2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 19. augustā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 19. augustā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: KNAB – oligarhu lietā aizdomās turmaas divas personas; Jēkabpils slimnīca šodien donoru diena; Kena parkā aicina uz vingrošanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) apstiprina, ka tā dēvētajā oligarhu lietā šobrīd divas personas atzītas par aizdomās turētām. KNAB jau pagājušā nedēļā paziņojumā medijiem apstiprināja publiski izskanējušo informāciju, ka politiķis Ainārs Šlesers ir atzīts par aizdomās turēto personu vairāku noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā. Vakar Latvijas Televīzija ziņoja, ka šajā lietāVentspils mēram Aivaram Lembergam (ZZS) piemērots aizdomās turētā statuss - viņu tur aizdomās par tirgošanos ar ietekmi. Savu vainuKNAB izvirzītajos pārmetumos viņš noliedz. Dūša atturējās komentēt, vai KNAB aizdomās turētā statusu varētu piemērot vēl kādai personai. Tāpat birojs neatklāj, pēc kāda Krimināllikuma panta Šlesers atzīts par aizdomās turēto. Pats Šlesers žurnālistiem paziņoja, ka «skaļie» Krimināllikuma panti esot pazuduši, taču konkrētus pantus atturējās minēt.

Iecavā notikušajā Zemgales Plānošanas reģiona (ZPR) Attīstības padomes (AP) sēdē par padomes priekšsēdētāju vienbalsīgi ievēlēts Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš. Turpmāko gadu par viņa vietnieku strādās Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums.Jaunā AP priekšsēdētāja amatam tika izvirzīta viena kandidatūra – līdzšinējais priekšsēdētājas vietnieks, Jelgavas mērs Andris Rāviņš. Slēgtās vēlēšanās par viņu balsoja 19 padomes dalībnieki.Savukārt priekšsēdētāja vietnieka kandidatūrai tika izvirzīti Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris un Aizkraukles novada mērs Leons Līdums. Par vietnieku ar vienas balss pārsvaru ievēlēts Sēlijas pašvaldību izvirzītais kandidāts L.Līdums.

Trešdien, 19. augustā Jēkabpils reģionālajā slimnīcā gaidāma rosība. Asins sagatavošanas nodaļa gaida gan tādus asins donorus, kas asinis ziedojuši jau iepriekš, gan īpaši tādus, kas to nolems darīt pirmo reizi. Donoru dienā - 19. augustā asinis varēs ziedot no 9:00 – 13:00 Jēkabpils reģionālajā slimnīcā Asins sagatavošanas nodaļā Stadiona ielā 1 (Ambulatorajā daļā 2.stāvā). Ja netiec šajā dienā – nebēdā. Asinis šeit var regulāri ziedot katru pirmdienu no 12:00 - 15:00 un otrdienu no 9:00 – 13:00. Tālrunis uzziņām: 65237853. Vajadzība pēc konkrētās asinsgrupas asinīm mainās katru dienu. Donoru diena notiek Valsts Asinsdonoru centra kampaņas „Mums ir viena asinsrite” ietvaros, kas tiek īstenota, lai atgādinātu, ka mēs visi esam saistīti un kādu dienu asinis var vajadzēt jebkuram no mums.

Veselības veicināšanas pasākumu ietvaros Jēkabpils pilsētas pašvaldība sadarbībā ar sporta centru „GRACIA” aicināja Jēkabpils pilsētas iedzīvotājus un viesus pievienoties vingrošanas nodarbībām pēc BELOJARsistēmas.Arī augusta trešdienās plkst. 18.30 Kena parkā visus vingrot gribētājus gaidīs trenere Sveta. Lietus gadījumā nodarbības notiks sporta centra „GRACIA” mazajā zālē Draudzības alejā 9. Kārtējā vingrošanas nodarbība jau šodien puljsten 18.30

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Sodīs Jēkabpils ārsti par pacientes piesiešanu pie gultas; Jēkabpilī ierodas Galda hokeja federācijas presidents; Naktī daudzviet bijušas salnas

