2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 23.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 23.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda jauna grāmata iznākusi Jēkabpils rakstniecei Annai Skaidrītei Gailītei? Kādu pasākumu mazajiem jēkabpiliešiem šodien rīko Jēkabpils galvenās bibliotēkas bērnu literatūras nodaļa? Un Kāds ir visu laiku vislabākais attaisnojums par mājas darba neizpildi?

 

Jēkabpilietei, rakstniecei Annai Skaidrītei Gailītei iznācis jauns romāns "Tilts starp horizontiem". Šodien izdevniecībā Zvaigzne ABC notiks tā atvēršanas svētki. Jaunais romāns ir stāsts par stiprām sievietēm un Kurzemes vējiem. Skaistais Latvijas nostūris – Kolkas zemesrags, kur Dižjūra satiekas ar Mazjūru, ir spēcīgās un vitālās kurzemnieces romāna galvenāas varones Fanijas Budovskas dzimtas šūpulis. Šī apbrīnojamā sieviete ar brīnišķīgu atmiņu 100 gadu vecumā izstāstījusi rakstniecei savas dzimtas vēsturi, un viņas stāsts ir likts pamatos dokumentālajam romānam “Tilts starp horizontiem”. Par romāna nosaukuma izvēli autore raksta: “Tilts starp horizontiem? Tas ir tilts starp dzīves sākumu un nobeigumu. Tāds pavisam neliels laika posms no Mūžības, kurā satikušās un cita citu nomainījušas vairākas paaudzes. Ģimenē, dzimtā, tautā.

 

 

Šodien Jēkabpils valsts ģimnāzijas telpās turpināsies seminārs “Jēdzienu mācīšanas modelis: M.Niborga pedagoģiskā pieeja.” Seminārs iepazīstina ar jaunu pedagoģisku metodiku darbam ar bērniem ar īpašām vai speciālām vajadzībām. Dalībniekus iepazīstinās ar Magnes Niborgas no Norvēģijas teoriju par jēdzienu apgūšanu kā bērnu kognitīvās attīstības pamatu un palīdzēs apgūt praktiskās metodes, kā veidot bērniem izpratni par skaita, laika, formas, krāsas, izvietojuma u.c. jēdzieniem un to kombināciju sistēmām.

Savukārt Jēkabpils galvenās bibliotēkas bērnu literatūras nodaļa, sadarbojoties ar bērnudārzu „Kāpēcītis”,  šodien organizē organizē pasākumu „Pasaku rīts”. Mazuļiem būs iespēja iepazīties ar dažādu pasaku varoņiem un grāmatām, kurās šīs pasakas publicētas.

Šodien un rīt notiks radošās darbnīcas Raiņa muzejā “Jasmuiža” Preiļu novadā. Dalībnieki tiks iepazīstināti ar bišu produktiem. Būs iespēja degustēt bišu maizi un medu, kā arī pašam izliet savu vaska sveci – kādu Raiņa dzejas tēlu. Ikvienam būs iespēja pamēģināt salikt trīsdimensiju koka puzli – biti. Radošo darbnīcu dalībniekiem demonstrēs videofilmiņu par skalu grozu pīšanu. Katrs varēs iepazīties ar kokamatnieku darinājumiem, kā arī izveidot savu skalu dekoriņu vai paplāti. Visi tiks pacienāti ar aromātisku zāļu tēju.

 

Un vēl

 

Skolēni mēdz kavēt mājasdarbu nodošanas termiņus, un savai neizdarībai viņi sniedz ticamus, mazāk ticamus vai pat pilnīgi neticamus attaisnojumus, vēsta Lielbritānijas medijs «Mirror». Šajā ziņā šomēnes izcēlusies kāda skolniece Medija, kuras iesniegtais attaisnojums varētu būt visu laiku labākais – viņai neesot bijis laika pildīt mājasdarbu, jo viņas vectēvam piešķirta Nobela prēmija. Saskaņā ar situāciju pārzinošu cilvēku teikto, Medijas vectēvs ir Tomass Lindāls, kurš šogad bija viens no trijiem Nobela prēmijas ķīmijā laureātiem. Jau ziņots, ka Nobela prēmija ķīmijā oktobrī piešķirta zviedram Tomasam Lindālam, amerikānim Polam Modriham un Turcijā dzimušajam ASV zinātniekam Azizam Sančaram par «DNS labošanas pētījumiem».

