2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 30.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 30.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

radio1 ziņās klauysieties: Kur šodien Jēkabpilī notiks diskusija par bēgļu iespējamo uzņemšanu pilsētā? Kāds pasākums šodien norisināsies Agrobiznesa koledžā? Un Kāda tikšanās vecākus sagaida Noderīgo padomu skoliņā?

 

 

Šodien pulksten trijos dienā Jēkabpilī, Brīvības ielā 45, notiks apaļā galda diskusija “Bēgļi/patvēruma meklētāji Jēkabpilī.” Diskusiju vadīs NVO eksperte Agita Pleiko.

 

 

Vakar par līdzīgu tēmu, tikai daudz plašākā spektrā "- Migrācijas izaicinājumi Latvijai un Eiropai"- notika ekspertu diskusija Rīgā. Tajā arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs sacīja, ka bēgļu krīze ir mūsu sabiedrības brieduma eksāmens. Viņš pauda bažas, ka tā sabiedrības daļa, kas ļoti aktīvi iestājas pret bēgļu uzņemšanu, iespējams, galvenokārt darbojas politisku mērķu vārdā, lai veicinātu savu popularitāti, bet šāda problēmas izmantošana nav atbalstāma. Arhibīskaps metropolīts uzskata, ka bēgļu krīze ir liels izaicinājums Latvijas sabiedrībai kopumā, tas ir mūsu sabiedrības brieduma eksāmens. Mūsu pienākums ir būt atvērtiem, bet argumenti, kas liek būt pilnīgi noraidošiem pret bēgļiem, neiztur kritiku, taču mums jābūt gudriem, jo pastāv arī riski.

 

Jau ziņots, ka šobrīd kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona. Par katru patvēruma meklētāju dalībvalsts saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā.

 

Citas ziņas

 

Šonedēļ Jēkabpils Agrobiznesa koledžā “Erasmus+” projektā viesosies profesionālās izglītības skolas Anhalt-Bitterfeld Vācijā, Kothenā  vadība un administrācijas pārstāvji. Šodien Jēkabpils Agrobiznesa koledžā notiks tikšanās, kurā kopā ar izglītības iestādes vadību, viesiem, piedalīsies arī pašvaldības Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa, kā arī Zemgales plānošanas reģiona pārstāvis Edgars Paulovičs. Tikšanās laikā runās par iespējamo sadarbību reģionālā un starptautiskā mērogā.

 

 

 

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs šodien noslēdz savu vizīti Vācijas pilsētā Gelsenkirchen. Tur notika Eiropas Savienības Reģionu komitejas ECON jeb ekonomikas politikas komisijas 5. sanāksme un konference “Strukturālu pārmaiņu vadība — reģionālās pieejas stratēģiskai sadarbībai”. Reģionu komitejas sēdē Jēkabpils mērs pārstāv Latvijas pašvaldību intereses.

 

 

Un vēl

 

Šodien pulksten četros pēcpusdienā Iekļaujošas izglītības atbalsta centra Noderīgo padomu skoliņā, Draudzības alejā 26, vecākus aicina uz tikšanos ar Jēkabpils Galvenās bibliotēkas speciālistiem.  Tikšanās reizē būs iespēja uzzināt par bibliotēkas piedāvātajiem pakalpojumiem ģimenēm, lasīšanu veicinošiem pasākumiem, bērnu grāmatu topu vecāku bērnībā un pašreiz lasītākajām grāmatām.

 

 

 

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādus sarežģījumus Jēkabpils slimnīcai sagādāja vakar elektroapgādes traucējumi? Kāpēc policija atzīst savu bezspēcību cīņā ar nelegālā alkohola tirdzniecības vietām Latgalē? Un Kā vakar veicās Jēkabpils basketbolistiem?

 

 

Vakar vērienīgi spēki iesaistīti divu purvā pazudušu cilvēku meklēšanā. Glābšanas operācijas vadījusi Valsts policija, bet valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki meklēšanas pasākumos snieguši atbalstu. Tāpat atbalstu ar saviem resursiem sniegusi Valsts robežsardze. Viens pazudušais meklēts purvā Nīcas novada Nīcas pagastā, bet otrs - Krustpils novada Kūku pagastā. Abos gadījumos līdz vakaram meklētās personas atrast nav izdevies.

