2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 16.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 16.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādos republikas nozīmes pasākumos piedalās jēkabpilieši? Ko šodien piedāvā kamermūzikas pasākumu programma? Un Vai tiks noteikts skolēnu skaits arī pamatskolas klases atvēršanai?

 

Kuldīgā šodien turpināss UNESCO 70.gadadienai veltīta konference “Radoša kultūras mantojuma komunikācija vietējā sabiedrībā”. Svinīgajā konferencē, kurā pulcēsies UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ilggadējie sadarbības partneri un tīklu organizācijas, tiks godināti labākie notikumi un aktivitātes, kas nodrošinājušas radošu kultūras mantojuma komunikāciju vietējās sabiedrībās. Pasākumā piedalās arī pārstāvji no Jēkabpils pilsētas bibliotēkas, kas jau otro gadu darbojas UNESCO tīklā un Jēkabpils vēstures muzeja. Muzeja pārstāve Iluta Bērziņa šodien lasīs referātu par Strūves ģeodēziskā loka kultūrvēsturisko mantojumu Jēkabpilī.

 

 Iekļaujošās izglītības atbalsta centra vadītāja Sarmīte Safronova šodien piedalīsies - Pašvaldību pedagoģiski medicīnisko komisiju vadītāju seminārā. Iekļaujošas izglītības atbalsta centri šobrīd darbojas septiņās Latvijas pilsētās – Balvos, Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Liepājā, Rīgā un Valmierā. Centru kompetence ir veicināt iekļaujošas izglītības vides veidošanu izglītības iestādēs, sniedzot atbalstu bērniem ar speciālajām vajadzībām. Individuālais atbalsts ietver bērna spēju un attīstības līmeņa diagnosticēšanu, atbalsta pasākumu izvēli, individuālo izglītības plānu mērķu izstrādi un speciālistu konsultācijas par attīstības traucējuma kompensācijas stratēģijām. Centros ir pieejami logopēda, psihologa un speciālā pedagoga pakalpojumi.

 

 

Kamermūzikas dienu programmā Jēkabpils tautas namā šovakar pulksten septiņos vakarā sāksies muzikāls uzvedums “Ziemeļu sāga”. Uzveduma stāstniece – Karina Bērziņa, soliste – Evija Martinsone, pianists – Aldis Liepiņš, čellists – Ivars Bezprozvanovs. Koncertuzvedumā, it kā pa apsarmojušu ceļu ejot, mūziķi izstāstīs ziemeļzemju ļaužu likteņstāstus bezgala krāšņās, bet skarbās ziemeļu dabas fonā. Latvijas Nacionālās operas spožais soprāns Evija Martinsone iejutīsies vairāku paaudžu ziemeļzemju sieviešu likteņos. Kamermūzikas dienas Jēkabpilī norisinās ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

 

 

Šodien Mežāres kultūras centrā notiks senioru dienai veltīts koncerts. Pasākumā pagasta vecākā gada gājuma cilvēkiem būs iespēja atpūsties. Jau ziņots, ka 1.oktobrī visā pasaulē atzīmēja veco ļaužu dienu. Tāpēc oktobris ir mēnesis, kad sirmgalvjiem tiek pievērsta īpaša uzmanība.

 

 

 

Un vēl

 

 

