2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 26. augustā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 26. augustā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieteis; Varmāka Koknesē bijis vietējais dzerajs; Atbalsta trantauksābju ierobe zošanu roduktos; Zinību duienā bērnus aicina uz kino mītni

Par seksuālu vardarbību pret mazuli aizturēto Kokneses novada Iršu pagasta vīrieti vietējie iedzīvotāji aģentūrai LETA raksturoja kā ciema vietējo dzērāju. Viņa saistība ar tik neiedomājamu vardarbību iedzīvotājus šokējusi. Daudzi ir izbrīnīti par mazuļa mātes lēmumu šo vīrieti apciemot. Vīrietis, kurš lielu mūža daļu dzīvojis un strādājis novadā, arī Iršu pagastā, pauda, ka viņš jau vairākus gadus pazīst par šo noziegumu aizturēto un apcietināto vīrieti. Taču, uzzinot, par ko viņš aizturēts, bijis pārsteigts. Viņš pieļauj, ka līdz tam varmāka nonācis, degradējoties alkoholisma rezultātā. Agrāk viņš bijis zināms kā vietējais dzērājs ar nožēlojami "tradicionālām" vardarbības izpausmēm, sitot savas sievietes. Tiesa, ar gadiem varmākas uzvedība kļuvusi aizvien neadekvātāka, tomēr nekādas nepieskaitāmības pazīmes viņam nav manītas, un pēdējā rīcība bijusi negaidīta un šokējoša.Sieviete, kas ir mazulītes māte, agrāk bijusi kopā ar aizturēto nereģistrētās attiecībās. Arī viņa savulaik mīlējusi iedzert, taču, ciešot pazemojumus un piekaušanu, atstājusi vīrieti un centusies mainīt savu dzīvi. Tāpēc izbrīnījis viņas nesenais lēmums šo dzērāju apciemot, turklāt ar bērnu, pauda novadnieks. Kā ziņots, Kokneses novada bāriņtiesa iesniegusi Valsts policijā lūgumu sākt kriminālprocesu un izvērtēt mātes atbildību saistībā ar paziņas veikto seksuālu vardarbību pret 10 mēnešus vecu meitenīti, informēja Kokneses novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Silvija Vēze. Viņa pastāstīja, ka, pēc pašlaik zināmās informācijas, notikušajā ir vairākas sakritības, tāpēc pagaidām, kamēr nav veikta rūpīga izmeklēšana, nevarot notikušajā vainot māti. Turklāt publiskajā telpā parādoties arī neinformētu personu pieņēmumi vai spekulācijas, un tieši tāpēc nepieciešama rūpīga izmeklēšana, lai noskaidrotu ne tikai apcietinātā vīrieša, bet arī mātes atbildību.

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Veselības ministrijas (VM) virzītos noteikumus par maksimāli pieļaujamo veselībai kaitīgo transtaukskābju daudzumu Latvijas pārtikas produktos, informē VM. Valdība vienojās ierobežojumiem noteikt vairāk nekā divu gadu pārejas periodu – stingrās normas pārtikas ražotājiem un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem būs jāsāk ievērot no 2018.gada 1.janvāra. Pēc šī termiņa vairs nedrīkstēs izplatīt pārtikas produktus, kur būs pārsniegts pieļaujamais transtaukskābju daudzums. Stingrās normas plānots piemērot ne tikai Latvijā ražotajiem produktiem, bet arī no citam valstī ievestajiem, kā arī tiem produktiem, kas tiek izplatīti sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos. Tiesa, noteikumi par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju. Pēc tam normatīvais akts atkārtoti tiks virzīts izskatīšanai valdībā, norāda VM.

Zinību dienā – 1. septembrī mazos un lielos aicinām uz Kino Mītni Jēkabpils tautas namā. Tur plkst. 14.00 sāksies radošā darbnīca un plkst. 15.00 - leģendārās filmas “Sprīdītis” seanss. Radošajā darbnīcā kopā ar animācijas filmu tēliem izgatavos mazo Sprīdīša ceļojuma komplektu. Ieeja bez maksas.

