2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 9.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 9.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien Valsts probācijas dienesta Jēkabpils teritoriālajā struktūrvienībā - atvērto durvju diena; Savukārt Jēkabpils Valsts ģimnāzijā - Zemgales – Latgales mazpulku projektu forums; Un vēl – Jēkabpilī šodien durvis ver - daudzfunkcionāla atbalsta centrs „Pūce”.

Valsts probācijas dienesta Jēkabpils teritoriālajā struktūrvienībā šodien ir atvērto durvju diena. Vadītāja Iveta Vilcāne stāsta, ka jau no paša rīta līdz pusdienlaikam katrā stundā nāks kāda klase no pilsētas skolām, lai iepazītos ar dienesta darbu un uz devumiem. Jau ziņots, ka 7.oktobrī apritēja divpadsmit gadi kopš Latvijā izveidots Valsts probācijas dienests. 12 darbības gados probācijas dienests ir pārņēmis un efektivizējis vairāku kriminālsodu izpildi, kļuvis par uzticamu partneri citām Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm un citu valstu probācijas dienestiem.

Šodien Jēkabpils domes sēžu zālē notiks projekta “Parkojam kopā!”. Šovasar notika zibakcija Parkojam kopā, kuras laikā tika noskaidrotas jēkabpiliešu vēlmes kena parka attīstībai, savukārt pilsētas svētkos notika apkopoto ideju prezentācija un radošās darbnīcas. Šodien ar projektu un jēkabpiliešu vēlmēm iepazīstinās Jēkabpils domes pārstāvjus.

Jēkabpils domē šodien visu dienu norisiāsies apmācības “Zināšanu eņģeļi”. To laikā pašvaldības darbinieki tiks izglītoti uzņēmējdarbības veicināšanas un attīstības plānošanas jautājumos.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Valsts ģimnāzijā šodien norisināsies Zemgales – Latgales mazpulku projektu forums. Pasākumā notiks mazpulcēnu lauku labumu tirdziņš un mazpulcēnu paveikto projektu prezentācijas. Forumā piedalīsies mazpulcēni, kuri veiksmīgi izstrādājuši un aizstāvējuši savus projektus vietējā mazpulka ražas skatē. Jēkabpilī kopumā 115 mazpulcēni no 22 mazpulkiem prezentēs savus projektus šādās jomās – „Sarkanie sīpoli”, „Gudrie zirnīši”, „Brīnumainais dārzs”, „Latviešu karavīrs laikmeta griežos”, kā arī citi dārzkopības, rokdarbu, vides un novadpētniecības projekti.

Savukārt Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē šodien pulksten četros pēcpusdienā Sarunu ciklā par nākotnei saglabājamām vērtībām „Senatnes liecības Jēkabpilī” notiks diskusija „Kultūrvēsturiskie pieminekļi Jēkabpils pilsētas kapos”. Uz pasākumu aicināti pilsētas vēstures pazinēji un šīs tēmas interesenti.

Jēkabpils tautas nama Lielajā zālē šodien pulksten septiņos vakarā notiks pirmais Kamermūzikas dienu koncerts. To sniegs Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas profesors, pianistsa Juris Kalnciems. Jau ziņots, ka kamermūzikas dienas ir Jēkabpilī tradicionāls pasākums, kas norisinās katru rudeni un to laikā klasiskās mūzikas cienītājiem tiek piedāvāti vairāki koncerti.

Un vēl

Biedrība “JK jauniešu klubs” šodien aicina uz daudzfunkcionāla atbalsta centra „Pūce” atklāšanu Jaunā ielā 39i. Galvenā centra mērķauditorija ir bērni un jaunieši vecumā no pieciem līdz astoņpadsmit gadiem, kā arī personas ar attīstības traucējumiem. Centra apmeklētājus plānots iesaistīt rokdarbu, mājturības, mūzikas un ritma, fitnesa nodarbībās, piedāvāt fizioterapiju, taktīlās stimulācijas, Montesori nodarbības, darbošanos radošās darbnīcās, apmācīt darbam ar datoru, piedalīties tematiskās pēcpusdienās un citos pasākumos, lai veicinātu bērnu un jauniešu saskarsmes un pašaprūpes iemaņu apgūšanu.

