2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 18.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 18.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai Pļaviņu ģimnāzijā atrastas narkotiskās vielas? Kādi pasākumi šodien notiks Jēkabpils bibliotēkās? Un Kādu starpttautisku dienu šodien atzīmē ANO dalībvalstis?

 

Veicot preventīvu pārbaudi, vai Pļaviņu novada ģimnāzijā nav ienestas neatļautas vielas, ekspertīžu veikšanai medicīnas iestādē vakar nogādātas trīs personas. Pašvaldības policija sadarbībā ar skolas vadību ģimnāzijā veikusi preventīvu pasākumu, kura mērķis bija noskaidrot, vai ģimnāzijā un tās teritorijā nav ienestas neatļautas vielas, tajā skaitā narkotikas. Preventīvajā pasākumā piedalījās Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes kinologs un speciāli apmācīts suns Doggy. Lai novērstu neatļauto vielu apriti, preventīvos pasākumus Pļaviņu novada izglītības iestādēs plānots veikt arī turpmāk.

 

Policija vakar saņēma informāciju par to, ka vairākās vietās Latvijā nozagti eglīšu rotājumi. Zādzība notikusi arī Jēkabpils novada Zasas pagastā, kur no egles nozagtas trīs gaismu virtenes. Eglīšu rotājumi nozagti arī Skrundā, bet Vallē kādā jaunaudzē nelikumīgi izcirstas eglītes.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā šodien pulksten 10.00 notiks Ligitas Ābolnieces jaunās dzejoļu grāmatas „Vārdojumi” atvēršanas svētki. Jaunajā dzejas grāmatā autore pievērsusies Vārdam kā simbolam un vienlaicīgi kā neiztrūkstošai ikdienas realitātei.

 

Savukārt šodien četros pēcpusdienā Jēkabpils pilsētas bibliotēkā atklās izstādi „Ornamentālā fantāzija”. Tajā piedalīsies arī darbu autors - ornamentālists Uldis Beķeris. Izstāde būs aplūkojama līdz nākamā gada 16.janvārim.

 

Un vēl

 

Šodien saskaņā ar ANO svinamo dienu kalendāru ir Starptautiskā migrantu diena. Tāpēc Nacionālā integrācijas centra telpās Rīgā šodien notiks šai tēmai veltīts informatīvs pasākums. Tā laikā demonstrēs Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas studentu sagatavotos videosižetus - sarunas ar trešo valstu pilsoņiem no Venecuēlas, Taizemes, Krievijas, Austrālijas un Azerbaidžānas par integrācijas norisi Latvijā, šo cilvēku Latvijā gūtajiem iespaidiem, iespējām, piedzīvotajām problēmām un ikdienas aktualitātēm.

 

Trešās valsts pilsonis ir persona, kura nav Latvijas pilsonis, citas Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomiskās zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis. Trešo valstu pilsoņi patlaban veido aptuveni 3% no Latvijas kopējā iedzīvotāju skaita.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā vakar veicās jēkabpiliešiem Baltijas basketbola līgas spēlē Lietuvā? Kā jūtas ziemāju sējumi? Un Kur palikusi ziema?

 

Vakar Baltijas Basketbola līgā BK „Jēkabpils” aizvadīja izbraukuma cīņu Lietuvā pret „Prienai” vienību. Pēc pārliecinošas cīņas otrajā puslaikā jēkabpilieši uzvarēja mājiniekus – 76:69. Rezultatīvākais starp Jēkabpils „lūšiem” bija Jānis Pozņaks ar 16 gūtiem punktiem komandas labā. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

 

Katru gadu Jēkabpils dome pieņem lēmumu, cik lielu procentu īres un komunālo maksājumu segs sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām mājām. Nākamajā gadā pašvaldība paaugstinājusi maksājuma daļu, ko atvēlēs sociālo dzīvokļu komunālo rēķinu segšanai. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis informē, ka 2015.gadā dome apmaksās 70% no sociālō dzīvokļu komunālajiem maksājumiem. Pašlaik tie ir 50% un šogad budžetā sociālo dzīvokļu rēķinu apmaksai bija atvēlēti 8 tūkstoši 860 eiro.

