2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 22.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 22.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

radio1 ziņās klausieties: Kādas pašvaldības pārstāvji šodien ieradīsies Jēkabpilī pieredzes apmaiņas vizītē? Kādām daudzdzīvokļu mājām Jēkabpilī šodien netiks piegādāts karstais ūdens? Un par kādiem aktuāliem jautājumiem šodien lems valdība?

 


Jēkabpils pilsētas pašvaldība šonedēļ piedalās aktivitātē „Dienas bez rindām”. Akcijas laikā vairāk nekā 80 valsts un pašvaldību iestādes visā Latvijā konsultē iedzīvotājus un uzņēmējus par e-pakalpojumu lietošanu. Šobrīd Latvijā jau katrs otrais valsts pakalpojums ir pieejams elektroniski, bet plānots, ka līdz gada beigām kopumā iedzīvotājiem būs pieejami vairāk nekā 300 e-pakalpojumi. Elektroniskos pakalpojumus var saņemt portālā latvija.lv.

 

 

Šodienpieredzes apmaiņas vizītē Jēkabpils domē viesosies Preiļu novada pašvaldības delegācija. Viesi tiks iepazīstināti ar pašvaldības darbu un pilsētu.

 

Savukārt Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis šodien piedalīsies SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” dibinātāju kopsapulcē. Tajā tiks pārrunāti aktuālie jautājumi veselības nozarē.

 

Turpinām ziņas

 

Tehnisku iemeslu dēļ no šodienas dažās daudzdzīvokļu mājās Jēkabpilī nebūs karstā ūdens. SIA “Jēkabpils siltums” informē, ka tehnisku iemeslu dēļ no šodienas pulksten vieniem dienā līdz ceturtdienas pulksten 12mitiem netiks padota siltumenerģija karstā ūdens sagatavošanai daudzdzīvokļu mājām Jēkabpilī Dārzu iela 5;6;8; Palejas iela 13 un Bebru iela 26.

Jēkabpilī šonedēļ turpinās ūdens sistēmas hlorēšana, tāpēc jēkabpilieši, kas saņem ūdeni no SIA "Jēkabpils ūdens" aicināti uzturā to lietot vārītu. Ūdens sistēmas hlorēšana turpināsies līdz svētdienai 27.septembrim.

 

Un vēl

 

Šodien valdība turpinās skatīt ar 2016.gada budžetu saistītos jautājumus un lems par diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu un iedzīvotāju ienākuma nodokli. Valdībai būs jālemj par diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu no 2016.gada 1.janvāra. Finanšu ministrija norāda, ka fiskālā ietekme no diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanas 2016.gada 1.janvārī, ņemot vērā maksāšanas kārtību, 2017.gadā būs papildu 5,8 miljoni eiro - no tiem valsts budžetā 1,17 miljoni eiro, bet pašvaldību budžetā - 4,69 miljoni eiro. Tāpat valdība lems par iedzīvotāju ienākumu nodokļa atvieglojuma par apgādībā esošām personām atcelšanu par pilngadīgām un darbspējīgām personām.

Jau ziņots, ka 31.augustā ārkārtas valdības sēdē ministri panāca galīgo vienošanos par būtiskākajiem nākamā gada budžetā atbalstāmajiem jautājumiem - nolemts, ka minimālā alga tiks palielināta līdz 370 eiro, kā arī tiks ieviests diferencētais neapliekamais minimums, vienlaikus par desmit eiro tiks palielināts arī vispārējais neapliekamais minimums.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Līvānos šorīt agri no rīta aizdedzies kādas piecstāvu dzīvojamās mājas dzīvoklis; Ar kādām izstādēm rudens sezonu sāk Marko Rotko mākslas centrs? Un Kāds pasākums šorīt notiek Krustpils novada pašvaldībā?

