2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 26.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 26.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda infekciju slimība plosās Jēkabpilī? Nakts patversmes gatavojas ziemas sezonai; un Kādu laiku šonedēļ prognozē sinoptiķi?

 

"Aldaris" Latvijas Basketbola līgas regulārā čempionāta spēlē sestdien, 24. oktobrī BK "Jēkabpils", aizvadot veiksmīgu otro puslaiku, ar 70:55 savā laukumā pieveica "Barons/LDz" basketbolistus. Rezultatīvākais jēkabpiliešiem ar 27 punktiem, deviņām atlēkušajām bumbām un piecām rezultatīvām piespēlēm bija amerikānis Tailers Larsons. Nākamā spēle “Jēkabpils” komandai gaidāmā izbraukumā – sestdien, 31. oktobrī plkst. 19.00 pret “Latvijas Universitāti”.

 

Turpina pieaugt iedzīvotāju saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Visvairāk slimojuši bērni līdz četru gadu vecumam, lai gan saslimstība šajā vecuma grupā, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, samazinājās. Savukārt visās citās vecuma grupās saslimstība nedaudz pieaugusi. Augstākā saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām reģistrēta Jēkabpilī, Rīgā un Daugavpilī. Tikmēr viszemākā saslimstība joprojām bijusi Rēzeknē.

Turpinām ziņas

Četrkājainā drauga aiziešana vienmēr ir sāpīga un emociju pilna, kuru papildina neziņa par to, ko iesākt ar sava mīluļa mirstīgajām atliekām? Izrādās, suņa vai kaķa apglabāšana piemājas dārziņā ir pretlikumīga. Daudzi cilvēki, jo īpaši lauku reģionos, savus mirušos mājdzīvniekus apglabā savā piemājās dārziņā, taču oficiāli tas nav atļauts. Par šādu rīcību draud bargs naudas sods. Pirmajā reizē līdz 350 eiro, bet otrajā jau 700 eiro. Legālas iespējas ir trīs - mirušo mīluli var apbedīt kādā no valstī reģistrētajām dzīvnieku kapsētām, dzīvnieka mirstīgās atliekas var atstāt veterinārajā klīnikā, bet trešais variants ir kremēšana. Latvijā ir trīs dzīvnieku kapsētas – Babītes, priekules un Cēsu novadā. Jēkabpilī jau daudzu gadu garumā tiek diskutēts par dzīvnieku kapsētas nepieciešamību, pat šim nolūkam atrasts zemes gabals, taču nav zināms, kad varētu reāli dabā tikt izveidota kapsēta dzīvniekiem.

Nakts patversmes, kurās izgulda bezpajumtniekus un citus uz ielām nosalušos, gatavojas ziemas sezonai, kad jāstrādā būs cauru diennakti. Pie pašreizējiem laikapstākļiem neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi nedēļā saņemot vidēji piecus izsaukumus pie cilvēkiem, kam iestājusies ķermeņa atdzišana, bet, tuvojoties ziemai, sagaidāms, ka šādu gadījumu skaits pieaugs. Patversmēs ik gadu ziemā nakšņo ne tikai bezpajumtnieki, bet arī krīzes situācijās nonākušie un uz ielas alkohola reibumā iemigušie, kurus atgādā policisti. Šoruden - no 1.septembra līdz 23.oktobrim - Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā kopumā nogādāti septiņi miruši cilvēki, kuru nāves cēlonis bijusi ķermeņa atdzišana.