 

Turpinām ziņas

 

Decembra vidū, Zasas pagasta zemnieku saimniecībā «Kalna - Jaunzemi» atklāta jauna slaucamo govju kūts. Novadā jau var runāt par tradīciju: ik pēc gada tiek uzcelta jauna ferma, informē laikraksts “Brīvā Daugava”. Vispirms kūti 2011. gadā Zasas pagastā 32 govīm uzcēla Nauris Godļevskis, pēc tam 2012. gadā Rubenes pagastā 32 govīm — Māris Daukste. Pagājušajā gadā jaunu robotizētu fermu Kalna pagastā atklāja Jānis Gaidis. Arī nupat uzceltā kūts būvēta 32 vietām. Šobrīd saimniecībā ir 19 govis, 9 teles un bars mazo teļu. Kūts būvniecība zemnieku saimniecības «Kalna-Jaunzemi» īpašniekam Jānis Račkovskis izmaksājusi 13 tūkstoši eiro.

 

Ziemāju sējumiem līdz šim lietus nav kaitējis un arī kopumā laika apstākļi ir bijuši labvēlīgi. Ppiemēram, Zemgalē jau vairākas dienas ir virs nulles atzīmes, ko nevar nosaukt par ziemu. Zemnieki norāda, ka patlaban ir svarīgi, lai neuznāk milzīgs kailsals un, lai nesasnieg milzīga sniega kārta uz nesasalušas zemes. "Tad apakšā augi turpina intensīvi elpot, izsūt un aiziet bojā. Vai arī pie liela kailsala, kas ir pagājušā gada variants, izsalst bez sniega segas. Labais scenārijs, ja uznāk neliels sals, zeme sasalst un tad sniegs.

 

Latvijā vidējo un lielo lauku saimniecību skaits trijos gados pieaudzis par 18,8%, savukārt mazo saimniecību skaits sarucis par 3,8%, liecina statistikas dati. Kopumā 2013.gadā Latvijā bija 81,8 tūkstoši lauku saimniecību, tajā skaitā 1,4 tūkstoši  bija lielās lauku saimniecības, 6,8 tūkstoši - vidējās lauku saimniecības un 73,6 tūkstoši - mazās lauku saimniecības.

 

Un vēl

 

Vēl novembra sākumā vairākas meteorologu organizācijas prognozēja, ka 2014.-2015.gada ziema Eiropā būs aukstāka un sniegotāka nekā pērn. Tolaik daudzi sinoptiķi no dažādām valstīm prognozēja, ka siltam novembrim Eiropā sekos salta ziema. Tomēr līdz šim Latvijā bijis visai silts laiks un nekas neliecina, ka tuvākajā laikā laika apstākļi būtiski mainīsies. Laika apstākļu vērotājs Vilis Bukšs pēc šajā gadā veiktajiem novērojumiem sagatavojis prognozi, kādi laika apstākļi gaidāmi nākamā gada pirmajā mēnesī. Bukšs savā blogā raksta: vērojot, kādi laika apstākļi bija šā gada nozīmīgajās dienās, tad janvāris kopumā paies neliela līdz mērena sala un biežu nokrišņu zīmē. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kam piemēros mikrouzņēmuma nodokļa likmi 9% apmērā? Kādās sacensībās februārī piedalīsies reinis nitišs? Un Kādā televīzijas raidījumā bija skatāmi jēkabpiliešu mājokļi?

 

Saeima šodien nodeva izskatīšanai parlamenta komisijās koalīcijas deputātu iesniegto likumprojektu, kas paredz piemērot mikrouzņēmuma nodokļa likmi 9% apmērā uzņēmuma pirmajos trīs darbības gados. Savukārt mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kuru gada apgrozījums pārsniedz 7 tūkstoši eiro, sākot ar saimnieciskās darbības ceturto taksācijas gadu, paredzēts noteikt mikrouzņēmumu nodokļa likmi 12% apmērā. Lai mazinātu risku negodprātīgai uzņēmēju rīcībai izmantot mikrouzņēmumu nodokļa likmi 9% apmērā jaunajiem uzņēmējiem, paredzēts noteikt mikrouzņēmumu nodokļa likmi 12% apmērā arī tiem nodokļu maksātājiem, kas pēc 9% likmes izmantošanas likvidē un atkārtoti reģistrē jaunu mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju.

