2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 7.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 7.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur šodien atklās seno sēļu spēļu dārzu? Ar ko šodien spēkiem mērosies BK “Jēkabpils”? Un Kādu pasākumu šodien organizē Jēkabpils probācijas dienests?

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis šodien piedalīsies Nacionālā veselības dienesta Zemgales nodaļas un Zemgales pašvaldību sadarbības sanāksmē Dobelē. Sanāksmē tiks pārrunāta pašvaldību kapacitātes stiprināšana veselības jomā.

Šodien Jēkabpils pašvaldības speciālisti preses konferencē sniegs atbildes uz aktuāliem žurnālistu jautājumiem. Radio1 tiekoties ar domes amatpersonām skaidros, kā jēkabpiliešiem nākamgad mainīsies maksa par apsaimniekošanu, jo spēkā stāsies likums, kas noteic, ka šis pakalpojums tiek aplikts ar 21%PVN. Tāpat arī pašvaldības speciālistiem jautāsim, kad beidzot tiks atklāts bērnu rotaļu laukums Kena parkā un vai uzņēmēji saņems sodu, ka neievēroja objekta nodošanas termiņu?

Šodien “Sēļu sētā” tiks atklāts “Seno sēļu spēļu dārzs”. Šī gada sākumā nodibinājums “Rietumu Bankas labdarības fonds” sadarbībā ar “Lauku Avīzi” rīkoja projektu konkursu “Sprīdis labākai dzīvei”. Projekta konkursā piedalījās Jēkabpils Vēstures muzejs ar projektu „Seno sēļu spēļu dārzs”. Projekts tika atbalstīts un šodien pulksten desmitos Sēļu sētā tiks atklāts spēļu dārzs.

Šodien pulksten 18.30 Jēkabpils sporta namā ar BK “Jēkabpils” un BK “Jelgava” dueli turpināsies “Aldaris” Latvijas Basketbola līgas turnīrs. Pēc piedzīvotajiem zaudējumiem pirmajās divās spēlēs pret BK “Liepāja/Triobet” un BK “Ventspils”, “lūši” lūkos izcīnīt pirmo uzvaru šosezon. Šīs spēles pretinieks – BK “Jelgava” pagājušo sezonu noslēdza astotajā vietā. Spēles tiešraidi nodrošinās „LMT Straume”.

Un vēl

Šodien Krustpils novada Krustpils pagasta Spuņģēnu kultūras namā notiks ikgadējā Valsts probācijas dienesta Jēkabpils nodaļas un sadarbības partneru sanāksme. Jēkabpils nodaļas vadītāja Iveta Vilcāne sarunā ar Radio1 sacīja, ka sanāksmē informēs par šajā gadā paveikto, kā arī pateiksies sadarbības partneriem jeb probācijas klientu darba devējiem. Sadarbības partneri dalīsies arī pieredzē par darbu ar probācijas klientiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādā jautājumā valdības vadītāja pieprasīs paskaidrojumu no veselības ministra? Kad Jēkabpilī norisināsies karjeras dienas? Un Cik auksts šis rīts bijis Latvijā?

Vēl īsti neapspriesta, bet jau asi kritizēta - tā varētu raksturot vakar veselības ministra Gunta Belēviča piedāvāto kārtējo ideju veselības jomā. Ministrs uzskata – ja pacients nolemj izmantot privātās medicīnas pakalpojumus, tad viņam pašam jāmaksā arī par visiem tiem izmeklējumiem, kurus līdz šim apmaksāja valsts.  Šis ministra paziņojums gan tūlīt izpelnījās asu nosodījumu sociālajos tīklos, jo Latvijā ierasta situācija – brīžos, kad valsts apmaksāti pakalpojumi garo rindu dēļ nav pieejami, ļaudis, neatkarīgi no rocības, mēdz izvēlēties maksas ārstniecības pakalpojumus, jo citas iespējas vienkārši nav. Pēc Veselības ministrijas piedāvātajām izmaiņām šādā situācijā arī visi turpmākie papildu izmeklējumi būtu jāapmaksā pašam pacientam.

