2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 30. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 30. jūnijā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Uz Latvijas robežas aiztur 12 Vjetnamas pilsoņus; No darba atbrīvoti policisti, kas pieķerti reibumā; Aicina piedalīties konkursā Mans labais kaimiņš

Robežsargi Latvijas - Lietuvas robežas tuvumā aizturējuši 12 Vjetnamas pilsoņus un divus viņu pārvadātājus, informēja Valsts robežsardzē. Rīgas pārvaldes robežsargi, veicot imigrācijas kontroles pasākumus, Lietuvas robežas tuvumā uz autoceļa Ķekava - Skaistkalne - Lietuva, Vecumnieku novadā, Skaistkalnes pagastā pārbaudei apturēja divas no Latvijas uz Lietuvu izbraucošas automašīnas: ''Opel Vivaro'', ko vadīja Latvijas valstpiederīgais un ''Volkswagen Passat'', ko vadīja Latvijas pilsonis. Automašīnās tika pārvietoti 12 Vjetnamas pilsoņi bez derīgiem ceļošanas dokumentiem, pastāstija robežssardzē. Visas personas aizturētas un uzsākts Kriminālprocess.

Jūnijā Valsts policijā aizturēti divi darbinieki, kuri izdarījuši pārkāpumus alkohola reibumā, informēja policijas pārstāvis Toms Sadovskis. Viens no viņiem jau atvaļināts no dienesta, otrs pagaidām atstādināts no amata pienākumu pildīšanas. Šā gada 14.jūnijā likumsargi saņēma informāciju par kādu iereibušu vīrieti Rūjienā, kurš lietojis alkoholiskos dzērienus sabiedriskā vietā. Notikuma vietā vīrietis nereaģēja uz atbraukušo likumsargu aizrādījumiem un tika aizturēts. Vēlāk noskaidrots, ka tas bijis kāds 1972.gadā dzimis VP Speciālo objektu apsardzes pārvaldes darbinieks, kurš ārpus darba laika formas tērpā publiskā vietā lietojis alkoholu. Šobrīd viņš jau atvaļināts no dienesta Valsts policijā.Savukārt Jāņu dienā Višķu pagastā aizturēts kāds policists, kurš, būdams 2,36 promiļu reibumā, izraisīja ceļu satiksmes negadījumu – uzbrauca divām ceļa zīmēm. Pret šo 1975.gadā dzimušo Daugavpils iecirkņa inspektoru uzsākta lieta par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā, kā arī par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu. Tāpat uzsākta disciplinārlieta, kuras ietvaros viņš atstādināts no amata pienākumu pildīšanas.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvalde, jau otro gadu Pilsētas svētkos vēlas godināt Jēkabpils pilsētas iedzīvotāju labākos kaimiņus, tāpēc izsludina konkursu „Mans labais kaimiņš” un aicina pastāstīt par saviem sirsnīgajiem, uzmanīgajiem, izpalīdzīgajiem atsaucīgajiem, jautrajiem un visādi citādi labajiem kaimiņiem. Visi labie kaimiņi tiks godināti uz Jēkabpils Pilsētas svētku lielās skatuves. Vairākiem no konkursam pieteiktajiem labajiem kaimiņiem žūrija piešķirs nominācijas. Konkursa anketas pieejams Jēkabpils pilsētas pašvaldības vienas pieturas aģēntūrā, kā arī pilsētas bibliotēkās.

Līdz 30.jūlijam Jēkabpils Vēstures muzeja Krustpils pilī skatāmas vairākas izstādes. Izstāžu zālē var aplūkot izstādi “Arheoloģijas priekšmeti muzeja krājumā”. Vartu tornī - skatāma izstāde “Viņi dzīvoja ilgi un laimīgi”, autore Ruta Štelmahere un Latvijas Ugunsdzēsības muzeja ceļojošā izstāde “Latvijas Ugunsdzēsībai 150”. Savukārt Marmora zālē skatāma izstāde “Ēdenes Aromāti”, autore Lelde Šabuņina.

Ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausieties: Nekopto zemju īpašniekiem paredzēs naudas sodus; Nedaudz samazinās bezdarba līmenis; Madonas novadā notiks Aviācijas svētki

Turpmāk lauksaimniecības zemju īpašniekiem, kas to nekops un neizmantos ražošanai, plānots ieviest naudas sodus. Zemkopības ministrijas sagatavotie grozījumi attiecas tieši uz zemes īpašniekiem, kas kādas platības iegādājuši pēc 2014.gada 1.novembra un pēc jaunajiem zemes privatizācijas noteikumiem rakstveidā apliecinājuši, ka zeme noteiktā laika periodā tiks izmantota lauksaimniecībā. Kopēja lauksaimniecības zemju platība ik gadu arī sarūk, stāsta dienesta direktores vietnieks Indulis Āboliņš. „Kartē redzams, ka nepateicīgākā situācija ar nekoptām lauksaimniecības zemēm ir Latvijas austrumu daļā – ap Ludzu un Zilupi. Ir arī pietiekami daudz šādu īpašnieku Pierīgā – piemēram, Garkalnes un Salaspils novadi, kur savulaik zemes gabali iegādāti spekulatīvos nolūkos vai ar domu veikt apbūvi, un tas nav izdevies un attiecīgi zemi neviens neizmanto,” stāsta Āboliņš. Lauksaimniecības zemes īpašniekiem, uz kuriem attieksies jaunie naudas sodi, jāņem vērā šie paši nosacījumi par to, cik lielai platībai jābūt koptai.

Jūnijā bezdarba līmenis valstī kopumā samazinājies par 0,1 procentpunktu, nokrītot līdz 8,5%, tomēr Kurzemē tas pieaudzis par 0,5 procentpunktiem, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotie dati. Pašlaik NVA reģistrēti 80 497 bezdarbnieki, kas ir par 70 cilvēkiem mazāk nekā pirms aptuveni mēneša. Rīgas reģionā bezdarba līmenis saglabājies nemainīgs un joprojām ir 5,3%, tāpat arī Vidzemē, kur tas saglabājies 9,4% līmenī. Tikmēr Latgalē bezdarbs mēneša laikā ir samazinājies par 0,2 procentpunktiem, sarūkot līdz 18,7%, bet Zemgalē tas samazinājies par 0,3 procentpunktiem, nokrītot līdz 8,2%. Savukārt Kurzemē reģistrētais bezdarba līmenis pieaudzis par 0,5 procentpunktiem, sasniedzot 10,8%.

4.jūlijā Madonas novada Degumniekos norisināsies gadskārtējie Aviācijas svētki, kuri solās būt ļoti interesanti, apmeklētājiem piedāvājot aizraujošu pasākumu programmu. No plkst. 10 līdz plkst.12 norisināsies lidmašīnu apskate uz skrejceļa un lidmodeļu demonstrēšana. Šajā pašā laikā plānots Ošupes pagasta Gaisa spēku aviācijas bāzes Aviācijas eskadriļas helikoptera Mi-17 un tā aprīkojumu izrādīšana un pēc tam – paraugdemonstrējumi. Plkst.13 sāksies 30 PITTS MONSTER aerobātikas paraugdemonstrējumi. No plkst.13.30 līdz plkst.14 norisināsies grupas lidojums, bet plkst.14 sāksies panorāmas lidojumi, kuros varēs piedalīties tie apmeklētāji, kas vēlēsies paskatīties, kā Degumnieki un tuvējā apkārtne izskatās no augšas. Atgādināsim, ka Degumnieku Aviācijas festivāla aizsākumi meklējami 2011.gadā – toreiz tas tika organizēts kā privāts aviācijas pasākums, taču divu lidmašīnu lidināšanas un nakšņošana Degumnieku lidlaukā piesaistīja lielu vietējo iedzīvotāju un Ošupes pagasta amatpersonu interesi, tāpēc jau 2012.gadā tika organizēts pirmais publiskais Degumnieku lidlauka aviācijas pasākums, kas tika ļoti kupli apmeklēts, tādēļ šis pasākums jau kļuvis par tradīciju.

Ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Pusotru reizi pieaug bērnu traumatisms; Noslēgusies konkursa Biznes ekspresis pirmā daļa; Jēkabpils jauniešu dome aicina sportot

Bērnu traumatisms vasarā – pusotru reizi pieaug traumas, kuru cēlonis ir skrituļošana vai braukšana ar velosipēdu. Vecākiem jābūt tālredzīgiem, sargājot bērnus vasaras brīvlaikā. Vecāku neuzmanība, nezināšana un pēdējā laika materiālā stāvokļa uzlabošanās ir galvenie cēloņi bērnu traumatismam, norāda AS «Veselības centru apvienība» poliklīnikas «Aura» bērnu ķirurgs Egils Lavendelis. Kā liecina ārsta pieredze, par pusotru reizi pēdējā laikā ir bērnu pieaudzis traumu skaits, kas rodas, krītot no dažādiem braucamrīkiem. Latvijas reģionos, kur vidēji materiālais stāvoklis ir sliktāks, traumu ir mazāk, bet tās ir smagākas - saistītas ar palīdzību vecākiem saimniecībā. Ne vien augusta beigās, kad bērni atgriežas pilsētā, arī pēc neilgāka viesošanās laika pie vecmāmiņām laukos vecākiem būtu jāizskaidro bērniem, ka gan mikrorajonu iekšpagalmos, gan uz ielām pilsētās satiksme ir intensīva, nelīdzinoties lauku mieram. Neuzmanīga rīcība uz ielas var radīt ne vien traumas, bet arī materiālos zaudējumus vecākiem, ja bērns būs nodarījis bojājumus auto.

Ir noslēgusies pirmā konkursa Biznesa ekspresis sadaļa – ideju iesniegšana, kur ikvienam Latvijas iedzīvotājam bija iespēja pieteikt savu biznesa ideju, lai iegūtu zināšanas un kontaktus, kā arī finansiālu atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai.Kopumā konkursam tika iesniegtas vairāk kā 200 idejas. Tagad vērtēšanas komisijas pārstāvjiem tās jāizvērtē un jānosaka, kuras kvalificēsies konkursa otrajai kārtai, un tad jau sāksies apmācības un individuālās konsultācijas, kā arī otrās kārtas dalībniekiem tiks sniegta iespēja saņemt mentoru atbalstu, veiksmīgākai uzņēmējdarbības uzsākšanai. Kopējais konkursa balvu fonds ir vairāk, kā 50 000 eur. Īpašas simpātiju balvas saņems arī sponsoru favorītidejas. Plašāka informācija par Biznesa ekspresi un tā norisi pieejama konkursa mājas lapa www.biznesaekspresis.lv.

10. jūlijā Sēļu sētā notiks tradicionālais, jau devītais, Tautas mūzikas festivāls „Lustes Jēkabpilī”. Festivāla idejiskais tēvs, kapelas „Kreicburgas ziķeri” mūziķis Aivars Pugačs: „Tradicionālais nozīmē, ka nekas īpaši netiks mainīts, nav iemesla neko mainīt, jo viss liekas pareizi – gan vietas izvēle, gan koncerta uzbūve – skatītājiem liekas interesanti un patīk”. Jaunums tomēr būs – dažas Jēkabpilī vēl neredzētas mūziķu grupas. No Lietuvas pirmo reizi Lustēs piedalīsies ansamblis „Lendrūnas”. Jaunums pastāvīgajiem festivāla apmeklētājiem būs arī ansamblis no Igaunijas – „Obodoš”. Uz festivālu Jēkabpilī būs sarosījušies arī mūsu tuvākie kaimiņi - folkloras kapela „Karikste” no Aizkraukles.