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik gājēju iet bojā ik gadu otobrī? Kādus pasākumus mazajiem jēkabpiliešiem piedāvā pilsētas bērnu bibliotēka? Un Kas latvijas ģimenēs ir galvenais pelnītājs?

 

 

Tradicionālajā Novadu dienā, kas šodien notiek Priekuļu novadā, pašvaldību vadītāji un speciālisti diskutēs par par bēgļu uzņemšanu, kā arī par pašvaldību sadarbību ar uzņēmējiem un izglītības sistēmas attīstību. Piedalīties Novadu dienā ir aicināti ministriju pārstāvji, lai viņi kopā ar pašvaldībām strādātu trīs darba grupās, kurās izskatīs vairākas tēmas. Paredzēts, ka diskusijas notiks par iespējamo bēgļu uzņemšanu pašvaldībās un atbildības sadali starp valsti un pašvaldībām. Tāpat iecerēts pārrunāt pašvaldību sadarbību ar uzņēmējiem, investoriem un organizācijām un izglītības sistēmas attīstību - izglītības tīkla optimizācija, izglītības kvalitāti, Karjeras attīstības atbalstu – mērķiem, esošajiem risinājumiem un izaicinājumiem.

Oktobrī ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši septiņi gājēji, lielākā daļa no viņiem reģionos un dienas tumšajā laikā. Par to vakar, atklājot kampaņu Esi gaismas vest-nesis ar aicinājumu nēsāt gaismu atstarojošu vesti, informēja Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs. Viņš skaidroja, ka kopumā oktobrī ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 12, bet gadā - 39 gājēji. Latvija atrodas Eiropā pēdējās vietās bojāgājušo skaita ziņā tieši uz gājēju rēķina. Statistika liecina, ka katru trešo dienu oktobrī tiekot nobraukti gājēji, pārsvarā gada tumšajā laikā un reģionos. Tieši šī iemesla dēļ sesto gadu pēc kārtas tiek organizēta kampaņa, kuras laikā tiek izdalītas 20 tūkstoši drošības vestu. Arī šogad tās tiks dalītas gājējiem.

Turpinām ziņas

Šogad Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 speciālisti vairāk nekā 40 reizes snieguši konsultācijas saistībā ar seksuālu vardarbību pret bērnu, tajā skaitā no pedagogu un skolas biedru puses, kā arī ģimenē. Kā liecina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas apkopotā informācija, kopumā no janvāra līdz septembrim uzticības tālruņa konsultanti atbildēja uz 46 tūkstoši 197 zvaniem. Viena no aktuālākajām zvanītāju problēmām joprojām bija saistīta ar vienaudžu attiecībām izglītības iestādēs - 557 gadījumos pusaudži stāstīja par attiecību problēmām ar vienaudžiem un savstarpējiem konfliktiem. 162 konsultācijās pusaudži minēja, ka cieš no fiziskas vardarbības skolā no vienaudžu puses, 373 sarunās tika ziņots par emocionālu vardarbību, bet desmit sarunās tika minēta seksuāla vardarbība no skolas biedru puses.

Mazajiem jēkabpiliešiem vēl ir iespēja pagūt piedalīties Jēkabpils pilsētas bibliotēkas bērnu literatūras nodaļas izsludinātajā zīmējumu konkursā „Skaista mana tēvu zeme”. Konkurss noslēgsies pirmdien, 26. oktobrim. Mūsu tautasdziesmās atspoguļojas gan cilvēka mūža ritums, gan ļaužu savstarpējās attiecības, gan darba tikums. Taču, šķiet, ka vislielākā dainu daļa veltīta dabai. Lasot tautasdziesmas, mēs varam gan izstaigāt “sidraba birzi”, gan redzēt kā “iebrauca saulīte ābeļu dārzā”, gan dzirdēt kā “Meža māte putnus sauca”. Un kur nu vēl tēlainās dziesmas par ūdeņiem, ziedošām pļavām, skanīgās gadskārtu dziesmas... Atliek tikai meklēt papīru un krāsainos zīmuļus, lai taptu skaisti zīmējumi!

