2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 15.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 15.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādus lēmumus šodien izskatīs domes deputāti? Kā jaunais modelis ietekmēs skolotāju algas? Un Šodien ir baltā spieķa diena.

 

 Jēkabpils domē šodien notiks Finanšu komitejas sēde, kurā paredzēts apstiprināt Vidusdaugavas reģionālo atkritumu apsaimniekošanas plānu 2015.-2021.gadam. Tāpat arī deputāti lems par kārtību, kādā piešķir līdzfinansējumu kultūrvēsturisku objektu saglabāšanai, kā arī par 3 tūkstoši eiro piešķiršanu eksotisko deju studijas „Inda” austrumu deju festivāla - koncerta organizēšanai, kas notiks 21.novembrī, Jēkabpils tautas namā. Deputāti izskatīs arī virkni citu lēmumu projektu, kurus vēl jāapstiprina domes sēdē.

 

Jēkabpils valsts ģimnāzijā notiks Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja Leonīda Salceviča tikšanās ar vidusskolēniem. Skolēni sarunā ar Jēkabpils mēru uzzinās vairāk par viņa darba pienākumiem un pašvaldības darbu.

Turpinām ziņas

Ja modelis tiks ieviests esošajā redakcijā, tad 56% skolu skolotāju jutīs algu samazinājumu, aprēķināja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība. Salīdzinot ar pašreizējo modeli "Nauda seko skolēnam", no 651 vispārējās izglītības skolas algu apjoma samazinājumu izjustu 370 skolu pedagogi. Arodbiedrības aprēķini liecina, ka skolotāju algas vidēji varētu sarukt no pavisam nelielas summas - 0,80 eiro - līdz pat 354 eiro. Lielākos zaudējumus varētu piedzīvot Cēsu pašvaldības skolu skolotāji, kuru zaudējumu amplitūda svārstās no 17 līdz minētajiem 354 eiro. Tikai astoņās pašvaldībās visu skolu skolotāju vidējās algas par likmi palielināsies, tajā skaitā arī Jēkabpils skolotājiem.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "TOP101" svinīgajā ceremonijā vakar Latvijas vērtīgākā uzņēmuma balvu saņēma "Latvenergo". Savukārt īpašu balvu par straujāko vērtības izaugsmi saņēma "Olainfarm". Latvijas vērtīgāko uzņēmumu 2015.gada topa augšgalā savu pozīciju saglabājusi arī "Swedbank". Abu uzņēmumu – Latvenergo un Swedbank - vērtību šķir mazāk nekā 1%. Trešajā vietā topā ierindojas "Latvijas Valsts meži". Būtisku vērtības pieaugumu 2015.gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "TOP101" piedzīvojusi arī "Olainfarm", kas spējusi iekļūt pirmajā desmitniekā, pakāpjoties no 16. uz 10.vietu.

Svinīgajā ceremonijā tika paziņoti un godināti ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas "TOP101" vērtīgākie uzņēmumi 2015.gadā. Baltijas vērtīgāko uzņēmumu "TOP101" tiek veidots jau otro gadu. Tā līderes pozīcijas šogad saglabājusi "Swedbank", kurai seko "SEB banka" un "Tallink Grupp".

Un vēl

Šodien ir baltā spieķa diena. Katru gadu 15. oktobrī visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā baltā spieķa diena. Tā ir diena, kad plašāka sabiedrība tiek informēta par redzes invalīdiem, viņu vajadzībām un problēmām. Neredzīgi cilvēki spēj būt neatkarīgi un līdzvērtīgi sabiedrības locekļi – gluži tāpat kā visi pārējie. Un Baltais spieķis ir kļuvis par vienīgo un vispāratzīto neredzīgo un vājredzīgo cilvēku pazīšanas zīmi visā pasaulē. Baltais spieķis ir neredzīgo zaļā gaisma luksoforā un brīdinājuma zīme transportlīdzekļu vadītājiem. Ja tas tiek pacelts, autovadītājiem jāapstājas arī vietās, kur nav gājēju pārejas. Latvijas ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka autotransporta vadītājam jebkurā gadījumā, arī ārpus gājēju pārejām, jāpalaiž garām neredzīgi gājēji, kas rāda signālu ar balto spieķi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kad Jēkabpilī vizītē ieradīsies valsts prezidents? Pašvaldības varēs saņemt atbalstu grantsceļu bez cietā seguma izbūvei un pārbūvei; un Cik rītus pēc kārtas Latvijā valda sals?