Arī šovasar, lai piedāvātu aktīva brīvā laika pavadīšanas iespējas pilsētas jauniešiem, Jēkabpils jauniešu dome sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību rīkos sacensības dažādos sporta veidos. Pirmais no kopumā trīs posmiem „Jēkabpils jauniešu domes Sporta līgā” norisināsies sestdien, 4.jūlijā, Jēkabpils stadionā „Vārpa”. Pulksten 12:00 sāksies dalībnieku reģistrācija, pl.13:00 – sacensības strītbolā un ielu futbolā, bet pl.16:00 – sacensības florbolā.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieies: Tuberkulozes vakcīnas pietiks visiem; Glābēji atbrīvo automašīnās ieslēgtus bērnus; Sākas siena skulptūru plenērs

Pirms diviem mēnešiem Latviju un visu Eiropu pāršalca ziņa, ka sāk trūkt vakcīnas pret tuberkulozi, kas domātas zīdaiņiem. Šāda situācija radās, jo medikamenta ražotājiem Dānijā radās tehniskas problēmas. Jūnija sākumā Latvijai piegādātas citas vakcīnas no Polijas un Japānas. Šobrīd bērnu vakcīnas pret tuberkulozi Latvijai ir piegādātas un tās pamazām nonāk poliklīnikās visā valsts teritorijā. Divu mēnešu laikā, kad aptuveni 1500 jaundzimušo nācās iztikt bez potes, neviens saslimšanas gadījums zīdaiņu vidū nav konstatēts. Tuberkuloze tiek uzskatīta par nabadzības slimību. Diemžēl Latvija Eiropas Savienībā ir viena no līderēm saslimšanas gadījumu skaita ziņā. Labā ziņa ir tā, ka pēdējo desmit gadu laikā slimības izplatība ir mazinājusies četras reizes. Pērn ar to slimojuši apmēram 640 cilvēku, kamēr 1998. gadā - 1800.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki vakar atbrīvojuši bērnus, kas bija ieslēgti automašīnās. Rīgā, glābēji saņēmuši informāciju, ka vieglajā automašīnā ticis ieslēgts zīdainis. Glābējiem izdevies automašīnu atvērt.Savukārt Liepājā, Siena ielā, glābēji bijuši spiesti izsist vieglās automašīnas stiklu, lai atbrīvotu divus gadus vecu bērnu, kurš palicis ieslēgts automašīnā.Glābēji un citi operatīvie dienesti jau vairākkārt atgādina, ka karstā vasarā ir bīstami pat uz dažām minūtēm atstāt ieslēgtu automašīnā bērnu.

Rudzātu vidusskolas sporta zāles remontam tērēs vairāk nekā 16 tūkstošus eiro, liecina publicētā informācija Iepirkuma uzraudzības biroja mājaslapā. Līvānu novada domes izsludinātajā iepirkumā par Rudzātu vidusskolas sporta zāles grīdas remontu un lietus ūdens kanalizācijas atjaunošanu par uzvarētāju atzīts uzņēmums "VANPRO". Kopumā tika saņemti divi pieteikumi. Kopējās remontdarbu izmaksas ir 16 229 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Šodien Jēkabpils novadā, Kaldabruņas skolas ābeļdārzā, sāksies un līdz 4.jūlijam turpināsies siena skulptūru plenērs "Siena dienas", informē Jēkabpils novada pašvaldība. Šogad plenēra tēmas ir "Raiņa daiļrade" un "Lauku kūts iemītnieki". Skulptūru izstādes atklāšana un labāko darbu autoru apbalvošana notiks 4.jūlijā plkst.13, kam sekos Kārļa Kazāka koncerts un Lietuvas Rokišķu rajona Bajoru kultūras nama leļļu teātra izrāde. "Siena dienas" jau astoto gadu pēc kārtas organizē biedrība "Ūdenszīmes". Dalība pasākumā ir bez maksas.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Lietu par vīrieša nogalināšanu Jēkabpils svētku laikā skatīs Augstākajā tiesā; Atklāta izstāde “Latvijas mazās gaismas pilis”; Šonakt visu datoru pulksteņu uzskaitīs vienu lieku sekundi

