2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 1. jūlijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 1. jūlijā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: No šodienas – izmaiņas maternitātes, slimības un paternitātes pabalstu piešķiršanas kārtībā; Skolēniem zemāki rezulāti eksāmenos; Jēkabpilī sāk darboties Kino placis

No šodienas būs izmaiņas saistībā ar maternitātes, slimības un paternitātes pabalstu piešķiršanas kārtību, informēja Labklājības ministrijas pārstāve Marika Kupče. Viņa norādīja, ka, pieprasot slimības vai maternitātes pabalstu, nebūs nepieciešams darba devēja apstiprinājums par darbinieka neierašanos darbā darbnespējas periodā. Darba devējam nevajadzēs aizpildīt darba ņēmējam izsniegtās darbnespējas lapas B sadaļu "Darba devēja informācija". Tādējādi pabalstu varēs pieprasīt arī elektroniski. VSAA lēmumu par slimības vai maternitātes pabalsta piešķiršanu pieņems, pamatojoties uz vienotajā veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā sagatavoto darbnespējas lapu. Savukārt darba devējs informāciju par darbiniekiem izsniegtajām darbnespējas lapām saņems Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (VID EDS).

Šogad skolēni uzrādījuši nedaudz zemākus vērtējumus centralizētajā eksāmenā latviešu valodā, angļu valodā un fizikā, tomēr rezultātu uzlabojumi vērojami matemātikā, ķīmijā, bioloģijā, vēsturē, franču valodā, krievu valodā un vācu valodā. Zem 5% eksāmena kopvērtējums šogad bija 27 eksāmena kārtotājiem latviešu valodā, 62 eksāmena kārtotājiem matemātikā, sešiem angļu valodā un vienam vēsturē. Precīzāka eksāmena rezultātu statistiskā analīze būs pieejama šā gada septembrī, taču pirmie rezultāti VISC mājaslapā tiks publiskoti šodien.

Veselības veicināšanas pasākumu ietvaros Jēkabpils pilsētas pašvaldība sadarbībā ar sporta centru „GRACIA” jau visu jūniju aicināja Jēkabpils pilsētas iedzīvotājus un viesus pievienoties vingrošanas nodarbībām pēc BELOJARsistēmas. Trešdienās plkst. 18.30 Kena parkā visus vingrot gribētājus gaidīs trenere . Kārtējā nodarbība notiks jau šodien. Jāatgādina, ka nodarbības ir bez maksas. Nav nepieciešams speciāls aprīkojums, tikai ērts apģērbs un vēlme izkustēties.

Arī šovasar Jēkabpilī darbosies brīvdabas kino – Kino Placis. No šodienas līdz 4.jūlijam tur būs skatāms Venecuēlas, Peru, Argentīnas un Vācijas kopražojums – drāma “Sliktie mati”. 2013.gadā pabeigtā filma ir ieguvusi Sansebastjanas Starptautiskā kinofestivāla galveno balvu „Zelta gliemežvāks”, kā arī vairākos citos kinofestivālos iegūtas balvas par labāko režiju, aktierspēli un scenāriju. Filma oriģinālvalodā ar tulkojumu latviešu valodā. Seansu laiki: 1.jūlijā plkst.22:15, 2.-4.jūlijā plkst.22:30. Ja laika apstākļi izskatās nelabvēlīgi, iedzīvotāji aicināti pārliecināties, vai seanss notiks, var, piezvanot pa tālruni 29534870.

Ziņas 9-10

Vairākiem kompensējamiem medikamentiem no šodienas samazināta cena; Sakopj vācu karavīru apbedījumu vietas Salas novadā; Par 58 zādzībām aiztur piecu vīriešu grupu

No šodienas 154 kompensējamo zāļu sarakstā iekļautiem medikamentiem ir samazināta cena no 3% līdz 51%, kas ļaus zāles saņemt lielākam pacientu skaitam, aģentūru LETA informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD). Tāpat kompensējamo zāļu saraksts papildināts ar 63 medikamentiem un sešām medicīniskajām ierīcēm, kas palielina izvēles iespējas ārstiem un pacientiem. Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautas jaunas zāļu vispārīgo nosaukumu kombinācijas, kas var tikt izrakstītas noteiktu asinsrites sistēmas slimību, elpošanas sistēmas slimību, acu un to palīgorgānu slimību, kā arī endokrīnās, uztures un vielmaiņas slimību gadījumos. Par zāļu kombināciju izrakstīšanu ir jākonsultējas ar ārstējošo ārstu, norāda NVD. Tāpat NVD atgādina, ka 50%, 75% vai 100% apmērā, atkarībā no konkrētās diagnozes kompensācijas apmēra, valsts kompensē lētākās zāles ar līdzvērtīgu efektivitāti.