Un vēl

Oktobra pēdējās diennaktīs, pastiprinoties anticiklonam, gaisa temperatūra nakts un rīta stundās Latvijā noslīdēs zem nulles, prognozē "Global Forecast System". Šīs nedēļas nogalē rītos gaisa temperatūra vietām, īpaši valsts austrumu daļā, noslīdēs līdz -7 grādiem vai pat nedaudz zemāk. Šodien pūtīs spēcīgs rietumu, ziemeļrietumu vējš, turpmākajās dienās vējš pierims un mainīs virzienu. Gaisa temperatūra līdz 27.oktobrim saglabāsies virs nulles, brīžiem sasniedzot +7..+12 grādu. Nākamās nedēļas otrajā pusē atbilstoši pašreizējai prognozei gaisa temperatūra dienas vidū nebūs augstāka par +2..+7 grādiem, naktīs un rītos valsts lielākajā daļā tā pazemināsies līdz -2..-7 grādiem.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai Jēkabpils jaunieši apmeklējuši Maskavu īpašā Krievijas veidotā programmā? Vai pasaule varētu tikt atslēgta no interneta? Un Kā zinātnieki vērtē cilvēku vēlmi laiku pa laikam ielūkoties savu bijušo draugu profilos sociālajos tīklos?

 

Jēkabpils biedrības “Rodņik” jaunieši Maskavu apmeklējuši īpašā programmā «Sveika Krievija», vēsta raidījums “Nekā personīga”. Rodņik sestdien svinēja 15 gadu darbības jubileju un starp sasniegumiem minēja arī darbu ar jauniešiem un norādīja, ka viņi nesen bijuši Maskavā. Nevis vienkāršā ekskursijā, bet braucienā, kas rīkots īpašā programmā «Sveika Krievija». Programma «Sveika Krievija» darbojas jau devīto gadu. To uztur Krievijas oficiāli dibināta organizācija - «Ārvalstīs dzīvojošo krievu tautiešu vispasaules koordinējošā padome». Jauniešus atlasa tikai no izcilnieku vidus. Katru gadu šajā programmā no Latvijas uz Krieviju brauc vairāki simti jauniešu vecumā no 14 līdz 19 gadiem. Naudu tam dod no Krievijas budžeta. Programmu atbalsta Krievijas ārlietu ministrija. Latvijas skolēnu braucienus koordinē Viktors Guščins. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Parīzes Universitātes filozofijas doktors Isijs Morgenšterns šodien Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā uzstāsies ar lekciju "Marks Rotko un jautājums par attēlošanas aizliegumu". Ieeja uz lekciju ir bez maksas. Marks Rotko piedzima Daugavpilī 1903.gada 25.septembrī. Kad zēnam bija desmit gadi, viņa ģimene emigrēja uz Amerikas Savienotajam Valstīm, uz dzīvi apmetoties Portlendā, Oregonas štatā. Viņš gleznošanu mācījās Maksa Vēbera klasē Mākslas studentu līgā Ņūjorkā. Vēlāk viņš studēja patstāvīgi un lielāko daļu zināšanu mākslas jomā apguva pašmācības ceļā.

Turpinām ziņas

ANO eksperti brīdina Eiropu, ka spēka pielietošana neapturēs imigrantu plūsmu, ne arī atbaidīs cilvēku kontrabandistus. Eksperti norāda, ka "cilvēcei ir dabiski migrēt" un vienīgais veids, kā tikt vaļā no kontrabandistiem, kas pārvadā cilvēkus, ir piedāvāt pārvietošanās brīvību bēgļiem. Savukārt vēršanās pret imigrantiem tikai dod vairāk varas negodprātīgiem darba devējiem, kontrabandistiem un starpniekiem. Lai risinātu problēmu, valsts varai ir jāvēršas pret pagrīdes tirgiem un nelegālajiem darba devējiem. Tad valdības var atvērt robežas un piešķirt vīzas ikvienam, kas vēlas ierasties un strādāt, kā tas notika 50. un 60.gados, kad Eiropā ieradās miljoniem afrikāņu un turku.