Mūsdienās apzinātas vairāk nekā miljons tautasdziesmu. Lai arī ikdienā mēs tautasdziesmas neskandinām, tomēr daudzas noteikti zinām visi. Kurš bērns gan nav aizmidzis bez “Aijā, žūžo, lāča bērni” un, kurš no mums nav nebaltā dienā atcerējies “liku bēdu zem akmeņa”?Tematiskajā pēcpusdienā 28. oktobrī pulksten trijos pēcpusdienā Jēkabpils pilsētas bibliotēkas bērnu literatūras nodaļa aicina sanākt kopā mazos lasītājus un tīt dziesmas kamolā - gan labi zināmās, gan no jauna iepazītās.

Un vēl

Latvija ir pirmajā vietā Eiropā to mājsaimniecību ziņā, kurās galvenās pelnītājas ir sievietes, liecina britu pētniecības organizācijas veiktais pētījums, kuru publicējis portāls HITC. Pētījuma autori secinājuši, ka Latvijā sievietes ir galvenās pelnītājas 50% mājsaimniecību. Latvijai seko Lietuva, Slovēnija, Portugāle, Horvātija un Īrija. Mājsaimniecību īpatsvars, kurās galvenās pelnītājas ir sievietes, šajās valstīs svārstās ap 40%. Lielbritānijā aptuveni 30% mājsaimniecību sievietes ir galvenās pelnītājas. Francijā un Spānijā sievietes ir galvenās pelnītājas aptuveni 35% mājsaimniecību, savukārt Vācijā - tikai 25% mājsaimniecību. Kopumā Eiropā aptuveni katrā trešajā ģimenē ar nepilngadīgiem bērniem galvenā pelnītāja ir māte. No 2004. līdz 2013.gadam lielākajā daļā Eiropas valstu šis rādītājs palielinājies.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klauieties: Latvija iegādājas pretgaisa aizsardzības raķetes; Kas šogad saņems Spēlmaņu nakts balvu? Un Kā uzņēmēji gatavojas slēpošanas sezonai?

Zviedrijā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis ar Zviedrijas uzņēmuma "SAAB Dynamics AB" Ziemeļvalstu un Baltijas valstu tirgus vadītāju Annu Frojdu parakstīja līgumu par raķešu iegādi tuvās darbības pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmai "RBS-70". Līgums paredz raķešu un ar tām saistītās iekārtas iegādi, apmācību, kā arī iespēju papildu pasūtījumiem. 2015.-2016.gada pamatpiegādes līguma kopējā summa ir 3,67 miljoni eiro. Savukārt papildu 3,12 miljoni eiro paredzēti iespējai turpināt iegādes arī 2017.gadā.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome pieņēmusi lēmumu piemērot desmit tūkstošus eiro lielu soda naudu elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim "Pirmais Baltijas kanāls" saistībā ar to, ka vairākos  raidījumos par karadarbību Ukrainā informācija tikusi pasniegta vienpusēji. Pirmajā Baltijas kanālā pārkāpumi konstatēti laika posmā no 2015.gada 16.februāra līdz 22.februārim.

Turpinām ziņas

Šogad "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņems divi Nacionālā teātra aktieri - Uldis Dumpis un Ģirts Jakovļevs. Savukārt iedzīvotāji aicināti piedalīties skatītāju balsojumā, savu viedokli izsakot, nobalsojot par gada labāko izrādi, labāko aktrisi un aktieri. Balsojuma kastes atrodamas visos latvijas teātros. Skatītāji var nobalsot arī elektroniski "Spēlmaņu nakts" oficiālajā interneta vietnē "spelmanunakts.lv", kā arī Latvijas sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv". Skatītāju balsojums ilgs līdz 20.novembrim. Otro gadu pēc kārtas tiks veidota arī "Spēlmaņu nakts" bērnu žūrija, kas vērtēs bērniem un jauniešu auditorijai domātas izrādes. Svinīgā "Spēlmaņu nakts" balvas pasniegšanas ceremonija, kas norisināsies jau 22.reizi, notiks 23.novembrī Dailes teātrī. Balva tiks piešķirta 17 kategorijās par sasniegumiem teātra nozarē 2014./2015.gada sezonā.

