2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils radio1 ziņas 2014.gada 15.decembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2014.gada 15.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu svarīgu informāciju jāņem vērā nodokļu maksātājiem? Kā Salas novada deputāts kļuva par krāpnieku upuri? Un Kādu laiku šonedēļ prognozē sinoptiķi?

 

Šodien notiks Ministru kabineta ārkārtas sēde, kurā ministri vērtēs Saeimas iesniegtos priekšlikumus valsts budžetam. Sēdes darba kārtībā ir divi jautājumi. Viens no tiem ir priekšlikumi likumprojekta "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2015., 2016. un 2017.gadam" izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā. Otrs jautājums ir par priekšlikumiem nākamā gada valsts budžeta likumprojektā pirms tā izskatīšanas Saeimā otrajā lasījumā.

 

Patlaban jau reģistrēti uzņēmumi un fiziskas personas - saimnieciskās darbības veicēji, kuri no nākamā gada 1.janvāra vēlas iegūt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, vēl tikai šodien var vērsties ar pieteikumu Valsts ieņēmumu dienestā.Tāpat arī vēl tikai šodien ieņēmumu dienestā var vērsties tie, kuri vēlas atteikties no šī statusa, sākot ar 2015.gada 1.janvāri. Savukārt tiem, kas vēlas saglabāt šo statusu, pieteikums VID nav jāsniedz.

 

Turpinām ziņas

 

Svētdienas vakarā elektroapgāde bija atjaunota visiem elektroenerģijas sadales sistēmas operatora "Sadales tīkls" klientiem, kura tā bija pārtraukta saistībā ar vētras izraisītajiem bojājumiem. Vakar elektrotīkla atjaunošanā un bojājumu novēršanā operatīvi iesaistījās 242 brigādes ar 630 elektromontieriem, lai novērstu tehniski sarežģītākos un laikietilpīgākos bojājumus. Elektroapgāde galvenokārt bija traucēta valsts rietumu daļā – Liepājā un Kuldīgā, kā arī ziemeļu daļā – Valmierā un Limbažos. Vētras izraisīto bojājumu dēļ sestdienas, 13.dcembra, rītā bez elektrības bija 38 tūkstoši "Sadales tīkla" klientu.

 

Sestdien daudzi jēkabpilieši savos epastos saņēma vēstuli no Salas novada deputāta Jāņa Bites ar lūgumu palīdzēt grūtā dzīves situācijā. Vēstuli saņēma arī portāla Radio1.lv redakcija.

 

Vēstule bija sūtīta no konta SIA "Dūjēni" un tās teksts vēstīja, ka Jānis Bite esot Lielbritānijā ir apzagts un lai nokļūtu mājās lūdz materiālu palīdzību. Portāls Radio1.lv sazinājās ar Jāni Biti, lai noskaidrotu vai viņš ir vēstules autors. Viņš uzsvēra, ka šādu vēstuli nav sūtījis un ir kļuvis par hakeru upuri, kas uzlauzušiviņa epasta kontu. Jānis Bite norādīja, ka vairs netiek savā epastā. Viņš sacīja, ka apsver iespēju vērsties ar iesniegumu policijā. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

 

Piektdienas vakarā Pļaviņu novada Klintaines pagastā autobuss nāvējoši traumējis pagaidām nenoskaidrotu gājēju. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā informēja, ka neilgi pēc pulksten sešiem vakarā Daugavpils šosejas 116.kilometrā 1969.gadā dzimis vīrietis, vadot autobusu "Setra", notrieca uz ceļa braucamās daļas pēkšņi izgājušu vīrieti, kurš notikuma vietā mira. Nelaiķa identitāte pagaidām nav noskaidrota.

 

Un vēl

 

Līdz gada beigām laikapstākļus Latvijā galvenokārt noteiks cikloni, tādēļ bieži gaidāms brāzmains vējš, lietus un sniegs, prognozē sinoptiķi. Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi šī nedēļa būs aptuveni piecus grādus siltāka par normu. Nedēļas otrajā pusē termometra stabiņš var pakāpties līdz +8 grādiem, un visas nedēļas laikā Latvijā nav gaidāma par -4 grādiem zemāka gaisa temperatūra.