Radio1 ziņas 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā šodien atvērto durvju diena; Kam piešķirta Nobela prēmija literatūrā? Un Kur vakar snidzis pirmais sniegs?

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests piedalās valsts pārvaldes Atvērto durvju dienā un šodien aicina ikvienu interesentu nākt ciemos uz ugunsdzēsēju depo visā Latvijā, tajā skaitā arī Jēkabpilī un iepazīt ugunsdzēsēju glābēju darbu. Šodien no pulksten desmitiem līdz četriem pēcpusdienā ikvienam interesentam, kurš atnāks uz ugunsdzēsēju depo, tiks izrādīta tehnika, pastāstīts par ugunsdrošību un pareizu rīcību ārkārtas situācijās, kā arī sniegta iespēja pašiem iejusties ugunsdzēsēju glābēju tēlā. Ja gadījumā ierodoties uz atvērto durvju dienu, konstatējat, ka ugunsdzēsības depo vārti ir aizvērti, tas nozīmē, ka ugunsdzēsēji glābēji ir devušies izsaukumā un jāgaida viņu atgriešanās vai jāatnāk vēlāk.

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas vadītā darba grupa vakar tā arī nav spējusi atrisināt domstarpības saistībā ar jauno pedagogu darba samaksas modeli. Darba grupa uzklausīja pašvaldību pārstāvju skatījumu. Šodien paredzēts, ka dara grupas sanāksmē iesaistītās organizācijas paudīs savu viedokli, un lielākais jautājums ir, vai modelim būs finansējums. Ja finansējuma nav,   tad arodbiedrība nevarēs piekrist modeļa tālākai virzībai un gatavosies streikam.

Turpinām ziņas

No amata uz izmeklēšanas laiku atstādināts augsta ranga Valsts ieņēmumu dienesta darbinieks  - Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis. Šādu rīkojumu parakstījusi VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone. Pret Kravali vakar uzsākta disciplinārlieta par vairākām epizodēm, tajā skaitā par to, vai tranzīta nozarē procedūras Latvijā ieviestas atbilstoši Eiropas Savienības regulai, kura jau spēkā ir aptuveni 10 gadus. Tāpat lietā pārbaudīs Kravaļa izteikumus, kuri “nespodrina VID tēlu”, sacīja Pētersone, neprecizējot, kādi tieši ir šie izteikumi.  

Nobela prēmija literatūrā vakar piešķirta baltkrievu rakstniecei un žurnālistei Svetlanai Aleksijevičai. Prēmija pasniegta "par viņas polifonisko rakstības stilu, kas kalpo par pieminekli mūslaiku ciešanām un drosmei", norāda Zviedrijas akadēmija.

Un vēl

Vakar daudzviet Latvijas austrumos kritušas pirmās sniegpārslas šoruden, liecina aculiecinieku vēstītais sociālajos tīklos, un sinoptiķi apstiprina, ka sniegs bija gaidāms. Gaisā virpuļojošas sniegpārslas ceturtdien un naktī uz piektdienu manītas arī Preiļos. Sniga maz, un sniega kārta neveidojās. Arī pagājušajā gadā pirmais nelielais sniegs bija valsts austrumos, bet nedēļu vēlāk - 16.oktobra vakarā vietām, 17.oktobra rītā jau daudzviet. Savukārt agrākā sniega sega Latvijas teritorijā fiksēta 1973.gada 23.septembra rītā Rēzeknē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Radio1 ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Latvijas Gāzi nevajadzētu sadalīt divos uzņemumos? Kādi produkti šoruden kļuvuši lētāki, bet kādi dārgāki? Un Jēkabpilī fiksēts jauns 9.oktobra aukstuma rekords.

Ekonomikas ministrija nav izstrādājusi nekādu ekonomisko pamatojumu gāzes monopoluzņēmuma "Latvijas Gāze" reformai, tā vietā ir tikai politiska, revolucionāra pārliecība, ka uzņēmums ir jāsadala, šādu viedokli šorīt intervijā Latvijas Televīzijas rīta raidījumā pauda latvijas Gāzes vadītājs Aigars Kalvītis. Viņš personīgi nesteigtos uzņēmumu sadalīt, jo mazā valstī regulēts monopols var būt efektīvāks. Kalvītis pieļāva, ka pēc reformas varētu augt gāzes tarifi, jo lielu to īpatsvaru veido administratīvās izmaksas, kamēr pašas gāzes cena ir tikai 40% no izmaksām. Kalvīša ieskatā, "normāli būtu", ja uzņēmuma sadalīšanas process netiktu steidzināts, notiktu mierīgi, lai neradītu problēmas drošībai un lai neciestu patērētājs.