 

Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā laikā Latvijas nevalstiskās organizācijas īstenos desmit sabiedrības interesēm būtiskus projektus. Šodien valdības un nevalstisko organizāciju Memoranda padomes sēdē Latvijas prezidentūras Eieropas Savienības Padomē sekretariāta pārstāvji informēja, ka no kopumā 48 iesniegtajiem projektiem atbalstīta desmit projektu īstenošana. Projektos paredzēti dažādi pasākumi - konferences, semināri un diskusijas. Visvairāk projektu ir saistīti ar konkurētspējas veicināšanu.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpilietis Reinis Nitišs, kurš savu debijas sezonu pasaules rallijkrosa čempionāta Supercar klasē noslēdza ar kopvērtējumā izcīnītu trešo vietu, startēs Eiropas rallija čempionāta posmā Rally Liepāja . Reinis sacensībās piedalīsies ar Latvijas rallija komandas Sports Racing Technologies sagatavotu Ford Fiesta R2 automašīnu. Nitiša treneris un stūrmanis būs divkārtējais Latvijas rallija čempions Māris Neikšāns. Rally Liepāja norisināsies nākamgad, no 6. līdz 8. februārim, un Reinis Nitišs sacīkstēs piedalīsies ar priekšpiedziņas Ford Fiesta R2 klases automašīnu.

 

Šajos Ziemassvētkos Līvānu Romas katoļu baznīcā atkal skanēs slavenā ērģeļu meistara Herberta Kolbes pirms 78 gadiem būvētās un restauratora Viestura Ilsuma šogad daļēji atjaunotās ērģeles. Daļējas ērģeļu restaurācijas gaitā uzstādīts jauns motors, veikta oriģinālo gaisa kanālu hermetizēšana, plēšu tīrīšana, ārējo faltu apstrāde, gaisa kanālu un droseles izgatavošana un montāža. Restaurācijas darbu gaitā ērģeles tika demontētas un dievkalpojumu laikā nācās izlīdzēties ar sintezatoru. Restaurācija izmaksāja 14 tūkstoši eiro.

 

Un vēl

 

Jau no 24. novembra no pirmdienas līdz ceturtdienai pulksten 20.00 LTV1 ēterā skatītājus priecē jauns raidījums "Kas tur dzīvo?". Vakar šajā raidījumā bija stāsts par jēkabpiliešiem. Raidījumā varēja redzēt šarmantu, ģimenisku mājokli, Jēkabpils gleznotāja orģinālo māju un "BK Jēkabpils" basketbolista dzīvokli. Izrādās, ka cilvēka personību spēj atklāt ne vien izskats un viņa izturēšanās, bet pat vide, kurā viņš dzīvo. Kādi atklājumi bija Jēkabpilī to ikviens, kas skatījās, varēja redzēt šajā raidījumā. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādas ir jēkabpiliešu Ziemassvētku tradīcijas? Cik daudz naudas ceļun policistam solījis pļaviņās pieķertais kukuļdevējs? Un kas turpmāk vadīs Līvānu Bērnu un jauniešu centru?

 

Ziemassvētkus visbiežāk cilvēki sagaida ģimenes lokā, dedzinot eglīti, apmainoties dāvanām, apmeklējot Dievnamu vai kādu šiem svētkiem īpaši veltītu pasākumu. Dienas jautājumā skaidrojām, kā Ziemassvētkus sagaida jēkabpilieši? Viedokļus izteica Rima, Māris, Dzintra, Natālija un Ausma.

