2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 28. augustā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 28. augustā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Lems par policijas automašīnu aprīkošanu ar ierakstu sistēmu; Apsekotas izglītības iestādes; Notiks Šelijas novadui jauniešu diena

Cīņā ar korupciju būtu lietderīgi, ja saruna starp ceļu policistiem un apturētajiem ceļu satiksmes dalībniekiem tiktu ierakstītas, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis („Vienotība”). Pašlaik Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes transportlīdzekļos ir ierīkota GPS sistēma un tajos jābūt videokamerām. Taču šādi nav iespējams ne audio, ne video formātā kontrolēt sarunu starp policistu un apturēto satiksmes dalībnieku, skaidro Kozlovskis. Bet būtu korekti, ja saruna tomēr tiktu ierakstīta, uzskata ministrs, jo tas varot atrisināt problēmu ar korupcijas riskiem. Tehnoloģijas šādas iespējas pašlaik jau pieļauj, taču jautājums ir par finansēm. Šāda iecere ir pārrunāta ar Valsts policiju un pašlaik tiekot vērtēta.

Būvniecības valsts kontroles birojs līdz 25.augustam ir apsekojis 261 izglītības iestādi Latvijā, kas veido gandrīz pusi jeb 40% no visām vasaras periodā apsekotajām ēkām. Lielākā daļa jeb 89% apsekoto izglītības iestāžu ir teicamā vai labā stāvoklī. Kā primārās tika pārbaudītas pirmsskolas izglītības iestādes un vispārējās izglītības skolas, bet izglītības iestāžu apsekošana vēl turpināsies. 7% no apsekotajām izglītības iestādēm ir teicamā stāvokli, bet 82% - labā stāvoklī, kas nozīmē, ka ēkas ekspluatācija ir droša. Lielākoties konstatētās nepilnības ir saistītas ar nepietiekamu ēkas mehānisko stiprību, kā arī lietošanas drošības un vides pieejamības prasību pārkāpumiem. 2015.gada pirmajos sešos mēnešos birojs jau pārbaudījis gandrīz 600 publisko ēku visā Latvijā un konstatējis, ka tikai 15% no visām apsekotajām valsts, pašvaldību un privātajām ēkām pilnībā atbilst visām drošības prasībām.

augustā, Viesītes pilsētā notiks Sēlijas novadu apvienības novadu: Salas, Jēkabpils, Viesītes, Neretas, Aknīstes, Ilūkstes, Jaunjelgavas un Krustpils novada „I Sēlijas novadu jauniešu diena”. Šogad pasākums plānots Raiņa un Aspazijas jubilejas gada zīmē. Sēlijas jauniešu diena sāksies ar sportiskajām aktivitātēm – futbola sacensības Raiņa laukumā un volejbola sacensības Aspazijas laukumā. Katru novadu pārstāvēs divas komandas. Plkst. 13:00 sportu nomainīs intelektuālas, radošas un izklaidējošas nodarbes muzeja „Sēlija” teritorijā, novadu aktivitāšu punktos. Ikvienam pasākuma apmeklētājam būs iespēja izmēģināt spēkus Antiņa stikla kalnā (klinšu siena), rīmēt Rainiski, dzejot un satikt Mākoņskrējēju Mārtiņu Zvīdriņu, saposties „Aspazijas SPA” un tikt pie skaistiem foto „Raiņa foto” studijā –Kas zina, ko grib – spēj, ko grib. (Rainis). Tostarp, paralēli visas pēcpusdienas garumā, būs iespēja iepazīties ar novadu izglītības iestāžu piedāvājumiem. Savukārt plkst. 15:00 novadu asākie prāti savas zināšanas pārbaudīs erudīcijas konkursā V.I.P. (Veiksme Prāts Intuīcija) – izklausies gudrāks! Pasākuma trešais cēliens, jeb vakara programma, notiks Mīlestības saliņā. Plkst. 18:00 paredzēta novadu dalībnieku apbalvošana, kam sekos mūziķa Goran Gora un grupas „Bermudu Divstūris” koncerts. Vakara izskaņā muzicēs Salas un Neretas jaunās grupas, kam sekos DJ cīņas. Šogad pasākums norisināsies Viesītes novadā, savukārt nākošgad kādā no Sēlijas novadu apvienības novadiem vai Krustpils novadā. Visas aktivitātes pasākuma dienā ir bez maksas, pateicoties visu astoņu iesaistīto pašvaldību un „Latvijas valsts mežu finansētās Zemgales kultūras programmas 2015” projektu konkursa finansiālajam atbalstam.