Līvānos šorīt agri no rīta aizdedzies kādas piecstāvu dzīvojamās mājas ceturtā stāva dzīvoklis. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatējuši, ka deg dīvāns un sadzīves mantas kopumā sešu kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēka iemesli vēl tiek skaidroti. Negadījumā cietis dzīvokļa iemītnieks - 70 gadus vecs vīrietis, taču viņš no hospitalizācijas atteicies. Kopumā pagājušajā diennaktī valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests reaģējis uz 23 izsaukumiem, no kuriem astoņi saistīti ar ugunsgrēkiem, bet 11 - ar dažādiem glābšanas darbiem.

Valsts policija aizturējusi trīs vīriešus aizdomās par pērn janvārī veikto uzbrukumu bijušajam Satversmes aizsardzības biroja vadītājam Jānim Kažociņam. Aizturētie vīrieši šobrīd atrodas apcietinājumā. Trijotne jau agrāk bija nonākusi policijas redzeslokā. Plašāku informāciju policija pagaidām nesniedz, tāpat arī netiek atklāti nozieguma motīvi. No komentāriem pagaidām atturas arī Kažociņš.

Turpinām ziņas

Atzīmējot mākslinieka Marka Rotko 112.dzimšanas dienu, 25.septembrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tiks atklātas četras jaunas izstādes, notiks akcija "Baltā lapa" un koncerts. Visas jaunās izstādes vieno nosaukums "Tabula Rasa", aktualizējot to, ka viss sākas tieši ar baltu lapu un tukšumu gan idejas, gan emocionālā un mākslinieciskā kontekstā, radot jaunas un radošas izpausmes mākslā. Līdz 8.novembrim Rotko mākslas centrā būs apskatāma Spānijas mākslinieka Hosē Manuela Sirias izstāde "Nnenosauktais... Nenotveramais...", Valda Buša izstāde "Kas ir patiesība?", starptautiskā simpozija "Mark Rothko 2015" izstāde, kā arī Latvijas laikmetīgās keramikas izstāde.

Daudzās Latvijas upēs un ezeros saglabājas pēdējo gadu zemākais ūdens līmenis, turklāt vietām tas noslīdējis vēl zemāk nekā augustā. Neparasti mazais ūdens daudzums saistīts ar sniega trūkumu ziemā un sauso vasaru. Īpaši sauss laiks bija augustā, kad nokrišņu daudzums bija mazāks par trešdaļu normas. Septembrī lijis tikpat, cik parasti, bet, lai beigtos sausums, nepieciešams spēcīgs un ilgstošs lietus. Daugavā, kur augustā tika reģistrēta absolūti zemākā ūdens līmeņa atzīme kopš novērojumu sākuma, mēneša laikā ūdens pakāpies par 8-20 centimetriem. Sausuma sekas jūtamas visos Latvijas reģionos, visvairāk - valsts austrumu pusē. Vairāku lauku māju un pilsētu akās jau divus mēnešus nav ūdens.

Un vēl

Šodien Krustpils novada konferenču zālē pulksten desmitos tiks izrādīts videoklips “Es savai maizeitei”, kas tapis par godu skolotājai un folkloristei Valentīnai Mičulei. Patlaban noris darbs pie filmas „Vīraksne”, kurā būs attēlots stiprās sievas dzīves gājums. Pasākumā stāstīs - kāpēc tapa videoklips un, cik tālu ir filmēšanas darbi? Videoklipa un topošās filmas režisores ir Inga Nestere un Rita Mičule, asistente – Aleksandra Ugrika.

Radio1 ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc valsts ieņēmumu dienests lūdzis Saeimai atļauju sodīt Veselības ministru? Kādā pieredzes apmaiņas braucienā devušies Zemgales jaunatnes lietu speciālisti? Un Vai Eiropa ir zaudējusi kontroli pār savām ārējām robežām?

