2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 21. jūlijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 21. jūlijā

Ziņas 7-8

Trūcīgo cilvēku skaits Latvijā pusgada laikā sarucis teju par 10 000 personu, liecina Labklājības ministrijas (LM) apkopotā informācija. Kopumā reģistrēto trūcīgo cilvēku skaits jūnijā bija 2,81% no valstī dzīvojošo cilvēku skaita. Tāpat joprojām vērojams pašvaldību sociālās palīdzības pabalstiem izlietoto līdzekļu samazinājums. Kopumā pašvaldības sociālās palīdzības pabalstiem jūnijā izlietojušas 2 989 605 eiro, bet maijā tie bijuši 3 299 500 eiro. Savukārt pabalstu saņēmēju skaits jūnijā samazinājies par 8163 cilvēkiem, sasniedzot 46 924 cilvēkus. Maijā, salīdzinot ar aprīli, šo cilvēku skaits samazinājās par 10 391 cilvēku.Jau ziņots, ka arī maijā Latvijā turpinājis samazināties reģistrēto trūcīgo personu skaits, pirmo reizi pēdējo divu gadu laikā nokrītot zem 3%.

Šodien plkst. 18.00 Krustpils Kultūras namā būs iespēja baudīt orķestra „Maskavas Virtuozi” un Maskavas Mocarta kvarteta pirmā vijolnieka Alekseja Lundina filigrāno izpildījumu. Pie klavierēm būs mākslinieka dzīvesbiedre pianiste Tatjana Fedosejeva, kura uzskata, ka kameransamblī ļoti nozīmīga ir mākslinieku saspēle uz līdzvērtības principiem, tikai tad var rasties saturīgs dialogs mūzikā. Saliedētajam izpildītāju duetam pievienosies arī abu meita vijolniece Marija Lundina.

Šodien no plkst. 10.00 līdz 13.00 Valsts asinsdonoru centrs (VADC) rīko izbraukumu Pļaviņu kultūras namā, Daugavas ielā 49, Pļaviņās.Lai Valsts asinsdonoru centrs spētu nodrošināt ikdienas ārstniecības iestāžu pieprasījumu pēc asinīm un asins komponentiem, ik dienu asinis nepieciešams ziedot 150 asins donoriem visā Latvijā.

18. reizi Madonā izskanēs Latviešu mūzikas svētki. No 22.jūlija vakara Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolā pulcēsies jaunie komponisti un meistardarbnīcas vadītāji. Topošie komponisti aizvadīs individuālās nodarbības, lekcijas Rutas Paideres, Jāņa Petraškeviča, Rolanda Kronlaka, Andra Dzenīša, Gundegas Šmites, Māra Kuģa, Annas Gāganes vadībā. Jau tradicionāli Madonas mūzikas svētkos notiks latviešu mūzikas vakari. Sestdien, 25.jūlijā, plkst. 19 Latvijas Radio 3 - "Klasika" redaktora Edgara Raginska vadībā būs iespēja iepazīties ar kompozīcijas meistardarbnīcu vadītāju - Rutas Paideres un Jāņa Petraškeviča - personībām. Diskusiju formā veidotais vakars ir pērn iesākta tradīcija, guvusi atsaucību un turpinājumu.

Ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausities: ES ministri nevar vienoties par bēgļu uzņemšanu; Skaidro traģiskās avārijas iemeslus; Jēkabpili ampemklēs aizsardzības ministrs

