2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 16.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 16.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kurus jēkabpiliešus šodien apciemos rūķi ar dāvanām? Vai mediķi gatavopjas streikam? Un Kādu filmu šodien izrādīs Jēkabpils tautas namā?

 

 

Šodien SIA „Brēķu nami” īpašnieki un uzņēmēji Ingus Liseckis un Dace Kamišova sadarbībā ar Jēkabpils NVO resursu centra biedrorganizāciju Jēkabpils pensionāru apvienību „Sasaiste” rīko labdarības akciju, kuras ietvaros pie mazāk nodrošinātajiem Jēkabpils pilsētas senioriem - kopskaitā 50, ar dāvanām dosies Ziemassvētku rūķi. Plašāk par akciju lasiet portālā Radio1.lv.

 

 

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis Jaunjelgavā piedalīsies Zemgales plānošanas reģiona Attīstības padomes sēdē. Darba kārtībā jautājumi par “Zemgales reģiona Rīcības plāna enerģētikā 2012-2020” izpildi, grozījumiem Zemgales plānošanas reģiona budžetā, sabiedriskā transporta padomē izskatītajiem jautājumiem un citām aktualitātēm.

 

Šodien Jēkabpils Sociālā dienesta telpās notiks seminārs par strukturēto dialogu, kura laikā varēs uzzināt par jauniešu iespējām un politisko līdzdalību,strukturēto dialogu, Eiropas jaunatnes politiku, pašvaldību darbinieku un jaunatnes lietu speciālistu lomu un to, kādi pasākumi veicami, lai veicinātu neformālās izglītības atzīšanu Latvijā. Semināru vadīs Latvijas Jaunatnes padomes Starptautiskās sadarbības programmas direktors Vilis Brūveris. Seminārs sāksies pulksten vienos dienā.

 

Turpinām ziņas

 

Rīgas rajona tiesa šodien paredzējusi vērtēt administratīvā pārkāpuma lietu sakarā ar Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas aģitācijas noteikumu pārkāpšanu. Savukārt Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa lietu pret Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu skatīs īsi pirms Ziemassvētkiem – 23.decembrī. Kā ziņots, Valsts policija iepriekš noformēja administratīvā pārkāpuma protokolus Straujumai un Ušakovam par aģitācijas kārtības pārkāpšanu Saeimas vēlēšanu laikā.

 

 

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība šodien sanāks uz sēdi, lai lemtu par turpmāko rīcību, iespējams, arī streiku, saistībā ar nepietiekamo valsts finansējumu veselības aprūpei. Arodbiedrība pauž sašutumu par to, ka veselības aprūpes valsts finansējums nākamajā gadā būs mazākais kopš 2001.gada. Budžeta projekts paredz, ka veselības aprūpes finansējums 2015.gadā kopā ar Eiropas Savienības fondu līdzekļiem būs 3,05% no iekšzemes kopprodukta, bet 2001.gadā tas bijis 3%. mediķi uzsver, ka sekas nav grūti iedomāties – visiem pacientiem naudas nepietiks.

 

Un vēl

 

Šovakar pulksten 18.30 Jēkabpils tautas nama Lielajā zālē demonstrēs Sandija Semjonova dokumentālo filmu par to kā tapusi hokeja leģenda - " Leģenda Dinamo". Biļetes iepriekšpārdošanā un filmas seansa dienā nopērkamas Jēkabpils tautas nama kasē. Plašāk par filmu lasiet un videopieteikumu skatieties portālā Radio1.lv

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds labdarības pasākums šodien notiks Jēkabpils Valsts ģināzijā? Kāpēc svētkos nebūs asins? Un Kā topā par populārāko gada sportistu veicas Reinim Nitišam?

 

Šodien Jēkabpils Valsts ģimnāzijā notiks jau tradicionālais labdarības pasākums – Brīnumsvece. Tā laikā skolēni nes dažādus ziedojumus – pārtiku, saldumus, dažādas saimniecībā noderīgas lietas. Tās pēc tam tiek sašķirotas un sapakotas, bet pēc tam ar ģimnāzijas labo rūķu jeb skolēnu palīdzību nogādātas Jēkabpils vientuļajiem vecajiem ļaudīm. Adreses, pie kuriem ļaudīm doties, mācību iestāde iegūst sadarbībā ar Jēkabpils domes Sociālo dienestu.