Latvijas valstij ar 51% piederošais telekomunikāciju uzņēmums „Lattelecom”, kura valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis paudis gatavību sūdzēt tiesā Latvijas valsti par jaunā solidaritātes nodokļa ieviešanu, pats savā vadītajā uzņēmumā veido optimizācijas shēmas, piespiežot darbiniekus strādāt kā pašnodarbinātos, lai izvairītos no nodokļiem. Vainu par nodokļu optimizēšanu, atstājot darbiniekus bez sociālajām garantijām, „Lattelecom” veļ gan uz konkurentiem, kuri darbojoties tā dēvētajā pelēkajā zonā, gan uz valsti, kura necīnās ar ēnu ekonomiku un vēl ieviesusi jaunu nodokli, kas ievērojami samazinās Gulbja ienākumus, kuri pērn sasniedza 392 tūkstošus eiro, raksta portāls pietiek.com. Pats uzņēmums gan savu vainu neatzīst.

Turpinām ziņas

 

 

Šā gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar jūniju lētāka ir rudens dārzeņu un augļu raža, tikmēr daži piena produkti kļuvuši dārgāki, kam gan nav racionāla skaidrojuma, atzīst Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.Kā liecina centra dati, vislielākais cenu samazinājums - par 78% - gada trešajā ceturksnī bija plūmēm, zaļajām vīnogām un vietējiem tomātiem. Tikmēr vislielākais cenas pieaugums trešajā ceturksnī ir bijis zemenēm, kartupeļiem un ziedkāpostiem. Kā norādīja Gulbe, kopš jaunās dārzeņu, augļu un ogu ražas nokļūšanas veikalā to cenas ir samazinājušās, tāpat samazinājusies arī tostermaizes un baltmaizes cena, tomēr tas nav tik daudz saistīts ar graudu cenu, cik ar zemo iedzīvotāju pirktspēju. Tāpat viņa atzina, ka neredz racionālu izskaidrojumu atsevišķu piena produktu cenu pieaugumam.

 

 

Ik gadu Latvijā pieaug pretsāpju medikamentu lietotāju īpatsvars. "Mēness aptiekas" dati liecina, ka šogad pretsāpju zāļu noiets aptiekās palielinājies par aptuveni 20% salīdzinājumā ar 2014. gadu.

Pēc farmaceitu domām, tas liecina, ka arvien biežāk cilvēki vīzīti pie ārsta azstāj ar aptiekas apmeklējumu un bezrecepšu medikamentiem sāpju remdēšanai, kas vien īslaicīgi atvieglo pašsajūtu, bet, ilgstoši lietoti, noved pie hroniskām slimību formām un pat invaliditātes. Novērots, ka pacienti nāk pie ārsta tad, kad pretsāpju līdzekļi vairs nepalīdz, bet to lietošana kļuvusi ikdienišķa. Tāpat arī ārsti norāda uz to, ka sāpes ir viens no visbiežāk minētiem iemesliem ārsta apmeklējumam.

Un vēl

Šīs dienas, 9.oktobra aukstuma rekords Latvijā labots vai atkārtots astoņās novērojumu stacijās. 9.oktobra aukstuma rekords pārspēts vai atkārtoti sasniegts arī Rūjienas, Skultes - Zvejniekciema, Priekuļu, Skrīveru, Zīlānu jeb Jēkabpils un Bauskas meteoroloģisko novērojumu stacijā. Jēkabpilī šorīt bijis mīnus pieci grādi auksts.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā solidaritātes nodokļa atcelšana var ietekmēt mazturīgos iedzīvotājus? Kā papildināt pašvaldību budžetus ierosina Zemgales reģiona padome? Un Kāpēc šorīt Čeļabinskā Rīgas Dinamo hokejistiem nenotika treniņš?