12. septembrī plkst. 16.00 Krustpils Kultūras namā izskanēs Skaidrītes Pugačas jubilejas autorkoncerts. Klausītāji varēs baudīt Skaidrītes Pugačas sacerētās dziesmas Santas Kasparsones, Pētera Draneviča, Guntas Dābolas, Anetes Pavlovas un skolotājas audzēkņu izpildījumā. Horeogrāfiskās ainas veido Līga Beinaroviča, Gvido Kampāns un deju pasniedzējas Inas Vāveres audzēkņi. Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā no 1. līdz 29. septembrim apskatāma S. Pugačas rokdarbu izstāde „Es pūriņu pielocīju, Skaistas dziesmas dziedādama...”.

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Vecāki neziņā par valss atbalstu privātajiem bērnudārziem; Biržu internātskoklā pieaug skolēnu skaits; Aicina pieteikties Mežaparka velobraucienam

Daudzi vecāki patlaban ir neziņā, vai un cik liels ar nākamo gadu būs atbalsts bērna sūtīšanai privātajā dārziņā gadījumā, ja nav pienākusi rinda uz pašvaldības dārziņu, to Latvijas Radio raidījumā „Pēcpusdiena” atzina ģimenes portāla mammam.lv/tetiem.lv līdzautore Sindija Meluškāne. Viņa sacīja, ka daudziem vecākiem, kuri spiesti savus bērnus sūtīt privātajā bērnudārzā, nav skaidrs, vai viņi ar nākamo gadu varēs atļauties sūtīt savu atvasi uz privāto pirmsskolas izglītības iestādi.Arī no atbildīgajām iestādēm nav dzirdēts skaidrs signāls, ar ko vecāki nākamgad var rēķināties, norādīja Meluškāne. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvis Jānis Eglītis skaidroja, ka saskaņā ar valdībā lemto nākamgad valsts varētu nefinansēt bērnu sūtīšanu privātajos bērnudārzos. Patlaban izstrādes procesā ir metodika, lai valsts atbalstu pārceltu uz pašvaldību pleciem. Jau vēstīts, ka 2013.gadā bērnudārzu sistēmas sakārtošanā iesaistījās valsts. Toreiz ieviestais atbalsts paredz, ka katram bērnam, kurš netiek pašvaldības dārziņā un tāpēc dodas uz privāto, valsts sedz līdz 142 eiro no mēneša maksas.
Lai gan pēdējā laikā skolēnu skaitam izglītības iestādēs ir tendence sarukt, internātskolās situācija ir citādāka. Salas novada Biržu internātpamatskolā mācīties gribētāju ar katru gadu kļūst vairāk. Skolotāji šo tendenci skaidro ar to, ka ekonomiskā situācija laukos neuzlabojas, tāpēc vecāki ir ieinteresēti bērnus sūtīt skolā, kur valsts viņiem nodrošina normālus dzīves apstākļus un ēdināšanu četras reizes dienā. Skolotāji nereti redz drūmus apstākļus, kādos bērni dzīvo savās ģimenēs. Salas novada Biržu internātpamatskola šajā mācību gadā svinēs 60. pastāvēšanas gadadienu. Šī ir viena no vecākajām internātskolām Latvijā. Skola dibināta pēckara gados, kad daudzi bērni bija palikuši bez apgādniekiem, īpaši daudzbērnu ģimenēs valdīja liels trūkums. Lai gan šodien situācija vairs nav kā pirms sešdesmit gadiem, skolotājiem nākas secināt, ka trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu joprojām ir daudz. Bērni, kuri atnāk uz skolu, nereti nav mācīti mazgāties vai ir ieraduši gulēt ar drēbēm, jo mājās ir auksti. Vecākiem šādu skolu sniegtās iespējas ir izeja, kā savas atvases izaudzināt. Un tā nereti ģimenēs kļūst par ierastu praksi - ir gadījumi, kad bērni no vienas ģimenes Biržos tiek mācīti jau trešajā un pat ceturtajā paaudzē.

29.augustā, biedrība “Vides iniciatīvu centrs” aicina izmēģināt savus spēkus veloorientēšanās pasākumā komandām Jēkabpils Mežaparkā. Dalībnieki var izvēlēties vienu no trasēm – pieaugušo komandu maršrutu Mežaparkā un tam pieguļošā pilsētas Jēkabpils krasta teritorijā vai arī Minivelo Mežaparkā ģimenēm ar bērniem līdz 10 gadu vecumam. Pieaugušo trasē aicinātas komandas ar vismaz trim dalībniekiem, kas vecāki par 16 gadiem; ģimeņu ar bērniem trasē komandā jābūt vismaz diviem dalībniekiem – viens bērns un pieaugušais, kas vecāks par 18.
“Videsvelo Mežaparkā. Videi draudzīgs: pievienojies!” ir lieliska iespēja aktīvi pavadīt brīvo laiku, iespēja apvienot patīkamo ar lietderīgo, kā arī iegūt vērtīgas balvas.
Dalībnieku skaits pasākumā ir ierobežots, tāpēc dalību iepriekš obligāti jāpiesaka, līdz 28.augustam rakstot uz videsveseliba@inbox.lv vai arī sacensību dienā aizpildot pieteikumu uz vietas līdz plkst.10.45. Sacensību starts plkst.11.00.

Ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Skatīs lietu par v irieša noduršanu Jekabpils novadā; Sākas konkurss Draugdzīgs velosipēdists; krituši karstuma rekordi

Vakar ap plkst.15:00 Jēkabpilī, Rīgas ielā Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa amatpersona vadot dienesta a/m Renault Laguna un veicot neveiksmīgu manevru uzbrauca šķērslim – ceļa norobežojošai barjerai. Rezultātā bojāta dienestan automašīna un barjera. Uzsākta administratīvā lietvedība, informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Disciplinārās uzraudzības grupas vecākā inspektore Diāna Purviņa. Ceļu satiksmes negadījums notika amatpersonas dienesta pienākumu izpildes laikā. Amatpersona, atbilstoši normatīvajiem aktiem, augstākā amatā nodarbinātas amatpersonas pavadībā, tika nogādāta medicīniskajā iestādē alkoholisko dzērienu ietekmes pārbaudei. Alkohola ietekme vai reibums netika konstatēts.

Šodien Jēkabpils rajona tiesa skatīs lietu par jauna vīrieša noduršanu Jēkabpils novada Dignājas pagastā šā gada februārī. Minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā pēc Krimināllikuma 116.panta - par citas personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu (slepkavību) - apsūdzēts kāds 1992.gadā dzimis vīrietis. Par šādu noziegumu vainīgās personas soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

"Konkursam "Draudzīgs velosipēdistam" organizatori sākuši apzināt Latvijas veloinfrastruktūras pērles, informēja pasākuma organizatori. Velosipēdu novietne ar saules baterijām elektroierīču uzlādei Pilsrundālē, savdabīgas formas statīvi Jēkabpils Vecpilsētas laukumā un Olainē, kā arī ar mobilo tālruni atslēdzama inovatīva novietne Rīgā esot tikai daži no pretendentiem, kas pieteikti "Gudro pilsētnieku", Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Latvijas Riteņbraucēju apvienības kopīgi rīkotajam konkursam. Lai apzinātu pēc iespējas vairāk kvalitatīvo velonovietņu, velosipēdu glabāšanas vietu un citus velosipēdistiem draudzīgus risinājumus, konkursa rīkotāji pagarinājuši pieteikumu pieņemšanas termiņu līdz 11.septembrim un aicina kā pašvaldības, tā organizācijas un uzņēmumus pieteikt savā teritorijā izveidotos velosipēdistu infrastruktūras risinājumus.Pirmie konkursā saņemtie pieteikumi esot apliecinājuši, ka par velobraucēju ērtībām tiek domāts ne vien Rīgā, bet arī reģionos. Kvalitatīvi velostatīvi uzstādīti Bauskā, Carnikavā, Smiltenē, Koknesē, Olainē un Jēkabpilī. Pēdējie divi izceļas ar netradicionālu formu. Olainē daži metāla statīvi veidoti īsta velosipēda formā, bet Jēkabpilī - pilsētas simbola veidolā. Pieteikumu vidū ir arī velotūrisma maršruti, veloceliņi un pat īpaši gājējiem un velobraucējiem uzbūvēti tilti Alūksnē un Carnikavā.