Eiropas Savienības (ES) tieslietu un iekšlietu ministri šodien nav spējuši līdz galam vienoties par 40 000 bēgļu uzņemšanu no Grieķijas un Itālijas, "LNT Ziņām" pēc ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes ārkārtas sanāksmes atzina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V). Kozlovskis skaidroja, ka sarunās vajadzīgais skaits – 40 000 bēgļu – netika sasniegts un pietrūcis nepilnu 8000. Dalībvalstis ir vienojušās par 20 000 bēgļu uzņemšanu no trešajām valstīm. Savukārt Latvija šodien sapulcē palikusi pie savas nostājas, paužot gatavību abās programmās uzņemt 250 bēgļus. 50 nāktu no trešajām valstīm, bet 200 – no Grieķijas un Itālijas. Pēc Kozlovska teiktā, Latvijai būs iespējas ietekmēt, kādus bēgļus uzņemt. Latvija plāno ņemt ģimenes, kas jau ir izveidotas un kurās ietilpst laulātie un bērni. Nebūšot tā, ka atbraukušie varēs aicināt brāļus un māsas. Ministrs arī atzīmēja, ka vairākas valstis, kas iepriekš nevēlējās bēgļus uzņemt, šodien tomēr nosaukušas savus ciparus. Spānija nosaukusi 2749, papildus arī Šveice paudusi gatavību piedalīties mehānismā, uzņemot kopumā 519 bēgļus, bet Polija – 2000.

Bērnu ģībšanas iemesls Skolēnu dziesmu un deju svētkos varētu būt stress, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» otrdien sacīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Ieva Puķīte. Viņa norādīja, ka ir nepieciešams nevis meklēt vainīgos saistībā ar lielo bērnu ģībšanas gadījumu skaitu svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā, bet gan domāt, kā nākotnē samazināt šādu gadījumu skaitu. Ārste arī pauda skepsi par ierosinājumu pirms nākamajiem šāda veida pasākumiem prasīt, lai bērniem būti mediķu izsniegta izziņa par viņu veselības stāvokli. Tāpat viņa pauda, ka svarīgi ir domāt par bērnu fizisko sagatavotību, kas ir «daudz svarīgāk, nekā formāla ārsta zīme».

Pirmdienas pēcpusdienā šosejas Rīga–Daugavpils 135.kilometrā netālu no Pļaviņām notika traģiska avārija, kurā gāja bojā divi cilvēki. Iespējams, negadījums noticis pārgalvīgas braukšanas vai arī sliktā ceļa seguma un lietus dēļ, vēsta raidījums «Degpunktā». Raidījumā tiek norādīts, ka negadījumā gāja bojā 1960.gadā dzimusi sieviete, kā arī pagājušajā gadā dzimusī meitenīte. Abas bojāgājušās sēdējušas automašīnas aizmugurējā sēdeklī. Sieviete, visticamāk, nebija piesprādzējusies, savukārt meitenīte atradusies bērnu sēdeklītī, un viņa bijusi piesprādzēt a. Tiek norādīts, ka automašīnu «VW Jetta» vadīja bojāgājušās meitenītes māte. Negadījumā iesaistīto automobiļu vadītāju asinīs alkohols nav konstatēts, taču kādēļ «VW Jetta» saslīdējusi, tiks noskaidrots kriminālprocesa ietvaros. Visticamāk, negadījums noticis sliktā seguma un lietus dēļ, vai arī, iespējams, arī pārgalvīgas braukšanas vai tehnisku problēmu dēļ, taču tas tiks noskaidrots ekspertīzēs.

23. jūlijā plkst. 11:00 Jēkabpils domē Domes sēžu zālē notiks LR Aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa vizīte Jēkabpilī. Vizītes laikā plkst. 11.00 plānota tikšanās Jēkabpils pilsētas pašvaldībā ar domes vadību, pašvaldības deputātiem, kā arī trim 12. Saeimas deputātiem -Ingmāru Līdaku, Juri Vectirānu, Jāni Trupovnieku. Vēlāk, plkst. 12.00 ministrs apmeklēs Zemessardzes 56.kājnieku bataljonu. (Pils iela 38, Jēkabpils)

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: VDI pieķer 583 nelegāli nodarbinātos; Sāks remontdarbus Jēkabpils pilsētas bibliotēkā; Asinsdonoriem atgādina par bankas konta atvēršanu