Gadījumā, ja tiks panākta solidaritātes nodokļa atcelšana, tad vienīgā reālā uzņēmēju piedāvātā alternatīva varētu būt pievienotās vērtības nodokļa likmes celšana līdz 22%, bet šādu priekšlikumu Finanšu ministrija kategoriski neatbalsta. Uuzņēmēju organizācijas ir sākušas aktīvas lobēšanas kampaņas parlamentā, lai panāktu solidaritātes nodokļa atcelšanu. Finanšu ministrija norāda, ka diemžēl tas, ko uzņēmēji grib panākt, var izraisīt PVN likmes celšanos. Šāda rīcība nepārprotami nostādīs ļoti neizdevīgā situācijā daudzbērnu ģimenes un iedzīvotājus ar zemākiem ienākumiem. Tiks saglabāta arī regresivitāte nodokļu sistēmā, un lielo algu saņēmēji maksās proporcionāli zemākus darbaspēka nodokļus nekā vidēji atalgotais Latvijas iedzīvotājs.

Apkures sezonu šoruden uzsākta ar zemākiem siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem, kas saistīts ar dabasgāzes tirdzniecības cenas samazinājumu visa gada garumā, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija. Komersanti, kuriem tarifi noteikti atkarībā no dabasgāzes cenas, šo apkures sezonu uzsāk ar līdz pat 19% zemākiem tarifiem. Pakāpenisks dabasgāzes tirdzniecības cenu samazinājums novērots kopš pagājušā gada decembra. Jau ziņots, ka arī Jēkabpilī šī apkures sezona sākusies ar zemākiem tarifiem.

Turpinām ziņas

Lai sekmētu pašvaldību ieinteresētību investoru meklēšanā un uzņēmējdarbības attīstībā, tām jānovirza daļa uzņēmuma ienākuma nodokļa, pie tāda lēmuma vakar kārtējā sēdē nonāca Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Zemgales reģiona padomes dalībnieki. Šis priekšlikums šodien tiks skatīts Tirdzniecības un rūpniecības kameras Padomes sēdē, un visdrīzākais pēc tās arī virzīts kā ierosinājums valdībai nodokļu pārdalei. Tāpat tika runāts arī par iespēju mainīt iedzīvotāju ieņēmumu nodokļa sadalījumu, proti, daļu nodokļa varētu saņemt pašvaldība, kurā cilvēks dzīvo, bet vēl daļu - pašvaldība, kurā iedzīvotājs strādā.

Raiņa muzejā "Tadenava" Jēkabpils novadā pabeigti 60% no plānotās rekonstrukcijas. Pprojektu vadītāja Evija Šepteliča pastāstīja, ka Raiņa muzejā "Tadenava", restaurācijas darbu gaitā, ir izmainīta saimniecības ēkas jeb šķūņa nesošā konstrukcija un līdz šī gada beigām plānots uz nesošajām koka sijām uzlikt jumtu. Šobrīd muzejā veikti aptuveni 60% no plānotajiem būvniecības un restaurācijas darbiem. Lai iepazītos ar restaurācijas darbiem muzejā, kā arī dalītos ar pieredzi kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā, šodien muzeju apmeklē Latvijas restauratoru biedrība. Tās priekšsēdētāja Dace Čoldere norāda, ka restaurācija ir konceptuāli un tehniski sarežģīta, turklāt muzejs ir viens no Latvijas nozīmīgākajiem restaurācijas objektiem.

Un vēl

Ugunsgrēks Čeļabinskas "Arena Traktor" liedza Rīgas "Dinamo" hokejistiem šodien aizvadīt rīta treniņu, informē Latvijas klubs. Taču vakarā plānotā spēle pret vietējo "Traktor" risināsies, kā paredzēts. Ugunsgrēkā šorīt dega arēnas ārējais apšuvums apmēram 20 kvadrātmetru platībā, bet pēc liesmu nodzēšanas sporta objekts darbojas ierastā režīmā. Ugunsnelaimē neviens necieta, bet dzēšanas darbu laikā no arēnas bija evakuēti gan hokejisti, gan kluba darbinieki. Ugunsgrēku nodzēsa 15 līdz 20 minūtēs, iesaistoties 62 dzēsējiem un 10 tehnikas vienībām.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 un 19.00

Radio1 ziņās klausieties: Kam šogad piešķirta Nobela miera prēmija? Salas novadā noticis ceļu satiksmes nagadījums, kurā cietuyši trīs cilvēki Un darbam kādā ielu komitejā aicināti pieteikties jēkabpilieši?