Lai arī valdība ir solījusi skolēnu skaita ierobežojumus attiecināt tikai uz vidusskolām, par valsts maku atbildīgā Finanšu ministrija uzskata, ka tomēr būtu jāsāk diskutēt par pieļaujamā skolēnu skaita noteikšanu arī pamatskolās, proti, 1-9.klasē. Valsts nevarēs ilgi izvilkt ar 40-50 bērnu skolām, tā Televīzijas raidījumā "Tieša Runa" sacīja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens, norādot, ka Latvijā ir viena no dārgākajām izglītības sistēmām Eiropā. Latvijas izglītības sistēmai novirzītais finansējums sasniedz 6% no valsts iekšzemes kopprodukta, kamēr Eiropā vidējais radītājs ir 5%. Skatoties izglītības sistēmai atvēlētā finansējuma struktūru, lauvas tiesa resursu tie novirzīti pamatizglītības, arī vidējās izglītības finansēšanai, bet tikmēr finansējums augstākajai izglītībai nepietiek. Tas liecina, ka skolu tīkls Latvijā ir neefektīvs. Pēc Ašeradena teiktā, Latvijā ir nepieciešams turpināt runāt par optimālu skolu lielumu un pedagogu skaitu uz skolēniem arī pamatskolās.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Joprojām nav rasts risinājums par labierīcību apsaimniekošanu dzelzceļa stacijās; Iekrītot aptuveni četrus metrus dziļā bedrē, vakar Koknesē cietis kāds 37 gadus vecs vīrietis; Un Kādā pasākumā šodien piedalīsies Jēkabpils, Līvanu un Preiļu baltkrievu ansambļi?

 

 

Pēc gadījuma izvērtēšanas, kad Kokneses novada Iršu pagastā seksuāli tika izmantots desmit mēnešus vecs bērns, novada dome nolēmusi atstāt amatā Sociālā dienesta vadītāju Baibu Tālmani. Pašvaldība atzīst, ka ir nepilnības Sociālā dienesta darbā, bet neuzskata, ka to dēļ būtu jāmaina Sociālā dienesta vadītāju, jo dienests kopā ar pašvaldību bija izdarījis ļoti daudz minētās ģimenes labā. Par Tālmanes darbu pozitīvas atsauksmes domes vadībai sniedza arī Kokneses novada domes deputāti, Sociālo jautājumu un veselības aprūpes pastāvīgās komitejas priekšsēdētājs.

 

 

Pēc labierīcību remontēšanas dzelzceļa stacijās ir svarīgi, lai pašvaldības, kuras attiecīgo ēku apsaimnieko, rūpējas par kārtību tajās. Kompānijas "Latvijas Dzelzceļš" viceprezidents Edvīns Bērziņš informējot par aktuālajiem Latvijas dzezlzceļa infrastruktūras projektiem, atzīmē, ka jau ilgstoši kutelīgs jautājums ir bijis par labierīcībām dzelzceļa stacijās. Pēc viņa teiktā, ir būtiski, lai pēc remontiem, pašvaldības, kuras attiecīgās ēkas apsaimnieko, rūpētos par kārtību dzelzceļa stacijās. Par šo redzējumu esot panākta vienošanās ar lielāko daļu pašvaldību.

Jau ziņots, ka Krustpils dzelzceļa stacijā joprojām ir slēgtas jaunās tualetes, jo Latvijas dzelzceļš vēlas panākt, lai to apsaimniekošanu uzņemtos Jēkabpils dome. Savukārt Jēkabpils pašvaldība norāda, ka tai nav jāuzņemas labierīcību apsaimniekošana svešā īpašumā.

Turpinām ziņas

Šonakt Rīgā, Palmu ielā 4 daudzstāvu dzīvojamā mājā noticis sprādziens, viens cilvēks negadījumā cietis. Negadījums noticis ap pulksten trijiem naktī, kad piektā stāva dzīvoklī sprādzis spridzeklis. Uz notikuma vietu pēc Valsts policijas lūguma ieradušies arī glābšanas dienesta darbinieki un no ēkas tika evakuēti visi iemītnieki. Negadījumā cietis dzīvokļa īpašnieks - 46 gadus vecs vīrietis. Ap plkst.6 no rīta visi ēkas iemītnieki tika ielaisti savos dzīvokļos, taču to dzīvokļu, kuri atrodas zem notikuma vietas, īpašniekiem mājoklis bija jāatstāj. Tāpat uz notikuma vietu izsaukts būveksperts, lai izvērtētu sprādziena rezultātā radītos bojājumus ēkai.

