2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 18.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 18.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi dzejasdienu pasākumi šodien norisināsies Jēkabpilī? Kur šodien uz pilsētas trotuāra Raiņa dzejoļus rakstīs Jēkabpils mērs? Un Kādas grāmatas atvēršanas svētki šodien paredzēti Tadenavā?

 

Šodien Jēkabpilī Dzejas dienu pasākumi sasniegs savu kulmināciju un aktivitātes paredzētas visas dienas garumā.

Krustpils Kultūras namā šodien pulksten sešos vakarā ieskanēsies koncerts „Mums atkal spārnos pacelties” – brīnumains veltījums Aspazijai un Rainim. Tajā skanēs rakstnieku Aspazijas un Raiņa dzeja un komponistu Lūsēna, Lasmaņa un Paula dziesmas. Koncerta klausītājiem „spārnos pacelties” ļaus trīs izcilas personības. Inguna Kalniņa – skanīgas balss īpašniece, kura ir iepriecinājusi klausītājus gan uz Latvijas skatuvēm, gan ārpus dzimtenes robežām, arī televīzijā. Anita Grūbe – ilggadēja Dailes teātra aktrise, kas filmējusies daudzās filmās. Māris Lasmanis – komponists un pianists, kura latviskā mūzikas garša aizrauj ne vienu vien.

 

Šodien pulksten septiņos vakarā J;ēkabpil Tautas nama kamerzālē norisināsies dzejas dienu pasākums “Uzkāpt uz spaiņa”. Dzejas lasījumos dzirdēsim Guntaru Godiņu, Sintiju Kampāni, Arvi Vigulu, Jāni Rokpelni un Rutu Štelmaheri, kā arī dziesminiekus – Mareku Sarnovski un Eliju Kapicku.

 

 

 

Šodien tiks izrādītas arī dzejas dienām veltītās, ar Raiņa un Aspazijas tematiku saistītās filmas. Divos dienā uz Kino mītni aicināti bērni, viņiem tiks demonstrētas multfilmas “Zelta sietiņš” un “Spēlēju, dancoju”, savukārt piecos pēcpusdienā seanss pieaugušajiem - dokumentālās filmas „Dzīve ar Aspaziju” un „Dzīve Kastaņjolā”.

 

 

Šodien norisināsies akcija raibais spainis jeb “Sirds uz trotuāra” Šodien skolu jaunuieši uz pilsētas trotuāriem ar krītiem rakstīs Raiņa un Apspazijas dzeju. Paredzēts, ka pie tirdzniecības centra Aura dzeju rakstīs 2.vidusskolas skolēni. Koledžas audzēkņi dzeju rakstīs uz laukuma un ietvēm pretī pilsētas domei un viņiem uz kādu brīdi pievienosies arī domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs. Tas būs īsi pirms pulksten deviņiem no rīta. J;ēkabpils valsts ģimnāzijas audzēkņi dzeju rakstīs uz ietvēm un laukuma pie skolas, kā arī pie Jēkabpils tautas nama. Savukārt Jēkavbpils pamatskolas skolēni pie savas mācību iestādes un Rīgas ielā. Bet Jēkabpils 3.vidusskolas skolēni pie veikala Supernetto Rīgas ielā, pie Krustpils un Jēkabpils novada domes un vecajā tirgus laukumā.

 

Un vēl

 

 

Šodien Tadenavā pulksten vienos dienā notiks bērnu dzejas grāmatas “Garā pupa 2015” atvēršana. Pasākumā piedalīsies "Garās pupas" autori - dzejnieki un atdzejotaji, INESE ZANDERE, māksliniece RŪTA BRIEDE, aktieris ROMĀNS BARGAIS, biedrības "Ascendum" kultūras projektu vadītāja DACE BARGĀ,kā arī koris "BALSIS" INTA TETEROVSKA VADĪBĀ. Grāmatas atvēršanas svētkos bērniem paredzētas dažādas radošās darbnīcas – dzejoļu un jautājumu, teātra un dziesmu darbnīca.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu lēmumu valdība pieņēmusi bēgļu jautājumā? Kādu atzinību guvusi Krustpils novada sociālā darbiniece? Un Kādiem cilvekiem ir augstāks intelekta līmenis?