Iecerētas izmaiņas belevičam gan būs jāskaidro premjerei Laimdotai Straujumai. Viņa vakar mikroblogošanas vietnē “Twitter” paziņojusi, ka ir pret ideju, ka maksas medicīnas pakalpojumu saņēmēji nesaņemtu valsts veselības aprūpi.

Citas ziņas

Jēkabpilī no 12.līdz 16.oktobrim norisināsies "Karjeras nedēļas 2015" pasākumi - kopumā vairāk nekā 50 dažādas aktivitātes. Karjeras nedēļa ir pasākumu cikls, kura gaitā jauniešiem būs iespēja iepazīt un plānot savu nākotnes nodarbošanos, tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, apmeklēt uzņēmumus un karjeras konsultācijas. Jēkabpilī Karjeras nedēļas gaitā norisināsies gan izglītības iestāžu iekšējie pasākumi, gan starpskolu pasākumi - kopumā vairāk nekā 50 karjeras izglītībai veltītu aktivitāšu. Tāpat šajā nedēļā būs iespējams doties mācību ekskursijās uz Jēkabpils pilsētas uzņēmumiem un iestādēm.

Valdība kārtējo reizi atlikusi lēmuma pieņemšanu par minimālo skolēnu skaitu vidusskolas klasēs. Tā kā tas nozīmētu daudzu vidusskolu slēgšanu, politiķi pieņemt lēmumu vilcinās. Jautājuma izskatīšana atlikta uz nedēļu. Jau ziņots, ka vidusskolu tīkla optimizācija paredz pakāpenisku pāreju - nākamajā mācību gadā  minimālais izglītojamo skaits vidusskolas klasē  būtu 10 skolēni, sākot ar 2017. gada septembri - 12, bet 14 -  no 2018. gada septembra.

Un vēl

Šorīt valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra pazeminājusies līdz -1..-5 grādiem, Jaunpiebalgas novada Zosēnos reģistrēti pat -6 grādi, liecina meteoroloģiskā informācija. Iepriekšējo reizi tik zema gaisa temperatūra Latvijā bija pirms vairāk nekā pusgada - martā. Savukārt lielākais sals, kas šajā datumā reģistrēts valsts vēsturē, ir -7,5 grādi 1998.gadā. Līdz -5 grādiem gaiss atdzisis Siguldas un Cēsu, kā arī Daugavpils apkaimē. Nedaudz zem nulles gaisa temperatūra nav noslīdējusi arī Jēkabpils apkaimē un Sēlijā.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā dzelzceļnieki aizstāv savu bijušo šefu Uģi Magoni? Kādu jaunu monētu laidusi klajā latvijas banka? Un Kā magnētiskās vētras ietekmē cilvēkus?

Dzelzceļnieku arodbiedrība nosūtījusi vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas dienestam, lūdzot atbrīvot par kukuļņemšanu apcietināto bijušo “Latvijas dzelzceļa” vadītāju Uģi Magoni. Arodbiedrība šādi aizstāvot savu biedru.   Vēstuli parakstījuši aptuveni 4 tūkstoši dzelzceļnieku. Vēstulē uzsvērts  Magoņa ieguldījums uzņēmuma attīstībā, pausta pārliecība, ka viņš nekavēs izmeklēšanu, kā arī norādīts, ka viņa ģimenē aug divi nepilngadīgi bērni, kuriem vajadzīgs tēvs. Tikmēr krimināltiesību eksperts Andrejs Judins uzskata - tik apjomīgas vēstules sagatavošana ir nepārprotams mēģinājums izdarīt spiedienu uz procesa virzītāju.

