2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Jēkabpils novada ziņas 2015.gada 5. novembrī

Jēkabpils Radio1 Jēkabpils novada ziņas 2015.gada 5. novembrī

Radio1 Jēkabpils Novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

LATVIJAS VALSTS MEŽU ATBALSTĪTĀS ZEMGALES KULTŪRAS PROGRAMMAS 2015 līdzfinansētais projekts „Pa Jēkabpils novada literāro dižgaru bērnības takām” ir īstenots. Projektu uzsāka 1.jūnijā, tā noslēguma datums bija 31.oktobris. Projekta mērķis – popularizēt Jēkabpils novadā dzimušo literātu – Raiņa. Akuratera un Grīna vārdus, uzlabot pieejamību viņu bērnības takām un atstātajam literārajam mantojumam, organizējot gleznošanas plenēru un izveidojot virtuālo maršrutu. Atbilstoši plānotajam, ir īstenotas visas aktivitātes. Projekta kopējais budžets bija 2 tūkstoši 186 eiro, savukārt piešķirtais Kultūrkapitālfonda līdzfinansējums – 800 eiro. Ar projekta īstenošanu ir veicināta Sēlijas un visas Zemgales specifiskā kultūras matojuma daudzveidības saglabāšana vienota Zemgales tēla veidošanā un attīstībā.

 

Mācīties ir grūti, īpaši, ja neesi vairs bērns. Taču cilvēki no marta līdz septembrim nāca uz Rūmi mācīties aust un strādāt ar mālu. No marta līdz septembrim Rūmē darbojās aušanas un keramikas studijas. Klētī, lielajās stellēs, tapa lupatu celiņi un ļoti smalkā tehnikā austās pērļu rokassprādzes. Studijas dalībnieces apguva arī celošanas tehniku. Keramikas studijā dalībnieki veidoja gan izstāžu darbus, gan sīkus priekšmetus, kas noder dāvanām vai saimniecības vajadzībām. Dalībnieki uz studijām bija sabraukuši no Zasas, Leimaņiem, Rubeņiem, Elkšņiem, Dignājas un Skrīveriem. Visu oktobri Rūmē varēja apmeklēt aušanas un keramikas studiju izstādi, bet no 6.novembra līdz 30.decembrim Gārsenes pilī būs atvērta keramikas studijas izstāde „Rudens ogle”, kurā aplūkojami gaismas ķermeņi un lampas, kas īpaši piedien rudens tumšajam laikam.

Turpinām ziņas

No 3.-6. novembrim Dignājas sabiedriskajā centrā norisinās patriotiskās dienas. 3. novembrī bija iespējams pārliecināties par savām zināšanām par Latviju. Savukārt 4. novembrī no bija jāizveido vīziju par savu Latviju. Bet šodien sabiedriskajā centrā ir iespēja pagatavot gan lentītes, gan karodziņus. Rīt, 6. novembris no pulksten diviem dienā norisināsies viktorīna, ko esmu iemācījies šajā nedēļā.

 

Jēkabpils novada Leimaņu kapsētā 11.novembrī notiks piemiņas brīdis Latviešu karavīriem. Nākamtrešdien pulksten 16.30 paredzēta pulcēšanās pie leimaņu Tautas nama. Savukārt pulksten 17tos sāksies lāpu gājiens no Leimaņu tautas nama līdz leimaņu kapiem. Pulksten sešos vakarā Latvju zīmju dārzā tiks iedegts piemiņas ugunskurs kritušajiem karavīriem, pasākuma dalībniekiem būs iespēja cienāties ar karstu tēju.

 

Arī Kalna pagasta DOKTORĀTĀ 11. novembrī pulksten trijos dienā notiks svinīgs pasākums veltīts latvijas republikas proklamēšanas gadadienai “Mūžam mana Latvija”. Programmā: Atzinības rakstu pasniegšana, Koncerts. Uzstāsies Brigita no Daugavpils. Šajā dienā pulksten četros pēcpusdienā notiks Lāčplēša dienai veltīts piemiņas brīdis “Ar Brīvības dziesmu sirdī…”, kā arī Lāpu gājiens uz Aleksandra Grīna piemiņas vietu. Pēc piemiņas brīža notiks trdicionālā Lāčplēša dienas zupas ēšana. Ikviens Kalna pagasta iedzīvotājs tiek aicināts piedalīties akcijā SĒLIJAS GAISMA LATVIJAI un iedegt svecīti katrs savā mājas logā par godu Lācplēša dienai.

 

Jēkabpils novada ziņas sagatavoja sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Sēlis

Atstājiet komentāru