Šodien plkst. 12.00 Līvānu novada Kultūras centrā izglītības darbinieku sanāksmes laikā jau otro gadu tiks pasniegtas Izcilības balvas pedagogiempar izciliem audzēkņu sasniegumiem konkursos un olimpiādēs. Šogad privātais investors - Līvānu novada optiskās šķiedras ražošanas kompānija SIA “Z-Light” šim mērķim piešķīrusi 17 000 EUR.

Ziņās 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Daudzviet beigušās kvotas medicīniskajiem izmeklējumiem; Meklē Latvijas vienaudžus; Kokneses mežos manīts lācis

Daudzviet jau ir beigušās kvotas medicīniskajiem izmeklējumiem ar ģimenes ārsta nosūtījumu, raksta laikraksts «Diena». Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide skaidrojusi, ka tādas situācijas piedzīvo ne tikai pacienti, kas vēlas pieteikties uz konsultāciju pie mamologa. Būtībā runa esot teju par visiem pierakstiem uz konsultācijām vai ultraskaņas, fibrogastroskopijas, datortomogrāfijas un daudziem citiem izmeklējumiem. Bieži kvotas esot beigušās jau pēc pirmajiem trim vai četriem gada mēnešiem. Pēc Veides vārdiem, tik daudz sūdzību par rindām kā šogad viņa sen neesot saņēmusi. Lai veselības iestādes spētu nodrošināt valsts apmaksātos pakalpojumus, līgumus ar tām slēdz Veselības ministrijas pakļautībā esošais Nacionālais veselības dienests (NVD). Tā speciāliste Māra Āboliņa skaidrojusi, ka līgumā katru gadu tiek norādīts sniedzamo pakalpojumu apjoms dažādās pakalpojumu programmās. Viņa klāsta, ka tas tiek noteikts, ņemot vērā pieejamo finansējumu, pakalpojuma pieprasījumu un dažādus citus faktorus. Šogad paredzētais finansējums sekundārajai ambulatorajai veselības aprūpei tiek prognozēts vairāk nekā 175 miljonu eiro apmērā.

Sagaidot Latvijas 100. dzimšanas dienu (2018.gadā), ir projekts uzņemt dokumentālo filmu par cilvēkiem, kas ir Latvijas vienaudži – simtgadniekiem, un kam laikā līdz 2018. gadam būs 100. ( Tātad šobrīd ~97 gadi), informē jekabpilsnovads.lv. Filmas veidotāju vārdā Baiba Lasmane lūdz rast iespēju atbalstīt filmas tapšanu, sniedzot informāciju par šādiem cilvēkiem, ļaujot kontaktēties un filmēt Latvijas vienaudžus, kas dzīvo mūsu pusē.

Kokneses novada mednieku kluba „Ķepainis” mednieks Jurijs Tarasovs sava kluba nosaukuma vārdabrāli teju vaigā skatīja 26. augusta naktī ap pulksten 23.05 Bebru pagasta Ozolu pusē pie mājām „Jaundruvas”, netālu no Meņģeles robežas, informē portāls koknese.lv. Zinot šo faktu, ogotājiem un sēņotājiem jābūt vērīgiem un piesardzīgiem. Mednieki teic, ka ieraugot tuvumā lāci, nevajag skaļi kliegt, vicināties ar rokām, bēgt, bet mierīgi atkāpties. Latvijas mežos reti sastopamo dzīvnieku ir kategoriski aizliegts medīt.

