2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 6.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 6.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas Jēkabpili šodien pārstāvēs XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku konferencē? Jēkabpils Galvenā bibliotēka piedāvā foto izstādi par Līvu un Ingmaru Bergmaņiem; Un Mežāres pagasta mežos apmaldījušais vīrietis joprojām nav atrasts.

 

 ŠodienRīgā notiks Valsts izglītības satura centra rīkotā XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku konference. Jēkabpils pilsētu konferencē pārstāvēs: Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa, Jēkabpils bērnu un jauniešu centra direktors Oskars Elksnis, Jēkabpils bērnu un jauniešu centra metodiķe Vita Talla, Jēkabpils pilsētas izglītības iestāžu koru virsvadītāja
Ligita Ašnevica, Jēkabpils pilsētas izglītības iestāžu pūtēju orķestru virsvadītājs Harijs Zdanovskis, diriģente Sandra Bondare un – diriģente, Jēkabpils pilsētas izglītības iestāžu deju kolektīvu virsvadītāja Ingrīda Feldmane.

 

Šodien pulksten pussešos vakarā Jēkabpils Tautas namā notiks Jēkabpils Sporta skolas svinīgais pasākums, kurā apbalvos skolas labākos audzēkņus un trenerus. Savukārt rīt un parīt Jēkabpils tautas namā norisināsies trenera Jāņa Mileikas piemiņas pasākums - šaha dienas. Šogad šis pasākums notiks jau piekto reizi.

 

 Jēkabpils Galvenās bibliotēkas lasītavā skatāma ceļojošā fotogrāfiju izstāde par kinoaktrisi Līvu Ulmani un kinorežisoru Ingmaru Bergmani. Pagājušā gada decembrī izstāde pirmo reizi bija apskatāma Rīgā, vēsturiskajā kinoteātrī Splendid Palace. Tagad tā uzsākusi savu ceļojumu pa Latviju. Izstādē ir apskatāmas 19 fotogrāfijas, kas ataino norvēģu aktrises Līvas Ulmanes un zviedru režisora Ingmara Bergmana personiskās un profesionālās attiecības.

 

 Turpinām ziņas

 

Lai arī pagaidām nav pilnīgas pārliecības, ka Krievijas А321 reisa aviolainera katastrofu pagājušajā nedēļā Ēģiptes Sīnāja pussalā izraisīja bumbas sprādziens, Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons paziņojis, ka, visticamāk tā arī esot noticis. Viņš sprādziena izraisīšanā vaino "Islāma valsti". Kamerons uzsvēris, ka ir nepieciešams uzlabot drošības sistēmu Ēģiptes kūrortpilsētas Šarmelšeihas lidostā, no kurienes А321 reisa aviolainers devās savā pēdējā lidojumā. Pēc Kamerona vārdiem, ēģiptieši, kas ir atkarīgi no ārvalstu tūrisma, cietīs no Londonas lēmuma pārtraukt visus lidojumus starp Lielbritāniju un Šarmelšeihu. Vienlaikus britu valdības galva atzīmēja, ka viņam Lielbritānijas pilsoņu drošība ir vissvarīgākā.

 

Krustpils novada Mežāres pagastā trešdien mežā nomaldījušos 54 gadus veco vīrieti vakar tā arī nebija izdevies atrast, tāpēc vakar pēcpusdienā pazudušā meklēšanai tika piesaistīts helikopters. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informēja, ka līdz ceturtdienas vakaram vīrietis tā arī netika atrasts, meklēšanas darbi turpinās. Jau ziņots, ka informāciju par vīrieša apmaldīšanos policija saņēma trešdien pirms pulksten astoņiem vakarā, burtiski uzreiz sākās pazudušā meklēšana, kas joprojām nav devusi vēlamo rezultātu.

