Kādu neparastu putnu sugu latvijā novērojuši ornitologi?

 

 Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas vadītāja Anita Moskovska un Informātikas nodaļas vadītājs Edgars Katiņš šodien piedalīsies “Namejs Enterprise” seminārā Rīgā. “Namejs Enterprise” ir uzņēmuma satura un dokumentu pārvaldības risinājums lielām un teritoriāli sadalītām organizācijām ar plašu filiāļu tīklu visā Latvijā un ārpus tās, lielu darbinieku skaitu, kā arī lielu apstrādājamo datu apjomu. Darbinieki ir pilnībā atslogoti no dokumentu un uzdevumu pārsūtīšanas, jo “Namejs Enterprise” nodrošina automātisku darba plūsmu palaišanu vadoties pēc dokumenta statusa. Savai darba videi lietotājs var pieslēgties arī izmantojot viedtālruņus vai planšetdatorus.

Jēkabpils Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Silvija Leikuma un vadītājas vietniece Kristīne Gumbele šodien piedalīsies konferencē “Dzimtsarakstu loma tiesu sistēmā”. Konferencē uzstāsies Tieslietu ministrijas pārstāvji, definējot dzimtsarakstu nodaļas vietu un lomu kopējā valsts institūciju hierarhijā un iepazīstinot auditoriju ar jaunajām politiskajām iniciatīvām dzimtsarakstu sistēmas attīstībā. Pieaicinātie jomas speciālisti uzstāsies ar mērķi pievērst dzimtsarakstu nodaļu darbinieku un interesentu uzmanību jautājumu lokam, kas saistīti ar dzimtsarakstu nodaļu amatpersonu lēmumu ietekmi uz privātpersonu tiesību realizāciju un citvalodu cilmes personvārdu atveides problemātiku, kā arī citiem aktuāliem jautājumiem dzimtsarakstu jomā.

Noslēgusies līdzekļu vākšana Jēkabpils patversmei. Kopā akcijā ūdens un relaksācijas centra “Citrus” telpās saziedots vairāk nekā 524 eiro. Savukārt SIA “Jēkabpils pakalpojumi” kontā ieskaitīti ziedojumi 2 tūkstoši 69 eiro apmērā, bet ziedojumos Dzīvnieku patversmes telpās savākti tūkstots 46 eiro, savukārt nodibinājumā Dzīvnieku policija.lv ziedoti 634 eiro.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Neskatoties uz vairāku pašvaldību ierosinājumu noteikt izņēmumus noteikumos par 10.klases atvēršanu, ļaujot pašvaldībām līdzfinansēt trūkstošo skolēnu skaitu, šādi izņēmumi nav paredzēti. Kā norāda Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas darba grupā par pedagogu darba samaksas jauno modeli secināts, ka vairums pašvaldību piekrīt minimālo kritēriju noteikšanai. Ministre gan atzina, ka, visticamāk, jaunā kārtība neapmierinās pilnīgi visus iedzīvotājus, tomēr šādi tiks sakārtots skolu tīkls. Seile skaidroja, ka jau šogad 23 skolās netika atvērta 10.klase, savukārt nākamajā mācību gadā prognozēts, ka tādas varētu būt 27 izglītības iestādes.

Lai runātu par jaunām administratīvi teritoriālām reformām, vispirms nepieciešams nopietns iepriekšējo izvērtējums. Latvijas Pašvaldību savienības Reģionālās attīstības komitejas priekšsēdētājs Gints Kaminskis norāda, ka pašvaldībām nav skaidrs, kāpēc reformas ir nepieciešamas tieši tagad, ja nav vēl pat izvērtēti iepriekšējo reformu plusi un mīnusi. Vienlaikus viņš arī vērsa uzmanību uz to, ka, lai veiktu iepriekšējo reformu izvērtējumi ir jāpaiet noteiktam laikam. Pašvaldību savienība  ir uzaicinājusi pašvaldību lietu ministru Kasparu Gerhardu 23.oktobrī piedalīties Novadu dienās, kas šogad norisināsies Priekuļu pašvaldībā, un pastāstīt vairāk pašvaldību pārstāvjiem par jaunajām reformām. Šobrīd Latvijā ir 110 novadi un deviņas republikas pilsētas.