Iekrītot aptuveni četrus metrus dziļā bedrē, vakar Koknesē cietis kāds 37 gadus vecs vīrietis. Glābēji ar speciālu dēļu palīdzību izcēluši vīrieti no bedres, konstatējuši, ka viņš guvis traumas un nodevuši mediķu pārziņā. Kopumā pagājušās diennakts laikā valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests devies uz 45 izsaukumiem, no kuriem 30 saistīti ar ugunsgrēkiem, bet deviņi - ar dažādiem glābšanas darbiem.

Un vēl

Šodien Daugavpilī norisināsies piektais starptautiskais tautas kultūras festivāls "Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī". Festivālu ievadīs konference Baltkrievu kultūras centrā. Turpinājumā Kultūras pils foajē tiks atklāts gadatirgus, kurā amatnieki reklamēs savus izstrādājumus, bet Braslavas meistares sarīkos meistarklasi, kurā tiks izgatavota zīdaiņa lelle - talismans. Pasākuma gaitā darbosies arī labdarības grāmatu akcija-apmaiņa, tādēļ, dodoties uz gadatirgu, iedzīvotāji aicināti ņemt līdzi kādu baltkrievu autoru grāmatu vai arī grāmatu baltkrievu valodā. Grāmatu ziedotāji saņems festivāla īpašo suvenīru - "laimes pogu". Festivālā piedalīsies arī baltkrievu ansambļi no Jēkabpils, Līvāniem un Preiļiem.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc ģimenes ārsti varētu neslēgt līgumus ar valsti? Kad samazināsies cena par elektrību? Un Kādu laiku brīvdienās sola sinoptiķi?

Daļa ģimenes ārstu varētu neslēgt līgumus ar valsti, ja Veselības ministrija neatteiksies no ieceres uzlikt par pienākumu ģimenes ārstiem kontrolēt piešķirto kvotu izlietojumu.Šo jautājumu šodien plānots skatīt Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas valdes sēdē. Netiek izslēgta iespēja, ka ģimenes ārsti var pieprasīt izņemt no līguma punktu par kvotu izlietojuma kontroli, vai arī neparakstīt līgumu ar valsti. Gadījumā, ja 300 vai 400 ģimenes ārsti neparakstīs līgumus, tad var būt nopietnas problēmas, jo pacientiem būs jārēķinās ar maksas medicīnu. Mediķi norāda, ka ģimenes ārstiem ir jāārstē pacienti, nevis jānodarbojas ar valsts naudas menedžēšanu.

No nākamā gada elektrības cena Latvijā mājsaimniecībām saruks par 6-8%, šodien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" teica ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola. Viņa atzīmēja, ka cenu samazinājumu ietekmē tas, ka ir izbūvēts jaunais Zviedrijas - Lietuvas elektrības savienojums, tāpat paplašināts Latvijas - Igaunijas savienojums. Ministre prognozēja, ka elektrības cenas saruks arī nākamajos gados.

Turpinām ziņas

Jau ziņots, ka šonakt dažas minūtes pēc pusnakts policija saņēma izsaukumu uz kādu dzīvokli Rīgā, Palmu ielā, jo tur bija noticis sprādziens. Notikuma vietā uzreiz ieradās pretterorisma vienības «Omega» darbinieki, kas pārmeklēja dzīvokli un atrada vēl nesprāgušu, visdrīzāk, mājas apstākļos izgatavotu granātu. Kad dzīvoklis bija no sprādzienbīstamiem priekšmetiem brīvs, tika noskaidroti visi apstākļi - pēc sākotnējās informācijas dzīvoklī notikusi iedzeršana. Alkohola lietošanas laikā starp 45 gadus vecu dzīvokļa saimnieci un viesiem izcēlies strīds, kura laikā sieviete viesiem piedraudējusi ar mājas apstākļos izgatavotu granātu. Viens no viesiem sievieti neveiksmīgi atbruņojis un granāta uzsprāgusi viņa rokā. Patlaban ir uzsākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana, kuras laikā tiks noskaidroti precīzi notikušā apstākļi. Izmeklēšanas laikā tiks veikta ekspertīze atrastajai granātai.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola pastāstīja, ka, vīrietim, kurš vakar Koknesē bija iekritis četrus metrus dziļā bedrē, esot tajā, noticis zemes nogruvums, un rezultātā viņš ierakts līdz krūtīm. Mediķi cietušajam konstatējuši smagas traumas - vēdera iekšējo orgānu bojājumus, kāju un sejas traumas, kā arī aizdomas par mugurkaula skriemeļa bojājumu. Viņš nogādāts Jēkabpils reģionālajā slimnīcā.

