2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 29. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 29. jūnijā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Valsts prezidents izsludina grozījumus pensiju likumā; Vasaras brīvlaik bērni gust vairāk trauma; BK Jēkabpils sāk komplektēt sastāvu

Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien izsludinājis Saeimas pieņemtos grozījumus likumā par valsts pensijām, kas paredz sākt pārrēķināt pensijas no nākamā gada, lai novērstu negatīvu kapitāla indeksa ietekmi uz to apmēru. Paredzēts, ka pensijas tiks pārrēķinātas no nākamā gada, bet konkrētos gados pārskatāmās pensijas un pārskatīšanas nosacījumi tiks noteikti ikgadējā valsts budžeta likumā un vidējā termiņa budžeta ietvara likumā, izvērtējot valsts budžeta iespējas. Līdz ar to šajā likumā nav iekļauts mehānisms pensiju pārskatīšanai, vai tas tiks darīts atkarībā no piešķiršanas laika, vai pensijas apmēra. Tas tiks noteikts budžeta likumā.

Kokneses novada Bebru pagastā avarējot ar kvadraciklu, cietuši trīs jaunieši. Pie nenoskaidrotiem apstākļiem, kvadraciklam apgāžoties cietuši 21 gadu vecs jaunietis, kā arī 16 un 13 gadus veci pusaudži. Visi nogādāti slimnīcā. Vasaras brīvlaikā arvien vairāk pusaudži un bērni gūst traumas uz slīdkalniņiem un batuta, kā arī saindējušies ar alkoholu pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola. Mediķi atgādina, ka vasarā, kad skolēniem ir brīvlaiks, vecākiem ir svarīgi zināt savu bērnu aktivitātes, kā arī ar bērniem nepieciešams pārrunāt drošības pasākumus dažādās aktivitātēs, arī par drošību uz ūdens.

Arī šovasar Jēkabpilī darbosies brīvdabas kino – Kino Placis. No 1.jūlija līdz 4.jūlijam tur būs skatāms Venecuēlas, Peru, Argentīnas un Vācijas kopražojums – drāma “Sliktie mati”. 2013.gadā pabeigtā filma ir ieguvusi Sansebastjanas Starptautiskā kinofestivāla galveno balvu „Zelta gliemežvāks”, kā arī vairākos citos kinofestivālos iegūtas balvas par labāko režiju, aktierspēli un scenāriju.

Starpsezonā aktīvi turpinot komplektēt sastāvu nākamajai sezonai, basketbola klubs „Jēkabpils” pagarina līgumu ar 2,07 m garo spēka uzbrucēju Pāvelu Veselovu. Gulbenietis „lūšu” rindās aizvadīs jau trešo sezonu. Pagájušajā nedēļā BK “Jēkabpils” galvenā trenera amatā apstiprināja Igoru Miglinieku un pagarināja līgumu ar saspēles vadītāju Rinaldu Sirsniņu.

Ūdens temperatūra Latvijas lielākajās upēs un ezeros ir +15..+18 grādu, Latgalē līdz +19 grādiem. Ūdens temperatūra lielajos ezeros pārsvarā ir +16..+17 grādu, Latgalē +17..+19 grādu. Jūras piekrastē vēsākais ūdens saglabājas Rīgas līcī pie Kurzemes, kur Kolkā, Rojā un Mērsragā ūdens temperatūra rīta stundās svārstās ap +10 grādiem.

Ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausieties: Uz ceļa Tīnūži-Koknese plāno izvietot fotoradarus; VUGD izglābj mājlopus; Šodien atzīmē Peterdienu