Ekonomikas ministrija līdz 15.oktobrim no pašvaldībām gaida informāciju par dzīvokļiem, kurus tās varētu izīrēt, sniedzot atbalstu mājokļa meklēšanā bēgļiem. Šobrīd no pavisam kopā 119 pašvaldībām, atbildi sniegušas ir 36, no kurām 30 ir norādījušas, ka brīva dzīvojamā fonda to rīcībā nav. Apkopojot jau šobrīd iesniegto informāciju, ir zināms, ka ir pieejami 22 dzīvokļi - Naukšēnu novadā, Alojas novadā, Gulbenes novadā un Jelgavas pilsētas pašvaldībā, kuriem ir nepieciešams kosmētiskais remonts, savukārt pavisam kopā 145 dzīvojamās telpas Jēkabpils novadā, Olaines novadā, Gulbenes novadā un Jelgavā ir ļoti sliktā tehniskā stāvoklī un šobrīd nav derīgas dzīvošanai.

Turpinām ziņas

 

Lai gan Beļģija nav patvēruma meklētāju sapņu zeme kā Vācija un atrodas tālu no vietām, kur viņi šķērso Eiropas Savienības robežu, tomēr pēdējā laikā tā piedzīvojusi milzīgu cilvēku pieplūdumu. Vēl pirms mēneša parkā Briseles centrā, biznesa rajonā teltis sacēla aptuveni tūkstots atbraucēju no Sīrijas un Irākas, kuri gaidīja, lai varētu piereģistrēties patvēruma meklētāja statusam Beļģijā. Tagad patvēruma meklētāji no parka ir aizvākti, parks slēgts, bet patvēruma meklētāju skaits turpina pieaugt. Pagājušajā mēnesī vien ieradušies 5 tūkstoši 500, bet kopš gada sākuma, pēc Beļģijas aprēķiniem, 22 tūkstoši.

 

 

 

 

 

Latvijas Banka laidusi klajā piecu eiro sudraba kolekcijas monētu Melanholiskais valsis. Monēta ir veltījums ģeniālā komponista Emīla Dārziņa radītajam skaņdarbam,  kas ir viena no izcilākajām latviešu simfoniskās mūzikas kompozīcijām. Monētas grafisko dizainu veidojis Ilmārs Blumbergs un ģipša modeli – Jānis Strupulis. Monēta kalta Nīderlandē. Kolekcijas monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā, tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Monētas maksimālā tirāža – 5 000 eksemplāru.

 

Un vēl

 

Uz Saules notikušas anomālijas rezultātā Zemei tuvojas spēcīga magnētiskā vētra, vēsta Krievijas aģentūra TASS. Magnētiskā vērta Zemi sasniedza vakar vakarā un tās iedarbība turpināsies arī šodien visu dienu. Zinātnieki uzskata, ka magnētiskā vētra ietekmē visus bioloģiskos objektus, tajā skaitā cilvēkus un viņu veselību. Piemēram, vētras ietekmē dabas procesi notiek dinamiskāk un ātrāk. Cilvēki kļūst uztrauktāki, daudz ātrāk nogurst. Var saasināties hroniskās slimības. Magnētiskās vētras ietekmē arī citus bioloģiskos objektus, piemēram, gados, kad fiksētas lielākās magnētiskās vētras, koki aug ievērojami ātrāk. Tāpat straujāk izplatās grauzēji. Savukārt īpaši stipru magnētisko vētru laikā iespējamas arī problēmas ar elektroapgādi un elektroniku.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00 – 15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā Jēkabpilī norit apkures sezonas sākums? Kas atbildīgs par nepubliskojamu dokumentu noplūdi Latvijā? Un kam jāpievērš būtiska uzmanība nodarbinātības jomā?

 

Jēkabpilī līdz šodien apkure sākusies 11 daudzdzīvokļu mājās, kuru iemītnieki norēķinājušies par siltumenerģijas piegādi pagājušajā sezonā 90 līdz 100 procentu apmērā. SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko un SIA “JK Namu pārvalde'valdes priekšsēdētājs Juris Kozuliņš sac\īja, ka māju iemītnieki nesteidzas ar lūgumu sākt apkuri. Kapenko piebilda, ka apkure sākusies gandrīz visos bērnudārzos un skolās, kā arī vairākās iestādēs.