 

 Un vēl

 

Šonedēļ klajā nācis mūziķa Ivo Fomina jaunais dziesmu albums "Nekas jau nebeidzas", kurā ir iekļautas gan jau popularitāti un klausītāju atzinību ieguvušas dziesmas, gan arī jauni un vēl nepublicēti skaņdarbi. Visu albumā iekļauto dziesmu mūzikas autors ir pats Ivo Fomins, bet vārdus dziesmām rakstījis Guntars Račs. Pavisam albumā apkopotas deviņas dziesmas, kuru vidū ir visiem zināmās kompozīcijas kā "Putni bez spārniem", "Šodien" un albuma tituldziesma "Nekas jau nebeidzas". Dziesmu albums, dziesmas video un arī jaunā mājaslapa "www.ivofomins.lv", kur būs atrodama aktuālākā informācija par koncertiem un citiem projektiem, kuros mūziķis piedalās, tiks prezentēta šodien ar pasākumu Liepājā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Krievijas pasažieru lidmašīnas katastrofā bojā gājusi arī bijusī Latvijas iedīvotāja; Cik ilgi strādās pašreizējā valdība? Un Kuras dienas oktobrī bijušas vissaulainākās?

 

 

Vilcienā uz Aizkraukli Rīgas Stradiņa universitātes studenti šodien stāstīs par veselīgu dzīvesveidu, piedāvājot pasažieriem izmērīt asinsspiedienu, noteikt ķermeņa masas indeksu, miegainības un stresa līmeni, kā arī konsultēs par veselīga dzīvesveida uzturēšanu ikdienā un imunitātes stiprināšanu. Tieši imunitātei šodien tiks pievērsta lielākā uzmanība, lai sagatavotos saaukstēšanās slimību sezonai. Akcija “Veselības ekspresis" notiek jau trešo gadu un tās mērķis - studentu augstskolā uzkrātās zināšanas nodot tālāk sabiedrībā.

 

 

Latvijas nacionālā lidsabiedrība “airBaltic” drošības apsvērumu dēļ pilnībā atcēlusi lidojumus no Rīgas uz Šarmelšeihu. Tas darīts, jo no atbildīgajām iestādēm ir saņemtas rekomendācijas neveikt lidojumus uz Ēģipti. Pasažieriem, kas biļetes jau iegādājušies, jāsazinās ar “Air Baltic”. Šobrīd nav zināms, cik ilgi lidojumi būs atcelti.

 

 

Pagājušajā nedēļas nogalē Ēģiptē notikušajā Krievijas pasažieru lidmašīnas katastrofā gājusi bojā arī bijusī Latvijas iedzīvotāja - ventspilniece, kura patlaban ar ģimeni dzīvoja Krievijā.55 gadus vecā Tatjana Paņina kopā ar savu 25 gadus veco meitu Aleksandru ar liktenīgo reisu atgriezās mājās uz Sanktpēterburgu no atpūtas Ēģiptē. Ventspils ir bojā gājušās sievietes dzimtā pilsēta. Viņa beigusi Ventspils 2.vidusskolu, studējusi Daugavpils universitātē un pēc tam devusies pie radiem uz Mongoliju, bet vēlāk uz Sanktpēterburgu. Ventspilī sēro bojā gājušās sievietes audžumāte. Tatjana uz Ventspili braukusi bieži. Pēdējo reizi viņa šeit viesojusies augustā un gatavojusies atbraukt arī 21.novembrī uz savas skolas 70 gadu jubileju.

Turpinām ziņas

 

 

Pašreizējā Latvijas valdība strādās līdz nākamā gada valsts budžeta pieņemšanai, taču tālākā situācija ir neskaidra, atzīst parlamentā pārstāvētie politiķi. Daži no viņiem arī prognozē pašreizējās valdības krišanu jtuvākajā laikā, pēc budžeta pieņemšanas. Budžetu galīgajā lasījumā Saeimā plānots skatīt 30.novembrī.

 

 

Jau šobrīd Saeimas kuluāros tiek pārrunāta iespējamā jaunā valdība, kuru arī šoreiz visticamāk veidos “Vienotība”. Politiskajos kuluāros izskanējis Valda Sikšņa vārds, kura min gan kā iespējamo premjeru, gan arī satiksmes ministru. Siksnis ir finanšu konsultāciju un investīciju uzņēmuma "Callidus Capital" vadošais partneris un dibinātājs. Tāpat joprojām tiek runāts arī par to, ka Āboltiņa jaunajā valdībā varētu ieņemt aizsardzības ministra amatu, kuru varētu atbalstīt abi koalīcijas partneri.