ASV nacionālais okeānu un atmosfēras izpētes centrs vēsta, ka šī gada septembris bijis pats siltākais meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Vidējā gaisa temperatūra pasaulē pagājušajā mēnesī bijusi +15,9 grādi pēc Celsija. Iepriekšējais siltuma rekords septembrī konstatēts pagājušajā gadā. No pirmajiem deviņiem mēnešiem šajā gadā septiņi jau pārsnieguši vidējās temperatūras rekordu. Sakarā ar to sinoptiķi paredz, ka atlikušais gads varētu kļūt par pašu siltāko pirmo reizi 135 gadu laikā, kopš notiek gaisa temperatūras mērījumi.

Un vēl

Lai spētu nodrošināt vajadzīgo sniega segas daudzumu ziemas sezonā Madonas novada Smeceres sila slēpošanas trasēs, Smeceres sila sporta un atpūtas bāze iegādājusies divus sniega pūtējus. Kā atklājis bāzes saimnieks Gunārs Ikaunieks, iegādātā tehnika ir ļoti labā stāvoklī un praktiski nav izmantota. Kopā ar diviem jau iepriekš iegādātajiem sniega pūtējiem trīs dienu laikā būšot iespējams nopūst aptuveni vienu kilometru garu, sešus metrus platu un 50 cm biezu trases posmu. Tas nozīmē, ka trases sagatavošanai būs vajadzīgs krietni mazāk laika un ziemas sporta priekus madonieši varēs baudīt ātrāk. Laika prognozes vēl salu nesola, bet tām stabilizējoties sāksies aktīvs darbs trases sagatavošanai slēpotājiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Kādu līgumu parakstīs Latvija un Krievija? Kādā pasākumā piedalīsies Jēkabpils vēstures muzejs? Un kad notiks filmas par Jāni Bratuškinu pirmizrāde/

Latvija ar Krieviju parakstīs nolīgumu par tiešo starptautisko dzelzceļa satiksmi. Abu valstu transporta ministrijas ir atzinušas, ka jaunais nolīgums atbildīs mūsdienu prasībām, bet Latvijas gadījumā – arī Eiropas Savienības normām. Tāpat Latvijas un Krievijas dzelzceļa nozarēs ir notikušas būtiskas izmaiņas un valstīs tiek sadalīta valsts un komercsabiedrību kompetence. Tāpēc abu valstu transporta ministrijas ir izteikušas vēlēšanos noslēgt jaunu divpusējās sadarbības starpvaldību nolīgumu par sadarbību dzelzceļa transporta jomā. Nolīgums tiek noslēgts uz nenoteiktu laika periodu, un tas stāsies spēkā, kad abas puses būs izpildījušas visas nepieciešamās nacionālās procedūras.

No Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras biedriem 28,2% būtu gatavi nodarbināt bēgļus savos uzņēmumos, liecina veiktā aptauja. Savukārt 23,1% biedru pauduši viedokli, ka bēgļi varētu pozitīvi ietekmēt Latvijas ekonomiku un darbaspēka tirgu. Taču problēmas var rasties, ja imigranti nezinās vismaz kādu no valodām, kādās runā vairums mūsu valstī. Aptauja tika veikta septembra beigās, un tajā atbildes snieguši 255 uzņēmumu pārstāvji. Jau ziņots, ka Latvija piekritusi uzņemt vairākus simtus bēgļu. Septembra beigās valdība uzklausīja rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, tomēr vēl nevienojās nedz par finansējumu plāna izpildei, nedz par iestādi, kas atbildēs par bēgļu integrāciju.

