2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 17. jūlijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 17. jūlijā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Grants autoceļiem veiks dubultās virsmas apstrādi; Piešķirs finansējumu motosvētku organizēšanai; Jēkabpils Sociālais dienests izsniegs pabalstu ģimenēm mācību gadu uzsākot

Šogad VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" gandrīz 32 kilometru garumā grants autoceļiem veiks dubultās virsmas apstrādi, informēja uzņēmumā. Līdz šim grants autoceļiem dubultās virsmas apstrāde ir veikta 215 kilometru garumā. Kā ziņots, Latvijas ceļu remontiem šogad pieejami 250 miljoni eiro, un vairāk nekā 100 miljoni eiro no šīs naudas ir Eiropas Savienības fondu līdzfinansējums. Šogad visvairāk remontēs posmus uz Liepājas, Siguldas un Jelgavas šosejas. Šogad plānots sakārtot ap 1000 kilometrus garus autoceļu posmus - 300 kilometrus valsts galvenos ceļus, 500 valsts reģionālās nozīmes ceļus un 200 kilometrus valsts vietējās nozīmes ceļus.

Jēkabpils pilsētas dome sēdē nolēma piešķirt 500 eiro biedrībai "Pusnakts Braucēji" moto pasākumu organizēšanai 8.augustā, Jēkabpils pilsētas svētkos. Biedrība "Pusnakts Braucēji" paredzējusi motociklu parādes braucienu, vizinot pilsētas bibliotēkas darbiniekus, organizēt dažādas moto pasākumos tradicionālās atrakcijas, kā arī organizēt moto eksponātu izstādi pilsētas svētku laikā. Apmaksu nolemts veikt no Jēkabpils pilsētas domes Finanšu komitejas līdzekļiem.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina pieteikties studentus pašvaldības stipendijām 2015./2016.mācību gadā. Stipendijas tiks piešķirtas pašvaldības budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros audzēkņiem un studentiem, kuri mācās Latvijas valsts akreditētās mācību iestādēs akreditētās izglītības programmās un kuru deklarētā dzīves vieta ir Jēkabpils pilsēta. Ar domes lēmumu noteiktas šādas atbalstāmās studiju specialitātes Jēkabpils pašvaldības stipendiju piešķiršanai:.Ārstniecības specialitātes; Inženiertehniskās specialitātes; Speciālās izglītības skolotājs; Logopēds. Jēkabpils pilsētas pašvaldībā Brīvības ielā 120 Vienas pieturas aģentūrā līdz 20.09.2015. plkst.15.00 iesniedzami nepieciešamie dokumenti. Stipendija tiek piešķirta uz vienu mācību gadu un tiek ieskaitīta stipendijas pieprasītāja norādītajā kontā katru mēnesi septītajā datumā. Stipendijas izmaksa tiek pārtraukta, ja stipendijas saņēmējs līdz 2016.gada 20.februārim nav iesniedzis Jēkabpils pilsētas pašvaldībā izziņu no izglītības iestādes par sekmīgu mācību turpināšanu izvēlētajā specialitātē. Sīkāka informācija Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājas lapā www.jekabpils.lv .

Jūlijā Jēkabpils Sociālais dienests uzsācis pieņemt iesniegumus no trūcīgām un daudzbērnu ģimenēm pabalsta saņemšanai uzsākot mācību gadu (taloni skolas piederumu iegādei). Iesniegumus bez iepriekšēja pieraksta var iesniegt Sociālā dienesta 401.kabinetā (Brīvības ielā 45). Piešķirtos talonus izsniegs Sociālā dienesta kasē un tos līdz gada beigām varēs atprečot SIA “Hermess” veikalā, kas atrodas Rīgas ielā 129. Iesniegumus Sociālajā dienestā var iesniegt līdz šī gada 30.novembrim. Tālruņa numurs uzziņām - 652 07081. Informācijas avots: Jēkabpils Sociālais dienests

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties” Bezdarba rādītāji Jēkabpilī augstāki nekā vidēji valstī; Vecāki dosies gājienā pret Liepājas tiesas spriedumu pedofiliem; Šodien būs lietaina diena

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī jūnija beigās bijis 8,6% un salīdzinājumā ar maija beigām šis rādītājs nav mainījies. Arī Jēkabpilī bezdarba rādītāji mēneša laikā nav mainījušies un ir augstāki nekā vidēji valstī – 10% no ekonomiski aktīvo cilvēku skaita, informē Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA). Jūnija sākumā NVA uzskaitē bija 80 567 bezdarbnieki, bet jūnija beigās - 80 688 bezdarbnieki. Reģistrēto bezdarbnieku skaits mēneša laikā ir palielinājies par 121 cilvēku.Salīdzinot ar maiju, Ventspilī bezdarbs pieaudzis par 0,6 procentpunktiem, bet Liepājā - par 0,2 procentpunktiem. Pārējās pilsētās bezdarba līmenis ir samazinājies vai palicis iepriekšējā mēneša līmenī.