 

Savukārt piektdien pulksten septiņos vakarā Jēkabpilī, Krustpils pilī, notiks tradicionālais labdarības pasākums "Pirmssvētku vakars Krustpils pilī". Ziemassvētku ieskaņā ikviens interesents būs gaidīts radošajās darbnīcās un vokālās grupas "Horizontāli", kuras vadītāja ir vadītāja Sandra Bondare, koncertā Krustpils pilī. Radošajās darbnīcās pasākuma apmeklētāji šogad gatavos eglīšu rotājumus, nelielus svētku dekorus, vaska sveces un laimes pogas. Pasākuma noslēgumā paredzēta siltas tējas ar piparkūkām baudīšana. Ieeja pasākumā par ziedojumiem, kas tiks nodoti bērnu un jauniešu invalīdu biedrībai "Cerību sala".

 

 

Turpinām ziņas

 

Šodien UNESCO Latvijas Nacionālā komisija Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā svinīgi nodos vairāk nekā 900 stāstus par Baltijas ceļu glabāšanai. Pasākumā tiks prezentēts arī Baltijas ceļam veltīto atmiņu stāstu izdevums, kurā iekļauti 25 tam laikam raksturīgākie stāsti. Izdevums veidots kā izziņas avots par Baltijas ceļa norisi un būs pieejams elektroniski ikvienam interesentam vietnē "www.thebalticway.eu", kur glabāsies arī visi projektam tiešsaistē iesniegtie Baltijas ceļa stāsti.

 

 

Svētkos asiņu nebūs, jo jau šobrīd asins komponentu krājums ir kritiski zems, bet iedzīvotāju atsaucība ir minimāla, paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norāda Valsts asinsdonoru centra direktore Iveta Ozoliņa. Lai asiņu un asins komponentu netrūktu, ik dienas asinis jāziedo vismaz 150 asinis donoriem, 50 plazmas un desmit trombocītu donoriem. Pagājušajā nedēļā donoru centru apmeklēja vidēji 140 asins donori, kas ne tikai neļāva veidot uzkrājumu, bet arī pakāpeniski tukšoja esošos krājumus. Centrs kopš novembra vidus aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un ziedot asinis, lai veidotu asins komponentu uzkrājumu garajām svētku brīvdienām. Diemžēl atsaucība ir zema. Asinsdonori aicināti nodot asinis arī Jēkabpils asins sagatavošanas nodaļā.

 

Un vēl

 

Noslēgusies "Latvijas Gada balvas 2014" līdzjutēju balsojuma par populārāko sportistu pirmā kārta un zināmi trīs kandidāti, kuri turpinās cīņu otrajā kārtā. Pirmajā kārtā par uzvarētāju kļuva tenisists Ernests Gulbis ar 22,4% balsu, otrais palika jēkabpilietis autosportists Reinis Nitišs ar 16,2% balsu, bet trešais bija biatlonists Andrejs rastorgujevs ar 12,8 % balsu. Otrās kārtas balsošana par trīs populārākajiem sportistiem sākas šodien pulksten 12tos. Otrās kārtas balsošanas risināsies līdz 22.decembra pusnaktij. Balsot var portālā DELFI.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas jāņem vērā, lai nepārmaksātu par zālēm/ Cik šogad iedzīvotāji plāno tērēt naudas gadumijas sagaidīšanai? Un Uz kādu teritoriju Ziemeļpolā pretendē Dānija?

 

Nacionālais veselības dienests uzsācis kārtējo sociālās kampaņas „Ārstējies nepārmaksājot!” posmu, lai atgādinātu iedzīvotājiem par iespēju ietaupīt savus līdzekļus, izvēloties lētāko no līdzvērtīgas iedarbības medikamentu klāsta. Vēl arvien katru gadu Latvijas iedzīvotāji pārmaksā vairākus miljonus eiro par dārgākām zālēm. Latvijā zāļu kompensācijas sistēmā tiek piemērots lētākā medikamenta apmaksas princips. Tas nozīmē, ka valsts 50 %, 75 % un 100 % apmērā atkarībā no diagnozes apmaksā lētākā līdzvērtīgas efektivitātes kompensējamā medikamenta cenu. Ja pacientam tiek izvēlēts dārgāks medikaments, viņam pašam jāsamaksā starpība starp lētāko un dārgāku medikamentu. Tāpēc veselības dienests aicina pacientus apspriest ar ārstu lētāko līdzvērtīgas efektivitātes zāļu lietošanas iespēju.