 

Savukārt Ziemassvētku nedēļā pieaugs varbūtība, ka kāds no cikloniem uz brīdi atnesīs vēsāku gaisu un sniegu. Pašreizējās prognozes liecina, ka Ziemassvētkos gaisa temperatūra, visticamāk, būs tuvu nullei, bet atkarībā no ciklonu virzības gaisa temperatūra var pakāpties arī līdz +10 grādiem.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik novembrī jēkabpiliešiem izmaksājis viens apkures kvadrātmetrs? Cik turpmāk būs nepieciešams skolēnu vidusskolas klasēs, lai iegūtu ģimnāzijas statusu? Un Ar kādu rezultātu Jēkabpils basketbolisti kārtējo reizi zaudēja Jūrmalas komandai?

 

SIA „Jēkabpils siltums” publiskojis informāciju, cik izmaksāja viens apkures kvadrātmetrs novembrī. Uzņēmuma sniegtā informācija liecina, ka visdārgāk par novembrī patērēto siltumenerģiju jāmaksā Rīgas ielas 104 iedzīvotājiem – 2 eiro un 26 centi bez PVN par vienu kvadrātmetru. Savukārt vislētākā apkures cena par novembrī patērēto siltumenerģiju ir Brīvības ielas 5a iedzīvotājiem – 38 centi bez PVN. Savukārt vidējā maksa par vienu kvadrātmetru ir 1 eiro un 19 centi bez PVN. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

 

 

Gaisa satiksmes dispečeriem pievienojoties vispārējam streikam pret valdības taupības politiku, no vakar vakara uz 24 stundām ir apturēti visi lidojumi no un uz Beļģiju. Sākot no svētdienas plkst.23.00 pēc Latvijas laika, 24 stundas neviena lidmašīna nepacelsies no Briseles, Šarlruā, Ljēžas, Antverpenes un Ostendes lidostām. Neviena lidmašīna netiks šajās lidostās arī uzņemta. Sagaidāms, ka šodien būs paralizēta arī autobusu, tramvaju un vilcienu satiksme. Tajā skaitā nekursēs vilcieni maršrutos, kas saista Briseli ar Londonu, kā arī ar Francijas, Nīderlandes un Vācijas pilsētām.

 

Ņemot vērā, ka pēdējo četru gadu laikā skolēnu skaits izglītības iestāžu 7.-12.klasēs samazinājies par aptuveni 19%, Izglītības un zinātnes ministrija rosina samazināt ģimnāzijas statusa iegūšanai, kā arī saglabāšanai nepieciešamo skolēnu skaitu. Grozījumi paredz, ka republikas pilsētās, izņemot Rīgu, ģimnāzijas statusa iegūšanai un saglabāšanai minimāli nepieciešamais skolēnu skaits no 10tās līdz 12tajai klasei tiktu samazināts no 250 līdz 180 skolēniem, bet citās administratīvās teritorijās - no 150 līdz 120 skolēniem.

 

Turpinām ziņas

 

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšlikumos nākamā gada valsts budžetam rosina piešķirt papildu finansējumu vairākām skolām, bērnudārziem, kultūras iestādēm un karavīru organizācijām. Tajā skaitā 19 tūkstoši eiro - Viesītes novada pašvaldībai Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas dienas centra izveidei un 6 tūkstoši 194 eiro - Krustpils novada pašvaldībai slēpošanas inventāra iegādei jauniešu aktīvās atpūtas iespēju uzlabošanai,.

 

Latvijā lielākais olu un to produktu ražotājs "Balticovo" par 40 tūkstošiem palielinājis vistu skaitu Madonas ražotnē. Pirms putnu skaita palielināšanas Madonas ražotnē bija 228 tūkstoši 112 mājputni. Patlaban uzņēmumam pieder 100% "Madona" un "Daugavpils putni" daļu. Savukārt pagājušajā gadā sākās kompānijas "Mežciems" reorganizācija ar mērķi pievienot to "Balticovo". Uzņēmums pagājušajā gadā strādāja ar 39,7 miljonu eiro apgrozījumu un 750,9 tūkstošu eiro peļņu.