Šonedēļ daudzi Latvijas vecāki un sabiedrība kopumā ir sašutumā par izskanējušo ziņu, ka Liepājas tiesa pedofiliem nav piešķīrusi reālu cietumsodu, bet gan piespiedu darbus. Šo piektdien, tas ir, 17.jūlijā plkst. 11.30, vecāki nolēmuši doties gājienā, lai paustu un atgādinātu - bērni ir mūsu lielākā vērtība. Šī ir sociāla akcija, kas tiek rīkota, lai piesaistītu sabiedrības uzmanību LR vērtībām.,pausts sociālajā vietnē Facebook. Gājiens notiks Rīgā: gājiena sākums pie Laimas pulksteņa un noslēgums pie Tieslietu Ministrijas. Maršruts- Laimas pulkstenis -Brīvības piemineklis - MInistru kabinets -Tieslietu Ministrija. Gājiena dalībnieki aicināti ģērbties baltā. Uz vietas tiks dalīti baloni un ikviens tiek aicināts piedalīties gājienā, lai šādā veidā paustu savu attieksmi pret notikumiem Liepājā.

Pagājušajā naktī pie Jēkabpils notikusi smaga avārija. Pēc aculiecinieka teiktā un neoficiāla un neapstiprināta informācija liecina, ka ceļu satiksmes negadījumā cietuši cilvēki, iespējams, arī bērns. Negadījumā pamatīgi bojāta automašīna Volvo. Notikuma vietā strādāja Valsts ugunsdzēsības un glābāšanas dienesta automašīna, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes. Par notikušo autoavāriju informēsim dienas gaitā.

Šorīt Latviju sāks šķērsot negaisu zona, kas atnesīs intensīvas lietusgāzes, daudzviet iespējama arī krusa un spēcīgas vēja brāzmas, savukārt brīvdienās laiks kļūs mierīgāks un siltāks, liecina prognozes. Jau dienas pirmajā pusē negaisa mākoņi skars Kurzemi, Zemgali, Rīgas apkārtni un Vidzemes rietumus, bet pēcpusdienā arī valsts austrumos gaidāms lietus. Bez nokrišņiem diena, visticamāk, paies Kurzemes dienvidrietumos - Liepājas pusē. Sestdiena būs nedēļas siltākā diena. Agri no rīta temperatūra būs pazeminājusies līdz +6..+11 grādiem, piekrastē līdz +12..+14 grādiem, vietām būs migla. Dienā mākoņu būs padaudz, pēcpusdienā vietām Kurzemē un Vidzemē mazliet līs, tomēr būs silts - +19..+24 grādi, vietām dienvidos līdz +26 grādiem. Svētdienas naktī temperatūra pazemināsies līdz +10..+16 grādiem, daudzviet uzlīs neliels lietus, tāpat arī dienā šur tur var nedaudz uzlīt, bet lielākajā valsts daļā laiks būs sauss. Atkal pastiprināsies rietumu vējš, brāzmās 9-14 metri sekundē. Temperatūra sasniegs +18..+23 grādus.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: tiesībsargs aicina pārskata sodu politiku dzimumnoziedzniekiem; Jēkabpilī avārijā piece cietušie; joprojām brīdinājumspar karstumu eiropā

Piespiedu darbs nevar panākt, ka pedofils veiksmīgi iekļaujas sabiedrībā, tāpēc sodu politika attiecībā uz dzimumnoziegumiem būtu jāpārskata, laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" norādījis tiesībsargs Juris Jansons. Tiesībsargs vērsīsies Saeimas Juridiskajā komisijā ar priekšlikumiem veikt grozījumus Krimināllikumu attiecībā uz seksuālo vardarbību pret bērniem. Piemēram, kā papildus kvalificējošo pazīmi nozieguma smaguma stiprināšanai būtu jānosaka bērnu vecums, ne tikai noziegumu seku pakāpe. Jansons skaidrojis, ka maziem bērniem nozieguma seku ietekmi nākotnē ir neiespējami noteikts. Tāpat tiesībsargs plāno sniegt priekšlikumu dzimumnozieguma gadījumos pret bērnu, it īpaši pret mazgadīgu, atcelt noilgumu.Tāpat tiesībsargs "Neatkarīgajā Rīta Avīzē" uzsvēri, ka "būtiska ir arī sabiedrības iesaistīšana šādu gadījumu atpazīšanā un sabiedrības izglītošanā par tāda veida noziegumiem".