 

Un vēl

 

Šonedēļ Latvijā ir novērota jauna putnu suga - baltgalvas zilknābis jeb stīvastes pīle, liecina informācija portālā "Latvijasputni.lv". Jauno putnu sugu novērojuši vairāki putnu vērotāji Skrundas novadā, Skrundas zivju dīķos. Šīs suga ir visai rets viesis Eiropā, jo dabīgās izplatības areāls tam ir Āzija, Kaspijas jūralatvijā redzētais putns ir pīļu tēviņš, un viņa uzvedība liecina, ka tas, visticamāk, ir savvaļas putns. Pagaidām gan vēl nav zināms, vai putns ir gredzenots, - par to vēl informācija tiek gaidīta no cita novērotāja, kurš redzējis, kā putns paceļas spārnos. Turklāt citu kaimiņvalstu novērojumi liecina, ka šīs pīles drīzāk ir savvaļas putni, nevis izmukuši no nebrīves.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik naudas nepieciešams priekšlaicīgi dzimušo bērnu aprūpei? Kur nopērkami Viesītes mzpulcēnu audzētie sīpoli? Un Šodien notiks BK “Jēkabpils” pirmā Baltijas Basketbola līgas spēle.

Šodien notiks Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības un vairāku ministriju izlīgšanas komisijas sēde, kurā mēģinās rast risinājumus arodbiedrības prasībām saistībā ar pedagogu algām un izglītības nozares nepilnībām. No ministrijas puses komisijā piedalīsies izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile un atbildīgie darbinieki. Savukārt no pedagogu arodbiedrības puses komisijā darbosies arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, eksperti izglītības jautājumos, kā arī pedagogu arodbiedrības Jēkabpils starpnovadu arodorganizācijas priekšsēdētāja Inga Ermansone. Jau ziņots, ja netiks panākta vienošanās pedagogi plāno rīkot streiku.

 

 

Šodien tiksies bērnu slimnīcas, Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta pārstāvji, lai pārrunātu valsts finansējuma novirzīšanu priekšlaicīgi dzimušu bērnu aprūpei.Vēl nav aprēķināts, cik izmaksātu šādas programmas ieviešana, jo nepieciešams precizēt bērnu slimnīcas iesniegto informāciju par manipulācijām. Jau ziņots, ka bērnu slimnīca un Bērnu slimnīcas fonds lūdz sabiedrību saziedot 60 tūkstošus eiro, lai varētu uzsākt īpašu pirms laika dzimušo bērnu aprūpes programmu, vienlaikus tiek gaidīta atbilde no veselības ministrijas, lai šos pakalpojumus turpmāk apmaksātu no valsts budžeta. Jaundzimušo uzraudzības programmu "Drošais apmetnis", ko pasaulē atpazīst kā "Follow up", pašlaik neonatologi veic uz entuziasma pamata, un ir pārliecinājušies, ka tā Latvijā ir ļoti nepieciešama. Pilotprojeks tiek īstenots vietās, kur slimnīcās strādā šie speciālisti - Rīgā, Liepājā, Jēkabpilī un Valmierā. Latvijā pirms laika gadā piedzimst ap 1000 bērnu jeb 5,2 līdz 6,4% no kopējo jaundzimušo skaita.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Preiļu rajona tiesa šodien izskatīs krimināllietu, kurā apsūdzēts vīrietis par svešas mantas zādzību no transportlīdzekļa. Iepriekš lietas izskatīšana tika atlikta, jo uz tiesas sēdi nebija ieradies apsūdzētais - Juris Malnačs. Tiesai nebija zināmu neierašanās iemesli un jau reiz tika pieņēma lēmums par apsūdzētā piespiedu atvešanu uz tiesu. Iekļūstot svešā automašīnā apsūdzētais nozadzis vairāk nekā 400 eiro. Par šo noziedzīgo nodarījumu Krimināllikumā maksimālais paredzētais soda mērs ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem.

 

 

Visos „Maxima Latvija” veikalos Latvijā ir iespējams iegādāties biedrības „Latvijas Mazpulki” bērnu audzētos sarkanos sīpolus. Kopumā biedrība „Latvijas Mazpulki” tirdzniecībā nodevuši 2,6 tonnas sarkano sīpolu, kurus audzējuši čaklie mazpulcēni no visas Latvijas, tajā skaitā arī no Viesītes un Neretas. Latvijas Mazpulku audzētos sīpolus veikalos var atpazīt pēc īpaša noformējuma. Biedrības „Latvijas Mazupulki” izaudzētos sīpolus iepērk zemnieku saimniecība „Ezerkauliņi” – šeit dārzeņi tiek sašķiroti un pēc tam nonāk „Maxima" veikalu plauktos. „Latvijas Mazpulki” apvieno vairāk nekā 2000 čaklo bērnu un jauniešu visā Latvijā, kas šogad audzēja dažādus dārzeņus.

