2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 25. augustā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 25. augustā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Netālu no Latvijas robežas Krievijā notiek militārās mācības; Pastrādāts dzimumnoziegums pret zīdaini Kokneses novadā; Jēkabpils jaunieši veido velomaršrutu

Krievijā, Pleskavā, netālu no Latvijas robežas notiek Kolektīvās drošības līguma organizācijas valstu kopīgās mācības, kuru mērķis esot lokalizēt bruņotu konfliktu. Kā aģentūrai LETA norādīja Aizsardzības ministrijā (AM), no pieejamās informācijas redzams, ka konkrētās mācības ir Kolektīvās drošības līguma organizācijas valstu kopīgās mācības, tomēr ministrijas rīcībā nav šo mācību detalizēta apraksta. AM piebilda, ka tas, ka šādas vai līdzīgas mācības notiek pierobežā, nav nekāds jaunums - tādas notiek regulāri, un valstīm ir tiesības tās rīkot.

Pagājušajā nedēļas nogalē Kokneses novada Iršu pagastā ģimenes iedzeršanas laikā mātes piedzīvotājs pastrādājis dzimumnoziegumu pret desmit mēnešus veco meitiņu. Šim šaušalīgajam un prātam neaptveramam noziegumam uz pēdām nācis raidījums Bez Tabu. Pēc kaimiņu stāstītā, atstājot bērnu uz nelielu brīdi kopā ar mātes draugu, māte vēlāk viņu atradusi asiņojošu un kritiskā stāvoklī. Notikuma detaļas šobrīd vēl nav zināmas, taču raidījumam Bez Tabu izdevās noskaidrot, – aizdomās turētais vīrietis pēc notikušā aizvests uz policiju, bet zīdainis kopā ar māti nogādāts Rīgā. Valsts policijas pārstāve Diāna Purviņa pastāstīja, ka policija ir saņēmusi telefonisku informāciju no ārstniecības iestādes, un ir uzsākts kriminālprocess saskaņā ar 160.panta 6.daļu. «Ir aizturēts vīrietis un notiek izmeklēšana. Iesākumā kriminālprocess tika uzsākts pēc 159.panta, taču pēc tam tika pārkvalificēts,» viņa atklāj. Vairāk informācijas Purviņa šobrīd nevarot sniegt. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Komunikāciju un mārketinga daļas vadītāja Dace Preisa apstiprināja, ka BKUS tika nogādāta 10 mēnešus veca meitenīte. «Pēc operācijas, kuras laikā tika uzliktas vairākas šuves, bērna stāvoklis ir apmierinošs. Par notikušo ir ziņots policijai. Vai apstiprināsies aizdomas par seksuālu vardarbību, būs zināms pēc ekspertīzes uzsāktā kriminālprocesa ietvaros,» pastāstīja D.Preisa.

“Jauniešu kluba „13.pirmdiena’’” projekta „Jēkabpils – lieliska izvēle ģimenes kopīgajam pārgājienam” ietvaros, jaunieši ir izveidojuši velo maršrutu, kas izvedīs Jūs cauri visai Jēkabpilij, sākot ar “Rogāļu dižakmeni” un dabas taku Krustpils novadā, beidzot ar Radžu ūdenskrātuvi, kur ik dienu var sastapt visaktīvākos jēkabpiliešus. Visu vasaru jaunieši darbojās pie bukleta izveides, video materiāla filmēšanas un montēšanas darbiem, ar kuru palīdzību jaunieši centīsies popularizēt gan aktīvu dzīves veidu, gan Jēkabpils krāšņo pusi, ko var izbaudīt ne tikai pilsētas iedzīvotāji, bet arī mūsu viesi. Rezultātā DVD formātā būs skatāma filma, kurā pašmāju ģimene aktīvi un jautri pavada laiku, izbraucot mūsu piedāvāto velo maršrutu, bet, lai labāk varētu iepazīties ar katru no objektiem, pie DVD būs pievienots buklets elektroniskā un papīra formātā.

