2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 17.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 17.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds starptautisks pasākums šodien sāksies par godu Strūves ģeodēziskajam lokam? Kādus jēkabpiliešiem svarīgus jautājumus šodien izskatīs pašvaldības Finanšu komiteja? Un Kāpēc šodien tiek sasaukta Jēkabpils domes ārkārtas sēde?

 

 

Šodien notiks valdības ārkārtas sēde saistībā ar pozīcijas formulēšanu bēgļu jautājumā. Jau ziņots, ka Latvijas pozīcijai bēgļu jautājumā ir jābūt pieņemtai ātrāk, nekā plānots. Ja Straujuma vakar valdības sēdē paziņoja, ka nostāja tiks pieņemta 29.septembrī, vakar viņa paziņoja, ka nostājai ir jābūt skaidrai līdz 22.septembrim. Tāpat arī vēstīts, ka pēc diskusijām ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni Saeimā pārstāvētie politiskie spēki būtiski savu nostāju bēgļu jautājumā nav mainījuši, un vienošanās par iespējamo kompromisu vēl nav panākta.

 

Šodien, Eiropas kultūras mantojuma dienu gaitā, Jelgavā sāksies un rīt Jēkabpilī turpināsies tarptautiska zinātniski praktiskā konference „Strūves ģeodēziskajam lokam UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā -10”. Konferences pirmajā dienā Jelgavā no Jēkabpils pilsētas piedalīsies Jēkabpils Vēstures muzeja direktore Inese Berķe un pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Margita Liepiņa. Savukārt Jēkabpilī konference notiks rīt Jēkabpils Vēstures muzejā, Krustpils pilī. Konferenci atklās Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs. Plašāk par konferenci klausieties šodien raidījumā “Atbild Jēkabpils pilsētas pašvaldība” sarunā ar Jēkabpils Vēstures muzeja direktori Inesi Berķi. Raidījums skanēs tūlīt pēc ziņām pulksten četros.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils domes Finanšu komitejas sēdē šodien lems par 2016.gada budžeta prioritātēm. Lēmuma projekts paredz noteikt sekojošas prioritātes nākamā gada budžetā: Jēkabpils pilsētas izglītības iestāžu infrastruktūras sakārtošana, Jēkabpils vēstures muzeja infrastruktūras un pakalpojumu uzlabošana, pilsētas ielu tīkla kvalitātes uzlabošana, t.sk. lietus ūdens novadīšanas sistēmas sakārtošana un Jēkabpils pilsētas rekreācijas zonu un parku labiekārtošana.

 

 

Jēkabpils Finanšu komitejā lems arī par grozījumiem pašvaldības lēmumā par piedalīšanos Zivju fonda izsludinātajā projektā un lēmumu izteikt jaunā redakcijā, paredzot, ka projekta apstiprināšanas gadījumā avansa iemaksa būs 4 tūkstoši 495eiro, no kuriempašvaldības finansējums 2 tūkstoši 333 eiro būs zivju resursu aizsardzībai Radžu ūdenskrātuvē.

 

 

Deputāti arī izskatīs lēmumu projektu par 6 tūkstoši eiro piešķiršanu atkritumu šķirošanas laukuma Jēkabpilī, Ķieģeļu ielā 7 ierīkošanai. Naudu šim nolūkam paredzēts ņemt no līdzekļiem, kas iekasēti par dabas resursu nodokli.

 

 

Izskatāmo jautājumu vidū ir arī lēmumu projekts par finansējuma piešķiršanu 2 tūkstoši 630 eiro piešķiršanu ūdensvada caurules nomaiņai Jēkabpilī, Jaunā ielā 39I. Tāpat arī paredzēts noslēgt apsaimniekošanas līgumu par dzīvojamās mājas Jēkabpilī, Dzelzceļa iela 18 neprivatizēto objektu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu ar Anatoliju Grigorjevu. Finanšu komiteja izskatīs arī virkni citu lēmumu projektu.

Un vēl

Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis šodien ir sasaucis Jēkabpils domes ārkārtas sēdi. Tā notiks uzreiz pēc Finašu komitejas sēdes. Darba kārtībā ir tikai viens jautājums par aizņēmumu ielu investīciju projektam „Lielās, Sporta un Mežāres ielu atjaunošana, Jēkabpilī”.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādā turnīrā no šodienas piedalās Jēkabpils basketbola komanda? Vai grupas “Baltie lāči” dalībnieki grib apturēt slavenā tautas deju kolektīva “Liesma” darbību? Un Cik spēcīga zemestrīce šonakt skārusi Čīli?

