2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 20. jūlijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 20. jūlijā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Neskaidrs pedagogu atalgojuma jaunais modelis; Jēkabpilī izpļaus latvāņus; Vieglatlēte no Ābeļu pagasta izcīna bronzas medaļu pasaules čempionātā

Aizvien mazāk skaidrības par to, kad valdība varētu apstiprināt ilgi tapušo pedagogu atalgojuma jauno modeli. To steidzamības kārtībā plāno pieņemt jau kopš vasaras sākuma, taču ikreiz gadās kāds iemesls jautājumu atlikt. Šobrīd Izglītības ministrijai uzdots panākt saskaņojumus ar citām ministrijām un sociālajiem partneriem trīs virzienos. Pirmais attiecas uz detaļām paša modeļa būtībā, piemēram, maksāt vai nemaksāt direktoriem papildus par stundu vadīšanu, kas šobrīd nav paredzēts. Otrs ir arodbiedrības prasība modelim pievienot skolotāju algu celšanas grafiku nākamajiem gadiem, kas nozīmē riskantus ilgtermiņa solījumus. Treškārt – kopējais finansējuma apjoms visam modelim. Iepriekš bija plānots pedagogu atalgojuma modeli Ministru kabineta noteikumos iestrādāt vasaras sākumā. Arī pati ieviešana palēnām tiek pārcelta uz priekšu. Ja iepriekš daļā skolu modeli gribēja iedarbināt jau 1. janvārī, tad tagad iecerēts to darīt visās skolās reizē sākot ar 2016. gada septembri.

Jēkabpils domes deputāti vienbalsīgi atbalstīja finansējuma piešķiršanu 1000,00 euro apmērā Sasnovska latvāņu pļaušanai Jēkabpils pilsētas teritorijā. Minētā finansējuma apjomā tiks pļautas sekojošas ar Sasnovska latvāni invadētās teritorijas Jēkabpils pilsētā. Kopum - 1,39 ha platībā. Tos izpļaus: Dzirnavu dīķa krasta zona - 614 kvm., Dzelzceļa iela - 4 kvm., Madonas iela 66 un Madonas iela 83 - kopā 6133 kvm., Zvaigžņu iela 15 – 6962 kvm., Palejas iela 28A - 136 kvm., Varoņu ielas mala pie dzelzceļa pārbrauktuves – 36 kvm.

Ceturtdien, 16. jūlijā 16 gadus jaunā sportiste no Jēkabpils novada Ābeļu pagasta - Laine Donāne, pārstāvot Latviju, Kolumbijā piedalījās pasaules U-18 jauniešu vieglatlētikas čempionātā, šķēpmešanā izcīnot bronzas medaļu. Pirmais mēģinājums Lainei bija vislabākais, rezultātā šķēpu aizmetot 56,15 metru attālumā, kas jau nodrošināja trešo vietu. Divi no atlikušajiem mēģinājumiem nebija tik veiksmīgi, bet trijos pārējos viņas rezultāts bija 51,71 metrs, 55,41 metrs un 56,10 metri. Par sacensību uzvarētāju (60,35 metri) kļuva japāniete Haruka Kitaguči, bet sudrabu (57,11 metri) izcīnīja norvēģiete Stella Veinberga.

Nedēļas sākums Latvijā solās būt vēsāks, tomēr nedēļas otrajā pusē Latvijā, iespējams, varētu atgriezties vasarīgs siltums un pat karstums, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Sinoptiķi norāda, ka droši apgalvot to vēl nevar un viss atkarīgs no tā, vai Latvijā ieplūdīs vēsās gaisa masas. Nedēļas sākumā gaisa temperatūra varētu būt no plus 17 līdz 23 grādiem, savukārt nedēļas otrajā pusē, ja Latvija atradīsies siltajā gaisa sektorā, gaisa temperatūra varētu sasniegt pat plus 30 grādus valsts dienvidu daļā. Tomēr, ja tā nenotiks, gaisa temperatūra visas nedēļas garumā saglabāsies plus 17, plus 23 grādi. Nedēļas sākumā pūtīs rietumu puses vēji ar ātrumu līdz 15-16 metriem sekundē. Savukārt nedēļas otrajā pusē varētu pūst arī dienvidu puses vēji.