 

 

Un vēl

 

 

Šodien pulksten 18.30 Jēkabpils sporta namā notiks BK “Jēkabpils” pirmā Baltijas Basketbola līgas spēle. Pirmie turnīra pretinieki – lietuviešu Prieņu-Birštonas “Vytautas”. Pagājušajā2014./2015. sezonā BK „Jēkabpils” BBL pamatturnīru noslēdza ar deviņām uzvarām un trīs zaudējumiem, ieņemot trešo vietu savā grupā, savukārt izslēgšanas spēles beidzās, nepārvarot astotdaļfināla slieksni. Šajā sezonā galvenais treneris Igors Miglinieks kā galveno mērķi min tikšanu pirmajā četriniekā.

 

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai tiks piemērots jauns regulējums mazajiem uzņēmumiem un uzņēmējdarbības sācējiem? Kāda izstāde no šodienas skatāma Līvānos? Un Kāpēc izsīkst Latvijas akas?

 

 

No 2017.gada varētu piemērot jaunu regulējumu maziem uzņēmumiem un uzņēmējdarbības sācējiem, atsakoties no mikrouzņēmuma nodokļa režīma. Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens norāda, ka jauns regulējums būtu piemērojams uzņēmumiem, kuri sāk nodarboties ar uzņēmējdarbību, kā arī uzņēmumiem ar zemiem ieņēmumiem. Līdz ar to mikrouzņēmuma nodokļa režīmu varētu transformēt šajos divos virzienos. Paredzēts, ka tiks izstrādāts likumprojekts par speciāla vienkāršota nodokļu režīma ieviešanu uzņēmējdarbības sācējiem to sākotnējās darbības posmā. Tāpat plānots veikt grozījumus normatīvajos aktos par specializēta vienkāršota nodokļu režīma ieviešanu maziem un mikrouzņēmumiem ar mazu ikgadēju apgrozījumu, paredzot vienkāršotu grāmatvedības uzskaiti, deklarāciju iesniegšanu un nodokļu nomaksu.

Piesaistītais auditors Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" padziļinātai izpētei norādījis uz nepieciešamību steidzami rast risinājumu, lai nodrošinātu finansiālo stabilitāti uzņēmumā. Satiksmes ministrija bija pieprasījusi "airBaltic" padomei nodrošināt padziļinātu lidsabiedrības izpēti ar auditora palīdzību par pašreizējo situāciju kompānijā. Vakar ministrija saņēmusi auditoru ziņojumu un nodevusi to izvērtēšanai ministrijas amatpersonām. Auditori norādījuši, ka steidzami nepieciešams rast risinājumu uzņēmuma finansiālās stabilitātes nodrošināšanai. Konkrētas summas, kādas būtu nepieciešamas, lai nodrošinātu uzņēmuma stabilitāti, auditors gan nemin.

 

Turpinām ziņas

 

 

No šodienas Līvānu mākslas un amatniecības centrā būs apskatāma līvānieša, grafiskā mākslinieka Raimonda Vinduļa plakātu izstāde "Posters of the day".Par plakātu jeb mūsdienās - posteri kā izteiksmes līdzekli Vindulis jūsmojis kopš bērnības. Tolaik, 70. un 80.gados, plakātam bija būtiska nozīme sabiedriskajā dzīvē, lai arī visbiežāk to caurstrāvoja tam laikam raksturīgā politiskā propaganda. Plakātu izstāde "Posters of the day" Līvānu mākslas un amatniecības centrā būs apskatāma līdz 7.novembrim.

Savukārt Kamermūzikas dienās Jēkabpils tautas namā piektdien, 16. oktobrī plkst. 19.00 sāksies muzikāls uzvedums “Ziemeļu sāga”. Uzveduma stāstniece – Karina Bērziņa, soliste – Evija Martinsone, pianists – Aldis Liepiņš, čellists – Ivars Bezprozvanovs. Koncertuzvedumā, itkā pa apsarmojušu ceļu ejot, mūziķi izstāstīs ziemeļzemju ļaužu likteņstāstus bezgala krāšņās, bet skarbās ziemeļu dabas fonā. Kamermūzikas dienas Jēkabpilī norisinās ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

Un vēl

 