 

Un vēl

 

Oktobris bijis ļoti saulains un sauss mēnesis, fiksētais saules spīdēšanas biežums sasniedzis 152% no normas. Savukārt nokrišņu daudzums bijis vien 8,7 milimetri, kas ir 13% no mēneša nokrišņu normas. Vissaulainākā bija oktobra nogale, kad saule spīdējusi katru dienu jeb 216% no normas. Kopumā oktobris bijis vēss - vidējā gaisa temperatūra tikai plus 5,7 grādi, kas ir par grādu zemāka nekā ilggadīgā norma. Pagājušajā mēnesī fiksēti arī vairāki minimālās temperatūras rekordi - tādi bija 8., 9. un 12.oktobrī. Turklāt divām novērojumu stacijām – Liepājā un Ainažos - ir pārspēti šī mēneša aukstuma rekordi.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds jauns vides objekts Jēkabpilī uz dambja varētu tapt nākamgad? Somija ir pirmā valsts pasaulē, kas izveidojusi nāciju raksturojošas emocijzīmes; Un Ko liecina jaunākās prognozes par laiku brīvdienās?

 

Jēkabpils dome, iesaistoties biedrības “Daugavas savienība” konkursā, nākamajā gadā plāno uz dambja izveitot soliņu sadraudzības pilsētai Baltkrievijā Lidai. Projekta kopējais finansējums ir 5 tūkstoši 600 eiro, tajā skaitā 4 tūkstoši 900 eiro paredzēti no pašvaldības budžeta, bet 700 eiro no biedrības “Daugavas savienība”, ja projektu atbalstīs. Līdz šim uz dambja izvietoti vairāki vides objekti - informatīvie stendi par pilsētas vēsturi, soliņš, kas veltīts Jēkabpils pirmajai sadraudzības pilsētai Mellei Vācijā, kā arī soliņš sadraudzības pilsētai Sokolov Podļaski Polijā.

Mājokļiem, kuriem Jēkabpilī noteikts sociālā dzīvokļa statuss, kā arī dzīvokļiem sociālajā mājā arī nākamgad atlaides maksai par īri un komunālajiem pakalpojumiem būs līdzšinējā apmērā. Daudzbērnu ģimenēm maksai par īri, apkuri, ūdeni un kanalizāciju atlaide paredzēta 70% apmērā. Pārējām ģimenēm vai atsevišķi dzīvojošām personām minētās atlaides būs 50% apmērā no maksājumiem. Jēkabpils domes deputāti, diskutējot par atlaidēm, secināja, ka nav nozīmes tās noteikt vēl lielākas, jo to palielināšana nav mainījusi sociālo dzīvokļu iemītnieku attieksmi, proti, lielākā daļa kā nemaksāja tā arī turpina nemaksāt ne centa par komunālajiem pakalpojumiem.

Turpinām ziņas

Baltkrievijā nākamā gadā otrajā pusē tiks īstenota naudas reforma. Tās gaitā vecās naudaszīmes tiks aizstātas ar jaunām mazāka nomināla banknotēm. Baltkrievijas prezidenta dekrēts nosaka, ka no banknotēm tiks svītrotas četras nulles. Līdz ar to 10 000 rubļu naudaszīmes vērtība būs viens rublis. No nākamā gada 1. jūlija līdz gada beigām apgrozībā būs gan jaunās, gan vecās banknotes. Taču naudas apmaiņu iedzīvotāji varēs veikt piecu gadu laikā.

Pievēršot uzmanību valsts tēlam jauniešu vidū, Somija izveidojusi to raksturojošas emocijzīmes, ar abu dzimumu pirtī gājējiem, klasisko Nokia 3310 mobilo tālruni un galvu kratošu mūzikas mīļotāju. Emocijzīmes varēs lietot, kad viedtālrunī vai datorā sarakstīsies tērzēšanas programmās, ar e-pastiem, kā arī sūtot īsziņas vai ziņojumus sociālajos tīklos. Somijas Ārlietu ministrija ar lepnumu paziņojusi, ka ir pirmā valsts pasaulē, kas izveidojusi nāciju raksturojošas emocijzīmes.

