2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 21.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 21.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc šonedēļ jēkabpiliešiem jādzer vārīts ūdens? Kādi negadījumi notikuyši pagājušās nedēļas nogalē un brīvdienās? Un Kādu laiku sinoptiķi sola šīs nedēļas sākumā?

SIA "Jēkabpils ūdens" informē, ka šonedēļ no pirmdienas līdz svētdienai tiks veikta pilsētas ūdensapgādes sistēmas hlorēšana. Tāpēc visi, kas lieto SIA “Jēkabpils ūdens” piegādāto ūdeni, šonedēļ aicināti uzturā to lietot tikai vārītu. Jautājumu un neskaidrību gadījumā, var vērsties SIA „Jēkabpils ūdens”, zvanot pa tālruniom – 652 32622.

Šīs nedēļas nogal\ē svētdienā jau no paša rīta Miķelis un Jumaliņa aicina visus uz Miķeļdienas gadatirgu Krustpils saliņā. Miķeļdienas tirgus andelē aicināti piedalīties pircēji un pārdevēji, mājražotāji un amatnieki, lauku un meža labumu vācēji, čaklās rokdarbnieces un prasmīgās saimnieces. Īpaši aicināti ķirbju audzētāji, jo notiks konkurss par lielāko ķirbi. Pasākumu kuplinās pūtēju orķestris, folkloras kopas kapelas un vietējo pašdarbnieku kolektīvi. Notiks dažādas atrakcijas un konkursi gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pusdienlaikā tirgus apmeklētāji varēs baudīt cienastu – Miķeļa dienas zupu ar žāvētām ribiņām, grūbām, pupiņām, burkāniem, kartupeļiem, sīpoliem.

Turpinām ziņas

Jēkabpils policija saņēmusi iesniegumu, ka pagājušajā nedēļā kādu 75 gadus vecu sievieti sakodis nepieskatīts suns Staburaga un Ezera ielas krustojumā. Negadījums noticis trešdien pirms pulksten vienpadsmitiem dienā, kad 1940.gadā sieviete devusies ikdienas gaitās. Savā nodabā klaiņojošs, saimnieku nepieskatīts suns, uzbrucis viņai un iekodis kājā. Policija noskaidro notikušā apstākļus un meklē suņa saimniekus, lai sauktu pie atbildības.

 

Līvānu novada Jersikas pagastā mežā sestdienas vakarā apmaldījies kāds 80 gadus vecs vīrietis. Sirmgalvis bija devies mežā sēņot, taču nav spējis pats saviem spēkiem no tā izkļūt. Ierodoties notikuma vietā, glābēji ieslēguši skaņas signālu, kas palīdzējis vīrietim atrast ceļu no meža.

Brīvdienās notikušas arī vairākas avārijas. Līvānu novadā, Rusinovā, 1980.gadā dzimis vīrietis ar automašīnu "Opel Astra Caravan", netiekot galā ar auto vadību, nobrauca no ceļa braucamās daļas. Vadītājs miris notikuma vietā, savukārt automašīnas pasažieris, 1991.gadā dzimis vīrietis, nogādāts slimnīcā.

 

Savukārt Krustpils pagastā 1981.gadā dzimusi sieviete ar automašīnu "Mazda 323" uzbrauca 1939.gadā dzimušam velosipēdistam, kurš pēc negadījuma nogādāts slimnīcā.

 

Un vēl

 

Svētdienas pēcpusdienā Kurzemē un Zemgales rietumu daļā izveidojušās vairākas nelielas pērkona lietusgāzes, stundas laikā reģistrēti aptuveni 40 zibens spērieni. Sinoptiķi prognozē, ka šīs nedēļas sākumā pirmdien un otrdien daudzviet Latvijā līs, vietām gaidāms stiprs lietus un pērkona negaiss. Valsts lielākajā daļā būs mākoņainas debesis, un naktī dažviet veidosies migla. Maksimālā gaisa temperatūra dienā būs +13..+17 grādu. Trešdien laiks sāks skaidroties. Taču gaisa temperatūra būtiski nemainīsies.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Krustpils dzelzceļa stacijā vakar vakarā izveidojās ārkārtas situācija? Kāpēc Saeimas deputāti šonedēļ dosies uz skolām? Un Kad iestāsies astronomiskais rudens?