Latvijā no Pirmā pasaules kara laika ir vairāk nekā 200 kapu vietas, kurās apbedīti no pieciem līdz pat 500 kritušo karavīru. Savukārt Otrā pasaules karā kritušo apbedīto karavīru skaits tiek rēķināts vairāk nekā 100 000. Vietējām pašvaldībām nereti trūkst līdzekļu, lai apbedījumu vietas sakoptu, vésta Latgales reģionālā televīzija. Kopš 2006. gada Latvijā ik vasaru ierodas brīvprātīgie no Vācijas, lai apkopotu informāciju par šeit apbedītajiem kara upuriem un sakoptu apbedījumu vietas. Salas novadā kopā ir septiņas vācu karavīru apbedījumu vietas. Vācu armijas brīvprātīgie šeit ierodas jau trešo gadu, šovasar paredzēts sakopt Pirmā pasaules kara apbedījuma vietu Elkšņos. Šeit apbedīti 36 karavīri, kas krituši 1917. gadā. Salas novada pašvaldībai finansiālu atbalstu apbedījumu vietu sakopšanai nav piešķīrusi, taču brīvprātīgajiem nodrošina aprīkojumu, kā arī jau vairākus gadus izveidota sadarbība ar bāreņu namu “Līkumi”. Projektā iesaistītie brīvprātīgie katru dienu strādā 5-6 stundas.

Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas birojs uz prokuratūru kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja apjomīgu lietu par 58 zādzībām, kas divu gadu laikā tika pastrādātas dažādos Latgales novados. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas struktūrvienību lietvedībā izmeklēšanas stadijā atradās vairāki kriminālprocesi saistībā ar dažādām zādzībām gan no mājokļiem, gan no garāžām. Turpinot operatīvus pasākumus un aizdomās turamo personu pārbaudi, šī gada sākumā policisti noskaidroja un aizturēja piecu personu grupu, kuri visticamāk veica zādzības no mājokļiem un garāžām daudzos Latgales novados Visi aizturētie ir daugavpilieši - gan policijas redzeslokā nonākušie, gan agrāk tiesātie par mantiska rakstura noziegumiem. Policisti veica vairākas kratīšanas aizturēto personu dzīvesvietās, kur tika atrastas daudzas zagtas mantas. Lielākoties uzreiz pēc nozieguma izdarīšanas zagtas mantas tika ātri realizētas. Izmeklēšanas gaitā tika savākti pierādījumi par 58 zādzībām, kas tika pastrādātas Daugavpils, Rēzeknes, Līvānu, Krāslavas, Dagdas un Preiļu novados laika periodā no 2013.gada sākuma līdz 2015.gada sākumam.

Ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Publisko alimentu nemaksātāju vārdi; Pabeigta Jēkabpils svēta gara vīriešu klostera mūra siena; Arvien paaugstinās ugunsbīstamība

Sākotnēji Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (UGFA) mājaslapā publiskoti aptuveni 1800 alimentu nemaksātāju vārdi, trešdien Latvijas Radio teica UGFA direktors Edgars Līcītis. Pēc viņa teiktā, nepilni 2000 iesniedzēju izteikušas vēlmi, lai bērna uzturlīdzekļu parādnieka dati tiktu publiskoti. Paredzēts, ka alimentu nemaksātāja vārds tiek publiskots tad, ja persona, kuras aprūpē ir bērns, izsaka šādu vēlmi. Līcītis arī atklāja, ka informācija par datu publiskošanu visvairāk ietekmējusi tos parādniekus, kam varētu būt lielāki ienākumi, kuri neparādās oficiālajos reģistros un baidās, ka kāds uzzinās par to, ka viņi nemaksā uzturlīdzekļus. 11 gadu laikā nesamaksāto uzturlīdzekļu apmērs sasniedzis 140 miljonus eiro.