Turpinām ziņas

Rīgas domē ir saņemta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vēstule, kurā pieprasīts no amata atstādināt pašvaldības AS "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētāju Anatoliju Abramovu. Rīgas domes priekšsēdētājs un uzņēmuma kapitāldaļu turētājs Nils Ušakovs skaidro, ka lēmums par Abramova atrašanos amatā jāpieņem septiņu dienu laikā. Tāpēc lēmums varētu tikt pieņemts šodien. Jau zuiņots, ka Rīgas centrāltirgū tika konstatēts, ka tirgus darbinieki vēlreiz pārdevuši jau iepriekš pārdotas citu tirgotāju vietas brīdī, kad šis tirgotājs beidzis tirgošanos un devies prom. “'Rīgas Centrāltirgus'' dibināts 1930.gada 2.novembrī, bet kā Rīgas pašvaldības akciju sabiedrība darbojas kopš 1995.gada. ''Rīgas Centrāltirgus'' pamatkapitāls ir vairāk kā 10 miljoni eiro.

27.oktobrī Madonas muzeja izstāžu zālē interesenti aicināti uz semināru-lasījumiem "Pirmais pasaules karš un latviešu strēlnieki". Par bataljonu tapšanu stāstīs atvaļinātais pulkvedis Jānis Hartmanis, starp runātājiem būs pārstāe arī no Jēkabpils vēstures muzeja - Iluta Bērziņa. Pieminot latviešu strēlnieku bataljonu veidošanās simtgadi, jau maijā Madonas muzejā tika atklāta izstāde par Pirmo pasaules karu un latviešu strēlniekiem "... tik cīņa vien dos visu mums", kuru šajos piecos mēnešos aplūkojuši vairāk nekā 2350 skatītāji.

Un vēl

Svētdien, 25.oktobrī pulksten vienos dienā Jēkabpils Tautas namā notiks dokumentālās filmas “Dvēseļu gans” pirmizrāde. Tā veidota kā piemiņas filma par dekānu, katoļu priesteri, Jēkabpils Goda pilsoni Jāni Bratuškinu. Filmas režisore Inga Nestere, tekstu autore Aleksandra Ugrika, video un skaņas nodrošinājums- Ģirts Spēlmanis. Jāņa Bratuškina mūžs un dzīves gājums ar Jēkabpili bija saistīts 32 gadus, jo no 1982.gada dekāna pamatkalpošanas vieta bija Jēkabpils Svētās Jaunavas Marijas dzimšanas Romas katoļu baznīca. Par ilggadīgu kalpošanu Jēkabpilī baznīcas un sabiedrības labā dekānam piešķirts Jēkabpils Goda pilsoņa nosaukums. Jānis Bratuškins mūžībā aizgāja 2014.gada 23. februārī. Jēkabpiliešu atmiņās viņš palicis kā priesteris, augstāko garīgo vērtību cilvēks, kura misija bija kalpot Dievam un cilvēkiem. Šogad, 18.oktobrī Bratuškinam būtu apritējuši 70 gadi.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Akcīzes nodoklis nākamgad pieaugs alkoholam un devielai; Kad notiks latvijas lielāko ķirbju mērīšanas un svēršanas pasākums? Un Kādu laiku sinoptiķi sola brīvdienās un nākamajā nedēļā?

Saeimas Budžeta un finanšu komisija šodien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā par akcīzes nodokli, kas paredz nākamgad palielināt akcīzes nodokļa likmi alkoholam, naftas produktiem, elektroniskajām cigaretēm un smēķējamai tabakai. Likumprojekts paredz palielināt akcīzes nodokļ likmi svinu nesaturošajam benzīnam no 411,21 eiro līdz 436 eiro par 1000 litriem, dīzeļdegvielai no 332,95 eiro līdz 341 eiro par 1000 litriem un sašķidrinātajām naftas gāzēm no 161 eiro līdz 206 eiro par 1000 kilogramiem. Savukārt akcīzes nodokļa likmi alkoholam sāka paaugstināt jau šogad un turpinās to darīt nākamos trīs gadus. Iepriekš akcīzes nodokli alkoholam bija paredzēts palielināt no nākamā gada 1.aprīļa, bet pēc nozares ierosinājuma šo palielinājumu varētu veikt no 1.marta.

