2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 17. augustā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 17. augustā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Ugunsgrēkā Jēkabpils novadā cietuši 2 cilvēki; Lemj par suņu pastaigas vietas ierīkošanu Jēkabpilī; Daugavā pamatīgi pazeminājies ūdens līmenis

Sestdien ugunsgrēks bija izcēlies Jēkabpils novadā; negadījumā cietuši divi cilvēki, aģentūrai BNS pastāstīa Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Ugunsgrēks bija izcēlies kādā mājā Dunavas pagastā, kur bija aizdegušās sadzīves mantas desmit kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā cieta divi cilvēki - 78 gadus veca sieviete un 20 gadus vecs vīrietis. Kopumā pagājušajā diennaktī dzēsti 24 ugunsgrēki, veikti 19 glābšanas darbi

Jēkabpilī vairākkārt runāts par suņu pastaigu - dresēšanas laukuma ierīkošanu. Šobrīd, kad reģistrējot suņus un kaķus, pašvaldība ir iekasējusi zināmu naudas summu – 2204 eiro, šis jautājums ir aktualizējies. “Ir teritorija aiz slimnīcas, par ko piedāvās nākamajā komitejas sēdē lemt – šeit ierīkot suņu pastaigu - dresūras laukumu. Šo teritoriju var nopļaut, var ierīkot soliņu. Visi suņu īpašnieki ir mobili un varēs uz turieni braukt. Taču parkus no suņu dresūrām vajadzētu atbrīvot,” rosina Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs. Jēkabpils mērs pauda nepatiku, ka, piemēram Strūves parkā, kas atrodas blakus skolai notiek suņu dresēšana. Viņš pauda, ka līdz šim nebija ierādīta cita vieta līdz ar to neko nevienam neaizrādīja, bet tagad tā ir apzināta:

Šovasar Daugavā sasniegts jūnija un jūlija zemākā ūdens līmeņa rekords, tuvāko nedēļu laikā varētu krist arī augusta un visa gada jeb absolūtais rekords, prognozē sinoptiķi. Daugavā pie Daugavpils ūdens līmenis šā gada jūnija beigās noslīdēja 106 centimetrus zem stacijas nulles punkta, jūlijā - jau 117 centimetru zem šīs atzīmes, šomēnes - vēl par vienu centimetru zemāk, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Tā kā tuvākajā laikā Daugavas baseinā netiek prognozēts lietus, gaidāma ūdens līmeņa tālāka pazemināšanās. Šomēnes varētu krist augusta minimālā ūdens līmeņa rekords, līdz kuram šobrīd Daugavpilī atlikuši divi centimetri, - 1992. un 2002.gada augustā ūdens nokritās 120 centimetru zem stacijas nulles punkta. Iespējams, tiks pārspēta arī absolūti zemākā ūdens līmeņa atzīme, kas Daugavā pie Daugavpils ir mīnus 124 centimetri 2002.gada septembrī. Ja zems ūdens līmenis saglabāsies arī vēlā rudenī un ziemā, upei aizsalstot, palielināsies plūdu risks palu laikā. Līdzīgas bažas bija arī pagājušajā ziemā, bet siltais laiks un sniega trūkums pasargāja no paliem.

Turpmākajās dienās gaisa temperatūra reti kad pārsniegs plus 20 grādus. Atsevišķas naktis būs dzestras - gaisa temperatūra var noslīdēt zem plus 10 grādiem. Nākamā nedēļa paies bez ievērojamiem nokrišņiem. Nedaudz siltāks gaiss Latvijā atkal ieplūdīs darba nedēļas beigās, kad vietām gaisa temperatūra sasniegs plus 24, plus 25 grādus.