Un vēl

Svētdiena, 8.novembris, Latvijā būs lietainākā un vējainākā diena kopš septembra, liecina pašreizējās sinoptiķu prognozes. Šajā dienā Latviju no rietumiem šķērsos ciklons, prognozes par tā stiprumu vēl aizvien ir svārstīgas. Iespējams, Kurzemes piekrastē vēja ātrums brāzmās pārsniegs 20 metru sekundē. Tuvojoties ciklonam, nedaudz pastiprināsies dienvidu vējš, bet lielākās brāzmas gaidāmas, vējam iegriežoties no rietumiem un ziemeļiem. Sestdien vietām nedaudz līs, svētdien nokrišņi gaidāmi visā valstī, stiprāk līs no rīta. Brīvdienās gaidāma arī dūmaka, brīžiem migla. Gaisa temperatūra sestdien būtiski nemainīsies. Arī nākamnedēļ laikapstākļus galvenokārt noteiks ciklonu darbība.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.0015.00

Radio1 ziņās klausieties:Kurš ir latvijas vērtīgākais uzņēmums? Vakar Jēkabpilī uz gājēju pārejas ar mopēdu notriekta 74 gadus veca sieviete; un Vārkavā notiks melnās kafijas vakars.

Sešdesmit Latvijas lielāko uzņēmumu kopējā vērtība šogad pieaugusi par 10%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Savukārt par vērtīgāko uzņēmumu Latvijā ir atzīta akciju sabiedrība Latvijas valsts meži, nomainot iepriekšējo topa līderi Latvenergo. Skaita ziņā no 60 vērtīgākajiem uzņēmumiem lielākā daļa ir ārvalstu kontrolē esoši biznesi, un tikai 16 uzņēmumi ar vietējo privāto kapitālu. Visu TOP60 uzņēmumu kopējā vērtība sasniedz desmit miljardus eiro, kas ir gandrīz par 50% vairāk nekā Latvijas valsts gada budžets. Latvijas valsts meži ir spējis apdzīt Latvenergo pateicoties stabilai apgrozījuma un peļņas izaugsmei. Liels vērtības kāpums ir vērojams arī tirdzniecības un ķīmiskās rūpniecības uzņēmumiem. Savukārt vērtība visstraujāk kritusi metālapstrādes un celtniecības kompānijām.

Uz "Latvijas Dzelzceļš" valdes priekšsēdētāja amatu šobrīd pretendē 91 cilvēks. No amata atlaistais satiksmes ministrs Anrijs Matīss skaidro, ka pēc viņa domām vislabāk Latvijas dzelzceļa vadītāju būtu meklēt starp pašreizējiem dzelzceļa darbiniekiem vai arī citu Latvijas lielo uzņēmumu vadītājiem. Jau vēstīts, ka konkurss uz "Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētāja amatu izsludināts pēc tam, kad no šī amata aizdomās par kukuļņemšanu atstādināts ilggadējais kompānijas vadītājs Uģis Magonis.

Turpinām ziņas

 

Vakar Jēkabpilī uz gājēju pārejas ar mopēdu notriekta 74 gadus veca sieviete. Policija informē, ka Brīvības ielā 15gadīgs jaunietis, vadot mopēdu, uz gājēju pārejas notriecis 1941.gadā dzimušu sievieti. Cietusī gājēja ar traumām nogādāta slimnīcā. Par avāriju policija sākusi kriminālprocesu.

Sanktpēterburgas Pulkovas lidostā, iespējams, pilota kļūdas dēļ, noticis incidents ar lidsabiedrības "Metrojet" lidmašīnu, kas gatavojās izlidot uz Šarmelšeihu. Lidmašīnai – tādai pašai, kā virs Ēģiptes avarējusī – vilkšanas laikā Pulkovas lidostā nolūzusi priekšējā šasija. Sākotnēji tika uzskatīts, ka šasiju bojājis vilcējs, taču vēlāk parādījās citas notikušā versijas. Viena no tam, ka incidents noticis ekipāžas vainas dēļ – viens no pilotiem lidaparāta vilkšanas laikā nospiedis bremzi. Bremzēšanu, kuras rezultātā bojāta šasija, oficiāli apstiprina arī Pulkovas lidosta.