Jēkabpilī turpinās dzejas dienu festivāls “Jānis Rainis Zelta spainis” un šodien paredzēts pasākums – Spainis, kurā ir daudz kas jeb atklātā diskusija – Rainis tulkojumi un valodniecība. Diskusijā piedalīsies Jēkabpils skolu pedagogi. Diskusija Jēkabpils tautas nama lielajā zālē sāksies pulksten trijos dienā. Uz to aicināti visi interesenti.

Arī šodien jēkabpiliešus un pilsētas viesus pārsteigs personāži, kas “izkāpuši” no Raiņa un Aspazijas laika. Šodien no pulksten 12tiem līdz diviem dienā tos varēs satikt pies Tautas nama, vecpilsētas laukumā, laukumā iepretim Jēkabpils domei, kā arī pie Brīvības un Vienības ielu krustojuma apļa.

Šonedēļ BK “Jēkabpils” panācis vienošanos ar amerikāni Taileru Larsonu un dod vēl vienu iespēju sevi pierādīt otram leģionāram Eliotam Eliasonam. Šodien “Jēkabpils” vienība dosies uz Liepāju, lai piedalītos starptautiskajā basketbola turnīrā “LIEPĀJA CUP 2015”. No šodienas līdz sestdienai Liepājas kausa turnīrā piedalīsies četras komandas no trijām valstīm: BK “Jēkabpils”, “Liepāja/Triobet”, “Pieno Žvaigždes” no Lietuvas un BC “Caspiy” no Kazakhstānas. Pirmais mačs pret lietuviešiem “Pieno Žvaigždes” jēkabpilieši jēkabpiliešiem šodien sāksies piecos pēcpusdienā. Savukārt rīt “lūši” stāsies pretī kazahiem BC “Caspiy”, savukārt ar mājiniekiem “Liepāja/Triobet” jēkabpilieši duelēsies turnīra pēdējā dienā – sestdien.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Tautas deju kolektīvu "Liesma", "Dzirkstele" un "Dzīpariņš" vadībai un vecākiem radušās bažas par turpmāko ansambļu darbību un pastāvēšanu. Kolektīvu vadība un deju ansambļos dejojošo bērnu vecāki pauž bažas, ka patlaban notiek mēģinājums izkrāpt un ar reiderisma metodēm pārņemt kolektīviem piederošo īpašumu Rīgas centrā, Brīvības ielā 70. Patlaban biedrība "Tautas deju un mūzikas klubs "Liesma"" vairs nav pašu deju kolektīvu vadītāju un darbinieku biedrība, bet to, pēc "Liesmas" direktora Jāņa Marcinkēviča vārdiem, ar viltu pārņēmuši šlāgergrupas "Baltie lāči" dalībnieki - Andris Baltacis un Arnis Rupainis. Marcinkēvičs norāda, ka nav redzēti dokumenti, kas apstiprina, ka abi vīrieši uzņemti biedrības valdē un biedru vidū. Deju kolektīvu vecāku padome ir izplatījusi atklātu vēstuli, kurā pauž bažas, ka šlāgergrupas “Baltie lāči” dalībniekiem ir vēlme izkrāpt no biedrības tai piederošās telpas Rīgas centrā un apturēt ilggadējo, vairākkārt godalgotā tautas deju kolektīva "Liesmas" darbību.

Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, vakar kāds puspliks vīrietis sabojājis mākslinieka Salvadora Dalī darināto bronzas skulptūru "Eņģeļa parādīšanās", nolaužot tai kāju. Policija notikuma vietā konstatējusi, ka 1985.gadā dzimušais vīrietis uzvedies agresīvi un pamanījies sabojāt ne tikai Dalī bronzas statuju, bet arī izsist vairākus logu stiklus, ar tiem savainojies un ar asinīm notraipījis vēl citus mākslas darbus - gleznas, kas atradušās pastāvīgajā ekspozīcijā. Vīrietis aizturēts un nodots mediķu aprūpē. Policijā sākts kriminālprocess par huligānismu. Mākslas darbiem nodarīto zaudējumu apmērs tiks precizēts izmeklēšanas laikā un vainīgajam zaudējumus nāksies segt.