Ziņas 9-10°

Engures novadā, Klapkalnciemā pazudušais divus gadus vecais bērns šorīt atrasts, liecina aģentūras LETA rīcībā esošās informācija. Bērna meklēšanā bija iesaistīti policisti un brīvprātīgie. Kā informēja brīvprātīgie, meklēšanā piedalījās arī kinologi. Bērns tika atrasts plkst.6 no rīta un pašlaik viņš nodots mediķu rīcībā, lai pārbaudītu viņa veselības stāvokli. Jau vēstīts, ka Engures novada Klapkalnciemā svētdienas vakarā pazuda divus gadus vecs bērns. Viņa meklēšana naktī uz pirmdienu turpinājās. Notikuma vietā strādāja kinologi un policisti. Kā liecina ieraksti sociālajos tīklos, palīgā bija devušies daudz brīvprātīgo, kā arī policija un armija. Tāpat meklēšanā tika iesaistīts helikopters, no kura ar termokameru palīdzību tika pārmeklēta apkārtne.
Pļaviņās no Daugavas svētdien izglābti divi pusaudži, informēja Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienestā (VUGD). Abi 14 gadus vecie zēni bija devušies upē ar nelielu laivu, nokļuvuši ūdenstilpes vidū, bet nav spējuši paši saviem spēkiem no tās izkļūt. Piesaistītie glābēji ar motorlaivu iebraukuši Daugavā un izvilkuši no tās laivu ar abiem pusaudžiem.Kopumā aizvadītajā diennaktī VUGD reaģējis uz 62 izsaukumiem, no kuriem 39 saistīti ar ugunsgrēkiem, bet 17 - ar dažādiem glābšanas darbiem.

Spēļu laukuma izbūve Jēkabpils Kena parka joprojām nav gatavs, taču tam esot objektīvi iemesli iekārtas jāved no ārvalstīm. Gatavās konstrukcijas būšot viegli uzstādīt un neprasīs daudz laika. Šobrīd teritorija ir sakārtota, aizvestas vecās plāksnes un sagatavota vieta segumam. Pašvaldības pārstāvji vērš uzmanību, ka šis būs galvenais bērnu rotaļu laukums, tomēr tik pat jāpievērš uzmanība arī tiem rotaļu laukumiem, kas izvietoti citviet pilsētā – ielu mikrorajonos. Bieži tajos atrodas nepiederošas personas, lieto alkoholiskos dzērienus, atstāj aiz sevis atkritumus un uz apkārtējo aizrādījumiem nereaģē. “Otrā maiņa” jeb jaunieši vakara un nakts stundās spēļu laukumus atrod par labu esam dažādām izklaidēm, par ko bieži vien ir nepamierināti apkārtējo namu iemītnieki.

Šogad mācības pirmajā klasē sāks aptuveni 21 tūkstotis bērnu, aģentūrai BNS pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM). Pērn skolas gaitas sāka 20,7 tūkstoši pirmklasnieku, bet gadu iepriekš – 20,1 tūkstotis. 2011./2012.mācību gadā mācības pirmajā klasē uzsāka 19,4 tūkstoši skolēnu. Ministrijas sniegtā informācija liecina, ka 2014./2015.mācību gadā kopumā skolas gaitās dosies 199 119 skolēni.

Ziņas 11-12

Lai veicinātu lauku infrastruktūras attīstību, nākamajos gados lauku ceļu uzlabošanai un izbūvei plānots novirzīt kopumā 126 635 591 eiro, paredz Zemkopības ministrijas izstrādātais noteikumu projekts "Valsts un ES atbalsta piešķiršanas kārtība pasākumā "Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos", ko plānots skatīt valdības sēdē 18. augustā. Kā norādīts ministrijas skaidrojumā, izanalizējot Latvijā esošo situāciju, secināts, ka 2011. gadā 39% autoceļu ar grants segumu un vairāk nekā 27% autoceļu ar melno segumu ir klasificējami kā sabrukuši un tiem ir nepieciešama pārbūve.Pašvaldības lauku teritorijā ar savā budžetā pieejamajiem finanšu līdzekļiem pārsvarā var nodrošināt tikai ceļu uzturēšanu un saglabāšanu, bet ne esošo ceļu pārbūvi vai jaunu izbūvi, un tas negatīvi ietekmē uzņēmējdarbības attīstības potenciālu un iedzīvotāju labklājību. Līdz ar to paredzēts atbalstīt pašvaldības lauku ceļu izbūvi un pārbūvi atbilstoši teritorijas plānošanas dokumentos noteiktajam rīcības plānam, lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību.

Satiksmes negadījumā Varakļānos svētdien cietuši četri cilvēki, informēja Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienestā (VUGD). Negadījums noticis, automašīnai "Audi 80" ietriecoties kokā. Valsts policijas pārstāve Diāna Lūkina informēja, ka negadījumā cietuši 1990.gadā un 1995.gadā dzimuši vīrieši, kā arī 1986.gadā un 1996.gadā dzimušas sievietes. Visi četri bijuši alkohola reibumā slimnīcā. Lai atbrīvotu cietušos no automašīnas, glābēji izmantojuši hidrauliskos instrumentus. Pēc tam visi četri jaunieši nodoti mediķu pārziņā.

