2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 13. augustā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 13. augustā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Samazinājies bezdarba līmenis; Uzsākts Dambja ielas remonts Jēkabpilī; Visaktīvāk jēkabpilieši mājdzīvniekus reģistrējuši pavasarī

Šī gada otrajā ceturksnī bezdarba līmenis Latvijā bija 9,8%, kas gada laikā ir sarucis par 0,9 procentpunktiem, vēsta Centrālā statistikas pārvalde. Tas nozīmē, ka šogad otrajā ceturksnī bez darba bija 97 100 iedzīvotāju. Salīdzinot bezdarba līmeni šogad otrajā ceturksnī un pirmajā ceturksnī, tas ir samazinājies par 0,4 procentpunktiem. Pārvalde aplēsusi, ka ilgstošo bezdarbnieku skaits no visa bez darba esošajiem cilvēkiem bija teju puse – 43%. Par ilgstošajiem bezdarbniekiem uzskata cilvēkus, kas bez darba ir vismaz gadu. Samazinoties kopējam bezdarbnieku skaitam, sarucis arī ilgstošo bezdarbnieku skaits. Jauniešu bezdarba līmenis ir samazinājies līdz 15,2%, kas ir par 5,9 procentpunktiem mazāk kā pirms gada. No visiem bezdarbniekiem 12,9% bija jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

Šonedēļ Jēkabpilī uzsākti pārbūves darbi Dambja ielas posmā no Kļavu ielas līdz Brīvības ielai un Kļavu ielas posmā no Vienības ielas līdz Dambja ielai. Ielu remontdarbu ietvaros tiks veikta apgaismojuma, trotuāra atjaunošana, lietus un kanalizācijas ūdeņu novadīšana . Jau iepriekš informējām, ka 23.jūlija domes sēdē deputāti atbalstīja aizņēmuma ņemšanu Valsts kasē 138 567,00 euro apmērā ar Valsts kases noteikto gada aktuālo procentu likmi. Aizņēmuma mērķis - Ielu remontdarbu investīciju projekta īstenošana. Aizņēmuma atmaksas termiņš ņemts uz 10 gadiem. Ielu remontdarbus veic SIA "Krustpils"

No šī gada 1.marta līdz 12.augustam Jēkabpils pilsētas pašvaldībā ir reģistrēti 540 kaķi un 321 suns, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldības Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs. Līdz šim brīdim pašvaldības nodeva par mājdzīvniekiem apmaksāta 2204 euro apmērā. Aktīvākā mājdzīvnieku reģistrācija notikusi martā un jūnijā. Kā informē R. Sirmovičs sodi par dzīvnieku nereģistrēšanu šobrīd nav piemēroti. Atgādinām, ka mājdzīvnieki, kuri nav mikročipēti, ir jāreģistrē Pašvaldības izveidotajā datu bāzē pie Jēkabpils pilsētas pašvaldības Pilsētsaimniecības departamenta Saimnieciskās nodaļas saimniecības pārzines Ilzes Akilovas Brīvības ielā 45, Jēkabpilī 3.stāvā 312.kabinetā. Maksa par mājdzīvnieka reģistrāciju un reģistrācijas pazīšanās zīmes izsniegšanu ir 0,90 euro. Mājdzīvnieks tiks piereģistrēts tikai pēc tam, kad tiks nomaksāta pašvaldības ikgadējā nodeva, kas kopš 2015.gada 10.aprīļa ir noteikta 7,00 euro par suni, bet par kaķi – 3,00 euro. Nodeva ir jāmaksā katru gadu par katru suni vai kaķi atsevišķi.

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Negaisa dēļ elektroapgāde traucēta 900 klientiem; Ievērojami satiksmes ierobežojumi uz autoceļiem; Lielu karstumu Latvijā vairs nesola

Vakar vakará un naktī uz ceturtdienu, 13.augustu, Latviju šķērsoja pērkona negaiss, radot lokālus postījumus arī AS "Sadales tīkls" gaisvadu elektrolīnijās, šorīt elektrotīkla bojājumi gandrīz ir novērsti un elektroapgādes traucējumi ir vēl aptuveni 900 klientiem. Lielākie elektroapgādes traucējumi ceturtdienas rītā ir Bauskas novadā – 222 klientiem, Smiltenes novadā – 194 un Vecumnieku novadā – 148 klientiem, Rēzeknes novadā – 68 klientiem. AS "Sadales tīkls" aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā. Iedzīvotājiem, pamanot bīstamu situāciju elektrolīniju tuvumā - uz elektrolīnijas nogāzies koks vai pārrauti elektrolīnijas vadi, lūgums rīkoties atbildīgi