Noslēgusies Jēkabpils Svētā Gara vīriešu klostera mūra žoga renovācija, informē projekta pārstāvji. Veicot žoga remontdarbus, senais dolomītakmeņu mūrējums vispirms tika attīrīts no vēlāku laiku uzslāņojumiem (visvairāk cementa daļām) un arī no bojātajiem oriģinālā apmetuma slāņiem. Attīrītajam mūrim tika uzklāts jauns kaļķu cementa apmetums, nomainīts dakstiņu jumtiņu segums un uzstādīti jauni saimnieciskie koka vārti. Projekta ietvaros klostera teritorijā tika veikti arī uzlabojumi, kas atvieglo pārvietošanos cilvēkiem ar funkcionālajiem traucējumiem – uzstādīts jauns koka vārtu komplekts, kurā ietilpst uz iekšpusi viegli verami gājēju vārtiņi - pietiekoši plati, lai caur tiem varētu pārvietoties ratiņkrēslā, ar kontrastējošu krāsojumu nokrāsotas baznīcas kāpņu malas, uzstādīti papildus soli un informatīvās norādes. Pie Svētā Gara baznīcas plānots ierīkot arī uzbrauktuves invalīdiem. Mūra ronovācija veikta ar Eiropas reģionālās attīstības fonda atbalstu.

Pieturoties sausiem laika apstākļiem, paaugstinājusies ugunsbīstamība mežos, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtā informācija.Ļoti augsta ugunsbīstamība 1. un 2. jūlijā gaidāma Kurzemē mežos. Jau ziņots, ka šodien gaidāma lielākoties saulaina diena, vairāk mākoņu būs valsts austrumu pusē, kur vietām īslaicīgi līs, Latgales austrumos iespējamas pērkona lietusgāzes. Gaiss sasils līdz +20..+23 grādiem, piekrastē - līdz +18..+19 grādiem.

Nedēļas otrajā pusē laikapstākļus Latvijā noteiks anticiklons, tādēļ būs pārsvarā saulains laiks un gaisa temperatūra tuvosies +30 grādu atzīmei, prognozē «Global Forecast System». Ceturtdien gaidāms neliels mākoņu daudzums, bez nokrišņiem, un gaiss pēcpusdienā iesils līdz +22..+26 grādiem. Piektdien, sestdien un svētdien saglabāsies pārsvarā saulains laiks, gaisa temperatūra jau pakāpsies līdz +25..+30 grādiem. Visās dienās nedaudz zemāka gaisa temperatūra gaidāma piekrastē, vējam pūšot no jūras. Dominēs lēns līdz mēreni stiprs ziemeļrietumu vējš, Vidzemē un Latgalē gaidāmas brāzmas līdz 12 metriem sekundē.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Robežsargi atklāj 12 kastes ar kontrabandas cigaretēm; Ērču izplatība šogad divas reizes augstāka nekā pērn; Aicina piedalīties aptaujā par Jēkabpils attīstību

Vakar Daugavpils pārvaldes robežsargi sadarbībā ar Valsts policijas darbiniekiem Krāslavas novadā Kaplavas pagastā aptuveni viena kilometra attāluma no valsts robežas aizturēja piecas personas, kuras pārvietoja melnās polietilēna plēvēs ietītas 12 kastes ar kontrabandas cigaretēm. Konfiscētajās kastēs atradās 120 000 nelegāli ievestas cigaretes. Divi Latvijas pilsoņi tika aizturēti meža masīvā, bet vēl trīs Latvijas pilsoņi mēģināja bēgt un tika aizturēti tikai pēc vajāšanas kādā viensētas pagalmā. Kriminālprocesa tālākās darbības veic policijas amatpersonas.