ASV ir noraizējusies par Krievijas zemūdeņu aktivitāti svarīgu komunikācijas kabeļu tuvumā. Pentagonā neizslēdz, ka Krievija varētu šīm komunikācijas sistēmām uzbrukt, vēsta Krievijas medijs RBK. Augstas ASV militārpersonas un izlūkdienestu darbinieki ir noraizējušies par to, ka Krievijas zemūdenes un spiegu kuģi «agresīvi uzvedas» tuvu svarīgiem zemūdens kabeļiem, kuri nodrošina gandrīz visu globālo internetu. Kā norāda «The New York Times», uztraukums nav saistīts ar to, ka Krievija varētu pārtvert informāciju, kas tiek sūtīta pa šiem kabeļiem - šī problēma tika atrisināta jau pirms gadu desmitiem, bet gan ar to, ka Krievija šos kabeļus varētu vienkārši pārgriezt gadījumā, ja radīsies kāds konflikts un tādējādi “atslēgt” pasauli no interneta.

Un vēl

Kad attiecības beigušās, cilvēki mēdz laiku pa laikam ielūkoties savu bijušo mīlnieku profilos, lai uzzinātu, kā viņiem klājas, ar ko satiekas un ko domā viņu bijušais partneris. Taču šāda rīcība ir liela kļūda, uzskata Ohaio universitātes zinātnieki. Lasot sava bijušā drauga/draudzenes ierakstus sociālajos tīklos, mēs tikai sāpinām sevi. Veidojas savdabīgs apburtais loks – skatoties bijušās mīlas ierakstus internetā, mēs it kā cenšamies atgūt pašapziņu un sevi nomierināt, taču sanāk pavisam otrādi – sanervozējamies vēl vairāk un sabojājam sev garastāvokli uz vairākām dienām, raksta The Daily Mail. Pētījumā piedaljās 150 vīrieši un 281 sieviete vecumā no 18 līdz 42 gadiem, kuri ir aktīvi „Facebook” lietotāji.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Valdība steigšus sadalījusi 53 miljonus eiro Vieotības un ZZS vadītajām pilsētām; Kādi darbi šoruden tiek veikti Likteņdārzā? Un Kādus dārgumus un arī draudus sevī slēpj vecie, izmestie telefoni?

Zaļo un zemnieku savienība solījusi boikotēt nākamā gada valsts budžeta pieņemšanu, ja valdība nenolems tuvākajiem gadiem palielināt budžeta izdevumus par 53 miljoniem eiro, tādējādi minēto summu piešķirot deviņām lielajām Latvijas pilsētām, tajā skaitā arī Jēkabpilij, lai gan Latvijas Banka šādu soli sauc par neapdomīgu, vēsta raidījums "Nekā Personīga". Pirms nedēļas valdības sēdē šāds lēmums tika pieņemts, lai gan kā izskatāmais jautājums Ministru kabineta sēdē tas parādījās pēkšņi, jo noteikumu redakcija nebija tapusi valdībā, bet gan koalīcijas padomes darba grupā. Raidījums arī norādīja, ka lielās pilsētas, izņemot Rīgu un Rēzekni pārvalda mēri no valdības partijām. Ventspilī, Liepājā, Jelgavā un Jūrmalā pie varas ir ZZS. Savukārt Daugavpilī, Jēkabpilī un Valmierā "Vienotību" atbalstošas partijas.

Valsts policija izbeigusi kriminālprocesu par Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo vārdu publiskošanu, kurā kā liecinieks figurēja bijušais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieks Mārtiņš Šics. Kriminālprocess par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ja ar to radīts būtisks kaitējums izbeigts, jo netika konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs. Šajā gadījumā netika konstatēts būtisks kaitējums, proti, likumā teikts, ka jābūt radītam gan materiālam zaudējumam vismaz piecu minimālo mēnešalgu apmērā, gan aizskartām citām ar likumu aizsargātām interesēm. Lietu atšķirībā no Zolitūdes traģēdijas krimināllietas izmeklēja Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde.