Un vēl

Brīvdienās Latvijā gaidāms daļēji apmācies laiks, naktī uz sestdienu vietām nedaudz līs, vēlāk būtiski nokrišņi nav gaidāmi, prognozē "Global Forecast System". Apmākušos debesu dēļ nakts uz sestdienu būs pirmā nakts bez sala kopš 5.oktobra. Dienā gaiss iesils līdz +7..+13 grādiem, daudzviet uzspīdēs saule un pūtīs lēns austrumu vējš. Arī svētdien gaisa temperatūra saules apspīdētajās vietās sasniegs +11..+14 grādu. Nākamnedēļ brīžiem gaidāms lietus, bet nokrišņu daudzums joprojām būs mazs, vienīgi 21.-22.oktobrī ir cerības uz stiprāku lietu. Skaidrākās naktīs gaisa temperatūra noslīdēs mazliet zem nulles; maksimālā gaisa temperatūra būs +7..+13 grādu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kad tiks izrādīta filma dekāna Jāņa Bratuškina piemiņai? Vai tiks rasts risinājums dziesmu svētku estrādes paplašināšanai? Un Kāpēc ir svarīgi mazgāt rokas?

Nākamnedēļ, 25.oktobrī,pulksten vienos dienā Jēkabpils Tautas namā notiks dokumentālās filmas "Dvēseļu gans" pirmizrāde. Tā veidota kā piemiņas filma Jēkabpils Goda pilsonim, katoļu priesterim dekānam Jānim Bratuškinam. Filmas režisore ir Inga Nestere, teksta autore - Aleksandra Ugrika, video un skaņas nodrošinājums - Ģirts Spēlmanis. Bratuškina mūžs un dzīves gājums ar Jēkabpili bija saistīts 32 gadus, jo kopš 1982.gada dekāna pamatkalpošanas vieta bija Jēkabpils Svētās Jaunavas Marijas dzimšanas Romas katoļu baznīca. Bratuškins vadīja Svētās Mises latviešu, krievu un poļu valodā, kā arī piedalījās ekumeniskajos dažādu konfesiju kopīgajos dievkalpojumos. Dekāns apmeklēja arī dažādus pilsētas pasākumus un notikumus, dodot savu svētību. Bratuškins rūpējās par bērnu garīgo izglītošanu un apmeklēja slimnīcu, pildot arī slimnīcas kapelāna pienākumus. Par ilggadēju kalpošanu Jēkabpilī baznīcas un sabiedrības labā dekānam piešķirts Jēkabpils Goda pilsoņa nosaukums.

Virtuālo Latvijas Nacionālo enciklopēdiju plānots atvērt 2018.gadā, kad tiks svinēta Latvijas valsts simtgade, taču ar to process nebeigsies, to intervijā Latvijas Radio norādīja Latvijas Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors Valters Ščerbinskis.Pēc viņa teiktā, šādas enciklopēdijas izveide ir ļoti svarīga, jo šajā interneta laikmetā tīmeklī var atrast dažādu informāciju, taču problēma ir ar to, cik lielā mērā tai var uzticēties. Enciklopēdijas izveide ir būtiska arī valodas dēļ. Plānā ir gan virtuāla, gan papīra formāta enciklopēdija, taču prioritāra ir pirmā.