Šorīt debesis apmākušās, Latvijas rietumu un centrālajā daļā nedaudz līst, gaisa temperatūra +15..+19 grādu robežās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Dienā debesis būs lielākoties apmākušās, pēcpusdienā Kurzemē, vakarpusē arī valsts centrālajā daļā tās skaidrosies. Visā valstī ar nelieliem pārtraukumiem līs. Latgali lietus sasniegs tikai vēlā pēcpusdienā, bet Kurzemē dienas otrajā pusē lietus jau būs beidzies. Brīvdienās laiks Latvijā uzlabosies. Biežāk spīdēs saule un īslaicīgas lietusgāzes gaidāmas tikai vietām. Lielāka lietus iespējamība Kurzemē un Vidzemē, kur dažviet sestdien iespējams arī pērkona negaiss. Nākamās nedēļas sākumā kļūs mazliet siltāks, bet brīžiem līs, savukārt nedēļas otrajā pusē Latvijas lielākajā daļā nostiprināsies meteoroloģiskais rudens, jo diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili pazemināsies zem 15 grādu atzīmes.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Brīdina par eletrības rēķinu pieaugumu; Ugusngrēkā vakar cietis cilvēks; Brīdina par satiksmes intensitāti sākoties mācību gadam

Ja netiks panākta vienošanās par obligātās iepirkumu komponentes (OIK) saglabāšanai līdzšinējā apmērā, mājsaimniecībām elektrības rēķini var pieaugt par 7% - 8% vai pat vairāk, Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» teica ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Ļoti būtiski pieaugumu izjutīs arī ražotāji, kuri jau pašlaik maksā pārāk lielus elektrības rēķinus, uzskata ministre. Viņa uzsvēra, ka iepriekšējos gados tikuši pieņemti bezatbildīgi lēmumi, kuru dēļ Latvija var kļūt par enerģētiski nabadzīgāko valsti un uzņēmēji var aiziet no Latvijas, lai citās valstīs attīstītu savas ražotnes. Reizniece-Ozola uzskata, ka pieauguma mazināšanai jāizmanto AS «Latvenergo» peļna. Šo naudu nedrīkstot izmantot citu valsts budžeta caurumu lāpīšanai. Viņasprāt, neatrisinot šo problēmu būtu ļoti tuvredzīgi. Nedaudz palielinot minimālo algu, vai nodrošinot nelielu ienākumu pieaugumu iedzīvotājiem, tas viss tiks «noēsts» ar OIK kāpumu un elektrības cenas pieaugumu.

Aizvadītajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 59 izsaukumus – 30 uz ugunsgrēku dzēšanu un 22 uz glābšanas darbu veikšanu, savukārt pieci no izsaukumiem bija maldinājumi. Ugunsgrēkā cieta viens cilvēks. Saņemts izsaukums uz Dobeles ielu Daugavpilī, kur ugunsgrēks bija izcēlies kādā ēkā. Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka neapsaimniekotas trīsstāvu ķieģeļu ēkas trešajā stāvā deg atkritumi 20m2 platībā. Ugunsgrēkā cieta 33 gadus vecs vīrietis, kurš tika nodots neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķiem. Plkst. 22.04 tika saņemts izsaukums uz Līvānu novada Rudzātu pagastu, kur dega pirts. Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka 40m2 platībā deg vienstāvu koka pirts ēka un tai ir iebrucis jumts. Ap pusnakti ugunsgrēks tika likvidēts.

Tuvojoties jaunajam mācību gadam un un beidzoties atvaļinājumu sezonai, ceļu satiksme kļūst intensīvāka, pieaug gājēju, tajā skaitā bērnu, pārvietošanās un autovadītāji tiek aicināti ņemt vērā šīs satiksmes izmaiņas, informē Latvijas Valsts ceļi (LVC). LVC autovadītājus aicina ievērot maksimālu piesardzību, braucot skolu, bērnu dārzu un sabiedriskā transporta pieturvietu tuvumā, kur ceļu brauktuvi var šķērsot bērni. Savas un citu drošības dēļ šajās vietās autovadītājiem ieteikts samazināt braukšanas ātrumu un pievērst pastiprinātu uzmanību situācijai uz ceļa. Vienlaikus valsts autoceļu tīklā turpinās aktīva remontdarbu sezona, tāpēc LVC autovadītājus aicina rēķināties ar satiksmes ierobežojumiem un garāku ceļā pavadīto laiku.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Jēkabpilī daudzviet izžuvušas akas; Rudens solās būt silts; Pašvaldība aicina reģistrēt mājdzīvniekus