Turpinām ziņas

Republikāņu partijas pretendents uz izvirzīšanu par ASV prezidenta amata kandidātu Donalds Tramps ir paziņojis, ka pasaule būtu labāka vieta, ja Irākā un Lībijā joprojām pie varas būtu Sadams Huseins un Muamars Kadafi. Intervijā telekanālam CNN nekustamo īpašumu magnāts norādījis, ka neuzskata, ka Huseins un Kadafi bija “labie puiši”, viņi bijuši šausmīgi, bet viņu valdīšanas laikā tuvajos Austrumos bijusi daudz lielāka kārtība nekā šobrīd, kad cilvēkiem tiek nogrieztas galvas vai viņi tiek noslīcināti. Tramps atzinis, ka dzīvojam neticami bīstamā un šausmīgā pasaulē. Viņā arī uzsvēris, ka, viņam kļūstot par ASV prezidentu, viņa ārpolitiskā stratēģija koncentrētos uz ASV bruņoto spēku nostiprināšanu.

Koknesē esošajā Likteņdārzā turpinās autostāvvietas būvniecība, kuru paredzēts pabeigt līdz 18.novembrim. Likteņdārza apmeklētāju ērtībām šoruden tiek veidotas arī trīs jaunas atpūtas vietas.Līdzekļi atpūtas vietu izveidei pirmo reizi tika piesaistīti kolektīvās finansēšanas platformā "www.projektubanka.lv". Šis gads Likteņdārzā ir bijis ievērojams ar vērienīgiem būvniecības darbiem. Ar valsts atbalstu tika pabeigti divi 2014.gada nogalē iesāktie Daugavas krasta nostiprināšanas projekti amfiteātra un Skatu terases zonā. Dārzā turpinās koku stādīšana, kopumā iestādīti 2 tūkstoši 499 koki. Paralēli notiek darbs pie Likteņdārzā paredzēto būvju tehniskajiem projektiem.

Un vēl

Ik pēc dažiem gadiem katrs lietotājs maina savu telefonu. Saskaņā ar pētījumu cilvēkiem ir tendence mainīt mobilos vidēji ik pēc 2–7 gadiem. Līderi šajā ziņā ir amerikāņi, kas visbiežāk nomaina mobilo. Visretāk savus mobilos maina somi – ik pēc sešiem gadiem – un indieši – ik pēc 7–8 gadiem. Latvieši šajā pētījumā neietilpa, bet, visticamāk, atrastos kaut kur pa vidu. Telefonu modeļu atjaunināšana rada milzīgu veco telefonu miskasti un atstāj smagas sekas uz vidi globālā mērogā. Taču šo telefonu ražošanā izmantoti vērtīgi metāli – zelts, varš un sudrabs.Viens no pazīstamākajām e-atkritumu pārstrādātajiem ir Beļģijas kompānija Umicore. No izmestajiem televizoriem, datoriem un mobilajiem telefoniem kompānija iegūst 17 metālus, arī zeltu un sudrabu, ko pārdod Itālijas juvelieriem. Iegūtie metāli tiek tirgoti arī Āzijā. Tomēr liela daļa veco telefonu nenonāk pārstrādē un piesārņo vidi.

Radio1 ziņas pulksten 13.00 -14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu neparastu izstādi rīt jēkabpiliešiem piedāvās Ekonomikas ministrija? Latvijas iedzīvotājiem ir vismazākie mājokļi Eiropā; un Kādu laiku novembrī prognozē laika vērotājs?

12.Saeimas deputātam Dzintaram Zaķim būtu jāizstājas no partijas “Vienotība”, pārliecināts viņa partijas biedrs, Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš. Oktobra vidū spēkā stājās tiesas spriedums par Saeimas vēlētāju balsu pirkšanu par labu Zaķim.Intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” Kariņš sacīja, ka vislabāk būtu, ja Zaķis pats izstātos no partijas rindām. Bet, ja tā nenotiks, partija būšot spiesta viņu atskaitīt. Savukārt komentējot Vienotības zemo popularitāti, Kariņš to skaidroja ar iedzīvotāju nogurumu, kas rodas visās demokrātijās, un atslābumu, jo tuvākajā laikā nav gaidāmas vēlēšanas.