 

Elektroapgādes traucējumu dēļ Jēkabpils slimnīcā vakar pārstāja darboties datortomogrāfijas iekārta, un tās iedarbināšanai nācās saukt palīgā speciālistus no iekārtu apkalpojušās firmas. Ārstniecības iestādē nopietni tika traucēts arī citas datortehnikas darbs. Slimnīcas vadītājs Ivars Zvīdris sacīja, ka iekārtas, kurām konkrētajā gadījumā bija jānodrošina nepārtraukta datortehnikas darbība, nav spējušas to nodrošināt. Tādējādi vakar bija traucēti plānotie izmeklējumi. Operāciju bloks, kā arī iekārtas, kas nodrošina pacientu uzturēšanu pie dzīvības, šoreiz funkcionējušas bez traucējumiem, to nodrošināja slimnīcas rīcībā esošās lielās "nepārtrauktās barošanas iekārtas" un dīzeļģeneratora iedarbināšana. Tuvākajā laikā ārstniecības iestādes vadība plāno tikties ar AS "Sadales tīkls" un atbildīgo institūciju pārstāvjiem, lai pārrunātu ar apziņošanu, pārslēgumu automatizāciju un novecojušo iekārtu nomaiņu saistītus jautājumus.

Jau ziņots, ka vakara agri no rīta Jēkabpilī lielā daļā pilsētas aptuveni stundu bija traucēta elektroapgāde. Pilsētā tika konstatēti 28 elektroapgādes avārijas atslēgumi.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

 

Pirmdien, 5.oktobrī, Latvijas Nacionālās bibliotēkas 11.stāva zālē pasniegs stipendijas 20 maznodrošinātām daudzbērnu ģimenēm, 10 studentiem no daudzbērnu ģimenēm, bāreņiem un trim smagi slimiem bērniem. Stipendijas pasniegs Amerikas Latviešu apvienības sadarbības ar Latviju nozares vadītāja Kaija Petrovska un Latvijas Bērnu fonda vadītājs Andris Bērziņš. Daudzbērnu maznodrošinātajām ģimenēm stipendijas tiek piešķirtas uz vienu vai diviem gadiem - ik mēnesi tie ir 360 ASV dolāri. Studentiem stipendijas piešķir vienam mācību gadam, katra ir 2000 dolāru liela un tiek izmaksāta divās daļās - mācību gada sākumā un pēc semestra sekmīgas nokārtošanas. Sekmīgie studenti stipendijas saņem, sākot no otrā mācību gada līdz pat bakalaura grāda iegūšanai. Stipendijas saņems arī bērni un jaunieši no Viesītes, Līvānu, Preiļu un Pļaviņu novadiem, kā arī no Jēkabpils pilsētas.

Nelegālo alkohola ražotņu skaits Latgalē mazinās, taču pretēji ir ar nelegālā alkohola tirdzniecības vietām jeb tā sauktajām "točkām" - tās arvien darbojas un policija atzīst savu bezspēcību cīņā ar to likvidēšanu. Aizverot vienu, atveras vēl divas citas. Aktīvākā "točku" darbība notiek apdzīvotākās vietās - pilsētās. Liela daļa no tām ir Daugavpilī. Šī gada laikā Latgalē saistībā ar alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu nelikumīgu apriti sākti 164 kriminālprocesi. Kopumā šogad Latgalē likvidēti vairāk nekā 37 000 litru nelegalā alkohola un 4,7 miljoni cigarešu.

Un vēl

Par oficiālā 25."Aldaris" Latvijas Basketbola līgas sezonas atklāšanas mača uzvarētājiem vakar kļuva "Liepāja"/"Triobet", kas savā laukumā pārliecinoši ar 92:73 pieveica pagājušās sezonas bronzas laureātus "Jēkabpili". Šo maču labāk iesāka jēkabpilieši, astoņu minūšu laikā iegūstot vadību ar 19:12. Turpinājums iepriekšējās sezonas trešās vietas ieguvējiem gan vairs nebija tik veiksmīgs, jo pirmo puslaiku nācās noslēgt jau ar četru punktu deficītu. Otrajā puslaikā "Liepāja"/"Triobet" iegūto iniciatīvu vairs neatdeva un pārliecinoši palielināja pārsvaru. "Jēkabpils" rindās labākais ar 17 punktiem ir Beznors Simonss, 15 punktus pievienoja Kristaps Miglinieks.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Valdības vadītāja atzīst, ka nav iespējams izpildīt skolotāju prtasības; Pašvaldību administratīvās komisijas iegūst lielākas pilnvaras sodu piemērošanā bērniem; un Kad latvijā sāks skanēt digitālais radio?