 

Un vēl

Sestdien „Aldaris” Latvijas Basketbola līgā otrajā savstarpējā cīņā pret „Jūrmala/Fēnikss” jēkabpilieši piedzīvoja zaudējumu. Izbraukuma mačs noslēdzās ar rezultātu – 55:62. Rezultatīvākais punktu guvējs „lūšu” rindās – Pāvels Veselovs. Jēkabpils komanda patlaban ieņem piekto vietu turnīra tabulā. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko darīt, ja nav vēlmes tīrīt ietvi pie sava īpašuma? Kas mainījies autoservisos pēc vērienīgajām pārbaudēm? Un Kādu jaunu tehnoloģiju izgudrojuši somi?

 

Jēkabpilī patlaban ir nepietiekams skaits sētnieku. SIA “Jēkabpils pakalpojumi” direktors Jānis Hauka sarunā ar Radio1 sacīja, ka uzņēmums, sākoties ziemai un intensīvai snigšanai plāno pieņemt jaunus darbiniekus. Jau ziņojām, ka no 1.decembra Latvijā un līdz ar to arī Jēkabpilī ir beigusies tā sauktā “simtlatnieku” programma. Tāpēc turpmāk pilsētas ietves ir jātīra namu īpašniekiem pie to īpašumiem piegulošās teritorijas, kā arī pašvaldības sētniekiem. Jānis Hauka sacīja, ka uzņēmums piedāvā jēkabpiliešiem maksas pakalpojumu ietvju tīrīšanā. Ja kādam nav iespēju vai vēlmes pašam tīrīt ievi pie sava īpašuma, var noslēgt līgumu ar SIA “Jēkabpils pakalpojumiem” par šī darba veikšanu. Šāds pakalpojums maksās aptuveni 20 eiro mēnesī.

 

Aizkraukles rajona tiesa šodien turpina izskatīt krimināllietu, kurā par Pļaviņu Romas katoļu baznīcas prāvesta piekaušanu un aplaupīšanu apsūdzētas trīs personas - divi vīrieši un viena sieviete. Tiesā informēja, ka lietā vēl jānopratina viens liecinieks. Šodien varētu notikt arī tiesas debates, bet spriedumu, iespējams, varētu paziņot nākamā gada janvārī. Par Pļaviņu mācītāja piekaušanu un aplaupīšanu apsūdzēti Marģers Kalvāns, Igors Šmols un Baiba Zaharāne. Šo lietu skata Aizkraukles rajona tiesas tiesnese Līga Baltmane-Zepa. Apsūdzētajiem piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

 

Pēc šajā pusgadā īstenotās Valsts ieņēmumu dienesta akcijas, mēģinot samazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru autoservisa pakalpojumu nozarē, šeit darbinieku algas īsā periodā cēlušās par astoņiem procentiem. Saskaņā ar ieņēmumu dienesta sniegtajiem datiem, šajā laikā aptuveni tūkstots 700 komersantu ir precizējuši savas nodokļu deklarācijas, un katram nodarbinātajam alga pieaugusi par 53 eiro.

 

Turpinām ziņas

 

Latvija atbalstījusi Eiropas Savienības kopējo politiku par bezmaksas plastmasas maisiņu patēriņa ierobežošanu. Trešdien vides ministrs Kaspars Gerhards piedalīsies Eiropas Savienības vides ministru padomes sanāksmē, kur aizstāvēs Latvijas pozīcijas vides jautājumos. Mūsdienās plastmasa, plašā pielietojuma dēļ, dabai nodara vislielāko postu, tādēļ šī iepakojuma atkritumu samazināšanas pasākumos jāiesaistās visiem iedzīvotājiem. Paredzēts, ka tiks ieviesta maksa arī par mazajiem plastmasas maisiņiem, kurus šobrīd veikalos var izmantot bez maksas.

 

Vairāk nekā puse jeb 60% Latvijas iedzīvotāju vismaz viena produkta iegādei izmantojuši tiešās pārdošanas tirdzniecības aģenta pakalpojumus, secināts pētījumā. Šādu tirdzniecību kā biznesu visbiežāk realizē skaistumkopšanas uzņēmumi. No visiem respondentiem, kuri Baltijā vismaz viena produkta vai pakalpojuma iegādei izmantojuši tiešās pārdošanas tirdzniecības aģenta pakalpojumus, 67% ir sievietes un 33% vīrieši. Salīdzinot starp Baltijas valstīm, visaktīvākās pircējas sievietes dzīvo Latvijā, taču aktīvākie pircēji vīrieši – Igaunijā.