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Latvijā patvērumu meklē aizvien vairāk bēgļu no Vjetnamas; Viesītes novadā noticis paaugstinātas bīstamības ugunsdzēsējs; Gaidāma lietaina diena

Tas, kam robežsargi līdz šim rūpīgi gatavoti, nu kļuvis par ikdienu - tā valsts robežsardzē saka par arvien pieaugošo patvēruma meklētāju plūsmu no Vjetnamas. Jaunas vjetnamiešu grupas Latvijas – Krievijas robežas tuvumā tiek aizturētas gandrīz katru nedēļu, reizēm pat vairākas dienas pēc kārtas. Latvijas austrumu robežas sargu ikdiena krasi mainījusies pēdējā gada laikā. Aizveroties migrācijas kanāliem Ukrainā un pret nelegālajiem imigrantiem aktīvāk vēršoties Krievijas dienestiem, no nabadzības bēgošie vjetnamieši ceļu uz Vāciju un Poliju nu jau regulāri cenšas mērot caur Latviju. Šogad Latvijā aizturēti jau 143 vjetnamieši, un tas ir vairāk nekā Igaunijā un Lietuvā. Atpakaļ uz Krieviju nav izdevies nosūtīt nevienu, jo kaimiņvalsts robežsargi ne reizi nav atzinuši robežšķērsošanas faktu. Tādējādi vienīgā iespēja – sūtīt imigrantus atpakaļ uz mītnes zemi – Vjetnamu. Arvien biežāk vjetnamieši pieprasa Latvijā politisko patvērumu, tāpēc izraidīšanas process ieilgst. Nelegālo imigrantu izmitināšanas centrs Daugavpilī, kurā ir 84 vietas, ir pārpildīts.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nākamnedēļ izskatīs aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa (ZZS) iesniegumu par deputāta mandāta nolikšanu uz ministra pienākumu pildīšanas laiku, kā arī Gunta Kalniņa (ZZS) iesniegumu par gatavību uzņemties šīs pilnvaras. 12.Saeimas vēlēšanās Kalniņš pēc iegūto punktu skaita ir nākamais pretendents uz deputāta amatu no Zaļo un zemnieku savienības Zemgales vēlēšanu apgabala saraksta. Kalniņš apliecina, ka piekrīt uzņemties deputāta pienākumus. Kalniņam deputāta pilnvaras tiks apstiprinātas Saeimas sēdē, kad viņam arī būs jānodod svinīgais solījums.

Glābēji sestdienas vakarā Pārdaugavā, Rīgā evakuējuši 23 cilvēkus no kādas dzīvojamās mājas, kurā izcēlies ugunsgrēks, aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks sestdien izcēlies Viesītes novada Saukas pagastā, kur degusi neapsaimniekota vienstāva ferma 500 kvadrātmetru platībā. Izsaukums saņemts plkst. 15.39. Kopumā aizvadītajā diennaktī reģistrēti 17 ugunsgrēki, 27 reizes VUGD darbinieki piedalījušies glābšanas darbos.

Šorīt visā Latvijā brīžiem līst, gaisa temperatūra +10..+12 grādu, vienīgi Ventspils ostā ap +15 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Dienā turpinās ilgstoši līt, pēcpusdienā valsts rietumu un centrālajā daļā brīžiem debesis skaidrosies un līs arvien mazāk, savukārt vietām austrumos iespējams stiprs lietus un kopējais diennakts nokrišņu daudzums sasniegs 20-30 milimetrus, kas atbilst 30-50 procentiem no visas mēneša normas. Turpmāk visu nedēļu laika apstākļi Latvijā būs līdzīgi - laiks lielākoties būs sauss un saulains, bet katru dienu kādā Latvijas daļā nedaudz uzlīs. Gaisa temperatūra naktīs lielākoties +9..+15 grādi, bet nedēļas nogales naktīs par dažiem grādiem vēsāks, savukārt dienās gaiss iesils līdz +17..+23 grādiem, izņēmums varētu būt svētdiena, kad būs par dažiem grādiem siltāks. Ja neskaita pirmdienu, kas būs vēsāka un lietaināka par normu, tad turpmākajā nedēļā gaisa temperatūra būs atbilstoša jūlija nogalei.

Ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Skaidro ģībšanas iemeslus dziesmu un deju svētku laikā; PVD veic pārbaudes vasaras nometnēs; Krustpils novadā atklāts daudzfunkcionāls slīdkalniņš

Iemesls bērnu masveida ģībšanai XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku ģenerālmēģinājuma laikā varētu būt saistīts ar Mežaparka estrādē izveidojušāmies bezskābekļa kabatām, liecina Dziesmu un deju svētku izvertēšanas komisijas rīcībā esošā ziņojuma materiāli. Par to Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» informēja Dziesmu un deju svētku izvertēšanas komisijas vadītāja Evija Papule. irmajā ziņojumā parādās vairākas lietas. Pirmkārt tas, ka varētu būt izveidojušās bezskābekļa kabatas vietās, kur bērni sajutās slikti. Otrkārt, tiek minēts emocionālais stress, apstākļi ārpus mājas un neparasti dzīves apstākļi, taču netiek minēta ēdiena kvalitāte un nepareiza organizācija, taču tas tiks vērtēts, pārbaudot darba kārtību, vai nav bijusi pārāk liela slodze kā papildus slogs.» Papule norādīja, ka bezskābekļa kabatas varētu būt izveidojušās saistībā ar straujo gaisa temperatūras krišanos no +21 grāda līdz +14 grādiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) jūnijā bērnu un jauniešu vasaras nometnēs veicis 85 pārbaudes, un tajās pārkāpumi lielākoties atklāti iekārtu un aprīkojuma higiēnā, aģentūrai BNS pavēstīja PVD Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Ilga Zepa. Pārbaudēs konstatēts, ka 40% no ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem nometnēs pilnībā atbilst normatīvo aktu prasībām, bet 59,7% konstatēti atsevišķi pārkāpumi, kas būtiski neietekmē ēdienu kvalitāti un nekaitīgumu. Pārbaudēs pārkāpumi 24% gadījumu jeb 20 pārbaudēs konstatēti iekārtu un aprīkojuma higiēnā. Pārtikas aprites telpu higiēnā pārkāpumi konstatēti 20% gadījumu jeb 17 pārbaudēs, bet 13 uzņēmumos konstatēts, ka darbinieki nav ievērojuši personīgo higiēnu, tostarp nav nodrošināti ar atbilstošu darba apģērbu..

Īstenojot projektu „Daudzfunkcionāla slidkalniņa izveide veselīgam un sportiskam dzīvesveidam bērniem”, biedrība „Ungurmuiža” 17. jūlijā Krustpils novada Medņos atklāja daudzfunkcionālu slidkalniņu bērniem. Daudzfunkcionāls slidkalniņš turpmāk dos iespēju Medņu ciema un tuvējās apkārtnes bērniem, kā arī ciemiņiem nodarboties ar saistošām fiziskām aktivitātēm. Tajā ietverta kāpšļu zona, slidkalniņš un šūpoles. Kā stāsta biedrības „Ungurmuiža” valdes priekšsēdētāja Aija Prokofjeva, projekta ideja radusies saistībā ar straujo bērnu skaita pieaugumu Medņos. „ Biedrības „Ungurmuiža” projekts „Daudzfunkcionāla slidkalniņa izveide veselīgam un sportiskam dzīvesveidam bērniem” īstenots ar Krustpils novada pašvaldības finansiālu atbalstu, bet projekta ideju radīja biedrības „Ungurmuiža” biedri diskusjās ar Variešu pagasta iedzīvotājiem.