 

Un vēl

 

 

Spēcīga zemestrīce šonakt skārusi Čīli. Pazemes grūdienu spēks pārsniedzis 8 magnitūdas. Piekrastē izsludināta cunami trauksme. Ir  ziņas par bojāgājušajiem un ievainotajiem.  Zemestrīces epicentrs atradies netālu no Valparaiso pilsētas. Taču grūdieni justi arī 200 kilometru attālumā esošajā galvaspilsētā Santjāgo. Tur šūpojušās pat augstceltnes. Tuvāk epicentram esošajās mazpilsētās sabrukušas vairākas ēkas. Čīles piekrastes rajonos izsludināta cunami trauksme un uzsākta iedzīvotāju evakuācija. Trauksme izziņota arī Peru un Havaju salās.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Valsts policija kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījusi "Latvijas Krājbankas" pamatlietu; Kā mainīsies maksa par elektrību atsevišķām iedzīvotāju grupām? Un Kur notiks šī rudens debess vērotāju salidojums?

 

Valsts policija kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījusi "Latvijas Krājbankas" pamatlietu, lūdzot sākt vajāšanu par 90 miljonu eiro piesavināšanos pret bijušo bankas vadītāju Ivaru Priedīti, bijušo bankas īpašnieku Vladimiru Antonovu un bijušajiem bankas valdes locekļiem. Personas tiek turētas aizdomās par 90 miljonu eiro piesavināšanos, kā arī par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu. Izmeklētāju ieskatā pie kriminālatbildības saucamas sešas personas - nozieguma organizētājs, izpildītājs un četri atbalstītāji.

Eiropas Savienības valstis atsevišķos gadījumos var ierobežot pabalstus citu Eiropas valstu pilsoņiem, kas dzīvo tās teritorijā – tā šonedēļ nolēma Eiropas Savienības Tiesa. Jaunais lēmums var nopietni ietekmēt turpmākās diskusijas par tā dēvēto pabalstu tūrismu, kurā bieži tiek vainoti Austrumeiropas valstu pilsoņi. Lielbritānijas valdība jau sen ir solījusi atrast veidus, kā izskaust ļaunprātīgu pabalstu saņemšanu.

Turpinām ziņas

Ģimene, kuras aprūpē ir bērns invalīds, kā arī pirmās grupas invalīdi saņems aizsargātā lietotāja statusu un par elektrību maksās mazāk. To paredz Saeimā šodien, galīgajā lasījumā atbalstītie Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumi. Saeimas Preses dienestā informē, ka līdz šim par aizsargāto lietotāju bija noteikta trūcīga vai maznodrošināta ģimene vai daudzbērnu ģimene, kura elektroenerģiju savā mājsaimniecībā izlieto pašas vajadzībām. Likuma grozījumi stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Saeima šodien noraidīja Latvijas Reģionu apvienības priekšlikumu samazināt vecuma slieksni un atļaut pašvaldību vēlēšanās piedalīties jau no 16, nevis no 18 gadu vecuma. Jau vēstīts, ka Igaunijas parlaments šogad maijā nobalsoja par konstitūcijas izmaiņām, kas pazemina vecuma slieksni dalībai pašvaldību vēlēšanās - turpmāk Igaunijā vietvaras varēs vēlēt pilsoņi jau no 16 gadu vecuma. Latvija par vecuma sliekšņa pazemināšanu pašvaldību vēlēšanās politiķi diskutēja pirms diviem gadiem, bet toreiz ideju atbalstīja tikai Nacionālā apvienība.

Un vēl

"StarSpace" observatorijā netālu no Suntažiem sestdien, 19.septembrī, notiks ikgadējs rudens debess vērotāju salidojums jeb "StarParty", kurā aicināti piedalīties gan astronomijas interesenti, gan arī tie, kuri debesīs veras reti. Debess vērotāju salidojuma vienojošā tēma ir tumsa, kas ir pavasara "StarParty" tēmas "Gaisma" pretmets. Pasākumā būs daudz interesantu lekciju un sarunu. Pasākums notiks Ogres novadā, Suntažu pagastā, "Kaltiņos" - "StarSpace" observatorijā. "StarParty" pasākumā dalība ir bez maksas.

 

 

 

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi remontdarbi šoruden paredzēti Zīlānu mirorajonā? Vai bērnu seksuālos izmantotājus turpmāk sodīs bargāk? Un Kura latvijas filma izvirzīta nominācijai “Oskars”?

 

 

Jēkabpils dome ārkārtas sēdē šodien nolēma ņemt aizņēmumu Valsts kasē vairāk nekā 166 tūkstoši eiro investīciju projekta „Lielās, Sporta un Mežāres ielu atjaunošana” - īstenošanai Zīlānu mikrorajonā. Aizņēmumu pašvaldība ņems ar atmaksas termiņu 15 gadi. Pamatsummas atmaksu sāks pēc diviem gadiem un aizņēmums tiks garantēts ar pašvaldības budžetu. Darbus šajās ielās paredzēts veikt divu gadu laikā.