Veselības inspekcija (VI) sodīs Jēkabpils reģionālās slimnīcas mediķi par pacientes siešanu pie gultas, otrdienas vakarā vēsta LTV raidījums "Panorāma". VI bija vērsušies kādas Jēkabpils reģionālajās slimnīcas pacientes tuvinieki, norādot, ka viņu radiniece mūža pēdējās dienās slimnīcā bijusi piesieta pie gultas. Inspekcija secinājusi, ka, lai gan nāve iestājusies smago saslimšanu dēļ, nepārtraukta piesiešana nebija vajadzīga. Ārstējošai ārstei, neiroloģei un psihiatrei Mārai Jaundālderei līdz 25. augustam jāierodas inspekcijā, kur tiks noformēts administratīvā pārkāpuma akts, skaidro raidījumā. Viņai draud brīdinājums vai naudas sods līdz 350 eiro. Taču VI uzskata, ka notikušais ir arī slimnīcas vadītāja atbildība. Jēkabpils reģionālās slimnīcas vadītājs mediķi nav sodījis. Tāpat slimnīcas vadība sola, ka šo lēmumu apstrīdēs, jo uzskata, ka tajā ir vairākas nepilnības. Pēc notikušā Jēkabpils reģionālā slimnīca ieviesusi savas vadlīnijas par to, kādos gadījumos pacientu drīkst fiksēt, kādos – nē, un cik bieži pacients jāaprauga. Savukārt veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) solījis raidījumam līdz gada beigām ieviest vienotu noteikumus visās slimnīcās. Jaunie noteikumi paredzētu, ka līdzīgi kā psihiatriskajās slimnīcās, fiksēt pacientu drīkstēs tikai divas stundas pēc kārtas. Tāpat šādi fiksētu pacientu nepārtraukti būs jāuzrauga medmāsai vai sanitāram.

Šodien, 19.augustā, Jēkabpilī ierodas Latvijas galda hokeja federācijas prezidents, Romāns Blūmentāls. Apmeklējuma mērķis ir tikšanās ar Jēkabpils galda hokeja klubu, lai pārrunātu organizatoriskos jautājumus par Pasaules Tūres galda hokejā posmu "Latvia Open 2015", kas 12.septembrī pirmo reizi norisināsies Jēkabpilī, kā arī lai iepazītos ar sacensību norises vietu - Jēkabpils Sporta namu. Savas vizītes ietvaros Blūmentāla kungs apmeklēs pašvaldību, lai pateiktos Jēkabpils Domei par atbalstu līdz šim, informētu plašāk par galda hokeju kā sporta veidu un tā iespējām, pasvītrojot galda hokeja nozīmi sociālajā jomā, pārrunāt galda hokeja attīstības iespējas nākotnē un atbildētu uz citiem interesējušiem jautājumiem.

Naktī uz trešdienu daudzviet Vidzemē un Latgalē gaisa temperatūra divu metru augstumā noslīdējusi līdz +2..+4 grādiem, izraisot salnu zāles virskārtā, liecina meteoroloģiskā informācija. Viszemākā gaisa temperatūra reģistrēta Vidzemes augstienē, kur Zosēnu meteoroloģiskajā stacijā termometra stabiņš noslīdējis nedaudz zem +2 grādu atzīmes. Auksta vēl būs nākamā nakts, kad vietām Vidzemē un Latgalē zāles augstumā atkal iespējama salna. Nedēļas nogalē laiks kļūs siltāks. Vēl naktī uz piektdienu temperatūra pazemināsies līdz +3..+8 grādiem, vietām piekrastē +9..+11 grādi, bet sestdienas un svētdienas naktīs nebūs vēsāks par +9..+14 grādiem, bet dienās gaiss iesils līdz +20..+25 grādiem, vietām Kurzemē un Zemgalē līdz +27 grādiem. Nacionālais 19.augusta aukstuma rekords ir +1,2 grādi 1987.gadā. Teju visā valstī naktī kļuvis aukstāks par +8 grādiem. Trešdienas rītā ir lielākoties skaidras debesis, pūš viegls austrumu vējš.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties; Pieķerts piecreiz vairāk autovadītāju bez mdicīniskās izziņas; VADC aicina atsaukties donorus; J ēkabpils galvenā bibliotēka aicina uz krievu dzejas pēcpusdienu