 

Šodien Zemkopības ministrijā norisinās seminārs par Zivju fonda pasākumu rezultātiem un projektu īstenošanas pilnveidošanu. Zemkopības ministrija aicināja piedalīties visus interesentus, jo īpaši biedrību un pašvaldību darbiniekus, kuri jau ir piedalījušies Zivju fonda projektu realizēšanā, makšķernieku biedrību pārstāvjus un citus interesentus, kuri domā par šādu projektu īstenošanu nākotnē. Uz semināru ir devušies pārstāvji no Krustpils novada.

 

Saeimas Budžeta un finanšu komisija izskatīšanai galīgajā lasījumā parlamenta sēdē vakar atbalstīja grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, kas paredz personīgās atbildības pieprasīšanu no uzņēmumu valdes locekļiem par kavētajiem nodokļu maksājumiem. Partija "Saskaņa" rosināja izslēgt no likumprojekta normu par valdes locekļu personīgo atbildību, tomēr komisijas vairākuma atbalstu šis priekšlikums neguva. Normas pieņemšanas gadījumā Finanšu ministrija 2015.gada budžetā cer uz septiņu miljonu eiro papildu ieņēmumiem, 2016.gadā - uz 7,4 miljoniem eiro, bet 2017.gadā - uz 7,7 miljoniem eiro.

 

Turpinām ziņas

 

Lielākā daļa no Latvijas iedzīvotājiem jeb 69,6% neatbalsta mikrouzņēmumu nodokļa likmes palielināšanu no 9% uz 11% no nākamā gada 1.janvāra, liecina veiktā aptauja. Likmes palielināšanu patbalsta tikai 10,2% iedzīvotāju. Jau ziņots, ka pagājušā gada novembrī Saeima pieņēma grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz pakāpeniski palielināt mikrouzņēmumu nodokli, sākot no 2015.gada, kamēr 2017.gadā tas sasniegs 15%.

 

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu šogad audzis to Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri plāno iegādāties svētku dāvanas. Iedzīvotāji dāvanu iegādei ir gatavi tērēt lielākas naudas summas - divas trešdaļas aptaujāto šogad svētku dāvanu iegādei plāno tērēt līdz pat 100 eiro. Ja pagājušajā gadā lielākā daļa iedzīvotāju bija gatavi dāvanu iegādei atvēlēt tikai līdz 40 eiro, tad šogad atvēlētās summas apjoms pieaudzis līdz 100 eiro. Par vienu dāvanu sev tuvam cilvēkam divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju plāno tērēt no sešiem līdz 20 eiro.

 

Un vēl

 

Dānija izvirzījusi teritoriālās prasības uz milzīgu arktiskās jūras gultnes teritoriju pie Ziemeļpola. Tā, saskaņā ar Dānijas datiem, ir Grenlandes turpinājums. Teritoriālās prasības uz 895 tūkstošiem kvadrātkilometriem jūras gultnes, kas pēc lieluma vairāk nekā 20 reižu pārsniedz Dānijas teritoriju, nozīmē to, ka Dānija grib novilkt savas karaļvalsts ārējo robežu šķērsām pār Ziemeļu Ledus okeānu un līdz pašai Krievijas 200 jūras jūdžu robežai, informē Dānijas Kultūras institūts Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Tādējādi Dānija aizsāk jaunu posmu sacensībā starp Krieviju un Kanādu, kas arī ir izteikušas vēlēšanos iegūt savā īpašumā simbolisko punktu 4 tūkstoši 300 metru dziļumā zem Ziemeļu Ledus okeāna.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai jēkabpilieši atbalsta prasību tīrīt ietves pie saviem īpašumiem? Kā Āfrikas cūku mēra infekcija ieceļo Latvijā? Un Kas steidzami jādara, lai mājā neizceltos ugunsgrēks?