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni nākamnedēļ - otrdien, 20.oktobrī, darba vizītē apmeklēs Jēkabpili. Vizītes laikā prezidents tiksies ar Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāju Leonīdu Salceviču un domes deputātiem, apmeklēs vairākus Jēkabpils uzņēmumus, iepazīsies ar pirmsskolas, vispārējās un iekļaujošās izglītības iestāžu darbu, sociālā dienesta pakalpojumiem, kā arī Jēkabpils jauniešu sporta un brīvā laika aktivitātēm. Vizītes noslēgumā – pulksten piecos pēcpusdienā - Valsts prezidents aicina Jēkabpils iedzīvotājus uz tikšanos Krustpils Kultūras nama mazajā zālē, lai pārrunātu iedzīvotājiem aktuālos jautājumus.

BK "Jēkabpils" jaunās "Triobet" Baltijas Basketbola līgas sezonas pirmajā spēlē vakar ar 67:85 savā laukumā piekāpās Prieņu-Birštonas "Vytautas" vienībai no Lietuvas. Latvijas komandas rindās 14 punktus iemeta Sandis Silavs, bet ar 12 punktiem izcēlās amerikānis Tailers Larsons.  Jēkabpiliešiem laukumā slimības un traumas dēļ neizgāja attiecīgi Pāvels Veselovs un Kristaps Miglinieks. Nākamnedēļ jēkabpiliešiem gaidāmas veselas trīs spēles – 20. un 21. oktobrī “lūši” izbraukumā “Triobet” BBL tiksies attiecīgi ar “TTU” un “Tarvas” komandām, bet nākamā mājas spēle būs sestdien, 24. oktobrī plkst. 17.00, kad “Aldaris” LBL ietvaros BK “Jēkabpils” mērosies spēkiem ar BK “Barons/Ldz”.

Turpinām ziņas

Lauku atbalsta dienests šodien sāk projektu pieņemšanu Eiropas Savienības Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Lauku attīstības programmas pasākumā "Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos" jeb lauku ceļu remontiem. Projektu iesniegumu pieņemšana notiks līdz 2019.gada 1.decembrim, to kopējais publiskais finansējums - 126 miljoni 635 tūkstoši 591 eiro. Ar šo programmu paredzēts atbalstīt pašvaldības lauku ceļu jeb grantsceļu bez cietā seguma izbūvi un pārbūvi atbilstoši teritorijas plānošanas dokumentos noteiktajam rīcības plānam, lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību.

Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā nākamnedēļ 22. oktobrī pulksten četros pēcpusdienā norisināsies pasākums „Izšūti dvieļi tautu tradīcijās”.  Sadarbībā ar ukraiņu biedrību „Javir” un baltkrievu biedrību „Spatkanne” pasākuma apmeklētāji iepazīsies ar ukraiņu un baltkrievu kopīgo tautu tradīcijās – izšūtiem dvieļiem – rušņikiem.  Šie dvieļi tiek darināti no pašausta auduma. Rušņiki plaši tiek izmantoti dažādos godos: radībās, kristībās, kāzās, bērēs un kalendāra rituālos. Dvieļu rakstiem ir sava nozīme. Par rušņiku vēsturi, pielietojumu, darināšanu varēsiet uzzināt vairāk, apmeklējot pasākumu..  Ieeja pasākumā bez maksas.

Un vēl

Šīsdienas rīts Latvijā ir jau desmitais pēc kārtas, kad Latijā ir sals. Daugavpilī un Ventspilī reģistrēti -5 grādi, liecina meteoroloģiskā informācija. Citviet termometri rāda +1..-4 grādus, bet zem mākoņiem valsts austrumos ir +2..+4 grādi. Latvijas lielākajā daļā saglabājas skaidrs laiks. Nokrišņu nav, vietām izveidojusies migla. Dominē bezvējš. Jēkabpilī šorītir plus divi grādi, dienā gaiss iesils līdz plus 9.. 12 grādiem. Diena būs saulaina. Vakar augstākā gaisa temperatūra Eiropā bija +30 grādu Itālijā, Albānijā un Kiprā. Savukārt zemākā gaisa temperatūra šorīt -11 grādu ir augstākajās Alpu virsotnēs un -16 grādu pie Eiropas un Āzijas robežas Krievijā.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā pēdējo mēnešu laikā mainījies bezdarba līmenis Jēkabpilī un novados? Kā UNESCO nedēļas pasākumos iesaistījušies jēkabpilieši? Un Cik liels sods turpmāk būs paredzēts par niršanu aizliegtās vietās?