Šogad pieķerts piecreiz vairāk autovadītāju, kuri braukuši bez medicīniskās izziņas, trešdien vēsta LNT raidījums "900 sekundes". Kopumā par šo pārkāpumu šogad sodīti gandrīz 3000 autovadītāju, bet vēl 65 000 šoferu ir nederīgas medicīniskās izziņas, tā aprēķinājusi Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD). Sods par braukšanu ar nederīgu medicīnisko izziņu ir 40 eiro, turklāt uz laiku jāatvadās no tiesībām. Ievērojamais pieķerto skaita pieaugums šogad skaidrojams ar to, ka agrāk, pārbaudot autovadītāju dokumentus, nebija iespējams tikt pie datu bāzes, kur ir informācija par šīm izziņām, taču kopš pagājušā gada rudens tas ir iespējams. "Cilvēki aizmirst, jo šis posms ir ļoti garš - desmit gadi, un, ja neseko līdzi, aizmirstas. Neviens arī neiet pie ģimenes ārsta, lai uzzinātu, kad ir beigusies," LNT skaidroja Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes jaunākais inspektors Igors Matvienko. Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis piebilda, ka diemžēl atsevišķi ceļu satiksmes negadījumi notikuši tikai tāpēc, ka cilvēkam kļuvis slikti ar veselību, bijuši būtiski veselības traucējumi.

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) īpaši aicina atsaukties A rēzus pozitīvo, kā arī O rēzus negatīvo, B rēzus negatīvo, A rēzus negatīvo asins grupu donorus, informēja VADC pārstāve Daina Krūmiņa. Donoru dienā - 19. augustā asinis varēs ziedot no 9:00 – 13:00 Jēkabpils reģionālajā slimnīcā Asinssagatavošanas nodaļā Stadiona ielā 1 (Ambulatorajā daļā 2.stāvā). Ja netiec šajā dienā – nebēdā. Asinis šeit var regulāri ziedot katru pirmdienu no 12:00 - 15:00 un otrdienu no 9:00 – 13:00. Tālrunis uzziņām: 65237853. Vajadzība pēc konkrētās asinsgrupas asinīm mainās katru dienu.

Jēkabpils Galvenā bibliotēka aicina uz krievu literatūras Sudraba laikmeta mīlestības dzejas pēcpusdienu
Jēkabpils Valsts ģimnāzijas audzēkņi Milana Drugoveiko un Artjoms Soboļevs piedāvā dzejas pēcpusdienu veltītu krievu literatūras Sudraba laikmeta mīlestības dzejai. Jaunieši lasīs S.Jeseņina, V.Majakovska, A.Ahmatovas, M.Cvetajevas, B. Pasternaka un A.Bloka darbus. Milana un Artjoms aicina dzejas cienītājus kopā iejusties pārsteidzošajā un noslēpumainajā dzejas pasaulē! Būsiet laipni gaidīti Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā 21. augustā plkst. 16:00.

2. septembrī plkst. 18.00, atklājot 19. Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu, Kino Mītnē Jēkabpils tautas nama Lielajā zālē tiks demonstrēta režisora Hūberta Zaupera filmu „Kā draugi atnākam”. Tā ir 21. gs. odiseja – galvu reibinošs, zinātniskajai fantastikai līdzīgs ceļojums Āfrikas sirdī. Skolēni, studenti, pensionāri un kino profesionāļi filmas var noskatīties bez maksas, brīvbiļetes varēs saņemt Tautas nama kasē un Jēkabpils Kultūras pārvaldē.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Straujuma atbalsta miimālās algas palielināsanu par 17 eiro; Policija Jeklabpilī aiztur traktora zagli; Maznodrošinātajām ģimenēm pašvaldības palīdz sagatavotyies ksolai

Ministru prezidente Laimdota Straujuma ( V) neatbalstītu minimālās algas palielināšanu par 40 eiro, bet nākamgad tā būtu jāpalielina par 17 eiro - līdz 377 eiro mēnesī, kā to aprēķinājusi Labklājības ministrija. Pielikumu šādā apmērā atbalstītu arī Straujuma. Trešdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" Straujuma teica, ka patlaban netiek izskatīts variants saglabāt minimālo algu pašreizējā apmērā. Kā papildu ienākumu avots budžeta maciņā varētu būt plānots akcīzes nodokļa palielināšana degvielai un akcīzes nodokļa palielināšana alkoholam. Plānotais pieaugums dīzeļdegvielai varētu būt par vienu centu, benzīnam - par 3 centiem. Par alkohola akcīzes pieaugumu šobrīd ir diskusija vai to celt no 1.janvāra, vai cita termiņa, taču pieaugums "nebūs kā Igaunijā, kur par 10% pacēla," sacīja Straujuma.Tāpat tiek domāts arī par sociālā nodokļa "griestu" noņemšanu, proti, sociālais nodoklis šobrīd tiek maksāts līdz noteiktai robežai, bet to varētu maksāt par visu algu.

