2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 12. augustā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 12. augustā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Pedagogiem izmaiņu atalgojumā pagaidām nebūs; Policija aicina būt piesardzīgiem Aglonas svētkos; Krustpils pils aicina uz gleznu izstādi

Šā gada 1.septembrī pedagogiem nekādu izmaiņu atalgojumā nebūs, šorīt intervijā Latvijas Radio apliecināja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga. Viņa atzīmēja, ka lielajās un vidējās skolās pedagogiem šoruden nekādām nopietnām problēmām nevajadzētu būt, taču esot bažas par mazāko skolu mācībspēkiem. Viņa solīja, ka Ministru kabineta sēdē centīsies valdību vēlreiz pārliecināt jaunajam pedagogu atalgojuma modelim iepriekš paredzētos trīs miljonus eiro novirzīt atalgojuma paaugstināšanai mazo skolu pedagogiem, augstākajai izglītībai, kur arī vairāku gadu garumā netiekot piešķirts finansējums normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā, kā arī 683 pedagogiem, kuri ieguvuši papildu kvalifikācijas pakāpes, lai izglītotu papildu 2300 piecgadīgos, sešgadīgos bērnus.

Kā katru gadu, arī šogad uz Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkiem, kas nākamnedēļ norisināsies starptautiskas nozīmes svētvietā Aglonā, no dažādām Latvijas pilsētām un novadiem ir uzsākti svētceļojumi. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi sabiedriskās kārtības nodrošināšanā Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas dienas svinīgā pasākuma laikā, policija informē visus svētku dalībniekus par to, ka 13., 14. un 15.augustā Aglonā pulcēsies tūkstošiem cilvēku un automašīnu. Lai rūpētos par vairāku desmitu tūkstošu svētku dalībnieku drošību un sabiedrisko kārtību, Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes darbinieki strādās pastiprinātā režīmā pēc īpaši izstrādāta darba plāna. Tik lielā cilvēku pulcēšanas vietā ir ļoti viegli zaudēt no redzesloka savus līdzcilvēkus, ar kuriem kopā esiet ieradušies. Īpaši uzmanīgi jāpieskata bērni. Par to policija brīdina cilvēkus, kuri nolēma uz pasākumu doties kopā ar bērniem, un lūdz vecākus būt modriem un uzmanīt savu bērnu gaitas. Policija aicina visus ceļu satiksmes dalībniekus pārvietoties atbilstoši noteikumiem un būt tolerantiem vienam pret otru. Tāpat policija atgādina, ka, pārvietojoties pa brauktuves nomali diennakts tumšajā laikā, gājējiem un arī velosipēdistiem jāatceras par atstarotāju lietošanu, lai neapdraudētu sevi un citus ceļu satiksmes dalībniekus.

Līdz pat 31. oktobrim Jēkabpils Vēstures muzeja Krustpils pils vārtu tornī skatāma mākslinieku Mariannas Peilānes un Vladislava Šveides 100 gadu jubilejas glezniecības izstāde. Šī izstāde ir pirmā pēc viņu nāves. Doma par 100 gadu jubilejas izstādi kādā no Rīgas izstāžu zālēm radusies pirms vairākiem gadiem. Jēkabpils Vēstures muzeja mākslas eksperte Dace Lukševica apzinot mākslinieku mantojumu, sapratusi, ka uzticētais darbs prasa daudz garāku un , iespējams, skaistāku gatavošanās ceļu ar vairākām mazākām izstādēm vispirms Jēkabpilī, Madonā un ,varbūt, vēl kādā Latgales muzejā.

No šodienas līdz 15. augustam plkst. 21.30 Jēkabpils Kino Placī būs skatāma animācijas filma visai ģimenei “Slepenā komanda”. Ja laika apstākļi izskatās nelabvēlīgi, Jēkabpils Kultūras pārvalde aicina pārliecināties, vai seanss notiks, var, piezvanot pa tālruni 29534870.

Ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Ugunsdzēsējiem glābējiem saspringta diennakts; 2017. gadā varētu sākt izsniegt jaunā parauga pesrona apliecības; Jēkabpils pašvaldība aicina iesniegt interešu izglītības programmas

Aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēti vairāki ar labības novākšanu saistīti ugunsgrēki, norādīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Apes pagastā deguši labības rugāji apmēram 600 kvadrātmetru platībā. Olaines pagastā dedzis kombains 40 kvadrātmetru platībā. Savukārt Siguldas pagastā dedzis šķūnis 70 kvadrātmetru platībā. Savukārt otrdienas priekšpusdienā Inčukalna pagastā degusi meža zemsedze 400 kvadrātmetru platībā.

Ugunsdzēsēji glābēji vakarb vairākkārt steidzās palīgā, lai no nelaimēm izglābtu cilvēkus. Tika saņemts izsaukums uz Ābeļu ielu Jēkabpilī, kur kāda sieviete bija iekritusi pagrabā un saviem spēkiem netika laukā. Ugunsdzēsēji glābēji no dzīvojamās mājas pagrabstāva izvilka apmēram 88 gadus vecu sievieti un nodeva neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķiem.