 

AUDIO

jau ziņots, ka vairāk nekā pusei jeb 53% respondentu latvijas iedzīvotāju ir būtiski Ziemassvētkus sagaidīt ģiemenes lokā un svētku galdā celt latvijas ražojumus. Tradicionāli iecienītākie produkti, kas arī šogad tiks celti svētku galdā, ir gaļa un zivis, kā arī augļi, dārzeņi un saldumi. Līdzīgi kā pērn, arī šogad svētku mielastam respondenti tērēs apdomāti - vairāk nekā puse jeb 58% tam veltīs līdz 20% no mājsaimniecības tēriņiem un 39% - līdz 50% no mājsaimniecības tēriņiem.

 

Turpinām ziņas

 

Valsts policijas darbinieki vakar aizturējuši vadītāju, kurš ar desmit eiro liela kukuļa palīdzību mēģināja atpirkties no ceļu policistiem. Policija informē, ka Pļaviņu novadā 1965.gadā dzimušais vīrietis neievēroja ceļa zīmes "Iebraukt aizliegts" prasības, lai netiktu saukts pie atbildības likuma kārtībā, mēģināja policistiem iedot 10 eiro, pēc kā arī tika aizturēts. Pret vīrieti sākts kriminālprocess. Zemgales reģiona pārvaldes policijas darbinieki šogad aizturējuši jau 95 autovadītājus par kukuļdošanu.

 

Pagājušajā diennaktī sastādīti 182 protokoli par ātruma pārsniegšanu. Visvairāk protokolu par ātruma pārsniegšanu sastādīts Rīgas reģionā - 73. Zemgales reģionā - 49. 23 protokoli par ātruma pārsniegšanu sastādīti Vidzemes reģionā. Par braukšanu reibumā pagājušajā diennaktī pieķerti septiņi vadītāji. Kopumā reģistrēti 85 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietušo 28 cilvēki, bet viens cilvēks gājis bojā.

 

Vakar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi slimnīcā nogādāja sievieti, kurai konstatēta ķermeņa atdzišana; cietusī bijusi stiprā alkohola reibumā. 51 gadus vecā sieviete tika atrasta guļam parkā. Mediķi aicina cilvēkiem nebūt vienaldzīgiem un, redzot kādu guļam, pieiet klāt un noskaidrot, kas noticis. Mediķi atgādina, ka vēsā laikā, guļot uz ielas, cilvēks var nomirt.

 


Šodien Līvānu novada domes sēdē pašvaldības deputāti vienbalsīgi pastiprinājuši Zani Praņevsku Līvānu Bērnu un jauniešu centra direktores amatā. Savus amata pienākumus Praņevska sāks pildīt no nākamā gada 5.janvāra. Līdz šim Praņevska strādājusi Jaunsilavas pamatskolā par izglītības psihologu un vadījusi floristikas pulciņu. Viņai ir augstākā pedagoģiskā izglītība un 18 gadu pedagoģiskā darba pieredze. Jau ziņots, ka Līvānu novada domes izsludinātajam atklātajam konkursam uz vakanto Līvānu Bērnu un jauniešu centra direktora amatu bija pieteikušies pieci pretendenti.

 


Radio1 ziņas pulksten 17.00 -18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas jāievēro pirmssvētku laikā izmantojot bankomātus? Kuriem saeimas deputātiem iedzīvotāji nestu dāvanas, bet kuriem žagarus? Un Kādus laikapstākļus šonakt prognozē sinoptiķi?

 

Pēc Augstākās tiesas sprieduma ir stājies spēkā un vairs nav pārsūdzams Konkurences padomes 2011.gadā pieņemtais lēmums par aizliegtu vienošanos sodīt 22 Latvijas komercbankas. Viena mēneša laikā bankām, kas uzturēja tiesvedību, jānomaksā tām piemērotais naudas sods. Jāatgādina, ka 2011.gadā Konkurences padome secināja - bankas ir kopīgi ilgstoši fiksējušas savstarpējās komisijas maksas par patērētāju pirkumiem ar maksājumu kartēm, kas savukārt noteica zemāko līmeni tiem maksājumiem, kurus bankām veica tirgotāji, kas savās tirdzniecības vietās pieņem maksājuma kartes. Aizliegtā vienošanās attiecās arī uz komisijas maksām, ko bankas maksāja viena otrai par bankomātu pakalpojumiem.