Šīs vasaras sausuma dēļ Jēkabpilī un tuvākajā apkārtnē izžuvušas akas, par to Radio1.lv informē iedzīvotāji no vairākām pilsētas ielām, vairāk Daugavas labā krasta māju saimnieki. “Šobrīd šādi signāli no iedzīvotājiem nav saņemti, tomēr, pieļauju, ka šāda problēma varētu būt,” Radio1.lv teica Jēkabpils pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs. Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils, kā arī augšpus Pļaviņām sasniedzis zemāko atzīmi kopš novērojumu sākuma, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija un, kā apliecina Raits Sirmovičs, arī šis fakts ietekmē ūdens daudzumu akās. “Pilsētā ir brīvkrāni un vienīgais, ko varuieteikt - ar ūdens kannām doties pie tiem. Par mazgāšanos – ir publiskā pirts. Kā ilgtermiņa risinājumu, varu aicināt pieslēgties pilsētas ūdens vadam, tomēr, ja ir nepieciešama palīdzība un pietrūkst ūdens ikdienas vajadzībām, tad var vērsties saimnieciskajos dienestos, centīsimies rast risinājumu,” teica Raits Sirmovičs. Par sausumu un līdz ar to arī izžuvušām akām tiek ziņots arī 2002. un 2003, gadā, tomēr līdz šim iedzīvotāji šo problēmu atrisinājuši pašu spēkiem.

Eiropas centrālajā un austrumu daļā rudenī nereti gaidāms vasarīgs siltums, turklāt Austrumeiropā saglabāsies sausums, prognozē amerikāņu meteorologu organizācija "AccuWeather". Vasara lielā Eiropas daļā bija ļoti karsta, ar daudziem temperatūras rekordiem, un neparasti spēcīgi siltuma viļņi teritorijā no Vācijas līdz Krievijai tiek prognozēti arī rudenī. Karstākais laiks gaidāms Balkānos un Ukrainas dienvidos. "AccuWeather" paredz, ka Austrumeiropā nostiprināsies anticiklons, kas bloķēs vairumu ciklonu un neļaus mazināties sausumam. No tā visvairāk cietīs Baltkrievija, Ukraina un Krievija; sausuma dēļ gaidāma liela ugunsbīstamība mežos un purvos, kā arī zaudējumi lauksaimniekiem. Apstākļi būs īpaši nelabvēlīgi ziemāju sējai. Savukārt Eiropas dienvidos gaidāma liela ciklonu aktivitāte, daudz vētru un nokrišņu. Itālijā un Balkānos prognozēts paaugstināts plūdu risks, īpaši oktobrī. Rudens otrajā pusē un ziemas sākumā spēcīgas vētras iespējamas Eiropas ziemeļrietumu daļā.

Jēkabpilī, Pils rajonā, policijas darbinieki aizturējuši kādu iereibušu motocikla "Suzuki GSX600" vadītāju bez tiesībām un ar uzstādītu konkrētajam transportlīdzeklim neatbilstošu numura zīmi. Kā portālu Radio1.lv informēja Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes Disciplinārās uzraudzības grupas vecākā inspektore Diāna Purviņa, pārkāpējs ticis aizturēts vakar, un pārbaudes gaitā 20 gadus vecā vīrieša organismā konstatētas 0,93 promiles alkohola. Saistībā ar notikušo sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols.