 

Rotaļu laukums Jēkabpilī Kena parkā ir nodots ekspluatācijā, taču darbi pie tā pilveidošanas turpināsies vēl arī pavasarī. Tad paredzēts uz vaļņa apkārt laukumam izvietot soliņu virsmu un izbūvēt vēl jaunus objektus rotaļu laukumā. Jēkabpils domes priekšsēdētājs sacīja, ka laukuma svinīga atklāšana pagaidām nav paredzēta. Jautāts vai uzņēmējs saņems kādu sodu par objekta nenodošanu paredzētajā termiņā, Salcevičs norādīja, ka nesaņems, jo ticis pārslēgts līgums un mainīts nodošanas termiņš. Laukuma izbūve kavējusies objektīvu iemeslu dēļ, dambja ielas rekonstrukcija kavējusi objektam piegādāt vairākas detaļas.

 

Turpinām ziņas

 

Sabiedrībā nepieejamu un nepubliskojamu dokumentu un informācijas noplūde jau iepriekš ir notikusi masveidā, atsaucoties uz Valsts policijas ziņām, šorīt Latvijas televīzijā sacīja Datu valsts inspekcijas vadītāja Signe Plūmiņa. Viņa nekonkretizēja, kāda veida dokumenti ir kļuvuši publiski pieejami, taču tas noticis vairākus gadus. Pēc viņas teiktā, atbildība par to ir jāuzņemas Tieslietu ministrijai un Uzņēmumu reģistram. Jau ziņots, ka Liepājā meitenītes vārds, kuru, iespējams, seksuāli izmantojuši radinieki, bija publiski pieejams Uzņēmumu reģistrā.

 

Patlaban bēgļu piemērotību Latvijas darba tirgum ir grūti novērtēt, jo nav skaidra viņu motivācija, prasmes un to kvalitāte, atzīst Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Inese Kalvāne. Līdz ar to nav skaidrs, kā notiks bēgļu integrācija Latvijas darba tirgū. Tāpat nav skaidrs, kādā valodā ar bēgļiem varēs sazināties. Līdzšinējā pieredze darbā ar bēgļiem liecina, ka nodarbinātības valsts aģentūra spēj sazināties angļu, vācu un krievu valodā. Taču, ja šoreiz patvēruma meklētāji varēs runāt tikai kādā citā valodā, tad būs nepieciešami jauni tulki. Vaicāta par uzņēmēju atteiksmi pret bēgļiem kā darbaspēku, viņa pauda, ka ir dzirdēti krasi atšķirīgi viedokļi - gan kategorisks nē, gan pārliecinošs jā.

 

Un vēl

Latvijai ir jāpievērš liela uzmanība mūžizglītības programmu attīstīšanai, tādējādi mazinot riskus, ka pirmspensijas vecuma cilvēki varētu kļūt par ilgstošiem bezdarbniekiem. Eksperti skaidro, ka Latvijā ļoti pamanāmi ir fakti, ka cilvēkam, kuram ir zems izglītības un kvalifikācijas līmenis vai arī viņš jau ir pirmspensijas vecumā, ir ļoti grūti atrast jaunu darbu. Tāpēc mūžizglītības programmas, kurās jebkurā dzīves posmā var attīsīt dažādas prasmes, ir svarīgas. Arī nesen publiskotajā Pasaules Bankas pētījumā bija uzsvērts, ka sliktās demogrāfiskās situācijas dēļ Latvijai ir jādomā ne tikai par mūžizglītības programmu attīstību, bet arī jāgatavojas strādāt ilgāk, ja latvija kā iespējamo darbaspēku, nevēlas uzņemt imigrantus.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc no amata atbrīvota Līvānu novada bērnu un jaunatnes sporta skolas direktore? Kā varētu mainīt valsts attieksmi pret daudzbērnu ģimenēm? Un Kādus aukstuma rekordus šai naktij prognozē sinoptiķi?