Pārbaudot vairāk nekā 1000 uzņēmumus, Valsts darba inspekcija (VDI) šā gada pirmajos sešos mēnešos pieķērusi 583 nereģistrēti nodarbinātos. Anti-topā līderpozīcijās ir būvniecība, mežizstrāde un lauksaimniecība, otrdien vēstīja LNT raidījums «900 sekundes». No visiem nereģistrēti nodarbinātajiem 339 bija bez darba līguma, bet 189 ar līgumu, taču bez paziņošanas Valsts ieņēmumu dienestam. Par pārkāpumiem piemēroti administratīvie sodi par kopējo summu 234 345 eiro. «Tas procents - tas daudz nemainās, apmēram tā arī turas, pēdējos gadus ir 25% plus mīnus. Tas ir tas līmenis, kādā nereģistrētā nodarbinātība tiek konstatēta,» stāstīja VDI pārstāvis Raivis Bušmanis.Latvijas Darba ņēmēju asociācijas vadība uzskata, ka nelegālās nodarbinātības rādītāji ir satraucoši lieli, ņemot vērā gan demogrāfisko situāciju, gan lielo aizbraucēju skaitu. Pēc tās pārstāvju domām, nelegālās nodarbinātības rekordnozarēs būtu nepieciešama tiesiskā aizsardzība katram darbiniekam.

Vakar, ugunsdzēsēji steigušies dzēst ugunsgrēku, kas izcēlies kādā vienstāvu vasarnīcā Daugavpilī, Upeņu ielā, portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Pulksten 22:03 ugunsdzēsēji saņēmuši izsaukumu uz Upeņu ielu Daugavpilī, kur degusi dārza māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji secinājuši, ka vienstāvu vasarnīca deg ar atklātu liesmu 60 kvadrātmetru platībā. Ugunsnelaimi VUGD speciālistiem izdevies likvidēt pēc aptuveni trīs stundu darba.

Šonedēļ Jēkabpils pilsētas pašvaldība noslēdza līgumu ar SIA „EVA būve” par remontdarbu veikšanu Jēkabpils pilsētas bibliotēkā un Tautas namā. Jēkabpils pilsētas bibliotēkā tiks veikts griestu remonts 85m2 platībā, sienu remonts 135 m2 platībā, grīdas remonts 20m2 platībā, kā arī elektrotīklu remonts un kāpņu remonts par kopējo summu 8048 EUR ar PVN. Savukārt Tautas nama griestu remonts tiks veikts 87 m2 platībā, sienu remonts 179 m2 platībā un grīdu remonts 29 m2 platībā. Tautas namā tiks veikts arī elektrotīklu un signalizācijas remonts, logu nomaiņa un tērpu skapja ierīkošana. Veicamo remontdarbu izmaksas - 11 322 EUR ar PVN.

SIA „Jēkabpils reģionālā slimnīca” asins sagatavošanas nodaļa no ši gada 1. augusta plāno uzsākt bezskaidras naudas norēķinus ar donoriem, kā ietvaris, kompensācija zaudētā asins un asins komponentu apjoma atjaunošanai tiks ieskaitīta donora bankas kontā. Slimníca aicina laicīgi atvērt bankas kontu bezskaidras naudas saņemšanai. No 1. augusta , nākot ziedot asinis, donoram jāņem līdzi savs bankas konta numurs.
Asinsdonoru pieņemšanas laiki: Pirmdienās no 12.00 – 15.00; Otrdienās no 9.00 – 13.00

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Vīrieti sadzeļ sirseņi; Jēkabpils tirgū norēķinās ar viltotu naudas zīmi; Karstums Latvijā vēl neatgriezīsies

Latgalē slimnīcā nonācis kāds 47 gadus vecs vīrietis, kuram iedzēluši pieci sirseņi, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša. Vīrietim pēc kukaiņu dzēlieniem sākusies izteikta alerģiska reakcija. Vīrieša stāvoklis notikuma vietā stabilizēts, un viņš nogādāts slimnīcā. Citur Latgalē 43 gadus vecu vīrieti plaukstā sakodusi čūska. Ar alerģisku reakciju viņš nogādāts slimnīcā. Aizvadītajā diennaktī NMPD mediķi kopumā devušies uz 1111 izsaukumiem, no tiem 199 bija saistīti ar dažāda veida traumām.