Vakar vakarā Grobiņas novada Medzes pagastā dīķī noslīcis pensijas vecuma vīrietis. Kā ziņots, kopumā VUGD glābēji šogad no ūdenstilpēm izcēluši jau aptuveni 70 noslīkušos. Glābēji aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem pie ūdens. VUGD mājaslapā publicētajos ieteikumos norādīts, ka pārkarsušiem nedrīkst strauji iet ūdenī. Straujas temperatūras maiņa var izraisīt muskuļu krampjus, sirdsdarbības vai asinsrites traucējumus. Glābēji uzsver, ka nedrīkst lietot alkoholu, ja plānots iet peldēties, īpaši, ja iedzīvotāji atpūšas kopā ar bērniem. Savukārt, ja pie ūdenstilpes ir bērni, no tiem nedrīkst novērst uzmanību ne mirkli, brīdina glābēji. Vecāki tiek aicināti ar bērniem pārrunāt situācijas, ko darīt, ja notikusi nelaime un atgādināt glābēju tālruņa numuru 112.

Valsts no 2017. gada varētu sākt izsniegt jauna parauga personas apliecības, kuras būtu drošas vismaz desmit gadus. Iekšlietu ministrija (IeM) norāda, ka elektroniskās identifikācijas kartes kopš to izsniegšanas sākuma ir kļuvušas par pieprasītu personu apliecinošu dokumentu Latvijas iedzīvotāju vidū, lai gan ne visas personas apliecības funkcijas tiek izmantotas vienlīdz intensīvi. Vērtējot personas apliecību plašākas izmantošanas iespējas, galvenā uzmanība ir jāpievērš jau pieejamo iespēju plašākai un intensīvākai izmantošanai. IeM norāda, ka ir jānovērš tiesiskie un tehniskie šķēršļi, lai ļautu personas apliecību Latvijas teritorijā izmantot kā pilnīgu alternatīvu pasei. Iepriekš minētais primāri nozīmē, ka jānodrošina iespēja personas apliecību izmantot Saeimas vēlēšanās, tāpat kā pasi, ieviešot vēlētāju piesaisti konkrētam vēlēšanu iecirknim, ar iespēju to operatīvi mainīt vai elektronisku vēlētāju reģistrāciju iecirkņos.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina iesniegt interešu izglītības programmas 2015./2016.mācību gadam, kuras tiks finansētas no valsts mērķdotācijām. Uz mērķdotāciju var pretendēt ikviena Jēkabpils pilsētas pašvaldības izglītības iestāde, kā arī juridiskās un fiziskās personas, kuras pašvaldībā saņēmušas licenci interešu izglītības programmas īstenošanai. Pretendentiem programmas jāiesniedz Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā, līdz 1.septembrim. Iepazīties ar interešu izglītības programmu izvērtēšanas un finansēšanas kārtību var Jēkabpils pilsētas mājas lapā.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Jekabpilī trūkst kvalificētu strādnieku; Vai šogad Jekabpilī būs Lūgšanu brokastis; Ceturtdien gaiss atdzisīs par 10 grādiem

Uzņēmēji un darba devēji retos gadījumos ņem darba jaunus speciālus bez pieredzes. Šī problēma ir aktuāla gan Jēkabpilī, tāpat kā citviet Latvijā. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs atzīst, ka viskritiskākā situācija ir medicīnas jomā. Speciālistu pietrūkst, taču domes budžetā ir programma, kā piesaistīt speciālistus. Tāpat arī pietrūkst inženiertehnisko darbnieku. Pašvaldībā pietrūkst arhitektu un arī juristu. Lai arī bija laiks, kad bija juristu pārprodukcija, tad šobrīd kvalificētus speciālistus nemaz tik viegli nevar atrast. Aktualitāte vienmēr bijusi arī atalgojums. Daudz jauno specialistu tiek aizvilināti uz citām pilsetām, piedavājot lielāku atalogujumu. Līdzīgi ir arī ar kvalificētiem strādniekiem. Pašvaldības uzņēmumos pārsvarā stradā pensijas vai pirmspensijas cilvēki, jo jaunajiem pašvaldība nespēj samaksāt tādu algu, ko jaunais speciālists vēlētos saņemt.

Šodien Jēkabpils pilsētas domes sēdē notika preses konference. Tajā viens no jautājumiem bija par “Lūgšanu brokastu” organizēšanu Jēkabpilī. Par to, vai šogad tādas ir paredzētas stāsta Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis.