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Par dzimumnoziegumu aizturētais vīrietis bijis agesīvs; Ūdens līmenis Daugavā sasniedz zemāko atzīmi; Šodien kritīs karstuma rekordi

Aizdomās par desmit mēnešus vecas meitenes seksuālu izmantošanu aizturētais pusmūža vīrietis iepriekš sitis savu civilsievu. Tādēļ viņa uz laiku dzīvoja krīzes centrā Daugavpilī, to Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" atzina Kokneses novada pašvaldības vadītājs Dainis Vingris. Viņš norādīja, ka "par ģimeni to laikam nevar saukt". Pērn sieviete ar šo vīrieti dzīvojusi civillaulībā. Tobrīd viņai bija viens bērns un viņa bijusi otrā bērna gaidībās. Vīrietis pret dzīvesbiedri izturējies vardarbīgi – sitis viņu, kā dēļ sieviete nokļuva krīzes centrā, kur viņai sniegta arī psihologa palīdzība. Pēc tam pašvaldība sievietei Koknesē atradusi sociālo dzīvokli ar divām istabām. Uz Iršu pagastu, kur dzīvojis vīrietis, sieviete ar bērniem, iespējams, devās ciemos pie savas mātes, pieļāva Vingris, norādot: Kokneses novada bāriņtiesai tagad būs jālemj, vai bērni var palikt pie mātes vai tie būtu jānodod vecvecāku aprūpē, vai arī jāmeklē citi vecāki. Desmit mēnešus vecā meitenīte patlaban ārstējas Bērnu slimnīcā Rīgā.

Ūdens līmenis Daugavā gan vietām Baltkrievijā, gan Latvijā sasniedzis zemāko atzīmi novērojumu vēsturē, liecina dati no hidroloģiskajām stacijām. Pie Daugavpils upes līmenis noslīdējis 125 centimetrus zem stacijas nulles atzīmes, tādējādi par vienu centimetru labojot līdzšinējo rekordu, kas reģistrēts 2002.gada septembrī. Pie Jēkabpils ūdens līmenis pagaidām ir divus centimetrus virs absolūti minimālās atzīmes, kas reģistrēta pavisam nesen - pērnā gada 30.novembrī, upei aizsalstot. Savukārt Baltkrievijā pie Vitebskas visu laiku zemākais ūdens līmenis tika sasniegts jau augusta vidū. Rekordzems ūdens līmenis Daugavā saglabāsies vismaz līdz septembra sākumam, prognozē sinoptiķi.

Otrdienas rīts Latvijā ir silts, gaisa temperatūra lielākajā valsts daļā +15..+19 grādi, vienīgi austrumos vēsāks - Vidzemes centrālajā un austrumu daļā, kā arī Latgalē - +10...+14 grādi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Dienā pārsvarā saulains laiks, bet vēlā pēcpusdienā un vakarā, sākot no Kurzemes, mākoņu kļūs vairāk, jo Latviju sāks šķērsot aukstā atmosfēras fronte. Pievakarē daudzviet Kurzemē gaidāms lietus. Pastiprināsies dienvidaustrumu, dienvidu vējš, brāzmās 9-14 metri sekundē. Vēsturiski karstākais 25. augusts bijis 1938. gadā, kad Rīgā temperatūra sasniedza +31,8 grādus, tā ir arī visas valsts augstākā gaisa temperatūrā šajā datumā. Rīgā rekords netiks pārspēts, bet citās Latvijas vietās gan šis 25. augusts būs karstākais, kopš veic meteoroloģiskos novērojumus. Trešdien kļūs ievērojami vēsāks, temperatūra dienā sasniegs vairs tikai +18..+23 grādus, taču ceturtdien un piektdien karstums atgriezīsies. Piektdiena,28. augusts, visticamāk, būs pēdējā diena šajā gadā, kad gaisa temperatūra Latvijā sasniedz +30 grādus.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Āfrikas cūku mēra ierobežošanas pasakumi veikti Latgalē; Valsts probācijas dienests piedāvā projektu jauniešiem; Jēkabpls novadā pieprasa sabiedfrisko apspriešanu