Ministru prezidente Laimdota Straujuma norāda, ka prasības tādā apmērā, kādas ir minējusi Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, nav iespējams izpildīt. Vakar valdībā uzklausot izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles sniegto informāciju par pedagogu arodbiedrības prasībām un plāniem rīkot streiku, Straujuma aicināja organizāciju tomēr turpināt konstruktīvās diskusijas, kas ir sāktas ar pašvaldībām. Jau ziņots, tā kā sarunas dažādos līmeņos līdz šim nav devušas vēlamos rezultātus, pedagogu arodbiedrība uzskata par nepieciešamu sākt  gatavoties streikam.

Patlaban publiski paustie principi jaunai administratīvi teritoriālajai reformai liecina, ka apdraudēti var būt struktūrfondu projekti, kuros partneri ir citu valstu pašvaldības, nav izvērtēta iepriekšējā reforma, nav izvērtēta infrastruktūra reģionos un esošās pašvaldības tiek ignorētas pilnībā, turklāt apšaubāma ir vajadzība pēc jaunām izmaksām reformas īstenošanai, tā uzskata Zemgales Plānošanas reģiona izpilddirektors Valdis Veips. Viņaprāt, nav prātīgi tagad ķerties klāt atkal jaunai reformai, lai arī pagājuši seši gadi. Lai to darītu, vispirms jāveic padziļināta izpēte, rūpīgi jāizvērtē pašreizējā situācija, darbā jāiesaista pašvaldības un skaidri jāsaredz, kādus konkrētus ieguvumus sniegs plānotā reformā kā ekonomikā, tā sociālajā sfērā. Tāpat nepieciešams redzēt un saprast, cik lielā mērā veicamā reforma sasauksies ar nupat kā reģionos un pašvaldībās izstrādāto un apstiprināto Attīstības programmu un Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, kas ir vidēja un ilga termiņa dokumenti.

Turpinām ziņas

Ministru kabinets atbalstījis grozījumus likumā «Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem» un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Grozījumi paredz plašākas iespējas pašvaldības administratīvajai komisijai piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekli par bērna izdarīto administratīvo pārkāpumu. Likumprojekts paredz pašvaldības administratīvajai komisijai lemt par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu arī gadījumā, ja komisijai ir atsūtīta administratīvā pārkāpuma lieta administratīvā soda piemērošanai.

Valsts reģionālās attīstības aģentūra no šodienas vairākos reģionos rīkos ekspertu diskusijas, kuru laikā centīsies rast atbildi uz jautājumu, vai Eiropas Savienības fondu līdzekļi ir uzlabojuši dzīvi reģiono. Pirmā diskusija notiks Cēsīs.. Eksperti diskusiju laikā mēģinās rast atbildes uz vairākiem jautājumiem, piemēram, vai Eiropas savienības fondu finansējums ir devis pozitīvu ieguldījumu pašvaldību attīstībā, vai pašvaldību pakalpojumi iedzīvotājiem ir kļuvuši pieejamāki un vai dzīves līmenis reģionā ir uzlabojies. Preiļos šāda diskusija paredzēta 13.oktobrī.

Un vēl

Šajās dienās Rīgā notiek konference “Jaunā radio diena 2015”, ko rīko Latvijas Radio sadarbībā ar Eiropas Raidorganizāciju apvienību. Šā gada konference veltīta personalizētā radio attīstībai un jauniem veidiem, kā uzrunāt dažādas klausītāju grupas. Būtiskas pārmaiņas, ko pēdējos gados piedzīvo radio daudzviet Eiropā, ir pāreja no analogās uz digitālo radio pārraidi. Līdzīgi kā pirms pieciem gadiem Latvijā tika ieviesta digitālā jeb ciparu televīzija, citviet Eiropā tādus soļus sper radio. Latvijā gan pāreja uz digitālo radio pagaidām netiek plānota, jo tam nav ne stratēģijas, ne finansējuma. Taču Eiropas Raidorganizāciju apvienības Radio un mūzikas nozares vadītājs Kristians Vogs ir pārliecināts – pēc desmit piecpadsmit gadiem digitālais radio būs ikdiena visā Eiropā, arī Latvijā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Par cik no rītdienas sadārdzināsies brauciens SIA “Spuņģēni-Daugavieši” veiktajos pārvadājumos? Kāpēc kļūs dārgākas biļetes uz koncertiem? Un Cik veci ir Eiropas iedzīvotāji?