Ērču izplatība šogad ir divas reizes augstāka nekā pērn, turklāt 3,6% no Infektoloģijas centrā noņemtajām ērcēm pārnēsājušas vai nu encefalītu, vai Laimas slimību (Laimas boreliozi). Šīs slimības bez laicīgas neārstēšanas var radīt ilglaicīgas veselības problēmas cilvēkam. Pēc Jāņiem Latvijas Infektoloģijas centra darbiniekiem darba ir daudz, jo vairāk nekā divas reizes pieaudzis to cilvēku skaits, kuriem jānoņem piesūkušās ērces. Ja parasti centrā pēc palīdzības dienas laikā vidēji vēršas ap 20 cilvēku, tad pēc garajām brīvdienām vidēji 50 personas dienā. Šogad 3,6% no Infektoloģijas centrā noņemtajām ērcēm pārnēsājušas vai nu encefalītu, vai Laimas slimību. Statistika rāda - katru gadu slimo ērču skaits var ievērojami mainīties – parasti tas ir no 2,6 līdz pat 30%. „Šogad ērču izplatība ir augstāka nekā pagājušogad, apmēram divas reizes – mēs tā varam rēķināt pēc monitoringa datiem. Ērces ir izplatītas visā Latvijas teritorijā. Ja ir brikšņi, krūmāji, gara zāle, ilgstoši nepļautas pļavas, tad var droši rēķināties, ka tajās vietās ērces būs sastopamas,” stāsta epidemioloģe Antra Bormane. Ērču encefalītu un Laimas slimību konstatēt var laboratoriski, jo slimību simptomi sākotnējā stadijā īpaši neatšķiras no gripas. Šis ir viens no iemesliem, kādēļ cilvēki pēc ērces piesūkšanās dodas to noņemt pie ārsta.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina piedalīties „Jēkabpils pilsētas attīstības programmas 2012.-2018.g.” īstenošanas procesa novērtēšanā un atbildēt uz aptaujas jautājumiem. Aptauja atrodama Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājas lapā www.jekabpils.lv., sadaļā Aptauja. Aptaujas mērķis ir noskaidrot Jēkabpils pilsētas iedzīvotāju un uzņēmēju viedokli par Jēkabpils pilsētas pašvaldības administrācijas darbības efektivitāti attīstības programmas īstenošanā.Aptauja ir anonīma, un tās rezultāti tiks publicēti vienīgi apkopotā veidā.

Basketbola klubs “Jēkabpils” 2015./2016. gada sezonai ir noslēdzis pagarinājuma līgumu ar aizgājušās sezonas jaunpienācēju – perspektīvo basketbolistu Artūru Dušeli no Rīgas. 201 cm garais un 25 gadus vecais Artūrs Dušels BK “Jēkabpils” sastāvam pievienojās aizgājušajā sezonā. Iepriekš basketbolists pārstāvējis BK “Barons kvartāls”un BK “Jelgava”, kā arī BK “Zemgale” un BK “Latvijas Univeristāte”. Jau iepriekš ziņots, ka BK “Jēkabpils” starpsezonā pagarinājis līgumus ar Rinaldu Sirsniņu, Pāvelu Veselovu, Oskaru Virsi un Jāni Pozņaku, savukārt galvenā trenera amatam apstiprināts Igors Miglinieks.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Par dzīvnieku nereģistrēšanu būs naudas sodi; Visaugstākais vērtējums krievu valodas eksāmena; Jēkabpils pakalpojumi demionstrē jauno tehniku

Šodien, 1. jūlijā, stājas spēkā Saeimas pieņemtie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas nosaka naudas sodu par dzīvnieku nereģistrēšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Tas attieksies arī uz suņu reģistrāciju vienotajā datubāzē, kas iedzīvotājiem būs jāveic līdz nākamā gada vidum. Valdības noteikumi nosaka, ka suņu īpašniekiem līdz 2016. gada 1. jūlijam suns, kas līdz šim datumam būs sasniedzis sešu mēnešu vecumu, jāapzīmē un jāreģistrē vienotajā mājas (istabas) dzīvnieku datubāzē. Tāpat noteikumi paredz, ka visiem suņiem, kas piedalās izstādēs vai uz laiku tiek izvesti ārpus valsts, ir jābūt apzīmētiem ar mikroshēmu un reģistrētiem vienotajā datubāzē, taču LAPK līdz šim nebija noteikts sods dzīvnieka īpašniekam par suņa neapzīmēšanu ar mikroshēmu un nereģistrēšanu mājas dzīvnieku vienotās informācijas sistēmā. Suni, kurš piedalās izstādēs vai kuru uz laiku izved ārpus valsts teritorijas, datubāzē ir jāreģistrē kopš 2012. gada 1. jūlija. No minētās normas izriet, ka par šo suņu nereģistrēšanu varēs sodīt no šodienas, kad likuma grozījumi ir stājušies spēkā.

