2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 28.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 28.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien lūgs tiesai piemērot apcietinājumu kravas auto šoferim no Polijas, kura vadītais spēkrats ietriecās riteņbraucēju grupā; Jēkabpils pilsētas bērnu bibliotēkā šodien tīs dziesmas kamolā; Un Nevalstiskās organizācijas diskutēs un Ministru kabinets diskutēs par jauniešu iesaistīšanos politikā.

 


Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs šodien piedalīsies pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda padomes sēdē. Pašvaldību finansējuma izlīdzināšanas modelis ilgtermiņā varētu strādāt labi, tomēr riski pastāv vienmēr, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Pašvaldību sistēmas pilnveidošanas apakškomisijas sēdē vakar sacīja deputāts Vilnis Ķirsis. Vienlaikus Ķirsis uzsvēra, ka ir jādomā par to, kā pašvaldībās veicināt uzņēmējdarbības attīstību. Viņš atzīmēja, ka patlaban uzņēmēji domā pavisam ačgārni - "vispirms uzbūvē māju un pirti un tikai pēc tam kūtiņu lopiem", nevis kā agrāk - "kad vispirms uzbūvēja kūti un tikai pēc tam domāja, kur paši dzīvos".

Jau ziņots, ka nākamā gada 1.janvārī stāsies spēkā jaunais Pašvaldību finanšu izlīdzināšanaslikums, kas noteiks kārtību, kādā turpmāk veicama pašvaldību finanšu izlīdzināšana.

Valsts policija šodien lūgs tiesai piemērot apcietinājumu kravas auto šoferim no Polijas, kura vadītais spēkrats ietriecās riteņbraucēju grupā. Precīzus Garkalnes negadījuma iemeslus policija noskaidros izmeklēšanā, jo pilnīgai notikumu gaitas rekonstruēšanai būs nepieciešami ekspertu slēdzieni. Viena no sākotnējām izmeklēšanas versijām liecina, ka negadījums galvenokārt noticis divu faktoru dēļ - nav ievērota droša distance un nav ievērots atļautais braukšanas ātrums. Abi šie faktori kravas auto vadītājam nav ļāvuši laicīgi reaģēt, kad pirms viņa braucošā kravas automašīna pārkārtojusies un aiz tās pamanīti priekšā braucošie velosipēdisti un tos pavadošais transportlīdzeklis. Patlaban kravas auto vadītājs ir aizturēts un atrodas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, taču šodien viņš tiks vests uz tiesu, kur tiks lemts par apcietinājuma piemērošanu.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Šodien pulksten septiņos vakarā notiks trešais koncerts Kamermūzikas dienu ciklā, kad uz Jēkabpils tautas nama skatuves kāps Jēkabpils Kamerorķestris diriģenta Mārtiņa Berga vadībā. Klausītājiem tiks piedāvāta brīnišķīgu stīgu orķestra programma. Koncertā dzirdēsim Dvoržāka, Elgara, Britena, Riekstiņa un Altmaņa skaņdarbus. . Altmaņa “Concertino” orķestrim pievienosies izcilā klarnetiste Anna Gāgane.

 

 

 

Mūsdienās apzinātas vairāk nekā miljons tautasdziesmu. Lai arī ikdienā mēs tautasdziesmas neskandinām, tomēr daudzas noteikti zinām visi. Kurš bērns gan nav aizmidzis bez “Aijā, žūžo, lāča bērni” un, kurš no mums nav nebaltā dienā atcerējies “liku bēdu zem akmeņa”? Tematiskajā pēcpusdienā “Tīsim dziesmas kamolā” šodien pulksten trijos dienā aicina sanākt kopā Jēkabpils pilsētas bibliotēkas bērnu literatūras nodaļā un tīt dziesmas kamolā - gan labi zināmās, gan no jauna iepazītās.

 

 

Un vēl

Šodien Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomē diskutēs par strukturētā dialoga procesu, kas sniegtu iespēju jauniešiem iesaistīties politikas veidošanā par jautājumiem, kas ietekmē pašus jauniešus.  Sēdes laikā biedrība “Latvijas Jaunatnes padome” iepazīstinās padomes pārstāvjus ar Eiropas Savienības jaunatnes konferences izstrādātajām rekomendācijām jauniešu politiskās līdzdalības veicināšanai. Memoranda padomes pārstāvji diskutēs par iespējām, kā rekomendācijas varētu īstenot Latvijā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda situācija ir šorīt uz latvijas autoceļiem? Šodien Jēkabpils rajona tiesā zīdaiņa piekaušanā vainotie vecāki teiks pēdējo vārdu; un Kādu starptautisku pateicību saņēmusi Jēkabpils pilsētas bibliotēka?