 

 

Vakar vakarā Krustpils dzelzceļa stacijā bija izveidojusies ārkārtas situācija, tika evakuēti vilciena Rīga-Maskava pasažieri. Vilciena pasažiere Linda Matisone savā Twitter kontā raksta, ka Krustpils stacijā vilciena Rīga Maskava pasažieri tika evakuēti, jo it kā saņemta informācija par vilcienā ievietotu spridzekli. Latvijas dzelzceļš informē, ka ārkārtas situācijas dēļ svētdien kavējas vilcienu satiksme virzienā uz Krustpili. Vilciens uz Maskavu, kas no Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas atgāja plkst.17.30, vairākas stundas atradās Krustpils dzelzceļa stacijā. Līdz ar to vilcieni no Rīgas uz Minsku, Daugavpili un Sanktpēterburgu, kas kursē pa tām pašām sliedēm, pa kurām vilciens uz Minsku, stāvēja dažādās dzelzceļa stacijās un šodien kavēsies to pienākšana galastacijās. Maskavas vilciens Krustpilī tika pārbaudīts un ap pulksten 23.10 satiksme tika atjaunota.

Aculieciniece Linda Matisone Twitter kontā rakstīja, ka trīs stundas, kamēr vilcienu pārbaudīja, pasažierus ar autobusu aizveda uz Krustpils kultūras namu, kur viņu cienāja ar tēju. Viņa raksta, ka bijusi fantastiska evakuēto pasažieru uznemšana Krustpils Kultūras namā. Uz tikšanos ar pasažieriem ieradies Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs un teicis uzrunu. Savukārt trīs vilciena pasažieres, spēlējot vijoli un klavieres – sniegušas kocertu. Linda Twitter kontā pateicas jēkabpiliešiem par draudzīgo un gādīgo uzņemšanu. Portālā Radio1.lv publicētas aculiecinieces bildes, kā notika evakuācija.

Turpinām ziņas

 

Šonedēļ vairāki Saeimas deputāti, kultūras ministre Dace Melbārde un pašvaldību pārstāvji dosies uz skolām, kur piedalīsies Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības akcijā "Skolas diena 2015". Deputāts Imants Parādnieks dosies uz Aknīstes vidusskolu. Arodbiedrība norāda, ka, piedaloties klātienē pedagoga darba dienā, lēmējvaras pārstāvjiem būs iespēja iepazīt un novērtēt konkrētās skolas vidi - kopā izbraukt ar skolēnu autobusu, piedalīties un kopīgi vadīt mācību stundas, aprunāties ar skolotājiem un skolēniem, viņu vecākiem, ieturēt maltīti skolas ēdnīcā, pēcpusdienā līdzdarboties pagarinātās dienas grupās un pulciņu radošajās aktivitātēs, kā arī palīdzēt pedagogiem sagatavoties nākamās dienas mācību procesam.

Latvijas Dabas muzejā no 24.septembra līdz 26.septembrim notiks izstāde "Latvijas vīnogas un vīndarība 2015", kurā būs apskatāmi vairāk nekā 100 dažādu vīnogu paraugi un vērtējami Latvijas augļu vīni. Lai arī šogad vīnogu audzētājiem dārzos jāsastopas ar nopietniem miltrasas postījumiem un laika apstākļu dēļ ogas ienākušās vēlāk, dārzkopji izstādei sarūpējuši plašu klāstu Latvijā audzētu vīnogu paraugu no Bauskas, Viesītes, Pūres, Sabiles, Rendas un citām vietām. Eksponētie vīnogu šķirņu paraugi iegūti dažādos audzēšanas apstākļos - atklātā laukā, dārzā, pie sienas vai siltumnīcā.

Un vēl

Trešdien, 23. septembrī beigsies astronomiskā vasara un iestāsies rudens. Astronomiskais rudens sākas brīdī, kad Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru virzienā no debess sfēras ziemeļu puslodes uz dienvidu puslodi. To sauc par rudens ekvinokciju, savukārt Zemes dienvidu puslodē tad iestājas pavasaris. Šajā laikā abas Zemes puslodes saņem vienādu Saules gaismas un siltuma daudzumu. Diena un nakts visā pasaulē ir aptuveni vienāda garuma, tādēļ šo laiku mēdz dēvēt par vienādībām.