Plānotie grozījumi Enerģētikas likumā novedīs ne tikai pie gāzes tarifu palielināšanās, bet arī radīs risku, ka ziemā iedzīvotāji var palikt bez apkures, LNT raidījumam "Ziņas" norādījis uzņēmums "Latvijas gāze". Uzņēmums gan neiebilst pret gāzes tirgus atvēršanu, bet pašreizējā redakcijā Enerģētikas likuma grozījumi radot vairākus riskus. Tāpat latvijas Gāzes pārstāvji pauduši bažas, ka uzņēmuma sadalīšana gāzes tarifus noteikti palielināšot.Jau ziņots, ka Ekonomikas minsitrijas

piedāvātais modelis paredz, ka vienā uzņēmumā būtu nodalīts pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators, bet otrā - sadales un tirdzniecības sistēmas operators. Paredzēts, ka no Latvijas gāze neatkarīgs gāzes pārvades un uzglabāšanas operators tiks izveidots no 2017. gada 3. aprīļa, bet uzņēmumu pilnībā sadalīt plānots līdz 2017. gada beigām.

 

Turpinām ziņas

Rīgas Zooloģiskajā dārzā otrdien, 27.oktobrī, desmito gadu pēc kārtas svērs un mērīs Latvijas lielākos ķirbjus. Čempionāta finālā tiks svērti un mērīti desmit izturīgākie un lielākie ķirbji no dažādām Latvijas vietām. Konkurencē par lielākā ķirbja audzētāja titulu cīnīsies gan "Latvijas lielākā ķirbja čempionāta" dalībnieki, gan arī jaunpienācēji. Finālā iekļuvusi arī pagājušā gada rekordiste Inna Kozlovska no Dagdas, kura pērn uzvarēja ar 232 kilogramus smago izaudzēto ķirbi. Jau ziņots, ka "Latvijas lielākā ķirbja čempionātam" līdz 20.oktobrim varēja pieteikties ikviens ķirbju audzētājs, iesūtot datus par izaudzētā dārzeņa apkārtmēru gan horizontāli, gan vertikāli.

Arvien mazinās cerības, ka Latviju šogad skars pietiekami spēcīgas lietavas, kas izbeigtu sausumu un papildinātu pazemes ūdens krājumus, liecina sinoptiķu prognozes. Šis mēnesis ir sausākais oktobris novērojumu vēsturē. Ilgtermiņa prognozes rāda, ka arī novembris varētu būt sausāks nekā parasti, turklāt daļa nokrišņu, iespējams, būs sniegs. Gruntsūdens līmenis ziemā var celties tikai tad, ja nav sala un sniega vietā ir lietus. Ja ziema nebūs izteikti silta un lietaina, nākamā iespēja paaugstināties ūdens līmenim būs pavasarī, sākoties paliem. Turklāt gadījumā, ja ziema izrādās sausa un tās izskaņā ir maz sniega vai arī pali ir strauji un sniegs nokūst pirms zemes atkušanas, arī pavasaris var nenest gaidīto gruntsūdens līmeņa pieaugumu.

Jau ziņots, ka daudzās akās ir ļoti maz ūdens vai tās pilnībā izžuvušas. Upēs un ezeros jau kopš jūnija saglabājas zems ūdens līmenis, vietām sasniegta zemākā atzīme pēdējos simts gados.

Un vēl

Naktī uz piektdienu Latvijai no rietumiem pietuvojās ar plašu ciklonu, kura centrs atrodas uz ziemeļiem no Britu salām, saistīta atmosfēras fronte, līdz ar to ieilgušais bez nokrišņu periods ir noslēdzies. Sestdienas otrā puse un svētdiena aizritēs bez ievērojamiem nokrišņiem un pierims arī vējš, tomēr naktī uz pirmdienu valsti šķērsos nākamā nokrišņu zona, un no jauna pastiprināsies dienvidrietumu, rietumu vējš. Arī nākamajās darba dienās daudzviet varēs novērot lietu, vietām iespējams arī slapjš sniegs, tomēr nokrišņu intensitāte nebūs liela. Nākamās nedēļas otrajā pusē mākoņu daudzums atkal samazināsies, mitēsies arī nokrišņi un pierims vējš. Pakāpeniski kļūs vēsāks – perioda beigās, debesīm skaidrojoties, naktī termometra stabiņš daudzviet noslīdēs zem 0 grādu atzīmes.

Atstājiet komentāru