Šorīt autoceļus vietām klāj ledus kārtiņa, un apledojuma dēļ jau notikušas vairākas avārijas, vēsta aculiecinieki. Tajā skaitā ziņas par apledojumu saņemtas no Rīgas - Daugavpils šosejas, kur Ikšķiles apkaimē esot četras avarējušas automašīnas. Arī "Latvijas Valsts ceļi" informē, ka apledojums konstatēts Ikšķiles un Ogres apkārtnē. "Latvijas autoceļu uzturētājs" uzsācis slideno ceļu posmu kaisīšanu ar pretslīdes materiāliem. Meteoroloģiskā informācija apstiprina, ka uz ceļiem iespējams apledojums, jo vakar vakarā daudzviet uzlija, bet patlaban praktiski visā valstī gaisa temperatūra noslīdējusi zem nulles, vietām pārsniedzot -5 grādu atzīmi.

"Latvijas Valsts ceļi" atgādina, ka ceļi apledo strauji un nevienmērīgi, tas īpaši attiecas uz praktiski neredzamo "melno ledu", kas veidojas, sasalstot ūdens kondensātam. Paaugstināta riska vietas, kur apledojums veidojas ātrāk un biežāk, ir tiltu brauktuves, kas straujāk atdziest un atrodas paaugstināta gaisa mitruma apstākļos, kā arī ceļi, kas ir noēnoti vai iet cauri ieplakām, kur koncentrējas auksts gaiss.

Šodien Jēkabpils rajona tiesa slēgtā sēdē skatīs Jēkabpilī zīdaini smagi piekāvušo vecāku lietu. Paredzēts, ka apsūdzētie teiks pēdējo vārdu. Prokurors lietā apsūdzētajai sievietei pieprasījis reālu brīvības atņemšanu uz trīsarpus, bet vīrietim - divarpus gadiem. Uz attiecīgi pusotru un diviem gadiem abiem apsūdzētajiem pieprasīts piemērot arī probācijas pasākumus. Cietušās puses pārstāvja pieprasīto 10 tūkstoši eiro morālo kompensāciju tiesājamajiem noteikts segt solidāri. Jau ziņots, ka 25.februārī Jēkabpils reģionālajā slimnīcā tika nogādāts divus mēnešus vecs zīdainis, kam mediķi konstatēja smagas traumas. Aizdomās par miesas bojājumu nodarīšanu bērnam tika aizturēti viņa vecāki.

Vakar Koknesē četrstāvu dzīvojamās mājas ugunsgrēkā cietis un izglābts 53 gadus vecs vīrietis. Isaukums uz ugunsgrēku Koknesē, Parka ielā, tika saņemts ap pulksten pieciem pēcpusdienā. Četrstāvu dzīvojamās mājas ceturtā stāva dzīvoklī dega sadzīves mantas apmēram četru kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā ar dūmiem saindējās 53 gadus vecs vīrietis, kuru ugunsdzēsēji izglāba un nodeva mediķiem. Kā liecina operatīvā informācija, pagājušajā diennaktī ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki kopumā izbraukuši uz 42 izsaukumiem - dzēsti 25 ugunsgrēki, veikti 13 glābšanas darbi, bet četri izsaukumi izrādījušies maldinoši.

Un vēl

Jēkabpils pilsētas bibliotēka saņēmusi UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Pateicību par iesaisti UNESCO nedēļa 2015 un līdzdalību Latvijas kultūras mantojuma apzināšanā, popularizēšanā un saglabāšanā, liecina informācija bibliotēkas mājaslapā. Jau ziņots, ka laikā no 12. līdz 16. oktobrim Jēkabpils pilsētas bibliotēka sadarbībā ar biedrību "Jēkabpils mantojums" pilsētas skolās vadīja interaktīvās stundas "Kultūrvēsturiskais mantojums MAN un TEV" un stāstīja skolēniem par Jēkabpils vēsturi lekcijā "Jēkabpils laiku lokos". UNESCO nedēļas laikā kopumā tika uzrunāti 490 skolēni, iepazīstinot tos ar pilsētas vēsturi.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Ceļu policijas priekšnieks Edmunds Zivtiņš rosina rīkot diskusiju par sportistu pavadīšanu treniņos uz šosejas; Latvijā samazinās bezdarbs; Un Kādu pārsteigumu piedzīvojuši Krievijas ceļupolicisti, aizturot katafalku?