Otrdien pēcpusdienā ir labots 25.augusta nacionālais karstuma rekords - Jelgavas novērojumu stacijā reģistrēti plus 32,2 grādi, šīs dienas karstuma rekords labots arī Jēkabpilī informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Iepriekšējais nacionālais karstuma rekords nebija pārspēts kopš 1938.gada, kad turpat Jelgavā fiksēti plus 31,3 grādi. Kopumā otrdien karstuma rekordi laboti 11 novērojumu stacijās - Jelgavā, Dobelē, Saldū, Stendē, Ventspilī, Pāvilostā, Bauskā, Rēzeknē un Daugavpilī, Ainažos un Zīlānos. Lielākajā daļā novērojumu staciju maksimālā gaisa temperatūra pārsniegusi plus 29-30 grādus. Jēkabpilī gaisa temperatūra nedaudz pārsniedza plus 30 grādus.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Zolitūdes lietā neiepriecinoši secinājumi; Jēkabpils pamatskola kļuvusi par UNESCO Asociēto skolu projekta dalībnieci; Apkopos Daugavas krastos dzīvojošo dzejnieku dziesmas

Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijai Zolitūdes lietā pirmdien tā arī neizdevās līdz galam pabeigt darbu pie komisijas sagatavotā ziņojuma, un debates par deputātu vairākus mēnešus ilgā darba rezultātu turpināsies vēl arī nākamo pirmdien. Bet šajā pirmdienā lielāko daļu no debatēm aizņēma diskusijas par būvniecības nozares regulējumu un secinājumi nav iepriecinoši. Netieši var nojaust, ka par vienu no galvenajiem atbildīgajiem traģēdijā tiek uzskatīts tieši būvniecības nozares galvenais uzraugs - Ekonomikas ministrija (EM). Šim viedoklim pievienojušies arī vairākums no komisijas pieaicinātajiem ekspertiem un amatpersonām. Piemēram, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) eksperts Aino Salmiņš uzsver, ka, piemēram, Būvniecības valsts kontroles birojs joprojām nestrādā pilnvērtīgi un Būvniecības likumā noteiktais "pēc būtības netiek pildīts". Ne mazāk iebildumu pašvaldībām ir arī pret Zolitūdes traģēdijas rezultātā izstrādāto būvniecības informācijas sistēmu darbu. Šīm sistēmām jābūt savstarpēji savienotām, lai būvvaldes pilnvērtīgi varētu veikt savu darbu, teica LPS pārstāvis.

32 izglītības iestādes Latvijā, tajā skaitā arī Jēkabpilspamatskola, uzņemtas UNESCO Asociēto skolu projektā (ASP) un darbosies tajā 2015.–2018. gadā. Tās ir skolas, kas gatavas integrēt mācīšanas un mācīšanās procesos četrus 21. gadsimta izglītības balstus – mācīties zināt, mācīties darīt, mācīties būt un mācīties dzīvot kopā. UNESCO ASP skolas īstenos aktivitātes, atbalstot izglītību, kas rosina personības attīstību, radošu un inovatīvu domāšanu, veiksmīgu socializāciju, ilgtspējīgu dzīvesveidu un zināšanu un prasmju tālāknodošanu. Dalībskolas Latvijā organizēs seminārus, tematiskas nodarbības, radošās darbnīcas un citus pasākumus skolniekiem, skolotājiem un plašākai sabiedrībai.

«Tu esi radīts kustībai!» - ar tādu saukli sākta Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) kampaņa «Aktīva ik diena!». Projektā piecās Latvijas pilsētās sadarbībā ar turienes pašvaldībām izveidoti veselības maršruti, kuros iespējams apvienot patīkamo ar lietderīgo - pastaigu brīvā dabā un fiziskās aktivitātes. Vidēji divus kilometrus garajos maršrutos ir izvietoti informatīvi plakāti ar vingrojumiem veselības veicināšanai dažādām vecuma grupām. Tāda veselības taka jau atklāta Ogrē un vēl būs Jūrmalā, Tukumā, Varakļānos un Cēsīs. Kampaņa SPKC izmaksā ap 25 000 eiro. Tās laikā izveidota arī interneta vietne "aktivadiena.lv", kur aprakstīti veselības maršruti un publicēti vingrojumu piemēri. Tāpat projektā izveidota arī veselības veicināšanas karte, kas sniedz atlaides aktīvās atpūtas pakalpojumiem visā Latvijā, tādējādi mudinot Latvijas iedzīvotājus vēl vairāk izmantot iespēju būt fiziski aktīviem.