Veselības ministrs un Saeimas deputāts Guntis Belēvičs amatpersonas deklarācijā aizmirsis norādīt miljona aizdevumu dēlam. Kad Belēvičs to konstatējis, Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki viņam ieteikuši to norādīt deklarācijā par 2014.gadu, ko viņš arī izdarījis. Taču tūlīt pēc tam VID ierosinājis lietu. Ministrs skaidroja, ka deklarāciju stājoties amatā pildījis pirmo reizi mūžā un, kad minēto kļūdu sapratis, vērsies VID un rīkojies pēc viņu ieteikuma. .Belēvičs arī norāda, ka būtu gatavs sodu samaksāt uzreiz, taču tāda iespēja nepastāv, jo tagad par to jālemj Saeimai. Jau ziņots, ka VID prasa Saeimas atļauju sodīt veselības ministru par aizdevuma viena miljona eiro apmērā nenorādīšanu amatpersonas deklarācijā.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs uzskata, ka viņa morālā un politiskā atbildība Zolitūdes traģēdijā jāvērtē viņa vēlētājiem, nevis traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijai. Ušakovs paudis, ka viņam noteicošais ir viņa vēlētāju viedoklis un viņa atbildība traģēdijā tiks novērtēta 2017.gadā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās. Jau ziņots, ka Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija atbalstīja priekšlikumu galaziņojumā kā par traģēdiju politiski un morāli atbildīgos minēt arī Rīgas domes priekšsēdētāju Ušakovu un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāju Vircavu.

Turpinām ziņas

Maizes un konditorejas izstrādājumu ražotājs "Liepkalni" pagājušajā gadā strādāja ar 6,78 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 19,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 4,2% un bija 273,6 tūkstoši eiro, liecina datu bāzē "Lursoft" publicētais gada finanšu pārskats. Uzņēmuma finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pērn "Liepkalni" strādāja pie maizes un konditorejas izstrādājumu dažādošanas, kā arī klientu skaita palielināšanas. Tāpat pagājušajā gadā "Liepkalni" stabilizēja produkcijas eksportu, saražoto produkciju piegādājot partneruzņēmumam Igaunijā. Savukārt šogad "Liepkalni"turpina strādāt pie uzņēmuma stabilas izaugsmes, kā arī dažādo darbību struktūrvienībā "Liepsalas" un piesaista jaunus klientus.

.

 

Šodien un trešdien, 23.septembrī, jaunatnes lietu speciālisti no Zemgales pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām apmeklēs vairāk nekā desmit izglītības un kultūras iestādes Aizkraukles, Jaunjelgavas, Pļaviņu un Kokneses novadā, lai iepazītos ar Eiropas Savienības fondu projektu īstenošanas pieredzi. Pārsvarā tie ir moderni aprīkoti mācību kabineti, darbnīcas, laboratorijas, interneta pieejas punkti, bibliotēkas, dienesta viesnīcas, sporta un atpūtas laukumi, daudzfunkcionāli jaunatnes iniciatīvu centri.

 

Un vēl

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks brīdinājis Eiropas Savienības premjerministrus, ka Eiropa ir zaudējusi kontroli pār savām ārējām robežām. Vēstulē premjerministriem Tusks norādīja, ka Eiropas valstu līderiem ir jāpaskatās acīs "brutālajai" realitātei tādās ārējās robežas valstīs kā Grieķija. Haosa apstākļos Grieķijas varasiestādes nespēj "sašķirot" imigrantus un konstatēt, vai mums ir darīšana ar ekonomiskajiem vai kara imigrantiem, atzīst Eiropas amatpersonas. Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, ieradušies vairāk nekā 430 tūkstoši nelegālo imigrantu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc nākamgad par īri maksāsim dārgāk? Latvijā pieaug mājražotāju skaits; un Kādas auto detaļas zagļi iekāro visvairāk?

Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā, ko 15.septembrī apstiprināja Ministru kabinetā, paredz, ka no nākamā gada 1.jūlija daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem par mājas apsaimniekošanu papildus būs jāmaksā PVN likme 21% apmērā un tas sadārdzinās rēķinus. Līdz šim šādas maksas nebija. No nākamā gada janvāra PVN būs jāmaksā arī komerciālu kultūras pasākumu rīkotājiem, bet ne valsts un pašvaldību kultūras iestādēm un sabiedriskā labuma organizācijām. Aprēķināts, ka PVN piemērošana nākamajā gadā valsts budžetā ienesīs 9,3 miljonus par māju apsaimniekošanu un 3,1 miljonu par kultūras pasākumiem.