Valdība vakar atbalstīja Iekšlietu ministrijas sagatavoto Latvijas pozīciju bēgļu jautājumā, kas paredz, ka Latvija piekrīt brīvprātīgi uzņemt papildu 526 patvēruma meklētājus, bet iebilst pret obligāto kvotu sistēmas ieviešanu, norādot, ka bēgļu jautājuma risināšanā fiziska personu pārdale ir tikai galējais līdzeklis ārkārtas situācijās.

Latvijas nacionālajai lidsabiedrībai "airBaltic" ir izdevies piesaistīt finanšu investoru no Rietumeiropas, kas ir gatavs investēt lidsabiedrībā aptuveni 50 miljonus eiro. Patlaban ir parakstīts nodomu protokols. Investora vārdu vēl nevarot atklāt konfidencialitātes noteikumu dēļ, tomēr šorīt raidījumā 900 sekundes satiksmes ministrs Anrijs Matīss sacīja, ka tā ir privātpersona no Vācijas. Ministrs arī uzsvēra, ka šajā jautājumā nekas konkrēts nav lemts un vēl esot pāragri teikt, ka airbaltic ir atrasts investors. Ministrs norādīja, ka patlaban tiek pārbaudīts, cik nopietns ir investora piedāvājums.

Turpinām ziņas

Par labāko sociālo darbinieku Latvijā atzīta Smiltenes Sociālā dienesta sociālā darbiniece ģimenēm ar bērniem Arnita Freiberga. Savukārt Krustpils novada sociālā darbiniece Inita Gādmane uzvarējusi nominācijā "Darba devēja un/vai profesionālās apvienības izvirzītais sociālās institūcijas vadītājs". Kopumā vakar apbalvojumus saņēma piecas sociālās darbinieces no Daugavpils, Burtniekiem, Dobeles, Krustpils un Smiltenes. Konkursa laureātus apbalvoja labklājības ministrs Uldis Augulis.

Nākamgad auto īpašniekiem jārēķinās ar lielākiem izdevumiem par regulāro tehnisko apskati. Spēkā stāsies arī jaunas prasības, kas tiks izvirzītas par trīs gadiem jaunākiem automobiļiem. Ar nākamo gadu Ceļu satiksmes drošības direkcijas sniegto pakalpojumu cenrādī cipari pieaugs vidēji par 15% procentiem. Pozīcijas, kas skar visvairāk autoīpašnieku saistās ar ikgadējās tehniskās apskates veikšanu. Piemēram, vieglā automašīna ar benzīna motoru līdzšinējo 18,23 eiro vietā  būs jāmaksā 21,84.

Un vēl

Jaunā pētījumā pierādīts, ka cilvēki, kuri cieš no sociālās trauksmes, var lepoties ar augstāku IQ līmeni, raksta «Ideapod». Tas viss tāpēc, ka nervozi ļaudis nemitīgi analizē, izvērtē, formulē idejas, reflektē un apstrādā informāciju. Lai arī pārlieku liela uztraukšanās tiek uzskatīta par negatīvu paradumu, tā tomēr var palīdzēt izvairīties no potenciāli bīstamām situācijām. Tas kalpo par vēl vienu pierādījumu, ka cilvēki ar garīgās veselības traucējumiem vidēji ir inteliģentāki, jo daudz rūpīgāk apsver visus par un pret, pirms kur iesaistās. 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc saeimas komisijai vēl neizdodas pieņemt fgala lēmumu bēgļu jautājumā? Kāda sistēma kļūdu analīzei būtu jāveido medicīnas iestādēs? Un Kādu Raiņa dzeju uz trotuāra šorīt rakstīja Jēkabpils mērs?

Vairāki Saeimas deputāti šodien pameta Eiropas lietu komisijas sēdi, līdz ar to kvoruma trūkuma dēļ pagaidām tajā nav iespējams pieņemt lēmumu par papildu bēgļu uzņemšanu. Deputāti Rihards Kols no nacionālās apvienības un Armands Krauze no ZZS norādīja, ka nevarēs šodien piedalīties Eiropas komisijas sēdē, kas pieņem gala lēmumu par Latvijas pozīciju saistībā ar papildu bēgļu uzņemšanu. Nebrīdinot komisijas vadītāju, sēdi pameta arī Edgars Putra no ZZS un Jūlija Stepaņenko no Saskaņas. Līdz ar to pašlaik sēdē piedalās septiņi deputāti, kas ir mazāk nekā puse no visiem komisijas deputātiem un pagaidām nav kvoruma lēmuma pieņemšanai. Jau ziņots, ka Saeimas komisija šodien paredzēja pieņemt gala lēmumu par Latvijas pozīciju saistībā ar papildu bēgļu uzņemšanu.