 

Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kraps skaidroja, ka Jēkabpils dome pavasarī startēja citā investīciju projektā par šo ielu apgaismojuma sakārtošanu, taču jēkabpiliešu projekts netika atbalstīts. Tāpat arī netika piešķirti papildus līdzekļi, kā sākotnēji tika solīts, pašvaldībām, kuru projektus neatbalstīja. Lai minētās ielas nepaliktu bez apgaismojuma, jo šeit Latvenergo demontēja apgaismes stabus, pašvaldība nolēma ņemt aizņēmumu. Tā kā šogad ielu remontdarbus vairs nevar pagūt, tad jau tuvākajā laikā tiks sakārtots šo ielu apgaismojums, bet remontdarbi atstāti uz nākamo gadu. Šoruden ielu apgaismojumam paredzēts no aizņēmuma summas izlietot 116 tūkstoši 327 eiro, bet nākamajā gadā ielu remontam tērēs 49 tūkstoši 701 eiro.

 

 

Turpinām ziņas

 

Saeimā šodien noraidīts lielākās opozīcijas partijas "Saskaņa" rosinātais tieslietu ministra Dzintara Rasnača, kurš pārstāv “Nacionālo apvienību”, demisijas pieprasījums. Par Rasnača atbrīvošanu no tieslietu ministra amata balsoja 28 deputāti, pret bija 31, bet 24 tautas kalpi balsojumā atturējās. Demisijas pieprasījuma iniciators Andrejs Elksniņš no partijas “Saskaņa” pirms balsojuma runā no Saeimas tribīnes pārmeta Rasnačam nekompetenci un nespēju kontrolēt savā nozarē notiekošo, ko apliecina, piemēram, pēdējā laika notikumi saistībā ar vardarbību pret bērniem.

 

 

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā, kas paredz noteikt bargākus sodus par seksuālo vardarbību pret bērniem. Krimināllikuma grozījumi paredz līdz pieciem gadiem pagarināt papildsoda - probācijas uzraudzības - piemērošanas termiņu. Patlaban tas ir no viena līdz trim gadiem, kas nereti ir pārāk īss termiņš, lai ar dzimumnoziedzniekiem īstenotu probācijas programmas sociālās uzvedības korekcijai. Tāpat paredzēts par visiem dzimumnoziegumiem probācijas uzraudzību noteikt kā obligātu papildsodu neatkarīgi no tā, vai kā pamatsods piespriesta brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

Un vēl

 

 

Nākamā gada ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" labākās ārzemju filmas nominācijā no Latvijas izvirzīta Jura Kursieša spēlfilma "Modris", kas ir Latvijas, Grieķijas un Vācijas kopražojums. Režisors par filmu "Modris" 2014.gada nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" saņēma balvu nominācijā kā labākā debija. Filma "Modris" ir patiesos notikumos iedvesmots stāsts par pusaudzi, kura samilzušais konflikts ar māti noved līdz tiesu darbiem. Pēc tam Modris nolemj atrast tēvu, kuru nekad dzīvē nav saticis. Galvenās lomas atveidotājs filmā ir neprofesionāls aktieris Kristers Pikša, kurš pagājušajā gadā nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" tika nominēts labākā aktiera balvai.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 -1 8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā šodien bēgļu jautājumā balsoja Latvijas Eiroparlamenta deputāti? Kāds jauns pavērsiens lietā par ikonu zādzībām no latgales lūgšanu namiem? Un Kur šodien uzstādīts karstuma rekords?

Eiropas Parlaments šodien atbalstījis Eiropas Komisijas plānu par 120 tūkstoši bēgļu izmitināšanu jaunās dzīves vietās visā Eieropas valstīs. No astoņiem Latvijā ievēlētājiem eiroparlamentāriešiem gan tikai divi pievienojās lielākajai daļai Eiroparlamnenta deputātu - pārējie, kuru pārstāvētās partijas Latvijā veido koalīciju, atturējās vai arī balsoja "pret"."Par" bēgļu pārdales plānu iestājās Tatjana Ždanoka un Andrejs Mamikins, savukārt "pret"  - Nacionālās apvienības politiķis Roberts Zīle un Iveta Grigule Atturīgu pozīciju ieņēma visi "Vienotības" deputāti - Inese Vaidere, Sandra Kalniete, Krišjānis Kariņš un Artis Pabriks.