 

 

Jēkabpilī septembrī bezdarba līmenis bija 9,5 procenti no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Salīdzinot ar vasaras sākumu, kad bez darba pilsētā bija reģistrēti 1107 bezdarbnieki, šobrīd situācija nedaudz uzlabojusies, jo septembrī kā bezdarbnieki bija reģistrēti 1004 iedzīvotāji jeb par 103 darba meklētājiem mazāk. Arī novados kopējā tendence ir bezdarba rādītājiem sarukt, izņemot salas novadu kur nedaudz bezdarbs pieaudzis. Nodarbinātības valsts aģentūras Jēkabpils filiāles vadītājas Svetlanas Zujevas sniegtā informācija liecina, ka Aknīstes novadā jūnijā bija reģistrēti 122 bezdarbnieki – septembrī 116, Jēkabpils novadā attiecīgi 226 un 202, Jēkabpils novadā 226 un sarucis bezdarbnieku skaits līdz 202, Krustpils novadā attiecīgi 272 un 247 un Visītes novadā – 181 un patlaban ir 156. Savukārt Salas novadā vasaras sākumā bija 170 bezdarbnieki un patlaban ir 172.

 

 

Kuldīgā šodien un rīt notiks UNESCO 70.gadadienai veltīta konference. Svinīgajā konferencē, kurā pulcēsies UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ilggadējie sadarbības partneri un tīklu organizācijas, tiks godināti labākie notikumi un aktivitātes, kas nodrošinājušas radošu kultūras mantojuma komunikāciju vietējās sabiedrībās. Pasākumā piedalīsies arī pārstāvji no Jēkabpils pilsētas bibliotēkas, kas jau otro gadu darbojas UNESCO tīklā un Jēkabpils vēstures muzeja. Muzeja pārstāve Iluta Bērziņa piedalīsies ar referātu par Strūves ģeodēziskā loka kultūrvēsturisko mantojumu Jēkabpilī. Savukārt Radio1 ēterā pēc ziņām pulksten četros pēcpusdienā klausieties raidījumu “Atbild Jēkabpils pilsētas pašvaldība”, kurā pilsētas bibliotēkas vadītāja Renāte Lenša un lasītāju apkalpošanas nodaļas vadītāja Ilze Višņevska stāstīs par UNESCO nedēļas norises pasākumiem Jēkabpilī.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Banka "Citadele" plāno veikt akciju sākotnējo publisko piedāvājumu jeb IPO fondu biržā "Nasdaq Riga" un Londonas Fondu biržā. Piedāvājumā tiks izlaistas jaunas bankas akcijas ar mērķi piesaistīt jaunu kapitālu līdz pat 115 miljoniem eiro. Piedāvājuma rezultātā iegūtie līdzekļi ļaus bankai turpināt izaugsmi Latvijā un pārējās Baltijas valstīs. Tāpat tie tiks izmantoti, lai atmaksātu 34,7 miljonu eiro subordinēto noguldījumu Latvijas Privatizācijas aģentūrai.

 

 

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz, ka par niršanu aizliegtās vietās jūrā varēs sodīt ar 700 eiro naudas sodu. Izmaiņas likumos nepieciešamas, jo Latvijas jurisdikcijā esošajos jūras ūdeņos atrodas daudz dažādu nogrimušu objektu - karos nogrimušo kuģu vraki, militāro operāciju un mācību laikā izšautā un izmestā neeksplodējusī munīcija, jūras nelaimes gadījumos nogrimušie kuģi un citi objekti. Pašlaik Latvijā nav efektīvas visaptverošas kārtības, kas noteiktu niršanas darbu jūrā efektīvu kontroli, un tādēļ kuģu vrakus var apskatīt un no tiem dažādus priekšmetus izcelt jebkura persona, kurai ir pieejams nepieciešamais materiāltehniskais aprīkojums.

 

 

Un vēl

 

 

Vakar vakarā izcēlies ugunsgrēks Rīgas Centrālcietumā, kurā cilvēki nav cietuši. Ugunsdzēsēji informē, ka cietuma teritorijā divstāvu ēkā bija aizdedzies starpstāvu pārsegums un liesmas izpletušās 30 kvadrātmetru platībā. Ēka, kurā bija izcēlies ugunsgrēks, tiekot izmantota administratīvām vajadzībām, tāpēc ieslodzīto evakuēšana un pārvietošana nav bijusi nepieciešama. Ugunsdzēsēji atturējās komentēt ugunsgrēka izcelšanās iemeslus, tajā skaitā arī to, vai varētu būt notikusi ļaunprātīga dedzināšana. Ugunsgrēks izcēlās ap astoņiem vakarā un likvidēt to izdevies divu stundu laikā.