 

Un vēl

 

Somijas tehnoloģiju firma ir izstrādājusi programmatūru, kas atpazīst pircēju seju, ziņo Somijas sabiedriskie mediji. Kompānija norāda, ka jaunā mobilā lietotne ievērojami paātrinās norēķinu procesu. Iepērkoties ar šo mobilo lietotni, klientiem tikai vajadzēs nospiest "ok". "Mobilās lietotnes kamera atpazīst pircēju no trīs līdz četru metru attāluma, un nepieprasa acu kontaktu. Tā pat var atšķirt identiskos dvīņus. Sejas atpazīšanas tehnoloģija var tikt iekļauta pašreizējās norēķinu reģistra sistēmās.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: kam nauda atvēlēta Jēkabpils pilsētas budžeta grozījumos? Kas nozaga smago automašīnu no būvlaukuma pie lielveikala RIMI? Un Kur Latvijas iedzīvotāji vēlas pavadīt vecumdienas?

 

Jēkabpils dome apstiprinājusi šī gada budžeta grozījumus, kādām vajadzībām atvēlēta nauda, plašāk stāsta Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis.

 

AUDIO
 
Budžeta grozījumos 15,3 tūkstoši eiro piešķirti arī Jēkabpils sniega kalna “Mežaparks” namiņa būvniecībai. Būvdarbi jau ir uzsākti un šeit top tā sauktais moduļu tipa namiņš, kas nepieciešams sniega kalna apkalpojošajam personālam viņu funkciju veikšanai.
 
 
Turpinām ziņas
 

Sestdien vēlu vakarā konstatēts, ka no celtniecības objekta Jēkabpilī pie lielveikala RIMI pazudis GAZ-52. Jēkabpils policijas iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis sarunā ar Radio1 sacīja, ka zādzību pamanījuši objektā strādājošie un nekavējoties ziņojuši policijai, kā arī aktīvi iesaistījušies nozagtā auto meklēšanā. Nozagtais auto neuilgi pēc zādzības atrasts neretas ielā jeb uz apbraucamā ceļa. Zaglim konstatēts 2,2 promiļu reibums. Aizturētais, 17gadīgais jaunietis jau iepriekš nonācis policijas redzeslokā tieši par automašīnu zādzībām. Par notikušo uzsākts kriminālprocess.

 

Latvijā atkal uzdarbojas tā dēvētie telefonkrāpnieki, kuri, piezvanot gados vecākām kundzēm, cenšas no viņām izvilt naudu. Krāpnieki sirmgalvēm stāsta, ka viņu radinieki izraisījuši ceļu satiksmes negadījumu, nokļuvuši nelaimē, un, lai izvairītos no nepatikšanām, ir nepieciešama noteikta naudas summa. Stāsta saturs var būt arī nedaudz citādāks. Policija brīdina - gadījumā, ja tiek saņemts šāds zvans, nekādā gadījumā šāda veida stāstiem nevajag ticēt, nevajag zvanītājiem sniegt informāciju par saviem tuviniekiem. Šāda zvana gadījumā nekavējoties jāziņo policijai.

 

Un vēl

 

Trešā daļa Latvijas iedzīvotāju vecumdienas vēlētos pavadīt laukos, bet tikpat liela daļa - lielākajās Latvijas pilsētās, noskaidrots pētījumā. Par atbilstošākajām pilsētām aptaujas dalībnieki norāda Rīgu un Jūrmalu. Rīgu kā dzīvesvietu vecumdienām salīdzinoši biežāk izvēlētos vīrieši, cittautieši un iedzīvotāji, kas jau šobrīd dzīvo Rīgā. Savukārt vecumdienas Jūrmalā vairāk vēlētos aizvadīt cittautieši un daļa rīdzinieku. Ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju savām vecumdienām par piemērotāko reģionu uzskata Pierīgu, savukārt piektā daļa – Kurzemi. Pētnieki secina, ka iedzīvotāji nav tendēti uz lielām pārmaiņām un pat, ja būtu iespēja brīvi izvēlēties, lielākā daļa arī vecumdienās izvēlētos dzīvot tur, kur jau šobrīd dzīvo.