Turpinoties sausumam, daudzās akās trūkst ūdens vai tās pilnībā izsusējušas, un, ja Latviju nepiemeklēs spēcīgas lietavas, tuvākajos mēnešos situācija pasliktināsies. Daugavas baseinā Krievijā, Baltkrievijā un Latgalē sausums sākās jau pagājušajā gadā, bet pēc siltās 2014.-2015.gada ziemas, kad tikpat kā nebija sniega, ūdens rezerves sāka izsīkt lielā Latvijas daļā. Šā gada augustā, kas bija neparasti sauss, vairākās akās ūdens pazuda, septembrī situācija mazliet uzlabojās, bet sausais oktobris problēmu atkal pastiprinājis. Laika prognozes liecina, ka tuvākajās nedēļās joprojām būs maz nokrišņu un sausums turpināsies. Parasti rudenī veidojas pazemes ūdens krājumi ziemai, tādēļ tuvākajos mēnešos, iestājoties salam, ūdens var pazust lielākā skaitā aku. Jau ziņots, ka arī daudzās jēkabpiliešu akās krasi samazinājies ūdens daudzums.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņas klausieties: Kāpēc gada laikā nevar ieviest veselības obligāto apdrošināšanu? Cik droši ir tirgū pieejamie ugunsdzēšamie aparātio un dūmu detektori? Un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienās?

Kļūda, kas izraisīja Zolitūdes traģēdiju, jau pašā sākumā bija ieprogrammēta ēkas projektā, to Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" norādīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, uzsverot, ka ēkas nestspēja sešas reizes bijusi zemāka par normu. Ģenerālprokurors atzīmēja, ka tiesas pirmajai instancei būs nepieciešams vairāk nekā gads, jo lietā par cietušām atzītas 263 personas. Pēc ģenerālprokurora sacītā, pamatā tiesai būs jāvērtē tehniski jautājumi, tāpēc gaidāmas būvekspertu un būvnieku cīņas. Līdz šim lietā ir ieguldīts milzīgs darbs, secinot, ka lielveikala būvē pieļautas būtiskas atkāpes no būvnormatīviem, tajā skaitā projektēšanā. Atsevišķi mezgli ēkas jumta konstrukcijās bijuši pārslogoti pat par 630%. Tādējādi ēkas nestspēja bija samazināta vairāk nekā sešas reizes "zem normas".

 

Latvijas Apdrošinātāju asociācija piesardzīgi vērtē veselības obligātās apdrošināšanas ieviešanu no 2017.gada. asociācijas prezidents Jānis Abāšins norāda, kaviens no klupšanas akmeņiem ir pakalpojuma groza noteikšana. Nevar būt tā, ka pavasarī ir viens veselības pakalpojumu grozs, bet rudenī – cits. Diemžēl valsts 20 gadu laikā nav spējusi šo nepopulāro lietu definēt un pateikt, ka valsts spēj apmaksāt pakalpojumu grozu, un to mēs apmaksājam gan martā, gan novembr. Otrs klupšanas akmens ir saistīts ar informācijas tehnoloģijām, lai tiktu nodrošināts datu caurspīdīgums. Tas nav iespējams bez e-veselības projekta, kā ieviešanā konstatētas problēmas.

 

Katrs trešais Latvijas tirgū pieejamais ugunsdzēsības aparāts ir nedrošs, to pārbaudē secinājis Patērētāju tiesību un aizsardzības centrs pēc 38 ugunsdzēsības aparātu pārbaudes. No šiem 38 ugunsdzēšanas aparātiem desmit nodoti pārbaudei laboratorijā. Šajā pārbaudē secināts, ka viena ierīce izrādījusies pilnīgi nedroša, jo nedarbojās – nedzēsa. Šīs pārbaudes rezultāti apliecina, ka cilvēkiem jābūt uzmanīgiem ugunsdzēšamā aparāta izvēlē. Labāki rādītāji bijuši dūmu detektoru pārbaudē – centrs pārbaudījis trīs šādas Latvijā nopērkamas ierīces. Lai arī pārbaudē dūmu detektori atzīti par atbilstošiem, tomēr tik un tā patērētājiem ir jāpievērš uzmanība, vai ir izsekojams ierīces ražotājs.

 

Bezdarba līmenis jauniešiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem kopš pagājušā gada ir samazinājies par aptuveni ceturto daļu. Labklājības ministrija to saista ar programmas „Jauniešu garantija” atbalsta panākumiem jauniešiem, kuri nestrādā un nemācās. Tomēr lielai daļai gados jauno bezdarbnieku vislielākais šķērslis darba meklējumos ir izglītības trūkums. Bieži uz konsultācijām nākot arī augstskolu absolventi, kuriem diploms nav palīdzējis atrast darbu. Tādēļ karjeras konsultanti aicina jauniešus pirms augstskolas apgūt kādu arodu. Turpmāk atsevišķos „Jauniešu garantijas” pasākumos varēs piedalīties ne tikai bezdarbnieki, bet arī nodarbināti jaunieši ar zemu kvalifikāciju. Līdz 2018.gadam kopējais programmas finansējums ir aptuveni 63 miljoni eiro.