Pirmdien Garkalnē notikusī avārija, kad riteņbraucēju grupa sadūrās ar automašīnām, varēja beigties daudz traģiskāk, un šim notikumam, līdzīgi kā Zolitūdes traģēdijai, nekavējoties jārosina nopietna diskusija atbildīgo institūciju pārstāvju un ekspertu starpā, kompleksi izvērtējot ceļu satiksmes normatīvus un vislielāko uzmanību pievēršot normām, kuras skar sportistu pavadīšanu treniņos uz šosejas, kā arī automašīnu, kuru gabarīti pārsniedz 7,5 tonnas, dalību ceļu satiksmē, sacīja bijušais Ceļu policijas priekšnieks Edmunds Zivtiņš. Viņš uzsvēra, ka pirmdienas avārija nav pirmais negadījums, kad velosportistiem uzbrauc automašīna, taču šis ir kārtējais signāls, ka atbildīgajiem dienestiem un amatpersonām ar steigu jārīko diskusija, izvērtējot, cik sakārtoti ir ceļu satiksmes noteikumi.

 

 

Zolitūdes lielveikala “Maxima” traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sekretārs Ints Dālderis nolēmis neparakstīt apstiprināto galaziņojumu, jo neatbalsta politiski un morāli atbildīgo personu minēšanu galaziņojumā. Likumā noteikts, ka komisijas galaziņojums ir jāapstiprina vismaz septiņiem komisijas deputātiem un tas ir jāparaksta komisijas priekšsēdētājam un sekretāram. Komisijas astoņi deputāti, tajā skaitā priekšsēdētājs, vakar balsoja par galaziņojuma apstiprināšanu. Savukārt sekretārs Dālderis balsoja pret un skaidroja, ka to neparakstīs, jo neatbalsta politiski un morāli atbildīgo personu minēšanu galaziņojumā. Taujāts, vai līdz ar neparakstīšanu viņš centīsies juridiski panākt, ka galaziņojums netiktu atzīts par spēkā esošu, Dālderis nesniedza apstiprinošu atbildi, bet norādīja, ka savu nostāju izklāstīs Saeimas sēdē.

Turpinām ziņas

Latvijā lēnām pieaug nodarbinātības līmenis un bezdarba līmenis tuvojas Eiropas Savienības vidējam. Saskaņā ar "Eurostat" datiem, šī gada 1.ceturksnī Latvijā bezdarba līmenis bija 9,8%, bet Eiropas Savienībā vidējais – 9,6%. Savukārt nodarbinātības līmenis Latvijā šī gada sākumā bija 68,2%, bet Eiropas savienībā vidējais nodarbinātības līmenis bija 65,5%. Arī nodarbinātības līmenis vecumā virs 50 gadiem Latvijā ir nedaudz augstāks nekā Eiropas savienībā vidēji. Arī jauniešu bezdarba rādītāji Latvijā ir labāki nekā lielākajā daļā citu dalībvalstu.

 

Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība izsludinājusi autordarbu pieteikšanu Latvijas Literatūras gada balvai. Literatūras gada balvas piešķirs par labāko 2015.gadā publicēto literāro darbu Latvijas rakstniecībā šādās nominācijās: labākais dzejas darbs; labākais prozas darbs; labākais Latvijas autora oriģinālliteratūras darbs bērniem; labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā un spilgtākā debija literatūrā. Tiek gaidīti arī pieteikumi nominācijā "Mūža ieguldījums Latvijas rakstniecībā". Pieteikumi iesniedzami Latvijas Rakstnieku savienībā.

Un vēl

Krievijas ceļu policija par ātruma pārsniegšanu aizturējusi katafalku, kurā atrasts ar kontrabandas melnajiem ikriem pilns zārks. Apbedīšanas birojam piederošā katafalka vadītājs policijai sacījis, ka vedot sievietes līķi uz Habarovsku. Taču policija pārmeklējusi automašīnu un konstatējusi, ka tajā atrodas nevis miris cilvēks, bet gan pustonna kaviāra. Stores ikri ir iecienīta delikatese. 125 gramu bundžiņas cena var sasniegt pat 90 eiro. Storu zvejošana Krievijā ir aizliegta, jo padomju gados ievērojami samazinājās storu skaits. Tagad atļauts tirgot tikai no audzētavu storēm iegūtus ikrus, tomēr maluzvejniecība ir ļoti izplatīta.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Latvija nav izmantojusi iespēju ar valsts prezidentūras Eiropas Savienībā vajadzībām sagatavotajiem cilvēkiem; Bērnu drošībai internetā tapuši jauni izglītojoši mteriāli; un Populārais ceļvedis «Lonely Planet» ierindojis Latviju starp desmit pasaules zemēm, ko vērts apmeklēt.