Tā kā par saullēktu un saulrietu sauc momentu, kad pie apvāršņa parādās vai pazūd Saules diska augšējā mala - nevis centrs, - un ņemot vērā gaismas laušanu atmosfērā, 23.septembrī dienas garums Latvijā vēl par 11 minūtēm pārspēs nakts garumu.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Saeimas deputāti plāno palielināt algas, vairākām mājām Jēkabpilī rīt un parīt netiks piegādāts karstais ūdens Un Kādas izmaiņas plāno ieviest populārā vietne facebook.com (feisbuks)?

 

Valdībai ir gatavs plāns kā slēgt robežu, ja bēgļu straumes pavēršas Latvijas virzienā, vēsta raidījums “Nekā personīga”. Plāns ārkārtas robežkontroles ieviešanai paredz arī zemessardzes iesaistīšanu. Ieviešot ārkārtas robežkontroli, Igaunijas pierobežā būs trīs, bet Lietuvas pierobežā - septiņi kontrolpunkti. Savukārt zemessardzes uzdevums būs 13 ceļu bloķēšana. Savukārt valdības vadītāja Laimdota Straujuma lūgusi Eiropas Komisijas prezidentam Žanam Klodam Junkeram, lai Eieropas Savienība iedala papildus naudu Latvijas austrumu robežas stiprināšanai.

 

Saeimas deputāti plāno palielināt algas un šim nolūkam nākamajā gadā paredzēts tērēt par 708 tūkstošiem eiro vairāk, nekā šogad. Sākotnēji šim mērķim bijis plānots tērēt vēl vairāk naudas, taču deputāti izmaksu pieaugumu samazinājuši par 20%. Deputātu algu palielinājums ir plānots 2016.gada valsts budžeta projektā.

 

Pacienti Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā gada beigās palīdzību nevarēs saņemt, jo uz izmeklējumiem beigušās valsts apmaksātās kvotas. Naudas plūsma veselības sistēmā ir apstājusies, tāpēc visi pacienti, kas bija pierakstījušies, līdz gada beigām savus pakalpojumus var saņemt, bet tie, kas vēlas to izdarīt tagad, palīdzību varēs saņemt tikai nākamgad.

 

Turpinām ziņas

 

Tehnisku iemeslu dēļ šonedēļ dažās daudzdzīvokļu mājās Jēkabpilī nebūs karstā ūdens. SIA “Jēkabpils siltums” informē, ka tehnisku iemeslu dēļ no 22.septembra plkst.13. līdz 24.septembrim plkst. 12. netiks padota siltumenerģija karstā ūdens sagatavošanai daudzdzīvokļu mājām: Dārzu iela 5;6;8; Palejas iela 13 un Bebru iela 26.

Meža īpašnieki no oktobra vidus līdz novembra vidum varēs pieteikties Eiropas Savienības atbalstam meža kopšanai. Privāto mežu īpašnieki atbalstam varēs pieteikties Lauku atbalsta dienestā, bet pirms tam iecerētās darbības mežā būs jāsaskaņo ar Valsts meža dienestu. Meža īpašniekiem atbalsts būs pieejams jaunaudžu kopšanai, tajā skaitā retināšanai, mazvērtīgo mežaudžu nomaiņai, arī dažādu postījumu un vētras skarto mežaudžu nomaiņai.

Un vēl

Pēc vairāku gadu gaidīšanas jau drīzumā sociālā tīkla “Facebook” lietotāji ar vienu klikšķi varēs paust arī negatīvas emocijas. Līdz šim sociālajā tīklā citu lietotāju publicēto saturu varēja atzīmēt tikai ar „patīk”, taču nu “Facebook” strādā pie pogas „nepatīk” izveides. “Facebook” vadība vēl nav atklājusi, kad poga „nepatīk” būs pieejama, kā tā izpaudīsies un kāda būs tās funkcija. Viens variants – tā būs algoritms, kas piedāvās lietotājam tīkamu saturu, otrs – ar to varēs paust ne tikai nepatiku, bet dažādas citas emocijas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas policijai ziņoja par ievietoto spridzekli vilcienā Rīga-Maskava? Kāpēc Jēkabpili vairs nevar dēvēt par “plūdu galvaspilsētu”? Un Kur baltijas iedzīvotāji jūtas visdrošāk?