Tikmēr Latvijas namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas vadītājs Ģirts Beikmanis kritizē valdības lēmumu par apsaimniekošanas maksas palielināšanu. Viņš uzskata, ka cilvēkiem jau tā ir zema maksātspēja, un brīdina, ka likumu varēs arī apiet un tas nozares attīstību neveicinās. 

Turpinām ziņas

Pēdējo mēnešu laikā lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu novērojamas pozitīvas tendences ekonomikā, tai skaitā nodarbinātības sfērā. Arī Latvija ir starp valstīm, kur bezdarbnieku skaits pirmo reizi pēdējo septiņu gadu laikā nokritis zem 10% sliekšņa. Taču visstraujāk bezdarba līmenis sarucis Bulgārijā, kur pēdējo divpadsmit mēnešu laikā tas sarucis no 11,5 līdz 9,4%. Bulgārijā ir izstrādāti un iev iesti vairāki veiksmīgi sociālie pakalpojumi. Viens no šādiem jaunumiem ir vienas dienas darba līgums, kas noder sezonas strādniekiem. Darba devējam ir iespēja ātri reaģēt uz situāciju dārzā un laukā un pieņemt vajadzīgajā brīdī nepieciešamo strādnieku skaitu, bezdarbnieks savukārt var piepelnīties, nezaudējot tiesības uz pabalstiem un citiem sociāliem ieguvumiem gadījumā, ja nodarbinātība izrādās ne visai ilgstoša.

Pēdējos gados Latvijā kļūst arvien vairāk mājražotāju. Statistika liecina, ka kopš 2010. gada pārtikas ražotāju mājas apstākļos skaits audzis par 171% un kopumā Latvijā reģistrēti tūkstots 340 pārtikas mājražotāji. Pārtikas un veterinārais dienests prognozē, ka mājražotāju skaits tuvākajā laikā vēl varētu pieaugt saistībā ar jaunajiem Ministru kabineta noteikumiem, kas paredz, ka 30% no saražotās dzīvnieku izcelsmes pārtikas varēs izvietot mazumtirdzniecībā jeb veikalos. Noteikumi stājušies spēkā šovasar un klāt nākušas arī jaunas papildprasības. Tās attiecas tieši uz dzīvnieku izcelsmes produkcijas mājražotājiem, kuras ļauts ieviest pārejas periodā līdz 2017. gada jūlijam.

Un vēl

Augustā un jo īpaši septembrī atkal atsākušās Volvo automašīnu lukturu zādzības. Tāpat kā maijā, arī patlaban visbiežāk tiek zagti Volvo XC90, XC70, XC60 un S60 modeļu lukturi, liecina apdrošināšanas kompāniju statistika. Līdzīgs Volvo markas automobiļu zādzību bums tika piedzīvots maijā, kad auto vandalisma gadījumu skaits dubultojās un no kopējā nozagto autolukturu skaita Volvo lukturi veidoja 80%. Tāpat kā iepriekšējos mēnešos zādzības galvenokārt notikušas pa nakti vairākās Rīgas priekšpilsētās un Latvijas lielākajās pilsētās. Apdrošinātāji autoīpašniekus lūdz atcerēties, ka viena no efektīvākajām aizsardzības metodēm pret autodetaļu zādzībām ir to marķēšana un motora pārsega bloķēšanas iekārtas uzstādīšana.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Skolotāju arodbiedrība nolemj streikot; Cik bieži latvijas iedzīvotājiem rodas vēlme mainīt pašreizējo dzīvi? Un kad latvijā būs vērojams pilns Mēness aptumsums?