Virs Eiropas austrumiem un ziemeļiem izveidojies plašs anticiklons, kas noteiks laika apstākļus mūsu reģionā līdz augusta beigām, nesot lielu sausumu, pirmdienas rītā vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls «lsm.lv». Šonedēļ Latvijā lietus nav gaidāms, un pastāv liela iespējamība, ka būtiski nokrišņi pie mums būs tikai mēneša pēdējās dienās, bet vietām nelīs līdz septembra sākumam. Jau šobrīd Latvijas mežos ir paaugstināta ugunsbīstamība, bet ilgstošais sausums situāciju pasliktinās un tuvākajā laikā meža ugunsgrēku skaits var būtiski palielināties. Visu nedēļu laiks Latvijā būs saulains un sauss. Naktīs vietām veidosies migla. Nedēļas sākumā valdošie būs lēni austrumu, ziemeļaustrumu vēji, vēlāk vējš būs mainīga virziena. Sausumam jāgatavojas arī mazdārziņu īpašniekiem un lauksaimniekiem. Jau šobrīd dažos Latvijas reģionos mazā nokrišņu daudzuma dēļ ir zems gruntsūdens līmenis, akās ūdens ir maz. Tāpat arī vairākās upēs ūdens līmenis ir zemākais pēdējo gadu laikā, vietām augusta beigās var tikt sasniegti jauni zemākā ūdens līmeņa rekordi.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Atrastais mazulis Engurē bez veselības problemām; Jēkabpilī top Strūvem veltīts gleznojums; Pie kapiem plāno izvietot informatīvus stendus

Engures novada Klapkalnciemā pazudušais divus gadus vecais zēns, kas ir tūristu - ASV pilsoņu - bērns, bija nomaldījies mežā, kāpu zonā, bet atrasts aptuveni pusotra līdz divu kilometru attālumā no vietas, kur pazuda ģimenei. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Diāna Purviņa aģentūru LETA informēja, ka vakar mežā Klapkalnciemā bija pazudis divgadīgs, 2013.gadā dzimis, bērns Vācijā, Berlīnē, dzīvojošai ASV pilsoņu ģimenei, kura atvaļinājumā atbraukusi uz Latviju atpūsties. Viņa apstiprināja, ka meklēšanā bija iesaistīti Valsts policijas (VP), Zemessardzes, Engures novada un Jūrmalas pilsētas pašvaldības policiju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki, tāpat piedalījās brīvprātīgie - pavisam kopumā bērnu meklēja ap 500 cilvēku. Bērns, kuru plkst.6.15 no rīta atrada meža masīvā, purva malā, naktī bija nogājis salīdzinoši nelielu attālumu - aptuveni pusotru līdz divus kilometrus. Tomēr, meklējot viņu, arī izstaigājot apkaimi meklētāju ķēdē, iepriekš, naktī, bērnu nepamanīja. Nevarot izslēgt iespēju, ka viņš varēja būt nobijies un paslēpies. Fiziski bērns nebija savainojies. VP noskaidro notikušā apstākļus, un sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13.nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību, taču nedz konkrēts pants, nedz aizdomās turamā statuss nevienai personai procesā nav piemērots un VP lietvedība nav šķērslis tūristu ģimenes tālākai ceļošanai, skaidroja Purviņa. Šorīt, ap plkst.6 no rīta, bērns beidzot tika veiksmīgi atrasts purva malā. Acīmredzamu miesas bojājumu viņam nebija. Bērns šķita adekvāts, taču nobijies un noguris, pastāstīja Engures novada pašvaldības policijas priekšnieks.

Augustā uz ēkas Jékabpilí Brīvības ielā 157 ugunsmūra taps gleznojums, kas veltīts Frīdriham Georgam Vilhelmam Strūvem (1793-1864) un viņa zinātniskajam veikumam – Strūves ģeodēziskā loka mērījumiem. 2822 km garais Strūves ģeodēziskais loks stiepjas no Norvēģijas Ledus okeāna piekrastes līdz Donavas grīvai pie Melnās jūras. Loka mērījumi veikti 19.gs. sākumā. Tie būtiski ietekmēja zinātnes turpmāko attīstību un palīdzēja noteikt precīzu Zemes izmēru un formu. Strūves ģeodēziskais loks ir unikāls objekts astronomijas un ģeodēzijas zinātnes attīstībā – tas apstiprināja Ī.Ņūtona hipotēzi, ka mūsu planēta ir saplacināta starp poliem, un precizēja tās izmērus. Strūves loks tika mērīts no 1816.gada līdz 1855.gadam. Arī Jēkabpilī, Strūves parkā, atrodas viens no vairāk kā trīsdesmit autentiskajiem ģeodēziskā loka punktiem – „Jēkabpils”. Tas tika uzmērīts un nostiprināts dabā 1826.gadā. Punktu „Jēkabpils” no jauna nostiprināja un pārklāja ar piemiņas akmeni 1931.gadā, uzmērot Latvijas Republikas I klases triangulācijas tīklu. Arī ugunsmūra apgleznošana ir viens no pasākumiem, kas veltīts nozīmīgajai gadadienai. Apgleznošanu veic Līvānu Mākslinieku Biedrība. Tā izmaksas 3998,40 EUR bez PVN.