No 1.septembra mājdzīvniekus varēs reģistrēt pirmdienās no 14.00 līdz 17.00 un trešdienās no 9.00 līdz 12.00.Jēkabpils pilsētas pašvaldība atgādina, ka mājdzīvnieki, kuri nav mikročipēti, ir jāreģistrē Pašvaldības izveidotajā datu bāzē pie Jēkabpils pilsētas pašvaldības Pilsētsaimniecības departamenta Saimnieciskās nodaļas saimniecības pārzines Ilzes Akilovas Brīvības ielā 45, Jēkabpilī 3.stāvā 312.kabinetā.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Pieaugusi vidējā mēnešalga valstī; Ministrijas sarakstos nav pilnīgi visas šogad slēgtās skolas; Pie Jēkabpils kapiem slēgts iebraucamais ceļš

Vidējā mēneša bruto darba samaksa valstī šā gada otrajā ceturksnī bija 815 eiro, kas, salīdzinot ar attiecīgu laika posmu pērn, ir par 6,9% vairāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.Vidējais mēneša bruto darba samaksas gada pieaugums otrajā ceturksnī nedaudz apsteidz gada pieauguma tempu šā gada pirmajā ceturksnī, kad tas bija 6,3%. Privātajā sektorā vidējā mēneša bruto darba samaksa bija 792 eiro, sabiedriskajā sektorā – 857 eiro, bet vispārējās valdības sektorā – 795 eiro. Privātajā sektorā algas augušas par 7,8% gadā, savukārt sabiedriskajā sektorā – par 5,3%. Straujāk algas augušas informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozarē, nekustamo īpašumu nozarē , izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē un tirdzniecībā. Vidējā neto darba samaksa šā gada otrajā ceturksnī bija 600 eiro, un gada laikā tā pieauga straujāk nekā atalgojums pirms darba nodokļu nomaksas – par 7,5%.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) jau publiskojusi šogad reorganizējamo un slēdzamo skolu sarakstu, taču starp šīm skolām nav, piemēram, Sidgundas pamatskola, kas šogad durvis pirmajā septembrī vaļā nevērs. IZM skaidro, ka pašvaldībām skolu reorganizēšana un slēgšana iepriekš ir jāsaskaņo, taču, ja slēdz skolas filiāli, tad to var arī nedarīt. IZM šonedēļ publiskojusi reorganizējamo un slēdzamo skolu sarakstu. Starp tām ir minētas Bērzgala, Aulejas, Gārsenes un citas skolas, kā arī Kuldīgas Centra vidusskolas Snēpeles filiāle. Taču fiziski tukšu skolu ēku šogad varētu būt arī vairāk.


Jēkabpilī aiz jaunās kapličas slēgts ceļs – priekšā novietota aizsargbarjera,par ko izbrīnu Radio 1 pauda vairāki jēkabpilieši. Iedzīvotāji arī pauda neizpratni, kāpēc ir slēgts šis ceļš, ja cits, kas ar šo krustojas virzienā pa kreisi ved uz Zaļo ielu un pa to, lai arī ar līkumu, bet var nokļūt tālāk kapsētā. SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka sarunā ar Radio1.lv skaidroja, ka lēmums, slēgt kapu pievedceļu, pieņemts, lai lieki netiktu braukāts pa pilsētas kapiem.Viņš norāda, ka diemžēl ir autovadītāji, kas neraugoties ne uz ko turpina braucienu arī tad, ja nākas traucēt bēru ceremoniju vai atvadu brīdi. Tāpēc nolemts slēgt ceļu, kas ved dziļāk kapsētā, jo tā nav vieta, kur ikviens var braukāt šurpu turpu, kad vien iepatīkas. Drīzumā tiks slēgts arī otrs ceļš pa kuru patlaban, lai arī braucot ar līkumu, var nokļūt aiz aizsargbarjeras. Viņš norāda, ka gadījumos, kad kapsētā dziļāk ir jānokļūst gados vecākam cilvēkam vai arī cilvēkam ar kustību traucējumiem, kā arī gadījumos, kad tuvāk kapu kopiņai jāaizved kapu apmalīte, piemineklis vai citi labiekārtošanas priekšmeti, ko nevar aiznest, sazinoties ar kapu pārzini Ivetu Krumpāni vai viņas vietnieci Evu Mūrnieci, aizsargbarjera tiks noņemta. Aizsargbarjeras izvietošana uzņēmumam SIA “Jēkabpils pakalpojumi” izmaksāja 200 eiro.

Atstājiet komentāru