Publiskotā informācija par to, ka nacionālajai aviokompānijai “airBaltic” atrasts finanšu investors, kurš gatavs ieguldīt 50 miljonus eiro, ir pārsteidzīga, jo valsts vēl tikai vērtē iespējamo darījuma partneri, un šādi paziņojumi ir spiediena izdarīšana, norāda satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Viņš raidījumā 900 sekundes pauda neizpratni, kāpēc valsts piesaistītā finanšu konsultanta pārstāvji medijiem stāsta par investora piesaisti un jau apgalvo, ka valstij būs jāiegulda konkrētas summas aviokompānijā, lai gan ministrija vēl tikai vērtē iespējamo ieguldītāju. Ministrs uzsvēra, ka jautājums nav skatīts valdībā, un tikai tad, kad būs investora uzticamības pārbaudes rezultāti un ministrija sapratīs, ka investors ir uzticams un ka valsts ir gatava ieguldīt 80 miljonus eiro, tad arī tiks pieņemts lēmums.

Turpinām ziņas

Ārstniecības iestādē būtu jāveido sistēma, kur katru kļūdu vai negadījumu analizē un paši zina iemeslus tam. Pašlaik šādas sistēmas Latvijā ir vien atsevišķās iestādēs, norāda Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas vadītāja Daiga Behmane. Viņa norāda, ka tai ir jābūt nesodošai sistēmai, bet tādai, lai visa ārstniecības iestāde uz to strādātu. Ar Kvalitātes balvu asociācija vēlas mainīt situāciju, kad ārsti vai slimnīcas slēpj un neanalizē savas kļūdas. Behmane ir pārliecināta, ka nākotnē ārstniecības iestādēm, kur šādas sistēmas darbosies, varētu būt arī lielāks valsts atbalsts, šis jautājums pārrunāts arī valdības līmenī.

No šodienas līdz svētdienai, 20.septembrim, Aizkrauklē norisināsies Romas katoļu baznīcas organizētās "Latvijas jauniešu dienas 2015", kuru gaitā sestdien, 19.septembrī, koncertēs bijušais grupas "The Kelly Family" solists Maikls Patriks Kellijs. Latvijas jauniešu dienu gaitā apmeklētājiem tiks piedāvāta daudzveidīga pasākumu programma, tajā skaitā vairāki koncerti. Savukārt par sestdienas vakara kulmināciju solās kļūt Maikla Patrika Kellija jeb Padija Kellija un Rīgas Gospeļkora koncerts. Tāpat Latvijas jauniešu dienās varēs pieteikties dažādās darba grupās.

Un vēl

Šodien jau no paša rīta pilsētas skolu skolēni uz ietvēm un laukumiem raksta raiņa un Aspazijas dzeju. Šim dzejas dienu pasākumam pievienojās arī Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičš. Viņš uz ietves iepretī Jākabpils domei ar krītu rakstīja Raiņa rindas, kas skan šādi: “Darbi dara garā stipru, dziesma dara dvēseli cēlu” Fotoreportāžu no notikuma vietas var aplūkot portālā Radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik izmaksās hukligāna sabojātās Dalī skulptūras remonts? Kad jēkabpilī notiks Miķeļdienas gadatirgus? Un Kādā konkursā aicināti piedalīties skolēni?

 

 

Nespējot vienoties par 120 tūkstoši bēgļu kopīgu uzņemšanu, Eiropas Savienības dalībvalstu un valdību vadītāji 23.septembrī tiksies ārkārtas galotņu sanāksmē, ko rīkot aicinājusi Austrija, Slovākija un Vācija.Neformālajā ārkārtas sanāksmē tiks apspriests, kā rīkoties smagās bēgļu situācijas apstākļos. Dienu pirms sanāksmes iecerēts rīkot arī īpašu dalībvalstu iekšlietu ministru sanāksmi par bēgļu uzņemšanas jautājumiem.