Cūkām bīstamā Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izskaušanai līdz šim nopietnākie mežacūku populācijas mazināšanas pasākumi veikti Latgalē, taču tas būtu jādara visas valsts mērogā, saka mednieki un mežniecību speciālisti Latgalē. Pirmie ĀCM uzliesmojumi Latvijā tika konstatēti Latgalē. "Tā bijusi pirmā, kas šo te "dāvanu" pirmā saņēma no austrumiem, bet cietēja būs visa valsts. Tas ir neizbēgami," saka Valsts meža dienesta Dienvidlatgales virsmežniecības medību daļas inženieris Viesturs Arbidāns. Pēc viņa teiktā, mēris lielākoties izplatās mežos, par ko liecina sarūkošā mežacūku populācija. Pirmie cūku mēra postījumus mana mednieki. Latvijas mednieku savienības Dienvidlatgales reģiona vadītājs Egils Rūtiņš tikai savā Ambeļu pagasta medību teritorijā jau saskāries ar lielu daudzumu slimības dēļ kritušo cūku.

Valsts probācijas dienests ir uzsācis jaunu projektu, kura mērķis ir brīvprātīgo līdzgaitniecības prakses attīstīšana darbā ar bērniem un jauniešiem vecumā no 14 līdz 25 gadiem, kuri ir nonākuši Valsts probācijas dienesta redzeslokā. Jauniešiem tiks sniegta iespēja kļūt par Valsts probācijas dienesta brīvprātīgo līdzgaitnieku. Tas nozīmē - ar savu atrašanos līdzās un iedrošinājumu atbalstīt bērnus un jauniešus, sniedzot viņiem pozitīvu pieredzi par brīvā laika pavadīšanu. Par brīvprātīgo līdzgaitnieku var kļūt ikviens, kurš izteicis vēlēšanos kļūt par brīvprātīgo; sasniedzis 18 gadu vecumu; prot valsts valodu. Jauniešiem būs iespēja lietderīgi pavadīt brīvo laiku un iemācīt to darīt arī citiem; iegūt jaunas komunikācijas iemaņas un praktisku pieredzi bērnu un jauniešu problēmu risināšanā un atbalsta pasākumu nodrošināšanā; Apmeklēt Valsts probācijas dienesta organizētās apmācības. Ja Tevi interesē brīvprātīgā līdzgaitnieka darbs Valsts probācijas dienestā, gaidīsim Tavu pieteikumu! Pieteikšanās iespējama, aizpildot pieteikšanās anketu un nosūtot to uz e-pastu janis.nicmanis@vpd.gov.lv. Pieteikšanās brīvprātīgā līdzgaitnieka darbam iespējama līdz 2015.gada 25.septembrim.

Jēkabpils novada dome saņēmusi 567 iedzīvotāju parakstītu vēstuli, kurā lūgts rīkot sabiedrisko apspriešanu saistībā ar pašvaldības administratīvā centra pārcelšanu uz Zasu. Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils novada priekšsēdētāja vietnieks Aivars Vanags apstiprināja, ka šāds dokuments pirmdien, 24.augustā no iedzīvotājiem ir saņemts un sacīja, ka ceturtdien 27.augustā kārtējā domes sēdē ar to tiks iepazīstināti deputāti. “Deputāti tad arī lems vai šo dokumentu pieņemt zināšanai vai arī rīkot sabiedrisko apspriešanu par pašvaldības administratīvā centra pārcelšanu uz Zasu,” sacīja Aivars Vanags. Dokumenta iesniedzēju pārstāvis Uldis Urtāns sarunā ar Radio1.lv stāstīja, ka par sabiedriskās apspriešanas rīkošanu paraksti savākti īsā laikā un parakstījušies ir Ābeļu, Dunavas un Kalna pagasta iedzīvotāji. Tāpat arī viņš norāda, ka Jēkabpils novada pašvaldības administratīvā centra pārcelšana ir būtiska visiem novada iedzīvotājiem. Līdz šim viektā iedzīvotāju aptaujas dati ir pretrunīgi. Viņu izvērtējums atkarīgs no tā, kā šos datus grupē.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Valsts budžeta kontekstā būs smagas diskusijas; Aicina vecākus regulāri bērniem parbadīt veselību; Būs ierobežojumi satiksmes kustībā Jēkabpilī