 

 

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kroņa maizes romantika: Latvijas pasta šefs komandējumā devies kopā ar sievu; Kādas vērienīgas militārās mācības latvijā norisināsies novembrī? Un Kāds jauns datorvīruss izplatās ar epastiem?

 

 

Vētru uzņēmuma Latvijas pasts iekšienē izraisījis uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Arņa Salnāja komandējums uz Kipru, lai piedalītos ikgadējā asamblejā PostEurop Plenary Assembly, šodien informē laikraksts “Diena”. Kaut gan asambleja tiekot organizēta katru gadu un tajā parasti piedalās Eiropas valstu pastu vadītāji, jautājumus radījis fakts, ka komandējumā Latvijas pasta vadītājs devies kopā ar savu sievu Daci Salnāju. Izskanējušo neoficiālo informāciju par to, ka, iespējams, abu lidojuma un viesnīcas izmaksas segtas no Latvijas pasta līdzekļiem, Salnājs Dienai pilnībā noliedz. Tomēr vairāk nekā par sievas klātbūtni Satiksmes ministrijas priekšā Salnājam varētu būt jātaisnojas par kādu citu aspektu. Iepazīstoties ar PostEurop mājaslapā publicēto pasākumu grafiku, ir skaidrs, ka konkrētā plenārasambleja notiek tikai divas dienas, lai gan komandējumu viņš pieteicis uz nedēļu. Par to, ko Salnājs darīs pārējās dienas, Latvijas pasts informāciju nesniedz.

 

 

Latvijā nākamajā mēnesī plānotas vērienīgas militārās mācības, kurās piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīri. Mācībās "Arrcade Fusion" piedalīsies ap 800 Lielbritānijas karavīri, bet kopumā ar Latvijas karavīriem dalībnieku skaits mācībās pārsniegs 1000 karavīru. Mācības notiks  Lielvārdes bāzē, un tajās iesaistīs arī Latvijas valdības ministrus. Šajās mācībās plānots noskaidrot tās jomas, kurās Lielbritānijas armija kolēģiem Baltijā varētu visvairāk palīdzēt.

 

 Turpinām ziņas

 

 Saeima šodien pieņēma lēmumu par Latvijas pilsonības piešķiršanu pieccīņniekam Ruslanam Nakoņečnijam par īpašiem nopelniem valsts labā.Saskaņā ar likumu uz Nakoņečniju attiecas nosacījums par nepieciešamību dot solījumu par uzticību Latvijai. Lēmumprojektu par pieccīņnieka uzņemšanu pilsonībā bija sagatavojusi Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija. Nakoņečnijs Sporta lietu apakškomisijas sēdē norādīja, ka vēlas iegūt Latvijas pilsonību un dzīvot valstī. Viņš norādīja, ka grib būt noderīgs, un akcentēja, ka viņam būs liels gods pārstāvēt Latviju augstākā līmeņa sacensībās.

 

Tālmācības skolu reklāmas starp dažādiem saukļiem par ērtu mācību vidi internetā topošajiem skolēniem piedāvā arī pabeigt vidusskolu viena vai divu gadu laikā. Izglītības kvalitātes valsts dienests gan kritiski vērtē šādus solījumus un aicina būt uzmanīgiem tos pieņemot. Dienestā uzsver, ka tikai atsevišķos gadījumos skolēns mācību vielu var apgūt ātrāk. Likums nosaka, ka ātrāk apgūt vidusskolas mācību vielu drīkst tikai atsevišķos gadījumos, kad skola ir novērtējusi audzēkņa zināšanas, kā arī psiholoģiski emocionālo gatavību. Tāpēc trīs gadu mācību vielas ātrāka apgūšana nevar būt ierasta prakse. Latvijā tālmācības skolas maksā aptuveni 350 eiro par vienu mācību gadu. Skolu pārstāvji stāsta, ka pārsvarā tālmācību izvēlas pieaugušie, kā arī cilvēki, kam nav laika katru dienu doties uz skolu.