Sākot ar rītdienu, 1.oktobri, reģionālo vietējo maršrutu autobusu tarifi tiks vienādoti vēl 12 pārvadātāju apkalpotajos maršrutos Rīgas, Kurzemes, Zemgales un Latgales plānošanas reģionā. No 1.oktobra tarifi tiks vienādoti arī bijušajā Jēkabpils rajonā, tajā skaitā arī Viesītes novadā, kur sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina ”Spuņģēni-Daugavieši" un "Viesītes transports". Jēkabpilī, kur pasažieru pārvadājumus nodrošina SIA "Spuņģēni-Daugavieši", minimālā braukšanas maksa pieaugs par 10 eirocentiem, bet pārējā bijušā Jēkabpils rajona teritorijā tā nemainīsies. Jau ziņots, ka reģionālo vietējo maršrutu autobusu tarifi jau ir vienādoti Aknīstes novadā, kur sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina "Rubenītis".

Šodien publiskotajā Pasaules ekonomikas foruma "Globālās konkurētspējas indeksa ziņojumā 2015.-2016.gadam" Latvija ierindota 44.vietā starp 140 aplūkotajām pasaules ekonomikām. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kad Latvija bija pakāpusies no 52. un 42.pozīciju, šis Latvijai ir bijis kritums par divām vietām. Lietuva globālajā konkurētspējas indeksā atrodama 36.vietā, pakāpjoties no pagājušajā gadā ieņemtās 41.pozīcijas. Savukārt Igaunija, kura iepriekšējā gadā ieņēma augsto 29.vietu, šogad ierindojas 30.pozīcijā. Tāpat kā pagājušajā gadā arī šogad līderpozīcijas globālajā konkurētspējas indeksā ieņem Šveice, kurai seko Singapūra un ASV.

Turpinām ziņas

Biļešu cenas uz koncertiem noteikti pieaugs, jo koncertu rīkotāji nespēs samazināt cenas tā, lai nebūtu jūtama pievienotās vērtības nodokļa piemērošana. Tāpat arī pagaidām nav zināms, kā PVNpiemērošana ietekmēs cilvēku pirktspēju un koncertu apmeklētību. Jau vēstīts, ka valdība atbalstīja PVN piemērošanu kultūras pasākumiem, ja šo pasākumu mērķis ir gūt peļņu, neieguldot to turpmāko pasākumu īstenošanā vai uzlabošanā. Šobrīd no PVN maksājumiem ir atbrīvotas teātra un cirka izrādes, koncerti, bērniem paredzētie sarīkojumi, pašdarbības mākslas kolektīvu sarīkojumi un labdarības mērķiem veltīti sarīkojumi, kā arī valsts atzītu muzeju, bibliotēku, izstāžu, zooloģisko dārzu un botānisko dārzu apmeklējumi un šo institūciju rīkotie kultūras un kultūrizglītības pasākumi. Tāpat PVN nemaksā par bibliotēkas krājumā esošās informācijas publiskas pieejamības un izmantošanas nodrošināšanas pakalpojumiem.

Šajā nedēļas nogalē Eiropā, tajā skaitā arī Latvijā, norisināsies Eiropas putnu vērošanas dienu "EuroBirdwatch 2015" pasākumi. Visā Latvijā ir plānoti 25 dažādi pasākumi, ko organizēs ornitologu biedrība, Dabas aizsardzības pārvalde un Latvijas Vides aizsardzības fonds. Interesentiem ir iespēja gan piedalīties kādā no organizētajiem putnu vērošanas pasākumiem, gan putnus vērot individuāli, par saviem novērojumiem ziņojot portālā "Dabasdati.lv". Pasākumu laikā būs gan putnu vērošanas ekskursijas, barotavu izgatavošana, dažādas radošās darbnīcas un citas aktivitātes.

Un vēl

Katrs astotais Eiropas Savienības iedzīvotājs 2080.gadā varētu būt vismaz 80 gadus vecs, vēsta laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz Eiropas statistikas aģentūras "Eurostat" datiem.Pērn to Eiropas Savienības iedzīvotāju īpatsvars, kuri sasnieguši 65 gadu vecumu, bija 18,5%, un tiek prognozēts, ka 2080.gadā tas sasniegs gandrīz 30%. Vairāk nekā dubultosies 80 un vairāk gadus veco cilvēku īpatsvars, kas 2014.gadā bija 5,1%, bet 2080.gadā būs jau vairāk nekā 12%. Šī demogrāfiskā tendence radīs lielas problēmas Eiropas Savienības ekonomikai un veco ļaužu sociālajai nodrošināšanai. "Eurostat", kas publicējusi datus, gaidot starptautisko veco ļaužu dienu 1.oktobrī, vēsta, ka vislielākais to iedzīvotāju īpatsvars, kuri sasnieguši 80 gadu vecumu, pērn bija Itālijā, kur šī senioru kategorija veido 6,4% no valsts iedzīvotāju kopskaita.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik ārvalstnieku sodu izcieš Latvijas cietumos? Kad Jēkabpils skolēni varēs bez maksas doties uz peldbaseinu? Un Kādai reklāmai cilvēki uzticas visbiežāk?