Latvija nav izmantojusi iespēju ar valsts prezidentūras Eiropas Savienībā vajadzībām sagatavotajiem cilvēkiem kvalitatīvi uzlabot valsts pārvaldi, šādu viedokli izteikusi Latvijas pastāvīgās pārstāvniecības Eiropas Savienībā vadītāja Ilze Juhansone, kura novembrī pametīs šo amatu, lai kļūtu par Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra vietnieci. Juhansones skatījumā, prezidentūras laikā esot sagatavoti ap 100 profesionāļi, kas bijis unikāls resurss ar starptautisku pieredzi. Pēc prezidentūras šie cilvēki "izšķīdināti" valsts pārvaldē, bet diplomāte uzskata, ka šo resursu varēja izmantot koncentrētāk, kas būtu iespēja radīt "kvalitatīvi labāku valsts pārvaldi".

Tiesībsargs Juris Jansons piedāvās par sensitīvas informācijas izpaušanu piemērot administratīvu atbildību. Tiesībsargs skaidroja, ka pašlaik Bērnu tiesību aizsardzības likumā ir virkne normu, kas pasaka, ko drīkst un ko nedrīkst darīt attiecībā uz informāciju par bērniem. Taču par šo normu pārkāpumiem pie atbildības drīkst saukt tikai civiltiesiskā kārtā, kas var nozīmēt garākas tiesvedības. Tāpēc, Jansona ieskatā, par šiem pārkāpumiem vajadzētu paredzēt administratīvo atbildību. Viņš gan noliedza, ka tā būtu vēršanās pret medijiem un žurnālistiem, jo tas attiektos uz visiem subjektiem, kas izpauž sensitīvu informāciju par bērniem.

Jau ziņots, ka šonedēļ pēc smagas avārijas Garkalnes novadā, kur cieta bērnu velosipēdistu grupa, Tiesībsarga birojs norādīja uz nevajadzīgu sensatīvās informācijas izpaušanu par smagāk cietušo bērnu.

 

Turpinām ziņas

 

Ņemot vērā aktuālo tēmu par bērnu drošību internetā, bezvadu interneta pakalpojumu sniedzējs “Triatel” ir uzrunājis Jēkabpils apkārtnes skolas, aicinot mācību saturā, pēc skolotāju ieskatiem, izmantot bērnu izglītojošās kampaņā “Esi reindžers!” izstrādātos izglītojošos materiālus. Kampaņā tika organizēts pētījums, kurā piedalījās 514 respondenti no visas Latvijas. Pētījuma dati atklāja satraucošu tendenci – 14,7% respondentu, piedzīvojot nepatīkamu situāciju internetā, to nevienam nestāsta, jo nezina kā šādos gadījumos rīkoties. Tāpēc tehnoloģiju eksperts Kristaps Skutelis un psiholoģe, psihoterapeite Evija Rozenlauka izstrādāja padomus gan bērniem, gan vecākiem, kā arī datora ekrāntapeti – uzskatāmu vizualizāciju, kas lejupielādējama un uzliekama uz datora ekrāna - ar padomiem bērniem.

Eiropas Savienībā jau devīto gadu atzīmē dienu cīņai ar cilvēktirdzniecību. Arī šogad tās laikā daudz tika diskutēts par to, kā izskaust šo arvien plaukstošo rūpalu, kas ik gadu sabojā tūkstošiem dzīvju. Eksperti norāda – pieejai ir jābūt kompleksai. Cilvēktirdzniecības novēršanu, palīdzību upuriem un vēršanos pret pārkāpējiem nedrīkst uzskatīt par atsevišķām jomām, jo tās cieši ietekmē viena otru. Cilvēktirdzniecība ir viens no pasaulē ienesīgākajiem nelegālajiem biznesiem – izmantojot cilvēku bezspēcību, izmisumu un nezināšanu, cilvēku tirgotāji pelna miljardus. Eiropas Komisija nākamā gada martā nāks klajā ar pirmo progresa ziņojumu par cilvēktirdzniecības novēršanu, kā arī izvērtēs dalībvalstu pieņemtos mērus cīņai ar šo problēmu.