 

 

Latvijas Mākslinieku savienības galerijas izstādē Salvadors Dalī un Pablo Pikaso sabojātās Dalī bronzas skulptūras Eņģeļa parādīšanās restaurēšana varētu izmaksāt no 8 līdz 9 tūkstoši eiro. Jau ziņots, ka skulptūru, kuras vērtība ir 50 tūkstoši eiro, sabojāja kād 30 gadus vecs puskails un agresīvs vīrietis. Izstādes kurators norāda, ka visi izstādes eksponāti ir apdrošināti kādā Krievijas apdrošināšanas firmā. Viņa ieskatā, bojāto skulptūru būtu nepieciešamas restaurēt valstī, kur ir pieredze šādu darbu veikšanai, lai mākslas darbs varētu atgūt savu oriģinālo izskatu. Vislabāk šādus restaurācijas darbus būtu veikt Francijā, Itālijā vai Spānijā. Restaurācijas darbiem būs nepieciešamas trīs līdz četras nedēļas.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Jau ziņots, ka Krustpils novada sociālā darbiniece Inita Gādmane uzvarējusi nominācijā "Darba devēja profesionālās apvienības izvirzītais sociālās institūcijas vadītājs”. Krustpils novada sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Lapiņa informē, ka Initu Gādmani konkursam nominēja Krustpils novada sociālais dienests. Inita Krustpils novadā plašāk pazīstama ar savu iniciatīvu un sirdslietu – vasaras bezmaksas dienas nometņu, kā arī vecāku atbalsta grupu nodarbību organizēšanu. Nominantes katra saņēma personalizēto piemiņas balvu - "Četrlapu āboliņa lapu", Ministrijas Atzinības rakstu un "Galactico" dāvanu karti 400 eiro vērtībā. Foto no svinīgā pasākuma skatieties portālā radio1.lv.

 

 

 

Nākamajā svētdienā, 27. septembrī Miķelis un Jumaliņa Jēkabpilī aicina visus uz Miķeļdienas gadatirgu. No pulksten deviņiem rītā līdz četriem pēcpusdienā Krustpils saliņā notiks Miķeļdienas tirgus andele, kurā piedalīties aicināti pircēji un pārdevēji, mājražotāji un amatnieki, lauku un meža labumu vācēji, čaklās rokdarbnieces un prasmīgās saimnieces. Īpaši aicināti ķirbju audzētāji, paredzēts sumināt lielākā ķirbja īpašnieku. Pasākumu ieskandinās pūtēju orķestris “Krustpils”, uzstāsies arī folkloras kopa „Rati”, priekšnesumus sniegs Jēkabpils pašdarbības kolektīvi - “Krustpilietis”, “Delveri”, “Vakarvējš” un “Bariņa”. Muzicēs lauku kapela „Rumbas kvartets” no Kuldīgas, kā arī “Klintaines kapela”. Bērniem būs iespēja apskatīt „Trušu pilsētiņu”. Pusdienlaikā tirgus apmeklētāji varēs baudīt cienastu – Miķeļa dienas zupu ar žāvētām ribiņām, grūbām, pupiņām, burkāniem, kartupeļiem, sīpoliem.

 

 

Un vēl

 

Līdz 30. oktobrim norisinās konkurss „Laiks laukiem 2015”, kurā aicina 1. -12. klašu skolēnus aktīvi izzināt un pastāstīt citiem, kas notiek mūsdienīgos laukos. Balva saturiski atbilstošāko un radošāko darbu autoriem ir ekskursija visai klasei 500 EUR vērtībā. Konkursa „Laiks laukiem!” mērķis ir sekmēt skolēnu izpratni par dzīves un nodarbinātības iespējām 21. gadsimta laukos, kā arī veicināt uzņēmējdarbības un lauku tūrisma popularizēšanu jauniešu vidū, tādejādi veicinot skolēnu izpratni un interesi par mūsdienīgas dzīves veidošanu un uzņēmējdarbības iespējām laukos, kā arī par tradicionālām kultūrvēsturiskām lauku dzīves vērtībām.  Plašāka informācija par konkursu pieejama mājaslapā laikslaukiem.lv.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu jaunu nodokli ieviesīs valdība nākamā gada budžeta iztrūkumu segšanai? Kurš gadalaiks Latvijā ir visnoslēpumainākais?Un Kādu sinoptiķi prognozē šīgada rudeni?