Latvijas dzelzceļa Preses sekretārs Māris Ozols sarunā ar Radio1 sacīja, ka šis ir pirmais gadījums Latvijas dzelzceļa vēsturē, kad tiek ziņots par spridzekli vilcienā un nākas evakuēt visus pasažierus.

Viņš pateicās Jēkabpils domei un kultūras nama darbiniekiem par atsaucību, kas vilciena Rīga-Maskava pasažieriem sagādāja patvērumu Krustpils kultūras namā, karstu tēju, kafiju un uzkodas, kā arī segas, jo pasažieri tika evakuēti “kā stāv” bez personiskajhām mantām. Tāpēc nakts vēsumā iespēja ietīties segā lieti noderēja.

 

 

Savukārt Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins informē, ka informācija par svētdienas vakarā vilcienā Rīga-Maskava it kā ievietotu spridzekli Latvijas Valsts policija saņēma no Krievijas policijas. Viņš norādīja, ka policijas rīcībā nav ziņu, kādā veidā paziņojumu par iespējamo spridzekli saņēmusi Krievijas policija.

Valats policijas Zemgales reģionālās pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka, saņemot informāciju par iespējamo sprādzienbīstamo priekšmetu vilcienā, policija sāka pasažieru evakuāciju, tika norobežots perimetrs. Tika izsaukti glābšanas dienesta un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki, kā arī pretterorisma vienības "Omega" darbinieki. Nolūkā nodrošināt pasažieru drošību, Jēkabpils pašvaldība nodrošināja trīs autobusus, ar kuriem pasažieri pārvietoti uz Krustpils kultūras namu. Kad vilciens bija pārmeklēts, pasažieri uz to atkal nogādāti ar autobusu.

Policija sākusi kriminālprocesu par apzināti nepatiesas informācijas sniegšanu par to, ka pasažieru vilcienā Rīga-Maskava atrodas sprādzienbīstams priekšmets. Ieva Sietniece norāda, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 231.1 panta un par šādu likumpārkāpumu vainīgajām personām paredzēts sods ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Turpinām ziņas

 

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā ir sagatavoti kritēriji un metodika plūdu risku mazināšanas pasākumu izvērtēšana.  Ziņojumā ir minēti konkrēti kritēriji gan plūdu risku savstarpējai salīdzināšanai, gan iespējamo plūdu risku mazināšanas pasākumu novērtēšanai. Katram no kritērijiem ir izstrādāts precīzs tā novērtējums un punktu skala, kas dod iespēju novērtēt katru iespējamo plūdu apdraudējumu. Vismazāk punktu – 50 - ir Jēkabpils pilsētas teritorijai. Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs Finanšu komitejas sēdē, runājot par šo ziņojumu, norādīja, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir izdarījusi visu nepieciešamo, lai novērstu plūdu risku pilsētai. Tāpēc Jēkabpils vairs neietilpst plūdiem pakļauto teritoriju sarakstā.

 

 

 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā statistika liecina, ka katru gadu dažādu apkures ierīču neatbilstošas ekspluatācijas dēļ notiek ap 900 ugunsgrēkiem. Lai izvairītos no nelaimes un varētu droši uzturēt siltumu, kurinot malkas, gāzes vai cita veida apkures ierīci jāatceras, ka reizi trijos gados jāapseko dūmvadu, dūm-eju un dūmkanālu tehniskais stāvoklis. Sodrēju tīrīšanu drīkst veikt sertificēti skursteņslauķi. Plašāk par ugunsdrošības pasākumiem, kas jāveic, sagaidot apkures sezonu, lasiet portālā Radio1.lv.