Interešu konflikta dēļ šodien Līvānu novada domes ārkārtas sēdē no amata pienākumu izpildes atbrīvota Līvānu bērnu un jaunatnes sporta skolas direktore Sandra Smilškalne. Pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers informē, ka Smilškalne interešu konfliktā bijusi kopš 2012.gada, kad kļuvusi par viņai piederošās SIA "Purva spāres" valdes locekli. Pašvaldībā interešu konflikta esamība konstatēta pērn, un Smilškalnei dots laiks tā novēršanai, kas netika izdarīts. Smilškalne konfliktu nav novērsusi arī Pēc KNAB iejaukšanās un pašvaldības atkārtota atgādinājuma. Līdz brīdim, kamēr Līvānu bērnu un jaunatnes sporta skolai netiks atrasts jauns direktors, šos pienākumus pildīs direktores vietnieks Gatis Lāčkājis. Lai izvēlētos jaunu sporta skolas direktoru, Līvānu novada pašvaldība plāno izsludināt konkursu.

Sākoties rudenim, kad kļūst tumšāks un biežāk līst, policija aicina ceļu satiksmes dalībniekus pievērst lielāku uzmanību savai un līdzcilvēku drošībai uz ceļa. Gājējiem un velosipēdistiem jāparūpējas par savu redzamību uz ceļa, lietojot apģērbu ar gaismu atstarojošiem elementiem. Savukārt autovadītājus policija aicina izvēlēties rudens laika apstākļiem atbilstošu braukšanas manieri, lai nepietiekamas redzamības apstākļos un slidenas brauktuves gadījumā laikus varētu nobremzēt. Autovadītājiem policija iesaka pārbaudīt transportlīdzekļa tehnisko stāvokli, īpaši riepu nodilumu, apgaismes ierīces un logu tīrītājus.

Turpinam ziņas

Lai nodrošinātu cilvēka cienīgus dzīves apstākļus un novērstu netaisnīgu attieksmi, ko izjūt daudzbērnu ģimenes, Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrība aicina ieviest daudzbērnu ģimenes statusu visa mūža garumā. Biedrības priekšsēdētājs Imants Keišs norāda, ka valsts attieksme pret daudzbērnu ģimenēm Latvijā ir netaisnīga. Lai labotu situāciju, ir nepieciešams ieviest vecākiem daudzbērnu ģimenes statusu visa mūža garumā, kā arī garantētus ienākumus uz katru ģimenes locekli vismaz 600 eiro mēnesī ar progresējošu palielinājumu, pieaugot bērnu skaitam virs pieciem. Pēc viņa teiktā, vēl būtu nepieciešams ieviest progresējošu pensiju, to rēķinot no neuzskaitītā ieguldījuma, audzinot bērnus. Turklāt daudzbērnu ģimenēm būtu jāgarantē visa bezmaksas medicīniskā aprūpe.

Noskaidrots, ka Latvijas loteriju vēsturē otru lielāko laimestu 366 tūkstoši 138 eiro apmērā laimējis uzņēmējs no Aizkraukles. Tā kā uz laimīgās kvīts bija atzīme par dalību papildspēlē "Džokers", papildus ir laimēta arī dāvana – privātmāja. Taču, tā kā uzņēmēja pieaugušie bērni pārsvarā dzīvojot ārzemēs, veiksminieks ar sievu līdz šim nebija plānojuši celt māju. Bet ģimenes īpašumā ir zeme, un tagad šāda iespēja tikšot apsvērta. Pēc papildspēles noteikumiem, laimētājs mēnesi var domāt, vai izvēlēties celt māju vai atteikties un saņemt kompensācijas laimestu - 50 tūkstoši eiro.

Un vēl

Šonakt un rīt agri no rīta gaisa temperatūra valstī noslīdēs līdz 0..-8 grādiem, pārspējot aukstuma rekordus. Līdz šim 8.oktobrī Latvijā nav reģistrēta par -5,6 grādiem zemāka gaisa temperatūra - tik auksti bija 1998.gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Rīt dienā gaiss iesils vien līdz +5..+9 grādiem. Mākoņu daudzums būs neliels un mainīgs, vietām gaidāmi nelieli īslaicīgi nokrišņi, no rīta arī migla. Pūtīs lēns vējš.

 

 

Atstājiet komentāru