Un vēl

 

Populārais ceļvedis «Lonely Planet» ierindojis Latviju starp desmit pasaules zemēm, kuras būtu īpaši vērts apceļot 2016.gadā. «Latvija ir brīnišķīgs, mūsdienīgs Eiropas ceļojumu galamērķis, kas var lepoties ne vien ar veselu virkni piļu, viesnīcu un muzeju, bet arī ar savu vietējo virtuvi, kura, pateicoties pasaules ietekmei, tagad sasniegusi jaunus augstumus,» norādījis viens no «Lonely Planet» saraksta «Best in Travel 2016» veidotājiem Toms Hols. Pirmo vietu šajā sarakstā ieņem Botsvāna, kam seko Japāna, ASV un Palau. Latvija ierindojas piektajā vietā, apsteidzot Austrāliju, Poliju, Urugvaju, Grenlandi un Fidži.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Muitnieki atklāj pasta sūtījumā aizliegtas narkotiskās vielas; Zāģējot kokus, bojāts Biržu baznīcas žogs; Un Sinoptiķu prognozes: šovakar pēc saulrieta gaisa temperatūra strauji pazemināsies.

Rīgas rajona tiesa šodien nolēma apcietināt kravas auto šoferi no Polijas Mihalu Jablonski, kura vadītais spēkrats pirmdien ietriecās riteņbraucēju grupā. Pēc tiesas sēdes vīrietis pauda lielu nožēlu par notikušo, kā arī vēlējās atvainoties bērnu ģimenēm. Viņš sacīja, ka pagaidām nevar atbildēt uz jautājumu, kas īsti notika pirmdien. Autovadītājs norādīja, ka ir pieredzējis un šāds negadījums viņam noticis pirmo reizi. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 260.panta 2.daļas, kas paredz, ka par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli, un ja tās rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

 

Jēkabpilī, Palejas ielā no kāda SIA teritorijas nozagti elektrības vadi. Valsts policijas, Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka zādzība notikusi vakar dienas vidū ap pulksten vieniem. Ap šo laiku īpašnieki konstatējuši, ka notikusi zādzība. Par elektrības vadu zādzību sākts kriminālprocess. Savukārt Jēkabpilī, Nameja ielā no kāda dzīvokļa nozagts televizors “Samsung”. Notiek izmeklēšana.

 

 

Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes darbinieki pasta sūtījumā no Spānijas atklājuši 500 ar psihotropo vielu LSD piesūcinātu marku. Par šo gadījumu VID Muitas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess un, veicot operatīvos pasākumus, aizturēts gan faktiskais sūtījuma saņēmējs, gan persona, kura organizēja aizliegtās vielas iegādi un nosūtīšanu. Pēdējo mēnešu laikā ir palielinājies VID Muitas policijas pārvaldē uzsākto kriminālprocesu daudzums par narkotisko un psihotropo vielu pārvietošanu pāri robežai pasta sūtījumos. Daļa no uzsāktajiem kriminālprocesiem liecina, ka atsevišķos gadījumos noziedzīgie grupējumi izmanto svešu personu datus un pasta adreses, lai saņemtu šos sūtījumus, tāpēc VID aicina iedzīvotājus ziņot par aizdomīgiem sūtījumiem, īpaši gadījumos, kad pasūtījums nav veikts un sūtījums nav gaidīts.

Turpinām ziņas

 

 

Salas novada Biržos šajās dienās zāģēti koki pie Biržu baznīcas, viens no kokiem krītot traumējis baznīcas vārtu stabu un salauzis posmu no žoga. Ar aculiecinieka bildēm, kurās redzams nodarītais postījums var iepazītiesportālā radio1.lv.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rīko reģionālos semināros par sasaistes izveidošanu starp attīstības plānošanu un budžeta plānošanu vietējā līmenī. Semināri paredzēti visu Latvijas pašvaldību attīstības plānošanas un budžeta plānošanas speciālistiem, kā arī citi jomas interesentiem. Klātesošajiem būs iespēja saņemt Norvēģijas pieredzē balstītu metodisko materiālu par pasākuma tematiku. Reģionālie seminārs Līvānos notiks 20.novembrī novada domes telpās.

Un vēl

Sinoptiķi informē, ka šovakar pēc saulrieta gaisa temperatūra strauji pazemināsies, naktī sasniedzot -1..-6 grādus, vietām Vidzemē un Latgalē sals pastiprināsies līdz -8 grādiem. Atsevišķās vietās, galvenokārt upju un ezeru tuvumā, var veidoties migla un sarma, kā arī apledojums uz ceļiem.

Atstājiet komentāru