Turpinām ziņas

Tiek uzskatīts, ka ikviens latvietis vismaz vienu reizi savā mūžā ir devies uz Siguldu izbaudīt zelta rudeni. Šogad Sigulda un tās apkārtne tūristus priecē ar jaunām dabas takām. Dabas aizsardzības pārvalde aktīvi strādājusi pie jaunu celiņu izveides un veco taku uzlabošanas, lai cilvēki ērti varētu baudīt unikālas dabas vērtības.  Šobrīd pie Siguldas panorāmas rata notiek pamatīgi būvdarbi. 600 metru garumā tiek izbūvēta jauna ar bruģi klāta taka, pa kuru interesenti varēs ar kājām aizstaigāt līdz Gaujai. Tādējādi cilvēkiem tiks piedāvāta iespēja iepazīt Gaujas senlejas unikalitāti no cita skatu punktā kā līdz šim ierasts. Jaunais serpentīna ceļš varētu tikt pabeigts decembrī. Vērienīgie darbi izmaksā 300 tūkstošus eiro, lielāko daļu finansē Eiropas Savienība.

Ir jārod risinājumi, lai Dziesmu un deju svētku laikā kopdziesmās uz Mežaparka Lielās estrādes tribīnēm varētu nostāties vismaz 13 tūkstoši dziedātāju, norāda kultūras ministre Dace Melbārde. Viņa uzskata, ka reālā situācija nav tik kritiska. Mežaparka dziesmu svētku estrāde ir droša un tās tribīnēs patlaban var atrasties 7 tūkstoši 400 dziedātāju. Tiks veidota darba grupa, kurai būs jāmeklē risinājumi, kā pārveidot estrādes sānu malas un laukumu, lai koristu skaitu varētu padarīt kuplāku – vismaz līdz 13 tūkstošiem.

Un vēl

15.oktobrī tika atzīmēta Vispasaules roku mazgāšanas diena, un, lai pievērstu uzmanību roku tīrībai, Latvijā šomēnes pat izveidota speciāla mājaslapa “mazgarokas.lv”. Taču, ja  roku mazgāšana vai nemazgāšana daudziem varētu nelikties svarīga, daudzviet pasaulē tā pat var nozīmēt robežu starp dzīvību un nāvi. Īpaši tas ir jūtams Āfrikā – kontinentā ar dramatisku ūdens trūkumu. Tīra dzeramā ūdens trūkums dažās Kotdivuāras daļās Āfrikas kontinenta rietumos sasniedzis kritisku līmeni, kas apdraud sabiedrības veselību. Ūdens taupīšana noved pie antisanitāriem apstākļiem, ar ko  nolēmis cīnīties vietējais kakao audzētājs Antuāns Koffi. Pērn viņš uzvarējis organizācijas UNICEF un Sarkanā Krusta rīkotajā konkursā un izgudrojis pirmo roku mazgāšanas mašīnu. Tā atļauj nelielai afrikāņu kopienai mazgāt rokas ar vismazāko ūdens patēriņu, taču vislielāko higiēnisko iznākumu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc rīt Jēkabpils apkārtnē un pie Pļaviņām būs manāma kara tehnika? Kādos uzņēmumos tuvākajā laikā reidus rīkos Darba inspekcija? Un Kāpēc diviem tiesnešiem neļauj atteikties no Zolitūdes lietas izskatīšanas?