Lieta par vīrieša nosišanu Jēkabpils pilsētas svētku laikā kasācijas kārtībā nosūtīta izskatīšanai Augstākajā tiesā, informēja Zemgales apgabaltiesā. Kasācijas sūdzību minētajā lietā ir iesniedzis apsūdzētā Artura Geļeverjas aizstāvis un cietušās puses pārstāvis. Kasācijas protestu ir iesniegusi arī Jēkabpils prokuratūra. Apelācijas kārtībā skatāmajā krimināllietā par vīrieša nosišanu Jēkabpils pilsētas svētku laikā Zemgales apgabaltiesa atcēlusi pirmās instances tiesas spriedumu daļā par nosacītu sodu, piespriežot šajā lietā apsūdzētajam Geļeverjam reālu brīvības atņemšanu. Pārējā daļā spriedums atstāts negrozīts. Apelācijas protestu šajā lietā iesniedza prokurors. Geļeverjam, Jēkabpils rajona tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšana uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem ar pārbaudes laiku uz trīs gadiem. Prokurors apsūdzētajam vīrietim bija pieprasījis piespriest reālu brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem bez mantas konfiskācijas ar policijas kontroli uz diviem gadiem.

Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā atklāta fotoizstāde “Latvijas mazās gaismas pilis”.Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības (Biedrība) un arhitekta Jāņa Dripes veidotajā fotoizstādē var iepazīties ar 59 Latvijas bibliotēkām, kas pēdējos desmit gados piedzīvojušas pozitīvas pārmaiņas.Līvānu novadu izstādē pārstāv Līvānu novada Centrālā bibliotēka, Turku pagasta bibliotēka un Sutru bibliotēka. Pēdējo desmit gadu laikā no jauna celtas vai pārbūvi piedzīvojušas daudzas Latvijas publiskās bibliotēkas. Katrai pilsētai, kur tapusi jauna bibliotēka, tas bijis nozīmīgs notikums. Svarīgi visas valsts mērogā parādīt šīs pozitīvās pārmaiņas novados. Izstāde “Latvijas mazās gaismas pilis” pirmo reiz tika eksponēta Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā, tās atklāšanas nedēļā. “Latvijas mazās gaismas pilis” līdz šim jau skatījuši Ventspils, Valmieras, Daugavpils, Jelgavas, Limbažu, Tukuma, Saldus, Kuldīgas, Viļakas un Madonas iedzīvotāji. Izstāde ikvienam interesentam apskatāma līdz 18. jūlijam bibliotēkas darba laikā. Izstāde izvietota bibliotēkas trijos stāvos.

BK “Jēkabpils” turpina sastāva komplektāciju, saglabājot aizgājušās sezonas komandas kodolu. Ir pagarināts līgums ar 205 cm garo uzbrucēju no Ogres - Jāni Pozņaku. Basketbolistam šī būs trešā sezona “lūšu” rindās. BK “Jēkabpils” starpsezonā jau pagarinājis līgumus ar Rinaldu Sirsniņu, Pāvelu Veselovu un Oskaru Virsi.

30. jūnija plkst. 23:59 pēc Centrāleiropas laika (pēc Latvijas laika: 1. jūlija pulksten trijos naktī) visu datoru pulksteņi uzskaitīs vienu lieku sekundi – tā saucamo koordinācijas sekundi, kura tiek pieskaitīta reizi trijos vai četros gados, lai tas sakristu ar vidējo Saules laiku, jo Zemes laiks atpaliek par 0,2 līdz 0,3 sekundēm gadā. Pirmo reizi koordinācijas sekunde tika pieskaitīta 1972. gadā, bet pēdējo – 2012. gadā, un tas radīja traucējumus vairākiem interneta serveriem, kuri darbojās ar "Linux" operētājsistēmu, kā arī interneta servisiem. Kopš tā laika vairāki uzņēmumi jau laicīgi gatavojas koordinācijas sekundes uzskaitei. Latvijas iedzīvotājiem nav pamata satraukumam, īpaši tāpēc, ka koordinācijas sekundes uzskaite notiks vēlu naktī.

Atstājiet komentāru