Rīt Jēkabpilī, Krustpils novada pašvaldības konferenču zālē, notiks forums "Atbalsts uzņēmējiem". Forumā Ekonomikas ministrijas, "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"", Nodarbinātības valsts aģentūras, Lauku atbalsta dienesta, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji informēs komersantus par šobrīd pieejamo un plānoto atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai 2014.-2020.gada Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā.

Ieskatīties Latvijas nākotnē ikvienu Jēkabpils, tās apkārtnes novadu un pilsētu iedzīvotāju aicina Finanšu ministrija, piedāvājot ekskluzīvu iespēju interaktīvā izstādē uzzināt par ieguvumiem, ko sniedz Eiropas Savienības fondi. Ekspozīcija “Ieskaties Latvijas nākotnē” ir daļa no gaismas festivālam “Staro Rīga” veidotās instalācijas. Tajā apmeklētājiem, aktīvi iesaistoties, unikālā 3D video projekcijā tiks ilustrētas iespējas, ko Eiropas Savienības fondu finansējums sniegs Latvijai līdz 2020. gadam. Izstādes apmeklējums ir bez maksas. Izstāde būs apskatāma 27. oktobrī Jēkabpilī, Krustpils novada domē  no plkst. 10.00 līdz 18.00, laikā kad tur norisināsies konference uzņēmējiem.

Turpinām ziņas

Latvijas Sauszemes spēku Kājnieku brigādes karavīru nodaļa 14 valstu konkurencē izcīnījusi 2.vietu ASV armijas Eiropā organizētajās sacensībās Eiropas labākā nodaļa. 1.vietu ieguva Vācijas bruņoto spēku karavīri, bet 3.vietu – ASV 173.kājnieku brigādes karavīri, informē Aizsardzības ministrija. Visu valstu nodaļas triju dienu sacensībās pārbaudīja spējas darboties komandā un atrisināt problēmsituācijas.

Vidējā dzīvojamā platība uz vienu mājsaimniecību Eiropas Savienībā veido 96 kvadrātmetrus, kamēr vidējā īpašuma platība vienai mājsaimniecībai Baltijas valstīs nepārsniedz 63-67 kvadrātmetrus. Viens no iemesliem šādai atšķirībai saistīts ar to, ka Baltijas valstīs ir ievērojami mazāk ģimeņu, kuras dzīvo privātmājās, secināts jaunākajāSEB ekspertu sagatavotajā Baltijas valstu mājsaimniecību finanšu apskatā. Lielākajā daļā Centrālās un Austrumeiropas valstu vidējā mājokļa platība vienai mājsaimniecībai ir aptuveni 70m2. Baltijas valstīs vislielākā dzīvojamā platība ir Igaunijā, kur viena mājsaimniecība apdzīvo vidēji 67 m2. Latvijā un Lietuvā vienas mājsaimniecības rīcībā atrodas 63m2 liels mājoklis. Tas ir otrs zemākais rādītājs Centrālajā un Austrumeiropā – vēl mazāka dzīvojamā platība vienai mājsaimniecībai ir tikai Rumānijā.

Un vēl

Dabas un laika vērotājs Vilis Bukšs prognozē, ka novembris pārsvarā būs ar salīgām naktīm, nelielu siltumu dienās un vairāk sauss nekā slapjš, taču mēneša otrajā pusē var izveidoties arī neliela sniega sega. Mēneša pirmajā pusē, pārsvarā līdz Mārtiņiem, būs vairāk sauss nekā mitrs laiks. Šajā laikā dienā būs rudenīgi atturīgs siltums, proti, līdz plus 7, plus 10 grādiem, bet skaidrās naktīs gaisa temperatūra pazemināsies līdz mīnus 5, mīnus 7 grādiem, savā blogā raksta Bukšs. Ja būs nokrišņi, tad pārsvarā tas būs lietus, taču pēc 10.novembra palielināsies ne tikai nokrišņu daudzums, bet arī vēja stiprums. Mēneša vidū nereti būs arī migla, slapjš sniegs un atkala. Pēc 20.novembra Austrumlatvijā sals neatlaidīsies arī dienas laikā. Nokrišņi būs nelieli, pārsvarā jau sniega veidā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 -18.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik lielu kukuli Jēkabpils autovadītājs devis policistam, lai izspruktu sveikā par braukšanu dzērumā? Viesītē no otrā stāva loga izkrīt sieviete Un Kur konstatēti jauni saslimšanas gadījumi ar Āfrikas cūku mēri?