Un vēl

Nedēļas nogalē jau gandrīz pusmēnesi valdošo anticiklonu ietekme mazināsies, tādēļ mākoņu kļūs arvien vairāk, iespējams pat neliels lietus, kļūs arī mazliet siltāks, liecina prognozes. Ceturtdien pēdējo reizi šajā nedēļā rīts lielākajā valsts daļā būs ar skaidrām debesīm un salu. Gaisa temperatūra pazemināsies līdz 0..-5 grādiem. Nakts uz piektdienu vēl sāksies ar pārsvarā skaidrām debesīm, bet nakts otrajā pusē mākoņu kļūs vairāk un temperatūra kāps uz augšu, no rīta jau visā Latvijā tā būs virs nulles. Brīvdienās būs daudz mākoņu, vietām pavisam nedaudz uzlīs, naktīs un no rītiem veidosies  migla. Līdzīgi laikapstākļi kā brīvdienās saglabāsies līdz nākamās nedēļas vidum, bet otrajā pusē, aktivizējoties ciklonu darbībai, visticamāk, laiks kļūs krietni vējaināks un nokrišņiem bagātāks.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds bezdarba līmenis ir Jēkabpilī? Kur šorīt Jēkabpilī noticis ceļus satiksmes negadījums? Un Kāda jauna mobilā aplikācija no šodienas sākusi darboties vides aizsardzības jomā?

Latvijā  šogad septembra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 8,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējā mēneša beigās. Reģistrētā bezdarba līmenis septembrī samazinājies gandrīz visos Latvijas reģionos, tomēr joprojām zemākais bezdarba rādītājs ir Rīgas reģionā - 5,2%, bet augstākais Latgales reģionā - 18,3%, savukārt Zemgalē bezdarbs palicis nemainīgs – 8% no ekonomiski aktīvo cilvēku skaita. Starp lielākajām pilsētām reģistrētā bezdarba zemākais līmenis joprojām ir Rīgā – 5%, bet augstākais – Rēzeknē 15,7 procenti. Savukārt Jēkabpils deviņu lielo pilsētu vidū ierindojas sestajā vietā ar rādītāju 9,5 procenti no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Latvijas lielākajās pilsētās šogad apkures sezonas sākumā iedzīvotāju parāds par piegādāto siltumenerģiju samazinājies līdz 17,7 miljoniem eiro, kas ir par 7,6% mazāk nekā pērn apkures sezonas sākumā, teikts Ekonomikas ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā. Tajā skaitā lielākais parāds par siltumenerģiju ir Daugavpilī - 5,2 miljoni eiro, tai seko Rīga ar 4,2 miljoni eiro un Jūrmala - 4,1 miljons eiro. Jēkabpilī parāds par siltumenerģiju septembra sākumā bija vairāk nekā 2 miljoni eiro. Ziņojumā norādīts, ka lielākajā daļā republikas nozīmes pilsētu kopējais parāda apmērs par siltumenerģiju par visām apkures sezonām kopā šogad 1.septembrī ir pieaudzis, salīdzinot ar situāciju pirms gada.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī, Rīgas ielā šorīt noticis ceļu satiksmes negadījums. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka ap pulksten pusdesmitiem no rīta Jēkabpilī, Rīgas ielā sadūrās automašīnas MAZDA un OPEL. Satiksmes negadījumā cietuši trans, 13.oktobrī, kāds sabojājis četras riepas. Notiek izmeklēšana.

 

 

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai būs jālemj par piekrišanu deputāta Hosama Abu Meri administratīvai sodīšanai par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs informē, ka Abu Meri pastāstījis, ka viņam sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols. Abu Meri sestdien esot braucis no Jēkabpils uz Rīgu un pārsniedzis atļauto braukšanas ātrumu. Komisija pagaidām nav saņēmusi informāciju no policijas par šo gadījumu. Kā ziņots, pēdējā laikā vairāki politiķi sodīti par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

Un vēl

Valsts vides dienests šodien atklājis mobilo aplikāciju "Vides SOS", ar kuras palīdzību ikviens iedzīvotājs var ziņot par vides pārkāpumiem. Aplikācija ietaupīs vides dienesta inspektoru darba laiku, meklējot pārkāpumus, jo līdz šim centralizēta pieeja vides pārkāpumu apkopošanai netika veikta. Tagad informācija par visiem pārkāpumiem būs apkopota mājaslapā " www.videssos.lv", un vajadzības gadījumā būs iespēja sazināties ar ziņojumu autoriem. Tāpat arī sūtītāji savā e-pastā saņems informāciju par pārkāpuma novēršanas procesu.

Atstājiet komentāru