Divas no koalīcijas partijām bēgļu jautājumu izmanto savu reitingu celšanai, norāda Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš, runājot par bēgļu uzņemšanu Latvijā, skaidroja, ka sabiedrībai un politiķiem pietrūkst informācijas, ko darīs ar cilvēkiem, kuri ieguvuši bēgļa statusu, kā iesaistīs sabiedrībā, kā arī ir vēl vesela virkne jautājumu, kuriem nav atbilžu.Prezidents atzina, ka skumjākais šajā situācijā ir tas, ka partijas mēģina celt reitingus. «Vismaz divas no no trim koalīciju veidojošajām partijām – nacionālā apvienība un ZZS un tā ir bezatbildīga rīcība no politiķu puses.

Jau ziņots, ka valdība vakar atbalstīja Iekšlietu ministrijas sagatavoto Latvijas pozīciju bēgļu jautājumā, kas paredz, ka tā piekrīt brīvprātīgi uzņemt papildu 526 patvēruma meklētājus, bet iebilst pret obligāto kvotu sistēmas ieviešanu. Savukārt šodien Saeimas Eiropas lietu komisijā, četriem deputātiem pametot sēdi, tika «norauts» kvorums un komisija nevarēja pieņemt gala lēmumu par valdībā apstiprināto pozīciju. Komisijas deputāts Rihards Kols par to ir pieprasījis Saeimas Juridiskā biroja atzinumu.

Turpinām ziņas

Valsts 2016. gada budžeta iztrūkuma segšanai valdība ievieš jaunu maksājumu no visām ģimenēm, kas nedzīvo personiskajās mājās. Valdība lūdz Saeimas piekrišanu uzlikt pievienotās vērtības nodokli dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumam. Nodokļa ieviešanas paskaidrojumā teikts, ka «PVN piemērošana arī dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumam būtu saskaņā ar Eiropas Savienības Padomes direktīvu par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu, kas neparedz nosacījumu, ka ar PVN neapliek dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumu. Tiek prognozēts, ka pret nodokļa ieviešanu Saeimā varētu izskanēt vairāki iebildumi, jo valdība pasliktina situāciju dzīvojamo ēku apsaimniekotājiem, starp kuriem lauvas tiesa pienākas pašvaldību uzņēmumiem. Šo uzņēmumu pārvēršana par nodokļa savācējiem Valsts kasei ir pret pašvaldību interesēm, taču valdība sola pašvaldībām šo pašu naudu kaut daļēji atdot dotāciju veidā.

Rudens Latvijā ir pats noslēpumainākais gadalaiks, jo zinātnieki to ir pētījuši vismazāk, līdz ar to arī informācija par rudens iestāšanos ir visai nosacīta. Mūsu mazajā Latvijā zelta rudens dažādos novados iestājas atšķirīgos laikos, un tas skaidrojams ar temperatūru svārstībām, kuras koki saprot kā ziemas tuvošanos un laiku, kad jāsāk taupīt resursi.  Zinātniekiem patīk statistika, un vidēji 22.septembris ir datums, kad bērzi sāk dzeltēt, kuriem dažas dienas vēlāk seko kļavas un tāpēc šī diena tiek uzskatīta par rudens sākumu. Arī šogad rudens sāksies 22.septembrī pulksten 17.49. Znātnieki norāda, ja pavasaris pie mums Latvijā iestājas no dienvidrietumiem un pakāpeniski divu nedēļu laikā aiziet uz ziemeļaustrumiem, tad rudenī ir pretēji - no Alūksnes augstienes uz leju un tas nozīmē, ka Alūksnē varētu priecāties visagrāk par dzeltenajām lapām, tāpat arī Latgales iedzīvotāji, un visvēlāk rudens varētu būt piejūras zemienē no Liepājas un Ventspils virzienā uz Kolku.

Un vēl

Sinoptiķi jau ir izteikuši pirmās prognozes par laika apstākļiem šajā rudenī. Pēc pašreizējām prognozēm oktobra sākumā strauja aukstu gaisa masu ienākšana Latvijas teritorijā nav gaidāma. Šajā periodā noteikti nav gaidāms sniegs. Saglabāsies relatīvi silti laikapstākļi, gaisa temperatūra būs normas robežās, iespējams, pat virs normas. Vēsāku gaisa masu ienākšana Latvijā varētu būt gaidāma oktobra otrās dekādes izskaņā, kad tiek prognozēti ziemeļu puses vēji. Saskaņā ar sinoptiķu prognozēm, septembra beigās un oktobra sākumā ļoti daudz nokrišņu nav gaidāmi. Būs lietainākas dienas, kad līs ilgstoši, bet kopumā rudens nebūs izteikti lietains.

Atstājiet komentāru