Nākamā gada valsts budžeta kontekstā būs smaga diskusija par solidaritātes jeb tā dēvētā "bagātnieku nodokļa" ieviešanu, otrdien LTV raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ( V). Naudas summa, ko paredzēts iekasēt šajā nodoklī, ir pārsteidzoši liela - aptuveni 40 miljoni eiro, tāpēc "protams, ka diskusijas būs". Straujuma atzina, ka jau tiek saņemti iebildumi un citi priekšlikumi saistībā ar iecerēto nodokli. Vaicāta, vai ietekmīgu cilvēku un viņu lobiju dēļ šī iecere nevarētu tikt nobremzēta, Straujuma teica, ka pagaidām viņa negribētu no šīs idejas atkāpties, jo "tā ir ļoti laba iecere". Tāpat saistībā ar nākamā gada budžetu būs diskusijas par minimālo algu, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tāpat jārisina vēl vairāki jautājumi, taču tie neesot budžetam "nāvējoši", lai gan par tiem ministru starpā būšot diskusijas, proti, par to, kādā veidā konkrētās korekcijas ieviest. Straujuma atzina, ka līdz 1.septembrim valdība vēlas "sakārtot budžeta politisko daļu, lai ministrijas varētu tālāk kārtot tehnisko".

Lai atgādinātu vecākiem par nepieciešamību bērniem regulāri veikt profilaktiskas veselības apskaties un izmeklējumus, tiks rīkota akcija «Bērnu veselības pietura», kuras ietvaros varēs pārbaudīt bērnu veselību, skolas gaitas uzsākot, liecina akcijas organizatoru «Bērnu klīniskā universitātes slimnīca» sniegtā informācija. Akcijas ietvaros bērni un viņu vecāki tiks izglītoti arī par ikdienā svarīgām lietām kā veselīgs uzturs, sēdēšanas pozas, pareiza zobu tīrīšana un citiem jautājumiem. Visā akcijas norises laikā būs iespējams konsultēties ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) rezidējošiem pediatriem, lai izmērītu bērnam asinsspiedienu, pārbaudītu stāju un redzi, kā arī lai uzzinātu, kā bērnam ir pareizi jāsēž pie galda un kādi vingrinājumi jāveic pēc ilgstošas sēdēšanas.

31.augusta sakarā ar rakšanas darbiem Jēkabpilī būs slēgta Zaļā iela posmā no A.Pormaļa līdz Pasta ielai. Pilsētas autobusi no poliklīnikas kursēs pa R.Blaumaņa ielu (apkārt ģimnāzijai). Pietura “Ģimnāzija” uz Zaļās ielas pie dārzniecības būs slēgta. Tuvākā pietura – “Gimnāzija pie O.Kalpaka laukuma (8.autobusa galapunkts). Ārpus pilsētas autobusi no Biržiem uz autoostu kursēs pa A.Pormaļa ielu.

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Pirmās bruņumašīnas no Lielbrirtānijas Latvija saņems jau rudenī; Varakļānu veselības aprūpes centra liftu būvēja SIA "Jēkabpils būve"; Latvijai tuvojas aukstā fronte