Valsts policija (VP) kopš aprīļa pastiprināti kontrolē transportlīdzekļu vadītājus uz autokatastrofām bagātā autoceļa Tīnūži-Koknese. Tikmēr Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) uz šī autoceļa sola izvietot stacionāros fotoradarus. VP skaidroja, ka tiek organizētas policijas patruļas gan ar trafarētām, gan netrafarētām automašīnām. Tāpat šogad aprīļa sākumā VP uzrunājusi Ceļu satiksmes drošības direkciju, lūdzot nākamajā fotoradaru uzstādīšanas kārtā šajā ceļa posmā uzstādīt papildu fotoradarus, uz ko policija saņēma pozitīvu atbildi. Policijā gan skaidro, ka katram šoferim policijas patruļu blakus nolikt nevar. Ceļu satiksmes dalībniekiem jārīkojas tā, lai neapdraudētu ne sevi, ne citus satiksmes dalībniekus - ievērojot atļauto braukšanas ātrumu, iekļaujoties transportlīdzekļu kustības plūsmā, kā arī saglabājot uzmanību uz ceļa. CSDD preses pārstāvis Jānis Aizpors aģentūrai LETA apliecināja, ka nākamajā stacionāro fotoradaru uzstādīšanas kārtā mērierīces tiks izvietotas arī uz autoceļa Tīnūži-Koknese. Drīzumā par 20 radaru iegādi tiks izsludināts konkurss, taču viņš atturējās prognozēt, kad varētu sākties to uzstādīšana, jo līdzšinējā prakse liecina, ka jāveic apjomīgs darbs, lai ierīces sāktu darboties.

Preiļu novadā sestdienas vakarā ugunsdzēsēji glābēji palīdzējuši no akas izcelt tajā iekritušu govi, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Negadījums noticis Aizkalnes pagastā. Ugunsdzēsēji glābēji govi no akas izcēluši ar traktora un roku riņķu palīdzību. VUGD kopumā pagājušajā diennaktī saņēmis 35 izsaukumus, no kuriem 13 bija ugunsgrēki, 15 - glābšanas darbi, bet septiņi izrādījās maldinājumi.

Laikā, kad izšķīlušies putnu mazuļi apgūst lidotprasmi, nereti kāds tiek sastapts uz zemes, tomēr putnu eksperti aicina iedzīvotājus «neglābt» šos putnu mazuļus. Putnu vērotājs un gredzenotājs Kaspars Funts savā blogā norāda, ka labākais, ko darīt situācijā, kad uz zemes ir atrasts putnēns, ir neaiztikt to un doties prom. Tā būs vislabākā palīdzība, jo šie putni visbiežāk nemaz neesot savu vecāku pamesti. Tas nozīmē, ka turpat vien tuvumā var atrasties putnēna vecāki, kuri turpinās viņu barot līdz lidotspējas apgūšanai un arī neilgi vēl pēc tam. Tāpēc ir svarīgi konkrēto vietu pamest, lai vecāki var turpināt mazuli barot. Tas, ka tiek paņemts lidotspēju vēl neapguvis putnēns, nenozīmē, ka viņš tiek izglābts, norāda eksperts.

Šodien, 29.jūnijā svinama Pēterdiena, saukta arī par Lapu, Pērkona jeb Zibens dienu. Tas nozīmē, ka ziedēšanas laiks aiziet, dodams vietu vasaras pilnbriedam un jaunajai ražai. Tātad, jaunam lauku darba cēlienam, bet saule sāk ceļu pretim rudenim. Latviešiem svinamās dienas vispirms iedala saimniecisko gadu - tā ritējumu, kad kādi darbi darāmi. Arī Pētera diena šajā ziņā nav izņēmums. Ne tikai Pēterdiena, bet arī pārējās dienas iezīmē gadu. Vecos laikos bija strikti noteikts – tajā laikā stādīja to, tajā laikā sēja to, tajā pļāva, tajā stādīja, tajā kaltēja, tajā ara… Arī siena laiks sākas ar Pēteriem. Saistībā ar Pēterdienu ir arī vairāki ticējumi par to, kāds varētu būt turpmāk laiks - vai būs lietus, vai spīdēs saule. To bija svarīgi zināt, jo sākās siena laiks.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Uz nedēļu slēgs Grieķijas bankas; Krustpils novadā dedzis siena šķūnis; Gatavojas Līvānu novada svētkiem