Pagājušajā naktī pie Jēkabpils notikusi smaga avārija. Notikusi divu vieglo automašīnu sadursme, kurā cietuši pieci cilvēki. Kā norāda Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, negadījums noticis nepilnu stundu pirms pusnakts Daugavpils šosejas 144.kilometrā. Kad glābēji ieradušies notikuma vietā pēc avārijas sakārtot brauktuvi, viena automašīna bijusi grāvī, bet otra - apgāzusies. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka 22 gadus vecs vīrietis vadot automašīnu Volvo S60 sadūrās ar pretimbraucošu automašīnu Volvo, kuru savukārt vadīja 25 gadus vecs vīretis, Slimnīcā nogādāti automašīnu pasažieri -19, 23 gadus veci jaunieši, kā arī 25 gadus vecais šoferis.

Aizvadītajā diennaktī, laikā no 16.jūlija pulksten 6:30 līdz 17.jūlija pulksten 6:30, Latvijā dzēsti 20 ugunsgrēki, cilvēki tajos nav cietuši. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā norāda, platības ziņā ievērojamākais ugunsgrēks izcēlies Rundāles novadā, kur naktī uz piektdienu aizdegusies divstāvu dzīvojamā māja. Gandrīz pilnībā nodedzis ēkas otrais stāvs un jumts. Kopējā degšanas platība bijusi 77 kvadrātmetri. Tikmēr Valsts meža dienestā norāda, ka ceturtdien Latvijā likvidēti divi meža ugunsgrēki ar kopējo platību 0,1 hektārs.

18 valstīs Eiropas dienvidu un centrālajā daļā sinoptiķi piektdien izsludinājuši brīdinājumu par lielu karstumu. Dienvideiropā svelme būs ilgstoša un neatslābs arī nākamnedēļ, liecina meteoroloģiskā informācija. Vietām Šveicē un Horvātijā, kā arī lielā daļā Ungārijas piektdien spēkā sarkanais brīdinājums, savukārt sestdien augstākā līmeņa brīdinājums izsludināts arī Bosnijā un Hercegovinā, Serbijā un Melnkalnē. Spānijā 40 grādu svelme turpinās jau trīs nedēļas. Francijā, kur karstuma vilnis jūlija sākumā paņēma aptuveni 700 cilvēku dzīvību, ceturtdien gaiss atkal sakarsa līdz +41 grādam. Tuvākajās dienās tveice Francijā mazināsies, bet nākamnedēļ brīžiem pieņemsies spēkā.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Latvija vērtēs Grieķijas lūgumu par aizdevuma izsniegšanu; Vienā no Latvijas bērnunamiem sākts kriminālprocess par cietsirdību pret bērniem; Diāna Zande tiksies ar Jēkabpils un Viesītes māmiņām