Uz ceļa Ķekava-Skaistkalne triju kilometru posmā negaisa laikā sagāzušies 60 koki, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). VUGD pagājušajā diennaktī devies kopumā 19 izsaukumos, kas bija saistīti ar negaisa laikā uz ceļu braucamās daļas sagāztiem kokiem. Ugunsdzēsēji glābēji kokus sazāģējuši un novākuši no ceļiem. Arī seši ugunsgrēki varētu būt saistīti ar negaisu - četros gadījumos dega elektrības stabi, divos - koki. VUGD pieļāva, ka elektrības stabos un kokos iespēris zibens. Izsaukumi saistībā ar negaisu bijuši Latgalē, Vidzemē un Zemgalē.

Šonedēļ turpinās svētceļnieku gājieni uz Aglonu, tāpēc LAtvijas Valsts ceļi aicina autovadītājus un kājāmgājējus būt uzmanīgiem un cienīt citam citu. Lai nodrošinātu Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku dalībnieku drošību, līdz sestdienas, 15. augusta plkst. 18.00 tiks slēgta tranzītsatiksme pa vairākiem valsts autoceļiem Aglonas apkaimē. Uz satiksmes autobusiem šie ierobežojumi neattieksies. Latgalē būvdarbi turpinās arī Rēzeknes, Krāslavas un Daugavpils apkārtnē. Ludzas virzienā posmā no Greiškāniem līdz dzelzceļa pārbrauktuvei jārēķinās ar papildu pusstundu, arī remontposmu uz Daugavpils šosejas (A6) no Daugavpils līdz Krāslavai var šķērsot pusstundā. Seguma atjaunošanas būvdarbi ir uzsākti arī Daugavpils šosejas (A6) posmā no Lielvārdes kapiem līdz Dzelmēm. Tur vismaz divos remontposmos satiksme tiek organizēta ar būvnieka norīkotiem regulētājiem. Līdzīgi satiksme ir organizēta arī darbu zonā pie Skrīveriem. Daugavpils šosejā remontdarbi norisinās arī pie Jēkabpils, Daugavpils un Krāslavas.

Karstums Latvijā ir beidzies. Lai gan vēl pirms dažām dienām «Global Forecast System» prognozes rādīja karstuma atjaunošanos šīs nedēļas beigās un nākamnedēļ, jaunākās prognozes vēsta, ko šovasar liels karstums vairs nav gaidāms. Ūdens temperatūra lielākajās upēs un ezeros +20..+24 grādi, Daugavā pie Jēkabpils +25 grādi; jūras piekrastē +17..+20 grādu, Rīgas līča dienvidu piekrastē līdz +22 grādiem.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Krievija varētu apturēt ogļu kravu virību caur Rīgas ostu; Latvijai var nākties uzņemt 3 līdz 5 tūkstoši bēgļu; Jēkabpils vieglatlēte pasaules čempionātā izcīna bronzu

Krievija varētu apturēt ogļu kravu virzību caur Rīgas ostu, šorīt Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» atklāja Rīgas vicemērs Andris Ameriks. «Vakar pēcpusdienā tika saņemta neoficiāla informācija no «Latvijas dzelzceļa», ka varētu tikt pārtraukta ogļu kravu ienākšana Rīgas ostā. Krievijas puse pagaidām nekādus skaidrojumus nesniedz. Ceru, ka šīs informācija neapstiprināsies,» komentēja Ameriks. Ameriks atzina, ka būs jārēķinās ar ļoti nopietnām sekām, ja, pagaidām neoficiālā informācija, tomēr apstiprināsies. Arī Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins raidījumā «Rīta Panorāma» atklāja, ka nu jau bijušā valdes priekšsēdētāja Uģa Magoņa aizturēšana var samazināt dzelzceļa kravu tranzītu no Krievijas caur Latviju. Viņš atzina, ka, visticamāk, Magoņa labās attiecības ar «Krievijas Dzelzceļa» prezidentu Vladimiru Jakuņinu līdz šim ļāva Latvijai saglabāt salīdzinoši pozitīvus dzelzceļa kravu tranzīta rādītājus, bet pēc Magoņa aizturēšanas situācija varētu mainīties.