Krievija šodien pieprasījusi ASV aizvākt visas savas kara lidmašīnas no Sīrijas gaisa telpas, ziņo televīzijas kanāls Fox News . ASV amatpersonas informē, ka Maskava nosūtījusi ASV oficiālu notu, pieprasot aizvākt no Sīrijas gaisa telpas amerikāņu kara lidmašīnas, jo virs Sīrijas tagad lidojumus veic Krievijas iznīcinātāji. Tomēr, kā Fox News izteikušās Pentagona amatpersonas, ASV lidmašīnas nepakļausies Krievijas prasībām.

Latvijas ieslodzījuma vietās pieaug ieslodzīto ārvalstnieku skaits, proti, ja šogad 1.janvārī cietumos bija 87 ārvalstnieki, tad šobrīd - 148. Lielākā daļa no ieslodzītajiem ārvalstniekiem ir Krievijas, Lietuvas un Vjetnamas pilsoņi. Latvijas cietumos atrodas 25 Lietuvas pilsoņi, 39 Krievijas pilsoņi, bet vislielākais ieslodzīto ārvalstnieku skaits ir Vjetnamas pilsoņi – 50. Tāpat Latvijas cietumos atrodas vēl citu, kopumā 14 valstu pilsoņi. Pieaugot ieslodzīto ārvalstnieku skaitam, Ieslodzījuma vietu pārvalde saskatījusi nepieciešamību tulkot cietumu iekšējās kārtības noteikumus, kā arī citus normatīvos aktus pat vjetnamiešu valodā.

Turpinām ziņas

Autotransporta direkcija turpina Latvijā ieviest reģionālo vietējo maršrutu autobusu tarifu vienādošanu. Šobrīd jaunie tarifi ir spēkā jau deviņu pārvadātāju apkalpotajās teritorijās visā Latvijā, tajā skaitā arī Aknīstē. Daudzviet jaunie tarifi stāsies spēkā no rītdienas, arī Viesītē un SIA “Spuņģēni-Daugavieši” pārvadātajos maršrutos. Savukārt SIA “Jēkabpils autobusu parks” maršrutos tarifu izmaiņas gaidāmas no 1.novembra. Autotransporta direkcija skaidro, ka pēc tarifu izlīdzināšanas, pasažieri par braucienu maksās vienādi, neatkarīgi no vietas, kur tie atrodas. Daļā SIA “Jēkabpils autobusu parks” apkalpojamajos maršrutos tarifi pieaugs par 30 līdz 40 centiem, bet atsevišķos maršrutos gaidāms cenu samazinājums.

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldība sadarbībā ar "Citrus" peldbaseinu oktobrī sāk pilotprojektu, piedāvājot bez maksas apmeklēt peldbaseinu pilsētas skolu skolēniem. Uzrādot skolēna apliecību, baseinu bez maksas varēs apmeklēt trešdienās no plkst.14 līdz 17, sestdienās un svētdienās - no plkst.13 līdz 17. Viena apmeklējuma ilgums ir viena stunda un 15 minūtes. Pilotprojektam, kurš ilgs trīs mēnešus, Jēkabpils pilsētas pašvaldība piešķīrusi 8 tūkstoši 100 eiro.

Un vēl

60 pasaules valstīs 83% respondentu par uzticamāko avotu, kur iegūt informāciju par produktiem un pakalpojumiem, uzskata draugus un ģimeni, liecina starptautiskās informācijas un mērījumu kompānijas "Nielsen" veiktais pētījums par uzticamākajiem reklāmas kanāliem pasaulē. Otrajā vietā ar 70% īpatsvaru ierindojas zīmolu mājaslapas un citi kontrolētie kanāli tiešsaistē. Savukārt 66% patērētāju uzticas internetā publicētajām citu lietotāju atsauksmēm. Neraugoties uz interneta mediju pieaugumu, uzticamību nav zaudējuši arī tradicionālie reklāmas kanāli – Radio, TV, žurnāli un avīzes.

Atstājiet komentāru