AS "Latvijas Finieris" rīkotajā jauniešu konkursā "Zaļā klase", kas noslēdzās 15.jūlijā kempingā "Abragciems", uzvarējusi Gaigalavas pamatskolas komanda, kurai uzņēmums piešķirs 750 eiro klases labiekārtošanai, informē uzņēmuma pārstāve Jolanta Medne. Otro vietu ieguva Varakļānu vidusskola, bet trešo - Mežvidu pamatskola, līdz ar to visi uzvarētāji pārstāv Latgales reģionu. Pavisam konkursa noslēgumā piedalījās 160 skolēni, tostarp no Lietuvas un Igaunijas, jo arī šajās kaimiņvalstīs atrodas "Latvijas Finiera" ražotnes.
Kopš 2001.gada "Latvijas Finieris" rīko konkursus skolēniem, kuru mērķis ir rosināt interesi par meža nozari un veicināt izpratni par meža vērtību līdzsvarotības nozīmi viktorīnu, izzinošu un izklaidējošu darbību veidā.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties Viesītes novadā izceļas paaugstinātas bīstamība ugunsgrēks; Krustpils novadā kokā ietriecas auto; Kinoplacī šonedēļ rāma Svešā zeme

Sestdien, 18. jūlijā, Viesītes pagastā ugunsgrēks izcēlies kādā neapsaimniekotā mūra mājā, kurā atradušies siena ruļļi, portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Pulksten 15:39 VUGD saņēmis izsaukumu uz Viesītes novada Saukas pagastu. Saskaņā ar sākotnējo informāciju, notikuma vietā esot bijusi redzama uguns. Ierodoties ugunsdzēsēji secinājuši, ka 500 kvadrātmetru platībā deg neapsaimniekota mūra ēka, kurā atrodas siena ruļļi. Neretas, Viesītes, Jēkabpils un Aizkraukles ugunsdzēsējiem liesmas izdevies apdzēst tikai naktī uz svētdienu, 19. jūliju. Dzēšanas darbi turpinājušies arī svētdien, kā arī vēl pirmdien. Patlaban tiek dzēsti gruzdošie siena ruļļi, tos izjaucot un salejot ar ūdeni

Sestdien, 18. jūlijā, Krustpils novadā ugunsdzēsēji ar hidraulisko instrumentu palīdzību no kokā ietriekušās automašīnas izvilkuši 55 gadus vecu vīrieti, portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Kopumā aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji devušies uz septiņiem izsaukumiem saistībā ar notikušiem ceļu satiksmes negadījumiem. Trīs gadījumos ugunsdzēsēji sakārtojuši ceļa braucamo daļu pēc ceļu satiksmes negadījuma, bet četros gadījumos palīdzējuši no avarējušām automašīnām tikt ārā cilvēkiem. Svētdien, 19. jūlijā, glābēji Ērgļu novadā no grāvī iebraukušas automašīnas atbrīvojuši sievieti. Savukārt Salacgrīvas novadā VUGD speciālisti pēc vieglās automašīnas un mikroautobusa sadursmes no vieglā auto izvilkuši aptuveni 70 gadus vecu vīrieti, bet Kandavas novadā glābēji pēc ceļu satiksmes negadījuma no vieglā automašīnas, kura bija apgāzusies uz sāniem, atbrīvotas apmēram 90 un 80 gadus vecas sievietes.Visos gadījumos cietušie nodoti neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķiem.

Šonedēļ no 22. līdz 24.jūlijam plkst.22:30 Kino Placī būs skatāma nupat pirmizrādi piedzīvojusī drāma “Svešā zeme”. Aktrise Nikola Kidmena šajā filmā radījusi vēl vienu neaizmirstamu tēlu. “Svešo zemi” papildina spilgtais austrāliešu aktieris Hjūgo Vīvings un anglis Džozefs Fainss, kurš nesen atgriezies kino. Latvijā “Svešo zemi” demonstrē tikai no 17. jūlija. Filmas garums – 111 minūtes. Filma oriģinālvalodā ar tulkojumu latviešu valodā.Ja laika apstākļi izskatās nelabvēlīgi, pārliec ināties, vai seanss notiks, var, piezvanot pa tālruni 29534870. Iesakām nodrošināties ar pretodu līdzekļiem un piemērotu apģērbu.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Krustpils novadā notikusi traģiska autoavārija; Likteņdārzā labdarības akcija; Rīt lietus mitēsies

Šodien Krustpils novadā šosejas Rīga-Daugavpils 135.kilometrā notikusi traģiska autoavārija, informē Valsts policijas Zemgales reģionālās pārvaldes priekšnieka palīze Ieva Sietniece. 30 gadus veca sieviete vadot automašīnu VW Jetta saslīdēja un ar sānu sadūrās ar pretī braucošu automašīnu Iveco, kuru vadīja 59 gadus vecs vīrietis. Notikuma vietā bojā gāja VW Jetta pasažieres - bērns, dzimis 2014. gadā un 55 gadus veca sieviete, kuras sēdējušas automašīnas aizmugurē. Jēkabpils reģionālajā slimnīcā nogādāti 31 gadu vecs automašīnas pasažieris un autovadītāja. Uzsākts kriminālprocess.