Tuvākajos gados Latvijai būs jāuzņem 3000 – 5000 bēgļi nevis 250, kā to sabiedrībai pauž vadošie politiķi, šorīt LTV sacīja Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins. Viņš uzsvēra, ka Latvijai un Eiropai nav citas izejas, kā pieņemt šos bēgļus. Viņaprāt, arī EK vadītāja Žana Kloda Junkera ierosinātā kvotu sistēma bēgļu uzņemšanai ir atbalstāma un godīga. Jau vēstīts, ka valdība jūlijā vienojās par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā divu gadu laikā. Pret to gan iebilst Nacionālā apvienība (NA), kas iecerējusi šo lēmumu apstrīdēt Satversmes tiesā. Tāpat NA piedalījās piketā pret bēgļu uzņemšanu, kas pulcēja vairākus simtus cilvēku.

Pagājušajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji no ūdens izcēluši divus noslīkušus cilvēkus, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Ilūkstes novadā, Subatē, no Subates ezera izcelts noslīcis 70 gadu vecs vīrietis.Savukārt Jēkabpilī VUGD saņēmis izsaukumu, ka Daugavā slīkst cilvēks. Izbraucot ar laivām upē, glābēji nevienu neatrada. Izsauktie ūdenslīdēji 10 metru no krasta četru metru dziļumā atrada noslīkušu 35 gadus vecu vīrieti. VUGD kopumā pagājušajā diennaktī saņēmis 64 izsaukumus, no kuriem 24 bija ugunsgrēki, 32 - glābšanas darbi, bet astoņi izrādījās maldinājumi.

No 4. Līdz 16. Augustam Lionā norisinās pasaules veterānu vieglatlětikas . Tajā piedalās rekordliels dalībnieku skaits, ap astoņiem tūkstośiem. Sacensībās sacenšas vieglatlēti piecos stadionos vienlaicīgi. Jēkabpilietes Aija Rogāles pirmais starts bija 10 km soļošanā Latvijas komandai W45 grupā - kopā ar Daci Saulīti un Māru Rināsi no Madonas. Komanda pasaules čempionātā izcīnījusi bronzas medaļu komplektu. Sportisti Aiju Rogāli atbalsta Krustpils novada pašvaldība

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Vakar notikušas vairākas avārijas; Jēkabpilī trūkst kvalificētu darbinieku; Aicina iesūtīt foto ar Latvijas dižkadiķiem

Vakar kopumā Latvijā reģistrēti 83 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietis 31 cilvēks, no kuriem seši bijuši gājēji un velosipēdisti, informē Valsts policijā. Daugavpils novada Dubnas pagastā 21 gadus veca sieviete, vadot "Volvo" markas automašīnu neievēroja ceļa zīmes "dodiet ceļu" prasības, sadūrās ar "VW Passat Variant", ko vadīja 30 gadus vecs vīrietis. Negadījuma vietā sniegta medicīniskā palīdzība VW pasažieriem šīs automašīnas vadītājam. Visi no hospitalizācijas atteicās. Slimnīcā nogādāta "Volvo" vadītāja. Madonas novada Kalsnavas pagastā 37 gadus vīrietis vadīja motorolleru un sadūrās ar nenoskaidrotu automašīnu. Negadījumā cieta motorollera vadītājs, kurš nogādāts slimnīcā. Savukārt Aizkraukles novadā, ceļa Tīnūži-Koknese 46.kilometrā notika sadursme starp "Mercedes Benz" sakabē ar piekabi, ko vadīja 47 gadus vecs vīrietis, un "Peugeot" markas auto, ko vadīja 54 gadus vecs vīrietis, kurš cieta un tika nogādāts slimnīcā. Par ātruma pārsniegšanu noformēti 310 administratīvā pārkāpuma protokoli.

Uzņēmēji un darba devēji retos gadījumos ņem darba jaunus speciālus bez pieredzes. Šī problēma ir aktuāla gan Jēkabpilī, tāpat kā citviet Latvijā. Par to, kādu specialistu visvairāk trūkst Jēkabpilī stāsta Jēkabpils pilsētas pašvaldības vadītājs Leonīds Salcevičs.