 

 Un vēl

 

 Sākusies jauna mēstuļu kampaņa, tās laikā tiek izsūtīti e-pasti, kuru pielikums satur inficētu failu, informē Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija jeb CERT. E-pasts nereti tiek izsūtīts no lietotājam zināmas personas e-pasta, kura e-pasts jau ir inficēts ar ļaunatūru. Kā skaidro CERT, e-pasta temats šai mēstuļu kampaņā nav vienots. Pielikumā esošā ļaunatūra izsūta savas kopijas visām e-pasta adresēm, kas norādītas kā kontakti lietotāja e-pasta programmā, tāpēc CERT uzsver, ka pielikumu nekādā gadījumā nedrīkst vērt vaļā. Lielākā daļa antivīrusu programmatūru pagaidām nespēj atpazīt šo ļaunatūru.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu atbalstu Jēkabpils uzņēmējiem piedāvā Ekonomikas ministrija? Vakar Asarē dedzis graudu bunkurs; Un Kāda ir pasaulē atpazīstamākā Latvijas biznesa nozare?

 

 Lai informētu komersantus par šobrīd pieejamo un tuvākajā laikā plānoto atbalstu uzņēmējdarbībai, 27.oktobrī Jēkabpilī, Krustpils novada domes telpās, tiks rīkots forums "Atbalsts uzņēmējiem". Forumā Ekonomikas ministrijas, "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"", Nodarbinātības valsts aģentūras, Lauku atbalsta dienesta, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji informēs komersantus par pieejamo un plānoto atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai 2014.-2020.gada Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā. Pasākuma gaitā būs iespēja uzzināt arī par banku sniegtajiem pakalpojumiem uzņēmējdarbības attīstībai.

 

Eiropas Savienībai un tās dalībvalstīm ANO klimata sarunās Parīzē ir jāpanāk apņemšanās līdz 2030.gadam par 40% samazināt siltumnīcefekta gāzu izmešus, un palielināt finansējumu klimatam, tā norāda Eiropas parlaments vakar pieņemtajā rezolūcijā. Deputāti iesaka novirzīt oglekļa dioksīda tirgus ienākumus klimata finansēšanai, savukārt aviācijas un kuģniecības nozarēm līdz 2016.gada beigām sākt pasākumus izmešu samazināšanai. Rezolūcijā ,Eiropas parlamenta deputāti izvirza uzdevumus decembra ANO klimata sarunām Parīzē. Viņi pieprasa Eiropas Savienībai panākt pušu apņemšanos vismaz par 40% samazināt siltumnīcefekta gāzu izmešus, mērķi par 40% palielināt energoefektivitāti un pušu apņemšanos līdz 2030.gadam nodrošināt, ka vismaz 30% no izmantotās enerģijas ir atjaunojama.

 

Turpinām ziņas

 

Vakar ap pusdeviņiem vakarā ugunsgrēks izcēlies Aknīstes novada Asares pagastā. Dedzis vienstāva ēkas graudu bunkurs. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka graudi deguši 60 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēku izdevies likvidēt tikai pirms vienpadsmitiem vakarā.

 

Jēkabpils policijai ziņots, ka sestdien Viesītē no kādas mājas pagalma nozagta automašīna “Volkswagen golf" 2001.gada izlaiduma. Par zādzību sākts kriminālprocess. Savukārt Krustpils novadā no kādas garāžas nozagts velosipēds. Bet Jēkabpilī vakar Pils rajonā no rīta automašīnai Volvo V70 nozagta priekšējā valsts numura zīme. Notiek izmeklēšana.

 

Un vēl

 

 Rietumeiropā vispazīstamākā Latvijas biznesa nozare ir kūdras ražošana, Ziemeļvalstīs - metālu ražošana un metālapstrāde, savukārt NVS valstīs - finanses un apdrošināšana, kā arī elektrisko iekārtu ražošana, liecina eksporta atbalsta kustības veiktā uzņēmēju aptauja. Tajā Latvijas eksportējošo uzņēmumu izpētes laikā, uzņēmēji tika aicināti pēc desmit ballu skalas novērtēt viņu pārstāvētās nozares atpazīstamību Ziemeļvalstīs, Rietumeiropā un NVS valstīs. Kūdras produktu atpazīstamība Rietumeiropā novērtēta ar 9,3 ballēm, metālu ražošana un metālapstrāde Ziemeļvalstīs - ar 7,6, bet finanšu pakalpojumi un elektrisko iekārtu ražošana NVS valstīs - ar astoņām ballēm.

Atstājiet komentāru