Pardevēja, kas strādā Jēkabpils tirgū informēja, ka pagājušajā nedēļā kāds pircējs par preci norēķinājis ar viltotu 50 eiro banknoti. Pārdevējs, kuram tirgū iedota šī naudas zīme, viltojumu nav pamanījis, tas atklājies tikai vēlāk noguldot dienā ietirgoto naudu bankas kontā. Viltotā naudas zīme bijusi tik veiksmīgi pagatavota, ka ar “neapbruņotu aci” vilrtojums nebijis pamanāms. Vēl vairāk, to neatklājis arī tirgotāja rīcībā esošais aparāts, caur kuru skenējot tiek noteikts vai nauda ir viltota. Tikai bankā, kur naudas zīmju pārbaude ir daudz profesionālāka un stingrāka, atklājies, ka banknote ir viltota. Pārdevēja no Jēkabpils tirgus, kas sarunājās ar Radio1.lv zināja teikt, ka līdzīgs gadījums nesen bijis arī Līvānu tirgū. Arī tur kāds norēķinājies ar viltotu 50 eiro benknoti. Jautāta vai par šo gadījumu ziņots policijai, pārdevēja atbildējusi noraidoši, jo maz ticams, ka vainīgo atradīšot. Turklāt bankai esot informācija par naudas viltojumu. Sazinoties ar Latvijas banku noskaidrojām, ka eiro banknošu viltojumi tiek konstatēti ik pa laikam. Šā gada pirmajā pusgadā kopumā no apgrozības izņemti 454 000 viltotu eiro banknošu – tas ir par 10,5% mazāk nekā pērnā gada otrajā pusgadā, tomēr joprojām vairāk nekā 2014.gada pirmajā pusgadā. Joprojām visbiežāk viltotas 20 un 50 eiro banknotes. Salīdzinājumā ar 2014.gada 2.pusgadu, 20 eiro banknošu viltojumu īpatsvars nedaudz samazinājies, bet 50 eiro – palielinājies. Kopā šo banknošu viltojumi veidoja 86% no visiem viltojumiem.

Karstums Latvijas teritorijā šonedēļ neatgriezīsies, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC). Nedēļas sākums bija mākoņains un lietains, tomēr pirmdiena bija lietainākā un vēsākā šīs nedēļas diena. Turpmāk atmosfēras spiediens paaugstināsies, un nokrišņi nedēļas gaitā jau būs galvenokārt ar īslaicīgu raksturu, kā arī novēroti tiks tikai atsevišķos rajonos, izņemot nakti uz trešdienu, kad īslaicīgi līs gandrīz visā Latvijā. Siltākā diena šonedēļ būs ceturtdiena. Tomēr ļoti siltu vai pat karstu gaisa masu ieplūšana mūsu reģionā šonedēļ nav gaidāma, tās vēl aizvien atradīsies dienvidos, dienvidaustrumos no Latvijas teritorijas. Lai arī Latvijā pūtīs tikai lēni līdz mēreni rietumu puses vēji, tie šīm gaisa masām neļaus virzīties uz ziemeļiem. Pašreizējā informācija liecina, ka būtiskas izmaiņas laika apstākļu raksturā nav gaidāmas arī jūlija pēdējā nedēļā, līdz ar to var teikt, ka 2015.gada jūlijs Latvijā būs atnesis tikai trīs vasarīgi karstas dienas.

Atstājiet komentāru