Policija informē, ka vakar ap pulksten 23 Madonas novada Bērzaunes pagastā no mājas teritorijas nozagts traktors Volvo L-70D. Valsts Policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Madonas iecirkņa darbinieki sadarbībā ar VP Zemgales reģiona pārvaldes Aizkraukles iecirkņa un Jēkabpils iecirkņa darbiniekiem veica vajāšanu un traktoru apturēja Jēkabpilī, Gravas ielā. Traktora vadītājs 23 gadus vecs vīrietis atradās alkohola reibumā 1.5 promiles.

Lai bērniem no trūcīgām, maznodrošinātām un arī daudzbērnu ģimenēm palīdzētu sagatavoties skolai, pašvaldības izsniedz naudas pabalstus. Pašlaik tā ir katras vietvaras deputātu brīva izvēle, cik lielā mērā un kā skolēnus atbalstīt. Latvijas Radio apzināja 22 lielākās pašvaldības, noskaidrojot, ka pabalstus izsniedz kā brīvpusdienas, bezmaksas sabiedrisko transportu un naudas izmaksu skolas piederumiem vai apģērbam. Dažviet bērniem piedāvā arī bezmaksas mācību ekskursijas un nometnes. Latvijas Radio apzvanīja 22 pašvaldības, kurās pēc Centrālās statistikas pārvaldes jaunākajiem datiem ir vismaz četri tūkstoši bērnu vecumā līdz 18 gadiem. Informācija netika saņemta vien no Rēzeknes pilsētas pašvaldības, kurā visi, kas varētu sniegt šādu informāciju, bija devušies atvaļinājumā.Latvijas Radio secināja, ka dažādās pašvaldībās krasi atšķiras kritēriji tam, kādas ģimenes uz atbalstu var pretendēt. Visas pašvaldības īpaši atbalsta bērnus no trūcīgām ģimenēm, vairums arī maznodrošinātus skolēnus, bet sešas pašvaldības, tostarp Rīga, Liepāja, Jelgava un citas pabalstus izsniedz arī daudzbērnu ģimenēm, neatkarīgi no bērnu vecāku turības. „Vieni ir tā saucamajām trūcīgajām ģimenēm, tas ir tiem, kam mēs, protams, pārbaudām ir atbilstība statusam vai neatbilst. Un otra ir pašvaldības iniciatīva, kas ir atbalsts daudzbērnu ģimenēm. Atšķiras tikai ar to, ka trūcīgo ģimeni izvērtē, bet, ja tā ir daudzbērnu ģimene, tad vienkārši pietiek ar to, ka viņa ir daudzbērnu ģimene, to redzam datu bāzē,” skaidro Jēkabpils sociālā dienesta vadītājs Juris Tužikovs. Gandrīz visas pašvaldības, trūcīgiem un dažas arī maznodrošinātiem bērniem izsniedz materiālu pabalstu individuālo mācību līdzekļu vai skolas apģērba iegādei. Summas variē no 20 eiro Liepājā līdz pat 72 eiro Jūrmalā un Salaspilī. Salīdzinoši lielākas summas arī Madonas novadā, tur trūcīgie saņem 71 eiro, bet 60 eiro – Saldus novadā.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Tikumiskās audzināšanas skolās gada sākumā nebūs; Šodien Jēkabpilī asinis nodeva 8 jauni donori; Aizkrauklē apsriedīs jauno siltumenerģijas tarifu