Grieķijas bankas būs slēgtas līdz 6. jūlijam, kas ir nākamā diena pēc referenduma par starptautisko kreditoru priekšlikumiem, un šajā periodā bankomātos varēs izņemt līdz 60 eiro dienā, pirmdien publicētā oficiālā dekrētā par kapitāla kontroli paziņojusi valdība. Valdība paziņoja, ka bankas tiks atkal atvērtas 7. jūlijā, bet bankomāti, no kuriem daudzi ir tukši pēc masveidīgās naudas izņemšanas nedēļas nogalē, "atkal normāli darbosies, vēlākais, pirmdienas pēcpusdienā". 60 eiro ierobežojums naudas izņemšanai ir noteikts vienai bankas kartei. Bankas transakciju ierobežojumi neattieksies uz pensiju maksājumiem, kā arī "nebūs problēmu algām, kas elektroniski iemaksātas banku kontos”, teikts valdības paziņojumā. Radikālie pasākumi ir noteikti, lai aizsargātu banku sistēmu no masu panikas draudiem Grieķijas defolta iespējamības apstākļos un no paziņojuma par gaidāmo referendumu ietekmes uz sarunām ar kreditoriem.

Pagājušajā diennaktī ugunsdzēsēji plkst. 13.24 saņēma izsaukumu dzēst Kruspils novadā degošu siena šķūni, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Marita Masule. Šķūnis ar sienu dzēsts Krustpils pagastā, ko ugunsliesmas bija apņēmušas 85 kvadrātmetru platībā. Ierodoties notikumu vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienstāvu dzelzsbetona karkasa šķūnī deg siens 70m2 platībā un šķūņa dēļu siena 15m2 platībā. Plkst. 15.14. šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts. Kopumā pagājušajā diennaktī VUGD darbinieki dzēsuši 27 ugunsgrēkus

Zemgalē pēc lapsenes dzēliena vidēji smagā stāvoklī Jēkabpils slimnīcā nogādāts 64 gadus vecs vīrietis, informē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola. Lapsene vīrietim iedzēlusi pakausī. Pēc dzēliena viņam sākusi pietūkt mēle, uz ķermeņa parādījušies izsitumi, kā arī sācies elpas trūkums. Mediķi vīrietim snieguši palīdzību un nogādājuši slimnīcā. Aizvadītajā diennaktī NMPD mediķi kopumā devušies uz 1186 izsaukumiem, no tiem 203 bija saistīti ar dažāda veida traumām.

Līvānu pilsētas svētkos šogad uzstāsies "Dzelzs vilks" un "Musiqq", informē Līvānu novada domes sabierisko attiecību un ārējo sakaru nodaļa. Līvānu pilsētas svētki norisināsies no 16. līdz 18.jūlijam. Svētku laikā paredzēti pasākumi dažādās pilsētas vietās.17.jūlijā plānotas sacensības strītbolā un pludmales volejbolā. Iecerēti arī vairāki folkloras pasākumi. Pilsētas svētku svinēšana turpināsies arī 18.jūlijā, kad rīta pusē plānota "motorizēta pilsētas modināšana". Vēlāk pilsētas stadionā notiks sporta svētki. Naktī uz 19.jūliju Tradīciju laukumā par godu pilsētas svētkiem paredzēts arī salūts.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties Valdībā izmaiņas nav gaidāmas; Jēkabpilī aplaupīts vīrietis; Joprojām aicina asinsdonorus būt atsaucīgiem