 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur atradīsies fotoradari uz daugavpilsn šosejas no Jēkabpils līdz Rīgai? Kādas vielas lietošana jauniešu vidū satraukusi mediķus? Un Kādu akciju rīt sāks Jēkabpils uzņēmēji?

 

Ceļu satiksmes drošības direkcija sākusi uzstādīt pirmos stacionāros fotoradarus. Lai arī precīzi nav zināms, kad kontroles mērierīces parādīsies uz šosejas Rīga-Daugavpils, CSDD ziņo, ka uz ceļa atradīsies divi stacionārie fotoradari. Viens no tiem fiksēs Jēkabpils virzienā braucošos, otrs – Rīgas virzienā. Abas ierīces atradīsies uz Daugavpils šosejas pie pagrieziena uz Saulkalni, 24,5.kilometrā uzstādītā fiksēs uz Jēkabpili braucošus, 24,6.kilometrā uzstādītā – uz Rīgu braucošos. CSDD atzīst, ka šajā ceļa posmā pēdējo triju gadu laikā notikuši 16 ceļu satiksmes negadījumi ar pieciem cietušajiem un vienu bojā gājušo.

 

Jēkabpils bērnu un jauniešu klubā „Laipa” šogad viss par un ar enģeļiem. Klubā paredzēts gatavot dažādās tehnikās eglīšu rotājumus - enģelīšus, cept piparkūku enģeļus, zīlēt nākotni. Katram būs iespēja iegūt savu sargenģeli, laimes nesēju, talismanu nākamajam gadam. Klubs Laipa uz radošo pēcpusdienu aicinām trešdien, 17.decembrī trijos dienā Jēkabpilī, Nameja ielā 16 - 78. Klubiņa skolotājas Ilze Balode un Ina Rogoļeva uz pasākumu gaidīs visus, gan pastāvīgos kluba apmeklētājus, gan bērnus, kuriem enģeļu pēcpusdiena būs pirmais kluba apmeklējums.

 

Turpinām ziņas

 

Pēdējās nedēļas laikā pastiprinātu uzmanību ir piesaistījusi informācija, ka Rīgā brīvi var iegādāties smieklu gāzi, ko jaunieši izmanto apreibināšanās nolūkos. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas toksikologs Roberts Stašinskis uzsver, ka, pirmkārt, smieklu gāze ir medikaments, kas ir izmantojama tikai medicīniskos nolūkos. Tā ir viela, kas izraisa nelielu narkozi, pacientiem tiek novērota viegla eiforija un reibonis. Kamēr to lieto atbilstoši mērķim, veselībai nekādus traucējumus tā nevar nodarīt. Tomēr, ja šo gāzi lieto neadekvāti un pārdozē, tad tas jau apdraud cilvēka dzīvību.

 

"Vienotības" Saeimas frakcija priekšlikumos nākamā gada valsts budžeta projektam rosina piešķirt papildu finansējumu sportam, kultūrai un izglītībai. Tajā skaitā - 20 tūkstoši eiro - Preiļu 1.pamatskolai inventāra un aprīkojuma iegādei, 10 tūkstoši eiro - biedrībai "Austrumlatvijas jaunatnes sporta klubs" Jēkabpils bērnu sporta attīstībai un 10 tūkstoši eiro - Kokneses novada domes izglītības iestāžu datortehnikas iegādei. Galīgajā lasījumā budžetu plānots pieņemt trešdien, 17.decembrī.

 

Un vēl

 

Rīt - 16. decembrī SIA „Brēķu nami” īpašnieki un uzņēmēji Ingus Liseckis un Dace Kamišova sadarbībā ar Jēkabpils NVO resursu centra biedrorganizāciju Jēkabpils pensionāru apvienību „Sasaiste” rīko labdarības akciju, kuras ietvaros pie mazāk nodrošinātajiem Jēkabpils pilsētas senioriem - kopskaitā 50, ar dāvanām dosies Ziemassvētku rūķi. Plašāk par akciju lasiet portālā Radio1.lv.

Atstājiet komentāru