Latvijas valdība, tāpat kā citu eirozonas dalībvalstu valdības vai parlamenti, lems par mandāta došanu Eiropas institūcijām vērtēt Grieķijas lūgumus vai priekšlikumus par jaunu aizdevumu piešķiršanu, nevis par paša aizdevuma izsniegšanu un jaunu saistību uzņemšanos. To intervijā Latvijas Radio un LTV „Rīta Panorāma” piektdienas rītā sacīja Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs („Vienotība”). Viņš pauda, ka Latvijas valdības lēmumā nebūs punkta par tālāku Grieķijas ekonomikas glābšanu. Taču nebūtu pareizi – pēc viņa teiktā – liegt Eiropas institūcijām iespējas vērtēt to, vai Grieķija var iegūt līdzekļus no Eiropas Stabilizācijas mehānisma. Finanšu ministrijas Fiskālās politikas departamenta vadītājs Nils Sakss pauda, ka ir kļūdains priekšstats, ka eirozonas „valstis sametīs naudu un glābs Grieķiju”. Arī viņš uzsvēra, ka atbalsts Grieķijai nebūs no Latvijas valsts budžeta, bet gan no Eiropas Stabilitātes mehānisma, kurā Latvija ir jāiegulda 44 miljoni eiro piecu gadu laikā. Šī nauda mehānismā tiek turēta augsti likvīdos vērtspapīros.
Izvērtējot tiesībsarga sniegto informāciju, Ģenerālprokuratūra sākusi kriminālprocesu par iespējamu seksuālu vardarbību un cietsirdību vienā no Latvijas bērnunamiem. Izvērtējot tiesībsarga vēstulē par iespējamiem bērnu tiesību aizskārumiem minēto, Ģenerālprokuratūrā 8.jūlijā ir sākts kriminālprocess par iespējamu seksuālu vardarbību kādā bāreņu namā pēc diviem Krimināllikuma pantiem - seksuālu vardarbību un cietsirdību un vardarbību pret nepilngadīgo, aģentūrai LETA apliecināja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka. Kriminālprocess tālākai procesa virzīšanai nosūtīts Valsts policijai. Prokuratūra neatklāj bāreņu nama nosaukumu un tā atrašanās vietu. 2014.gadā Tiesībsarga biroja darbinieki veica vizītes vairākās Latvijas pašvaldību bērnu aprūpes iestādēs ar mērķi veikt situācijas izpēti attiecībā uz bērnu uzturēšanās ilgumu bērnu aprūpes iestādēs, bērnu tiesību uz izglītību nodrošināšanu, bērnu ievietošanu psihoneiroloģiskajās slimnīcās, kā arī saskarsmes tiesību ar vecākiem un tuviniekiem nodrošināšanu. Kopumā tika apmeklēts 21 bērnunams, Tiesībsarga biroja darbinieki iepazinās ar 826 bērnu personas lietām un konstatēja prakses neatbilstību normatīvajam regulējumam piecās dažādās jomās.

Jēkabpils pilsētas dome nolēmusi ņemt kredītu no Valsts kases 70 180 eiro apmērā autobusa iegādei Jēkabpils sporta centra vajadzībām. Autobuss nepieciešams Jēkabpils sportistu nogādāšanai uz sacensību un treniņu nodarbību vietām. Pašreiz izmantojamais mikroautobuss "Mercedes Benz 308", 1990.gada izlaidums, ir fiziski nolietojies, ekonomisku apsvērumu dēļ to nav izdevīgi remontēt, kā arī tam nav bagāžas nodalījuma sporta somu un inventāra novietošanai. Aizņēmums tiek ņemts ar atmaksas termiņu uz pieciem gadiem.

27.jūlijā labdarības akcijas „Palīdzi trūcīgiem mazuļiem” ietvaros ar jaunajām māmiņām un tētiem Jēkabpilī un Viesītē tiksies projekta vēstnese, psiholoģijas zinātņu doktore Diāna Zande, lai sniegtu nepieciešamās zināšanas par mazuļu aprūpi un emocionālo atbalstu bērnu audzināšanā lekcijā „Kā izprast savu mazuli?”. „Palīdzi trūcīgiem mazuļiem” ir labdarības organizācijas Ziedot.lv rīkota akcija sadarbībā ar SIA „Maxima Latvija”, kuras mērķis ir palīdzēt ap 2000 bērnu no maznodrošinātām ģimenēm visā Latvijā. Lekcijas Jēkabpilī un Viesītē ietilpst projekta vēstneses Diānas Zandes lekciju sērijā, kas norisinās dažādos Latvijas novados. Tiekoties ar jaunajām ģimenēm D.Zande sniedz nepieciešamās zināšanas par mazuļu aprūpi un emocionālo atbalstu, kā arī par to, kas jāzina par mazuļa attīstību dzīves pirmajos gados, kā izprast bērniņu un viņa vajadzības un kā pašiem vecākiem neizsīkt, rūpējoties par savu mazuli. 27.jūlijā ar lekciju „Kā izprast savu mazuli?” Diāna Zande viesosies Viesītē, Brodeles ielā 34 A, kafejnīcā „Zaļā varde”, plkst. 12.00 un Jēkabpilī, Jaunā ielā 39, plkst. 16.00. Lekcija ir bez maksas - tās laikā tiks nodrošināta bērnu pieskatīšana.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Pamestā automašīnā atrod 140 tūkstošus cigarešu; Diskusijas raisa Jēkabpils tūrisma informācijas centra ēkas izskats; Žiguļu kausa rindas papildina jauni braucēji