Opozīcijā esošās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) līderis Mārtiņš Bondars uzskata, ka par spīti dažu cilvēku kuluāru sarunās izteiktajai neapmierinātībai nekādas pārmaiņas valdībā tuvākajā laikā nav gaidāmas. Bondars intervijā LTV “Rīta Panorāmai” sacīja, ka par koalīcijas paplašināšanu, iekļaujot tajā LRA, nekādas sarunas nenotiek.Nekādu sarunu starp LRA frakciju un koalīcijas pārstāvjiem nebija, nav arī nekādu tiešu indikāciju, ka valdība varētu tuvākajā laikā mainīt savu sastāvu, sacīja Bondars. Viņš atzina, ka aizkulisēs daži cilvēki runā un pauž neapmierinātību ar vienu otru, taču nekas nenotiek, lai varētu situāciju mainīt.Jau ziņots, ka par iespējamām pārmaiņām valdībā sāka runāt prezidenta vēlēšanu dēļ, kad Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīja pārējo divu koalīcijas partneru atbalstīto Valsts prezidenta amata kandidātu – Raimondu Vējoni, kurš tomēr tika ievēlēts un stāsies amatā 8.jūlijā. NA koalīcijas sarunās skaidroja, ka tās mērķis nav gāzt valdību, un pagaidām koalīcijas partneri apgalvo, ka valdības krišana nedraudot.

Nedēļas nogalē Jēkabpilī Neretas ielā pie degvielas uzpildes stacijas notikusi laupīšana. Ap pulksten pus divpadsmitiem vakarā nodarot miesas bojājumus 36 gadus vecam vīrietim, atņemta soma, kurā bijuši 10 eiro un mobilais telefons. Aizdomās turētais 18 gadus vecs jaunietis aizturēts.

Valsts asinsdonoru centrs joprojām aicina atsaukties 0 rēzus negatīvo asins grupu donorus, informēja centra pārstāve Inese Tīkmane. Viņa norādīja, ka, nododot asinis, organismā tiek stimulēta asinsrades sistēma un atjaunots asiņu sastāvs. Šodien asinis līdz plkst.14 var nodot Ogres kultūras centrā. Savukārt Rīgā specializētajā centra autobusā ziedot gribētāji līdz plkst.15 tiks gaidīti pie Dailes teātra.Rīt centrs donorus gaidīs Valkas kultūras namā no plkst.10 līdz 13. Tāpat specializētajā centra autobusā, kurš atradīsies Rīgā, pie tirdzniecības centra «Elkor», Brīvības gatvē 201, cilvēkiem būs iespēja ziedot asinis no plkst.11 līdz 15. no trešdienas, 1.jūlija, Valsts asinsdonoru centrs sāks bezskaidras naudas norēķinus ar donoriem. Tas nozīmē, ka kompensācija zaudētā asins un asins komponentu apjoma atjaunošanai tiks ieskaitīta donora bankas kontā, nevis izmaksāta skaidrā naudā, kā tas tika darīts līdz šim. Turpmāk donoriem būs jāuzrāda savs bankas konta numurs.

Tuvākajās diennaktīs gaisa temperatūra Latvijā daudz nemainīsies - naktis būs nedaudz siltākas, bet dienas kļūs mazliet vēsākas. Savukārt nedēļas nogalē gaidāms karsts laiks, prognozē "Global Forecast System". Mākoņu daudzums būs mainīgs, nedēļas otrā puse gaidāma pārsvarā saulaina. Otrdien un trešdien daudzviet īslaicīgi līs, vietām dārdēs pērkons. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +8..+14 grādiem, maksimālā temperatūra būs +17..+24 grādi. Nedēļas vēsākā diena būs trešdiena. No piektdienas gaidāms karsts laiks, gaisa temperatūra nedēļas nogalē var sasniegt +30 grādu. Šonedēļ dominēs mērens rietumu un ziemeļu vējš, kas brīžiem kļūs brāzmains. Mežos daudzviet būs augsta ugunsbīstamība. Gaidāma liela saules ultravioletā radiācija, tādēļ no plkst.11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros. Cilvēki ar jutīgu ādu, ja netiek ievērota nekāda piesardzība, dienas vidū saulē var apdegt 15 minūtēs. Uzturoties saulē, vēlams nēsāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu apģērbu.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Grieķijas problēmas Latviju tieši neietekmēs; Aizturēti jau 87 kukuļdevēji; BK Jekabpils pagarina līgumu ar Oskaru Virsi