Jēkabpils radošie jaunieši aicina ikvienu interesentu uz lekcijām rīt Jēkabpilī, Brīvības ielā 258A otrā stāva zālē. Šī ēka jēkabpiliešiem pazīstama, kā bijusī sanepidstacija. Pulksten divos notiks Ivetas Ratinīkas lekcija “Kas ir mūsdienu latviešu dzeja? Spilgtākās tendences un kopsakarības”. Savukārt pēc pulksten trijiem paredzēta Aigara Godiņa lekcija “Laikmetīgā mūzika”. Aicināti visi interesenti! Pasākumu finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Lekciju cikla ietvaros 28.novembrī norisināsies arī Ditas Birkenšteinas lekcija par laikmetīgo izstādi un Gunas Kalnačas lekcija par mākslas menedžmentu.

Šī gada Nobela Miera prēmija piešķirta Tunisijas Nacionālā dialoga kvartetam par tā izšķirošo ieguldījumu plurālistiskas demokrātijas veidošanā pēc 2011.gada revolūcijas, šodien paziņoja Norvēģijas Nobela komiteja. Balva piešķirta par "izšķirošo ieguldījumu plurālistiskas demokrātijas veidošanā pēc 2011.gada Jasmīnu revolūcijas", kas ievadīja tā dēvēto Arābu pavasari, teikts komitejas paziņojumā.

Turpinām ziņas

 

 Salas novadā, Salas pagastā uz ceļa: Sunākste -Zilkalne 10 kilometrā vakar vakarā automašīnas "Volkswagen passat" vadītājs, dzimis1961.gadā, iebrauca pretējā braukšanas joslā, izraisot sadursmi ar pretim braucošo transportlīdzekli "Audi A6", kuru vadīja 1995.gadā dzimusī sieviete. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka ceļu satiksmes negadījumā traumas guvuši trīs cilvēki. Divi vīrieši- viens no tiem dzimis 1976.gadā, bet otrs 1961.gadā dzimušais un viena sieviete, kas dzimusi 1995.gadā.

 

Nākamnedēļ, 16.oktobrī, Daugavpilī norisināsies piektais starptautiskais tautas kultūras festivāls "Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī". Festivālu ievadīs konference Baltkrievu kultūras centrā. Turpinājumā Kultūras pils foajē tiks atklāts gadatirgus, kurā amatnieki reklamēs savus izstrādājumus, bet Braslavas meistares sarīkos meistarklasi, kurā tiks izgatavota zīdaiņa lelle - talismans. Pasākuma gaitā darbosies arī labdarības grāmatu akcija-apmaiņa, tādēļ, dodoties uz gadatirgu, iedzīvotāji aicināti ņemt līdzi kādu baltkrievu autoru grāmatu vai arī grāmatu baltkrievu valodā. Grāmatu ziedotāji saņems festivāla īpašo suvenīru - "laimes pogu". Turpinot tradīciju, festivālu arī šogad apmeklēs viesi un draugi - baltkrievu ansambļi no Jēkabpils, Līvāniem, Rēzeknes, Preiļiem un Dagdas, kā arī no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Baltkrievijas un Krievijas.

 

 Un vēl

 

 Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina iedzīvotāju pieteikties brīvprātīgajam darbam 14. ielu komitejā. Šīs komitejas pārraugāmā teritorija ir Zīlānu iela no Rīgas ielas līdz dzelzceļa pārbrauktuvei un apkārtējās šī mikrorajona mazās ieliņas. Ielu komiteju galvenie uzdevumi ir palīdzēt novērst administratīvos pārkāpumus pilsētā atbilstoši pilsētas Domes saistošajiem noteikumiem, lēmumiem un citiem normatīviem aktiem, izskaidrojot iedzīvotājiem to pienākumus un tiesības pilsētas sakopšanas un uzturēšanas jomā, kā arī privātmāju sektorā izplatīt pašvaldības informatīvo izdevumu. Lai pieteiktos 14. Ielu komitejā inteesenti aicināti zvanīt pa tālruni 22329805.

Atstājiet komentāru