Valsts valodas centru (VVC) Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) restorāna "Kleever" nosaukuma maiņa pret "Klīvers" apmierina, pastāstīja VVC direktors Māris Baltiņš. Viņš pauda, ka nosaukums "Klīvers" atbilst personai, kuras dēļ cēlies nosaukums Klīversala. Vienlaikus VVC gan norāda, ka diskutējams ir jautājums par to, vai persona ir bijusi tik nozīmīga, lai veidotu restorānam šādu nosaukumu. VVC gan nosaukumu izvēlē nevar iejaukties, bilda Baltiņš. Savukārt LNB direktors Andris Vilks pastāstīja, ka nosaukums tiks mainīts, ņemot vērā vispārējo sabiedrības viedokli par esošo nosaukumu. Vienlaikus LNB gan nepiekrīt visām VVC pretenzijām. Jau ziņots, ka negatīvu viedokli par nosaukumu paudis Valsts valodas centrs (VVC), kura direktors uzsvēris, ka nosaukums ir no valodas politikas nepieņemams un vēsturiski sadomāts.

Kokneses fonds sadarbībā ar Latvijas Televīziju (LTV) septīto gadu rīko labdarības akciju "Top Latvijas Likteņdārzs!", palīdzot veidot unikālu kultūrvēsturisku vietu vēstures piemiņai un gaišai cerībai nākotnē. Šogad kopīgiem spēkiem tiks veidots Likteņdārza lielais kalns. Pēc kalna projektā iecerētā, tā dienvidu nogāzi rotās jauktu lapu un skuju koku mežs, bet ziemeļu nogāze būs izveidota kā liela ziedu pļava, kurā vienkopus tiks iesētas pļavas puķu sēklas no visas Latvijas. Lai gan kalna izveidei būs nepieciešami simtiem tūkstošu kubikmetru visdažādākās grunts, akcijas rīkotāji ļoti vēlētos, lai šī kalna izveidē iesaistītos ikviens Latvijas cilvēks, nogādājot uz Likteņdārzu "saujiņu" zemes no sava dzimtā novada, no savām vai savu senču dzimtajām mājām.

Nedēļas sākums ar labiem laikapstākļiem nelutinās - pirmdiena Latvijas lielākajā daļā teritorijas aizritēs apmākusies, lietaina un ap +15 grādu vēsa, taču turpmākajās dienās laiks pamazām kļūs siltāks, bet debesīs starp mākoņiem atkal uzspīdēs saule, liecina «gismeteo.lv» prognozes. Otrdien nokrišņu daudzums būs krietni mazāks un laiks atkal kļūs siltāks.Latvijas centrālajā daļā un Kurzemes piekrastē rīta stundās un dienas pirmajā pusē gaidāms skaidrs un saulains laiks. Tikai dienas otrajā pusē pie debesīs parādīsies mākoņi un vakara stundās būs neliels lietus. Gaisa temperatūra pakāpsies līdz +22 grādiem Pūtīs mērens rietumu vējš līdz 4 metriem sekundē, Liepājā – līdz 8 metriem sekundē. Valmierā rīta un vakara stundas būs mākoņainas, bet dienas vidus līdz vakaram saulains un bez nokrišņiem. Gaiss iesils līdz +21 grādam. Latgales pusē diena būs samērā apmākusies, iespējams īslaicīgs smidzinošs lietus, vakarā aiz mākoņiem pavīdēs saule. Termometra stabiņš tāpat kā lielākajā daļā Latvijas, arī Daugavpilī pakāpsies līdz +21 grāda atzīmei.

Atstājiet komentāru