Grieķijas problēmu tiešā ietekme uz Latviju ir relatīvi neliela, skaidro Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Skrīvere. Ekonomiste vērš uzmanību, ka eksports no Latvijas uz Grieķiju ir ap 0,1% no kopējā Latvijas preču eksporta un Latvijas komercbankām nav ieguldījumu Grieķijas valdības parādzīmēs. TāpēcGrieķijas notikumu ietekme uz Latviju galvenokārt ir netieša - tiek palēnināta eirozonas attīstība, kas ietekmē arī mūsu eksporta iespējas un attīstību. Turklāt Latvija nepiedalījās iepriekšējos Grieķijas glābšanas pasākumos, un Latvijas valdība nav aizdevusi Grieķijai ne 2010., ne 2012.gadā. omentējot Grieķijas problēmu iespējamo ietekmi uz eirozonu, Skrīvere vērš uzmanību, ka atšķirībā no situācijas pirms vairākiem gadiem, kad Grieķijas problēmas radīja lielu viļņošanos finanšu tirgos, pēdējie notikumi parāda, ka eirozona ir kļuvusi daudz stiprāka un Grieķijas problēmas, lai arī tām būs negatīva ietekme, nenodarīs neatgriezenisku kaitējumu.

Šogad aizturēti 87 autovadītāji kukuļdevēji un četri ceļu policisti kukuļņēmēji, vēsta Valsts policija. Ceļu satiksme ir tā joma, kurā policijas darbinieki ar iedzīvotājiem ikdienā sastopas visbiežāk, līdz ar to potenciāli pastāv augstāks korupcijas riska līmenis. Tādēļ korupcijas riska izskaušana ceļu satiksmē ir viena no Valsts policijas prioritātēm. Līdz šā gada 1.jūnijam ceļu uzraudzības jomā kopumā fiksēti 87 kukuļdošanas gadījumi. Tāpat, veicot sistemātisku darbu ar mērķi atklāt policistus, kuri varētu būt saistīti ar koruptīvām darbībām, līdz šā gada 1.jūnijam par kukuļņemšanu aizturēti četri Ceļu policijas darbinieki. Valsts policija arī turpmāk cīņā ar korupciju uz ceļa pastiprinātu uzmanību pievērsīs gan policistiem, kas ņem kukuļus, gan autovadītājiem, kas dod kukuļus. Par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem likumā paredzēta kriminālatbildība.
BK “Jēkabpils” turpina sastāva komplektāciju 2015./2016. gada sezonai, pagarinot līgumu ar aizsargu Oskaru Virsi. 25 gadus vecais basketbolists bronzas vienību BK “Jēkabpils” pārstāvēs jau ceturto sezonu. 2014./2015. gada sezonā “Aldaris” Latvijas Basketbola līgā Virsis aizvadīja 37 spēles, kur vidēji 19 ar pusi minūtēs komandas labā guva 3,7 punktus, izcīnīja 2,5 atlēkušās bumbas un atdeva 1,3 rezultatīvas piespēles. Kā jau iepriekš ziņots, BK “Jēkabpils” starpsezonā jau ir pagarinājis līgumu ar Rinaldu Sirsniņu, Pāvelu Veselovu. Galvenā trenera pienākumus nākamajā sezonā pildīs Igors Miglinieks.

Šodien Rucavā saules ultravioletās radiācijas indekss (UVI) pakāpās līdz 7,5 - līdz pagaidām augstākajai atzīmei šogad, pārspējot 11. jūnijā un 12. jūnijā reģistrētos 7,2 punktus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Tiesa, augstā UVI vērtība saistīta nevis ar būtisku ultravioletās radiācijas pieaugumu, bet gan ar mākoņu ietekmi - apstākļos, kad spīd saule un debesīs ir mākoņi, zemi sasniedz ne tikai no saules nākošā radiācija, bet arī mākoņu atstarotā radiācija. Nedēļas otrajā pusē gaidāma ozona slāņa sarukšana, tādēļ zemi sasniegs intensīvāks ultravioletais starojums. Jau ziņots, ka ik gadu jūnijā un jūlija pirmajā pusē ultravioletais starojums ir visspēcīgākais, tāpēc šajā laikā jāievēro īpaša piesardzība

Atstājiet komentāru