Un vēl

Cilvēki visdrošāk jūtas paši savās mājās - tikai 15% iedzīvotāju Latvijā un Lietuvā un 10% Igaunijā satrauc varbūtība, ka fiziska vardarbība varētu tikt vērsta pret viņiem pašu mājās. Turpretī daudz mazāk par savu drošību cilvēki pārliecināti, atrodoties uz ielas, liecina "Ergo" Drošības indeksa aptauja, kas veikta visās trīs Baltijas valstīs. Salīdzinot Baltijas valstis, ārpus mājas visdrošāk jūtas igauņi - 32% aptaujāto atzinuši, ka bažījas par savu drošību, atrodoties uz ielas. Savukārt Latvijā un Lietuvā attiecīgi 45% un 46% iedzīvotāju atzīst, ka viņu drošība uz ielas varētu būt apdraudēta. Pētījuma rezultāti rāda, ka kopumā gandrīz piekto daļu Baltijas iedzīvotāju satrauc tas, ka viņi varētu piedzīvot seksuālu vardarbību.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds ir Jēkabpils mēra viedoklis par ;ārkārtas situāciju Krustpils stacijā? Vai arī Nils Ušakovs tiks nosaukts par morāli atbuildīgo Zolitūdes traģēdijā? Un Un Kādas problēmas šodien skārušas sociālo mediju – skayp?

 

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs norāda, ka ārkārtas situācija, kad nācās evakuēt vilciena Rīga-Maskava pasažierus izveidojās Jēkabpils teritorijā. Tāpēc pašvaldības pienākums bija reaģēt, sniedzot iespējamo atbalstukas arī tika izdarīts. Tā bijusi cilvēciska attieksme pret vilciena pasažieriem, kuri nonākuši ārkārtas situācijā. Jēkabpils mērs pateicas visiem, kas iesaistījās palīdzības sniegšanā - SIA "Jēkabpils autobusu parks" un kafejnīcas "Krustpils Ceļavējš" darbiniekiem, kā arī Krustpils kultūras nama administrācijai.

Pašvaldībās nav brīvu dzīvokļu, tāpēc kā galveno izaicinājumu bēgļu uzņemšanas jomā tās uzsver mājokļa nodrošināšanas iespējas uz Latviju atbraukušajiem cilvēkiem. Ir apkopoti pašvaldību viedokļi par izaicinājumiem uzņemot bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušās personas - kopumā pašvaldības izprot nepieciešamību uzņemt šos cilvēkus, taču lielākās problēmas saskata mājokļu nodrošināšanā. Līdz 17. septembrim viedokli šajā jautājumā izteikusi vairāk nekā puse pašvaldību.

Turpinām ziņas

Zolitūdes lielveikala Maxima traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija šodien atbalstīja deputātes Ingunas Rībenas priekšlikumu galaziņojumā kā par traģēdiju politiski un morāli atbildīgos minēt arī Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāju Ingusu Vircavu. Komisija par galaziņojuma apstiprināšanu varētu balsot 12.oktobrī. Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala Maxima jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Lai arī līdzīga ir shēma, atlīdzības apmērs un tas pats iespējamais labuma guvējs, nav konstatēta savstarpēja saistība starp krimināllietām, kas ierosinātas par balsu pirkšanu par labu Dzintaram Zaķim. Tas, ko pērn rudenī Latgales pusē varēja dzirdēt un novērot par notikušo Saeimas vēlēšanu dienā, lika domāt, ka notikusi organizēta balsu pirkšanas kampaņa par labu vienam Vienotības kandidātam – Dzintaram Zaķim. Šobrīd trīs no ierosinātajām lietām par šiem faktiem, ir tiesās, vēl viena tiek izmeklēta. Pavisam – deviņi apsūdzētie, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums de facto. Taču neraugoties uz līdzīgajām shēmām, summām un vienu deputāta kandidātu, kura labā pirktas balsis, šie gadījumi nav savstarpēji sasaistīti. Saikne gan tikusi meklēta, taču pierādījumi tam nav gūti.

Un vēl

Populārā saziņas programma "Skype" pšodien nav pieejama daudziem lietotājiem visā pasaulē. Sociālos tīklus ir pārpludinājušas "Skype" lietotāju sūdzības, ka viņi nespēj pievienoties programmai un veikt zvanus un citas darbības. ASV datortehnoloģiju milzim "Microsoft" piederošā programma pirmdienas rītā daudzviet pasaulē bija lēna vai vispār nav pieejama. Kompānija atvainojās par problēmām, kuru sākums reģistrēts ap pulksten 11 pēc Latvijas laika. Problēmas kar Skup programmu šodien konstatētas Eiropā, Austrālijā, Japānā un ASV.

 

Atstājiet komentāru