 

Un vēl

 

Lāčplēša dienā, 11.novembrī Vārkavas vidusskola aicinauz „Melnās kafijas vakaru”. Tajā paredzēts godināt brīvības cīnītājus, iedegt svecītes skolas logos, atcerēties kritušos jauniešus cīņā pret Bermontu. Vārkavas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Praņevska sacīja, ka ikviens novada iedzīvotājs aicināts atnākt un iedegt sveci, lai pasaule kļūtu gaišāka.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Atradies vīrietis, kas kopš trešdienas bija apmaldījies Mežāres pagasta mežā; Lielo pilsētu vidū – Jēkabpilī pedagogiem ir vislielākā slodze; Un Ko iedzīvotāji dara ar izlietotajām elektriskajām spuldzītēm?

Latvijas Civilās aviācijas aģentūra pēc informācijas saņemšanas no kompetentajām Eiropas Savienības dalībvalstu iestādēm šodien sēdē nolēmusi uz nenoteiktu laiku aizliegt lidojumus uz Ēģiptes kūrortpilsētu Šarm eš Šeihu. Palaban šajā pilsētā atrodas 460 tūristi no Latvijas. Paredzēts, ka šos cilvēkus "airBaltic" no Šarm eš Šeihas uz Latviju atgādās nākamnedēļ.

Vīrietis, kurš trešdienas vakarā apmaldījās mežā Krustpils novada Mežāres pagastā, atrasts šorīt no rīta apmēram divus kilometrus no mājām. Notikušā apstākļi tiek skaidroti. Visu ceturtdienu, kā arī nakti uz piektdienu par vīrieša likteni nebija nekādu ziņu. Jau ziņots, ka vīrieti kopš trešdienas vakar meklēja policijas un glābšanas dienesta darbinieki, meklēšana turpinājās arī naktīs un meklēšanas darbos tika iesaistīts helikopters.

Turpinām ziņas

Pēc teju mēnesi ilga pedagogu streika izlīgšanas komisijas darba, kā arī pēc pusotru gadu ilgas jaunā pedagogu darba samaksas modeļa izstrādes, šodien pēdējā sēdē Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība un vairākas ministrijas vienojās atlikt jaunā modeļa ieviešanu. Vienošanās paredz, ka līdz decembra sākumam būs jāpilnveido jau esošie normatīvie akti, lai uzlabotu izglītības darbinieku situāciju. Līdz ar to pedagogu arodbiedrība ir tiesīga sākt gatavošanos streikam.

Skolotājs Latvijā vidēji strādā 1,11 slodzes, liecina Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības veiktie aprēķini. Dati liecina, ka mazākā vidējā slodze fiksēta skolotājiem Jaunpiebalgas novadā, savukārt lielākā darba slodze - Ādažu novadā. Deviņu republikas pilsētu vidū mazākā vidējā slodze ir skolotājiem Jelgavā, kur vidēji skolotājs strādā 1,13 slodzes, savukārt lielākā slodze ir Jēkabpilī, kur skolotāji vidēji strādā 1,28 slodzes. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Un vēl

Vairākums jeb 64% Latvijas iedzīvotāju ir informēti par to, ka izdegušās ekonomiskās spuldzes nedrīkst mest sadzīves atkritumos, tomēr 30% ignorē šo rekomendāciju. Aptaujas dati liecina, ka trešdaļa iedzīvotāju mājokļa apgaismošanai nepieciešamos gaismas avotus kombinē - tiek lietotas gan kvēlspuldzes, gan ekonomiskās spuldzes, gan arī LED un cita veida spuldzes. Vairums aptaujāto atzīst, ka izdegušās ekonomiskās spuldzes met sadzīves atkritumos. Savu laiku nokalpojušos gaismas avotus videi draudzīgai pārstrādei nodod tikai 21% aptaujāto. Pārējie izdegušās spuldzes uzkrāj mājās.

Atstājiet komentāru