Šogad vidusskolēni atkārtoti labākos rezultātus uzrādījuši krievu valodas eksāmenā, vidēji sasniedzot 71,8%, savukārt zemākie vērtējumi uzrādīti centralizētajā eksāmenā matemātikā, kur vidēji iegūti 43,6%, liecina Valsts izglītības satura centra informācija. Lai gan matemātikas eksāmena rezultāts Latvijas 12.klašu skolēnu vidū bijis zemākais visu kārtoto eksāmenu vidū, šī gada sniegums, salīdzinot ar pēdējiem diviem gadiem, ir uzlabojies. Otrais zemākais vērtējums uzrādīts vēstures eksāmenā, tomēr arī te, salīdzinot ar pērno gadu, vidējais vērtējums kāpis par 4%, sasniedzot 47,5%. Latviešu valodas eksāmens jau otro gadu pēc kārtas ierindojies trīs sliktāk uzrakstīto eksāmenu vidū, šogad vērtējumam noslīdot līdz pat 48,7%. Krasākais rezultāta kāpums šogad piedzīvots vācu valodas eksāmenā. Krievu valodas eksāmenā vidējais rezultāts sasniedzis 71,8% atzīmi - šāds rezultāts ir augstākais sasniegtais rezultāts trīs gadu laikā visu kārtoto eksāmenu vidū.

Lai uzlabotu pakalpojumu kvalitāti, uzkopšanas ātrumu un uzņēmuma kapacitāti, SIA "Jēkabpils pakalpojumi" paplašina tehnikas parku. Jūnijā ir iegādāta firmas “Rasco” ražotā daudzfunkcionālā komunālās saimniecības mašīna, kuras kapacitāte aizvieto piecu līdz septiņu sētnieku roku darbu. Ar jauno tehnikas brīnumu Jēkabpils žurnālisti tika iepazīstināti otrdien. Ar šo mašīnu iespējams veikt ielu, ietvju un laukumu slaucīšanu, kā arī sabiedriskā transporta pieturvietu mazgāšanu, bet ziemas periodā sniega tīrīšanu un kaisīšanu. Jāatzīmē, ka uzņēmuma pārziņā tiks nodotas papildus pašvaldībai piederošās platības, ko līdz šim uzkopa sētnieki, kas strādāja tā dēvētajā “simtlatnieku” programmā. Fotoreportāžu skatiet: www.radio1.lv

Lielā daļā Latvijas upju ūdens temperatūra ir paaugstinājusies līdz plus 19, plus 20 grādiem, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Vidzemē upēs ūdens temperatūra pārsvarā ir ap plus 18. plus 19 grādiem, tomēr ir upes, kur tā ir zemāka. Piemēram, Amatā šorīt ūdens temperatūra bija plus 16,3 grādi. Tikmēr Aiviekstē bija plus 19,2 grādi, Gaujā - no plus 16,3 līdz plus 19,8 grādiem.

Daugavā Latvijas austrumu reģionos ūdens temperatūra ir ap plus 21 grādu, bet Rēzeknes upē plus 19,3 grādi. Lielupē ūdens temperatūra ir ap plus 19, plus 20 grādiem, Mūsā ir plus 19,8 grādi. Ventā pie Vendzavas ūdens temperatūra ir plus 19,3 grādi, pie Kuldīgas ir plus 19,8 grādi. Par vairākiem grādiem zemāka temperatūra ir Abavā pie Rendas - vien plus 14,7 grādi. Durbē ūdens temperatūra ir plus 18,1 grāds.

Atstājiet komentāru