AUDIO

Pēc karstās trešdienas gaisa temperatūra ceturtdien būs pat par desmit grādiem zemāka. Nedēļas otrajā pusē vairs nav gaidāmas straujas temperatūras izmaiņas, laiks būs pārsvarā sauss un saulains, prognozē «Global Forecast System». Trešdienas vakarā vietām gaidāmas pērkona lietusgāzes. Ceturtdien saule mīsies ar mākoņiem un vietām uzlīs, ziemeļu vēja ātrums brāzmās sasniegs 8-13 metru sekundē. Gaisa temperatūra ceturtdienas pēcpusdienā visā Latvijā būs vairs tikai +19..+24 grādi. Nedēļas nogalē tiek prognozēts kopumā sauss un saulains laiks, pūtīs lēns austrumu, ziemeļaustrumu vējš.Gaisa temperatūra naktīs vietām noslīdēs zem +10 grādiem; pēcpusdienās termometra stabiņš ēnā pakāpsies līdz +20..+25 grādiem, par kādu grādu siltāk būs Dienvidkurzemes piekrastē.

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Telefonkrāpnieki Jēkabpilī mēģina izkrāpt 14 tūkstošus eiro; Jauni Āfrikas cūku mēra gadījumi saimniecībās; Noskaidrots, kāds ir laimīgs Latvijas iedzīvotājs

Jēkabpilī uzdarbojušies telefonkrāpnieki – kādai 1938.gadā dzimušai sievietei pieprasīta nauda 14000 EUR. Zvanītāja bijusi sieviete un saruna noritējusi krievu valodā. Uzdodoties par sievietes mazmeitu zvanītāja informēja, ka nokļuvusi nelaimē – nodarījusi personai miesas bojājumus, un, lai izvairītos no nepatikšanām, nepieciešama naudas summa. Tālāk tālrunis nodots it kā izmeklētajam, kurš informējis, kas sievietei jādara un cik liela naudas summa nepieciešama. Šajā gadījumā sievietei izdevies „neiekrist krāpnieku izliktajās lamatās”. Šis jau ir otrais policijai zināmais telefona krāpšanas gadījums mēneša laikā. Pirmajā gadījumā krāpniekiem izdevies sasniegt iecerēto, jo cietusī viņiem iedevusi daļu pieprasītās naudas. Policija sākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu vainīgās personas. Policija aicina būt uzmanīgiem, nepalikt vienaldzīgiem un par šāda veida krāpniecības gadījumiem pabrīdināt savus radus un kaimiņus, īpaši cienījama gadagājuma personas.

Trijās piemājas saimniecībās konstatēti mājas cūku saslimšanas gadījumi ar Āfrikas cūku mēri (ACM), vēsta Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Divi no šiem gadījumi bijuši Latgalē – Ambeļu pagastā un Vecsalienas pagastā, savukārt viens Vidzemē – Staiceles pagastā. Visi trīs uzliesmojumi bija ĀCM kritiskajā teritorijā, tādēļ jaunie saslimšanas gadījumi šīs teritorijas robežas nepaplašina. Ap slimības skartajām novietnēm trīs kilometru rādiusā ir noteikta aizsardzības zona, bet 10 kilometru rādiusā – uzraudzības zona. Tas nozīmē, ka šajās teritorijās pastiprināti tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis. Tāpat no šīs zonas aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas vismaz 40 dienas pēc slimību skartās saimniecības dezinfekcijas.

Veselības veicināšanas pasākumu ietvaros Jēkabpils pilsētas pašvaldība sadarbībā ar sporta centru „GRACIA” aicina Jēkabpils pilsētas iedzīvotājus un viesus pievienoties vingrošanas nodarbībām pēc BELOJAR sistēmas. Arī augusta trešdienās plkst. 18.30 Kena parkā visus vingrot gribētājus gaidīs trenere. Kārtējā vingrošana jau šodien.

Latvijas iedzīvotāju laimes līmenis šobrīd ir sasniedzis augstāko punktu no valsts neatkarības atgūšanas brīža, liecina «Swedbank» Latvijas Vērtību pētījuma jaunākie dati. Kopumā 73% Latvijas iedzīvotāju sevi uzskata par diezgan vai pat ļoti laimīgiem. Par spīti caurmērā mazākam atalgojumam un plašākam atbildību lokam, sievietes Latvijā jūtas laimīgākas nekā vīrieši - 77% procenti sieviešu pret 70% vīriešu. Tendence sievietes uzskatīt par laimīgākām piemīt gan vīriešiem, gan pašām sievietēm. Laimīgs cilvēks Latvijā ir 31 līdz 40 gadus vecs, viņam ir augstākā izglītība (un šī sakarība nav atkarīga no respondenta izglītības līmeņa). Viņa nodarbošanās visbiežāk ir speciālists vai ierēdnis, vai arī uzņēmējs, augstākā vai vidējā līmeņa vadītājs. Pēc iedzīvotāju domām laimīgam cilvēkam Latvijā mēnesī jāpelna vismaz 1000 eiro. Domas par laimīga cilvēka bērnu skaitu dalās. Teju puse jeb 40% domā, ka viņam ir divi bērni, kamēr gandrīz katrs ceturtais (24%), norāda, ka trīs bērni. Gandrīz tikpat (23%) domā, ka laimīgam cilvēkam bērnu nav vispār.

Atstājiet komentāru