Kriminālpolicijas biroja amatpersonas 11. jūlijā, Krāslavas novada Skaistas pagastā, pamestā automašīnā «Chrysler» atrada un izņēma140 tūkstošus cigarešu, portāls «Apollo» uzzināja Valsts policijā.Kriminālpolicijas biroja amatpersonas uz Skaistas pagastu devušās, lai pārbaudītu operatīvo informāciju. Tuvāk apskatot automašīnu, likumsargi tajā atrada un izņēma 14 kastes ar cigaretēm, kurām bija Baltkrievijas Republikas akcīzes markas. Policijā uzsākts kriminālprocess. Notiek izmeklēšana.

Vakar notikušajā Jēkabpils Domes sēdē izraisījās diskusija par iepriekšējā sēdē pieņemto, saistošo noteikumu izpildi, attiecībā uz Jēkabpils Tūrisma informācijas centra ēku.Šie grozījumi paredz, ka būves īpašnieks, faktiskais valdītājs vai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldnieks nodrošina būvju fasāžu un citu ārējo konstrukciju uzturēšanu tādā tehniskajā un vizuālajā kārtībā, kas atbilst būves arhitektoniskajam stilam, nedegradē vidi un nebojā apkārtesošo pilsētvides ainavu, neizjauc kultūrvēsturiskās vides tēlu un kultūrvēsturisko vērtību kopuma radīto noskaņu.Ņemot vērā iepriekš minēto, deputāte Kristīne Ozola informēja, ka nepieciešamības pēc viņai nācies iegriezties Tūrisma un informācijas centrā un skats no ārpuses uz šo ēku neesot bijis no tiem labākajiem: „Pirms ieiet šajās telpās, bija iespēja apskatīt šo ieeju tūrista acīm. Tas kādu ēku redz tūrists, iegriežoties Jēkabpils Tūrisma informācijas centrā, tas ir atbaidoši.” Jēkabpils Pilsētas saimniecības departamenta direktors Raitis Sirmovičs iebilda, ka nemaz tik atbaidošs skats neesot un skaidroja, ka šogad ne mazums līdzekļi esot iztērēti grāmatnīcas „Aisma” ēkas fasādes atjaunošanu, kas esot bijusi prioritāte, jo tiešām izskatījusies atbaidoši. Šīs ēkas stāvoklis esot bijis daudz kritiskāks nekā tūrisma informācijas centra ēkai pašlaik. Pilsētas mērs Leonīds Salcevičš gan norādīja, ka ēka, kurā atrodas Tūrisma informācijas centrs ir kopīpašums un pašvaldībai pieder tikai centra telpas, viss pārējais ir privātīpašums. Pērn īpašnieki esot uzrunāti, bet atsaucība netika sagaidīta – viņiem netraucē stāvoklis, kādā ir ēkas fasāde. Līdzīga situācija esot ar bijušā veikala „Dzintariņš” ēku, kur pirmais stāvs piederot privātīpašniekiem, bet augšā, trīs dzīvokļi, pilsētas pašvaldībai. Arī tur ir problēmas vienoties ar īpašniekiem par remontiem. Plašāk par tematu lasiet portālā www.radio1.lv

Žiguļu Kauss 2015” dalībnieku pulku turpina papildināt ārvalstu zvaigznes. Pateicoties “Baltic Motorsport Promotion” gādībai, no šodienas dalībnieku lokā atrodams arī divkārtējā Lielbritānijas rallija čempiona Gaja Vilka vārds. Pieredzes bagātais rallija braucējs ar Mini markas automašīnu šogad veiksmīgi startēja pasaules rallijkrosa čempionāta posmā Lielbritānijā un savās debijas sacensībās spēja iekļūt finālbraucienā, finišējot sestajā vietā. Atgādināsim, ka 25. jūlijā Salas novada Biržos, 1000 metrus garajā autotrasē “Baroni”, norisināsies “Žiguļu Kauss 2015” sestais posms. Dalību sacensībām šobrīd apstiprinājuši 57 pašmāju un ārvalstu dalībnieki – 47 dalībnieki “Standarta” klasē, 10 - “Brīvajā” klasē, tajā skaitā šī brīža ātrākie latviešu rallijkrosa braucēji Reinis Nitišs un Jānis Baumanis, kā arī vairāki ārvalstu viesi.

Atstājiet komentāru