Pirmās Lielbritānijā iepirktās bruņumašīnas CVRT ("Combat Vehicle Reconnaissence" ("Tracked")) Latvija saņems jau šā gada rudenī, informēja Aizsardzības ministrijā (AM). Šā gada jūnijā ir pabeigti visi līdz šim plānotie CVRT sākotnējās apmācības kursi Lielbritānijā, bet turpmākā apmācība notiks arī vienībās Latvijā. Tādējādi pirmās tehniķu un mehāniķu apmācībai paredzētās CVRT bruņumašīnas plānots saņemt jau šā gada rudenī. Bruņutransportieri tiks izvietoti bruņoto spēku vienībās, tostarp arī Ādažos.AM norāda, ka Sauszemes spēku Kājnieku brigādes mehanizācijas projekta realizācija, kuras ietvaros tiek veikta bruņumašīnu iegāde, norisinās saskaņā ar plānu. Visas Lielbritānijā nopirktās bruņumašīnas paredzēts saņemt laikā no 2016.gada līdz 2020.gadam un tehnikas piegāde Latvijai notiks pakāpeniski, visa šī termiņa laikā. Līdz ar tehnikas piegādi, tiks uzsākta arī tās ieviešana ekspluatācijā. Kopumā līdz 2020.gadam Latvija saņems 123 kāpurķēžu bruņutehnikas CVRT vienības.

Varakļānu veselības aprūpes centra bēdīgi slaveno liftu, kurā dzīvību zaudēja divgadīgs bērns, būvēja 2001.gadā Jēkabpilī dibināta būvfirma SIA “Jēkabpils būve”. Līdz 2010.gada decembrim firmas juridiskā adrese bija Jēkabpils, Pasta iela 33. Patlaban tā reģistrēta Madonas novada Lazdonas pagastā. Lai arī mainīta uzņēmuma juridiskā adrese, būvfirma joprojām nes Jēkabpils vārdu. Firmas.lv publiskotā informācija liecina, ka šī gada martā uzņēmumā notikusi amatpersonu maiņa. Uzņēmuma darbības pamatā ir ēku būvniecība un rekonstrukcija. Atinīgas atsauksmes par šo būvuzņēmumu lasāmas Jēkabpils pilsētas pašvaldības 2004., 2005., 2006. un 2007.gada publiskajos pārskatos. “Jēkabpils pilsētas pašvaldībai nav bijusi nekāda sadarbība ar minēto būvfirmu un pašvaldības iepirkumos tā nav piedalījusies. Savukārt pašvaldības pārskatos minēta tikai kā jauns uzņēmums pilsētā, kas attīstās,” sacīja Jēkabpils Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs. Viņš piebilda, ka Jēkabpils pašvaldības iestādēs ir trīs līdzīgi lifti – sociālajā mājā Rīgas ielā 237, pie sociālā dienesta Brīvības ielā 45 un bērnudārzā “Auseklītis” Meža ielā 9, taču nevienam no tiem nav žalūzijas, kas būtu drošības dēļ jānolaiž. Pēc traģiskā negadījuma Varakļānos, par šiem liftiem atbildīgais Jēkabpils Sociālā dienesta vadītājs Juris Tužikovs devis atbildīgajiem speciālistiem uzdevumu pārbaudīt šo liftu drošibu. Konstatēts, ka visi lifti ir droši un tajos nav nekādu spraugu, sacīto papildina Raits Sirmovičs.Viņš arī piebilda, ka Varakļānos atbildība jāuzņemas ne tikai būvfirmai un pašvaldības būvvaldei, bet arī mazā zēna vecākiem, jo tik mazu bērnu nedz liftā, nedz uz ielas nedrīkst laist vienu, mazulis ir jāved pie rokas.

Otrdienas pēcpusdienā Latvijas lielākajā daļā gaisa temperatūra pakāpusies līdz +27..+31 grādam, Zemgalē līdz pat +32 grādiem, tādējādi pārspēts 25. augusta nacionālais karstuma rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Iepriekšējā augstākā gaisa temperatūra, kas šajā datumā reģistrēta Latvijā, bija +31,6 grādi tālajā 1938. gadā Rīgā. No dienvidrietumiem tuvojas aukstā atmosfēras fronte un palielinās mākoņu daudzums. Vakarā un naktī uz trešdienu brīžiem gaidāms lietus, vietām iespējamas pērkona lietusgāzes. Trešdien mākoņi mīsies ar sauli un vietām īslaicīgi līs. Pūtīs mērens rietumu vējš, kas Vidzemes ziemeļrietumu daļā brāzmās pastiprināsies līdz 13 metriem sekundē. Maksimālā gaisa temperatūra būs +19..+24 grādi.

Atstājiet komentāru