 

 

Rīt, 17.oktobrī, Nacionālo bruņoto spēku komandieris vairākām bruņoto spēku vienībām dos mācību uzdevumu veikt kritiskās infrastruktūras objektu aizsardzību. Grīvas lidlauka un Pļaviņu hidroelektrostacijas aizsardzībai, kā arī citu uzdevumu veikšanai tiks aktivizēts 2.Zemessardzes novada štābs un vienības. Saņemot bruņoto spēku komandiera pavēli, vienībai noteiktā laikā un pilnā apbruņojumā jāizvēršas un jāieņem pozīcijas noteiktā rajonā ārpus to pastāvīgajiem izvietojumiem, kā arī jāveic mācību uzdevums. Bruņotie spēki atvainojas par sagādātajām neērtībām un lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar pastiprinātu militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem, jo īpaši Jēkabpils apkārtnē.

Šonedēļ mediķu palīdzība bija vajadzīga diviem pacientiem, kuru gremošanas traktos nonākuši sevišķi bīstami svešķermeņi – desmit mēnešus veca bērna smagu barības vada bojājumu bija izraisījusi litija baterija, kuru zēns bija mācējis izņemt no virtuves svariem. Savukārt četrgadīgai meitenītei brūces zarnās izraisīja norīti magnēti, kurus meitenīte bija atradusi spēlē “Neocube”. Statistika liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā būtiski pieaudzis pacientu skaits, kuri ieelpojuši vai norijuši svešķermeņus, ja iepriekš šāds gadījums bija reizi nedēļā, tad pēdējā laikā šādi gadījumi tiek fiksēti reizi dienā. Mediķi atgādina, ka vienmēr ir jāizvērtē, vai bērnam nav iespējama piekļuve pie bīstamiem svešķermeņiem un ķīmiskām vielām – etiķa, koncentrētiem mazgāšanas līdzekļiem, kuru nonākšana organismā arī var izraisīt smagus veselības traucējumus.

Turpinām ziņas

Lai pēc iespējas efektīvāk samazinātu atkārtotu nelaimes gadījumu risku darbvietās, Valsts darba inspekcija no nākamās nedēļas veiks tematisko pārbaudi mazos un vidējos uzņēmumos, kuros pēdējo piecu gadu laikā notikuši nelaimes gadījumi, kuros darbinieki smagi cietuši vai gājuši bojā. Kopumā plānots apsekot vismaz 150 uzņēmumu gan Rīgā, gan reģionos. Tematiskās pārbaudes mērķis ir pārliecināties, vai ir novērsti nelaimes gadījumu cēloņi un veikti piemēroti darba aizsardzības pasākumi. Pārbaudes plānotas no 19.oktobra līdz 30.novembrim.

 

Latvijā šogad kopā reģistrēti 159 smagi un letāli nelaimes gadījumi darbā. Darba inspekcija līdz 15.oktobrim izmeklējusi 111 nelaimes gadījumus ar smagām traumām un 14 letālus nelaimes gadījumus darbā. Letālo negadījumu cēloņi visbiežāk bijuši saistīti ar trūkumiem darba organizācijā.

 

 

Zolitūdes traģēdijas krimināllietu nevēlas skatīt divi tiesneši. Lietu Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā nevēlas skatīt tiesas sastāva priekšsēdētājs Erlens Ernstsons un tiesnese Dzintra Zemitāne, jo viņi lūguši sevi no lietas izskatīšanas atstatīt. Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā otrdien apstiprināts tiesas sastāvs, kura lietvedībā tiks nodota tā dēvētā Zolitūdes traģēdijas krimināllieta – par tiesas sastāva vadītāju bija nozīmēts tiesnesis Erlens Ernstons. Taču ievērojot to, ka tiesneses Zemitānes un tiesneša Ernstsona 15.oktobra lēmumos par sevis atstatīšanu no kriminālprocesa veikšanas nav norādīti Kriminālprocesa likuma 51.pantā noteiktie neapstrīdamie interešu konflikta apstākļi, saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 54.panta otro daļu tiesas priekšsēdētāja Daina Treija atzina tiesneses Zemitānes un tiesneša Ernstsona atteikšanos par nepamatotu un uzdeva turpināt kriminālprocesa veikšanu.

 

 

 

Atstājiet komentāru