Lai arī līdz jaunā mācību gada sākumam ir palikušas divas nedēļas, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vēl nav strādājusi nepieciešamās vadlīnijas tikumiskās audzināšanas nodrošināšanai skolās. Saeima vasaras sākumā atbalstīja pretrunīgi vērtētos Izglītības likuma grozījumus, kas skolām uzliek par pienākumu nodrošināt tikumisku audzināšanu Saskaņā ar parlamentā lemto skolām būs jāaizsargā izglītojamo no tādas informācijas un metodēm izglītības un audzināšanas procesā, kas neatbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā ģimene un laulība. Taču par izglītību atbildīgā ministrija tai prasītās vadlīnijas tikumiskai audzināšanai varētu izstrādāt līdz oktobrim. Pēc tam izglītojamo audzināšanas, arī valstiskās un tikumiskās audzināšanas vadlīnijas skolās vēl būs jāapstiprina valdībā.1.septembrī durvis skolēniem vairs nevērs 10 skolas, kuras ir nolemts slēgt. Vēl vairākas skolas ir reorganizētas un apvienotas, tajā skaitā Rēzeknes Valsts ģimnāzija un Rēzeknes 1. vidusskola.Tomēr lielāks skolu slēgšanas vilnis ir gaidāms nākamgad, ja valdībā tiks apstiprināta IZM iecere noteikt minimālo skolēnu skaitu 10. klases atvēršanai. Ja skolēnu skaits būs mazāks, pašvaldībām skolas būs jāfinansē pašām vai arī tās jāslēdz. Priecīgas ziņas ir 4.klases skolēniem un viņu vecākiem, jo šogad pirmo reizi visiem 4.klases skolēniem pusdienas skolā būs bez maksas. 157 skolas no nākamā mācību gada sāks aprobēt jaunu pieeju datorikas mācīšanai. Vairākās skolās Datorika būs jauns mācību priekšmets, taču sākumskolas klasēs datoru lietošanu integrēs jau esošajos mācību priekšmetos. Galvenais mērķis ir tuvāk iepazīstināt skolēnus ar digitālo laikmetu pēc iespējas agrākā vecumā.

Pirms dažām dienām vides mākslas objekts “Svari” Jēkabpilī ieguva jaunu rotu – Lielvārdes jostu. Tā Valsts Asinsdonoru centrs (VADC) aicina jēkabpiliešus un pilsētas apkārtnes iedzīvotājus pieņemt izaicinājumu un doties ziedot asinis tepat Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Turklāt darīt to ne tikai tagad, bet arī regulāri nākotnē.Bieži cilvēki nezin, ka vīrieši asinis var ziedot 6 reizes, sievietes - 4 reizes gadā, starp asins nodošanas reizēm ievērojot vismaz 9 nedēļu intervālu. Jāatzīmē, ka šī gada pirmajā pusgadā Jēkabpilī donori bijuši nedaudz aktīvāki nekā pagājušā gada pirmajā pusgadā, šogad noziedojot par 91 asinis devu vairāk, informē Gunta Misāne, kampaņas reģionālo pasākumu koordinatore Valsts Asinsdonoru centra informatīvā kampaņa "Mums ir viena asinsrite". 19. augustā, kad Jēkabpils reģionālā slimnīca īpaši aicināja nākt ziedot asinis, atnākušie cilvēki bija atsaucīgi. Atnākušo vidū bija 8 jauni donori. Jēkabpilī asinis var ziedot Jēkabpils reģionālajā slimnīcā Asins sagatavošanas nodaļā (Stadiona ielā 1 (Ambulatorajā daļā 2.stāvā) pirmdienās no 12:00-15:00 un otrdienās no 9:00 – 13:00. Tālrunis uzziņām: 65237853.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Regulators) 2015.gada 28.augustā plkst.12.00 Aizkraukles novada domes ēkas sēžu zālē, Lāčplēša ielā 1, Aizkrauklē, Aizkraukles novadā, rīkos uzklausīšanas sanāksmi par pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību ,,Aizkraukles siltums” (turpmāk – SIA ,,Aizkraukles siltums”) iesniegto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projektu Aizkraukles pilsētai un Aizkraukles pagastam, Aizkraukles novadā.Regulators uz uzklausīšanas sanāksmi ir aicinājis SIA ,,Aizkraukles siltums” pilnvaroto pārstāvi, kurš varēs komentēt iesniegtā siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projekta būtību un ekonomisko pamatojumu. Interesenti dalību sanāksmē var pieteikt pa telefonu vai e-pastu līdz 2015.gada 27.augustam (kontaktpersona Evija Mūrniece, tel. 67873184; evija.murniece@sprk.gov.lv).

Atstājiet komentāru