 

Garkalnes novadā kravas automašīna ietriekusies riteņbraucēju grupā. Negadījumā cietuši 12 bērni. Policijā izsaukumu uz Vidzemes šoseju Garkalnē saņēmusi šodien ap pulksten pusdivpadsmitiem. Šobrīd noskaidrots, ka, braucot virzienā uz Siguldu, kravas automašīna "DAF" iebrauca automašīnā "Volkswagen", kas pēc sadursmes ietriecās vairākos velosipēdistos. Sākotnējā informācija liecina, ka "Volkswagen" bijusi pavadošā automašīna velosipēdistu grupai. Negadījuma rezultātā ir vairāki cietušie, šobrīd uzsākts kriminālprocess un tiek skaidroti notikušā apstākļi, zināms, ka kravas auto vadītājs bijis skaidrā, vēsta policija. Cietušie ir Rīgas Riteņbraukšanas skolas pārstāvji un teniņbraucienā piedalījušies bērni vecumā no 11 līdz 16 gadiem.

 

 

Jēkabpilī, Kļavu ielā, kāds 1974.gadā dzimis automašīnas "Opel Vectra Caravan" vadītājs ar 1000 eiro mēģinājis atpirkties no policijas, lai netiktu noformēts protokols par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā un bez tiesībām. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka minēto likumpārkāpumu vīrietis pastrādājis 23.oktobrī ap plkst.13.42. Pārbaudes gaitā dzērājšofera organismā konstatētas 2,89 promiles alkohola. Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess, autovadītājs - aizturēts.

 

Viesītes novada Saukas pagastā savā dzīvesvietā kāda 1980.gadā dzimusi sieviete izkritusi no otrā stāva loga un guvusi miesas bojājumus. Ieva Sietniece informē, ka negadījums noticis 24.oktobrī īsi pirms plkst.3. Jēkabpils reģionālajā slimnīcā mediķi cietušajai konstatējuši sasitumus un alkohola reibumu.

Turpinām ziņas

Latvijas Pašvaldību savienības mītnē rīt norisināsies Izglītības un kultūras komitejas sēde, kurā ar izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili iecerēts diskutēt par jauno pedagogu atalgojuma modeli. Saskaņā ar pašvaldību savienības un Ministru kabineta vienošanās un domstarpību protokolā paredzēto šoruden tika izveidota Ministru prezidentes darba grupa, kura izvērtēja pedagogu atalgojuma jaunā modeļa ieviešanas ietekmi uz pašvaldību finanšu resursiem, kā arī skolu tīkla sakārtošanu izglītības pakalpojumu ilgtspējai. Tālākie normatīvo regulējumu risinājumi par izglītības iestāžu tīkla optimizāciju skatāmi saistībā ar minētās darba grupas secinājumiem. Pagaidām pedagogi ir noskaņoti streikam.

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā ir apstiprināts vēl 19 meža cūkām Vidzemē un Latgalē. Vīruss konstatēts arī mežacūkām Līvānu novada Rudzātu pagastā. Tādējādi šogad Āfrikas cūku mēris Latvijā ir atklāts kopumā 798 meža cūkām 44 novadu 143 pagastos, kā arī vienā pilsētā. Savukārt kopumā kopš pagājušā gada jūnija vīruss Latvijā ir konstatētstūkstots 15 meža cūkām.jau ziņots, ka āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Vīruss nav bīstams cilvēkiem.

Atstājiet komentāru