Skolotāji nolemj rīkot streiku. Tā kā sarunas dažādos līmeņos līdz šim nav devušas vēlamos rezultātus, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība uzskata par nepieciešamu sākt streika rīkošanas procedūru. Pamatojoties uz Darba strīdu likumu, pedagogu arodbiedrība šodien vai rīt savu prasījumu iesniegumu nosūtīs Izglītības un zinātnes ministrijai. Minētais likums regulē turpmākos rīcības soļus, no kā atkarīgs tas, vai streiks tiešām notiks. Likums paredz, ka Izglītības un Zinātnes ministrijai trīs dienu laikā būtu jāsniedz arodbiedrībai atbilde, bet, ja arodbiedrību šī atbilde neapmierina vai tā netiek sniegta vispār, tad tiek veidota izlīgšanas komisija, kura formulē domstarpību protokolu, cenšoties panākt izlīgumu. Šai komisijai lēmums jāpieņem septiņu dienu laikā. Likums paredz - ja izlīgšanas komisijas lēmums ir negatīvs, tad sākas samierināšanas procedūra, taču, ja arī tai nav pozitīva iznākuma, tad arodbiedrība var pieteikt streiku.

Valdība šodien nolēma, ka sešām Latvijas slimnīcām vai veselības aprūpes iestādēm no šī gada tīrās peļņas nebūs valstij jāmaksā dividendes. Minēto sešu slimnīcu skaitā ir arī Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca, kurai nebūs valstij jāmaksā dividendes - 28 tūkstoši 576 eiro apmērā. Paredzēts, ka Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca visu šī gada peļņu varēs novirzīt zaudējumu segšanai, kas iepriekšējos periodos izveidojušies saistībā ar valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu pacientiem. Aknīstes psihoneiroloģiskajai slimnīcai uzkrāto zaudējumu apjoms pagājušajā gadā veidoja 87 tūkstoši 562 eiro.

Citas ziņas

Turpinot darbu pie nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas, valdība šodien akceptēja diferencētā neapliekamā minimuma, kā arī solidaritātes jeb tā sauktā bagātnieku nodokļa ieviešanu. Vēl valdība vienojās palielināt azartspēļu nodokļa likmi, kā arī ierobežot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu pieaugumu lauksaimniecības zemei. Viens no visdiskutētākajiem likumprojektiem, kuru valdība atbalstījusi, lemjot par nodokļu izmaiņām 2016. gadā, ir likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" grozījumi. Tie paredz jau no nākamā gada deleģēt valdībai tiesības noteikt ne tikai mēneša, bet arī gada neapliekamo minimumu, kā arī ienākumu līmeni, no kura piemērojami minētie ar nodokli neapliekamie minimumi.

Šogad par 8,5 procentpunktiem sarucis to personu skaits, kurām bieži rodas vēlme būtiski mainīt savu pašreizējo dzīvi, secināts SKDS veiktajā aptaujā. Šogad par savas dzīves mainīšanu bieži domā 25,6% iedzīvotāju, savukārt pērn tādu bijis 34,1%. Tāpat arī SKDS pētījumā secināts, ka kopš pērnā gada par 3,2 procenta punktiem ir samazinājies to cilvēku skaits, kuriem bieži parādās vēlme nošaut visus tos, kuru dēļ dzīve valstī ir tāda, kāda tā patlaban ir. Šogad bieži šādi domājuši 11,1% cilvēku, savukārt pērn tādu bijis vairāk - 14,3% aptaujāto. Toties vairāk kā puse aptajāto jeb 54,5% iedzīvotāju norādījuši, ka šādu vēlmi neizjūt nekad, - šo cilvēku īpatsvars palielinājies par trim procenta punktiem.

Un vēl

Ja laika apstākļi būs labvēlīgi, pirmdienas, 28.septembra agrā rītā Latvijā būs novērojams pilns Mēness aptumsums, vēsta Latvijas Astronomijas biedrība. Mēness aptumsumi nav pārāk reta astronomiska parādība un Latvijā ir novērojami vidēji reizi divos gados, tomēr ne vienmēr tie ir redzami tieši laika apstākļu dēļ. Pirmdien, 28.septembrī Mēness aptumsuma maksimālās fāzes brīdis Rīgā būs plkst.5:47. Tā kā 28.septembrī Mēness rietēs vēl esot daļējā aptumsuma fāzē, astronomi iesaka pilnvērtīgiem aptumsuma novērojumiem atrast vietu, kurā skatu rietumu virzienā neaizsedz ēkas vai koki.

Atstājiet komentāru