Plānots, ka pieJēkabpils pilsētas kapiem varētu izvietot informatīvos stendus, uz kuriem izvietotu informāciju par dievkalpojumiem, kapu svētkiem un citu baznīcu draudzēm aktuālu informāciju. Iniciatīva nākusi tieši no draudžu mācītājiem. Nereti cilvēkiem nav informācijas par baznīcu notikumu norises vietām un laikiem. Tāpēc šādi informatīvie dēļi varētu būt izvietoti pie pilsētas kapiem vismaz trijās vietās. Šo informāciju pašvaldība ir gatava ievietot domes mājas lapā

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Valdība lemj par pieļaujamo tauksābju daudzumu produktos; Jēkabpilī konstatēti piece krāpšanas mēģinājumi; Krastu mačā piedalās arī BK Jēkabpils galvenais treneris

17. augustā Ministru kabineta komitejas sēdē tika izskatīts Veselības ministrijas izstrādātais noteikumu projekts, kas paredz transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos. Plānots, ka maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Tāpat noteikumu projekts paredz noteikt atsevišķas prasības pārtikas produktiem ar samazinātu tauku daudzumu. Noteikumi izstrādāti ar mērķi uzlabot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus, tādējādi ilgtermiņā uzlabojot sabiedrības veselību, informē Veselības ministrija. Jaunās prasības piemēros tiem pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes jeb daļēji hidrogenēti augu tauki, kas iegūti rūpnieciski pārveidotas pārtikas ražošanas procesā, piemēram, hidrogenējot eļļas, pārtikas produktus cepot un karsējot eļļās, spiežot eļļas augstās temperatūrās u.c. Noteikumi neattieksies uz dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā trans-taukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos.

15.augustā Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirknī reģistrēti pieci gadījumi, kad personām mēģināts izkrāpt naudu, ziņojot par to, ka it kā kāds no radiniekiem nonācis nelaimē un nepieciešama liela naudas summa, lai viņam nerastos problēmas. Visos gadījumos zvanīts gados vecākām kundzēm. Par laimi, visos gadījumos personas nav noticējušas krāpnieku stāstītajam. Policija vēlreiz atgādina – nekādā gadījumā nemaksāt naudu par jebkādiem zvanītāju piedāvātiem „pakalpojumiem”, bet par notikušo zvanu informēt policiju.

Svētdien, 16. augustā, ar Daugavas labā krasta uzvaru un rezultātu 1155 – 1048 noslēdzās sestais diennakts basketbola turnīrs “Krastu mačs”. Izšķirošajā politiķu cīņā BK “Jēkabpils” galvenais treneris Igors Miglinieks uzņēmās trenera pienākumus kreisā krasta komandai, ko pārstāvēja Rīgas vicemērs Andris Ameriks. Diennakts basketbola maratonu atklāja Latvijas čempionvienības basketbolā “VEF Rīga” spēle pret “Ghetto Games” jau pusnaktī laukumā devās mūziķi un uzveica aktierus, savukārt pēdējā mačā, savā starpā sacenšoties politiķiem, uzvaru izcīnīja Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa pārstāvētā labā krasta komanda, ar 31:22 pārspējot Rīgas vicemēra Andra Amerika kreisā krasta komandu. Kreisā krasta komandu vadīja BK “Jēkabpils” galvenais treneris Igors Miglinieks, savukārt Valsts prezidenta komandu - “VEF Rīga” galvenais treneris Karloss Frade. Jāpiebilst, ka pēc pirmās dienas spēlēm Labais krasts bija vadībā ar 26 punktu pārsvaru (564:538), bet otrajā dienā pārsvaru vēl vairāk palielināja. Kopumā diennakts basketbola turnīrā “Krastu mačs”, kā ierasts, piedalījās 48 komandas, aizvadot 24 spēles,.

Atstājiet komentāru