Iekšlietu ministrijas sagatavotais Latvijas nacionālās pozīcijas projekts pēc būtības ir līdzīgs iepriekš ministrijas sagatavotajam projektam, proti, Latvija varētu piekrist brīvprātīgi uzņemt papildu patvēruma meklētājus, bet iebilst pret obligāto kvotu sistēmas ieviešanu. Koalīcijā un valdībā šodien mutiski tiks sniegti secinājumi par Iekšlietu ministrijas darba grupas paveikto, un visticamāk, ka nepilnu divu nedēļu laikā darba grupai būs jāsagatavo ziņojums par Latvijas apstākļiem piemērotu sistēmu patvēruma meklētāju uzņemšanai. Jau ziņots, ka šodien pēcpusdienā notiks valdības ārkārtas sēde saistībā ar pozīcijas formulēšanu bēgļu jautājumā. Pirms tam notiks koalīcijas partneru sanāksme.

Turpinām ziņas

Kļuvis zināms, ka "Vienotības" politiķis Dzintars Zaķis vēlēšanu laikā 61 reizi zvanījis balsu pirkšanā vainotajam uzņēmējam Andrim Kozulim. Rēzeknes tiesā notikušajā sēdē prokurors lūdza pievienot kā papildu pierādījumus telefona sarunu izdrukas, kas parādot, cik bieži Zaķis vēlēšanu laikā sazinājies ar Kozuli. 73 reizes Zaķis sazinājies ar "Creative Media Services" direktoru Kārli Gudoni, kurš palīdzējis veidot politiķa individuālo vēlēšanu kampaņu. Gudonis sazinājies arī ar Kozuli, tas fiksēts 29 reizes.Tesas sēdē Kozulis arī atklāja, ka dienu pirms vēlēšanām viņam zvanījis satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Viņš informējis Kozuli, ka "Vienotības" Viļānu nodaļas vadītājs Juris Vidiņš zvanījis uz partijas biroju un informējis par balsu pirkšanu, kas varot mest ēnu uz "Vienotību". Kozulis atzina, ka pazīstot Zaķi apmēram piecus sešus gadus, galvenokārt saistībā ar viņu kopīgo aizraušanos - makšķerēšanu. Tiesa nolēma apmierināt prokurora lūgumu un telefona sarunu izdrukas pievienoja lietai. Nākamā tiesas sēde paredzēta 27.novembrī.

Krimināllieta par zādzībām no lūgšanu namiem Latgalē tiek nosūtīta Latgales apgabaltiesai izskatīšanai apelācijas kārtībā Balvu rajona tiesā. Sakarā ar pirmās instances tiesas spriedumu šajā lietā ir saņemtas divas apelācijas sūdzības un apelācijas protests. Vienu apelācijas sūdzību ir iesniegusi cietusī puse, viena - saņemta no apsūdzētā pārstāvja, savukārt apelācijas protestu iesniedzis prokurors. Jau vēstīts, ka minētajā krimināllietā janvārī tiesa trim vīriešiem piesprieda reālu cietumsodu uz pāris gadiem, bet ceturtais apsūdzētais kā sodu saņēmis nosacītu brīvības atņemšanu. Jau ziņots, ka vērienīgā izmeklēšanas procesā policijas darbinieki atraduši un izņēmuši pavisam desmit ikonas, kas bija nozagtas no dažādām Latgales pareizticīgo baznīcām un vecticībnieku lūgšanu namiem – arī no lūgšanas nama Krustpils novadā. Atrastajām ikonām veikta kultūrvēsturisko priekšmetu ekspertīze.

Un vēl

Visaugstākā gaisa temperatūra šodien pēcpusdienā fiksēta Nīcas novada Rucavā, kur termometrs rādīja +27,1 grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas centra informācija. Līdz plkst. 15 šī datuma, 17. septembra, karstuma rekords pārspēts vienīgi Dobelē, kur temperatūra sasniedza +26,3 grādus, bet iepriekšējais rekords bija +25,2 grādi 1947. gadā. Rīgā gaiss sasila līdz +25 grādiem. Jēkabpilī gaiss iesila līdz plus 23,5 grādiem. Naktī mākoņu daudzums palielināsies, vietām gaidāms lietus, pērkona negaiss, citviet bez nokrišņiem. Dienvidaustrumu vēju nakts gaitā nomainīs dienvidu, dienvidrietumu vējš, tas pieņemsies spēkā un no rīta brāzmās sasniegs 9-14 metrus sekundē. Gaiss iesils līdz +18..+22 grādiem.

 

 

Atstājiet komentāru