AUDIO

Pavasarī izsludinātais aicinājums sūtīt fotogrāfijas ar dižākajiem kadiķiem un skaistāko noru fotogrāfijām joprojām ir spēkā un tam nav termiņa ierobežojuma, vēsta portāls "Dabasdati.lv". No iesūtītajām fotogrāfijām tiks veidota kadiķu bilžu kolekcija. Tikmēr noslēgusies kadiķu apsekošana un konstatēts, ka daļa kadiķu nokaltuši, Latvijas Radio pastāstīja projekta "Dziedava.lv" pārstāve Julita Kluša. Sākoties akcijai, aprīlī dižo kadiķu fotokolekcijā bija 29 kadiķi un 11 kadiķāji, bet šobrīd, augustā sākumā, to skaits ir pieaudzis līdz 63 kadiķiem, tostarp sešiem nokaltušiem, un 15 kadiķājiem. Šobrīd dižo kadiķu un kadiķāju fotokolekcijās ir 19 autoru fotogrāfijas un dati.

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Jēkabpils mērs neiebilst pret bēgļu izmitināšanu; Pārtikas un veterinārais dienests konstatē pārkāpumus 70 procentos pārbaudīto uzņēmumu; Vakar pārkarsuši vairāki cilvēki

Jēkabpils pilsētas pašvaldība oficiālu viedokli bēgļu uzņemšanas jautājumā šobrīd nav paudusi. Jēkabpilī ir brīvais dzīvojamais fonds, Jēkabpls mērs Leonīds Salcevičs neiebilst pret bēgļu izmitināšanu, uzsverot, ka tas ir viņa subjektīvais viedoklis. Viņš piebilda, ka valstij šim nolūkam ir jāparedz finansiālis ieguldījums, lai pašvaldība dzīvojamo fondu var uzurēt, kur dzīvos konkrētais iemītnieks, par kādiem līdzekļiem dzīvos. Tomēr Jēkabpils mērs arī teic, ka ir zināma pieredze, kas dara bažīgu. Izveidotas programmas, kurās sākumā tiek solīts atbalstīt 80 procentu apmērā, vēlāk – 60 un beigās paliek uz pašvaldības pleciem. Jānis Raščevskis arī piebilda, ka globālā līmenī var atteikties un nepieņemt bēgļus, var pieņemt lēmumus, kādus vēlas, bet dzīves situācija var nostādīt pavisam citādāk. Pašvaldības vadība atzina, ka iespējams, vajadzētu padomāt par to, kāpēc vispār šī problēma ir radusies
Veicot ārpuskārtas pārbaudes 467 pārtikas izplatīšanas uzņēmumos, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) teju 70% jeb 318 uzņēmumos konstatējis dažādas neatbilstības, lielākoties higiēnas prasību pārkāpumus, informē PVD pārstāve Ilze Meistere. Konstatējis, ka 18% pārbaudīto uzņēmumu ir neatbilstoši pārtikas uzglabāšanas apstākļi, tostarp neatbilstoša gaļas, zvejas un piena produktu uzglabāšanas temperatūra. Savukārt 17% uzņēmumu bijušas problēmas ar pārtikas preču, pārsvarā ar svaigu augļu un dārzeņu, izsekojamību, 10% - problēmas ar marķējumu, norādēm par preču izcelsmi un vispār informāciju par preci, bet 8% uzņēmumu konstatēti pārtikas produkti ar beigušos derīguma termiņu vai tāds vispār nav bijis zināms. PVD atgādina, ka karstajā laikā augsta riska pārtikas produkti ir gaļa un gaļas produkti, piens un piena produkti, zivis un zvejas produkti, kulinārijas un konditorejas izstrādājumi.

Aizvadītajā diennaktī slimnīcā nogādāti četri cilvēki, kuriem pēc ilgstošas uzturēšanās karstumā mediķi konstatējuši nopietnas veselības problēmas, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola. Mediķu palīdzība bija nepieciešama kādai 15 gadus vecai meitenei Vidzemē, kura ilgi atradusies saulē, kā arī piekarsušā un nevēdinātā dzīvoklī. Veselības problēmas radušās arī kādam 33 gadus vecam vīrietim Zemgalē, kurš ilgstoši strādājis ārā, turklāt lietojis alkoholu. Hospitalizēti arī divi Rīgas reģiona iedzīvotāji - 39 gadus vecs vīrietis ilgstoši uzturējies saulē, savukārt 61 gadu veca sieviete karstumā strādāja dārzā. Pēc mediķu palīdzības vērsās vēl vairākas pārkarsušas personas, tomēr šo cilvēku hospitalizācija nebija nepieciešama. Sūdzības par veselības stāvokli radušās pēc ilgstošas uzturēšanās saulē, kā arī karstās telpās. Kā ziņots, vakar reģistrēts jauns 12.augusta Latvijas karstuma rekords - tas ir plus 34,5 grādi un fiksēts Piedrujā, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Atstājiet komentāru