 

Pirmssvētku laikā, kad aktīvi pērkam dāvanas ģimenes locekļiem un draugiem, bankas atgādina iedzīvotājiem par datu un naudas drošības jautājumiem – Latvijas Komercbanku asociācijā aicina pievērst uzmanību bankomātiem, lai tie nebūtu aprīkoti ar skimmeriem – nelegālām datu nolasīšanas ierīcēm. «Skimmeru» ierīces tāpat kā bankomāti mēdz būt dažādas, un bieži vien nespeciālistam tās ir grūti pamanāmas. Pamata vietas, kurām jāpievērš uzmanība ir: .kartes ievadīšanas vieta vai nav kāds neierasts izvirzījums, neparasta detaļa, monitora augšpuse- vai nav piestiprināta mikrokamera, vai augšpuse neizskatās kā atsevišķa detaļa un PIN ievades klaviatūra - vai tā nekustas, izskatās kā atsevišķa detaļa vai atšķiras krāsa.

 

Saeima šodien otrajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas nosaka līdz nākamā gada 1.martam pārcelt tā dēvētā nolikto atslēgu principa ieviešanu. Parlaments 25.septembrī pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz ieviest «nolikto atslēgu» principu, kas būtu attiecināms uz tiem gadījumiem, kad parādnieka maksātnespējas procesā tiek pārdots parādnieka mājoklis. Šos grozījumus asi kritizēja bankas, paziņojot, ka tie sadārdzinās kredītus un to dēļ komercbankas vairs nevēloties iesaistīties valsts iecerētajā atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Valsts prezidents šo likumu izsludināja, tomēr neraksturīgi asi kritizēja pieņemtās izmaiņas un aicināja meklēt risinājumus, kas jāizdara līdz nākamā gada sākumam.

 

Turpinām ziņas

 

Lielāko Ziemassvētku dāvanu būtu pelnījis Rīgas mērs Nils Ušakovs, bet žagarus – 12.saeimas deputāte Solvita Āboltiņa, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti. Dati liecina, ka Ušakovam dāvanas šogad pasniegtu daudz mazāk cilvēku nekā pēdējo divu gadu laikā. Respondenti Ziemassvētkos līdzīgi kā pēdējos divus gadus, labprāt apdāvinātu arī Ventspils mēru Aivaru Lembergu, viceprezidentu Valdi Dombrovski, Valsts prezidentu Andri Bērziņu un komponistu Raimondu Paulu. Tikmēr salīdzinoši liela daļa aptaujāto Ziemassvētkos pasniegtu žagaru bunti ne tikai Āboltiņai, bet arī Latvijas ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam un Dzintaram Zaķim.

 

Tāpat kā šogad, arī 2015. gada valsts budžetā pašvaldību ilgtermiņa aizņēmumiem ieplānoti 118 miljoni eiro. Gan naudas devēja Finanšu ministrija, gan Pašvaldību savienība atzīst, ka ar tādu summu līdz šim pieticis visām pašvaldībām. Tomēr tāpat kā pašlaik, arī turpmāk tiks saglabāti ierobežojumi – pašvaldības nevarēs aizņemties jaunu kultūras namu, sporta haļļu un līdzīgu projektu īstenošanai.

 

Un vēl

 

Naktī uz piektdienu Latvijā daudz līs, valsts austrumos gaidāms arī slapjš sniegs. Dienā nedaudz īslaicīgi līs. Debesis klās bieza mākoņu sega, kas dienā, sākot no valsts rietumiem, kļūs plānāka. Naktī un no rīta daudzviet būs arī dūmaka vai migla, vēlāk tā saglabāsies vietām Austrumlatvijā. Jau naktī no rietumiem sāks ieplūst ļoti siltas gaisa masas, gaisa temperatūra no rīta un dienā sasniegs +5..+9 grādus. Pūtīs mēreni stiprs dienvidu un rietumu vējš, ar brāzmām līdz 10-15 metriem sekundē.

Atstājiet komentāru