2014.gada nogalē biedrība „Aizkraukles reģionālā Tautskola” iesniedza projektu Daugavas Savienībai ar mērķi apkopot un pierakstīt Daugavas krastos dzīvojošo dzejnieku un komponistu radītās dziesmas par un ap Daugavu, kā arī aicināt radīt jaunas dziesmas. Projekts tika atbalstīts un tam piešķirts finansējums- EUR 590,-No šīm dziesmām tiks izveidots kvalitatīvs prezentācijas materiāls, kuru varēs izmantot gan autori, gan pašvaldības ar autoru atļauju. Tas popularizēs mūsu komponistu un dzejnieku literāro un muzikālo veikumu. Plānots, ka nākamajā gadā dziesmas tiks aranžētas un ieskaņotas mūzikas ierakstu studijā, kā arī izveidota koncertprogramma.Aicināti atsaukties dziesmu autori, kuri savus darbus veltījuši Daugavai un vietām ap to: pa tālr.29497587 (Anitai) vai e-pastā muzgrafika@inbox.lv

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Valdība diskutē par par minimālās algas paaugstināšanu; Jēkabpilieši aktīvi ziedo trūcīgajiem mazuļiem; Piektdien gaidāms ilgstošs lietus

Iepriekš plānotās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanas vietā varētu mazināt sociālās apdrošināšanas iemaksas, to Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē trešdien pieļāva Ministru prezidente Laimdota Straujuma („Vienotība”). Diskutējot par valsts nākamā gada budžetu, sociālie partneri – Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) – asi kritizēja plānus ieviest tā saukto solidaritātes jeb bagātnieku nodokli, kas atceltu sociālo iemaksu griestus. Tāpat pelti nodomi nākamgad atteikties no iepriekš plānotā IIN likmes samazinājuma - no 23% līdz 22%. Valdība ar sociālajiem partneriem NTSP sēdē trešdien vēl nevienojās par minimālās algas celšanu nākamgad, ziņo LETA. Labklājības ministrs Uldis Augulis (Zaļo un Zemnieku savienība) sociālos partnerus informēja par ministrijas piedāvājumu - vai nu minimālo algu saglabāt pašreizējā līmenī, vai celt to līdz 367 eiro vai 375 eiro. Pašreiz minimālā alga Latvijā ir 360 eiro.

Labdarības programmas „Palīdzi trūcīgiem mazuļiem” ietvaros „Maxima Latvija” veikalos Jēkabpilī saziedoti 880,10 eiro, no kuriem 357,11 eiro saziedoti ziedojumu kastītēs pie kasēm, bet 522,99 – ceļojošajā interaktīvajā ziedošanas stendā, kas jūlijā atradās „Maxima Latvija” veikalā Jēkabpilī. Palīdzi trūcīgiem mazuļiem” ir labdarības organizācijas Ziedot.lv rīkota programma sadarbībā ar SIA „Maxima Latvija” un reģionālajām organizācijām, kuras mērķis ir palīdzēt ap 2000 bērnu no maznodrošinātām ģimenēm līdz 2 gadu vecumam. Atbalsts ģimenei un bērnam tiek sniegts nedēļu pirms bērna kopšanas pabalsta saņemšanas. Šajā laikā projekta ietvaros ģimenēm katru mēnesi tiek nodrošinātas autiņbiksītes un piena maisījumi 16 eiro vērtībā, kas sedz vienas nedēļas izdevumus šīm mazulim ikdienā nepieciešamajām precēm. Labdarības programmai „Palīdzi trūcīgiem mazuļiem” jūlijā saziedotie līdzekļi tika pārskaitīti Ziedot.lv fondam, kas ir projekta īstenotāji.

Piektdien Latvijas lielākajā daļā gaidāms ilgstošs lietus, kas būtiski mazinās valstī valdošo sausumu, liecina jaunākā "Global Forecast System" prognoze. Pēdējā diennaktī Latviju skāris pirmais lietus kopš 12.-13.augusta, nokrišņu daudzums sasniedzis trīs līdz astoņus milimetrus, bet valsts austrumos lijis mazāk vai pat nemaz. Lai sausums beigtos, nepieciešami vēl 35-70 milimetru nokrišņu jeb 35-70 litru ūdens uz kvadrātmetru, un vēlams, lai lietus būtu ilgstošs, nevis gāzienveidīgs. Sagaidāms, ka vēlā ceturtdienas vakarā Latviju no rietumiem sasniegs plaša nokrišņu zona, kas valsti pametīs piektdienas vakarā. Teritorijas lielākajā daļā ilgstoši līs, nokrišņu daudzums vietām Kurzemē un Vidzemē var sasniegt 20 milimetru. Vismazāk līs Latgalē. Gaisa temperatūra piektdien būs +16..+19 grādu, Latgalē līdz +23 grādiem.

Atstājiet komentāru