 

 

No decembra jēkabpiliešiem jārūpējas par ietvēm pie saviem īpašniekiem. Līdz šim tās tīrīja pagaidu darbos algotie strādnieki jeb tā sauktie simtlatnieki. Sarunās ar jēkabpiliešiem skaidrojām kā viņi vērtē šo prasību. Viedokļus izteica regīna, Ļuba, Judīte, Aleksandra un Ivanda.

 

AUDIO

 

Tiem, kuri nevar vai nevēlas paši tīrīt ietves pie saviem īpašumiem ir iespēja nopirklt šādu pakalpojumu no SIA Jēkabpils pakalpojumi. Plašāk stāsta SIA “Jēkabpils pakalpojumui” direktors Jānis Hauka.

 

AUDIO

 

Turpinām ziņas

 

Pārtikas un veterinārais dienests konstatējis Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtni Baltkrievijas izcelsmes vārītajās desās, salami desās un cīsiņos - kopumā sešos no 20 pārbaudītajiem gaļas produktu paraugiem. Neraugoties uz infekcijas gadījumu samazināšanos, joprojām pastāv augsts slimības izplatīšanās risks ar nelegāli ievestu gaļu un gaļas produktiem. Vīruss no Baltkrievijas ievestajos produktos konstatēts, īstenojot infekcijas apkarošanas pasākumus un veicot ceļotāju bagāžas kontroli, laboratoriski pārbaudot no bagāžas izņemto produktu sastāvu. Tiek secināts, ka cilvēks ar neatļautiem pārtikas produktiem bagāžā ir galvenais riska faktors Āfrikas cūku mēra ievazāšanai.

 

Saeimas Budžeta un finanšu komisija sēdē šodien noraidīja parlamenta frakcijas "Saskaņa" priekšlikumu vidēja termiņa budžetam 2015.līdz 2017.gadam noteikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu sadali starp valsti un pašvaldībām attiecībā 19% pret 81%. Pašreiz ienākuma nodokļa ieņēmumi starp valsti un pašvaldībām tiek sadalīti attiecībā 20% pret 80%. Jau ziņots, ka pašvaldības jau ilgstoši cenšas panākt, lai palielinātu iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu, kas paliek to funkciju veikšanai. Pagaidām nesekmīgi.

 

Un vēl

 

Pagājušajā diennaktī ugunsdzēsēji piecas reizes devušies palīgā iedzīvotājiem, kuru namu dūmeņos deguši neiztīrīti sodrēji. Šāds izsaukumu skaits ir vērtējams kā liels, tāpēc ugunsdzēsēji atkārtoti atgādina, ka iedzīvotājiem būtu rūpīgāk jākopj savu mitekļu skursteņi. Ja skursteņos sakrājas darva un sodrēji, ir iespējama dūmeņu «izdegšana». Regulāri koptiem un nesen būvētiem skursteņiem «izdegšana» var nebeigties traģiski, savukārt vecākiem dūmvadiem tā var būt ļoti bīstama - «izdegšanas» laikā dūmvadā veidojas pat 1000 grādus augsta temperatūra, tāpēc vecāki skursteņi var saplaisāt un liesmas pārmesties no dūmeņa iekšienes uz mājas vai jumta konstrukcijām.

 

Ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc ir satraukušies Krievijas pensiju saņēmēji Latvijā? Kas jāņem vērā tie, kas izmanto automātisko rēķinu apmaksu? Un Ko visbiežāk latvijas iedzīvotāji šogad meklējuši globālajā tīmeklī?

 

Krievijas pensiju saņēmēji Latvijā ir satraukušies par rubļa kursa krituma negatīvo ietekmi uz pensijām, vēsta «Vesti». Kopumā Latvijā pensiju no Krievijas saņem aptuveni 14 tūksttoši iedzīvotāju. Latvijas krievvalodīgie savulaik tika mudināti pieteikties Krievijas pensijām, minot dažādus ieguvumus, piemēram, Krievijā pensionēties iespējams agrāk nekā Latvijā. Krievijas pensionāriem Latvijā pensija tiek aprēķināta rubļos, kas izmaksas brīdī tiek konvertēti eiro. Krītot Krievijas rubļa kursam pret eiro, samazinās summa, kuru pensionāri saņem uz rokas.

 

 

Šā gada pirmajā pusgadā Polijā par 11,5% sarucis bankrotu skaits, kamēr Latvijā tas palielinājies par aptuveni 10%, salīdzinot ar 2013.gadu. Bankrotu pieaugumu Latvijā starptautiskie darījumu apdrošinātāji Coface skaidro ar Krievijas pārtikas embargo situāciju, kas sāpīgi skārusi tieši mazos uzņēmējus.

 

 

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nosūtījis Ģenerālprokuratūrai kriminālprocesa materiālus pret bijušo Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu un kādu uzņēmēju par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar komercuzņēmuma piedalīšanos Daugavpils pilsētas domes un Daugavpils novada domes rīkotajos publiskajos iepirkumos. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka uzņēmējs, vairākkārt piedaloties pašvaldību rīkotajos iepirkumos un neskatoties uz nodokļu parādu esamību. Izmeklēšanas laikā konstatēts, ka kopumā divu gadu garumā komercuzņēmums ir iesniedzis viltotus vai nepatiesas ziņas saturošus dokumentus un uzvarējis 14 publiskajos iepirkumos, tādējādi ar viltu iegūstot tiesības veikt liela apjoma būvdarbus un radot Eiropas Savienības fondu finansējuma saņēmējiem mantisko kaitējumu – par kopējo summu vairāk nekā 4 miljoni eiro.

 

 

Turpinām ziņas

 

Eiropas Savienības tehniskajām prasībām neatbilstošus gāzes balonus no tirgus būs jāizņem, sākot ar nākamā gada 31.martu, paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi noteikumos par transportējamām spiedieniekārtām. Tas nozīmē, ka turpmāk 50 litru gāzes balonus nedrīkstēs nedz uzpildīt, nedz tirgot.

Jau ziņots, ka valdība 9.decembrī atbalstīja Ekonomikas ministrijas izstrādāto gāzes balonu aprites, uzraudzības un kontroles kārtību.

Sākot no 1.janvāra paredzētas izmaiņas banku piedāvātajā pakalpojumā – automātiskā rēķinu apmaksā jeb tiešā debeta maksājumā, aizvietojot to ar alternatīvu risinājumu. Tas nozīmē, ka sākot ar jauno gadu, klienta rēķinu apmaksa tiks nodrošināta, pamatojoties uz pakalpojumu sniedzēja izrakstīto e-rēķinu nevis automātisko apmaksu kā līdz šim. Bankas jau laicīgi informējušas klientus par gaidāmajām izmaiņām, tāpēc visi, kuri patlaban izmanto automātisko rēķinu apmaksu, aicinātio sekot līdzi savu banku paziņojumiem un pievērst uzmanību turpmākai pakalpojumu saņemšanas kārtībai.

 

 

Un vēl

 

Google prezentēja gadskārtējo 14. meklēšanas gada pārskatu Year in Search. Tas ir skats uz 2014. gadu ar pasaules kolektīvajām acīm tīmeklī, piedāvājot šī gada svarīgāko notikumu un populārāko tendenču unikālu atspoguļojumu, balstoties uz Latvijā veiktajiem meklējumiem. Šī gada populārākie meklējumi norāda uz Latvijas iedzīvotājiem svarīgu notikumu — eiro ieviešanu, kas pārliecinoši ieņem pirmo vietu Latvijas 2014.gada desmit populārāko vaicājumu sarakstā. Cita Latvijas iedzīvotāju mūžīgā vērtība ir mūzika — šī tendence redzama desmit populārākajos vaicājumos par kultūras un izklaides pasākumiem, kā arī desmit pieprasītāko YouTube mūzikas videoklipu reitingā. Tai pašā laikā, meklējot atbildes uz dažādiem jautājumiem, Latvijas iedzīvotāji ir atklājuši savu romantisko būtību, visbiežāk vēloties atrast atbildi uz jautājumu «Kas ir mīlestība?».

Atstājiet komentāru